Refresh


home : Wielrennen : Giro d'Italia


Oppermachtige Viviani schiet een tweede keer raak in Israël

Viviani pakt zijn tweede ritzege op een rij.

zo 06/05/2018 - 16:42 Elia Viviani heeft na de tweede ook de derde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. Na een lange woestijnetappe was de Italiaan weer oppermachtig in de massasprint. Sacha Modolo en Sam Bennett mochten mee op het podium. Debusschere en Planckaert nestelden zich ook in de top 10. Rohan Dennis (BMC) blijft leider.

De derde Giro-rit in een notendop

 • Winnaar van de dag: Elia Viviani. De druk was er na zijn zege van gisteren misschien een beetje af, maar de Italiaan maakte het toch andermaal netjes af. Hij verlaat Israël met twee zeges op zak.
 • Verliezer van de dag: Het publiek. De etappe van 229 kilometer doorheen de woestijn bracht geen spatje spektakel. Drie renners reden vanaf kilometer 0 weg en werden pas in de finale gegrepen. We kregen ook geen waaiers en moesten ons dan ook optrekken aan de zeldzame kameel langs de kant. Op naar Italië.
 • Verliezer van de dag (bis): Victor Campenaerts staat al voor de derde dag op rij in deze ondankbare categorie. Zijn roze droom spatte vandaag definitief uiteen. Hij verloor tijd in de hectische en winderige finale en tuimelt uit de top 10 van het klassement.

Viviani blijft wakker tijdens saaie etappe en rondt het af

De laatste rit op Israëlisch grondgebied volgde het klassieke scenario van een sprintersetappe. Bij het vallen van de vlag kozen drie renners meteen het hazenpad. Het peloton vond het allemaal prima en zo vertrokken Boivin, Barbin en Frapporti voor een vlucht van meer dan 200 kilometer.

Onderweg bezorgde Boivin, die gisteren ook al in de vlucht zat, zijn Israëlische ploeg wat reclame door de twee tussensprints naar zijn hand te zetten. De bergpunten op het enige klimmetje van de dag gingen dan weer naar Frapporti. Barbin mag zijn blauwe bergtrui wel inpakken en in Italië weer aantrekken.

Vooraf droomden sommige renners van waaiers in de woestijn, maar de wind blies in de rug van het peloton en dus ging het feestje niet door. In de laatste dalende kilometer slokte het razendsnelle peloton de sprinters genadeloos op. Zdenek Stybar gidste zijn kopman en de rest van het peloton voorbij een handvol gevaarlijke rotondes en daarna was Viviani zelf aan zet.

Sam Bennett probeerde de Italiaan te verschalken door de deur dicht te doen, maar de sprinter van Quick-Step kon tegen de hekken toch nog op zijn fiets blijven. Hij nam revanche door iedereen nog los uit zijn wiel te springen en zijn ploeg al de 29e overwinning van het seizoen te bezorgen. Morgen reizen de renners naar Italië, dinsdag wordt er weer gekoerst.

Bekijk de sprint van Viviani:

Reacties:

 • Elia Viviani (winnaar): "Deze morgen voelde ik me echt niet goed. Ik had niet veel energie, maar kilometer per kilometer werd het beter. We reden een uitstekende finale. Met de wind en de rotondes moesten we echt een tactiek hebben. We hebben het plan goed gevolgd. Het werkte goed. Ik zag Bennett vertrekken en ging langs zijn rechterkant om de wind te vermijden. Mijn sprint lukte prima."
 • Rohan Dennis (roze trui): "Het was een stressvolle dag en op het einde moesten we echt alles geven om uit de problemen te blijven. Mijn team heeft het fantastisch gedaan. Ik denk dat Campenaerts vandaag de prijs betaald heeft voor zijn inspanningen van gisteren. Maar het was echt wel een lastige race dus iedereen die een beetje vermoeide benen had, zou hier afzien vandaag."

Debusschere was de beste Belg op plaats zes:

