Refresh


home : Wielrennen : Giro d'Italia


Beste jongere Carapaz geeft visitekaartje af in de Giro

Carapaz won in de striemende regen.

za 12/05/2018 - 17:14 De bergrit naar Montevergine di Mercogliano is een prooi geworden voor Richard Carapaz. De Ecuadoraan van Movistar sprong net voor de slotkilometer weg uit de favorietengroep. Simon Yates behoudt zijn roze trui.

 • Winnaar van de dag: Wittetruidrager Richard Carapaz wachtte het perfecte moment af om een verschroeiende versnelling uit zijn benen te schudden. In de slotkilometer ging hij op en over de vluchters en won hij op indrukwekkende wijze.
 • Verliezer van de dag: De vluchters. De hele dag lang leek het erop dat ze onder elkaar zouden uitmaken wie er zou winnen. Maar daar besliste het peloton anders over, geen feestje voor de vluchters.
 • Opvallend: Chris Froome ging in de slotfase alweer tegen de grond. In een regenachtige slotfase en op de gladde wegen schoof hij in een bocht onderuit, zonder al te veel schade.

Vluchters op weg naar zege, peloton gunt ze niets

De vlucht van de dag kwam er niet zonder slag of stoot. In een hectische en snelle openingsfase konden er uiteindelijk toch enkele renners ontsnappen. Beetje bij beetje werd de groep omvangrijker, tot het peloton besliste dat 7 voldoende was. Onder de vluchters zaten onder anderen Tosh Van der Sande, Matteo Montaguti, Matej Mohoric en Koen Bouwman. 

De hele dag zag het er naar uit dat de vluchters onder elkaar zouden uitmaken wie er een feestje mocht vieren op Montevergine di Mercogliano. Maar onder leiding van een aanstormend peloton, aangevoerd door Mitchelton-Scott en Katjoesja, zakte de voorsprong van de leiders almaar sneller. Een voor een werden de vluchters ingelopen op de slotklim, alleen Bouwman probeerde het nog met een ultieme poging in de gietende regen.

De Nederlander leek even op weg naar de overwinning, maar net zoals de vluchters, liet ook het peloton zich in de luren leggen. Witte trui Richard Carapaz haalde verschroeiend uit in de slotkilometer en ging op en over Bouwman. De Ecuadoraan keek niet meer achterom en won zo zijn mooiste overwinning uit zijn carrière. 

Carapaz is zo de opvolger van Bart De Clercq op Montevergine di Mercogliano. Hij is ook de eerste renner uit Ecuador die een rit weet te winnen in een grote ronde.

VIDEO: de 24-jarige Carapaz wint de 8e rit in de Giro

Sander Armée: "Ik dacht mezelf eens te testen met de goede mannen en dat lukte"

 • Sander Armée (Lotto Fix ALL): "De klim viel wel mee. Het was niet heel steil, het vervelendste vond ik nog de bochten. Daar moest je voortdurend remmen en optrekken, het was eigenlijk een intervalklim. Ik wou zelf mee zijn in de vlucht, dus daar heb ik ook wel wat energie in gestoken. Op het einde voelde ik me nog goed en dacht ik mezelf eens te testen door mee te gaan met de goede mannen en dat lukte. Ik ben naar hier gekomen om het aan te pakken op dezelfde manier als vorig jaar in de Vuelta en een dag uit te kiezen. Dat had ik vandaag wel in gedachten, maar zoiets gaat niet op bestelling."
 • Simon Yates (Mitchelton-Scott): "Vandaag was vrij gemakkelijk. Het team heeft heel goed voor me gezorgd en in de finale reden we gewoon een goed tempo om veilig te blijven. Ik heb gedacht aan aanvallen, maar het is ook zo moeilijk om het verschil te maken op deze klim. Morgen wordt lastiger, daar verwacht ik meer verschillen."

