Refresh


home : Wielrennen : Giro d'Italia


VIDEO: Viviani maakt zijn klavertjevier vol in de Giro

Viviani is weer sant in eigen land.

wo 23/05/2018 - 17:00 Elia Viviani heeft Quick-Step Floors een vierde ritzege in de Giro geschonken. In een regenachtige massasprint was de Italiaan ongenaakbaar. Jens Debusschere (Lotto-Fix All) was de eerste Belg op de vijfde stek.

De 17e rit in een notendop

 • Opvallend: Voor het eerst in 13 jaar wint een Italiaanse sprinter nog eens 4 etappes in de Giro. Petacchi was de laatste die het Viviani voordeed, in 2005.
 • Verliezer van de dag: Sam Bennett liet zijn manschappen de hele dag lang hard zwoegen. Maar in de sprint kwam hij tekort tegen Viviani. 
 • De Belgen: Hermans maakte mee het mooie weer in de kopgroep, Campenaerts startte niet meer en Van der Sande gaf op.

Viviani maakt het karwei af in de sprint

Bora legt er hele dag het zweepje op

Wie hoopte op een snipperdag in het peloton, kwam bedrogen uit. Van bij de start ging het in sneltreinvaart vooruit en dat bleef zo 150 kilometer lang duren.

Ben Hermans had deze etappe met een vette stift aangestipt. Samen met medevluchters Poels, De Marchi en Luis Leon Sanchez verdedigde hij zijn voorsprong met hand en tand.

Maar Bora-Hansgrohe geloofde rotsvast in de kansen van Sam Bennett. Ze hielden de 4 vluchters voortdurend in het vizier.

Quick-Step spreidt bedje voor Viviani

Toen alle elementen van de kopgroep opgeslokt waren, probeerden Gesink, Brambilla, Stybar, Henao en Benedetti het peloton nog in de luren te leggen.

Ook Lammertink speelde in volle finale nog alles of niks, maar alles vloeide samen. Terwijl de regen met bakken uit de hemel stroomde, loodsten Stybar en Sabatini Viviani helemaal naar de vuurlinie.

De Italiaan gaf zijn polepositie niet meer af en sprintte naar zijn 4e dagsucces. Debusschere - die in de finale nog even gelost was - snelde nog naar de 5e plaats.

Zo gaat het er aan toe na een ritzege in de Giro

"De Giro van de bevestiging van mijn waarde als renner"

Elia Viviani was in zijn nopjes met zijn vierde ritzege. "De ploeg gelooft in mij en wordt terugbetaald met deze successen. Dit is de Giro van de bevestiging van mijn waarde als renner."

"Nu volgen nog enkele dagen tot de slotrit in Rome. Die etappe is ook een doel. Daar winnen zou de apotheose van een spectaculaire Giro zijn. Ik denk dat ik ontspannen naar die rit kan toeleven."

