Refresh


home : Wielrennen : Giro d'Italia


Beste jongere Carapaz geeft visitekaartje af in de Giro

Carapaz won in de striemende regen.

za 12/05/2018 - 17:14 De bergrit naar Montevergine di Mercogliano is een prooi geworden voor Richard Carapaz. De Ecuadoraan van Movistar sprong net voor de slotkilometer weg uit de favorietengroep. Simon Yates behoudt zijn roze trui.

 • Winnaar van de dag: Wittetruidrager Richard Carapaz wachtte het perfecte moment af om een verschroeiende versnelling uit zijn benen te schudden. In de slotkilometer ging hij op en over de vluchters en won hij op indrukwekkende wijze.
 • Verliezer van de dag: De vluchters. De hele dag lang leek het erop dat ze onder elkaar zouden uitmaken wie er zou winnen. Maar daar besliste het peloton anders over, geen feestje voor de vluchters.
 • Opvallend: Chris Froome ging in de slotfase alweer tegen de grond. In een regenachtige slotfase en op de gladde wegen schoof hij in een bocht onderuit, zonder al te veel schade.

Vluchters op weg naar zege, peloton gunt ze niets

De vlucht van de dag kwam er niet zonder slag of stoot. In een hectische en snelle openingsfase konden er uiteindelijk toch enkele renners ontsnappen. Beetje bij beetje werd de groep omvangrijker, tot het peloton besliste dat 7 voldoende was. Onder de vluchters zaten onder anderen Tosh Van der Sande, Matteo Montaguti, Matej Mohoric en Koen Bouwman. 

De hele dag zag het er naar uit dat de vluchters onder elkaar zouden uitmaken wie er een feestje mocht vieren op Montevergine di Mercogliano. Maar onder leiding van een aanstormend peloton, aangevoerd door Mitchelton-Scott en Katjoesja, zakte de voorsprong van de leiders almaar sneller. Een voor een werden de vluchters ingelopen op de slotklim, alleen Bouwman probeerde het nog met een ultieme poging in de gietende regen.

De Nederlander leek even op weg naar de overwinning, maar net zoals de vluchters, liet ook het peloton zich in de luren leggen. Witte trui Richard Carapaz haalde verschroeiend uit in de slotkilometer en ging op en over Bouwman. De Ecuadoraan keek niet meer achterom en won zo zijn mooiste overwinning uit zijn carrière. 

Carapaz is zo de opvolger van Bart De Clercq op Montevergine di Mercogliano. Hij is ook de eerste renner uit Ecuador die een rit weet te winnen in een grote ronde.

VIDEO: de 24-jarige Carapaz wint de 8e rit in de Giro

Sander Armée: "Ik dacht mezelf eens te testen met de goede mannen en dat lukte"

 • Sander Armée (Lotto Fix ALL): "De klim viel wel mee. Het was niet heel steil, het vervelendste vond ik nog de bochten. Daar moest je voortdurend remmen en optrekken, het was eigenlijk een intervalklim. Ik wou zelf mee zijn in de vlucht, dus daar heb ik ook wel wat energie in gestoken. Op het einde voelde ik me nog goed en dacht ik mezelf eens te testen door mee te gaan met de goede mannen en dat lukte. Ik ben naar hier gekomen om het aan te pakken op dezelfde manier als vorig jaar in de Vuelta en een dag uit te kiezen. Dat had ik vandaag wel in gedachten, maar zoiets gaat niet op bestelling."
 • Simon Yates (Mitchelton-Scott): "Vandaag was vrij gemakkelijk. Het team heeft heel goed voor me gezorgd en in de finale reden we gewoon een goed tempo om veilig te blijven. Ik heb gedacht aan aanvallen, maar het is ook zo moeilijk om het verschil te maken op deze klim. Morgen wordt lastiger, daar verwacht ik meer verschillen."

