Refresh


home : Wielrennen : Giro d'Italia


Feestje voor Mitchelton in Giro: Chaves wint op Etna, Yates pakt roze

Chaves was de koning van de Etna.

do 10/05/2018 - 17:13 Esteban Chaves heeft de eerste veldslag bergop gewonnen in de Giro. Op de flanken van de Etna kreeg hij in het slot het gezelschap van ploegmaat Simon Yates, maar die liet Chaves winnen. Yates neemt wel het roze over van Rohan Dennis. Ben Hermans zat in de vlucht van de dag en eindigde 11e.

De 6e Giro-rit in een notendop

 • Winnaar van de dag: Esteban Chaves. Na een jaar vol doffe ellende is de Colombiaan met de eeuwige glimlach terug. Mitchelton-Scott kan nu spelen met Yates en Chaves in de komende weken.
 • Topfavorieten: Froome en Dumoulin beperkten zich tot volgen in de groep der favorieten, net als Aru. Zij pieken vooral op de monsterlijke slotweek.
 • Verliezer van de dag: Davide Formolo was net voor de voet van de Etna betrokken bij een valpartij. Hij verloor uiteindelijk ruim 5 minuten.
 • De Belgen: Hermans was een van de sterkste klimmers in de kopgroep en eindigde 11e op de Etna. De jarige Wellens kwam als 45e binnen.

Hermans en Chaves in omvangrijke kopgroep

Nog voor de Etna in zicht was, werd de grond onder de favorieten al warm. Schaduwfavoriet Esteban Chaves was meegeglipt met een omvangrijke kopgroep, die 28 pionnen telde.

Ook Henao, Gesink en onze landgenoot Ben Hermans hadden een ticket voor die vlucht van de dag. Met anderhalve minuut bonus zette de kopgroep zijn tanden in de Etna.

Hermans reageerde fluks op prikken van Ciccone en Henao. Maar toen Esteban Chaves zijn gashendeltje opendraaide, had niemand in de kopgroep een antwoord in petto.

Yates en Chaves verdelen de truitjes

In de groep der favorieten deelde Miguel Angel Lopez enkele prikjes uit. Pozzovivo volgde telkens goed. Bij Dumoulin en Froome draaide het wat minder soepel, maar ze kwamen nooit in de problemen.

Toen Simon Yates net voor de slotkilometer wegveerde uit het favorietenleger, was het feestje voor Mitchelton-Scott compleet. De Brit zoefde in 1 ruk naar ploegmaat Chaves.

Yates bleef vaart maken en gunde Esteban Chaves de dagzege en de bergtrui. De roze trui valt dan weer in handen van Yates, die Rohan Dennis aflost.

Chaves: "We blijven dromen"

 • Simon Yates (roze trui): "Doordat Chaves en Haig in de kopgroep zaten, kon in de wielen zitten en energie sparen. Ik voelde me goed op de Etna. Ik zei aan Chaves dat hij de ritwinst mocht pakken. Hij heeft de hele dag op kop gereden en ik houd de roze trui over aan deze rit.
 • Esteban Chaves (dagwinnaar): "Ik wil Jack Haig bedanken, omdat hij zo hard gewerkt heeft in de kopgroep. Ik win de rit en heb de bergtrui. Dit is een droom en we blijven dromen voor de rest van de Giro."