Wedstrijdverloop

 1. 17:30 Debusschere: "Teleurstellend hoeveel er nog op zat"
 2. 17:00 Einde
 3. 16:44 Viviani wint! Bennett maakte het Viviani aartsmoeilijk, maar de Italiaan steekt toch zijn tweede ritzege op een rij op zak.
 4. 16:43 Nog 1 kilometer Eindelijk de apotheose van deze etappe. Wie wint de derde rit?
 5. 16:42 Bora-Hansgrohe neemt het initiatief over. Kunnen ze Quick-Step een hak zetten?
 6. 16:42 De trein van Quick-Step gidst het peloton voorbije de laatste rotonde. Er wordt heel veel gepraat onder de ploegmaats.
 7. 16:40 Modolo heeft zich in het wiel van Viviani genesteld. Kan hij de topfavoriet verrassen vandaag?
 8. 16:39 De renners moeten ongelooflijk alert blijven. Het gaat lachwekkend snel en de rotondes volgen elkaar op. Voorlopig hebben we als bij wonder nog geen valpartijen gezien.
 9. 16:38 Op naar de sprint! De ontsnapping is definitief voorbij. Zdenek Stybar ment het peloton op weg naar de finish.
 10. 16:36 Barbin ingerekend Het liedje van Barbin is na meer dan 200 kilometer uit. Boivin en Frapporti proberen het nog even, maar het peloton nadert snel.
 11. 16:32 Razendsnel We dalen naar de finish en de wind zit in de rug. Het peloton haalt een snelheid van 80 kilometer per uur. Het liedje van de leiders is weldra uit.
 12. 16:32
 13. 16:30 In het peloton wordt er gevochten voor de plaatsjes. Nog minder dan 5 kilometer tot de onvermijdelijke sprint.
 14. 16:27
 15. 16:23 200 kilometer De renners hebben 200 kilometer in de benen. De wind houdt nu toch lelijk huis en dus wordt het nog een vermoeiende dag voor het peloton.
 16. 16:23
 17. 16:17 Campenaerts lost Het tempo ligt hoog en achteraan moeten sommige renners de rol lossen. Ook Campenaerts, voorlopig nog derde in het klassement, zit even in de moeilijkheden, maar zijn ploegmaats snellen hem ter hulp.
 18. 16:13 Achten de ploegen van de sprinters de tijd dan nu wel rijp om de vlucht in te rekenen? Quick-Step en Wilier doen de achterstand opnieuw razendsnel dalen tot ongeveer een minuut.
 19. 16:05 Renaat Schotte heeft iets interessant gezien langs de kant van de weg:
 20. 16:01 De leiders krijgen nog wat publiciteit cadeau van het peloton. De sprinters zijn voorlopig tevreden met dit scenario en laten de bonus weer aandikken tot 2 minuten. De wind blaast niet sterk genoeg om voor vuurwerk te zorgen. Het is wachten op de laatste 10 kilometer.
 21. 15:56 Peloton temporiseert In het peloton is de rust een beetje teruggekeerd. Het tempo zakt en BMC mag weer voorop rijden. Ze willen de vluchters ook niet te snel inrekenen.
 22. 15:55 Een verkeerde inschatting van deze politieman
 23. 15:50
 24. 15:47 Bocht Na een heel lang stuk rechtdoor draait het peloton nu rechtsaf. De wind zit nu niet meer in de rug. Inspireert het de renners om voor spektakel te zorgen?
 25. 15:45 Het gaat hard nu. Het peloton wordt op een lang lint getrokken. Weten ze dat Viviani in de problemen zit? De leiders hebben nog maar een bonus van minder dan een minuut.
 26. 15:43 Pech voor Viviani Elia Viviani hangt tussen de ploegauto's. Hij had mechanische pech en heeft de voeling met het peloton verloren. Een ploegmaat wacht hem op om hem snel weer naar de groep te leiden.
 27. 15:43
 28. 15:36 De weg naar de finish ligt nog bezaaid met hindernissen
 29. 15:32 De finishlijn
 30. 15:31 Met BMC aan het toer is er opnieuw een minuut van de voorsprong gesmolten als sneeuw voor de zon. De finale kan na een erg lange aanloop bijna beginnen.
 31. 15:22 De tank bij Cavagna is leeg en hij verdwijnt in de buik van het peloton. Wie zal nu het vuile werk opknappen? Het is Giuseppe Fonzi (Wilier Triestina).
 32. 15:17 3 minuten De inspanningen van Quick-Step en dan vooral Cavagna lonen. De bonus is onder de drie minuten gezakt.
 33. 15:16 De hoop op waaiers is nog niet helemaal vervlogen
 34. 15:09 Ook Willier Triestina, het team van sprinter Jakub Mareckzo, doet nu een duit in het zakje in de achtervolging.
 35. 15:05 BMC is even uit beeld verdwenen. Het is een renner van Quick-Step die het tempo bepaalt: Remi Cavagna. Nemen de sprintersploegen het commando over? De volgende halte is alleszins de streep in Eilat.
 36. 14:49 100 kilometer De bergpunten zijn verdeeld. De bestaansreden van de vlucht is verdwenen. Wanneer rolt het peloton de leiders op? Op de top hebben ze een achterstand van vier minuten.