Wedstrijdverloop

 1. 18:21 Sander Armée: "Ik dacht mezelf eens te testen met de goede mannen en dat lukte"
 2. 18:15 Simon Yates: "Het was een relatief gemakkelijke rit"
 3. 17:14 Einde
 4. 17:13 Zege voor de witte trui! Wat een ontknoping in de finale! Carapaz zet de vluchters en het peloton een hak en wint de rit! Formolo wordt 2e, Pinot komt als 3e over de lijn.
 5. 17:11 Aanval van de witte trui! Carapaz pakt uit met een verschroeiende versnelling. De beste jongere in het klassement lijkt op weg naar de overwinning!
 6. 17:08 2 km! Nog 2 km en het is nog steeds Bouwman die op kop rijdt. De Nederlander rijdt 17" voor het peloton.
 7. 17:08 De valpartij van Froome
 8. 17:07 Montaguti gaat in de tegenaanval en komt beetje bij beetje dichterbij Bouwman. Het peloton zit op 20".
 9. 17:04 Bouwman geeft er een enorme lel op in de kopgroep. Hij schakelt naar het buitenblad en gaat ervan door. Blijft hij het peloton dan toch nog voor?
 10. 17:01 Valpartij Froome Chris Froome krijgt het even (nog) wat warmer. Hij schuift tegen de grond en staat met Poels even aan de kant. Het duo zet de achtervolging in op het peloton, wat zonder problemen lijkt te verlopen.
 11. 16:58 Zet het peloton de vluchters een hak? Nog maar 45" voorsprong voor de 4 leiders. De zege voor de vluchters leek de hele dag zo zeker, maar het peloton lijkt er toch anders over te gaan beslissen. Met nog 6 km te gaan, lijkt het een onmogelijke opgave voor het viertal.
 12. 16:57
 13. 16:54 De voorsprong blijft momenteel hangen rond de 55". In het peloton is het Mitchelton-Scott dat nu het commando voert. Intussen wordt Van der Sande ingelopen door het peloton.
 14. 16:51
 15. 16:49 Van der Sande laat lopen Montaguti, Mohoric, Bouwman en Pölanc zijn de sterkste klimmers van het gezelschap, ze gaan er met z'n vieren vandoor. Van der Sande laat lopen, hij zal Bart De Clercq dus niet opvolgen in Montevergine di Mercogliano.
 16. 16:48 De wegen liggen er allesbehalve goed bij dankzij de regen
 17. 16:45 De voorsprong van de vluchters is gezakt naar 1'30" en het blijft maar zakken. Het is onrustig in de kopgroep, wat het er niet makkelijker op maakt om voorop te blijven.
 18. 16:44 Nu is het Mohoric die wegglipt uit de kopgroep. Maar ook de 23-jarige renner van Bahrain Merida wordt weer gegrepen door Van der Sande en co.
 19. 16:42 Van der Sande vindt dat het niet snel genoeg gaat Opnieuw versnelt Van der Sande, hij rijdt weg uit de kopgroep, maar de 6 medevluchters komen langzaam weer aansluiten.
 20. 16:39 Van der Sande heeft het begrepen: hij verhoogt het tempo nog wat meer in de kopgroep. De druk van het peloton wordt almaar groter.
 21. 16:38
 22. 16:36 We zijn eraan begonnen! Het is zover, de kopgroep is aan de voet van de Montevergine di Mercogliano. Kunnen ze hun voorsprong nog volhouden tegen een aanstormend peloton?
 23. 16:35 Het is nu een kwestie voor de klassementsmannen om vooraan te zitten. De straten liggen bij momenten goed onder water en de angst om tegen de grond te gaan is aanwezig. Intussen is de voorsprong van de vluchters gedaald naar 2'30".
 24. 16:28 Eerste regen tijdens deze Giro In de afdalende stukken is het oppassen geblazen voor de renners. De wegen liggen er glad bij en dat heeft alles te maken met de eerste regen die uit de lucht valt tijdens deze Giro. Op die manier vallen er af en toe ook gaten in het peloton.
 25. 16:26 Het gaat plots snel in het peloton. Enkele Katjoesja-renners leggen er serieus de pees op en de voorsprong van de vluchters daalt al snel met een minuut.
 26. 16:22 Versnelling Van der Sande Vooraan lijkt Van der Sande nog over uitstekende benen te beschikken. De Lotto-renner gaat op de pedalen staan en jaagt het tempo wat de hoogte in.
 27. 16:20
 28. 16:18 In de kopgroep vraagt Van der Sande de assistentie van de volgwagen. Hij overlegt even met Marc Wauters, neemt een bidon aan en voegt weer in. In het peloton komen de mannen van Froome ook stilaan naar voor.
 29. 16:14
 30. 16:11 Valpartij Wellens Pech voor Tim Wellens: hij gaat tegen de grond. De winnaar van de 4e rit lijkt zich allesbehalve zorgen te maken en wacht rustig om weer op zijn fiets te springen.
 31. 16:08
 32. 16:05 Nog 20 km en de leiders beginnen aan de slotklim. Die is 17 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5%.
 33. 16:04 Intussen is het beginnen regenen aan de aankomst
 34. 15:59 Zit de winnaar vooraan? Het begint er meer en meer op te lijken dat de winnaar van de 8e rit zich in de kopgroep bevindt. Het peloton komt niet veel dichter en blijft hangen op 4'50". De grootste kanshebbers lijken Montaguti en Mohoric, of kan Van der Sande voor een 2e Lotto-succes zorgen?
 35. 15:58
 36. 15:52 In het peloton nemen Sky-renners Knees en Puccio nog even de tijd om zich te bevoorraden. Het tempo ligt nog niet al te hoog, positief voor de vluchters dus.
 37. 15:47 De renners zijn begonnen aan de klimkilometers. de laatste 50 km gaat alleen nog maar op en neer. Als de klassementsmannen nog kans willen maken op de ritzege, zullen ze nu toch de achtervolging moeten inzetten.
 38. 15:45
 39. 15:40 Ik voel me goed, ik ben goed opgestaan vanmorgen, maar iedereen begint de vermoeidheid toch al wel te voelen. Tosh van Der Sande (Lotto Fix ALL) bij Eurosport
 40. 15:37 2e sprint gaat naar Van der Sande Net voor de klimmetjes eraan komen, rijden de 7 vluchters voorbij de 2e en laatste tussensprint. Tosh Van der Sande is de enige renner vooraan die er een spurt uitperst, hij neemt dan ook de volle buit.