Wedstrijdverloop

 1. 18:21 Sander Armée: "Ik dacht mezelf eens te testen met de goede mannen en dat lukte"
 2. 18:15 Simon Yates: "Het was een relatief gemakkelijke rit"
 3. 17:14 Einde
 4. 17:13 Zege voor de witte trui! Wat een ontknoping in de finale! Carapaz zet de vluchters en het peloton een hak en wint de rit! Formolo wordt 2e, Pinot komt als 3e over de lijn.
 5. 17:11 Aanval van de witte trui! Carapaz pakt uit met een verschroeiende versnelling. De beste jongere in het klassement lijkt op weg naar de overwinning!
 6. 17:08 2 km! Nog 2 km en het is nog steeds Bouwman die op kop rijdt. De Nederlander rijdt 17" voor het peloton.
 7. 17:08 De valpartij van Froome
 8. 17:07 Montaguti gaat in de tegenaanval en komt beetje bij beetje dichterbij Bouwman. Het peloton zit op 20".
 9. 17:04 Bouwman geeft er een enorme lel op in de kopgroep. Hij schakelt naar het buitenblad en gaat ervan door. Blijft hij het peloton dan toch nog voor?
 10. 17:01 Valpartij Froome Chris Froome krijgt het even (nog) wat warmer. Hij schuift tegen de grond en staat met Poels even aan de kant. Het duo zet de achtervolging in op het peloton, wat zonder problemen lijkt te verlopen.
 11. 16:58 Zet het peloton de vluchters een hak? Nog maar 45" voorsprong voor de 4 leiders. De zege voor de vluchters leek de hele dag zo zeker, maar het peloton lijkt er toch anders over te gaan beslissen. Met nog 6 km te gaan, lijkt het een onmogelijke opgave voor het viertal.
 12. 16:57
 13. 16:54 De voorsprong blijft momenteel hangen rond de 55". In het peloton is het Mitchelton-Scott dat nu het commando voert. Intussen wordt Van der Sande ingelopen door het peloton.
 14. 16:51
 15. 16:49 Van der Sande laat lopen Montaguti, Mohoric, Bouwman en Pölanc zijn de sterkste klimmers van het gezelschap, ze gaan er met z'n vieren vandoor. Van der Sande laat lopen, hij zal Bart De Clercq dus niet opvolgen in Montevergine di Mercogliano.
 16. 16:48 De wegen liggen er allesbehalve goed bij dankzij de regen
 17. 16:45 De voorsprong van de vluchters is gezakt naar 1'30" en het blijft maar zakken. Het is onrustig in de kopgroep, wat het er niet makkelijker op maakt om voorop te blijven.
 18. 16:44 Nu is het Mohoric die wegglipt uit de kopgroep. Maar ook de 23-jarige renner van Bahrain Merida wordt weer gegrepen door Van der Sande en co.
 19. 16:42 Van der Sande vindt dat het niet snel genoeg gaat Opnieuw versnelt Van der Sande, hij rijdt weg uit de kopgroep, maar de 6 medevluchters komen langzaam weer aansluiten.
 20. 16:39 Van der Sande heeft het begrepen: hij verhoogt het tempo nog wat meer in de kopgroep. De druk van het peloton wordt almaar groter.
 21. 16:38
 22. 16:36 We zijn eraan begonnen! Het is zover, de kopgroep is aan de voet van de Montevergine di Mercogliano. Kunnen ze hun voorsprong nog volhouden tegen een aanstormend peloton?
 23. 16:35 Het is nu een kwestie voor de klassementsmannen om vooraan te zitten. De straten liggen bij momenten goed onder water en de angst om tegen de grond te gaan is aanwezig. Intussen is de voorsprong van de vluchters gedaald naar 2'30".
 24. 16:28 Eerste regen tijdens deze Giro In de afdalende stukken is het oppassen geblazen voor de renners. De wegen liggen er glad bij en dat heeft alles te maken met de eerste regen die uit de lucht valt tijdens deze Giro. Op die manier vallen er af en toe ook gaten in het peloton.
 25. 16:26 Het gaat plots snel in het peloton. Enkele Katjoesja-renners leggen er serieus de pees op en de voorsprong van de vluchters daalt al snel met een minuut.
 26. 16:22 Versnelling Van der Sande Vooraan lijkt Van der Sande nog over uitstekende benen te beschikken. De Lotto-renner gaat op de pedalen staan en jaagt het tempo wat de hoogte in.
 27. 16:20
 28. 16:18 In de kopgroep vraagt Van der Sande de assistentie van de volgwagen. Hij overlegt even met Marc Wauters, neemt een bidon aan en voegt weer in. In het peloton komen de mannen van Froome ook stilaan naar voor.
 29. 16:14
 30. 16:11 Valpartij Wellens Pech voor Tim Wellens: hij gaat tegen de grond. De winnaar van de 4e rit lijkt zich allesbehalve zorgen te maken en wacht rustig om weer op zijn fiets te springen.
 31. 16:08
 32. 16:05 Nog 20 km en de leiders beginnen aan de slotklim. Die is 17 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5%.
 33. 16:04 Intussen is het beginnen regenen aan de aankomst
 34. 15:59 Zit de winnaar vooraan? Het begint er meer en meer op te lijken dat de winnaar van de 8e rit zich in de kopgroep bevindt. Het peloton komt niet veel dichter en blijft hangen op 4'50". De grootste kanshebbers lijken Montaguti en Mohoric, of kan Van der Sande voor een 2e Lotto-succes zorgen?
 35. 15:58
 36. 15:52 In het peloton nemen Sky-renners Knees en Puccio nog even de tijd om zich te bevoorraden. Het tempo ligt nog niet al te hoog, positief voor de vluchters dus.
 37. 15:47 De renners zijn begonnen aan de klimkilometers. de laatste 50 km gaat alleen nog maar op en neer. Als de klassementsmannen nog kans willen maken op de ritzege, zullen ze nu toch de achtervolging moeten inzetten.
 38. 15:45
 39. 15:40 Ik voel me goed, ik ben goed opgestaan vanmorgen, maar iedereen begint de vermoeidheid toch al wel te voelen. Tosh van Der Sande (Lotto Fix ALL) bij Eurosport
 40. 15:37 2e sprint gaat naar Van der Sande Net voor de klimmetjes eraan komen, rijden de 7 vluchters voorbij de 2e en laatste tussensprint. Tosh Van der Sande is de enige renner vooraan die er een spurt uitperst, hij neemt dan ook de volle buit.