Wedstrijdverloop

 1. 19:18 Viviani (Italiaans): "Giro van de bevestiging"
 2. 19:18 Yates: "4e zege in het roze wordt moeilijk, zeker morgen"
 3. 17:12 Einde
 4. 16:59 Nummer 4 voor Viviani! Sam Bennett komt te laat om Elia Viviani van zijn 4e ritzege te houden in de Giro. De 35e zege voor Quick-Step is een feit.
 5. 16:58 Stybar loodst Viviani helemaal naar voren. Ook Modolo en Bennett zitten klaar om een schot te lossen.
 6. 16:57 Sky komt naar voren geschoven, met Chris Froome. Viviani bijt zich vast in het wiel van Stybar.
 7. 16:56 Nog 2 km Nog altijd geen sprintersploegen te bespeuren op kop van het peloton. Het is Mitchelton-Scott dat de kar trekt om Simon Yates in de veiligheidszone te houden.
 8. 16:55 Lammertink heeft gegokt en verloren. Hij valt in handen van het peloton, waar Viviani volledig geïsoleerd zit.
 9. 16:55 Regen aan de streep
 10. 16:54 Aan de streep valt de regen met bakken uit de hemel. Het wordt spekglad in de laatste rechte lijn. Nog 4 kilometer!
 11. 16:52 Nog 6 km Het peloton fluit de 5 weglopers terug. Het signaal voor de Nederlander Maurits Lammertink om weg te ritsen.
 12. 16:50 5 leiders Stybar en Henao komen aansluiten bij Brambilla, Gesink en Benedetti. Opvallend: de 3 sprintersploegen hebben een pion voorin (Quick-Step, Lotto-Jumbo en Quick-Step).
 13. 16:49 Aanval Gesink In volle finale proberen Brambilla en Gesink het grote pak in de luren te leggen. Ook Stybar voelt het kriebelen. Nog 8 km.
 14. 16:48 Bora controleert voor Bennett
 15. 16:45 Hergroepering Einde verhaal voor De Marchi en Sanchez. Het peloton grijpt het duo bij hun nekvel. Alles wordt nu in gereedheid gebracht voor een sprintersfestival.
 16. 16:44 Debusschere heeft zich laten verrassen in de staart van het peloton. De sprinter van Lotto-Fix All is achterop geraakt met een groepje en probeert die scheve situatie recht te zetten.
 17. 16:42 Nog 14 km De Marchi en Sanchez spartelen nog wat tegen. Als ze een blik naar achteren werpen, kijken ze recht in de muil van de hongerige meute.
 18. 16:42 7 jaar geleden kwam de Spanjaard Tondo om het leven
 19. 16:39 Welke snelle benen moeten we straks in de gaten houden? Viviani, Bennett, Van Poppel, Modolo, Bonifazio, Venturini, Gibbons en onze landgenoten Debusschere, Roelandts en Planckaert.
 20. 16:36 Hermans laat zich inrekenen door het peloton. De Marchi en Sanchez verdedigen hun bonus van 23 seconden met hand en tand.
 21. 16:35 Een massasprint hangt in de lucht
 22. 16:33 De Marchi voelt de bui hangen en sluipt er alleen vandoor. Hermans en Sanchez springen naar het wiel van de Italiaanse klimmer. Poels geeft de pijp aan Maarten. Nog 20 km.
 23. 16:30 Het staat voorlopig 3-2 tussen Viviani en Bennett. Maakt de Ier vandaag gelijk? Of mengt zich een derde hond in het kegelspel?
 24. 16:27 Nog 25 km De Marchi, Sanchez, Poels en Hermans houden nog 40 seconden over op het peloton. Een nieuw sprintersfestival lijkt in de maak.
 25. 16:25 Hoe dapper ze ook al gestreden hebben, de kans op een ritzege krimpt met de seconde voor Hermans en zijn vluchtkompanen. Bora en Lotto-Jumbo zijn de beulen met dienst, op kop van het peloton.
 26. 16:21 Greipel is meteen op de afspraak in de Ronde van België
 27. 16:19 De actie van tegenaanvallers Barbin en Andreetta lijkt op een chasse patate uit te draaien. De batterij van Bora is weer opgeladen, de ploeg van Bennett nestelt zich op kop van het peloton.
 28. 16:16 Als een raket schiet Viviani bij de tussensprint naar 2 punten. Sam Bennett moet nu al 43 punten goedmaken op de Italiaan in de puntentrui.
 29. 16:14 Lotto-Jumbo trekt en sleurt eraan
 30. 16:11 Nederlandse ritzege? Danny van Poppel aast nog altijd op een dagsucces in deze Giro en stuurt enkele ploegmakkers naar de kop van het peloton. De sprintbolide van Lotto-Jumbo snelde al 4 keer naar een top 5-plaats in deze Giro.
 31. 16:07 Andreetta en Barbin proberen het gaatje dicht te fietsen. De Bardiani-tandem komt snuffelen tot op 37 tellen van Hermans, Poels, Sanchez en De Marchi.
 32. 16:03 Bijna 2 minuten voorsprong Heeft Bora-Hansgrohe zich wat vergaloppeerd? Plots pakken de koplopers een minuut extra. Hermans, Poels, Sanchez en De Marchi draaien rond als een geoliede machine.
 33. 15:59 Viviani keert terug in het peloton na materiaalpech, maar raakt daarbij wel een ploegauto. De Italiaan beseft dat hij straks vol aan de bak moet om zijn puntentrui te verdedigen.
 34. 15:57 Er is eindelijk tijd om een praatje te slaan in het peloton
 35. 15:54 Nog 50 km Normaal is hij een stylist op de fiets, maar vandaag schudt Sanchez geregeld met zijn lijf om het tempo hoog te houden in de kopgroep. Het peloton verliest wat terrein en volgt op bijna 1 minuut.
 36. 15:51 Bora-Hansgrohe is van het voortoneel verdwenen. Logisch, want anders houden ze geen mannen meer over om de sprint aan te trekken voor Sam Bennett.
 37. 15:48 Stuntelende Poels In de afzink komt Wout Poels bijna in de problemen. De Nederlander schat een bocht ietwat verkeerd in, maar houdt zich overeind. Dat had slechter kunnen aflopen.
 38. 15:45 Voorin hebben Hermans, Sanchez, Poels en De Marchi snel weer afscheid genomen van Torres. Wie hoopte op een snipperdag, is aan het balen. Bora zorgt ervoor dat het geen seconde stilvalt in het grote pak.
 39. 15:40 Van Bondt: "Yates kan ook rekenen op de ervaring van Kreuziger"
 40. 15:38 Ook de Colombiaanse berggeit Rodolfo Torres klautert naar de kop van de koers. In het peloton blijft Bora vaart maken. Kunnen ze dat nog 60 kilometer volhouden?
 41. 15:34 Helft kopgroep gegrepen De sneltrein van Bora kent geen genade, maar zit plots zonder brandstof. Wanneer Hermans, Sanchez en De Marchi nog eens doortrekken, heeft Bora niet meteen een antwoord. Poels ruikt zijn kans en snort naar het leiderstrio toe.
 42. 15:31 Nog 65 km Net wanneer het peloton komt likken aan de achterwielen van de vluchters, staat Sanchez nog eens op het gaspedaal. Het is een kat-en muisspelletje. Het peloton houdt de kopgroep mooi in het vizier.
 43. 15:29 Ik hoop dat we vandaag onze krachten kunnen sparen. Tom Dumoulin voor de start
 44. 15:26 Mitchelton-Scott en Bora-Hansgrohe bundelen de krachten in het peloton. De kopgroep met Ben Hermans lijkt zo ten dode opgeschreven.
 45. 15:22 Piva: "Dennis verrast mij elke dag in deze Giro"
 46. 15:20 De regenwolken strooien wat druppels op het parcours. Hermans maakt zich even los van de andere koplopers, maar laat zich dan weer wijselijk inlopen. Nog 75 km.
 47. 15:18 Bora weigert te plooien In tegenstelling tot Viviani zit Sam Bennett wel aan boord van het peloton. Dat inspireert Bora om er het zweepje op te leggen in het peloton.
 48. 15:15 Geniez plukt punten Voorin plant Geniez als eerste zijn vlag op de top van het klimmetje, voor het Sky-duo Poels/Elissonde. In het peloton vlucht een nieuwe reeks gelukszoekers weg. Zij moeten wel een kloof van 30 seconden overbruggen.