Wedstrijdverloop

 1. 20:22 Het journaal 19u met o.a. ritwinst voor Chaves in de Giro
 2. 18:50 Brailsford: "Froome weet hoe hij zijn inspanning moet indelen"
 3. 18:27 Hermans: "Beetje ontgoocheld dat we net niet voorop blijven"
 4. 18:27 Dumoulin: "Yates was vandaag een klasse beter dan ik"
 5. 17:14 Einde
 6. 17:11 Yates gunt Chaves de zege Mitchelton-Scott boven op de Etna: Simon Yates gunt Chaves de zege. Yates neemt de roze trui over van Rohan Dennis.
 7. 17:10 Ultimo chilometro Chaves stoomt onder de rode vod door, met 8 seconden bonus op ploegmaat Simon Yates.
 8. 17:09 Yates gaat achter ploegmaat aan Mitchelton-Scott domineert op de Etna. Chaves is op weg naar de dagzege en nu springt Simon Yates weg bij de achtervolgers. Dumoulin heeft het even wat moeilijker.
 9. 17:08 Miguel Angel Lopez schiet een nieuwe pijl af. Pozzovivo reageert, met Bennett, Simon Yates, Pinot, Dumoulin, Aru en Carapaz.
 10. 17:07 Nog 2 km Ook Froome en Aru komen aanpikken bij Pozzovivo en co. Op 2 km van de streep houdt koploper Chaves nog 24 seconden over.
 11. 17:06 Chaves laat van zijn pluimen. Pozzovivo, Pinot, Simon Yates en George Bennett naderen tot op 20 tellen van de Colombiaan. Ook Dumoulin is op komst. Nog 2,5 kilometer.
 12. 17:05 35 seconden bedraagt de voorsprong van Chaves, die een gooi doet naar de roze trui. Miguel Angel Lopez vuurt een schot af in het peloton, Pozzovivo neemt over.
 13. 17:04 Nog 3 km Het groepje met Ben Hermans valt in de klauwen van het favorietenleger. Enkel Esteban Chaves rijdt nu nog voor het peloton uit.
 14. 17:02 Nog 4 km Het is Tom Dumoulin die de knuppel in het hoenderhok gooit. Hij drijft het tempo stevig op, Pozzovivo, Yates en Froome (in 10e positie) volgen.
 15. 17:01 Wel nog aan boord van het uitgedunde peloton: Carlos Betancur. Ondertussen blijft koploper Chaves stevig doorjassen.
 16. 17:00 Arrivederci Rohan Het roze sprookje van Rohan Dennis lijkt op zijn laatste benen te lopen. De Australiër haakt af uit het peloton, ook Schachmann gaat nu overboord.
 17. 16:59 Chaves bij Ciccone Met veel grinta gaat Chaves op en over Ciccone. Voor Hermans gaat het te snel.
 18. 16:58 Steilere strook Op 5 kilometer van de top danst koploper Ciccone op zijn pedalen. Hij bedwingt nu de steilere strook van de Etna. Astana brengt het peloton terug tot op 35 seconden van de kop van de koers.
 19. 16:58 De kopgroep droomt van de dagzege
 20. 16:56 Nog 6 km Ciccone kan zijn benen niet in bedwang houden en geeft er nog eens een lel op. Hermans controleert de achtervolgende groep, waar Gesink weer is komen postvatten.
 21. 16:53 Hermans en Chaves helemaal voorin Henao, Chaves, Oomen, Reichenbach en Ulissi hebben Ciccone te pakken. Het peloton komt geen meter dichterbij. Integendeel, de voorsprong klimt weer tot boven de minuut. Nog 7 km.
 22. 16:53 Formolo is voorlopig de grote verliezer
 23. 16:51 Tom Dumoulin klautert in 6e stelling van het peloton, met net voor zich Miguel Angel Lopez. Maakt de Colombiaan straks het ploegwerk af? Zij rijden 46 seconden achter leider Ciccone.
 24. 16:49 Poels lost Oomen, Gesink, Hermans, Chaves, Henao en De Marchi zijn de eerste achtervolgers op koploper Ciccone. Froome ziet in het peloton Wout Poels wegvallen.
 25. 16:47 Aanval Ciccone Voorin waagt Ciccone nu zijn kans. De Italiaan springt met veel flair weg. In het peloton houdt roze trui Dennis stand, net als witte trui Schachmann.
 26. 16:47 Nog 10 km Hermans, Henao, Chaves en co komen stilaan in het vizier van de favorietengroep. 50 tellen scheidt het peloton nog van de kopgroep.
 27. 16:46 Ondertussen juicht Bouhanni in de 4-daagse van Duinkerke
 28. 16:44 Formolo lost De Italiaanse rondehoop Davide Formolo betaalt de inspanning tol voor zijn inhaalrace van daarnet. Ook Meintjes en Brambilla gaan al snel overboord.
 29. 16:44 Voorin troept het weer wat samen. Gesink is wel nog niet helemaal terug. Het peloton met alle favorieten komt nu tot op 1 minuut.
 30. 16:42 Leiderskwartet Ben Hermans heeft voorin het gezelschap van De Marchi en de Colombianen Chaves en Henao. In het peloton zwijgen de wapens voorlopig nog. Nog 11 km.
 31. 16:40 Nog 12 km Henao voelt het jeuken en maakt jacht op Hermans en De Marchi. Dat werkt aanstekelijk voor Chaves, die ook wegvliegt en indruk maakt.
 32. 16:38 Hermans reageert op De Marchi Op 13 kilometer van de streep acht De Marchi de tijd rijp om aan de takken van de bomen te schudden. Ben Hermans schuift andermaal mee.
 33. 16:38 Astana geeft nog altijd de toon aan in het peloton. Ook Froome zit goed gepositioneerd, met Wout Poels bij zich.
 34. 16:37 Formolo was even achterop geraakt
 35. 16:35 Versnelling Gesink Al in de eerste hectometers van de Etna draait Robert Gesink het gashendeltje open. Reichenbach en Ben Hermans komen in eigen tempo terug. Ook de rest zit niet ver.
 36. 16:33 Etna! Onder impuls van Jack Haig zet de kopgroep zijn tanden in de Etna. De eerste vluchters haken voorin af, het peloton moet nog een gat van 1'14" dichtrijden.
 37. 16:31 2 kilometer voor de voet van de Etna komen Ten Dam en Formolo weer aanhaken bi het peloton. Net op tijd, maar dat heeft wel energie gekost.
 38. 16:29 Val Ten Dam, Formolo achterop Net als gisteren kust Laurens Ten Dam het asfalt. Ook Bora-kopman Formolo was betrokken bij de valpartij en moet nu vol in de achtervolging gaan op het peloton.
 39. 16:28 Astana maakt vaart
 40. 16:26 Het gezicht van Haig staat op barsten, maar de lange Australiër blijft als een bezetene tempo maken in de kopgroep. Allemaal in dienst van Chaves. Op 18 km van de streep rijdt de kopgroep nog anderhalve minuut voor het peloton uit.
 41. 16:25 Busvorming In de achterkant van de koers haakt een eerste grote groep af. We herkennen onder meer de puntentrui van Elia Viviani en een gehavende Giovanni Visconti.
 42. 16:22 De tussensprint naar de slotklim is ingezet. Plots schiet Chris Froome naar de 6e positie van het peloton. Tankt hij vandaag vertrouwen op de Etna? Of wordt het schade beperken?
 43. 16:22 Het gaat al omhoog voor de kopgroep
 44. 16:19 Astana voert de regie in het peloton. Van BMC (de ploeg van roze trui Dennis) is voorin geen sprake meer. Ondertussen loodst Lotto-Fix ALL Wellens naar voren.
 45. 16:16 Nog 25 km Over 11 kilometer kan het klimspektakel losbarsten op de flanken van de Etna. Haig blijft als een werkpaard sleuren aan de kopgroep. Het verschil schommelt nu rond 1'50".