 41. 15:25 Kalmte voor de storm Het is stilaan uitkijken naar de eerste bergjes die er toe doen. Binnen een goede 10 km begint het stilaan wat bergop te gaan. Voorlopig is het nog wachten op spektakel.
 42. 15:24
 43. 15:21 Ik verwacht niet dat er vandaag grote verschillen zullen zijn tussen de klassementsrenners. Maar dan zal wel iedereen in orde moeten zijn. Tom Dumoulin (Team Sunweb) bij Eurosport
 44. 15:10 Ons doel is om vandaag de etappe te winnen, maar dat is altijd het doel. Steven De Jongh (ploegleider Trek-Segafredo) bij Eurosport
 45. 15:05 Succes voor de vluchters, of toch de grote kanonnen? Vooraf werd voorspeld dat vandaag wel eens een rit zou kunnen worden met succes voor de vluchters. Momenteel heeft de kopgroep 5'11" voorsprong op het peloton, dat nog altijd op sleeptouw wordt genomen door de manschappen van roze trui Simon Yates. Of ze hun onderneming tot een goed einde kunnen brengen, zal dus afhangen van de klassementsploegen.
 46. 14:57
 47. 14:40 Torres pakt de punten Voor wat het waard is: Torres schrijft de tussensprint op zijn naam. Niemand doet moeite om er een spurt uit te persen, dus rijdt het gezelschap op een rijtje over de streep.
 48. 14:37 We moeten het altijd dag per dag bekijken, maar stiekem zit ik toch met morgen in mijn achterhoofd. Wout Poels (Team Sky) bij Eurosport
 49. 14:29 Vervaeke rijdt voor het eerst een grote ronde voor zijn nieuwe werkgever
 50. 14:24 Het lijkt eropt dat Mitchelton-Scott de roze trui van Simon Yates toch wilt verdedigen. Polanc, die op net iets meer dan 8 minuten van Yates staat, is de dichtste belager van de Brit.
 51. 13:42
 52. 13:29 De rit van vandaag biedt kansen voor de vluchters om hun lied uit te zingen tot het einde. Het peloton, onder leiding van Mitchelton-Scott, laat begaan en de voorsprong loopt al snel op tot meer dan 4 minuten. Jan Polanc is vooraan de best geklasseerde renner op 8'16".
 53. 13:23 Exit Pedersen vooraan We hebben nog 7 vluchters. Mads Pedersen kon zijn metgezellen bergop niet volgen en moest opnieuw plaatsnemen in het peloton. Het zevental lijkt nu de zege van de grote groep gekregen te hebben.
 54. 13:19 Lars Bak: "Het is goed mogelijk dat de vlucht van de dag het volhoudt"
 55. 13:06 Na 44 km hebben we een kopgroep van 8 renners. Zij hebben momenteel een voorsprong van 1'10" op het peloton. Villella, Van der Sande, Torres, Mohoric, Pedersen, Bouwman, Montaguti en Polanc zijn de vluchters van dienst.
 56. 13:04 Wij gaan proberen mee te zijn in een ontsnapping. 3 mannen willen mee zijn: Tim, Sander en Tosh. Marc Wauters
 57. 13:03 Marc Wauters: "Ik verwacht vandaag een grote groep naar de aankomst"
 58. 12:57
 59. 12:48
 60. 12:46 Marco Senni is de man die de achtervolging inzet op de kopgroep. De Italiaan wordt beloond voor zijn inspanning en bereikt de 5 vluchters. Het peloton laat nog niet begaan, er blijven renners hun kans wagen om de oversteek te maken.
 61. 12:44 De 5 aanvallers hebben nog steeds een voorsprong op het peloton. In de achtergrond probeert een enkeling het gat te dichten met de kopgroep.
 62. 12:40
 63. 12:34 Een klimmetje in de beginkilometers zorgt voor een beetje opschudding. Aan percentages rond de 7% laten Van der Sande, Bouwman, Torres, Polanc en Irizar van zich horen. Het vijftal doet zo een gooi naar de vlucht van de dag.
 64. 12:31
 65. 12:28 We zijn bijna een half uur onderweg en er is nog steeds geen kopgroep gevormd. Hoe langer het blijft duren, hoe meer deze snelle openingsfase in de benen van de renners gaat kruipen.
 66. 12:25 Een voorspelling van onze wielerman in Italië
 67. 12:24 Kans op regen voor de renners vandaag...
 68. 12:12
 69. 12:07 Tijdens de openingsminuten gaat het er hard aan toe. De eerste minuten liggen de snelheden niet ver onder de 50 km/u. Het regent aanvallen, het is nu wachten op de goede.
 70. 12:00 Start! Het startschot is gegeven! De renners zijn op weg naar Montevergine di Mercogliano, waar het een klim van 17km te wachten staat.
 71. 12:00 Start van de wedstrijd
 72. 11:53
 73. 11:46 Frison rijdt zijn 1e grote ronde
 74. 11:34 De renners maken zich klaar Nog minder dan een half uur voor de start van de 8e rit. Bij de klassementsmannen zal het uitkijken zijn naar Yates en Chaves na hun indrukwekkende prestatie van eergisteren. Het zal nu aan Dumoulin en Froome zijn om een antwoord te bieden.
 75. 11:26 VIDEO: Bennett houdt Viviani van derde ritzege in Giro
 76. 11:16
 77. 10:54 Er heerst commotie in het peloton over de verlichting in de gesloten tunnels tijdens de Giro
 78. 10:38 Top 10 Algemeen Klassement
  1 GBR Simon Yates MTS 26u31'30"
  2 NED Tom Dumoulin SUN +16"
  3 COL Esteban Chaves MTS +26"
  4 ITA Domenico Pozzovivo TBM +43"
  5 FRA Thibaut Pinot GFC +45"
  6 AUS Rohan Dennis BMC +53"
  7 SPA Pello Bilbao AST +1'03"
  8 GBR Chris Froome SKY +1'10"
  9 NZL George Bennett TLJ +1'11"
  10 ITA Fabio Aru UAD +1'12"
 79. 10:22
 80. 10:16 Rit 8! Goedemorgen! Vandaag staat de 8e rit in deze Giro op het programma. De renners fietsen vandaag van Praia a Mare naar Montevergine Di Mercogliano voor een rit van 209 km. Aan het eind krijgen ze een klim van 17 km te verduren, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%. Krijgen we verschuivingen in het algemeen klassement? En wat kan Tim Wellens? Volg het hier live met tekst.
 81. 10:15 Vooraf
profiel
profiel