 41. 15:25 Kalmte voor de storm Het is stilaan uitkijken naar de eerste bergjes die er toe doen. Binnen een goede 10 km begint het stilaan wat bergop te gaan. Voorlopig is het nog wachten op spektakel.
 42. 15:24
 43. 15:21 Ik verwacht niet dat er vandaag grote verschillen zullen zijn tussen de klassementsrenners. Maar dan zal wel iedereen in orde moeten zijn. Tom Dumoulin (Team Sunweb) bij Eurosport
 44. 15:10 Ons doel is om vandaag de etappe te winnen, maar dat is altijd het doel. Steven De Jongh (ploegleider Trek-Segafredo) bij Eurosport
 45. 15:05 Succes voor de vluchters, of toch de grote kanonnen? Vooraf werd voorspeld dat vandaag wel eens een rit zou kunnen worden met succes voor de vluchters. Momenteel heeft de kopgroep 5'11" voorsprong op het peloton, dat nog altijd op sleeptouw wordt genomen door de manschappen van roze trui Simon Yates. Of ze hun onderneming tot een goed einde kunnen brengen, zal dus afhangen van de klassementsploegen.
 46. 14:57
 47. 14:40 Torres pakt de punten Voor wat het waard is: Torres schrijft de tussensprint op zijn naam. Niemand doet moeite om er een spurt uit te persen, dus rijdt het gezelschap op een rijtje over de streep.
 48. 14:37 We moeten het altijd dag per dag bekijken, maar stiekem zit ik toch met morgen in mijn achterhoofd. Wout Poels (Team Sky) bij Eurosport
 49. 14:29 Vervaeke rijdt voor het eerst een grote ronde voor zijn nieuwe werkgever
 50. 14:24 Het lijkt eropt dat Mitchelton-Scott de roze trui van Simon Yates toch wilt verdedigen. Polanc, die op net iets meer dan 8 minuten van Yates staat, is de dichtste belager van de Brit.
 51. 13:42
 52. 13:29 De rit van vandaag biedt kansen voor de vluchters om hun lied uit te zingen tot het einde. Het peloton, onder leiding van Mitchelton-Scott, laat begaan en de voorsprong loopt al snel op tot meer dan 4 minuten. Jan Polanc is vooraan de best geklasseerde renner op 8'16".
 53. 13:23 Exit Pedersen vooraan We hebben nog 7 vluchters. Mads Pedersen kon zijn metgezellen bergop niet volgen en moest opnieuw plaatsnemen in het peloton. Het zevental lijkt nu de zege van de grote groep gekregen te hebben.
 54. 13:19 Lars Bak: "Het is goed mogelijk dat de vlucht van de dag het volhoudt"
 55. 13:06 Na 44 km hebben we een kopgroep van 8 renners. Zij hebben momenteel een voorsprong van 1'10" op het peloton. Villella, Van der Sande, Torres, Mohoric, Pedersen, Bouwman, Montaguti en Polanc zijn de vluchters van dienst.
 56. 13:04 Wij gaan proberen mee te zijn in een ontsnapping. 3 mannen willen mee zijn: Tim, Sander en Tosh. Marc Wauters
 57. 13:03 Marc Wauters: "Ik verwacht vandaag een grote groep naar de aankomst"
 58. 12:57
 59. 12:48
 60. 12:46 Marco Senni is de man die de achtervolging inzet op de kopgroep. De Italiaan wordt beloond voor zijn inspanning en bereikt de 5 vluchters. Het peloton laat nog niet begaan, er blijven renners hun kans wagen om de oversteek te maken.
 61. 12:44 De 5 aanvallers hebben nog steeds een voorsprong op het peloton. In de achtergrond probeert een enkeling het gat te dichten met de kopgroep.
 62. 12:40
 63. 12:34 Een klimmetje in de beginkilometers zorgt voor een beetje opschudding. Aan percentages rond de 7% laten Van der Sande, Bouwman, Torres, Polanc en Irizar van zich horen. Het vijftal doet zo een gooi naar de vlucht van de dag.
 64. 12:31
 65. 12:28 We zijn bijna een half uur onderweg en er is nog steeds geen kopgroep gevormd. Hoe langer het blijft duren, hoe meer deze snelle openingsfase in de benen van de renners gaat kruipen.
 66. 12:25 Een voorspelling van onze wielerman in Italië
 67. 12:24 Kans op regen voor de renners vandaag...
 68. 12:12
 69. 12:07 Tijdens de openingsminuten gaat het er hard aan toe. De eerste minuten liggen de snelheden niet ver onder de 50 km/u. Het regent aanvallen, het is nu wachten op de goede.
 70. 12:00 Start! Het startschot is gegeven! De renners zijn op weg naar Montevergine di Mercogliano, waar het een klim van 17km te wachten staat.
 71. 12:00 Start van de wedstrijd
 72. 11:53
 73. 11:46 Frison rijdt zijn 1e grote ronde
 74. 11:34 De renners maken zich klaar Nog minder dan een half uur voor de start van de 8e rit. Bij de klassementsmannen zal het uitkijken zijn naar Yates en Chaves na hun indrukwekkende prestatie van eergisteren. Het zal nu aan Dumoulin en Froome zijn om een antwoord te bieden.
 75. 11:26 VIDEO: Bennett houdt Viviani van derde ritzege in Giro
 76. 11:16
 77. 10:54 Er heerst commotie in het peloton over de verlichting in de gesloten tunnels tijdens de Giro
 78. 10:38 Top 10 Algemeen Klassement
  1 GBR Simon Yates MTS 26u31'30"
  2 NED Tom Dumoulin SUN +16"
  3 COL Esteban Chaves MTS +26"
  4 ITA Domenico Pozzovivo TBM +43"
  5 FRA Thibaut Pinot GFC +45"
  6 AUS Rohan Dennis BMC +53"
  7 SPA Pello Bilbao AST +1'03"
  8 GBR Chris Froome SKY +1'10"
  9 NZL George Bennett TLJ +1'11"
  10 ITA Fabio Aru UAD +1'12"
 79. 10:22
 80. 10:16 Rit 8! Goedemorgen! Vandaag staat de 8e rit in deze Giro op het programma. De renners fietsen vandaag van Praia a Mare naar Montevergine Di Mercogliano voor een rit van 209 km. Aan het eind krijgen ze een klim van 17 km te verduren, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5%. Krijgen we verschuivingen in het algemeen klassement? En wat kan Tim Wellens? Volg het hier live met tekst.
 81. 10:15 Vooraf
profiel
profiel