 49. 15:13 Ook Quick-Step heeft een troef voorin, want Schachmann komt in een dalend stuk zijn karretje aanhaken bij de koplopers.
 50. 15:13 Elissonde rijdt helemaal voorin
 51. 15:10 7 leiders Poels en Elissonde (Sky), Sanchez (Astana), Visconti (Bahrain), Hermans (Israel Cycling Academy), Geniez (AG2R) en De Marchi (BMC).
 52. 15:09 Poels is ook mee Team Sky wil de slotweek kleuren. Naast Elissonde fladdert ook Poels in de kopgroep, waar Ben Hermans netjes aan boord blijft.
 53. 15:06 Roelandts: "De sleutel ligt vandaag bij Bora"
 54. 15:03 Bergop neemt Luis Leon Sanchez het dirigeerstokje over van Ben Hermans. Ook Elissonde en Visconti storten zich in het offensief.
 55. 15:01 Opgave Van der Sande Na Victor Campenaerts ziet Lotto-Fix All nog een pion uit de Giro verdwijnen. Tosh Van der Sande knijpt zijn remmen dicht. Onze landgenoot leverde berenwerk in de etappe die Tim Wellens naar zijn hand zette.
 56. 14:58 In de vuurlinie trekt Ben Hermans nu in zijn eentje door. Een omvangrijke groep achtervolgers zit hem op de hielen.
 57. 14:55 Hermans bij Fonzi Fonzi heeft voorin het gezelschap van Cattaneo en onze landgenoot Ben Hermans. Maar een wapenstilstand hangt niet meteen in de lucht in het peloton.
 58. 14:54 Maak kennis met Giuseppe Fonzi
 59. 14:50 Rode lantaarn helemaal op kop Alles smelt weer samen, het sein voor Giuseppe Fonzi om weg te knallen. De Italiaan draagt al 2 weken de rode lantaarn en staat meer dan 4 uren in krijt op roze trui Yates.
 60. 14:48 Frapporti is weer wat euro's rijker, de Italiaan krijgt de punten cadeau bij de tussensprint. Het volgende obstakel: een klim van 3e categorie.
 61. 14:46 Nog 100 km Een nieuwe vloot vrijbuiters gooit er de beuk weer in. De Belgische teams Quick-Step en Lotto-Fix All mengen zich in de debatten.
 62. 14:43 Voor een siësta hebben de renners vandaag geen tijd. Het peloton nadert met reuzenstappen en raapt een groot deel van de kopgroep op. Atapuma en Frapporti tellen nog een bonus van 23 seconden op de grote meute.
 63. 14:41 Leidersduo In de kopgroep gaat het niet snel genoeg voor Frapporti en Atapuma. Zij vliegen weg uit de kopgroep. In het peloton is het werkdag voor Trek.
 64. 14:40 De kopgroep
 65. 14:35 Samenstelling kopgroep Atapuma, Conti, Laengen en Ulissi (UAE), Formolo en Pfingsten (Bora), Montaguti en Jauregui (AG2R), Frapporti, Cattaneo en Masnada (Androni), Luis Leon Sanchez en Villella (Astana), Visconti (Bahrain), Ciccone (Bardiani), De Marchi (BMC), Ladagnous (FDJ), Dayer Quintana (Movistar), Stybar (Quick-Step), Brown (EF), Neilands (Israel) en Puccio (Sky).
 66. 14:33 Ook een achtergebleven groep met sprinter Danny van Poppel komt weer aanhaken bij het peloton. In de spits van de koers vertoeven 22 renners.
 67. 14:29 Froome is back Een pakketje met Zdenek Stybar probeert de sprong te maken naar het leiderstrio. De groep-Froome is teruggekeerd in het eerste peloton.
 68. 14:27 Cattaneo, Jauregui en Neilands zijn de enige overlevers van de kopgroep. In het peloton draaien enkele goudzoekers de aanvalsmolen weer op gang.
 69. 14:26 Het 1e peloton
 70. 14:23 Ook Froome niet mee Ook viervoudig Tour-winnaar Chris Froome was niet bij de les, net als witte trui Miguel Angel Lopez. Het gat bedraagt zo'n 15 seconden op het eerste peloton.
 71. 14:21 Dennis niet mee In al het strijdgewoel heeft Rohan Dennis, de 6e in de stand, de boot gemist. Zijn BMC-kameraden werken zich nu uit de naad voor hun kopstuk.
 72. 14:19 Peloton in stukken In de ziedende achtervolging op de kopgroep is het peloton in verschillende brokken gekapt. Het eerste peloton telt ongeveer 50 elementen.
 73. 14:17 Het peloton kronkelt door een oase van groen
 74. 14:13 De strijd om de vlucht van de dag is nog altijd niet gestreden. Aru krijgt gretig hulp van Bora-Hansgrohe, de ploeg van rittenkaper Sam Bennett.
 75. 14:10 Aru sleurt Daarnet zwoegde zijn ploeg, nu is het Aru zelf die de vuile was doet in het peloton. De teleurstellende Italiaan wil de tifosi nog verwennen in de slotdagen en zorgt voor een sneltreinvaart in het peloton.
 76. 14:05 Even komt ook Bora-Hansgrohe zich mengen in de jachtpartij. Maar daarna houden ze in het peloton plots de benen stil, het verschil loopt op richting de minuut.
 77. 14:01 Samenstelling kopgroep Puccio en De la Cruz (Sky), Visconti (Bahrain), Villella en Sanchez (Astana), Ciccone (Bardiani), Cattaneo en Gavazzi (Androni), Jauregui (AG2R), Neilands (Israel), Fernandez (Movistar), Reichenbach (FDJ), Brown (EF) en De Marchi (BMC)
 78. 14:00 Een beeld van de kopgroep
 79. 13:59 14 koplopers Voorin tellen we 14 stuks. UAE Team Emirates heeft de slag gemist en probeert de uitval te neutraliseren.
 80. 13:58 Voor de start waren de rollen populair, want het gaat meteen bergop
 81. 13:54 30 seconden bedraagt de voorsprong van de vluchters. De ploeg van Aru jaagt het tempo in het peloton met een ruk de hoogte in.
 82. 13:53 UCI-baas Lappartient (links) is te gast in de Giro
 83. 13:48 De weg loopt van bij de start omhoog. Een speeltuin voor aanvallers met klimmersbenen. Voorin tellen we een tiental renners: Luis Leon Sanchez, Neilands, Ballerini, Cattaneo en Ciccone zijn er al zeker bij.
 84. 13:46 In golven komen verschillende renners naar voren gespoeld. De tickets voor de vlucht van de dag zijn felbegeerd. De Italianen roeren zich met Ciccone en Cattaneo.
 85. 13:44 Een groepje met Lets kampioen Neilands vat het leidersduo bij de kraag. Neilands zet nu door met Ballerini.
 86. 13:42 Beter laat dan nooit De renners zijn er nu eindelijk echt aan begonnen. Ballerini en Pedersen steken de lont meteen in het kruitvat.
 87. 13:41 Wedstrijd
 88. 13:38 De officiële start is nog altijd niet gegeven
 89. 13:32 Nog altijd geen startsein De renners zijn kilometerpaal 0 al een tijdje gepasseerd. Maar door een reeks valpartijen beslist de wedstrijdcommissaris om nog niet met het vlagje te wapperen. We zijn al bijna 6 km ver.
 90. 13:27 Tuimelpertes De officiële start laat op zich wachten. Verschillende renners zijn onzacht in aanraking gekomen met het asfalt.
 91. 13:22 Meintjes start niet meer Zoek straks niet meer Louis Meintjes. De Zuid-Afrikaan is ziek en verlaat het strijdtoneel. De kopman van Dimension Data stond teleurstellend 46e in het klassement. In de Tour eindigde Meintjes de voorbije 2 jaar telkens 8e.
 92. 13:18 De laatste renners laten hun handdruk achter op het startpodium. Over iets minder dan 10 minuten klinkt het startschot van etappe numero 17.
 93. 13:18 De Quick-Step-formatie rond Viviani
 94. 12:59 De gelukkigste Giro-renner? Fonzi zorgt voor Happy Days in het peloton
 95. 11:54 Truitjes in de Giro
  roze trui (klassement) Simon Yates
  paarse trui (punten) Elia Viviani
  blauwe trui (berg) Simon Yates (Ciccone drager)
  witte trui (jongeren) Miguel Angel Lopez
     
