Refresh


home : Wielrennen : Giro d'Italia


Yates deelt mokerslag uit aan concurrentie, Dumoulin verliest 40 tellen

Yates voerde een kunststukje op.

zo 20/05/2018 - 17:00 Daags voor de rustdag heeft Simon Yates (Mitchelton-Scott) zijn hamer naar boven gehaald. De Brit ging solo op 18 km van de streep. Dumoulin en Froome kregen een dure rekening gepresenteerd.

De 15e rit in een notendop

 • Winnaar van de dag: Simon Yates. De roze trui leek de hele dag zijn benen niet te voelen en liet iedereen achter zich. Hij eindigde solo en neemt zo opnieuw extra seconden met het oog op de tijdrit.
 • Verliezer van de dag: Na zijn overwinning van gisteren, was het vandaag opnieuw afzien voor Froome. Bij de aanval van Yates liet hij zich totaal verrassen. Hij kreeg 1'32" om de oren.
 • Opvallend: Fabio Aru beleeft geen al te succesvolle Giro. De Italiaan wist al snel hoe laat het was. Even leek het erop dat hij zou opgeven, maar uiteindelijk kwam hij dan toch over de streep, ruim 19 minuten na winnaar Yates.

2 uur oorlog om de ontsnapping

Gelukkig voor de renners staat er morgen een rustdag op het programma, want de rit van vandaag zal ongetwijfeld in de benen kruipen. Op 87 km van de aankomst was er nog geen enkel rustmoment in het peloton en regende het aanvalspogingen. Een groep van 23, met onder anderen Ciccone, Stybar, Ulissi en Van der Sande, kreeg uiteindelijk dan toch een kleine voorsprong.

Al snel werd duidelijk dat de vlucht het niet zou halen. Mitchelton-Scott controleerde en zorgde ervoor dat de leiders niet verder wegreden. Yates had zijn zinnen gezet op de overwinning en gaf zijn ploegmaats het commando om het tempo erin te houden. 

Op een eenzame aanvalspoging van Woods op de Passi Tre Croci na, bleef het al bij al rustig in de groep der favorieten. Het opvallendste beeld van de etappe was achteraan het peloton te beleven: Aru kon alweer niet volgen. De Italiaanse kampioen liet volledig begaan en stond bij momenten bijna stil. 

Yates met een statement, Froome zakt door het ijs

Voor actie bij de favorieten was het wachten tot de voorlaatste klim. Daar vond Yates het welletjes geweest en haalde hij verschroeiend uit. De roze trui speelde al een hele dag met de pedalen en nam in zijn aanval Dumoulin, Pozzovivo, Pinot, Carapaz en Lopez mee. Froome liet zich verrassen en belandde in een achtervolgende groep. 

Maar ook nu ging het niet snel genoeg. De Britse leider liet ook het vijftal achter zich en bouwde stelselmatig een mooie voorsprong uit. Dumoulin bleef steeds zijn eigen tempo rijden, de rest volgde in zijn wiel. 

Terwijl Froome steeds meer tijd verloor, kregen we in de groep-Dumoulin aanval na aanval. Carapaz probeerde enkele keren om Lopez achter zich te laten en de witte trui over te nemen, maar zonder succes. Door de aanvalspogingen leek Dumoulin helemaal weg te vallen. De wereldkampioen tijdrijden keek al snel tegen een serieuze achterstand aan. 

Yates kende geen problemen meer en won op verbluffende wijze de 15e rit. Lopez kwam als 2e over de streep, 41" na de Brit. Dumoulin kende een moment van heropleving en kon opnieuw terugkeren, hij eindigde 3e in dezelfde tijd als Lopez. Froome is de verliezer van de dag, hij kreeg 1'32" om de oren. 

Yates: "Wereldtitel puntenkoers komt zeker van pas in de Giro"

Simon Yates kon enkel maar tevreden zijn na zijn kunstwerkje. "Ik probeer deze wedstrijd te winnen en daarvoor moet ik veel tijd pakken op de rest", vertelde de roze trui aan Renaat Schotte.

"Ik wist dat veel favorieten moe zouden zijn na de zware slotklim van gisteren. Daarom probeerde ik het van ver en het is goed uitgevallen."

"Of ik de roze trui ook nog na de tijdrit van dinsdag zal dragen? Ik hoop het echt. Maar ik weet niet of mijn voorsprong groot genoeg is. Tom Dumoulin is ook heel goed in vorm."

De carrière van Yates barstte open na zijn wereldtitel in de puntenkoers (2013). Heeft hij daar nog iets aan in de Giro? “Ik denk het wel", zegt Yates. "Als ik aanval, doe ik dat met een flukse beweging. Ik heb dat op jonge leeftijd ontwikkeld op de piste."