Uitslag

Uitslag rit

1 ECU Richard Carapaz MOV 5u11'35"
2 ITA Davide Formolo BOH +7"
3 FRA Thibaut Pinot GFC +7"
4 ITA Enrico Battaglin TLJ +7"
5 GBR Simon Yates MTS +7"
6 ITA Domenico Pozzovivo TBM +7"
7 COL Esteban Chaves MTS +7"
8 OOS Patrick Konrad BOH +7"
9 CAN Michael Woods EFD +7"
10 SPA Pello Bilbao AST +7"
11 NED Tom Dumoulin SUN +7"
12 DUI Maximilian Schachmann QST +7"
13 AUS Rohan Dennis BMC +7"
14 COL Miguel Ángel López AST +7"
15 NZL George Bennett TLJ +7"
16 ITA Diego Ulissi UAD +7"
17 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +7"
18 COL Carlos Betancur MOV +7"
19 NED Sam Oomen SUN +7"
20 ITA Fabio Aru UAD +7"
27 BEL Sander Armée LTS +7"
45 BEL Louis Vervaeke SUN +1'07"
51 BEL Ben Hermans ICA +2'03"
68 BEL Tosh Van der Sande LTS +5'20"
84 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +14'07"
92 BEL Baptiste Planckaert TKA +15'12"
112 BEL Loïc Vliegen BMC +16'28"
124 BEL Tim Wellens LTS +16'28"
133 BEL Jürgen Roelandts BMC +16'28"
147 BEL Jens Debusschere LTS +17'12"
149 BEL Frederik Frison LTS +17'12"
150 BEL Tom Van Asbroeck EFD +17'12"
153 BEL Victor Campenaerts LTS +17'12"
klassement
1 GBR Chris Froome SKY 89u02'39"
2 NED Tom Dumoulin SUN +46"
3 COL Miguel Ángel López AST +4'57"
4 ECU Richard Carapaz MOV +5'44"
5 ITA Domenico Pozzovivo TBM +8'03"
6 SPA Pello Bilbao AST +11'50"
7 OOS Patrick Konrad BOH +13'01"
8 NZL George Bennett TLJ +13'17"
9 NED Sam Oomen SUN +14'18"
10 ITA Davide Formolo BOH +15'16"
11 FRA Alexandre Geniez ALM +17'30"
12 NED Wout Poels SKY +17'40"
13 COL Sergio Henao SKY +29'41"
14 POR José Gonçalves TKA +34'29"
15 COL Carlos Betancur MOV +41'48"
16 AUS Rohan Dennis BMC +56'07"
17 SPA Mikel Nieve MTS +58'16"
18 ITA Gianluca Brambilla TFS +1u00'30"
19 CAN Michael Woods EFD +1u01'24"
20 FRA Hubert Dupont ALM +1u03'54"
21 GBR Simon Yates MTS +1u15'11"
22 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +1u15'18"
23 NED Robert Gesink TLJ +1u19'49"
24 ITA Valerio Conti UAD +1u23'04"
25 SPA Luis León Sánchez AST +1u23'11"
26 ITA Fausto Masnada ANS +1u26'13"
27 OOS Felix Großschartner BOH +1u28'47"
28 ITA Diego Ulissi UAD +1u31'28"
29 OOS Georg Preidler GFC +1u33'24"
30 SLO Matej Mohoric TBM +1u40'18"
31 DUI Maximilian Schachmann QST +1u41'36"
32 SLO Jan Polanc UAD +1u58'09"
33 ITA Mattia Cattaneo ANS +2u00'17"
34 ITA Enrico Battaglin TLJ +2u02'15"
35 NED Laurens ten Dam SUN +2u02'53"
36 AUS Jack Haig MTS +2u03'06"
37 FRA François Bidard ALM +2u06'25"
38 ITA Giovanni Visconti TBM +2u07'32"
39 SPA Víctor de la Parte MOV +2u08'19"
40 ITA Giulio Ciccone BRD +2u08'55"
41 NED Maurits Lammertink TKA +2u10'27"
42 ITA Matteo Montaguti ALM +2u17'10"
43 ZWI Kilian Frankiny BMC +2u20'10"
44 VS Benjamin King DDD +2u24'26"
45 BEL Ben Hermans ICA +2u25'01"
46 TSJ Jan Hirt AST +2u26'47"
47 SPA Rubén Plaza ICA +2u27'57"
48 FRA Quentin Jauregui ALM +2u29'16"
49 ITA Eros Capecchi QST +2u42'24"
50 NED Koen Bouwman TLJ +2u42'38"
51 FRA Kenny Elissonde SKY +2u42'39"
52 VS Nathan Brown EFD +2u42'39"
53 ITA Francesco Gavazzi ANS +2u45'41"
54 COL Jarlinson Pantano TFS +2u48'11"
55 TSJ Roman Kreuziger MTS +2u51'50"
56 SPA David De La Cruz SKY +2u52'42"
57 BEL Sander Armée LTS +2u53'44"
58 DUI Christoph Pfingsten BOH +2u56'01"
59 COL Rodolfo Torres ANS +2u58'56"
60 AUS Adam Hansen LTS +3u00'57"
61 COL Darwin Atapuma UAD +3u04'46"
62 DUI Nico Denz ALM +3u06'03"
63 VS Joe Dombrowski EFD +3u09'17"
64 ITA Salvatore Puccio SKY +3u10'40"
65 ITA Alessandro De Marchi BMC +3u11'06"
66 ITA Manuele Mori UAD +3u12'32"
67 KAZ Andrey Zeits AST +3u13'51"
68 ITA Davide Ballerini ANS +3u14'02"
69 ITA Marco Marcato UAD +3u19'46"
70 ITA Davide Villella AST +3u19'53"
71 VS Chad Haga SUN +3u20'46"
72 COL Esteban Chaves MTS +3u21'31"
73 LET Krists Neilands ICA +3u28'13"