Uitslag

Uitslag rit

1 ECU Richard Carapaz MOV 5u11'35"
2 ITA Davide Formolo BOH +7"
3 FRA Thibaut Pinot GFC +7"
4 ITA Enrico Battaglin TLJ +7"
5 GBR Simon Yates MTS +7"
6 ITA Domenico Pozzovivo TBM +7"
7 COL Esteban Chaves MTS +7"
8 OOS Patrick Konrad BOH +7"
9 CAN Michael Woods EFD +7"
10 SPA Pello Bilbao AST +7"
11 NED Tom Dumoulin SUN +7"
12 DUI Maximilian Schachmann QST +7"
13 AUS Rohan Dennis BMC +7"
14 COL Miguel Ángel López AST +7"
15 NZL George Bennett TLJ +7"
16 ITA Diego Ulissi UAD +7"
17 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +7"
18 COL Carlos Betancur MOV +7"
19 NED Sam Oomen SUN +7"
20 ITA Fabio Aru UAD +7"
27 BEL Sander Armée LTS +7"
45 BEL Louis Vervaeke SUN +1'07"
51 BEL Ben Hermans ICA +2'03"
68 BEL Tosh Van der Sande LTS +5'20"
84 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +14'07"
92 BEL Baptiste Planckaert TKA +15'12"
112 BEL Loïc Vliegen BMC +16'28"
124 BEL Tim Wellens LTS +16'28"
133 BEL Jürgen Roelandts BMC +16'28"
147 BEL Jens Debusschere LTS +17'12"
149 BEL Frederik Frison LTS +17'12"
150 BEL Tom Van Asbroeck EFD +17'12"
153 BEL Victor Campenaerts LTS +17'12"
klassement
1 GBR Simon Yates MTS 61u19'51"
2 NED Tom Dumoulin SUN +1'24"
3 ITA Domenico Pozzovivo TBM +1'37"
4 FRA Thibaut Pinot GFC +1'46"
5 GBR Chris Froome SKY +3'10"
6 COL Miguel Ángel López AST +3'42"
7 ECU Richard Carapaz MOV +3'56"
8 NZL George Bennett TLJ +4'04"
9 SPA Pello Bilbao AST +4'29"
10 OOS Patrick Konrad BOH +4'43"
11 AUS Rohan Dennis BMC +5'11"
12 CAN Michael Woods EFD +5'26"
13 ITA Fabio Aru UAD +5'33"
14 COL Carlos Betancur MOV +5'39"
15 AUS Ben O'Connor DDD +5'42"
16 NED Sam Oomen SUN +5'57"
17 FRA Alexandre Geniez ALM +7'30"
18 NED Wout Poels SKY +7'56"
19 ITA Davide Formolo BOH +8'26"
20 COL Sergio Henao SKY +8'52"
21 DUI Maximilian Schachmann QST +9'01"
22 POR José Gonçalves TKA +10'57"
23 SPA Mikel Nieve MTS +18'09"
24 ITA Valerio Conti UAD +18'43"
25 FRA Mikaël Chérel ALM +19'59"
26 ITA Fausto Masnada ANS +21'27"
27 ITA Diego Ulissi UAD +21'46"
28 FRA Hubert Dupont ALM +27'54"
29 OOS Georg Preidler GFC +29'03"
30 ITA Gianluca Brambilla TFS +29'45"
31 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +30'07"
32 SPA Luis León Sánchez AST +31'43"
33 SLO Jan Polanc UAD +33'50"
34 AUS Jack Haig MTS +36'07"
35 SLO Matej Mohoric TBM +38'10"
36 ZAF Louis Meintjes DDD +46'37"
37 OOS Felix Großschartner BOH +47'46"
38 ITA Matteo Montaguti ALM +50'49"
39 BEL Ben Hermans ICA +51'39"
40 ITA Giovanni Visconti TBM +51'39"
41 NED Maurits Lammertink TKA +51'49"
42 FRA François Bidard ALM +52'38"
43 FRA Quentin Jauregui ALM +53'05"
44 NED Robert Gesink TLJ +53'23"
45 ITA Enrico Battaglin TLJ +54'24"
46 VS Nathan Brown EFD +57'07"
47 COL Jarlinson Pantano TFS +1u00'17"
48 SPA Víctor de la Parte MOV +1u00'40"
49 TSJ Roman Kreuziger MTS +1u00'59"
50 NED Laurens ten Dam SUN +1u01'07"
51 ITA Eros Capecchi QST +1u02'23"
52 COL Rodolfo Torres ANS +1u02'27"
53 TSJ Jan Hirt AST +1u02'35"
54 VS Benjamin King DDD +1u02'50"
55 ITA Mattia Cattaneo ANS +1u05'56"
56 ITA Manuele Boaro TBM +1u06'38"
57 ITA Francesco Gavazzi ANS +1u08'41"
58 ITA Giulio Ciccone BRD +1u09'23"
59 VS Joe Dombrowski EFD +1u09'29"
60 ITA Alessandro De Marchi BMC +1u15'20"
61 SPA David De La Cruz SKY +1u17'39"
62 COL Esteban Chaves MTS +1u17'40"
63 AUS Adam Hansen LTS +1u17'59"
64 BEL Louis Vervaeke SUN +1u20'04"
65 IER Nicolas Roche BMC +1u21'25"
66 COL Darwin Atapuma UAD +1u21'35"
67 DUI Christoph Pfingsten BOH +1u24'04"
68 BEL Sander Armée LTS +1u26'00"
69 VS Chad Haga SUN +1u27'54"
70 NED Koen Bouwman TLJ +1u29'20"
71 KAZ Andrey Zeits AST +1u30'23"
72 FRA Kenny Elissonde SKY +1u32'04"
73 DUI Nico Denz ALM +1u32'48"
74 GBR Hugh Carthy EFD +1u36'40"
75 SPA Rubén Plaza ICA +1u39'03"
76 BEL Tosh Van der Sande LTS +1u40'40"
77 ZWI Kilian Frankiny BMC +1u40'49"
78 ITA Salvatore Puccio SKY +1u41'49"