Wedstrijdverloop

 1. 20:17 Yates: "Ik hoop dat ik genoeg tijd heb voor de tijdrit"
 2. 17:14 Einde
 3. 17:02 Dumoulin keert terug, Froome op 1'30" Achter Yates sprint Lopez nog naar de 2e plaats. Dumoulin wordt 3e. Froome is de verliezer van de dag, hij komt samen met Poels binnen op 1'32".
 4. 17:01 Yates met een statement Simon Yates pakt uit met een verbluffend nummertje. Hij finisht met 41" voor de achtervolgende groep, waar Dumoulin nog net is teruggekeerd.
 5. 17:00 Strijd om het wit In de achtergrond strijden Carapaz en Lopez nog om de witte trui. De Ecuadoraan blijft maar aanvallen, maar Lopez lost niet.
 6. 16:59 1 km! Het zit er bijna op voor Yates! Met nog 1 km te gaan heeft hij nog een voorsprong van 44". De Brit gaat een uitstekende zaak doen in het algemeen klassement.
 7. 16:58 De achtervolgende groep, zonder Dumoulin, komt beetje bij beetje dichter bij Yates. Ze komen tot op 38", leggen zij Yates nog iets in de weg?
 8. 16:54 Dumoulin moet passen Carapaz geeft er een serieuze lel op in het groepje Dumoulin. Iedereen kan volgen, enkel Dumoulin reageert niet. De winnaar van vorig jaar zoekt steeds zijn eigen tempo op, maar heeft nu toch al een aanzienlijke achterstand.
 9. 16:53 Yates wil de puntjes op de i zetten Het gat wordt groter en groter. Yates is op weg naar de minuut voorsprong en deelt daarmee een serieuze mokerslag uit aan de concurrentie.
 10. 16:52
 11. 16:51 Froome breekt niet De groep van Froome zit op 1'20", maar komt wel wat dichter op de groep met Dumoulin. Kan de Brit de schade nog enigszins beperken?
 12. 16:50
 13. 16:47 35" De voorsprong van de roze trui neemt dan toch toe. In de achtergrond verloopt de samenwerking niet al te vlot. Dumoulin vraagt om over te nemen, maar het zal toch grotendeels van de Nederlander moeten komen.
 14. 16:46 De finale: 6,5 km met 2,5 km aan 6,6%.
 15. 16:44 Yates neemt 27" Het verschil blijft overbrugbaar. Yates lijkt met de pedalen te spelen, maar zijn voorsprong blijft kleiner dan een halve minuut. Komen zijn concurrenten nog terug, of is de vogel gaan vliegen?
 16. 16:41 Froome zakt door het ijs Uit de top 7 zit iedereen vooraan vertegenwoordigd. Enkel Froome heeft zich laten verrassen, of misschien was de Brit gewoonweg niet goed genoeg. Als het zo doorgaat, zal Froome meer dan een minuut verliezen op zijn concurrenten.
 17. 16:41
 18. 16:37 Yates komt solo boven Simon Yates neemt de punten voor de bergtrui en zet Ciccone opnieuw wat verder achter zich. In de achtergrond zitten Dumoulin en co op 20", Froome zit al op een minuut.
 19. 16:34
 20. 16:33 Nog maar eens Yates De rest is nog maar net komen aansluiten en daar gaat Simon Yates nog maar eens. Hij haalt verschroeiend uit en laat iedereen achter zich. Deze keer lijkt er niemand meteen te kunnen volgen.
 21. 16:32 Dumoulin keert terug De Nederlander slaagt in zijn opzet: hij keert terug op zijn eigen tempo. Hij neemt onder anderen Pinot mee.
 22. 16:32
 23. 16:30 Yates gaat ervan door! Het is zover: Simon Yates gaat op de pedalen staan en toont nog maar eens hoe goed hij is. Lopez dicht het gat, Dumoulin gaat door op zijn eigen tempo. Froome heeft zich laten verrassen en zit in een groepje achterop.
 24. 16:29 Vliegen startte de rit nog, maar moest opgeven
 25. 16:26 Een korte, maar stevige klim: 4 km, 10% gemiddeld.
 26. 16:24 Lopez, de beste jongere, zet zich op kop in de afdaling. De Colombiaan ging daarnet bijna tegen de grond en wil nu geen risico's nemen. Nog 20 km te gaan.
 27. 16:20 Opgave Aru? Op 5 km van de voet van de voorlaatste beklimming van de dag lijkt het erop dat Aru er een punt achter zal zetten in deze Giro. De RAI zou bevestigd hebben dat de Italiaan zou opgeven, maar voorlopig fietst hij nog even verder.
 28. 16:17 Fabio Aru beleeft geen al te beste Giro.
 29. 16:14 Ciccone weer wat dichter bij de bergtrui Ook op de Passo Di Sant'Antonio is Giulio Ciccone als eerste boven. Op die manier sluipt hij stilaan weer wat dichter bij de bergtrui, waar de Italiaan toch zijn zinnen op heeft gezet.
 30. 16:13 Het leidersduo bereikt bijna de top van de beklimming. Ze hebben nog een goede halve minuut voorsprong op het peloton, waar Oomen nog steeds controleert.
 31. 16:08
 32. 16:07 Nog 2 leiders Cherel lost vooraan. Hij ziet Ciccone en zijn ploegmaat almaar kleiner worden. Denz is de enige die de Italiaan (voorlopig) kan volgen.
 33. 16:04 Sunweb maakt tempo Dumoulin moet zich goed in zijn vel voelen, want hij zet Oomen aan het werk. De Nederlander jaagt het tempo de hoogte in. Fabio Aru, die eerder ook al moest lossen, laat volledig begaan. De Italiaan staat bijna stil en zal op deze manier veel minuten aangesmeerd krijgen.
 34. 15:59 Exit Quintana en Visconti vooraan Ciccone legt er duchtig de pees op. Visconti en Quintana kunnen het tempo niet volgen. Het AG2R-duo blijft wel in het wiel van de Italiaan zitten.
 35. 15:56
 36. 15:53 Kiryienka krijgt iets in zijn oor meegedeeld door de ploegleiding en gaat op kop rijden. Niet veel later laat hij zichzelf opnieuw wat zakken, maar blijft vooraan klaarzitten, wachtend op orders van Sky. Hebben Froome en co nog een plannetje in gedachten?
 37. 15:49 De 3e klim van de dag: de Passo Di Sant'Antonio: 8,35 km lang, 7,5% gemiddeld.
 38. 15:47 5 leiders Aan de voet van de Passo Di Sant'Antonio krijgen we weer 5 leiders. Visconti en Ciccone komen weer bij het trio. Die laatste zullen zijn concurrenten in het oog moeten houden, bergop bleek hij telkens de betere klimmer.
 39. 15:45 40 km Met nog 40 km op de teller zijn de renners 2 km verwijderd van de 3e beklimming van de dag. De 3 leiders lossen elkaar goed af, in de achtergrond proberen Visconti en Ciccone de aansluiting te maken.
 40. 15:39
 41. 15:36 Woods komt zichzelf tegen De 2 leiders kijken achterom en zien dat Quintana op komst is. Ze wachten even en zo krijgen we 3 klimgeiten op kop. In de achtergrond kan Woods de sprong niet maken en staat hij op het punt om weer ingerekend te worden door het peloton.
 42. 15:33 AG2R-duo Vooraan zijn ploegmaats Denz en Cherel samen op pad gegaan. Ze hebben Ciccone en Quintana achtergelaten. Kunnen ze hun voorsprong behouden, of zullen ze bezwijken onder de druk van het peloton?
 43. 15:29 kopgroep op 2'42", Woods op 1'39" De kopgroep, die daarnet onder de minuut zat, vergoot de voorsprong nu weer tot 2'42". Tussenin hangt Woods nog, die samen met Nibali en Barbin op zoek gaat naar de 4 leiders.