 46. 16:15 Dumoulin bijt zich vast in het wiel van Froome
 47. 16:12 De voorsprong van Hermans en zijn 27 reisgezellen kruipt voor het eerst onder de 2 minuten. De voet van de Etna komt in sneltempo dichterbij.
 48. 16:11 Dumoulin bij Froome Met een stevige zwaaibeweging gooit Froome een bidon weg. Zo weinig mogelijk gewicht meedragen op de Etna, is van cruciaal belang. In het wiel van Froome houdt zijn rivaal Dumoulin zich schuil.
 49. 16:09 Het positioneren is begonnen in het peloton
 50. 16:06 In de kopgroep cijfert Jack Haig zich volledig weg voor zijn kopman Esteban Chaves. Als het plannetje van Mitchelton niet lukt, hebben de Australiërs ook nog een plan B met Simon Yates (in het peloton).
 51. 16:04 Nog 30 km De spanning stijgt in het peloton. Over 15 kilometer zullen de favorieten weten of ze met goede of slechte klimmersbenen zijn opgestaan vanochtend.
 52. 16:02 De Etna ligt op de loer
 53. 16:00 Katjoesja komt in groten getale naar voren geschoven. De verrassende Portugees Gonçalves prijkt op de 8e plaats in het klassement. Kan hij zijn top 10-plaats vasthouden?
 54. 15:58 Op welk plannetje broedt Astana?
 55. 15:54 Op 35 kilometer van de streep bedraagt het gat nog 2'08". Maar volstaat dat voor Hermans, Chaves, Gesink, Henao, Ulissi, Haig, De la Cruz, Polanc, Oomen en co?
 56. 15:51 De renners klauteren nu naar Belpasso
 57. 15:47 Zoetjesaan voelen de koplopers dat de wegen wat meer beginnen te glooien en het blijft nu bergop gaan tot de streep. Maar de echte klim naar de Etna is officieel 14 km lang.
 58. 15:44 Hermans en co verliezen terrein Het werk van Astana en BMC werpt zijn vruchten af. De 28 renners in de frontlinie zien hun voorsprong slinken tot 2'05". Nog 43 kilometer tot de finish.
 59. 15:41 Het profiel van de Etna
 60. 15:39 De renner van Dimension Data in de kopgroep zou niet Ben O'Connor, maar Jacques Janse van Rensburg zijn. Een foutje van de Giro-organisatie bij het doorgeven van de rugnummers.
 61. 15:38 Chaves draait nu goed mee in de kopgroep. Hij beseft dat iedere seconde extra aan de voet van de Etna een mooie bonus is ten opzichte van de andere favorieten.
 62. 15:36 Froome achterop Tien kilometer voordat we weer moeten klimmen, is Froome in de achtergrond verzeild geraakt. Ploegmaat en streekrenner Salvatore Puccio wacht de Brit op.
 63. 15:32 Astana komt plots een handje toesteken bij BMC. Kopman Miguel Angel Lopez staat door valpartijen al bijna 2 minuten in het krijt. Met Pello Bilbao heeft de Kazachse brigade nog een joker achter de hand.
 64. 15:29 Betancur neemt nog snel wat krachtvoer
 65. 15:25 Witte Schachmann Veel blauw ook in de voorwacht van het peloton. Quick-Step Floors legt vandaag zijn boontjes te week op Maximilian Schachmann, drager van de witte trui. De jonge Duitser kent zijn grenzen nog niet. Blijft Schachmann verbazen en kan hij zich op de Etna handhaven in de groep der favorieten?
 66. 15:21 Nog 60 km Chaves zit in een zetel. Zonder veel krachten te verspillen in de kopgroep rijdt hij nog altijd 3 minuten voor het peloton en de andere favorieten uit.
 67. 15:20 Een overzicht in de kopgroep
 68. 15:16 Diego Ulissi heeft virtueel de roze trui in handen. De kleine Italiaan kan in de kopgroep ook nog rekenen op Mori en Polanc, die vorig jaar triomfeerde op de Etna. UAE heeft alle zaakjes op orde vandaag. En dan zwijgen we nog over Fabio Aru, die meeschuift met de favorieten in het peloton.
 69. 15:13 De Astana-bus hijst zich naar boven op de Etna
 70. 15:09 Nieuwe glijpartij Nathan Brown (EF) kermt van de pijn. De Amerikaan kwam ten val in het midden van het pak met een knapzakje in de hand. Bijzonder sneu voor Brown.
 71. 15:05 Nog 70 km In de verte zien de Giro-renners de vulkaan blinken. Campenaerts vertoeft in de staart van het peloton en moet de pijn verbijten. Ook ploegmaten Wellens, Bak en Armée zitten in de achterste regionen.
 72. 15:02 De koplopers op een rijtje
  Haga (VS) en Oomen (Ned) Sunweb
  Chérel (Fra), Denz (Dui) en Jauregui (Fra) AG2R
  Gavazzi (Ita) en Frapporti (Ita) Androni
  Ciccone (Ita) en Tonelli (Ita) Bardiani
  Reichenbach (Zwi) en Roy (Fra) FDJ
  Hermans en Plaza (Spa) Israel Cycling Academy
  Chaves (Col) en Haig (Aus) Mitchelton
  Dayer Quintana (Col) Movistar
  De Marchi (Ita) BMC
  O'Connor (Aus) Dimension Data
  Dombrowski (VS) EF Education
  Gesink (Ned) Lotto-Jumbo
  De la Cruz (Spa) en Henao (Col) Team Sky
  Novak (Svn) Bahrain
  Eg (Den) Trek
  Mori (Ita), Polanc (Svn) en Ulissi (Ita) UAE
  Zardini (Ita) Willier
 73. 14:58 Campenaerts (Lotto-Fix ALL) heeft toch nog wat pijn na zijn val en gaat op bezoek bij de koersdokter. Hopelijk kan die de pijn verlichten van onze landgenoot.
 74. 14:55 BMC houdt het verschil stabiel
 75. 14:52 Nog 80 km: Sunweb kruipt in het spoor van de BMC-trein. Daarachter houdt FDJ Thibaut Pinot veilig voorin. De Fransman verwacht vandaag een strijd tussen de grote kanonnen om de dagzege.
 76. 14:49 Pinot: "Ik verwacht grotere verschillen dan vorig jaar op de Etna"
 77. 14:46 Val Campenaerts Er wordt een tuimelperte gemeld van Victor Campenaerts in het peloton. Maar gelukkig zonder veel erg.
 78. 14:43 BMC maakt jacht De manschappen van roze trui Dennis jagen het tempo de hoogte in. Het peloton knipt zo een halve minuut af van zijn achterstand. Dat moet ook, als ze zich niet in de luren willen laten leggen door Chaves.
 79. 14:40 Opvallende aanwezige in de kopgroep is de jonge Deen Niklas Eg. Het klimtalent van Trek eindigde vorig jaar 3e in de Ronde van de Toekomst, achter Egan Bernal (1e) en Bjorg Lambrecht (2e). Eg draagt vandaag wel de sporen van een val.
 80. 14:36 Vervaeke: "Roze trui voor Dumoulin is geen prioriteit"
 81. 14:32 Vervaeke over Dumoulin Uitkijken doen we vandaag ook naar titelverdediger Tom Dumoulin. "Het belangrijkste is dat hij binnenkomt met de favorieten", zegt ploegmaat Louis Vervaeke. "Of dat dan de roze trui oplevert of niet, dat is minder van belang."
 82. 14:30 Slechts 5 teams hebben geen pion in de omvangrijke kopgroep: Astana, Katjoesja, Bora en de 2 Belgische ploegen Lotto-Fix ALL en Quick-Step Floors.
 83. 14:26 Nog exact 100 kilometer tot de top van de Etna. De 28 koplopers draaien goed rond. Het peloton ruikt het gevaar en houdt het verschil binnen de perken: 3'13".