 37. 14:49
 38. 14:46 Barbin blijft bergkoning Frapporti pakt de volle buit, Barbin twee punten en Boivin één punt. Enrico Barbin mag dus morgen met de blauwe trui om zijn schouders naar Italië reizen.
 39. 14:42 We beginnen aan de klim van de dag. Die is amper 1,6 kilometer lang, maar op de top liggen er wel drie punten klaar.
 40. 14:36 De wind blaast nu een tikkeltje harder en komt van links. Toch nog waaiers? Het peloton lijk niet meteen happig.
 41. 14:34 Status quo We zijn halfweg deze etappe. Al vanaf de eerste kilometer rijden er drie renners in de aanval. In het peloton heeft BMC, de ploeg van roze Dennis, de touwtjes in handen. Dit scenario lijkt nog een tijdje te kunnen duren.
 42. 14:33 Elia Viviani tankt een beetje energie voor de sprint straks
 43. 14:23
 44. 14:18 Barbin wil uit de klauwen van het peloton blijven tot de top van Feran River, een klim waar punten te verdienen zijn voor het bergklassement. Ook Boivin zal zich willen mengen in die strijd om de punten want de Canadees had gisteren zijn zinnen al op die trui gezet.
 45. 14:13 De drie leiders krijgen de kans om hun zakje met eten en drinken in ontvangst te nemen. We hebben ongeveer 100 kilometer achter de rug.
 46. 14:07
 47. 14:06 De drie koplopers: Frapporti, Boivin en Barbin.
 48. 14:03 Iets om naar uit te kijken na deze lange etappe voor Ventoso:
 49. 13:59 We hebben nog renners die kunnen sprinten. Als ik vandaag mijn kans verspeel, dan wordt het de volgende massasprint misschien iemand anders. Baptiste Planckaert
 50. 13:57 Planckaert: "Vandaag misschien top 5 rijden" Baptiste Planckaert (Katjoesja) werd gisteren negende in de massasprint. "Het is een beetje een dubbel gevoel", zei hij voor de start van deze etappe. "Ik ben tevreden dat ik er was, maar er zat meer in dan die negende plaats. Ik hoop dat het vandaag beter wordt. Als ik vandaag iets slimmer ben dan lukt top 5 misschien."
 51. 13:54 Het hoogste punt van de etappe is gerond. De renners dalen nu naar de bevoorradingszone en dan volgt nog een beklimming waar bergpunten te verdienen zijn.
 52. 13:48
 53. 13:46
 54. 13:43 Viviani graait alles mee onderweg. Hij wint ook het tweede sprintje van het peloton. Hij pakt zo nog twee puntjes voor het puntenklassement. Boivin is tweede.
 55. 13:41 De vluchters komen nu voorbij de Ramon Crater. Ze kunnen hun ogen de kost geven want ze hebben weer een voorsprong van bijna zes minuten.
 56. 13:37 Zelfde scenario Boivin doet net hetzelfde als daarnet. Hij verrast de twee Italianen met een demarrage en pakt weer de volle buit. De bonificatieseconden zijn weg dus Dennis en Campenaerts hoeven niet meer te sprinten voor plaats vier.
 57. 13:34 Vliegen: "Ik zal veel werk hebben vandaag"
 58. 13:34 Planckaert: "Als ik vandaag kans verspeel, wordt iemand anders gekozen volgende sprint"
 59. 13:33 Het verschil loopt opnieuw een beetje op. De renners bedwingen een kleine helling op weg naar tussensprint 2.
 60. 13:25 Het gaat er gemoedelijk aan toe in het peloton:
 61. 13:16 Het decor van de dag:
 62. 13:14
 63. 13:12
 64. 13:09
 65. 13:07 Werkdag bij BMC De renners van BMC zorgen ervoor dat het peloton niet indommelt. Ze houden het tempo hoog en zo daalt de bonus nu naar 3'30". De volgende tussensprint komt er dadelijk aan.
 66. 13:05 Tim Wellens hangt even tussen de ploegauto's. Hij baant zich een weg terug naar het peloton.
 67. 12:58 De sterren van Renaat Renaat Schotte zet zijn geld vanmiddag opnieuw op Elia Viviani. De topfavoriet krijgt drie sterren. Bonifazio krijgt er twee en Sacha Modolo één. Ter herinnering: gisteren voorspelde Renaat Schotte de volledige top drie correct.
 68. 12:58
 69. 12:57
 70. 12:54 Viviani laat geen kruimels liggen. Hij sprint vol voor plek vier aan de tussensprint. Hij haalt het voor Sacha Modolo. De Italiaan van Quick-Step graait zo nog twee puntjes mee.
 71. 12:52 Schotte: "Wellens droomt stiekem nog van de roze trui"
 72. 12:48 Boivin met verrassingsaanval Boivin pakt 10 punten door de eerste tussensprint van de dag te winnen. Hij rijdt op 500 meter van de streep weg uit de rug van zijn kompanen. Frapporti wordt tweede, Barbin derde. Andermaal fraaie reclame voor de Israëlische ploeg van Boivin.