 44. 15:24
 45. 15:18 Ciccone als eerste boven De beste klimmer vooraan is duidelijk Giulio Ciccone. Hij is de man die er het tempo inhoudt en pakt ook de volle buit bovenop de Passo Tre Croci.
 46. 15:14
 47. 15:11 Met nog een kleine 2km te klimmen zijn er vooraan nog maar 5 renners overgebleven. Zij hebben een voorsprong van 1'04" op het peloton. Tussenin hangt nog steeds Woods, die de koplopers stuk voor stuk bijbeent.
 48. 15:08 Aru opnieuw achteraan Wat al langer duidelijk was, wordt vandaag opnieuw bevestigd. Fabio Aru kan het tempo in het peloton niet meer volgen. De Italiaanse kampioen zal vandaag hoogst waarschijnlijk weer wat tijd aangesmeerd krijgen.
 49. 15:06 Woods met de versnelling Nadat zijn ploegmaats kilometers op kop hebben gesleurd, waagt Michael Woods nu zelf zijn kans. De 12e uit het klassement zoekt zijn weg naar de koplopers, maar veel voorsprong bouwt hij momenteel nog niet uit.
 50. 15:06
 51. 15:02 Kopgroep wordt almaar kleiner De 2e beklimming eist al meteen zijn tol in de kopgroep. Ciccone voelt zich in z'n sas en gaat ervan door. Hij krijgt het gezelschap van een negental renners, waaronder De Marchi en Visconti.
 52. 14:59 Passo Tre Croci Vanaf nu zullen de renners geen meter vlak meer zien. We zijn begonnen aan de Passo Tre Croci, de 2e klim van de dag. Intussen is het ook stevig beginnen regenen.
 53. 14:59 De renners beginnen aan de Passo Tre Croci.
 54. 14:54 In het peloton zijn het de mannen van Woods die het tempo nu controleren. Mitchelton-Scott wou de kopgroep op 2 minuten laten hangen, maar dat was niet naar de zin van Woods. De voorsprong wordt stilaan kleiner.
 55. 14:53 Ballerini pakt de volle buit De laatste tussensprint van vandaag zit erop. De punten zijn voor Ballerini, die Modolo verrast. Vanaf nu gaat het alleen nog maar op en neer.
 56. 14:43
 57. 14:40 Opgave Loïc Vliegen Voor onze landgenoot Loïc Vliegen zit de 101e Giro erop, hij moet opgeven. Opnieuw pech voor BMC.
 58. 14:38 Ciccone versnelt Het gaat niet snel genoeg in de kopgroep. Ciccone, een van de betere klimmers vooraan, gaat op de pedalen staan en jaagt het tempo de hoogte in. Enkele renners reageren, onder anderen Roche en Stybar gaan mee.
 59. 14:34 "Broertjes van" Vergis u niet wanneer u plots ziet dat Nibali en Quintana mee in de kopgroep zitten. De renners zijn wel degelijk vooraan vertegenwoordigd, maar het gaat om de jongere broers van de voormalige Giro-winnaars. Antonio Nibali en Dayer Quintana zijn de namen. Wat kunnen zij nog deze rit?
 60. 14:33
 61. 14:30 Ik denk dat Mitchelton-Scott de koers weer zal controleren en dat Yates voor de etappezege zal gaan. Maurits Lammertink, bij Eurosport
 62. 14:19 Werkendag Education-First heeft met Sacha Modolo een pion voorin, maar het is wel de verkeerde. Aangezien de sprinter in de kopgroep zit, werkt de roze brigade in het peloton.
 63. 14:18 Op de slotklim verwacht ik niets meer. Daar zal de race niet ontploffen. Ik verwacht er eerder een tactisch gevecht tussen de klassementsmannen, als zij daar nog bij elkaar zijn. Tom Dumoulin (Sunweb)
 64. 14:16 Nog 96 km We hebben dus 23 renners geteld in de eerste groep, die nu toch 2'30" krijgt van het peloton. Als het een beetje ronddraait, dan kan de etappewinnaar in de eerste groep zitten.
 65. 14:13 Bij de tussensprint wil Modolo een zaakje doen, maar Stybar snoept hem de punten af. Keurig gespeeld van de ploegmaat van Viviani.
 66. 14:11 De samenstelling De namen in de kopgroep: Denz, Cherel en Jauregui (AG2R), D.Quintana (Movistar), Neilands en Sbaragli (Israel), Modolo (EF), A.Nibali, Visconti en Bonifazio (Bahrein), Loetsenko (Astana), Ballerini en Masnada (Androni), De Marchi (BMC), Van der Sande (Lotto), Bewley (Mitchelton), Brambilla (Trek), Ciccone en Barbin (Bardiani), Stybar (Quick-Step), Lammertink (Katjoesja), Ulissi (UAE) en Ladagnous (FDJ).
 67. 14:08 73 kilometer afgelegd Zou het peloton dan eindelijk zijn zegen geven? We geven enkele namen uit de kopgroep: Van der Sande, Lammertink, Ulissi, Brambilla, Stybar en Ciccone.
 68. 14:06 "Of ik zin heb in een dagje koersen van start tot finish? Ja, hoor."
 69. 14:04 Intussen heeft ook één landgenoot zijn wagonnetje aangepikt: Tosh Van der Sande peddelt mee.
 70. 14:02 Mannetjes tellen Er is nu toch een kopgroep aan het ontstaan, weliswaar in verschillende trapjes. Een omvangrijke kopgroep van 20 manschappen wordt geboetseerd.
 71. 14:00 We noteren de opgave van Igor Anton. De Spanjaard overleeft het gekke koersverloop dus niet.
 72. 13:59 Chris Froome is sinds gisteren overigens lid van een select clubje. Een Giro-ritzege ontbrak nog op het palmares van de Brit, maar Froome heeft nu zeges in de Giro, de Tour en de Vuelta.
 73. 13:59 Happy birthday!
 74. 13:57 Niet elke col is zo zwaar als de Zoncolan. De top 10 is nog altijd mogelijk. Rohan Dennis (BMC) is 11e in het klassement
 75. 13:55 De 4 leiders zien een eerste trosje aansluiten. Loetsenko, Bonifazio, De Marchi, Modolo en Brambilla pikken aan, maar het peloton zit nog altijd op een lint.
 76. 13:52 De leiders kijken vooral achterom: ze beseffen dat hun poging zo meteen over and out zal zijn. Het verschil bedraagt amper 14 seconden.
 77. 13:48 Bij heel wat ploegen oogt de buit vooralsnog bijzonder mager: het valt dus niet stil in het peloton. Het kwartet (Neilands, Denz, Jauregui en Quintana) ziet zijn voorsprong slinken tot 31 seconden.
 78. 13:45 Ruben Plaza gebruikt de Panini-albums op zijn manier.
 79. 13:43 45 seconden Mitchelton-Scott wil het peloton lamleggen: een groepje van 4 vluchters zint hen wel. Maar onder meer Trek en Bahrein capituleren nog niet.
 80. 13:40 Na de Zoncolan doet Froome weer mee voor de prijzen. Dat een buitengewone renner aan het lijstje met rivalen wordt toegevoegd, is nooit goed nieuws. Domenico Pozzovivo (Bahrein-Merida) staat 3e
 81. 13:39 Een groepje van 4 verkent de afdaling: Denz en Jauregui (AG2r), Neilands (Israel) en D.Quintana (Movistar). De achterstand van het peloton, onder aanvoering van Astana, bedraagt 13 seconden.
 82. 13:37 Passo della Mauria De eerste - gecategoriseerde - klim is achter de kiezen. Jauregui (AG2R) neemt de eerste bergprijs voor zijn rekening.
 83. 13:35
 84. 13:34 Poels Wat is de strategie bij Team Sky? Poels kan zich niet meer bedwingen en neemt over. We zien een versplinterd peloton.