79 ERI Natnael Berhane DDD +1u43'05"
80 ITA Manuele Mori UAD +1u44'43"
81 ITA Alessandro Tonelli BRD +1u45'59"
82 FRA Anthony Roux GFC +1u46'00"
83 ITA Marco Marcato UAD +1u46'50"
84 ITA Davide Ballerini ANS +1u47'37"
85 ITA Davide Villella AST +1u48'40"
86 LUX Laurent Didier TFS +1u52'22"
87 DEN Mads Würtz TKA +1u53'01"
88 ITA Andrea Vendrame ANS +1u53'10"
89 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +1u54'22"
90 COL Dáyer Quintana MOV +1u58'11"
91 ZAF Ryan Gibbons DDD +1u59'19"
92 ITA Antonio Nibali TBM +2u00'08"
93 SPA Francisco Ventoso BMC +2u01'49"
94 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +2u01'51"
95 TSJ Zdenek Štybar QST +2u01'52"
96 ITA Manuel Senni BRD +2u02'24"
97 FRA Matthieu Ladagnous GFC +2u02'51"
98 LET Krists Neilands ICA +2u02'54"
99 ZAF Jaco Venter DDD +2u04'08"
100 ZWI Steve Morabito GFC +2u04'24"
101 FRA Clément Venturini ALM +2u05'02"
102 ITA Sacha Modolo EFD +2u05'34"
103 DEN Lars Bak LTS +2u06'17"
104 DUI Tony Martin TKA +2u06'38"
105 IER Sam Bennett BOH +2u09'18"
106 ITA Enrico Barbin BRD +2u11'20"
107 DEN Niklas Eg TFS +2u12'14"
108 FRA Rémi Cavagna QST +2u13'59"
109 CAN Guillaume Boivin ICA +2u15'40"
110 SPA Antonio Pedrero MOV +2u16'34"
111 ITA Cesare Benedetti BOH +2u17'24"
112 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +2u17'27"
113 NOO Vegard Laengen UAD +2u19'21"
114 ITA Manuel Belletti ANS +2u20'56"
115 GBR Alex Dowsett TKA +2u21'46"
116 BEL Baptiste Planckaert TKA +2u22'11"
117 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +2u22'21"
118 ITA Jacopo Mosca WIL +2u23'10"
119 NED Jos van Emden TLJ +2u23'50"
120 SPA Rubén Fernández MOV +2u24'14"
121 FRA Jérémy Roy GFC +2u25'05"
122 ITA Niccolò Bonifazio TBM +2u25'07"
123 SPA Igor Antón DDD +2u25'52"
124 RUS Maksim Belkov TKA +2u26'45"
125 ITA Kristian Sbaragli ICA +2u27'01"
126 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +2u27'11"
127 WRU Vasil Kirijenka SKY +2u27'15"
128 DUI Christian Knees SKY +2u27'16"
129 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +2u27'49"
130 BEL Loïc Vliegen BMC +2u28'08"
131 ITA Simone Andreetta BRD +2u29'44"
132 ITA Marco Frapporti ANS +2u30'01"
133 KAZ Alexey Lutsenko AST +2u32'53"
134 DEN Michael Mørkøv QST +2u33'22"
135 BEL Jürgen Roelandts BMC +2u34'55"
136 AUS Zakkari Dempster ICA +2u35'03"
137 ITA Mirco Maestri BRD +2u35'43"
138 FRA Florian Sénéchal QST +2u35'46"
139 AUS Chris Hamilton SUN +2u37'03"
140 BEL Victor Campenaerts LTS +2u37'14"
141 NED Roy Curvers SUN +2u37'52"
142 FRA William Bonnet GFC +2u37'56"
143 NED Danny van Poppel TLJ +2u38'29"
144 BEL Tom Van Asbroeck EFD +2u39'13"
145 LUX Jempy Drücker BMC +2u39'17"
146 NZL Sam Bewley MTS +2u39'58"
147 ITA Fabio Sabatini QST +2u40'45"
148 ITA Alex Turrin WIL +2u41'05"
149 SLO Domen Novak TBM +2u41'48"
150 AUS Mitch Docker EFD +2u41'51"
151 ITA Elia Viviani QST +2u43'51"
152 SPA Markel Irizar TFS +2u44'52"
153 BEL Frederik Frison LTS +2u46'14"
154 IER Ryan Mullen TFS +2u48'19"
155 BEL Jens Debusschere LTS +2u49'10"
156 ISR Guy Sagiv ICA +2u50'18"
157 NED Lennard Hofstede SUN +2u54'15"
158 DEN Mads Pedersen TFS +2u54'54"
159 NED Boy van Poppel TFS +2u55'27"
160 ITA Liam Bertazzo WIL +2u56'12"
161 ITA Paolo Simion BRD +2u57'14"
162 DUI Andreas Schillinger BOH +2u57'32"
163 ITA Marco Coledan WIL +3u03'53"
164 CAN Svein Tuft MTS +3u09'39"
165 ALB Eugert Zhupa WIL +3u10'30"
166 ITA Giuseppe Fonzi WIL +3u23'53"
1 GBR Chris Froome SKY 5u25'31"
2 GBR Simon Yates MTS +6"
3 ITA Domenico Pozzovivo TBM +23"
4 COL Miguel Ángel López AST +25"
5 NED Tom Dumoulin SUN +37"
6 FRA Thibaut Pinot GFC +42"
7 NED Wout Poels SKY +1'07"
8 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +1'19"
9 SPA Pello Bilbao AST +1'35"
10 CAN Michael Woods EFD +1'43"
11 OOS Patrick Konrad BOH +1'48"
12 NZL George Bennett TLJ +1'55"
13 ECU Richard Carapaz MOV +2'00"
14 COL Carlos Betancur MOV +2'10"