 73. 12:43 Het werk van BMC begint langzaam maar zeker vruchten af te werpen. Ze knabbelen opnieuw een minuut van de voorsprong af. Barbin, Boivin en Frapporti draaien nu rond op minder dan 5 minuten van het peloton.
 74. 12:39 Jurgen Roelandts vervult zijn rol als waterdrager. Hij geeft al zijn ploegmaats die vooraan het peloton het werk opknappen van een bidon fris water.
 75. 12:34 De renners krijgen letterlijk een duwtje in de rug. De wind blaast het peloton vooruit.
 76. 12:25 Dennis spaarde zijn krachten in de openingsfase:
 77. 12:22 Killian Frankiny van BMC drijft het tempo even de hoogte in. De bonus van de drie gelukszoekers zakt zo onder de zes minuten.
 78. 12:21 Als de renners even de tijd nemen om rond te kijken, zien ze zand, zand en nog eens zand. Af en toe staan er ook groepjes supporters langs de kant van de weg.
 79. 12:17 Achter de vluchters heeft BMC zich nu toch georganiseerd. De ploeg van de roze trui rijdt gezellig bij elkaar voor het peloton uit. Ook Team Sky koerst alert vooraan.
 80. 12:07 Bergkoning Barbin rijdt op dit moment ook virtueel in het roze. Ook zijn compagnons springen op dit moment over leider Dennis. Maar de kans dat het peloton de drie niet terughaalt voor de finish, is miniem.
 81. 12:05 Nog meer gekke fans langs de weg
 82. 12:00
 83. 11:58 Na 45 kilometer krijgen we de eerste tussensprint. De vluchters rijden daar met een riante voorsprong naartoe. Het verschil loopt snel op richting 6 minuten.
 84. 11:51 De gelukzoekers krijgen al snel een mooie bonus cadeau van het peloton: 3 minuten. In het pak neemt geen enkele ploeg voorlopig de leiding in handen.
 85. 11:48 Weer Boivin Gisteren liet Boivin zich al zien in de vlucht van de dag en vandaag duikt de Canadees weer op. Hij is een van de drie renners vooraan. Boivin rijdt rond met Barbin, de leider in het bergklassement, en Frapporti.
 86. 11:48 De vluchters lieten er geen gras over groeien
 87. 11:46 Het is voorlopig nog niet bakken in de woestijn. Het is bewolkt en winderig in Israël.
 88. 11:45
 89. 11:43 Drie renners kiezen meteen na het vallen van de vlag het hazenpad. Het peloton laat begaan.
 90. 11:42 Start! Het peloton is aan de lange woestijnetappe begonnen. Krijgen we waaiers of een massasprint en een zege van Viviani?
 91. 11:42 Start
 92. 11:39
 93. 11:38 Dennis rijdt wel niet op zijn nieuwe roze fiets. Het is een gewoon rood exemplaar met een roos stuurlint geworden:
 94. 11:35
 95. 11:30 Officieuze start De renners trappen de derde rit op gang. Rohan Dennis voert het peloton aan in zijn roze trui. Over tien minuutjes klinkt ook het officiële startschot.
 96. 11:29 We moeten Jens Debusschere veilig door de hectische finale loodsen. Lars Bak (Lotto-Soudal)
 97. 11:29 De gevaren van de woestijn 🐪
 98. 11:27 Mag Dennis vanavond zijn roze trui aanhouden?
 99. 11:12 Quick-Step heeft zijn zinnen ook op deze etappe gezet:
 100. 11:06 Waaiergeweld? Het peloton bedwingt vandaag de woestijn. De wind heeft er vrij spel en dus denken sommige ploegen aan waaiers. Maar voorlopig staat de wind in de rug en lijkt dat scenario er niet in te zitten.
 101. 11:00 Ik hoef me natuurlijk niet te sparen voor de Etna. Daar zal ik de trui niet veroveren, dus we zullen toch zien wat er mogelijk is. Victor Campenaerts
 102. 10:59 De roze droom van Campenaerts (bis) Victor Campenaerts had gehoopt de roze trui te kunnen veroveren in de openingstijdrit, maar strandde op twee seconden. Gisteren probeerde de Belg het opnieuw, maar BMC liet hem niet ontsnappen. Heeft hij zijn droom nu opgeborgen? "Neen, ik denk niet dat er veel momenten in mijn carrière zullen zijn dat ik op 3 seconden van de leiderstrui in een grote ronde sta. Maar als BMC er gisteren zo voor gereden heeft, dan zal het de trui nu niet uit handen geven."
 103. 10:57 De nieuwe leider krijgt ook een aangepaste fiets
 104. 10:56 Op dit moment regent het aan de start. Nog even verkoeling voor de renners de woestijn induiken.
 105. 10:54 De renners zullen alert moeten zijn in de slotkilometers:
 106. 10:53
 107. 10:50 Laatste keer Israël De renners verkennen vandaag een laatste keer de straten van Israël. Ze zullen voldoende tijd krijgen om nog eens van het landschap te genieten want het wordt een lange etappe van 226 kilometer. Als apotheose krijgen we waarschijnlijk een massasprint in Eilat. De start staat om 11.40 uur gepland. Volg het hier.
 108. 10:48 Vooraf
profiel
profiel