 85. 13:32 De onderneming van Hermans en De Marchi behoort ook al tot de geschiedenisboeken. Een trio met onder meer Capecchi waagt deze keer zijn kans.
 86. 13:29 De Italiaanse kampioen moet iets rechtzetten en neemt de handschoen op: Fabio Aru leidt een achtervolgend groepje.
 87. 13:27 Nog 132 kilometer De Marchi blijft beuken en zet Hermans op enkele meters. In de achtervolgende groep valt het niet stil.
 88. 13:25 Ik ben de voorbije dagen redelijk ziek geweest en ik heb afgezien in de vlakke ritten. Maar gisteren had ik weer een goed gevoel en ik voel me redelijk oké. Ben Hermans (Israel Cycling Academy)
 89. 13:23 Wat een gevecht Je zal maar met slechte benen aftellen naar de rustdag: het valt vandaag niet stil. De leiders zijn al opnieuw gegrepen, maar De Marchi en Hermans lanceren nog maar eens een offensief.
 90. 13:20 Hermans, Plaza, Meintjes, Carthy, Gonçalves en Brambilla leggen zich nog niet neer bij deze situatie, maar ook zij worden teruggefloten.
 91. 13:17 We trekken naar de eerste klim van de dag.
 92. 13:16 We hebben dus 6 leiders. De namen: Conti (UAE), De Marchi (BMC), Visconti (Bahrein), Sanchez (Astana), Catteno (Androni) en Dupont (AG2R).
 93. 13:13 Hergroepering: 3+3=6 Er is een samensmelting voorin: de twee trio's mogen nu samen het peloton proberen af te houden.
 94. 13:12 Hermans: "Ik ben de voorbije dagen redelijk ziek geweest"
 95. 13:10 Ik ken deze streek een beetje. Het is geen gemakkelijk parcours en er wordt regen voorspeld. Het zal een slopende dag worden. Ben Hermans (Israel Cycling Academy)
 96. 13:09 Dupont, Sanchez en Cattaneo zijn de lieden in het achtervolgende groepje. Het peloton, dat al flink is uitgedund, hangt op slechts 23 seconden.
 97. 13:07 Win het Panini-boek van de Giro met alle prentjes
 98. 13:06 Zo liggen de kaarten na de Zoncolan Volgen er vandaag weer verschuivingen in het klassement? Chris Froome is gisteren begonnen aan zijn opmars.
 99. 13:06 Algemeen
  1 GBR Simon Yates MTS 61u19'51"
  2 NED Tom Dumoulin SUN +1'24"
  3 ITA Domenico Pozzovivo TBM +1'37"
  4 FRA Thibaut Pinot GFC +1'46"
  5 GBR Chris Froome SKY +3'10"
  6 COL Miguel Ángel López AST +3'42"
  7 ECU Richard Carapaz MOV +3'56"
  8 NZL George Bennett TLJ +4'04"
  9 SPA Pello Bilbao AST +4'29"
  10 OOS Patrick Konrad BOH +4'43"
 100. 13:03 Drie Italianen Er wordt voorin Italiaans gepraat: Visconti (Bahrein) en De Marchi (BMC) hebben het gezelschap gekregen van Conti (UAE). Maar er is nog een groepje op komst.
 101. 12:59 Het blijft erg onrustig in het peloton. Visconti en De Marchi hadden enkele gelukszoekers in hun wiel, maar blijven voorin alleen over.
 102. 12:56 Ik hoop vandaag weer mee te spelen en probeer in de vlucht te zitten. Ben Hermans (Israel Cycling Academy)
 103. 12:52 Het belooft weer een copieus menu te worden.
 104. 12:51 20 km achter de kiezen Ten Dam, Visconti, Plaza, Masnada en Andreetta: we droppen enkele namen die zich momenteel proberen los te rukken van het peloton.
 105. 12:49 Het hoge tempo in het peloton veroorzaakt een val: Lars Bak (Lotto-Fix ALL) moet voet aan de grond zetten.
 106. 12:45 Of ik oorlog van Sky verwacht? Ja. De twee klimmen voor de slotklim zijn supersteil en -lastig. Daar zullen zeker verschillen komen. Tom Dumoulin (Sunweb)
 107. 12:44 Dumoulin: "Of ik oorlog van Sky verwacht? Ja!"
 108. 12:43 Het valt - uiteraard - niet stil. Lammertink acht zijn moment gekomen, maar krijgt geen steun en begint dus aan een solo-onderneming. Ook deze poging mogen we snel schrappen.
 109. 12:38 Het is een missie zonder succes geweest: de 7 renners zijn al weer gegrepen.
 110. 12:35 12 seconden Er zitten interessante namen voorin: Vendrame en Cattaneo (Androni), De Marchi (BMC), Boaro (Bahrein), Meintjes (Dimension Data), Pantano en Brambilla (Trek) bundelen hun krachten.
 111. 12:34 Ik ben erg ontgoocheld, nog maar eens. Ik heb er geen uitleg voor. Dit is niet de echte Fabio Aru. Fabio Aru (UAE) verloor gisteren 2'23" en is 13e in de stand
 112. 12:31 We wachten nog op de eerste vruchtbare onderneming van de dag. Een groepje van 7 renners krijgt een beetje ruimte, maar groot is hun voorgift zeker niet.
 113. 12:24 De korte geneutraliseerde zone is achter de rug: de etappe is nu echt begonnen. Het gaat zoetjesaan bergop, maar de top van de eerste klim ligt pas na 48 km.
 114. 12:23 We vermoeden dat Froome niet geproefd heeft van de taart.
 115. 12:20 We kijken uit naar het scenario van deze etappe. De favorieten lieten tot nu toe zeer weinig liggen. Houden ze zich vandaag gedeisd en kunnen de vluchters voor de dagzege strijden? Of krijgen we toch weer een gevecht tussen de tenoren?
 116. 12:19 De truitjes in deze Giro
  roze trui (klassement) Simon Yates
  paarse trui (punten) Elia Viviani
  blauwe trui (berg) Simon Yates (Esteban Chaves)
  witte trui (beste jongere) Miguel Angel Lopez
 117. 12:17 Mijn gat op Dumoulin is nog niet groot genoeg. Ik zal blijven proberen in de bergritten, want in de tijdrit zal ik veel tijd verliezen. Roze trui Simon Yates
 118. 12:13 Start We zetten ons klaar voor de 15e rit in deze Giro. Tolmezzo vormt het startdecor voor een tocht van 176 kilometer.
 119. 12:13 Wedstrijd
 120. 11:48 We moeten onze boekhouding controleren: Bardiani neemt afscheid van Alessandro Tonelli. De Italiaan was de voorbije dagen al wat ziekjes en maakt koorts. Zijn ploeg laat hem niet meer starten vandaag.
 121. 11:13 Chris Froome, gisteren ritwinnaar, mocht vanochtend 33 kaarsjes uitblazen.
 122. 11:12 Ik lig nog ver achterop. De eerste 2 weken waren heel zwaar voor mij. Maar we weten uit het verleden dat de slotweek nog veel kan veranderen aan de posities. Yates en Dumoulin blijven wel de 2 grote favorieten. Chris Froome (Sky)
 123. 11:09 Parcours in een notendop Een monsterachtige beklimming zoals de Zoncolan krijgen de renners niet voor de wielen geschoven, maar ook deze etappe bevat zeer veel lekkers. Het gaat "slechts" om cols van derde en tweede categorie, maar de etappe kreeg van de organisatie toch 4 op 5 sterren. Dat zegt voldoende...
 124. 11:08
 125. 11:08 "Het wordt niet makkelijk voor Dumoulin om zichzelf op te volgen"
 126. 11:07 15e etappe in de Giro Gisteren kregen de renners de Monte Zoncolan op hun bord, maar pas morgen volgt een nieuwe rustdag. Vandaag staat weer een tocht door de Dolomieten op het menu. Vanaf 12.15u kruipt het peloton op de fiets.
 127. 11:07 Vooraf
profiel
profiel