15 NED Sam Oomen SUN +2'17"
16 AUS Ben O'Connor DDD +2'17"
17 ITA Fabio Aru UAD +2'23"
18 ITA Davide Formolo BOH +2'23"
19 AUS Rohan Dennis BMC +2'35"
20 ITA Giulio Ciccone BRD +2'44"
21 FRA Alexandre Geniez ALM +2'57"
22 COL Sergio Henao SKY +3'44"
23 AUS Jack Haig MTS +4'06"
24 OOS Georg Preidler GFC +4'16"
25 OOS Felix Großschartner BOH +4'43"
26 DUI Maximilian Schachmann QST +5'00"
27 NED Robert Gesink TLJ +5'03"
28 SPA David De La Cruz SKY +5'21"
29 ITA Diego Ulissi UAD +5'27"
30 FRA Mikaël Chérel ALM +5'36"
31 ITA Valerio Conti UAD +5'36"
32 FRA Hubert Dupont ALM +5'36"
33 POR José Gonçalves TKA +5'36"
34 ZAF Louis Meintjes DDD +5'54"
35 FRA François Bidard ALM +6'06"
36 SLO Jan Polanc UAD +6'18"
37 COL Rodolfo Torres ANS +6'21"
38 SPA Igor Antón DDD +6'28"
39 TSJ Jan Hirt AST +6'33"
40 SPA Víctor de la Parte MOV +7'15"
41 FRA Quentin Jauregui ALM +7'15"
42 ITA Fausto Masnada ANS +7'18"
43 GBR Hugh Carthy EFD +7'21"
44 DEN Niklas Eg TFS +8'13"
45 BEL Ben Hermans ICA +8'13"
46 ITA Giovanni Visconti TBM +9'12"
47 AUS Adam Hansen LTS +9'37"
48 NED Koen Bouwman TLJ +10'11"
49 SPA Luis León Sánchez AST +11'37"
50 KAZ Andrey Zeits AST +11'37"
51 SLO Matej Mohoric TBM +11'37"
52 SPA Mikel Nieve MTS +11'37"
53 COL Darwin Atapuma UAD +11'37"
54 ITA Enrico Battaglin TLJ +11'37"
55 NED Laurens ten Dam SUN +11'44"
56 ITA Eros Capecchi QST +11'47"
57 VS Nathan Brown EFD +11'47"
58 ITA Enrico Barbin BRD +12'32"
59 ZWI Steve Morabito GFC +13'19"
60 ZWI Kilian Frankiny BMC +13'19"
61 ITA Gianluca Brambilla TFS +13'38"
62 ITA Francesco Gavazzi ANS +13'40"
63 BEL Louis Vervaeke SUN +14'46"
64 ITA Antonio Nibali TBM +16'13"
65 ITA Davide Villella AST +16'13"
66 TSJ Roman Kreuziger MTS +16'29"
67 NED Maurits Lammertink TKA +16'38"
68 ITA Mattia Cattaneo ANS +16'49"
69 DUI Nico Denz ALM +17'05"
70 ITA Matteo Montaguti ALM +17'05"
71 VS Joe Dombrowski EFD +17'16"
72 ITA Manuele Boaro TBM +17'26"
73 ITA Alessandro De Marchi BMC +17'37"
74 BEL Sander Armée LTS +17'40"
75 ERI Natnael Berhane DDD +17'46"
76 LUX Laurent Didier TFS +18'05"
77 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +19'04"
78 SPA Antonio Pedrero MOV +19'08"
79 NOO Vegard Laengen UAD +19'45"
80 VS Chad Haga SUN +20'01"
81 BEL Tosh Van der Sande LTS +20'37"
82 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +21'18"
83 AUS Chris Hamilton SUN +21'33"
84 ITA Salvatore Puccio SKY +21'47"
85 ITA Jacopo Mosca WIL +21'47"
86 ITA Alex Turrin WIL +21'47"
87 DEN Mads Würtz TKA +22'04"
88 ITA Fabio Sabatini QST +22'04"
89 ITA Davide Ballerini ANS +22'04"
90 COL Dáyer Quintana MOV +22'16"
91 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +22'23"
92 ITA Sacha Modolo EFD +22'27"
93 TSJ Zdenek Štybar QST +22'35"
94 ITA Manuele Mori UAD +22'39"
95 ITA Manuel Senni BRD +22'45"
96 FRA Matthieu Ladagnous GFC +22'46"
97 SLO Domen Novak TBM +23'14"
98 WRU Vasil Kirijenka SKY +23'14"
99 ITA Marco Marcato UAD +23'34"
100 ITA Cesare Benedetti BOH +23'42"
101 NED Jos van Emden TLJ +24'02"
102 AUS Mitch Docker EFD +24'04"
103 FRA Anthony Roux GFC +24'04"
104 LET Krists Neilands ICA +24'09"
105 NED Lennard Hofstede SUN +24'47"
106 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +24'49"
107 FRA Clément Venturini ALM +24'57"
108 DUI Christian Knees SKY +24'57"
109 NED Roy Curvers SUN +25'22"
110 COL Jarlinson Pantano TFS +25'44"
111 COL Esteban Chaves MTS +26'10"
112 BEL Frederik Frison LTS +26'13"
113 DEN Lars Bak LTS +26'13"
114 CAN Guillaume Boivin ICA +26'13"
115 ITA Kristian Sbaragli ICA +26'13"
116 VS Benjamin King DDD +26'13"
117 ITA Marco Coledan WIL +26'13"
118 SPA Rubén Plaza ICA +26'13"
119 GBR Alex Dowsett TKA +26'13"
120 DEN Mads Pedersen TFS +26'13"
121 ITA Marco Frapporti ANS +26'13"
122 ITA Andrea Vendrame ANS +26'52"
123 LUX Jempy Drücker BMC +26'58"
124 FRA Jérémy Roy GFC +27'00"
125 SPA Francisco Ventoso BMC +27'03"