74 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +3u28'31"
75 ITA Manuele Boaro TBM +3u30'05"
76 FRA Anthony Roux GFC +3u39'48"
77 GBR Hugh Carthy EFD +3u43'25"
78 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +3u43'35"
79 ZWI Steve Morabito GFC +3u45'10"
80 TSJ Zdenek Štybar QST +3u50'40"
81 DEN Mads Würtz TKA +3u53'07"
82 COL Dáyer Quintana MOV +3u54'32"
83 ERI Natnael Berhane DDD +3u54'37"
84 ZAF Ryan Gibbons DDD +3u58'31"
85 SPA Rubén Fernández MOV +3u59'36"
86 ITA Alex Turrin WIL +4u02'56"
87 KAZ Alexey Lutsenko AST +4u04'11"
88 ITA Sacha Modolo EFD +4u05'44"
89 SPA Francisco Ventoso BMC +4u06'01"
90 ITA Andrea Vendrame ANS +4u06'38"
91 DUI Christian Knees SKY +4u07'02"
92 SPA Antonio Pedrero MOV +4u07'15"
93 DEN Niklas Eg TFS +4u08'20"
94 ITA Enrico Barbin BRD +4u08'34"
95 ZAF Jaco Venter DDD +4u10'02"
96 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +4u10'17"
97 LUX Laurent Didier TFS +4u11'05"
98 ITA Jacopo Mosca WIL +4u11'21"
99 NED Jos van Emden TLJ +4u14'22"
100 ITA Antonio Nibali TBM +4u14'30"
101 SLO Domen Novak TBM +4u15'24"
102 NOO Vegard Laengen UAD +4u17'23"
103 AUS Chris Hamilton SUN +4u19'34"
104 FRA Clément Venturini ALM +4u20'56"
105 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +4u21'56"
106 DEN Lars Bak LTS +4u22'00"
107 DEN Michael Mørkøv QST +4u22'56"
108 ITA Cesare Benedetti BOH +4u23'41"
109 FRA Jérémy Roy GFC +4u24'39"
110 DUI Tony Martin TKA +4u27'59"
111 ITA Kristian Sbaragli ICA +4u28'29"
112 IER Sam Bennett BOH +4u32'23"
113 ITA Niccolò Bonifazio TBM +4u34'24"
114 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +4u36'23"
115 FRA Rémi Cavagna QST +4u36'25"
116 BEL Baptiste Planckaert TKA +4u39'44"
117 CAN Guillaume Boivin ICA +4u40'13"
118 LUX Jempy Drücker BMC +4u40'19"
119 ITA Marco Frapporti ANS +4u41'35"
120 GBR Alex Dowsett TKA +4u41'53"
121 NED Danny van Poppel TLJ +4u43'41"
122 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +4u44'25"
123 ITA Manuel Belletti ANS +4u45'51"
124 BEL Jürgen Roelandts BMC +4u45'53"
125 ITA Simone Andreetta BRD +4u46'51"
126 AUS Zakkari Dempster ICA +4u49'40"
127 RUS Maksim Belkov TKA +4u51'09"
128 NED Roy Curvers SUN +4u55'00"
129 ITA Fabio Sabatini QST +4u55'09"
130 NZL Sam Bewley MTS +4u55'48"
131 AUS Mitch Docker EFD +4u56'30"
132 ITA Elia Viviani QST +4u57'04"
133 BEL Tom Van Asbroeck EFD +4u57'56"
134 SPA Markel Irizar TFS +4u59'12"
135 FRA Florian Sénéchal QST +4u59'31"
136 BEL Jens Debusschere LTS +5u03'59"
137 NED Boy van Poppel TFS +5u05'39"
138 IER Ryan Mullen TFS +5u08'12"
139 DUI Andreas Schillinger BOH +5u08'33"
140 DEN Mads Pedersen TFS +5u09'34"
141 ISR Guy Sagiv ICA +5u15'42"
142 BEL Frederik Frison LTS +5u15'59"
143 ITA Liam Bertazzo WIL +5u18'15"
144 NED Lennard Hofstede SUN +5u18'53"
145 ITA Paolo Simion BRD +5u25'31"
146 ITA Marco Coledan WIL +5u32'07"
147 CAN Svein Tuft MTS +5u32'52"
148 ALB Eugert Zhupa WIL +5u34'14"
149 ITA Giuseppe Fonzi WIL +5u48'37"
1 IER Sam Bennett BOH 2u50'49"
2 ITA Elia Viviani QST +0"
3 LUX Jempy Drücker BMC +0"
4 BEL Baptiste Planckaert TKA +0"
5 ITA Manuel Belletti ANS +0"
6 ITA Sacha Modolo EFD +0"
7 FRA Clément Venturini ALM +0"
8 ITA Paolo Simion BRD +0"
9 ITA Fabio Sabatini QST +0"
10 SLO Jan Polanc UAD +0"
11 ITA Enrico Battaglin TLJ +0"
12 ITA Manuele Mori UAD +0"
13 AUS Jack Haig MTS +0"
14 ZAF Ryan Gibbons DDD +0"
15 NZL Sam Bewley MTS +0"
16 BEL Jens Debusschere LTS +0"
17 CAN Guillaume Boivin ICA +0"
18 DEN Michael Mørkøv QST +0"
19 DUI Christoph Pfingsten BOH +0"
20 ITA Giovanni Visconti TBM +0"
21 ITA Niccolò Bonifazio TBM +0"
22 FRA Rémi Cavagna QST +0"
23 ITA Domenico Pozzovivo TBM +0"
24 ZAF Jaco Venter DDD +0"
25 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +0"