  afgeschafte zwarte trui (laatste plaats) Giuseppe Fonzi
 96. 11:51 Het profiel van de etappe
 97. 11:50 Campenaerts verlaat Giro na tegenvallende tijdrit
 98. 11:48 Sprinters of vluchters? Voordat de Giro-renners het zware drieluik in de Alpen aansnijden, krijgen de minder begenadigde klimmers vandaag nog een uitgelezen kans op Giro-glorie. De aanvallers smeren hun kuiten, maar ook de sprinters zijn niet kansloos. Volg de actie live vanaf 13.25u.
 99. 11:48 Vooraf
profiel
profiel

Uitslag

Uitslag rit

1 ITA Elia Viviani QST 3u19'57"
2 IER Sam Bennett BOH +0"
3 ITA Niccolò Bonifazio TBM +0"
4 NED Danny van Poppel TLJ +0"
5 BEL Jens Debusschere LTS +0"
6 ITA Kristian Sbaragli ICA +0"
7 LUX Jempy Drücker BMC +0"
8 ITA Sacha Modolo EFD +0"
9 ITA Andrea Vendrame ANS +0"
10 POR José Gonçalves TKA +0"
11 ZAF Ryan Gibbons DDD +0"
12 SLO Matej Mohoric TBM +0"
13 ITA Manuele Mori UAD +0"
14 ITA Marco Marcato UAD +0"
15 FRA Alexandre Geniez ALM +0"
16 ITA Mirco Maestri BRD +0"
17 ITA Francesco Gavazzi ANS +0"
18 FRA Quentin Jauregui ALM +0"
19 ITA Fabio Sabatini QST +0"
20 DUI Nico Denz ALM +0"
101 BEL Jürgen Roelandts BMC +3'42"
105 BEL Sander Armée LTS +3'42"
106 BEL Ben Hermans ICA +3'42"
107 BEL Louis Vervaeke SUN +3'42"
137 BEL Baptiste Planckaert TKA +10'21"
142 BEL Tom Van Asbroeck EFD +10'21"
150 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +10'21"
158 BEL Frederik Frison LTS +14'13"
BEL Tosh Van der Sande LTS
BEL Victor Campenaerts LTS
klassement
1 GBR Chris Froome SKY 89u02'39"
2 NED Tom Dumoulin SUN +46"
3 COL Miguel Ángel López AST +4'57"
4 ECU Richard Carapaz MOV +5'44"
5 ITA Domenico Pozzovivo TBM +8'03"
6 SPA Pello Bilbao AST +11'50"
7 OOS Patrick Konrad BOH +13'01"
8 NZL George Bennett TLJ +13'17"
9 NED Sam Oomen SUN +14'18"
10 ITA Davide Formolo BOH +15'16"
11 FRA Alexandre Geniez ALM +17'30"
12 NED Wout Poels SKY +17'40"
13 COL Sergio Henao SKY +29'41"
14 POR José Gonçalves TKA +34'29"
15 COL Carlos Betancur MOV +41'48"
16 AUS Rohan Dennis BMC +56'07"
17 SPA Mikel Nieve MTS +58'16"
18 ITA Gianluca Brambilla TFS +1u00'30"
19 CAN Michael Woods EFD +1u01'24"
20 FRA Hubert Dupont ALM +1u03'54"
21 GBR Simon Yates MTS +1u15'11"
22 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +1u15'18"
23 NED Robert Gesink TLJ +1u19'49"
24 ITA Valerio Conti UAD +1u23'04"
25 SPA Luis León Sánchez AST +1u23'11"
26 ITA Fausto Masnada ANS +1u26'13"
27 OOS Felix Großschartner BOH +1u28'47"
28 ITA Diego Ulissi UAD +1u31'28"
29 OOS Georg Preidler GFC +1u33'24"
30 SLO Matej Mohoric TBM +1u40'18"
31 DUI Maximilian Schachmann QST +1u41'36"
32 SLO Jan Polanc UAD +1u58'09"
33 ITA Mattia Cattaneo ANS +2u00'17"
34 ITA Enrico Battaglin TLJ +2u02'15"
35 NED Laurens ten Dam SUN +2u02'53"
36 AUS Jack Haig MTS +2u03'06"
37 FRA François Bidard ALM +2u06'25"
38 ITA Giovanni Visconti TBM +2u07'32"
39 SPA Víctor de la Parte MOV +2u08'19"
40 ITA Giulio Ciccone BRD +2u08'55"
41 NED Maurits Lammertink TKA +2u10'27"
42 ITA Matteo Montaguti ALM +2u17'10"
43 ZWI Kilian Frankiny BMC +2u20'10"
44 VS Benjamin King DDD +2u24'26"
45 BEL Ben Hermans ICA +2u25'01"
46 TSJ Jan Hirt AST +2u26'47"
47 SPA Rubén Plaza ICA +2u27'57"
48 FRA Quentin Jauregui ALM +2u29'16"
49 ITA Eros Capecchi QST +2u42'24"
50 NED Koen Bouwman TLJ +2u42'38"
51 FRA Kenny Elissonde SKY +2u42'39"
52 VS Nathan Brown EFD +2u42'39"
53 ITA Francesco Gavazzi ANS +2u45'41"
54 COL Jarlinson Pantano TFS +2u48'11"
55 TSJ Roman Kreuziger MTS +2u51'50"
56 SPA David De La Cruz SKY +2u52'42"
57 BEL Sander Armée LTS +2u53'44"
58 DUI Christoph Pfingsten BOH +2u56'01"
59 COL Rodolfo Torres ANS +2u58'56"
60 AUS Adam Hansen LTS +3u00'57"
61 COL Darwin Atapuma UAD +3u04'46"
62 DUI Nico Denz ALM +3u06'03"
63 VS Joe Dombrowski EFD +3u09'17"
64 ITA Salvatore Puccio SKY +3u10'40"
65 ITA Alessandro De Marchi BMC +3u11'06"