126 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +27'06"
127 KAZ Alexey Lutsenko AST +27'14"
128 ISR Guy Sagiv ICA +27'20"
129 FRA William Bonnet GFC +27'38"
130 BEL Jürgen Roelandts BMC +27'38"
131 BEL Jens Debusschere LTS +27'38"
132 NED Danny van Poppel TLJ +27'38"
133 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +27'38"
134 ITA Simone Andreetta BRD +27'43"
135 ITA Niccolò Bonifazio TBM +27'47"
136 IER Nicolas Roche BMC +27'52"
137 BEL Baptiste Planckaert TKA +27'52"
138 RUS Maksim Belkov TKA +27'52"
139 ZAF Ryan Gibbons DDD +27'52"
140 DUI Tony Martin TKA +28'12"
141 DUI Christoph Pfingsten BOH +28'27"
142 ZAF Jaco Venter DDD +28'31"
143 IER Ryan Mullen TFS +28'31"
144 AUS Zakkari Dempster ICA +28'37"
145 SPA Markel Irizar TFS +28'46"
146 SPA Rubén Fernández MOV +28'49"
147 ITA Manuel Belletti ANS +28'49"
148 FRA Rémi Cavagna QST +28'49"
149 ITA Mirco Maestri BRD +28'49"
150 FRA Florian Sénéchal QST +29'01"
151 BEL Tom Van Asbroeck EFD +29'08"
152 BEL Victor Campenaerts LTS +29'08"
153 ITA Alessandro Tonelli BRD +29'17"
154 NZL Sam Bewley MTS +29'17"
155 ITA Elia Viviani QST +29'31"
156 ITA Paolo Simion BRD +29'48"
157 BEL Loïc Vliegen BMC +29'55"
158 DUI Andreas Schillinger BOH +30'15"
159 CAN Svein Tuft MTS +30'56"
160 ALB Eugert Zhupa WIL +31'06"
161 FRA Kenny Elissonde SKY +31'06"
162 ITA Liam Bertazzo WIL +31'10"
163 ITA Giuseppe Fonzi WIL +31'13"
164 DEN Michael Mørkøv QST +32'11"
165 NED Boy van Poppel TFS +32'11"
166 IER Sam Bennett BOH +33'49"
BEL Tim Wellens LTS
NZL Tom Scully EFD
1 ITA Elia Viviani QST 237
2 IER Sam Bennett BOH 197
3 GBR Simon Yates MTS 98
4 ITA Sacha Modolo EFD 94
5 ITA Davide Ballerini ANS 90
6 ITA Marco Frapporti ANS 89
7 NED Danny van Poppel TLJ 89
8 ITA Niccolò Bonifazio TBM 68
9 ALB Eugert Zhupa WIL 64
10 ITA Enrico Battaglin TLJ 59
11 CAN Guillaume Boivin ICA 57
12 FRA Thibaut Pinot GFC 48
13 RUS Maksim Belkov TKA 46
14 NED Tom Dumoulin SUN 45
15 ITA Davide Formolo BOH 41
16 ITA Jacopo Mosca WIL 40
17 BEL Baptiste Planckaert TKA 40
18 ITA Manuel Belletti ANS 39
19 SLO Matej Mohoric TBM 38
20 ITA Andrea Vendrame ANS 38
21 ITA Domenico Pozzovivo TBM 38
22 FRA Clément Venturini ALM 38
23 ECU Richard Carapaz MOV 35
24 AUS Rohan Dennis BMC 34
25 ZAF Ryan Gibbons DDD 32
26 COL Esteban Chaves MTS 30
27 BEL Jürgen Roelandts BMC 29
28 SPA Markel Irizar TFS 28
29 ITA Enrico Barbin BRD 27
30 POR José Gonçalves TKA 26
31 ITA Marco Marcato UAD 24
32 BEL Jens Debusschere LTS 24
33 CAN Michael Woods EFD 23
34 DEN Michael Mørkøv QST 23
35 LUX Jempy Drücker BMC 21
36 DEN Mads Pedersen TFS 21
37 ITA Francesco Gavazzi ANS 20
38 ITA Giovanni Visconti TBM 18
39 DUI Nico Denz ALM 18
40 ITA Mirco Maestri BRD 17
41 GBR Chris Froome SKY 16
42 COL Rodolfo Torres ANS 16
43 SPA Luis León Sánchez AST 15
44 ITA Paolo Simion BRD 15
45 COL Miguel Ángel López AST 14
46 DUI Maximilian Schachmann QST 14
47 ITA Alessandro Tonelli BRD 14
48 BEL Victor Campenaerts LTS 14
49 ITA Alex Turrin WIL 13
50 OOS Patrick Konrad BOH 13
51 BEL Tosh Van der Sande LTS 12
52 ITA Fausto Masnada ANS 12
53 DEN Lars Bak LTS 12
54 ITA Kristian Sbaragli ICA 12
55 NZL George Bennett TLJ 11
56 DEN Mads Würtz TKA 11
57 ITA Fabio Sabatini QST 11
58 IER Ryan Mullen TFS 11
59 ITA Manuel Senni BRD 10
60 ITA Giulio Ciccone BRD 9
61 LUX Laurent Didier TFS 9
62 FRA Florian Sénéchal QST 9
63 SPA Pello Bilbao AST 8
64 FRA Alexandre Geniez ALM 8
65 NED Maurits Lammertink TKA 8
66 NED Koen Bouwman TLJ 8
67 FRA Rémi Cavagna QST 8
68 ITA Matteo Montaguti ALM 6
69 VS Benjamin King DDD 6
70 ITA Alessandro De Marchi BMC 6
71 DUI Tony Martin TKA 6
72 GBR Alex Dowsett TKA 6
73 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 5
74 COL Jarlinson Pantano TFS 5
75 TSJ Roman Kreuziger MTS 5
76 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA 5
77 ZAF Jaco Venter DDD 4
78 ITA Fabio Aru UAD 3
79 FRA Quentin Jauregui ALM 3