26 BEL Jürgen Roelandts BMC +0"
27 SLO Matej Mohoric TBM +0"
28 ITA Kristian Sbaragli ICA +0"
29 AUS Rohan Dennis BMC +0"
30 NED Boy van Poppel TFS +0"
31 ITA Liam Bertazzo WIL +0"
32 BEL Tom Van Asbroeck EFD +0"
33 BEL Sander Armée LTS +0"
34 TSJ Zdenek Štybar QST +0"
35 ITA Diego Ulissi UAD +0"
36 POR José Gonçalves TKA +0"
37 ITA Mattia Cattaneo ANS +0"
38 ITA Matteo Montaguti ALM +0"
39 FRA Quentin Jauregui ALM +0"
40 ITA Davide Villella AST +0"
41 ITA Manuele Boaro TBM +0"
42 ERI Natnael Berhane DDD +0"
43 FRA Florian Sénéchal QST +0"
44 DUI Andreas Schillinger BOH +0"
45 ITA Davide Formolo BOH +0"
46 ITA Cesare Benedetti BOH +0"
47 OOS Felix Großschartner BOH +0"
48 ITA Marco Frapporti ANS +0"
49 ITA Jacopo Mosca WIL +0"
50 NOO Vegard Laengen UAD +0"
51 OOS Patrick Konrad BOH +0"
52 OOS Georg Preidler GFC +0"
53 FRA Jérémy Roy GFC +0"
54 FRA Alexandre Geniez ALM +0"
55 BEL Ben Hermans ICA +0"
56 ZWI Kilian Frankiny BMC +0"
57 BEL Frederik Frison LTS +0"
58 AUS Adam Hansen LTS +0"
59 DEN Lars Bak LTS +0"
60 NED Jos van Emden TLJ +0"
61 NED Danny van Poppel TLJ +0"
62 DUI Tony Martin TKA +0"
63 IER Ryan Mullen TFS +0"
64 NED Sam Oomen SUN +0"
65 VS Nathan Brown EFD +0"
66 ITA Francesco Gavazzi ANS +0"
67 ITA Davide Ballerini ANS +0"
68 NED Koen Bouwman TLJ +0"
69 DUI Nico Denz ALM +0"
70 VS Benjamin King DDD +0"
71 ITA Alex Turrin WIL +0"
72 ITA Andrea Vendrame ANS +0"
73 SPA Rubén Plaza ICA +0"
74 SPA Francisco Ventoso BMC +0"
75 ITA Eros Capecchi QST +0"
76 AUS Zakkari Dempster ICA +0"
77 ITA Marco Marcato UAD +0"
78 DEN Mads Pedersen TFS +0"
79 SPA Markel Irizar TFS +0"
80 ITA Marco Coledan WIL +0"
81 ITA Enrico Barbin BRD +0"
82 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +0"
83 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +0"
84 DUI Maximilian Schachmann QST +0"
85 ITA Alessandro De Marchi BMC +0"
86 SLO Domen Novak TBM +0"
87 ALB Eugert Zhupa WIL +0"
88 ITA Giuseppe Fonzi WIL +0"
89 ITA Valerio Conti UAD +0"
90 ITA Giulio Ciccone BRD +0"
91 ITA Simone Andreetta BRD +0"
92 ITA Fausto Masnada ANS +0"
93 ISR Guy Sagiv ICA +0"
94 LET Krists Neilands ICA +0"
95 COL Darwin Atapuma UAD +0"
96 DEN Mads Würtz TKA +0"
97 GBR Alex Dowsett TKA +0"
98 AUS Chris Hamilton SUN +0"
99 NED Tom Dumoulin SUN +0"
100 VS Chad Haga SUN +0"
101 NED Laurens ten Dam SUN +0"
102 NED Roy Curvers SUN +0"
103 NED Lennard Hofstede SUN +0"
104 LUX Laurent Didier TFS +0"
105 DEN Niklas Eg TFS +0"
106 ITA Gianluca Brambilla TFS +0"
107 COL Carlos Betancur MOV +0"
108 NED Maurits Lammertink TKA +0"
109 FRA Hubert Dupont ALM +0"
110 ITA Antonio Nibali TBM +0"
111 SPA Víctor de la Parte MOV +0"
112 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +0"
113 SPA Rubén Fernández MOV +0"
114 SPA Antonio Pedrero MOV +0"
115 COL Jarlinson Pantano TFS +0"
116 ECU Richard Carapaz MOV +0"
117 COL Dáyer Quintana MOV +0"
118 KAZ Andrey Zeits AST +0"
119 SPA Luis León Sánchez AST +0"
120 KAZ Alexey Lutsenko AST +0"
121 RUS Maksim Belkov TKA +0"
122 COL Rodolfo Torres ANS +0"
123 COL Miguel Ángel López AST +0"
124 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +0"
125 SPA Pello Bilbao AST +0"
126 TSJ Jan Hirt AST +0"
127 FRA François Bidard ALM +0"
128 ZWI Steve Morabito GFC +0"
129 FRA Anthony Roux GFC +0"
130 TSJ Roman Kreuziger MTS +0"
131 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +0"
132 GBR Simon Yates MTS +0"
133 SPA Mikel Nieve MTS +0"
134 NZL George Bennett TLJ +0"
135 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +0"
136 NED Robert Gesink TLJ +0"
137 CAN Svein Tuft MTS +0"
138 GBR Hugh Carthy EFD +0"
139 CAN Michael Woods EFD +0"
140 AUS Mitch Docker EFD +0"
141 VS Joe Dombrowski EFD +0"
142 DUI Christian Knees SKY +0"
143 SPA David De La Cruz SKY +0"