 84. 14:23 Het duo Chaves/Haig zit in de kopgroep
 85. 14:20 Best geplaatsten in de kopgroep
  13. Diego Ulissi (Ita) op 47" van Dennis
  14. Johan Esteban Chaves (Col) op 47"
  24. Sam Oomen (Ned) op 1'00"
  25. Sergio Luis Henao (Col) op 1'03"
  26. Ben O'Connor (Aus) op 1'07"
 86. 14:16 Alle vluchters op een rijtje Haga en Oomen (Sunweb), Chérel, Denz en Jauregui (AG2R), Gavazzi en Frapporti (Androni), Novak (Bahrain), Ciccone en Tonelli (Bardiani), De Marchi (BMC), Reichenbach en Roy (FDJ), Hermans en Plaza (Israel), Chaves en Haig (Mitchelton), Dayer Quintana (Movistar), O'Connor (Dimension), Dombrowski (EF), Gesink (Lotto-Jumbo), De la Cruz en Henao (Sky), Eg (Trek), Mori, Polanc en Ulissi (UAE) en Zardini (Willier).
 87. 14:14 Een glimp van de kopgroep
 88. 14:12 De voorsprong van de 28 leiders groeit richting de 3 minuten. Ben Hermans houdt de Belgische eer hoog in de kopgroep. Chaves, Gesink, Haig, O'Connor, Ulissi, Polanc, De la Cruz en Oomen zijn andere interessante namen voorin.
 89. 14:08 Beelden van de omvangrijke kopgroep
 90. 14:06 In het peloton is de schwung er helemaal uit. Esteban Chaves, de 2e van de Giro 2016, wrijft zich in de handen in de kopgroep. Zal het peloton zich dat nog beklagen?
 91. 14:04 Chaves in kopgroep Is de vlucht van de dag vertrokken? Een riante groep neemt afstand op het peloton. Gesink, De la Cruz, Oomen en Esteban Chaves zijn mee.
 92. 14:01 Verovert jarige Wellens roze trui? "Dan moet ik van iedereen wegrijden"
 93. 13:57 Hermans roert zich Een groot pakket maakt zich los. We herkennen onder meer Robert Gesink en Ben Hermans. Onze landgenoot zet nu door met een renner van Bardiani.
 94. 13:57 Dumoulin reed maximaal 86 km/u in de eerste 30 km
 95. 13:55 Het blijft aanvallen regenen Jacque Janse van Rensburg (Dimension Data) en Francesco Gavazzi (Androni) draaien de aanvalsmolen weer op gang. Ook Jauregui en Tonelli glippen mee.
 96. 13:51 Enkele renners blazen hun wangen al bol. Zardini, Berhane en 5 collega's schudden aan de boom, maar ook deze keer stelt het peloton zijn veto.
 97. 13:49 Houdt Dennis zijn roze trui vast?
 98. 13:46 Aanvallen bij de vleet Deens kampioen Mads Pedersen (2e in de Ronde) trekt er nu op uit. Een vijftiental gelijkgezinden schuiven mee met de renner van Trek. Maar het peloton laat niet begaan.
 99. 13:44 7 jaar geleden won Contador op de Etna
 100. 13:41 Davide Ballerini (Androni) draaft nu moederziel alleen voor het peloton uit. De Italiaan, die geen familie is van wijlen Franco Ballerini, zat ook al in de 1e kopgroep van de dag.
 101. 13:37 Bahrain-Merida verschijnt aan het front, met Antonio Nibali (het broertje van). Kopman Domenico Pozzovivo is geen slechte gok voor de dagzege vandaag.
 102. 13:35 Een vloot renners probeert weg te snellen
 103. 13:32 Ciccone pakt centen Nog altijd geen kopgroep. Ciccone (Bardiani) probeert een gaatje te slaan met Tony Martin, de Italiaan komt als 1e voorbij aan de tussensprint. Het nerveuze gedoe duurt voort.
 104. 13:29 Sepulveda kwam ten val op kop van het peloton
 105. 13:26 Een nieuw groepje probeert weg te vluchten. Maar het peloton is vandaag een streng bewaakte gevangenis. Iedereen valt terug in handen van de meute.
 106. 13:23 Het peloton vlamt door de eerste kilometers
 107. 13:21 Het tempo ligt bijzonder hoog in de beginfase. Niet ideaal voor renners met aanvalsplannen.
 108. 13:18 Val Sepulveda Het gaat er nerveus aan toe in het grote pak. De Argentijn Eduardo Sepulveda (Movistar) is de volgende die tegen de vlakte gaat.
 109. 13:15 Hergroepering Het avontuur van Ballerini, Guardini, Zardini en Cavagna was van korte duur. Het peloton fluit de 4 vluchters tot de orde. Ondertussen komt de Trek-auto poolshoogte nemen bij Pantano, die nog voor de officiële start ten val kwam.
 110. 13:15 5 klimgeiten om met een vergrootglas te volgen in het Giro-gebergte
 111. 13:14 Het is Movistar dat de touwtjes in handen neemt achter het leiderskwartet. De Spaanse armada rekent vandaag op de Colombiaan Carlos Betancur en de Ecuadoraan Richard Carapaz.
 112. 13:13 Wellens viert zijn 27e verjaardag
 113. 13:11 Quick-Step stuurt gezant uit Hardrijder Rémi Cavagna maakt in zijn eentje oversteek naar de 3 leiders. De 22-jarige Fransman maakt in deze Giro zijn debuut in een grote ronde.
 114. 13:09 Trio voorop De Italianen hebben er zin in. Davide Ballerini (Androni), Edoardo Zardini (Willier) en een Bardiani-renner slaan een gaatje. Opvallend: alle Italiaanse teams die een wildcard kregen, hebben een pion voorin.
 115. 13:06 De strijd om de vroege vlucht barst helemaal open. Een pak vrijbuiters hebben hun zinnen gezet op deze etappe. Mengen de Belgen zich in het strijdgewoel?
 116. 13:05 Een blik op de rit
 117. 13:02 Bora met man minder Rüdiger Selig (Bora-Hansgrohe) laat het uitstapje naar de vulkaan aan zich voorbijgaan. De Duitser is ziek en is de 4e renner die de Giro vroegtijdig verlaat.
 118. 13:02 De truidragers en de missen op een rijtje
 119. 12:58 Val Pantano Brute pech voor Jarlinson Pantano (Trek). In de achterste gelederen van het peloton kwam de Colombiaan nog voor de officiële start ten val. Over de schade is voorlopig nog niets bekend.
 120. 12:57 PARTENZA! De etappe is op gang geschoten! De renners snijden een bergtocht van 164 kilometer aan, met aankomst op de Etna. Wie treedt als winnaar uit de arena?
 121. 12:56 Wedstrijd
 122. 12:35 Gesink vervult de rol van rittenkaper in deze Giro
 123. 11:43 Pozzato rouwt De Giro toont zijn medeleven met Filippo Pozzato, die afscheid heeft moeten nemen van zijn vader. "Pippo" was normaal voorzien voor deze Giro, maar op het laatste moment haakte hij af om zijn doodzieke vader bij te staan.
 124. 10:32 De Etna is klaar voor vuurwerk
 125. 10:30 Feestvarken Tim Wellens 2 dagen na zijn ritwinst mag Tim Wellens vandaag weer een feestje bouwen. De Lotto-renner blaast 27 kaarsjes uit. Schenkt hij zichzelf een verjaardagscadeau met een roze lintje?
 126. 10:30 Ik zal me niet zomaar laten lossen op de Etna. Ik wil zien hoe ver ik kan geraken. De roze trui? Die is wat te hoog gegrepen. Tim Wellens (Lotto-Soudal)
 127. 10:25 Uitbarsting op de Etna? Buongiorno! De Giro schotelt de renners vandaag de eerste echte aankomst bergop voor. En wat voor eentje... De Etna moet het klassement door elkaar schudden. Volg de actie live vanaf 12.55u.
 128. 10:12 Vooraf
profiel
profiel