Uitslag

Uitslag rit

1 ITA Elia Viviani QST 5u02'09"
2 ITA Sacha Modolo EFD +0"
3 IER Sam Bennett BOH +0"
4 ITA Jakub Mareczko WIL +0"
5 NED Danny van Poppel TLJ +0"
6 BEL Jens Debusschere LTS +0"
7 ITA Manuel Belletti ANS +0"
8 BEL Baptiste Planckaert TKA +0"
9 DEN Mads Pedersen TFS +0"
10 POR José Gonçalves TKA +0"
11 ITA Kristian Sbaragli ICA +0"
12 ITA Paolo Simion BRD +0"
13 SLO Matej Mohoric TBM +0"
14 CAN Michael Woods EFD +0"
15 COL Esteban Chaves MTS +0"
16 GBR Simon Yates MTS +0"
17 NED Tom Dumoulin SUN +0"
18 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +0"
19 LUX Jempy Drücker BMC +0"
20 ITA Davide Ballerini ANS +0"
23 BEL Tim Wellens LTS +0"
49 BEL Tosh Van der Sande LTS +0"
71 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +0"
75 BEL Jürgen Roelandts BMC +0"
116 BEL Victor Campenaerts LTS +31"
121 BEL Tom Van Asbroeck EFD +31"
135 BEL Ben Hermans ICA +1'32"
152 BEL Louis Vervaeke SUN +2'22"
159 BEL Sander Armée LTS +3'07"
160 BEL Frederik Frison LTS +3'07"
163 BEL Loïc Vliegen BMC +3'11"
klassement
1 GBR Simon Yates MTS 61u19'51"
2 NED Tom Dumoulin SUN +1'24"
3 ITA Domenico Pozzovivo TBM +1'37"
4 FRA Thibaut Pinot GFC +1'46"
5 GBR Chris Froome SKY +3'10"
6 COL Miguel Ángel López AST +3'42"
7 ECU Richard Carapaz MOV +3'56"
8 NZL George Bennett TLJ +4'04"
9 SPA Pello Bilbao AST +4'29"
10 OOS Patrick Konrad BOH +4'43"
11 AUS Rohan Dennis BMC +5'11"
12 CAN Michael Woods EFD +5'26"
13 ITA Fabio Aru UAD +5'33"
14 COL Carlos Betancur MOV +5'39"
15 AUS Ben O'Connor DDD +5'42"
16 NED Sam Oomen SUN +5'57"
17 FRA Alexandre Geniez ALM +7'30"
18 NED Wout Poels SKY +7'56"
19 ITA Davide Formolo BOH +8'26"
20 COL Sergio Henao SKY +8'52"
21 DUI Maximilian Schachmann QST +9'01"
22 POR José Gonçalves TKA +10'57"
23 SPA Mikel Nieve MTS +18'09"
24 ITA Valerio Conti UAD +18'43"
25 FRA Mikaël Chérel ALM +19'59"
26 ITA Fausto Masnada ANS +21'27"
27 ITA Diego Ulissi UAD +21'46"
28 FRA Hubert Dupont ALM +27'54"
29 OOS Georg Preidler GFC +29'03"
30 ITA Gianluca Brambilla TFS +29'45"
31 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +30'07"
32 SPA Luis León Sánchez AST +31'43"
33 SLO Jan Polanc UAD +33'50"
34 AUS Jack Haig MTS +36'07"
35 SLO Matej Mohoric TBM +38'10"
36 ZAF Louis Meintjes DDD +46'37"
37 OOS Felix Großschartner BOH +47'46"
38 ITA Matteo Montaguti ALM +50'49"
39 BEL Ben Hermans ICA +51'39"
40 ITA Giovanni Visconti TBM +51'39"
41 NED Maurits Lammertink TKA +51'49"
42 FRA François Bidard ALM +52'38"
43 FRA Quentin Jauregui ALM +53'05"
44 NED Robert Gesink TLJ +53'23"
45 ITA Enrico Battaglin TLJ +54'24"
46 VS Nathan Brown EFD +57'07"
47 COL Jarlinson Pantano TFS +1u00'17"
48 SPA Víctor de la Parte MOV +1u00'40"
49 TSJ Roman Kreuziger MTS +1u00'59"
50 NED Laurens ten Dam SUN +1u01'07"
51 ITA Eros Capecchi QST +1u02'23"
52 COL Rodolfo Torres ANS +1u02'27"
53 TSJ Jan Hirt AST +1u02'35"
54 VS Benjamin King DDD +1u02'50"
55 ITA Mattia Cattaneo ANS +1u05'56"
56 ITA Manuele Boaro TBM +1u06'38"
57 ITA Francesco Gavazzi ANS +1u08'41"
58 ITA Giulio Ciccone BRD +1u09'23"