Uitslag

Uitslag rit

1 GBR Simon Yates MTS 4u37'56"
2 COL Miguel Ángel López AST +41"
3 NED Tom Dumoulin SUN +41"
4 ITA Domenico Pozzovivo TBM +41"
5 ECU Richard Carapaz MOV +41"
6 FRA Thibaut Pinot GFC +41"
7 FRA Alexandre Geniez ALM +1'20"
8 ITA Davide Formolo BOH +1'20"
9 SPA Pello Bilbao AST +1'20"
10 NED Sam Oomen SUN +1'20"
11 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +1'20"
12 SPA Mikel Nieve MTS +1'20"
13 OOS Patrick Konrad BOH +1'20"
14 NZL George Bennett TLJ +1'20"
15 AUS Ben O'Connor DDD +1'20"
16 AUS Rohan Dennis BMC +1'20"
17 GBR Chris Froome SKY +1'32"
18 NED Wout Poels SKY +1'32"
19 COL Carlos Betancur MOV +2'11"
20 AUS Jack Haig MTS +3'33"
56 BEL Tosh Van der Sande LTS +19'31"
75 BEL Sander Armée LTS +25'27"
76 BEL Ben Hermans ICA +26'14"
98 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +29'15"
109 BEL Louis Vervaeke SUN +29'15"
116 BEL Baptiste Planckaert TKA +29'15"
135 BEL Tom Van Asbroeck EFD +35'49"
138 BEL Jürgen Roelandts BMC +35'49"
139 BEL Jens Debusschere LTS +35'49"
152 BEL Frederik Frison LTS +35'49"
154 BEL Victor Campenaerts LTS +35'49"
BEL Loïc Vliegen BMC
klassement
1 GBR Chris Froome SKY 89u02'39"
2 NED Tom Dumoulin SUN +46"
3 COL Miguel Ángel López AST +4'57"
4 ECU Richard Carapaz MOV +5'44"
5 ITA Domenico Pozzovivo TBM +8'03"
6 SPA Pello Bilbao AST +11'50"
7 OOS Patrick Konrad BOH +13'01"
8 NZL George Bennett TLJ +13'17"
9 NED Sam Oomen SUN +14'18"
10 ITA Davide Formolo BOH +15'16"
11 FRA Alexandre Geniez ALM +17'30"
12 NED Wout Poels SKY +17'40"
13 COL Sergio Henao SKY +29'41"
14 POR José Gonçalves TKA +34'29"
15 COL Carlos Betancur MOV +41'48"
16 AUS Rohan Dennis BMC +56'07"
17 SPA Mikel Nieve MTS +58'16"
18 ITA Gianluca Brambilla TFS +1u00'30"
19 CAN Michael Woods EFD +1u01'24"
20 FRA Hubert Dupont ALM +1u03'54"
21 GBR Simon Yates MTS +1u15'11"
22 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +1u15'18"
23 NED Robert Gesink TLJ +1u19'49"
24 ITA Valerio Conti UAD +1u23'04"
25 SPA Luis León Sánchez AST +1u23'11"
26 ITA Fausto Masnada ANS +1u26'13"
27 OOS Felix Großschartner BOH +1u28'47"
28 ITA Diego Ulissi UAD +1u31'28"
29 OOS Georg Preidler GFC +1u33'24"
30 SLO Matej Mohoric TBM +1u40'18"
31 DUI Maximilian Schachmann QST +1u41'36"
32 SLO Jan Polanc UAD +1u58'09"
33 ITA Mattia Cattaneo ANS +2u00'17"
34 ITA Enrico Battaglin TLJ +2u02'15"
35 NED Laurens ten Dam SUN +2u02'53"
36 AUS Jack Haig MTS +2u03'06"
37 FRA François Bidard ALM +2u06'25"
38 ITA Giovanni Visconti TBM +2u07'32"
39 SPA Víctor de la Parte MOV +2u08'19"
40 ITA Giulio Ciccone BRD +2u08'55"
41 NED Maurits Lammertink TKA +2u10'27"
42 ITA Matteo Montaguti ALM +2u17'10"
43 ZWI Kilian Frankiny BMC +2u20'10"
44 VS Benjamin King DDD +2u24'26"
45 BEL Ben Hermans ICA +2u25'01"
46 TSJ Jan Hirt AST +2u26'47"
47 SPA Rubén Plaza ICA +2u27'57"
48 FRA Quentin Jauregui ALM +2u29'16"
49 ITA Eros Capecchi QST +2u42'24"
50 NED Koen Bouwman TLJ +2u42'38"
51 FRA Kenny Elissonde SKY +2u42'39"
52 VS Nathan Brown EFD +2u42'39"
53 ITA Francesco Gavazzi ANS +2u45'41"
54 COL Jarlinson Pantano TFS +2u48'11"
55 TSJ Roman Kreuziger MTS +2u51'50"
56 SPA David De La Cruz SKY +2u52'42"
57 BEL Sander Armée LTS +2u53'44"
58 DUI Christoph Pfingsten BOH +2u56'01"
59 COL Rodolfo Torres ANS +2u58'56"
60 AUS Adam Hansen LTS +3u00'57"
61 COL Darwin Atapuma UAD +3u04'46"
62 DUI Nico Denz ALM +3u06'03"
63 VS Joe Dombrowski EFD +3u09'17"
64 ITA Salvatore Puccio SKY +3u10'40"
65 ITA Alessandro De Marchi BMC +3u11'06"
66 ITA Manuele Mori UAD +3u12'32"
67 KAZ Andrey Zeits AST +3u13'51"
68 ITA Davide Ballerini ANS +3u14'02"
69 ITA Marco Marcato UAD +3u19'46"
70 ITA Davide Villella AST +3u19'53"
71 VS Chad Haga SUN +3u20'46"
72 COL Esteban Chaves MTS +3u21'31"
73 LET Krists Neilands ICA +3u28'13"
74 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +3u28'31"
75 ITA Manuele Boaro TBM +3u30'05"
76 FRA Anthony Roux GFC +3u39'48"
77 GBR Hugh Carthy EFD +3u43'25"
78 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +3u43'35"
79 ZWI Steve Morabito GFC +3u45'10"
80 TSJ Zdenek Štybar QST +3u50'40"
81 DEN Mads Würtz TKA +3u53'07"
82 COL Dáyer Quintana MOV +3u54'32"
83 ERI Natnael Berhane DDD +3u54'37"
84 ZAF Ryan Gibbons DDD +3u58'31"
85 SPA Rubén Fernández MOV +3u59'36"
86 ITA Alex Turrin WIL +4u02'56"
87 KAZ Alexey Lutsenko AST +4u04'11"
88 ITA Sacha Modolo EFD +4u05'44"
89 SPA Francisco Ventoso BMC +4u06'01"
90 ITA Andrea Vendrame ANS +4u06'38"
91 DUI Christian Knees SKY +4u07'02"
92 SPA Antonio Pedrero MOV +4u07'15"
93 DEN Niklas Eg TFS +4u08'20"
94 ITA Enrico Barbin BRD +4u08'34"
95 ZAF Jaco Venter DDD +4u10'02"
96 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +4u10'17"
97 LUX Laurent Didier TFS +4u11'05"