Uitslag

Uitslag rit

1 COL Esteban Chaves MTS 4u16'11"
2 GBR Simon Yates MTS +0"
3 FRA Thibaut Pinot GFC +26"
4 NZL George Bennett TLJ +26"
5 ITA Domenico Pozzovivo TBM +26"
6 COL Miguel Ángel López AST +26"
7 ECU Richard Carapaz MOV +26"
8 NED Tom Dumoulin SUN +26"
9 ITA Fabio Aru UAD +26"
10 GBR Chris Froome SKY +26"
11 BEL Ben Hermans ICA +40"
12 AUS Ben O'Connor DDD +43"
13 SPA Pello Bilbao AST +49"
14 NED Sam Oomen SUN +53"
15 COL Sergio Henao SKY +55"
16 CAN Michael Woods EFD +57"
17 SPA Mikel Nieve MTS +57"
18 FRA Kenny Elissonde SKY +57"
19 COL Carlos Betancur MOV +57"
20 ITA Giulio Ciccone BRD +57"
45 BEL Tim Wellens LTS +5'55"
70 BEL Sander Armée LTS +12'46"
71 BEL Louis Vervaeke SUN +12'46"
80 BEL Loïc Vliegen BMC +15'40"
85 BEL Tosh Van der Sande LTS +16'14"
105 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +19'43"
127 BEL Frederik Frison LTS +24'31"
129 BEL Baptiste Planckaert TKA +24'31"
150 BEL Jens Debusschere LTS +24'31"
151 BEL Jürgen Roelandts BMC +24'31"
155 BEL Tom Van Asbroeck EFD +24'31"
161 BEL Victor Campenaerts LTS +26'23"
klassement
1 GBR Simon Yates MTS 61u19'51"
2 NED Tom Dumoulin SUN +1'24"
3 ITA Domenico Pozzovivo TBM +1'37"
4 FRA Thibaut Pinot GFC +1'46"
5 GBR Chris Froome SKY +3'10"
6 COL Miguel Ángel López AST +3'42"
7 ECU Richard Carapaz MOV +3'56"
8 NZL George Bennett TLJ +4'04"
9 SPA Pello Bilbao AST +4'29"
10 OOS Patrick Konrad BOH +4'43"
11 AUS Rohan Dennis BMC +5'11"
12 CAN Michael Woods EFD +5'26"
13 ITA Fabio Aru UAD +5'33"
14 COL Carlos Betancur MOV +5'39"
15 AUS Ben O'Connor DDD +5'42"
16 NED Sam Oomen SUN +5'57"
17 FRA Alexandre Geniez ALM +7'30"
18 NED Wout Poels SKY +7'56"
19 ITA Davide Formolo BOH +8'26"
20 COL Sergio Henao SKY +8'52"
21 DUI Maximilian Schachmann QST +9'01"
22 POR José Gonçalves TKA +10'57"
23 SPA Mikel Nieve MTS +18'09"
24 ITA Valerio Conti UAD +18'43"
25 FRA Mikaël Chérel ALM +19'59"
26 ITA Fausto Masnada ANS +21'27"
27 ITA Diego Ulissi UAD +21'46"
28 FRA Hubert Dupont ALM +27'54"
29 OOS Georg Preidler GFC +29'03"
30 ITA Gianluca Brambilla TFS +29'45"
31 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +30'07"
32 SPA Luis León Sánchez AST +31'43"
33 SLO Jan Polanc UAD +33'50"
34 AUS Jack Haig MTS +36'07"
35 SLO Matej Mohoric TBM +38'10"
36 ZAF Louis Meintjes DDD +46'37"
37 OOS Felix Großschartner BOH +47'46"
38 ITA Matteo Montaguti ALM +50'49"
39 BEL Ben Hermans ICA +51'39"
40 ITA Giovanni Visconti TBM +51'39"
41 NED Maurits Lammertink TKA +51'49"
42 FRA François Bidard ALM +52'38"
43 FRA Quentin Jauregui ALM +53'05"
44 NED Robert Gesink TLJ +53'23"
45 ITA Enrico Battaglin TLJ +54'24"
46 VS Nathan Brown EFD +57'07"
47 COL Jarlinson Pantano TFS +1u00'17"
48 SPA Víctor de la Parte MOV +1u00'40"
49 TSJ Roman Kreuziger MTS +1u00'59"
50 NED Laurens ten Dam SUN +1u01'07"
51 ITA Eros Capecchi QST +1u02'23"
52 COL Rodolfo Torres ANS +1u02'27"
53 TSJ Jan Hirt AST +1u02'35"
54 VS Benjamin King DDD +1u02'50"
55 ITA Mattia Cattaneo ANS +1u05'56"
56 ITA Manuele Boaro TBM +1u06'38"
57 ITA Francesco Gavazzi ANS +1u08'41"
58 ITA Giulio Ciccone BRD +1u09'23"
59 VS Joe Dombrowski EFD +1u09'29"
60 ITA Alessandro De Marchi BMC +1u15'20"
61 SPA David De La Cruz SKY +1u17'39"
62 COL Esteban Chaves MTS +1u17'40"
63 AUS Adam Hansen LTS +1u17'59"
64 BEL Louis Vervaeke SUN +1u20'04"
65 IER Nicolas Roche BMC +1u21'25"
66 COL Darwin Atapuma UAD +1u21'35"
67 DUI Christoph Pfingsten BOH +1u24'04"
68 BEL Sander Armée LTS +1u26'00"
69 VS Chad Haga SUN +1u27'54"
70 NED Koen Bouwman TLJ +1u29'20"
71 KAZ Andrey Zeits AST +1u30'23"
72 FRA Kenny Elissonde SKY +1u32'04"
73 DUI Nico Denz ALM +1u32'48"
74 GBR Hugh Carthy EFD +1u36'40"
75 SPA Rubén Plaza ICA +1u39'03"
76 BEL Tosh Van der Sande LTS +1u40'40"
77 ZWI Kilian Frankiny BMC +1u40'49"
78 ITA Salvatore Puccio SKY +1u41'49"
79 ERI Natnael Berhane DDD +1u43'05"
80 ITA Manuele Mori UAD +1u44'43"
81 ITA Alessandro Tonelli BRD +1u45'59"
82 FRA Anthony Roux GFC +1u46'00"
83 ITA Marco Marcato UAD +1u46'50"
84 ITA Davide Ballerini ANS +1u47'37"
85 ITA Davide Villella AST +1u48'40"
86 LUX Laurent Didier TFS +1u52'22"
87 DEN Mads Würtz TKA +1u53'01"
88 ITA Andrea Vendrame ANS +1u53'10"
89 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +1u54'22"
90 COL Dáyer Quintana MOV +1u58'11"
91 ZAF Ryan Gibbons DDD +1u59'19"
92 ITA Antonio Nibali TBM +2u00'08"
93 SPA Francisco Ventoso BMC +2u01'49"
94 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +2u01'51"
95 TSJ Zdenek Štybar QST +2u01'52"
96 ITA Manuel Senni BRD +2u02'24"
97 FRA Matthieu Ladagnous GFC +2u02'51"
98 LET Krists Neilands ICA +2u02'54"
99 ZAF Jaco Venter DDD +2u04'08"
100 ZWI Steve Morabito GFC +2u04'24"
101 FRA Clément Venturini ALM +2u05'02"
102 ITA Sacha Modolo EFD +2u05'34"
103 DEN Lars Bak LTS +2u06'17"
104 DUI Tony Martin TKA +2u06'38"
105 IER Sam Bennett BOH +2u09'18"