59 VS Joe Dombrowski EFD +1u09'29"
60 ITA Alessandro De Marchi BMC +1u15'20"
61 SPA David De La Cruz SKY +1u17'39"
62 COL Esteban Chaves MTS +1u17'40"
63 AUS Adam Hansen LTS +1u17'59"
64 BEL Louis Vervaeke SUN +1u20'04"
65 IER Nicolas Roche BMC +1u21'25"
66 COL Darwin Atapuma UAD +1u21'35"
67 DUI Christoph Pfingsten BOH +1u24'04"
68 BEL Sander Armée LTS +1u26'00"
69 VS Chad Haga SUN +1u27'54"
70 NED Koen Bouwman TLJ +1u29'20"
71 KAZ Andrey Zeits AST +1u30'23"
72 FRA Kenny Elissonde SKY +1u32'04"
73 DUI Nico Denz ALM +1u32'48"
74 GBR Hugh Carthy EFD +1u36'40"
75 SPA Rubén Plaza ICA +1u39'03"
76 BEL Tosh Van der Sande LTS +1u40'40"
77 ZWI Kilian Frankiny BMC +1u40'49"
78 ITA Salvatore Puccio SKY +1u41'49"
79 ERI Natnael Berhane DDD +1u43'05"
80 ITA Manuele Mori UAD +1u44'43"
81 ITA Alessandro Tonelli BRD +1u45'59"
82 FRA Anthony Roux GFC +1u46'00"
83 ITA Marco Marcato UAD +1u46'50"
84 ITA Davide Ballerini ANS +1u47'37"
85 ITA Davide Villella AST +1u48'40"
86 LUX Laurent Didier TFS +1u52'22"
87 DEN Mads Würtz TKA +1u53'01"
88 ITA Andrea Vendrame ANS +1u53'10"
89 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +1u54'22"
90 COL Dáyer Quintana MOV +1u58'11"
91 ZAF Ryan Gibbons DDD +1u59'19"
92 ITA Antonio Nibali TBM +2u00'08"
93 SPA Francisco Ventoso BMC +2u01'49"
94 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +2u01'51"
95 TSJ Zdenek Štybar QST +2u01'52"
96 ITA Manuel Senni BRD +2u02'24"
97 FRA Matthieu Ladagnous GFC +2u02'51"
98 LET Krists Neilands ICA +2u02'54"
99 ZAF Jaco Venter DDD +2u04'08"
100 ZWI Steve Morabito GFC +2u04'24"
101 FRA Clément Venturini ALM +2u05'02"
102 ITA Sacha Modolo EFD +2u05'34"
103 DEN Lars Bak LTS +2u06'17"
104 DUI Tony Martin TKA +2u06'38"
105 IER Sam Bennett BOH +2u09'18"
106 ITA Enrico Barbin BRD +2u11'20"
107 DEN Niklas Eg TFS +2u12'14"
108 FRA Rémi Cavagna QST +2u13'59"
109 CAN Guillaume Boivin ICA +2u15'40"
110 SPA Antonio Pedrero MOV +2u16'34"
111 ITA Cesare Benedetti BOH +2u17'24"
112 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +2u17'27"
113 NOO Vegard Laengen UAD +2u19'21"
114 ITA Manuel Belletti ANS +2u20'56"
115 GBR Alex Dowsett TKA +2u21'46"
116 BEL Baptiste Planckaert TKA +2u22'11"
117 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +2u22'21"
118 ITA Jacopo Mosca WIL +2u23'10"
119 NED Jos van Emden TLJ +2u23'50"
120 SPA Rubén Fernández MOV +2u24'14"
121 FRA Jérémy Roy GFC +2u25'05"
122 ITA Niccolò Bonifazio TBM +2u25'07"
123 SPA Igor Antón DDD +2u25'52"
124 RUS Maksim Belkov TKA +2u26'45"
125 ITA Kristian Sbaragli ICA +2u27'01"
126 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +2u27'11"
127 WRU Vasil Kirijenka SKY +2u27'15"
128 DUI Christian Knees SKY +2u27'16"
129 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +2u27'49"
130 BEL Loïc Vliegen BMC +2u28'08"
131 ITA Simone Andreetta BRD +2u29'44"
132 ITA Marco Frapporti ANS +2u30'01"
133 KAZ Alexey Lutsenko AST +2u32'53"
134 DEN Michael Mørkøv QST +2u33'22"
135 BEL Jürgen Roelandts BMC +2u34'55"
136 AUS Zakkari Dempster ICA +2u35'03"
137 ITA Mirco Maestri BRD +2u35'43"