66 ITA Manuele Mori UAD +3u12'32"
67 KAZ Andrey Zeits AST +3u13'51"
68 ITA Davide Ballerini ANS +3u14'02"
69 ITA Marco Marcato UAD +3u19'46"
70 ITA Davide Villella AST +3u19'53"
71 VS Chad Haga SUN +3u20'46"
72 COL Esteban Chaves MTS +3u21'31"
73 LET Krists Neilands ICA +3u28'13"
74 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +3u28'31"
75 ITA Manuele Boaro TBM +3u30'05"
76 FRA Anthony Roux GFC +3u39'48"
77 GBR Hugh Carthy EFD +3u43'25"
78 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +3u43'35"
79 ZWI Steve Morabito GFC +3u45'10"
80 TSJ Zdenek Štybar QST +3u50'40"
81 DEN Mads Würtz TKA +3u53'07"
82 COL Dáyer Quintana MOV +3u54'32"
83 ERI Natnael Berhane DDD +3u54'37"
84 ZAF Ryan Gibbons DDD +3u58'31"
85 SPA Rubén Fernández MOV +3u59'36"
86 ITA Alex Turrin WIL +4u02'56"
87 KAZ Alexey Lutsenko AST +4u04'11"
88 ITA Sacha Modolo EFD +4u05'44"
89 SPA Francisco Ventoso BMC +4u06'01"
90 ITA Andrea Vendrame ANS +4u06'38"
91 DUI Christian Knees SKY +4u07'02"
92 SPA Antonio Pedrero MOV +4u07'15"
93 DEN Niklas Eg TFS +4u08'20"
94 ITA Enrico Barbin BRD +4u08'34"
95 ZAF Jaco Venter DDD +4u10'02"
96 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +4u10'17"
97 LUX Laurent Didier TFS +4u11'05"
98 ITA Jacopo Mosca WIL +4u11'21"
99 NED Jos van Emden TLJ +4u14'22"
100 ITA Antonio Nibali TBM +4u14'30"
101 SLO Domen Novak TBM +4u15'24"
102 NOO Vegard Laengen UAD +4u17'23"
103 AUS Chris Hamilton SUN +4u19'34"
104 FRA Clément Venturini ALM +4u20'56"
105 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +4u21'56"
106 DEN Lars Bak LTS +4u22'00"
107 DEN Michael Mørkøv QST +4u22'56"
108 ITA Cesare Benedetti BOH +4u23'41"
109 FRA Jérémy Roy GFC +4u24'39"
110 DUI Tony Martin TKA +4u27'59"
111 ITA Kristian Sbaragli ICA +4u28'29"
112 IER Sam Bennett BOH +4u32'23"
113 ITA Niccolò Bonifazio TBM +4u34'24"
114 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +4u36'23"
115 FRA Rémi Cavagna QST +4u36'25"
116 BEL Baptiste Planckaert TKA +4u39'44"
117 CAN Guillaume Boivin ICA +4u40'13"
118 LUX Jempy Drücker BMC +4u40'19"
119 ITA Marco Frapporti ANS +4u41'35"
120 GBR Alex Dowsett TKA +4u41'53"
121 NED Danny van Poppel TLJ +4u43'41"
122 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +4u44'25"
123 ITA Manuel Belletti ANS +4u45'51"
124 BEL Jürgen Roelandts BMC +4u45'53"
125 ITA Simone Andreetta BRD +4u46'51"
126 AUS Zakkari Dempster ICA +4u49'40"
127 RUS Maksim Belkov TKA +4u51'09"
128 NED Roy Curvers SUN +4u55'00"
129 ITA Fabio Sabatini QST +4u55'09"
130 NZL Sam Bewley MTS +4u55'48"
131 AUS Mitch Docker EFD +4u56'30"
132 ITA Elia Viviani QST +4u57'04"
133 BEL Tom Van Asbroeck EFD +4u57'56"
134 SPA Markel Irizar TFS +4u59'12"
135 FRA Florian Sénéchal QST +4u59'31"
136 BEL Jens Debusschere LTS +5u03'59"
137 NED Boy van Poppel TFS +5u05'39"
138 IER Ryan Mullen TFS +5u08'12"
139 DUI Andreas Schillinger BOH +5u08'33"
140 DEN Mads Pedersen TFS +5u09'34"
141 ISR Guy Sagiv ICA +5u15'42"
142 BEL Frederik Frison LTS +5u15'59"
143 ITA Liam Bertazzo WIL +5u18'15"
144 NED Lennard Hofstede SUN +5u18'53"
145 ITA Paolo Simion BRD +5u25'31"
146 ITA Marco Coledan WIL +5u32'07"
147 CAN Svein Tuft MTS +5u32'52"
148 ALB Eugert Zhupa WIL +5u34'14"
149 ITA Giuseppe Fonzi WIL +5u48'37"
1 IER Sam Bennett BOH 2u50'49"
2 ITA Elia Viviani QST +0"
3 LUX Jempy Drücker BMC +0"
4 BEL Baptiste Planckaert TKA +0"
5 ITA Manuel Belletti ANS +0"
6 ITA Sacha Modolo EFD +0"
7 FRA Clément Venturini ALM +0"
8 ITA Paolo Simion BRD +0"
9 ITA Fabio Sabatini QST +0"
10 SLO Jan Polanc UAD +0"
11 ITA Enrico Battaglin TLJ +0"
12 ITA Manuele Mori UAD +0"
13 AUS Jack Haig MTS +0"
14 ZAF Ryan Gibbons DDD +0"
15 NZL Sam Bewley MTS +0"
16 BEL Jens Debusschere LTS +0"
17 CAN Guillaume Boivin ICA +0"
18 DEN Michael Mørkøv QST +0"
19 DUI Christoph Pfingsten BOH +0"
20 ITA Giovanni Visconti TBM +0"