106 ITA Enrico Barbin BRD +2u11'20"
107 DEN Niklas Eg TFS +2u12'14"
108 FRA Rémi Cavagna QST +2u13'59"
109 CAN Guillaume Boivin ICA +2u15'40"
110 SPA Antonio Pedrero MOV +2u16'34"
111 ITA Cesare Benedetti BOH +2u17'24"
112 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +2u17'27"
113 NOO Vegard Laengen UAD +2u19'21"
114 ITA Manuel Belletti ANS +2u20'56"
115 GBR Alex Dowsett TKA +2u21'46"
116 BEL Baptiste Planckaert TKA +2u22'11"
117 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +2u22'21"
118 ITA Jacopo Mosca WIL +2u23'10"
119 NED Jos van Emden TLJ +2u23'50"
120 SPA Rubén Fernández MOV +2u24'14"
121 FRA Jérémy Roy GFC +2u25'05"
122 ITA Niccolò Bonifazio TBM +2u25'07"
123 SPA Igor Antón DDD +2u25'52"
124 RUS Maksim Belkov TKA +2u26'45"
125 ITA Kristian Sbaragli ICA +2u27'01"
126 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +2u27'11"
127 WRU Vasil Kirijenka SKY +2u27'15"
128 DUI Christian Knees SKY +2u27'16"
129 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +2u27'49"
130 BEL Loïc Vliegen BMC +2u28'08"
131 ITA Simone Andreetta BRD +2u29'44"
132 ITA Marco Frapporti ANS +2u30'01"
133 KAZ Alexey Lutsenko AST +2u32'53"
134 DEN Michael Mørkøv QST +2u33'22"
135 BEL Jürgen Roelandts BMC +2u34'55"
136 AUS Zakkari Dempster ICA +2u35'03"
137 ITA Mirco Maestri BRD +2u35'43"
138 FRA Florian Sénéchal QST +2u35'46"
139 AUS Chris Hamilton SUN +2u37'03"
140 BEL Victor Campenaerts LTS +2u37'14"
141 NED Roy Curvers SUN +2u37'52"
142 FRA William Bonnet GFC +2u37'56"
143 NED Danny van Poppel TLJ +2u38'29"
144 BEL Tom Van Asbroeck EFD +2u39'13"
145 LUX Jempy Drücker BMC +2u39'17"
146 NZL Sam Bewley MTS +2u39'58"
147 ITA Fabio Sabatini QST +2u40'45"
148 ITA Alex Turrin WIL +2u41'05"
149 SLO Domen Novak TBM +2u41'48"
150 AUS Mitch Docker EFD +2u41'51"
151 ITA Elia Viviani QST +2u43'51"
152 SPA Markel Irizar TFS +2u44'52"
153 BEL Frederik Frison LTS +2u46'14"
154 IER Ryan Mullen TFS +2u48'19"
155 BEL Jens Debusschere LTS +2u49'10"
156 ISR Guy Sagiv ICA +2u50'18"
157 NED Lennard Hofstede SUN +2u54'15"
158 DEN Mads Pedersen TFS +2u54'54"
159 NED Boy van Poppel TFS +2u55'27"
160 ITA Liam Bertazzo WIL +2u56'12"
161 ITA Paolo Simion BRD +2u57'14"
162 DUI Andreas Schillinger BOH +2u57'32"
163 ITA Marco Coledan WIL +3u03'53"
164 CAN Svein Tuft MTS +3u09'39"
165 ALB Eugert Zhupa WIL +3u10'30"
166 ITA Giuseppe Fonzi WIL +3u23'53"
1 GBR Chris Froome SKY 5u25'31"
2 GBR Simon Yates MTS +6"
3 ITA Domenico Pozzovivo TBM +23"
4 COL Miguel Ángel López AST +25"
5 NED Tom Dumoulin SUN +37"
6 FRA Thibaut Pinot GFC +42"
7 NED Wout Poels SKY +1'07"
8 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +1'19"
9 SPA Pello Bilbao AST +1'35"
10 CAN Michael Woods EFD +1'43"
11 OOS Patrick Konrad BOH +1'48"
12 NZL George Bennett TLJ +1'55"
13 ECU Richard Carapaz MOV +2'00"
14 COL Carlos Betancur MOV +2'10"
15 NED Sam Oomen SUN +2'17"
16 AUS Ben O'Connor DDD +2'17"
17 ITA Fabio Aru UAD +2'23"
18 ITA Davide Formolo BOH +2'23"
19 AUS Rohan Dennis BMC +2'35"
20 ITA Giulio Ciccone BRD +2'44"
21 FRA Alexandre Geniez ALM +2'57"
22 COL Sergio Henao SKY +3'44"
23 AUS Jack Haig MTS +4'06"
24 OOS Georg Preidler GFC +4'16"
25 OOS Felix Großschartner BOH +4'43"
26 DUI Maximilian Schachmann QST +5'00"
27 NED Robert Gesink TLJ +5'03"
28 SPA David De La Cruz SKY +5'21"
29 ITA Diego Ulissi UAD +5'27"
30 FRA Mikaël Chérel ALM +5'36"
31 ITA Valerio Conti UAD +5'36"
32 FRA Hubert Dupont ALM +5'36"
33 POR José Gonçalves TKA +5'36"
34 ZAF Louis Meintjes DDD +5'54"
35 FRA François Bidard ALM +6'06"
36 SLO Jan Polanc UAD +6'18"
37 COL Rodolfo Torres ANS +6'21"
38 SPA Igor Antón DDD +6'28"
39 TSJ Jan Hirt AST +6'33"
40 SPA Víctor de la Parte MOV +7'15"
41 FRA Quentin Jauregui ALM +7'15"
42 ITA Fausto Masnada ANS +7'18"
43 GBR Hugh Carthy EFD +7'21"
44 DEN Niklas Eg TFS +8'13"
45 BEL Ben Hermans ICA +8'13"
46 ITA Giovanni Visconti TBM +9'12"
47 AUS Adam Hansen LTS +9'37"
48 NED Koen Bouwman TLJ +10'11"
49 SPA Luis León Sánchez AST +11'37"
50 KAZ Andrey Zeits AST +11'37"
51 SLO Matej Mohoric TBM +11'37"
52 SPA Mikel Nieve MTS +11'37"
53 COL Darwin Atapuma UAD +11'37"
54 ITA Enrico Battaglin TLJ +11'37"
55 NED Laurens ten Dam SUN +11'44"
56 ITA Eros Capecchi QST +11'47"
57 VS Nathan Brown EFD +11'47"
58 ITA Enrico Barbin BRD +12'32"
59 ZWI Steve Morabito GFC +13'19"
60 ZWI Kilian Frankiny BMC +13'19"
61 ITA Gianluca Brambilla TFS +13'38"
62 ITA Francesco Gavazzi ANS +13'40"
63 BEL Louis Vervaeke SUN +14'46"
64 ITA Antonio Nibali TBM +16'13"
65 ITA Davide Villella AST +16'13"
66 TSJ Roman Kreuziger MTS +16'29"
67 NED Maurits Lammertink TKA +16'38"
68 ITA Mattia Cattaneo ANS +16'49"
69 DUI Nico Denz ALM +17'05"
70 ITA Matteo Montaguti ALM +17'05"
71 VS Joe Dombrowski EFD +17'16"
72 ITA Manuele Boaro TBM +17'26"
73 ITA Alessandro De Marchi BMC +17'37"