138 FRA Florian Sénéchal QST +2u35'46"
139 AUS Chris Hamilton SUN +2u37'03"
140 BEL Victor Campenaerts LTS +2u37'14"
141 NED Roy Curvers SUN +2u37'52"
142 FRA William Bonnet GFC +2u37'56"
143 NED Danny van Poppel TLJ +2u38'29"
144 BEL Tom Van Asbroeck EFD +2u39'13"
145 LUX Jempy Drücker BMC +2u39'17"
146 NZL Sam Bewley MTS +2u39'58"
147 ITA Fabio Sabatini QST +2u40'45"
148 ITA Alex Turrin WIL +2u41'05"
149 SLO Domen Novak TBM +2u41'48"
150 AUS Mitch Docker EFD +2u41'51"
151 ITA Elia Viviani QST +2u43'51"
152 SPA Markel Irizar TFS +2u44'52"
153 BEL Frederik Frison LTS +2u46'14"
154 IER Ryan Mullen TFS +2u48'19"
155 BEL Jens Debusschere LTS +2u49'10"
156 ISR Guy Sagiv ICA +2u50'18"
157 NED Lennard Hofstede SUN +2u54'15"
158 DEN Mads Pedersen TFS +2u54'54"
159 NED Boy van Poppel TFS +2u55'27"
160 ITA Liam Bertazzo WIL +2u56'12"
161 ITA Paolo Simion BRD +2u57'14"
162 DUI Andreas Schillinger BOH +2u57'32"
163 ITA Marco Coledan WIL +3u03'53"
164 CAN Svein Tuft MTS +3u09'39"
165 ALB Eugert Zhupa WIL +3u10'30"
166 ITA Giuseppe Fonzi WIL +3u23'53"
1 GBR Chris Froome SKY 5u25'31"
2 GBR Simon Yates MTS +6"
3 ITA Domenico Pozzovivo TBM +23"
4 COL Miguel Ángel López AST +25"
5 NED Tom Dumoulin SUN +37"
6 FRA Thibaut Pinot GFC +42"
7 NED Wout Poels SKY +1'07"
8 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +1'19"
9 SPA Pello Bilbao AST +1'35"
10 CAN Michael Woods EFD +1'43"
11 OOS Patrick Konrad BOH +1'48"
12 NZL George Bennett TLJ +1'55"
13 ECU Richard Carapaz MOV +2'00"
14 COL Carlos Betancur MOV +2'10"
15 NED Sam Oomen SUN +2'17"
16 AUS Ben O'Connor DDD +2'17"
17 ITA Fabio Aru UAD +2'23"
18 ITA Davide Formolo BOH +2'23"
19 AUS Rohan Dennis BMC +2'35"
20 ITA Giulio Ciccone BRD +2'44"
21 FRA Alexandre Geniez ALM +2'57"
22 COL Sergio Henao SKY +3'44"
23 AUS Jack Haig MTS +4'06"
24 OOS Georg Preidler GFC +4'16"
25 OOS Felix Großschartner BOH +4'43"
26 DUI Maximilian Schachmann QST +5'00"
27 NED Robert Gesink TLJ +5'03"
28 SPA David De La Cruz SKY +5'21"
29 ITA Diego Ulissi UAD +5'27"
30 FRA Mikaël Chérel ALM +5'36"
31 ITA Valerio Conti UAD +5'36"
32 FRA Hubert Dupont ALM +5'36"
33 POR José Gonçalves TKA +5'36"
34 ZAF Louis Meintjes DDD +5'54"
35 FRA François Bidard ALM +6'06"
36 SLO Jan Polanc UAD +6'18"
37 COL Rodolfo Torres ANS +6'21"
38 SPA Igor Antón DDD +6'28"
39 TSJ Jan Hirt AST +6'33"
40 SPA Víctor de la Parte MOV +7'15"
41 FRA Quentin Jauregui ALM +7'15"
42 ITA Fausto Masnada ANS +7'18"
43 GBR Hugh Carthy EFD +7'21"
44 DEN Niklas Eg TFS +8'13"
45 BEL Ben Hermans ICA +8'13"
46 ITA Giovanni Visconti TBM +9'12"
47 AUS Adam Hansen LTS +9'37"
48 NED Koen Bouwman TLJ +10'11"
49 SPA Luis León Sánchez AST +11'37"
50 KAZ Andrey Zeits AST +11'37"
51 SLO Matej Mohoric TBM +11'37"
52 SPA Mikel Nieve MTS +11'37"
53 COL Darwin Atapuma UAD +11'37"
54 ITA Enrico Battaglin TLJ +11'37"
55 NED Laurens ten Dam SUN +11'44"
56 ITA Eros Capecchi QST +11'47"
57 VS Nathan Brown EFD +11'47"
58 ITA Enrico Barbin BRD +12'32"
59 ZWI Steve Morabito GFC +13'19"
60 ZWI Kilian Frankiny BMC +13'19"
61 ITA Gianluca Brambilla TFS +13'38"