98 ITA Jacopo Mosca WIL +4u11'21"
99 NED Jos van Emden TLJ +4u14'22"
100 ITA Antonio Nibali TBM +4u14'30"
101 SLO Domen Novak TBM +4u15'24"
102 NOO Vegard Laengen UAD +4u17'23"
103 AUS Chris Hamilton SUN +4u19'34"
104 FRA Clément Venturini ALM +4u20'56"
105 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +4u21'56"
106 DEN Lars Bak LTS +4u22'00"
107 DEN Michael Mørkøv QST +4u22'56"
108 ITA Cesare Benedetti BOH +4u23'41"
109 FRA Jérémy Roy GFC +4u24'39"
110 DUI Tony Martin TKA +4u27'59"
111 ITA Kristian Sbaragli ICA +4u28'29"
112 IER Sam Bennett BOH +4u32'23"
113 ITA Niccolò Bonifazio TBM +4u34'24"
114 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +4u36'23"
115 FRA Rémi Cavagna QST +4u36'25"
116 BEL Baptiste Planckaert TKA +4u39'44"
117 CAN Guillaume Boivin ICA +4u40'13"
118 LUX Jempy Drücker BMC +4u40'19"
119 ITA Marco Frapporti ANS +4u41'35"
120 GBR Alex Dowsett TKA +4u41'53"
121 NED Danny van Poppel TLJ +4u43'41"
122 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +4u44'25"
123 ITA Manuel Belletti ANS +4u45'51"
124 BEL Jürgen Roelandts BMC +4u45'53"
125 ITA Simone Andreetta BRD +4u46'51"
126 AUS Zakkari Dempster ICA +4u49'40"
127 RUS Maksim Belkov TKA +4u51'09"
128 NED Roy Curvers SUN +4u55'00"
129 ITA Fabio Sabatini QST +4u55'09"
130 NZL Sam Bewley MTS +4u55'48"
131 AUS Mitch Docker EFD +4u56'30"
132 ITA Elia Viviani QST +4u57'04"
133 BEL Tom Van Asbroeck EFD +4u57'56"
134 SPA Markel Irizar TFS +4u59'12"
135 FRA Florian Sénéchal QST +4u59'31"
136 BEL Jens Debusschere LTS +5u03'59"
137 NED Boy van Poppel TFS +5u05'39"
138 IER Ryan Mullen TFS +5u08'12"
139 DUI Andreas Schillinger BOH +5u08'33"
140 DEN Mads Pedersen TFS +5u09'34"
141 ISR Guy Sagiv ICA +5u15'42"
142 BEL Frederik Frison LTS +5u15'59"
143 ITA Liam Bertazzo WIL +5u18'15"
144 NED Lennard Hofstede SUN +5u18'53"
145 ITA Paolo Simion BRD +5u25'31"
146 ITA Marco Coledan WIL +5u32'07"
147 CAN Svein Tuft MTS +5u32'52"
148 ALB Eugert Zhupa WIL +5u34'14"
149 ITA Giuseppe Fonzi WIL +5u48'37"
1 IER Sam Bennett BOH 2u50'49"
2 ITA Elia Viviani QST +0"
3 LUX Jempy Drücker BMC +0"
4 BEL Baptiste Planckaert TKA +0"
5 ITA Manuel Belletti ANS +0"
6 ITA Sacha Modolo EFD +0"
7 FRA Clément Venturini ALM +0"
8 ITA Paolo Simion BRD +0"
9 ITA Fabio Sabatini QST +0"
10 SLO Jan Polanc UAD +0"
11 ITA Enrico Battaglin TLJ +0"
12 ITA Manuele Mori UAD +0"
13 AUS Jack Haig MTS +0"
14 ZAF Ryan Gibbons DDD +0"
15 NZL Sam Bewley MTS +0"
16 BEL Jens Debusschere LTS +0"
17 CAN Guillaume Boivin ICA +0"
18 DEN Michael Mørkøv QST +0"
19 DUI Christoph Pfingsten BOH +0"
20 ITA Giovanni Visconti TBM +0"
21 ITA Niccolò Bonifazio TBM +0"
22 FRA Rémi Cavagna QST +0"
23 ITA Domenico Pozzovivo TBM +0"
24 ZAF Jaco Venter DDD +0"
25 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +0"
26 BEL Jürgen Roelandts BMC +0"
27 SLO Matej Mohoric TBM +0"
28 ITA Kristian Sbaragli ICA +0"
29 AUS Rohan Dennis BMC +0"
30 NED Boy van Poppel TFS +0"
31 ITA Liam Bertazzo WIL +0"
32 BEL Tom Van Asbroeck EFD +0"
33 BEL Sander Armée LTS +0"
34 TSJ Zdenek Štybar QST +0"
35 ITA Diego Ulissi UAD +0"
36 POR José Gonçalves TKA +0"
37 ITA Mattia Cattaneo ANS +0"
38 ITA Matteo Montaguti ALM +0"
39 FRA Quentin Jauregui ALM +0"
40 ITA Davide Villella AST +0"
41 ITA Manuele Boaro TBM +0"
42 ERI Natnael Berhane DDD +0"
43 FRA Florian Sénéchal QST +0"
44 DUI Andreas Schillinger BOH +0"
45 ITA Davide Formolo BOH +0"
46 ITA Cesare Benedetti BOH +0"
47 OOS Felix Großschartner BOH +0"
48 ITA Marco Frapporti ANS +0"
49 ITA Jacopo Mosca WIL +0"
50 NOO Vegard Laengen UAD +0"
51 OOS Patrick Konrad BOH +0"
52 OOS Georg Preidler GFC +0"
53 FRA Jérémy Roy GFC +0"
54 FRA Alexandre Geniez ALM +0"
55 BEL Ben Hermans ICA +0"
56 ZWI Kilian Frankiny BMC +0"
57 BEL Frederik Frison LTS +0"
58 AUS Adam Hansen LTS +0"
59 DEN Lars Bak LTS +0"
60 NED Jos van Emden TLJ +0"
61 NED Danny van Poppel TLJ +0"
62 DUI Tony Martin TKA +0"
63 IER Ryan Mullen TFS +0"
64 NED Sam Oomen SUN +0"
65 VS Nathan Brown EFD +0"
66 ITA Francesco Gavazzi ANS +0"
67 ITA Davide Ballerini ANS +0"
68 NED Koen Bouwman TLJ +0"
69 DUI Nico Denz ALM +0"
70 VS Benjamin King DDD +0"
71 ITA Alex Turrin WIL +0"
72 ITA Andrea Vendrame ANS +0"
73 SPA Rubén Plaza ICA +0"
74 SPA Francisco Ventoso BMC +0"
75 ITA Eros Capecchi QST +0"
76 AUS Zakkari Dempster ICA +0"
77 ITA Marco Marcato UAD +0"
78 DEN Mads Pedersen TFS +0"
79 SPA Markel Irizar TFS +0"
80 ITA Marco Coledan WIL +0"
81 ITA Enrico Barbin BRD +0"
82 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +0"
83 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +0"
84 DUI Maximilian Schachmann QST +0"
85 ITA Alessandro De Marchi BMC +0"
86 SLO Domen Novak TBM +0"