21 ITA Niccolò Bonifazio TBM +0"
22 FRA Rémi Cavagna QST +0"
23 ITA Domenico Pozzovivo TBM +0"
24 ZAF Jaco Venter DDD +0"
25 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +0"
26 BEL Jürgen Roelandts BMC +0"
27 SLO Matej Mohoric TBM +0"
28 ITA Kristian Sbaragli ICA +0"
29 AUS Rohan Dennis BMC +0"
30 NED Boy van Poppel TFS +0"
31 ITA Liam Bertazzo WIL +0"
32 BEL Tom Van Asbroeck EFD +0"
33 BEL Sander Armée LTS +0"
34 TSJ Zdenek Štybar QST +0"
35 ITA Diego Ulissi UAD +0"
36 POR José Gonçalves TKA +0"
37 ITA Mattia Cattaneo ANS +0"
38 ITA Matteo Montaguti ALM +0"
39 FRA Quentin Jauregui ALM +0"
40 ITA Davide Villella AST +0"
41 ITA Manuele Boaro TBM +0"
42 ERI Natnael Berhane DDD +0"
43 FRA Florian Sénéchal QST +0"
44 DUI Andreas Schillinger BOH +0"
45 ITA Davide Formolo BOH +0"
46 ITA Cesare Benedetti BOH +0"
47 OOS Felix Großschartner BOH +0"
48 ITA Marco Frapporti ANS +0"
49 ITA Jacopo Mosca WIL +0"
50 NOO Vegard Laengen UAD +0"
51 OOS Patrick Konrad BOH +0"
52 OOS Georg Preidler GFC +0"
53 FRA Jérémy Roy GFC +0"
54 FRA Alexandre Geniez ALM +0"
55 BEL Ben Hermans ICA +0"
56 ZWI Kilian Frankiny BMC +0"
57 BEL Frederik Frison LTS +0"
58 AUS Adam Hansen LTS +0"
59 DEN Lars Bak LTS +0"
60 NED Jos van Emden TLJ +0"
61 NED Danny van Poppel TLJ +0"
62 DUI Tony Martin TKA +0"
63 IER Ryan Mullen TFS +0"
64 NED Sam Oomen SUN +0"
65 VS Nathan Brown EFD +0"
66 ITA Francesco Gavazzi ANS +0"
67 ITA Davide Ballerini ANS +0"
68 NED Koen Bouwman TLJ +0"
69 DUI Nico Denz ALM +0"
70 VS Benjamin King DDD +0"
71 ITA Alex Turrin WIL +0"
72 ITA Andrea Vendrame ANS +0"
73 SPA Rubén Plaza ICA +0"
74 SPA Francisco Ventoso BMC +0"
75 ITA Eros Capecchi QST +0"
76 AUS Zakkari Dempster ICA +0"
77 ITA Marco Marcato UAD +0"
78 DEN Mads Pedersen TFS +0"
79 SPA Markel Irizar TFS +0"
80 ITA Marco Coledan WIL +0"
81 ITA Enrico Barbin BRD +0"
82 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +0"
83 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +0"
84 DUI Maximilian Schachmann QST +0"
85 ITA Alessandro De Marchi BMC +0"
86 SLO Domen Novak TBM +0"
87 ALB Eugert Zhupa WIL +0"
88 ITA Giuseppe Fonzi WIL +0"
89 ITA Valerio Conti UAD +0"
90 ITA Giulio Ciccone BRD +0"
91 ITA Simone Andreetta BRD +0"
92 ITA Fausto Masnada ANS +0"
93 ISR Guy Sagiv ICA +0"
94 LET Krists Neilands ICA +0"
95 COL Darwin Atapuma UAD +0"
96 DEN Mads Würtz TKA +0"
97 GBR Alex Dowsett TKA +0"
98 AUS Chris Hamilton SUN +0"
99 NED Tom Dumoulin SUN +0"
100 VS Chad Haga SUN +0"
101 NED Laurens ten Dam SUN +0"
102 NED Roy Curvers SUN +0"
103 NED Lennard Hofstede SUN +0"
104 LUX Laurent Didier TFS +0"
105 DEN Niklas Eg TFS +0"
106 ITA Gianluca Brambilla TFS +0"
107 COL Carlos Betancur MOV +0"
108 NED Maurits Lammertink TKA +0"
109 FRA Hubert Dupont ALM +0"
110 ITA Antonio Nibali TBM +0"
111 SPA Víctor de la Parte MOV +0"
112 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +0"
113 SPA Rubén Fernández MOV +0"
114 SPA Antonio Pedrero MOV +0"
115 COL Jarlinson Pantano TFS +0"
116 ECU Richard Carapaz MOV +0"
117 COL Dáyer Quintana MOV +0"
118 KAZ Andrey Zeits AST +0"
119 SPA Luis León Sánchez AST +0"
120 KAZ Alexey Lutsenko AST +0"
121 RUS Maksim Belkov TKA +0"
122 COL Rodolfo Torres ANS +0"
123 COL Miguel Ángel López AST +0"
124 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +0"
125 SPA Pello Bilbao AST +0"
126 TSJ Jan Hirt AST +0"
127 FRA François Bidard ALM +0"
128 ZWI Steve Morabito GFC +0"
129 FRA Anthony Roux GFC +0"
130 TSJ Roman Kreuziger MTS +0"
131 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +0"
132 GBR Simon Yates MTS +0"
133 SPA Mikel Nieve MTS +0"
134 NZL George Bennett TLJ +0"
135 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +0"
136 NED Robert Gesink TLJ +0"
137 CAN Svein Tuft MTS +0"
138 GBR Hugh Carthy EFD +0"
139 CAN Michael Woods EFD +0"