80 ITA Eros Capecchi QST 3
81 ITA Cesare Benedetti BOH 3
82 ITA Gianluca Brambilla TFS 2
83 VS Joe Dombrowski EFD 2
84 ITA Giuseppe Fonzi WIL 2
85 ITA Valerio Conti UAD 1
86 OOS Georg Preidler GFC 1
87 SLO Jan Polanc UAD 1
88 BEL Ben Hermans ICA 1
89 ITA Manuele Mori UAD 1
90 TSJ Zdenek Štybar QST 1
91 DUI Andreas Schillinger BOH 1
NED Wout Poels SKY -1
ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD -5
1 GBR Simon Yates MTS 76
2 COL Esteban Chaves MTS 47
3 FRA Thibaut Pinot GFC 40
4 GBR Chris Froome SKY 35
5 ITA Fausto Masnada ANS 35
6 ITA Valerio Conti UAD 33
7 ITA Matteo Montaguti ALM 29
8 ITA Domenico Pozzovivo TBM 28
9 ECU Richard Carapaz MOV 23
10 ITA Giulio Ciccone BRD 22
11 ITA Enrico Barbin BRD 21
12 ERI Natnael Berhane DDD 15
13 COL Miguel Ángel López AST 13
14 ITA Davide Formolo BOH 13
15 FRA Mikaël Chérel ALM 12
16 NZL George Bennett TLJ 11
17 NED Tom Dumoulin SUN 10
18 ITA Francesco Gavazzi ANS 10
19 SLO Matej Mohoric TBM 9
20 ITA Davide Ballerini ANS 9
21 ITA Marco Frapporti ANS 8
22 LUX Laurent Didier TFS 8
23 ITA Andrea Vendrame ANS 7
24 SPA Luis León Sánchez AST 7
25 IER Ryan Mullen TFS 6
26 NED Koen Bouwman TLJ 6
27 ALB Eugert Zhupa WIL 6
28 ITA Jacopo Mosca WIL 5
29 ITA Mirco Maestri BRD 5
30 ITA Gianluca Brambilla TFS 4
31 ITA Enrico Battaglin TLJ 4
32 ITA Alessandro De Marchi BMC 4
33 ITA Diego Ulissi UAD 3
34 ITA Giovanni Visconti TBM 3
35 CAN Guillaume Boivin ICA 3
36 COL Carlos Betancur MOV 2
37 NED Wout Poels SKY 2
38 GBR Hugh Carthy EFD 2
39 ITA Davide Villella AST 2
40 SPA Markel Irizar TFS 2
41 OOS Patrick Konrad BOH 1
42 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 1
43 VS Benjamin King DDD 1
44 DUI Tony Martin TKA 1
45 DEN Mads Pedersen TFS 1
1 COL Miguel Ángel López AST 61u23'33"
2 ECU Richard Carapaz MOV +14"
3 AUS Ben O'Connor DDD +2'00"
4 NED Sam Oomen SUN +2'15"
5 DUI Maximilian Schachmann QST +5'19"
6 ITA Valerio Conti UAD +15'01"
7 ITA Fausto Masnada ANS +17'45"
8 AUS Jack Haig MTS +32'25"
9 SLO Matej Mohoric TBM +34'28"
10 OOS Felix Großschartner BOH +44'04"
11 FRA Quentin Jauregui ALM +49'23"
12 ITA Giulio Ciccone BRD +1u05'41"
13 BEL Louis Vervaeke SUN +1u16'22"
14 NED Koen Bouwman TLJ +1u25'38"
15 DUI Nico Denz ALM +1u29'06"
16 GBR Hugh Carthy EFD +1u32'58"
17 ZWI Kilian Frankiny BMC +1u37'07"
18 ITA Davide Ballerini ANS +1u43'55"
19 DEN Mads Würtz TKA +1u49'19"
20 ITA Andrea Vendrame ANS +1u49'28"
21 ZAF Ryan Gibbons DDD +1u55'37"
22 LET Krists Neilands ICA +1u59'12"
23 FRA Clément Venturini ALM +2u01'20"
24 DEN Niklas Eg TFS +2u08'32"
25 FRA Rémi Cavagna QST +2u10'17"
26 ITA Jacopo Mosca WIL +2u19'28"
27 ITA Niccolò Bonifazio TBM +2u21'25"
28 BEL Loïc Vliegen BMC +2u24'26"
29 ITA Simone Andreetta BRD +2u26'02"
30 FRA Florian Sénéchal QST +2u32'04"
31 AUS Chris Hamilton SUN +2u33'21"
32 NED Danny van Poppel TLJ +2u34'47"
33 SLO Domen Novak TBM +2u38'06"
34 IER Ryan Mullen TFS +2u44'37"
35 ISR Guy Sagiv ICA +2u46'36"
36 NED Lennard Hofstede SUN +2u50'33"
37 DEN Mads Pedersen TFS +2u51'12"
1 GBR Team Sky SKY 184u15'54"
2 KAZ Astana Pro Team AST +2'46"
3 AUS Mitchelton - Scott MTS +6'51"
4 VAE UAE Team Emirates UAD +18'59"
5 SPA Movistar Team MOV +23'01"
6 FRA Groupama - FDJ GFC +27'59"
7 FRA AG2R La Mondiale ALM +30'24"
8 DUI BORA - hansgrohe BOH +30'25"
9 ZAF Team Dimension Data DDD +32'07"
10 DUI Team Sunweb SUN +33'10"
11 BRN Bahrain - Merida TBM +53'33"
12 VS Team EF Education First - Drapac p/b Cannondale EFD +55'23"
13 NED Team LottoNL - Jumbo TLJ +1u06'46"
14 ITA Androni Giocattoli - Sidermec ANS +1u25'11"
15 VS BMC Racing Team BMC +1u40'44"
16 ZWI Team Katusha - Alpecin TKA +1u55'06"
17 BEL Quick-Step Floors QST +2u11'54"
18 VS Trek - Segafredo TFS +2u31'29"
19 BEL Lotto - Soudal LTS +2u47'48"
20 ISR Israel Cycling Academy ICA +3u16'56"
21 ITA Bardiani - CSF BRD +3u28'53"
22 ITA Wilier Triestina - Selle Italia WIL +7u03'07"