87 ALB Eugert Zhupa WIL +0"
88 ITA Giuseppe Fonzi WIL +0"
89 ITA Valerio Conti UAD +0"
90 ITA Giulio Ciccone BRD +0"
91 ITA Simone Andreetta BRD +0"
92 ITA Fausto Masnada ANS +0"
93 ISR Guy Sagiv ICA +0"
94 LET Krists Neilands ICA +0"
95 COL Darwin Atapuma UAD +0"
96 DEN Mads Würtz TKA +0"
97 GBR Alex Dowsett TKA +0"
98 AUS Chris Hamilton SUN +0"
99 NED Tom Dumoulin SUN +0"
100 VS Chad Haga SUN +0"
101 NED Laurens ten Dam SUN +0"
102 NED Roy Curvers SUN +0"
103 NED Lennard Hofstede SUN +0"
104 LUX Laurent Didier TFS +0"
105 DEN Niklas Eg TFS +0"
106 ITA Gianluca Brambilla TFS +0"
107 COL Carlos Betancur MOV +0"
108 NED Maurits Lammertink TKA +0"
109 FRA Hubert Dupont ALM +0"
110 ITA Antonio Nibali TBM +0"
111 SPA Víctor de la Parte MOV +0"
112 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +0"
113 SPA Rubén Fernández MOV +0"
114 SPA Antonio Pedrero MOV +0"
115 COL Jarlinson Pantano TFS +0"
116 ECU Richard Carapaz MOV +0"
117 COL Dáyer Quintana MOV +0"
118 KAZ Andrey Zeits AST +0"
119 SPA Luis León Sánchez AST +0"
120 KAZ Alexey Lutsenko AST +0"
121 RUS Maksim Belkov TKA +0"
122 COL Rodolfo Torres ANS +0"
123 COL Miguel Ángel López AST +0"
124 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +0"
125 SPA Pello Bilbao AST +0"
126 TSJ Jan Hirt AST +0"
127 FRA François Bidard ALM +0"
128 ZWI Steve Morabito GFC +0"
129 FRA Anthony Roux GFC +0"
130 TSJ Roman Kreuziger MTS +0"
131 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +0"
132 GBR Simon Yates MTS +0"
133 SPA Mikel Nieve MTS +0"
134 NZL George Bennett TLJ +0"
135 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +0"
136 NED Robert Gesink TLJ +0"
137 CAN Svein Tuft MTS +0"
138 GBR Hugh Carthy EFD +0"
139 CAN Michael Woods EFD +0"
140 AUS Mitch Docker EFD +0"
141 VS Joe Dombrowski EFD +0"
142 DUI Christian Knees SKY +0"
143 SPA David De La Cruz SKY +0"
144 ITA Salvatore Puccio SKY +0"
145 GBR Chris Froome SKY +0"
146 NED Wout Poels SKY +0"
147 FRA Kenny Elissonde SKY +0"
148 COL Sergio Henao SKY +0"
149 COL Esteban Chaves MTS +0"
FRA Matthieu Ladagnous GFC
FRA Thibaut Pinot GFC
1 ITA Elia Viviani QST 341
2 IER Sam Bennett BOH 282
3 ITA Davide Ballerini ANS 147
4 ITA Sacha Modolo EFD 122
5 GBR Simon Yates MTS 113
6 ITA Marco Frapporti ANS 111
7 NED Danny van Poppel TLJ 107
8 ITA Niccolò Bonifazio TBM 93
9 ALB Eugert Zhupa WIL 84
10 NED Tom Dumoulin SUN 73
11 ITA Enrico Battaglin TLJ 64
12 BEL Baptiste Planckaert TKA 58
13 CAN Guillaume Boivin ICA 57
14 LUX Jempy Drücker BMC 56
15 ECU Richard Carapaz MOV 54
16 ITA Manuel Belletti ANS 53
17 ITA Davide Formolo BOH 51
18 GBR Chris Froome SKY 49
19 AUS Rohan Dennis BMC 49
20 RUS Maksim Belkov TKA 49
21 FRA Clément Venturini ALM 48
22 ITA Domenico Pozzovivo TBM 47
23 ITA Andrea Vendrame ANS 45
24 SLO Matej Mohoric TBM 42
25 ITA Jacopo Mosca WIL 40
26 ZAF Ryan Gibbons DDD 39
27 BEL Jens Debusschere LTS 38
28 ITA Marco Marcato UAD 36
29 COL Miguel Ángel López AST 33
30 POR José Gonçalves TKA 32
31 COL Esteban Chaves MTS 30
32 ITA Enrico Barbin BRD 30
33 DUI Maximilian Schachmann QST 29
34 BEL Jürgen Roelandts BMC 29
35 DEN Michael Mørkøv QST 28
36 SPA Markel Irizar TFS 28
37 SPA Luis León Sánchez AST 27
38 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA 25
39 NED Wout Poels SKY 24
40 DEN Christopher Juul-Jensen MTS 24
41 ITA Kristian Sbaragli ICA 24
42 CAN Michael Woods EFD 23
43 ITA Paolo Simion BRD 23
44 DEN Mads Pedersen TFS 21
45 ITA Francesco Gavazzi ANS 20
46 ITA Giovanni Visconti TBM 18
47 DUI Nico Denz ALM 18
48 DEN Lars Bak LTS 18
49 DUI Tony Martin TKA 18
50 ITA Fabio Sabatini QST 18
51 TSJ Zdenek Štybar QST 17
52 ITA Giuseppe Fonzi WIL 17
53 ITA Giulio Ciccone BRD 16
54 COL Rodolfo Torres ANS 16
55 SPA Mikel Nieve MTS 15
56 ITA Alex Turrin WIL 15
57 OOS Patrick Konrad BOH 15
58 FRA Alexandre Geniez ALM 13
59 ITA Fausto Masnada ANS 13
60 NED Robert Gesink TLJ 12
61 SPA Rubén Plaza ICA 12
62 COL Darwin Atapuma UAD 12
63 ITA Alessandro De Marchi BMC 12
64 BEL Gijs Van Hoecke TLJ 12
65 SPA Pello Bilbao AST 11
66 NZL George Bennett TLJ 11
67 DEN Mads Würtz TKA 11
68 NED Jos van Emden TLJ 11
69 GBR Alex Dowsett TKA 11
70 IER Ryan Mullen TFS 11
71 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 10
72 OOS Felix Großschartner BOH 9
73 ITA Mattia Cattaneo ANS 9
74 BEL Ben Hermans ICA 9
75 ITA Manuele Mori UAD 9
76 LUX Laurent Didier TFS 9
77 FRA Florian Sénéchal QST 9
78 ITA Gianluca Brambilla TFS 8
79 NED Maurits Lammertink TKA 8
80 NED Koen Bouwman TLJ 8
81 FRA Rémi Cavagna QST 8
82 SLO Jan Polanc UAD 7
83 VS Benjamin King DDD 7
84 DUI Christoph Pfingsten BOH 7
85 ITA Matteo Montaguti ALM 6
86 COL Jarlinson Pantano TFS 5
87 TSJ Roman Kreuziger MTS 5