140 AUS Mitch Docker EFD +0"
141 VS Joe Dombrowski EFD +0"
142 DUI Christian Knees SKY +0"
143 SPA David De La Cruz SKY +0"
144 ITA Salvatore Puccio SKY +0"
145 GBR Chris Froome SKY +0"
146 NED Wout Poels SKY +0"
147 FRA Kenny Elissonde SKY +0"
148 COL Sergio Henao SKY +0"
149 COL Esteban Chaves MTS +0"
FRA Matthieu Ladagnous GFC
FRA Thibaut Pinot GFC
1 ITA Elia Viviani QST 341
2 IER Sam Bennett BOH 282
3 ITA Davide Ballerini ANS 147
4 ITA Sacha Modolo EFD 122
5 GBR Simon Yates MTS 113
6 ITA Marco Frapporti ANS 111
7 NED Danny van Poppel TLJ 107
8 ITA Niccolò Bonifazio TBM 93
9 ALB Eugert Zhupa WIL 84
10 NED Tom Dumoulin SUN 73
11 ITA Enrico Battaglin TLJ 64
12 BEL Baptiste Planckaert TKA 58
13 CAN Guillaume Boivin ICA 57
14 LUX Jempy Drücker BMC 56
15 ECU Richard Carapaz MOV 54
16 ITA Manuel Belletti ANS 53
17 ITA Davide Formolo BOH 51
18 GBR Chris Froome SKY 49
19 AUS Rohan Dennis BMC 49
20 RUS Maksim Belkov TKA 49
21 FRA Clément Venturini ALM 48
22 ITA Domenico Pozzovivo TBM 47
23 ITA Andrea Vendrame ANS 45
24 SLO Matej Mohoric TBM 42
25 ITA Jacopo Mosca WIL 40
26 ZAF Ryan Gibbons DDD 39
27 BEL Jens Debusschere LTS 38
28 ITA Marco Marcato UAD 36
29 COL Miguel Ángel López AST 33
30 POR José Gonçalves TKA 32
31 COL Esteban Chaves MTS 30
32 ITA Enrico Barbin BRD 30
33 DUI Maximilian Schachmann QST 29
34 BEL Jürgen Roelandts BMC 29
35 DEN Michael Mørkøv QST 28
36 SPA Markel Irizar TFS 28
37 SPA Luis León Sánchez AST 27
38 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA 25
39 NED Wout Poels SKY 24
40 DEN Christopher Juul-Jensen MTS 24
41 ITA Kristian Sbaragli ICA 24
42 CAN Michael Woods EFD 23
43 ITA Paolo Simion BRD 23
44 DEN Mads Pedersen TFS 21
45 ITA Francesco Gavazzi ANS 20
46 ITA Giovanni Visconti TBM 18
47 DUI Nico Denz ALM 18
48 DEN Lars Bak LTS 18
49 DUI Tony Martin TKA 18
50 ITA Fabio Sabatini QST 18
51 TSJ Zdenek Štybar QST 17
52 ITA Giuseppe Fonzi WIL 17
53 ITA Giulio Ciccone BRD 16
54 COL Rodolfo Torres ANS 16
55 SPA Mikel Nieve MTS 15
56 ITA Alex Turrin WIL 15
57 OOS Patrick Konrad BOH 15
58 FRA Alexandre Geniez ALM 13
59 ITA Fausto Masnada ANS 13
60 NED Robert Gesink TLJ 12
61 SPA Rubén Plaza ICA 12
62 COL Darwin Atapuma UAD 12
63 ITA Alessandro De Marchi BMC 12
64 BEL Gijs Van Hoecke TLJ 12
65 SPA Pello Bilbao AST 11
66 NZL George Bennett TLJ 11
67 DEN Mads Würtz TKA 11
68 NED Jos van Emden TLJ 11
69 GBR Alex Dowsett TKA 11
70 IER Ryan Mullen TFS 11
71 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 10
72 OOS Felix Großschartner BOH 9
73 ITA Mattia Cattaneo ANS 9
74 BEL Ben Hermans ICA 9
75 ITA Manuele Mori UAD 9
76 LUX Laurent Didier TFS 9
77 FRA Florian Sénéchal QST 9
78 ITA Gianluca Brambilla TFS 8
79 NED Maurits Lammertink TKA 8
80 NED Koen Bouwman TLJ 8
81 FRA Rémi Cavagna QST 8
82 SLO Jan Polanc UAD 7
83 VS Benjamin King DDD 7
84 DUI Christoph Pfingsten BOH 7
85 ITA Matteo Montaguti ALM 6
86 COL Jarlinson Pantano TFS 5
87 TSJ Roman Kreuziger MTS 5
88 KAZ Alexey Lutsenko AST 5
89 NED Sam Oomen SUN 4
90 VS Chad Haga SUN 4
91 LET Krists Neilands ICA 4
92 SPA Francisco Ventoso BMC 4
93 ZAF Jaco Venter DDD 4
94 ITA Simone Andreetta BRD 4
95 NED Boy van Poppel TFS 4
96 AUS Jack Haig MTS 3
97 FRA Quentin Jauregui ALM 3
98 ITA Eros Capecchi QST 3
99 ITA Cesare Benedetti BOH 3
100 NED Bert-Jan Lindeman TLJ 3
101 SPA David De La Cruz SKY 2
102 VS Joe Dombrowski EFD 2
103 DUI Andreas Schillinger BOH 2
104 ITA Valerio Conti UAD 1
105 OOS Georg Preidler GFC 1
106 ITA Manuele Boaro TBM 1
107 NZL Sam Bewley MTS 1
108 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD -5
1 GBR Chris Froome SKY 125
2 ITA Giulio Ciccone BRD 108
3 GBR Simon Yates MTS 91
4 SPA Mikel Nieve MTS 79
5 ECU Richard Carapaz MOV 65
6 NED Tom Dumoulin SUN 49
7 COL Esteban Chaves MTS 47
8 ITA Valerio Conti UAD 42
9 ITA Domenico Pozzovivo TBM 40