144 ITA Salvatore Puccio SKY +0"
145 GBR Chris Froome SKY +0"
146 NED Wout Poels SKY +0"
147 FRA Kenny Elissonde SKY +0"
148 COL Sergio Henao SKY +0"
149 COL Esteban Chaves MTS +0"
FRA Matthieu Ladagnous GFC
FRA Thibaut Pinot GFC
1 ITA Elia Viviani QST 341
2 IER Sam Bennett BOH 282
3 ITA Davide Ballerini ANS 147
4 ITA Sacha Modolo EFD 122
5 GBR Simon Yates MTS 113
6 ITA Marco Frapporti ANS 111
7 NED Danny van Poppel TLJ 107
8 ITA Niccolò Bonifazio TBM 93
9 ALB Eugert Zhupa WIL 84
10 NED Tom Dumoulin SUN 73
11 ITA Enrico Battaglin TLJ 64
12 BEL Baptiste Planckaert TKA 58
13 CAN Guillaume Boivin ICA 57
14 LUX Jempy Drücker BMC 56
15 ECU Richard Carapaz MOV 54
16 ITA Manuel Belletti ANS 53
17 ITA Davide Formolo BOH 51
18 GBR Chris Froome SKY 49
19 AUS Rohan Dennis BMC 49
20 RUS Maksim Belkov TKA 49
21 FRA Clément Venturini ALM 48
22 ITA Domenico Pozzovivo TBM 47
23 ITA Andrea Vendrame ANS 45
24 SLO Matej Mohoric TBM 42
25 ITA Jacopo Mosca WIL 40
26 ZAF Ryan Gibbons DDD 39
27 BEL Jens Debusschere LTS 38
28 ITA Marco Marcato UAD 36
29 COL Miguel Ángel López AST 33
30 POR José Gonçalves TKA 32
31 COL Esteban Chaves MTS 30
32 ITA Enrico Barbin BRD 30
33 DUI Maximilian Schachmann QST 29
34 BEL Jürgen Roelandts BMC 29
35 DEN Michael Mørkøv QST 28
36 SPA Markel Irizar TFS 28
37 SPA Luis León Sánchez AST 27
38 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA 25
39 NED Wout Poels SKY 24
40 DEN Christopher Juul-Jensen MTS 24
41 ITA Kristian Sbaragli ICA 24
42 CAN Michael Woods EFD 23
43 ITA Paolo Simion BRD 23
44 DEN Mads Pedersen TFS 21
45 ITA Francesco Gavazzi ANS 20
46 ITA Giovanni Visconti TBM 18
47 DUI Nico Denz ALM 18
48 DEN Lars Bak LTS 18
49 DUI Tony Martin TKA 18
50 ITA Fabio Sabatini QST 18
51 TSJ Zdenek Štybar QST 17
52 ITA Giuseppe Fonzi WIL 17
53 ITA Giulio Ciccone BRD 16
54 COL Rodolfo Torres ANS 16
55 SPA Mikel Nieve MTS 15
56 ITA Alex Turrin WIL 15
57 OOS Patrick Konrad BOH 15
58 FRA Alexandre Geniez ALM 13
59 ITA Fausto Masnada ANS 13
60 NED Robert Gesink TLJ 12
61 SPA Rubén Plaza ICA 12
62 COL Darwin Atapuma UAD 12
63 ITA Alessandro De Marchi BMC 12
64 BEL Gijs Van Hoecke TLJ 12
65 SPA Pello Bilbao AST 11
66 NZL George Bennett TLJ 11
67 DEN Mads Würtz TKA 11
68 NED Jos van Emden TLJ 11
69 GBR Alex Dowsett TKA 11
70 IER Ryan Mullen TFS 11
71 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 10
72 OOS Felix Großschartner BOH 9
73 ITA Mattia Cattaneo ANS 9
74 BEL Ben Hermans ICA 9
75 ITA Manuele Mori UAD 9
76 LUX Laurent Didier TFS 9
77 FRA Florian Sénéchal QST 9
78 ITA Gianluca Brambilla TFS 8
79 NED Maurits Lammertink TKA 8
80 NED Koen Bouwman TLJ 8
81 FRA Rémi Cavagna QST 8
82 SLO Jan Polanc UAD 7
83 VS Benjamin King DDD 7
84 DUI Christoph Pfingsten BOH 7
85 ITA Matteo Montaguti ALM 6
86 COL Jarlinson Pantano TFS 5
87 TSJ Roman Kreuziger MTS 5
88 KAZ Alexey Lutsenko AST 5
89 NED Sam Oomen SUN 4
90 VS Chad Haga SUN 4
91 LET Krists Neilands ICA 4
92 SPA Francisco Ventoso BMC 4
93 ZAF Jaco Venter DDD 4
94 ITA Simone Andreetta BRD 4
95 NED Boy van Poppel TFS 4
96 AUS Jack Haig MTS 3
97 FRA Quentin Jauregui ALM 3
98 ITA Eros Capecchi QST 3
99 ITA Cesare Benedetti BOH 3
100 NED Bert-Jan Lindeman TLJ 3
101 SPA David De La Cruz SKY 2
102 VS Joe Dombrowski EFD 2
103 DUI Andreas Schillinger BOH 2
104 ITA Valerio Conti UAD 1
105 OOS Georg Preidler GFC 1
106 ITA Manuele Boaro TBM 1
107 NZL Sam Bewley MTS 1
108 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD -5
1 GBR Chris Froome SKY 125
2 ITA Giulio Ciccone BRD 108
3 GBR Simon Yates MTS 91
4 SPA Mikel Nieve MTS 79
5 ECU Richard Carapaz MOV 65
6 NED Tom Dumoulin SUN 49
7 COL Esteban Chaves MTS 47
8 ITA Valerio Conti UAD 42
9 ITA Domenico Pozzovivo TBM 40
10 ITA Matteo Montaguti ALM 37
11 COL Miguel Ángel López AST 37