74 BEL Sander Armée LTS +17'40"
75 ERI Natnael Berhane DDD +17'46"
76 LUX Laurent Didier TFS +18'05"
77 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +19'04"
78 SPA Antonio Pedrero MOV +19'08"
79 NOO Vegard Laengen UAD +19'45"
80 VS Chad Haga SUN +20'01"
81 BEL Tosh Van der Sande LTS +20'37"
82 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +21'18"
83 AUS Chris Hamilton SUN +21'33"
84 ITA Salvatore Puccio SKY +21'47"
85 ITA Jacopo Mosca WIL +21'47"
86 ITA Alex Turrin WIL +21'47"
87 DEN Mads Würtz TKA +22'04"
88 ITA Fabio Sabatini QST +22'04"
89 ITA Davide Ballerini ANS +22'04"
90 COL Dáyer Quintana MOV +22'16"
91 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +22'23"
92 ITA Sacha Modolo EFD +22'27"
93 TSJ Zdenek Štybar QST +22'35"
94 ITA Manuele Mori UAD +22'39"
95 ITA Manuel Senni BRD +22'45"
96 FRA Matthieu Ladagnous GFC +22'46"
97 SLO Domen Novak TBM +23'14"
98 WRU Vasil Kirijenka SKY +23'14"
99 ITA Marco Marcato UAD +23'34"
100 ITA Cesare Benedetti BOH +23'42"
101 NED Jos van Emden TLJ +24'02"
102 AUS Mitch Docker EFD +24'04"
103 FRA Anthony Roux GFC +24'04"
104 LET Krists Neilands ICA +24'09"
105 NED Lennard Hofstede SUN +24'47"
106 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +24'49"
107 FRA Clément Venturini ALM +24'57"
108 DUI Christian Knees SKY +24'57"
109 NED Roy Curvers SUN +25'22"
110 COL Jarlinson Pantano TFS +25'44"
111 COL Esteban Chaves MTS +26'10"
112 BEL Frederik Frison LTS +26'13"
113 DEN Lars Bak LTS +26'13"
114 CAN Guillaume Boivin ICA +26'13"
115 ITA Kristian Sbaragli ICA +26'13"
116 VS Benjamin King DDD +26'13"
117 ITA Marco Coledan WIL +26'13"
118 SPA Rubén Plaza ICA +26'13"
119 GBR Alex Dowsett TKA +26'13"
120 DEN Mads Pedersen TFS +26'13"
121 ITA Marco Frapporti ANS +26'13"
122 ITA Andrea Vendrame ANS +26'52"
123 LUX Jempy Drücker BMC +26'58"
124 FRA Jérémy Roy GFC +27'00"
125 SPA Francisco Ventoso BMC +27'03"
126 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +27'06"
127 KAZ Alexey Lutsenko AST +27'14"
128 ISR Guy Sagiv ICA +27'20"
129 FRA William Bonnet GFC +27'38"
130 BEL Jürgen Roelandts BMC +27'38"
131 BEL Jens Debusschere LTS +27'38"
132 NED Danny van Poppel TLJ +27'38"
133 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +27'38"
134 ITA Simone Andreetta BRD +27'43"
135 ITA Niccolò Bonifazio TBM +27'47"
136 IER Nicolas Roche BMC +27'52"
137 BEL Baptiste Planckaert TKA +27'52"
138 RUS Maksim Belkov TKA +27'52"
139 ZAF Ryan Gibbons DDD +27'52"
140 DUI Tony Martin TKA +28'12"
141 DUI Christoph Pfingsten BOH +28'27"
142 ZAF Jaco Venter DDD +28'31"
143 IER Ryan Mullen TFS +28'31"
144 AUS Zakkari Dempster ICA +28'37"
145 SPA Markel Irizar TFS +28'46"
146 SPA Rubén Fernández MOV +28'49"
147 ITA Manuel Belletti ANS +28'49"
148 FRA Rémi Cavagna QST +28'49"
149 ITA Mirco Maestri BRD +28'49"
150 FRA Florian Sénéchal QST +29'01"
151 BEL Tom Van Asbroeck EFD +29'08"
152 BEL Victor Campenaerts LTS +29'08"
153 ITA Alessandro Tonelli BRD +29'17"
154 NZL Sam Bewley MTS +29'17"
155 ITA Elia Viviani QST +29'31"
156 ITA Paolo Simion BRD +29'48"
157 BEL Loïc Vliegen BMC +29'55"
158 DUI Andreas Schillinger BOH +30'15"
159 CAN Svein Tuft MTS +30'56"
160 ALB Eugert Zhupa WIL +31'06"
161 FRA Kenny Elissonde SKY +31'06"
162 ITA Liam Bertazzo WIL +31'10"
163 ITA Giuseppe Fonzi WIL +31'13"
164 DEN Michael Mørkøv QST +32'11"
165 NED Boy van Poppel TFS +32'11"
166 IER Sam Bennett BOH +33'49"
BEL Tim Wellens LTS
NZL Tom Scully EFD
1 ITA Elia Viviani QST 237
2 IER Sam Bennett BOH 197
3 GBR Simon Yates MTS 98
4 ITA Sacha Modolo EFD 94
5 ITA Davide Ballerini ANS 90
6 ITA Marco Frapporti ANS 89
7 NED Danny van Poppel TLJ 89
8 ITA Niccolò Bonifazio TBM 68
9 ALB Eugert Zhupa WIL 64
10 ITA Enrico Battaglin TLJ 59
11 CAN Guillaume Boivin ICA 57
12 FRA Thibaut Pinot GFC 48
13 RUS Maksim Belkov TKA 46
14 NED Tom Dumoulin SUN 45
15 ITA Davide Formolo BOH 41
16 ITA Jacopo Mosca WIL 40
17 BEL Baptiste Planckaert TKA 40
18 ITA Manuel Belletti ANS 39
19 SLO Matej Mohoric TBM 38
20 ITA Andrea Vendrame ANS 38
21 ITA Domenico Pozzovivo TBM 38
22 FRA Clément Venturini ALM 38
23 ECU Richard Carapaz MOV 35
24 AUS Rohan Dennis BMC 34
25 ZAF Ryan Gibbons DDD 32
26 COL Esteban Chaves MTS 30
27 BEL Jürgen Roelandts BMC 29
28 SPA Markel Irizar TFS 28
29 ITA Enrico Barbin BRD 27
30 POR José Gonçalves TKA 26
31 ITA Marco Marcato UAD 24
32 BEL Jens Debusschere LTS 24
33 CAN Michael Woods EFD 23
34 DEN Michael Mørkøv QST 23
35 LUX Jempy Drücker BMC 21
36 DEN Mads Pedersen TFS 21
37 ITA Francesco Gavazzi ANS 20
38 ITA Giovanni Visconti TBM 18
39 DUI Nico Denz ALM 18
40 ITA Mirco Maestri BRD 17
41 GBR Chris Froome SKY 16
42 COL Rodolfo Torres ANS 16
43 SPA Luis León Sánchez AST 15
44 ITA Paolo Simion BRD 15
45 COL Miguel Ángel López AST 14
46 DUI Maximilian Schachmann QST 14
47 ITA Alessandro Tonelli BRD 14