10 ITA Matteo Montaguti ALM 37
11 COL Miguel Ángel López AST 37
12 NED Robert Gesink TLJ 36
13 OOS Felix Großschartner BOH 36
14 DUI Maximilian Schachmann QST 35
15 ITA Fausto Masnada ANS 35
16 NED Koen Bouwman TLJ 24
17 SPA Luis León Sánchez AST 22
18 ITA Enrico Barbin BRD 21
19 ITA Gianluca Brambilla TFS 21
20 SPA Rubén Plaza ICA 18
21 ITA Davide Formolo BOH 16
22 NED Wout Poels SKY 16
23 ERI Natnael Berhane DDD 15
24 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 15
25 DUI Nico Denz ALM 14
26 NZL George Bennett TLJ 12
27 ITA Mattia Cattaneo ANS 12
28 SLO Matej Mohoric TBM 11
29 ITA Davide Ballerini ANS 11
30 ITA Francesco Gavazzi ANS 10
31 DUI Christoph Pfingsten BOH 10
32 ITA Marco Frapporti ANS 8
33 COL Sergio Henao SKY 8
34 LUX Laurent Didier TFS 8
35 FRA Alexandre Geniez ALM 7
36 FRA Quentin Jauregui ALM 7
37 ITA Andrea Vendrame ANS 7
38 COL Dáyer Quintana MOV 7
39 IER Ryan Mullen TFS 6
40 ITA Marco Marcato UAD 6
41 LET Krists Neilands ICA 6
42 ALB Eugert Zhupa WIL 6
43 ITA Jacopo Mosca WIL 5
44 ITA Diego Ulissi UAD 4
45 AUS Rohan Dennis BMC 4
46 ITA Enrico Battaglin TLJ 4
47 COL Darwin Atapuma UAD 4
48 ITA Alessandro De Marchi BMC 4
49 DEN Michael Mørkøv QST 4
50 ITA Giuseppe Fonzi WIL 3
51 NED Sam Oomen SUN 3
52 ITA Giovanni Visconti TBM 3
53 CAN Guillaume Boivin ICA 3
54 POR José Gonçalves TKA 2
55 COL Carlos Betancur MOV 2
56 CAN Michael Woods EFD 2
57 FRA Kenny Elissonde SKY 2
58 ITA Davide Villella AST 2
59 GBR Hugh Carthy EFD 2
60 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA 2
61 SPA Markel Irizar TFS 2
62 OOS Patrick Konrad BOH 1
63 VS Benjamin King DDD 1
64 BEL Ben Hermans ICA 1
65 NED Jos van Emden TLJ 1
66 DUI Tony Martin TKA 1
67 DEN Mads Pedersen TFS 1
1 COL Miguel Ángel López AST 89u07'36"
2 ECU Richard Carapaz MOV +47"
3 NED Sam Oomen SUN +9'21"
4 ITA Valerio Conti UAD +1u18'07"
5 ITA Fausto Masnada ANS +1u21'16"
6 OOS Felix Großschartner BOH +1u23'50"
7 SLO Matej Mohoric TBM +1u35'21"
8 DUI Maximilian Schachmann QST +1u36'39"
9 AUS Jack Haig MTS +1u58'09"
10 ITA Giulio Ciccone BRD +2u03'58"
11 ZWI Kilian Frankiny BMC +2u15'13"
12 FRA Quentin Jauregui ALM +2u24'19"
13 NED Koen Bouwman TLJ +2u37'41"
14 DUI Nico Denz ALM +3u01'06"
15 ITA Davide Ballerini ANS +3u09'05"
16 LET Krists Neilands ICA +3u23'16"
17 GBR Hugh Carthy EFD +3u38'28"
18 DEN Mads Würtz TKA +3u48'10"
19 ZAF Ryan Gibbons DDD +3u53'34"
20 ITA Andrea Vendrame ANS +4u01'41"
21 DEN Niklas Eg TFS +4u03'23"
22 ITA Jacopo Mosca WIL +4u06'24"
23 SLO Domen Novak TBM +4u10'27"
24 AUS Chris Hamilton SUN +4u14'37"
25 FRA Clément Venturini ALM +4u15'59"
26 ITA Niccolò Bonifazio TBM +4u29'27"
27 FRA Rémi Cavagna QST +4u31'28"
28 NED Danny van Poppel TLJ +4u38'44"
29 ITA Simone Andreetta BRD +4u41'54"
30 FRA Florian Sénéchal QST +4u54'34"
31 IER Ryan Mullen TFS +5u03'15"
32 DEN Mads Pedersen TFS +5u04'37"
33 ISR Guy Sagiv ICA +5u10'45"
34 NED Lennard Hofstede SUN +5u13'56"
1 GBR Team Sky SKY 267u48'47"
2 KAZ Astana Pro Team AST +24'58"
3 DUI BORA - hansgrohe BOH +43'32"
4 DUI Team Sunweb SUN +1u14'35"
5 FRA AG2R La Mondiale ALM +1u30'32"
6 SPA Movistar Team MOV +1u39'45"
7 NED Team LottoNL - Jumbo TLJ +1u47'01"
8 AUS Mitchelton - Scott MTS +2u31'52"
9 VAE UAE Team Emirates UAD +2u33'27"
10 FRA Groupama - FDJ GFC +2u34'04"
11 BRN Bahrain - Merida TBM +2u52'20"
12 ITA Androni Giocattoli - Sidermec ANS +4u09'44"
13 ZAF Team Dimension Data DDD +4u19'42"
14 VS BMC Racing Team BMC +4u39'49"
15 ZWI Team Katusha - Alpecin TKA +4u46'51"
16 VS Team EF Education First - Drapac p/b Cannondale EFD +4u49'22"
17 VS Trek - Segafredo TFS +5u43'20"
18 BEL Quick-Step Floors QST +6u20'26"
19 ISR Israel Cycling Academy ICA +6u33'39"
20 BEL Lotto - Soudal LTS +7u18'02"
21 ITA Bardiani - CSF BRD +8u04'45"
22 ITA Wilier Triestina - Selle Italia WIL +12u07'09"