12 NED Robert Gesink TLJ 36
13 OOS Felix Großschartner BOH 36
14 DUI Maximilian Schachmann QST 35
15 ITA Fausto Masnada ANS 35
16 NED Koen Bouwman TLJ 24
17 SPA Luis León Sánchez AST 22
18 ITA Enrico Barbin BRD 21
19 ITA Gianluca Brambilla TFS 21
20 SPA Rubén Plaza ICA 18
21 ITA Davide Formolo BOH 16
22 NED Wout Poels SKY 16
23 ERI Natnael Berhane DDD 15
24 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 15
25 DUI Nico Denz ALM 14
26 NZL George Bennett TLJ 12
27 ITA Mattia Cattaneo ANS 12
28 SLO Matej Mohoric TBM 11
29 ITA Davide Ballerini ANS 11
30 ITA Francesco Gavazzi ANS 10
31 DUI Christoph Pfingsten BOH 10
32 ITA Marco Frapporti ANS 8
33 COL Sergio Henao SKY 8
34 LUX Laurent Didier TFS 8
35 FRA Alexandre Geniez ALM 7
36 FRA Quentin Jauregui ALM 7
37 ITA Andrea Vendrame ANS 7
38 COL Dáyer Quintana MOV 7
39 IER Ryan Mullen TFS 6
40 ITA Marco Marcato UAD 6
41 LET Krists Neilands ICA 6
42 ALB Eugert Zhupa WIL 6
43 ITA Jacopo Mosca WIL 5
44 ITA Diego Ulissi UAD 4
45 AUS Rohan Dennis BMC 4
46 ITA Enrico Battaglin TLJ 4
47 COL Darwin Atapuma UAD 4
48 ITA Alessandro De Marchi BMC 4
49 DEN Michael Mørkøv QST 4
50 ITA Giuseppe Fonzi WIL 3
51 NED Sam Oomen SUN 3
52 ITA Giovanni Visconti TBM 3
53 CAN Guillaume Boivin ICA 3
54 POR José Gonçalves TKA 2
55 COL Carlos Betancur MOV 2
56 CAN Michael Woods EFD 2
57 FRA Kenny Elissonde SKY 2
58 ITA Davide Villella AST 2
59 GBR Hugh Carthy EFD 2
60 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA 2
61 SPA Markel Irizar TFS 2
62 OOS Patrick Konrad BOH 1
63 VS Benjamin King DDD 1
64 BEL Ben Hermans ICA 1
65 NED Jos van Emden TLJ 1
66 DUI Tony Martin TKA 1
67 DEN Mads Pedersen TFS 1
1 COL Miguel Ángel López AST 89u07'36"
2 ECU Richard Carapaz MOV +47"
3 NED Sam Oomen SUN +9'21"
4 ITA Valerio Conti UAD +1u18'07"
5 ITA Fausto Masnada ANS +1u21'16"
6 OOS Felix Großschartner BOH +1u23'50"
7 SLO Matej Mohoric TBM +1u35'21"
8 DUI Maximilian Schachmann QST +1u36'39"
9 AUS Jack Haig MTS +1u58'09"
10 ITA Giulio Ciccone BRD +2u03'58"
11 ZWI Kilian Frankiny BMC +2u15'13"
12 FRA Quentin Jauregui ALM +2u24'19"
13 NED Koen Bouwman TLJ +2u37'41"
14 DUI Nico Denz ALM +3u01'06"
15 ITA Davide Ballerini ANS +3u09'05"
16 LET Krists Neilands ICA +3u23'16"
17 GBR Hugh Carthy EFD +3u38'28"
18 DEN Mads Würtz TKA +3u48'10"
19 ZAF Ryan Gibbons DDD +3u53'34"
20 ITA Andrea Vendrame ANS +4u01'41"
21 DEN Niklas Eg TFS +4u03'23"
22 ITA Jacopo Mosca WIL +4u06'24"
23 SLO Domen Novak TBM +4u10'27"
24 AUS Chris Hamilton SUN +4u14'37"
25 FRA Clément Venturini ALM +4u15'59"
26 ITA Niccolò Bonifazio TBM +4u29'27"
27 FRA Rémi Cavagna QST +4u31'28"
28 NED Danny van Poppel TLJ +4u38'44"
29 ITA Simone Andreetta BRD +4u41'54"
30 FRA Florian Sénéchal QST +4u54'34"
31 IER Ryan Mullen TFS +5u03'15"
32 DEN Mads Pedersen TFS +5u04'37"
33 ISR Guy Sagiv ICA +5u10'45"
34 NED Lennard Hofstede SUN +5u13'56"
1 GBR Team Sky SKY 267u48'47"
2 KAZ Astana Pro Team AST +24'58"
3 DUI BORA - hansgrohe BOH +43'32"
4 DUI Team Sunweb SUN +1u14'35"
5 FRA AG2R La Mondiale ALM +1u30'32"
6 SPA Movistar Team MOV +1u39'45"
7 NED Team LottoNL - Jumbo TLJ +1u47'01"
8 AUS Mitchelton - Scott MTS +2u31'52"
9 VAE UAE Team Emirates UAD +2u33'27"
10 FRA Groupama - FDJ GFC +2u34'04"
11 BRN Bahrain - Merida TBM +2u52'20"
12 ITA Androni Giocattoli - Sidermec ANS +4u09'44"
13 ZAF Team Dimension Data DDD +4u19'42"
14 VS BMC Racing Team BMC +4u39'49"
15 ZWI Team Katusha - Alpecin TKA +4u46'51"
16 VS Team EF Education First - Drapac p/b Cannondale EFD +4u49'22"
17 VS Trek - Segafredo TFS +5u43'20"
18 BEL Quick-Step Floors QST +6u20'26"
19 ISR Israel Cycling Academy ICA +6u33'39"
20 BEL Lotto - Soudal LTS +7u18'02"
21 ITA Bardiani - CSF BRD +8u04'45"
22 ITA Wilier Triestina - Selle Italia WIL +12u07'09"