88 KAZ Alexey Lutsenko AST 5
89 NED Sam Oomen SUN 4
90 VS Chad Haga SUN 4
91 LET Krists Neilands ICA 4
92 SPA Francisco Ventoso BMC 4
93 ZAF Jaco Venter DDD 4
94 ITA Simone Andreetta BRD 4
95 NED Boy van Poppel TFS 4
96 AUS Jack Haig MTS 3
97 FRA Quentin Jauregui ALM 3
98 ITA Eros Capecchi QST 3
99 ITA Cesare Benedetti BOH 3
100 NED Bert-Jan Lindeman TLJ 3
101 SPA David De La Cruz SKY 2
102 VS Joe Dombrowski EFD 2
103 DUI Andreas Schillinger BOH 2
104 ITA Valerio Conti UAD 1
105 OOS Georg Preidler GFC 1
106 ITA Manuele Boaro TBM 1
107 NZL Sam Bewley MTS 1
108 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD -5
1 GBR Chris Froome SKY 125
2 ITA Giulio Ciccone BRD 108
3 GBR Simon Yates MTS 91
4 SPA Mikel Nieve MTS 79
5 ECU Richard Carapaz MOV 65
6 NED Tom Dumoulin SUN 49
7 COL Esteban Chaves MTS 47
8 ITA Valerio Conti UAD 42
9 ITA Domenico Pozzovivo TBM 40
10 ITA Matteo Montaguti ALM 37
11 COL Miguel Ángel López AST 37
12 NED Robert Gesink TLJ 36
13 OOS Felix Großschartner BOH 36
14 DUI Maximilian Schachmann QST 35
15 ITA Fausto Masnada ANS 35
16 NED Koen Bouwman TLJ 24
17 SPA Luis León Sánchez AST 22
18 ITA Enrico Barbin BRD 21
19 ITA Gianluca Brambilla TFS 21
20 SPA Rubén Plaza ICA 18
21 ITA Davide Formolo BOH 16
22 NED Wout Poels SKY 16
23 ERI Natnael Berhane DDD 15
24 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 15
25 DUI Nico Denz ALM 14
26 NZL George Bennett TLJ 12
27 ITA Mattia Cattaneo ANS 12
28 SLO Matej Mohoric TBM 11
29 ITA Davide Ballerini ANS 11
30 ITA Francesco Gavazzi ANS 10
31 DUI Christoph Pfingsten BOH 10
32 ITA Marco Frapporti ANS 8
33 COL Sergio Henao SKY 8
34 LUX Laurent Didier TFS 8
35 FRA Alexandre Geniez ALM 7
36 FRA Quentin Jauregui ALM 7
37 ITA Andrea Vendrame ANS 7
38 COL Dáyer Quintana MOV 7
39 IER Ryan Mullen TFS 6
40 ITA Marco Marcato UAD 6
41 LET Krists Neilands ICA 6
42 ALB Eugert Zhupa WIL 6
43 ITA Jacopo Mosca WIL 5
44 ITA Diego Ulissi UAD 4
45 AUS Rohan Dennis BMC 4
46 ITA Enrico Battaglin TLJ 4
47 COL Darwin Atapuma UAD 4
48 ITA Alessandro De Marchi BMC 4
49 DEN Michael Mørkøv QST 4
50 ITA Giuseppe Fonzi WIL 3
51 NED Sam Oomen SUN 3
52 ITA Giovanni Visconti TBM 3
53 CAN Guillaume Boivin ICA 3
54 POR José Gonçalves TKA 2
55 COL Carlos Betancur MOV 2
56 CAN Michael Woods EFD 2
57 FRA Kenny Elissonde SKY 2
58 ITA Davide Villella AST 2
59 GBR Hugh Carthy EFD 2
60 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA 2
61 SPA Markel Irizar TFS 2
62 OOS Patrick Konrad BOH 1
63 VS Benjamin King DDD 1
64 BEL Ben Hermans ICA 1
65 NED Jos van Emden TLJ 1
66 DUI Tony Martin TKA 1
67 DEN Mads Pedersen TFS 1
1 COL Miguel Ángel López AST 89u07'36"
2 ECU Richard Carapaz MOV +47"
3 NED Sam Oomen SUN +9'21"
4 ITA Valerio Conti UAD +1u18'07"
5 ITA Fausto Masnada ANS +1u21'16"
6 OOS Felix Großschartner BOH +1u23'50"
7 SLO Matej Mohoric TBM +1u35'21"
8 DUI Maximilian Schachmann QST +1u36'39"
9 AUS Jack Haig MTS +1u58'09"
10 ITA Giulio Ciccone BRD +2u03'58"
11 ZWI Kilian Frankiny BMC +2u15'13"
12 FRA Quentin Jauregui ALM +2u24'19"
13 NED Koen Bouwman TLJ +2u37'41"
14 DUI Nico Denz ALM +3u01'06"
15 ITA Davide Ballerini ANS +3u09'05"
16 LET Krists Neilands ICA +3u23'16"
17 GBR Hugh Carthy EFD +3u38'28"
18 DEN Mads Würtz TKA +3u48'10"
19 ZAF Ryan Gibbons DDD +3u53'34"
20 ITA Andrea Vendrame ANS +4u01'41"
21 DEN Niklas Eg TFS +4u03'23"
22 ITA Jacopo Mosca WIL +4u06'24"
23 SLO Domen Novak TBM +4u10'27"
24 AUS Chris Hamilton SUN +4u14'37"
25 FRA Clément Venturini ALM +4u15'59"
26 ITA Niccolò Bonifazio TBM +4u29'27"
27 FRA Rémi Cavagna QST +4u31'28"
28 NED Danny van Poppel TLJ +4u38'44"
29 ITA Simone Andreetta BRD +4u41'54"
30 FRA Florian Sénéchal QST +4u54'34"
31 IER Ryan Mullen TFS +5u03'15"
32 DEN Mads Pedersen TFS +5u04'37"
33 ISR Guy Sagiv ICA +5u10'45"
34 NED Lennard Hofstede SUN +5u13'56"
1 GBR Team Sky SKY 267u48'47"
2 KAZ Astana Pro Team AST +24'58"
3 DUI BORA - hansgrohe BOH +43'32"
4 DUI Team Sunweb SUN +1u14'35"
5 FRA AG2R La Mondiale ALM +1u30'32"
6 SPA Movistar Team MOV +1u39'45"
7 NED Team LottoNL - Jumbo TLJ +1u47'01"
8 AUS Mitchelton - Scott MTS +2u31'52"
9 VAE UAE Team Emirates UAD +2u33'27"
10 FRA Groupama - FDJ GFC +2u34'04"
11 BRN Bahrain - Merida TBM +2u52'20"
12 ITA Androni Giocattoli - Sidermec ANS +4u09'44"
13 ZAF Team Dimension Data DDD +4u19'42"
14 VS BMC Racing Team BMC +4u39'49"
15 ZWI Team Katusha - Alpecin TKA +4u46'51"
16 VS Team EF Education First - Drapac p/b Cannondale EFD +4u49'22"
17 VS Trek - Segafredo TFS +5u43'20"
18 BEL Quick-Step Floors QST +6u20'26"
19 ISR Israel Cycling Academy ICA +6u33'39"
20 BEL Lotto - Soudal LTS +7u18'02"
21 ITA Bardiani - CSF BRD +8u04'45"
22 ITA Wilier Triestina - Selle Italia WIL +12u07'09"