48 BEL Victor Campenaerts LTS 14
49 ITA Alex Turrin WIL 13
50 OOS Patrick Konrad BOH 13
51 BEL Tosh Van der Sande LTS 12
52 ITA Fausto Masnada ANS 12
53 DEN Lars Bak LTS 12
54 ITA Kristian Sbaragli ICA 12
55 NZL George Bennett TLJ 11
56 DEN Mads Würtz TKA 11
57 ITA Fabio Sabatini QST 11
58 IER Ryan Mullen TFS 11
59 ITA Manuel Senni BRD 10
60 ITA Giulio Ciccone BRD 9
61 LUX Laurent Didier TFS 9
62 FRA Florian Sénéchal QST 9
63 SPA Pello Bilbao AST 8
64 FRA Alexandre Geniez ALM 8
65 NED Maurits Lammertink TKA 8
66 NED Koen Bouwman TLJ 8
67 FRA Rémi Cavagna QST 8
68 ITA Matteo Montaguti ALM 6
69 VS Benjamin King DDD 6
70 ITA Alessandro De Marchi BMC 6
71 DUI Tony Martin TKA 6
72 GBR Alex Dowsett TKA 6
73 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 5
74 COL Jarlinson Pantano TFS 5
75 TSJ Roman Kreuziger MTS 5
76 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA 5
77 ZAF Jaco Venter DDD 4
78 ITA Fabio Aru UAD 3
79 FRA Quentin Jauregui ALM 3
80 ITA Eros Capecchi QST 3
81 ITA Cesare Benedetti BOH 3
82 ITA Gianluca Brambilla TFS 2
83 VS Joe Dombrowski EFD 2
84 ITA Giuseppe Fonzi WIL 2
85 ITA Valerio Conti UAD 1
86 OOS Georg Preidler GFC 1
87 SLO Jan Polanc UAD 1
88 BEL Ben Hermans ICA 1
89 ITA Manuele Mori UAD 1
90 TSJ Zdenek Štybar QST 1
91 DUI Andreas Schillinger BOH 1
NED Wout Poels SKY -1
ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD -5
1 GBR Simon Yates MTS 76
2 COL Esteban Chaves MTS 47
3 FRA Thibaut Pinot GFC 40
4 GBR Chris Froome SKY 35
5 ITA Fausto Masnada ANS 35
6 ITA Valerio Conti UAD 33
7 ITA Matteo Montaguti ALM 29
8 ITA Domenico Pozzovivo TBM 28
9 ECU Richard Carapaz MOV 23
10 ITA Giulio Ciccone BRD 22
11 ITA Enrico Barbin BRD 21
12 ERI Natnael Berhane DDD 15
13 COL Miguel Ángel López AST 13
14 ITA Davide Formolo BOH 13
15 FRA Mikaël Chérel ALM 12
16 NZL George Bennett TLJ 11
17 NED Tom Dumoulin SUN 10
18 ITA Francesco Gavazzi ANS 10
19 SLO Matej Mohoric TBM 9
20 ITA Davide Ballerini ANS 9
21 ITA Marco Frapporti ANS 8
22 LUX Laurent Didier TFS 8
23 ITA Andrea Vendrame ANS 7
24 SPA Luis León Sánchez AST 7
25 IER Ryan Mullen TFS 6
26 NED Koen Bouwman TLJ 6
27 ALB Eugert Zhupa WIL 6
28 ITA Jacopo Mosca WIL 5
29 ITA Mirco Maestri BRD 5
30 ITA Gianluca Brambilla TFS 4
31 ITA Enrico Battaglin TLJ 4
32 ITA Alessandro De Marchi BMC 4
33 ITA Diego Ulissi UAD 3
34 ITA Giovanni Visconti TBM 3
35 CAN Guillaume Boivin ICA 3
36 COL Carlos Betancur MOV 2
37 NED Wout Poels SKY 2
38 GBR Hugh Carthy EFD 2
39 ITA Davide Villella AST 2
40 SPA Markel Irizar TFS 2
41 OOS Patrick Konrad BOH 1
42 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 1
43 VS Benjamin King DDD 1
44 DUI Tony Martin TKA 1
45 DEN Mads Pedersen TFS 1
1 COL Miguel Ángel López AST 61u23'33"
2 ECU Richard Carapaz MOV +14"
3 AUS Ben O'Connor DDD +2'00"
4 NED Sam Oomen SUN +2'15"
5 DUI Maximilian Schachmann QST +5'19"
6 ITA Valerio Conti UAD +15'01"
7 ITA Fausto Masnada ANS +17'45"
8 AUS Jack Haig MTS +32'25"
9 SLO Matej Mohoric TBM +34'28"
10 OOS Felix Großschartner BOH +44'04"
11 FRA Quentin Jauregui ALM +49'23"
12 ITA Giulio Ciccone BRD +1u05'41"
13 BEL Louis Vervaeke SUN +1u16'22"
14 NED Koen Bouwman TLJ +1u25'38"
15 DUI Nico Denz ALM +1u29'06"
16 GBR Hugh Carthy EFD +1u32'58"
17 ZWI Kilian Frankiny BMC +1u37'07"
18 ITA Davide Ballerini ANS +1u43'55"
19 DEN Mads Würtz TKA +1u49'19"
20 ITA Andrea Vendrame ANS +1u49'28"
21 ZAF Ryan Gibbons DDD +1u55'37"
22 LET Krists Neilands ICA +1u59'12"
23 FRA Clément Venturini ALM +2u01'20"
24 DEN Niklas Eg TFS +2u08'32"
25 FRA Rémi Cavagna QST +2u10'17"
26 ITA Jacopo Mosca WIL +2u19'28"
27 ITA Niccolò Bonifazio TBM +2u21'25"
28 BEL Loïc Vliegen BMC +2u24'26"
29 ITA Simone Andreetta BRD +2u26'02"
30 FRA Florian Sénéchal QST +2u32'04"
31 AUS Chris Hamilton SUN +2u33'21"
32 NED Danny van Poppel TLJ +2u34'47"
33 SLO Domen Novak TBM +2u38'06"
34 IER Ryan Mullen TFS +2u44'37"
35 ISR Guy Sagiv ICA +2u46'36"
36 NED Lennard Hofstede SUN +2u50'33"
37 DEN Mads Pedersen TFS +2u51'12"
1 GBR Team Sky SKY 184u15'54"
2 KAZ Astana Pro Team AST +2'46"
3 AUS Mitchelton - Scott MTS +6'51"
4 VAE UAE Team Emirates UAD +18'59"
5 SPA Movistar Team MOV +23'01"
6 FRA Groupama - FDJ GFC +27'59"
7 FRA AG2R La Mondiale ALM +30'24"
8 DUI BORA - hansgrohe BOH +30'25"
9 ZAF Team Dimension Data DDD +32'07"
10 DUI Team Sunweb SUN +33'10"
11 BRN Bahrain - Merida TBM +53'33"
12 VS Team EF Education First - Drapac p/b Cannondale EFD +55'23"
13 NED Team LottoNL - Jumbo TLJ +1u06'46"
14 ITA Androni Giocattoli - Sidermec ANS +1u25'11"
15 VS BMC Racing Team BMC +1u40'44"
16 ZWI Team Katusha - Alpecin TKA +1u55'06"
17 BEL Quick-Step Floors QST +2u11'54"
18 VS Trek - Segafredo TFS +2u31'29"
19 BEL Lotto - Soudal LTS +2u47'48"
20 ISR Israel Cycling Academy ICA +3u16'56"
21 ITA Bardiani - CSF BRD +3u28'53"
22 ITA Wilier Triestina - Selle Italia WIL +7u03'07"