62 ITA Francesco Gavazzi ANS +13'40"
63 BEL Louis Vervaeke SUN +14'46"
64 ITA Antonio Nibali TBM +16'13"
65 ITA Davide Villella AST +16'13"
66 TSJ Roman Kreuziger MTS +16'29"
67 NED Maurits Lammertink TKA +16'38"
68 ITA Mattia Cattaneo ANS +16'49"
69 DUI Nico Denz ALM +17'05"
70 ITA Matteo Montaguti ALM +17'05"
71 VS Joe Dombrowski EFD +17'16"
72 ITA Manuele Boaro TBM +17'26"
73 ITA Alessandro De Marchi BMC +17'37"
74 BEL Sander Armée LTS +17'40"
75 ERI Natnael Berhane DDD +17'46"
76 LUX Laurent Didier TFS +18'05"
77 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +19'04"
78 SPA Antonio Pedrero MOV +19'08"
79 NOO Vegard Laengen UAD +19'45"
80 VS Chad Haga SUN +20'01"
81 BEL Tosh Van der Sande LTS +20'37"
82 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +21'18"
83 AUS Chris Hamilton SUN +21'33"
84 ITA Salvatore Puccio SKY +21'47"
85 ITA Jacopo Mosca WIL +21'47"
86 ITA Alex Turrin WIL +21'47"
87 DEN Mads Würtz TKA +22'04"
88 ITA Fabio Sabatini QST +22'04"
89 ITA Davide Ballerini ANS +22'04"
90 COL Dáyer Quintana MOV +22'16"
91 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +22'23"
92 ITA Sacha Modolo EFD +22'27"
93 TSJ Zdenek Štybar QST +22'35"
94 ITA Manuele Mori UAD +22'39"
95 ITA Manuel Senni BRD +22'45"
96 FRA Matthieu Ladagnous GFC +22'46"
97 SLO Domen Novak TBM +23'14"
98 WRU Vasil Kirijenka SKY +23'14"
99 ITA Marco Marcato UAD +23'34"
100 ITA Cesare Benedetti BOH +23'42"
101 NED Jos van Emden TLJ +24'02"
102 AUS Mitch Docker EFD +24'04"
103 FRA Anthony Roux GFC +24'04"
104 LET Krists Neilands ICA +24'09"
105 NED Lennard Hofstede SUN +24'47"
106 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +24'49"
107 FRA Clément Venturini ALM +24'57"
108 DUI Christian Knees SKY +24'57"
109 NED Roy Curvers SUN +25'22"
110 COL Jarlinson Pantano TFS +25'44"
111 COL Esteban Chaves MTS +26'10"
112 BEL Frederik Frison LTS +26'13"
113 DEN Lars Bak LTS +26'13"
114 CAN Guillaume Boivin ICA +26'13"
115 ITA Kristian Sbaragli ICA +26'13"
116 VS Benjamin King DDD +26'13"
117 ITA Marco Coledan WIL +26'13"
118 SPA Rubén Plaza ICA +26'13"
119 GBR Alex Dowsett TKA +26'13"
120 DEN Mads Pedersen TFS +26'13"
121 ITA Marco Frapporti ANS +26'13"
122 ITA Andrea Vendrame ANS +26'52"
123 LUX Jempy Drücker BMC +26'58"
124 FRA Jérémy Roy GFC +27'00"
125 SPA Francisco Ventoso BMC +27'03"
126 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +27'06"
127 KAZ Alexey Lutsenko AST +27'14"
128 ISR Guy Sagiv ICA +27'20"
129 FRA William Bonnet GFC +27'38"
130 BEL Jürgen Roelandts BMC +27'38"
131 BEL Jens Debusschere LTS +27'38"
132 NED Danny van Poppel TLJ +27'38"
133 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +27'38"
134 ITA Simone Andreetta BRD +27'43"
135 ITA Niccolò Bonifazio TBM +27'47"
136 IER Nicolas Roche BMC +27'52"
137 BEL Baptiste Planckaert TKA +27'52"
138 RUS Maksim Belkov TKA +27'52"
139 ZAF Ryan Gibbons DDD +27'52"
140 DUI Tony Martin TKA +28'12"
141 DUI Christoph Pfingsten BOH +28'27"
142 ZAF Jaco Venter DDD +28'31"
143 IER Ryan Mullen TFS +28'31"
144 AUS Zakkari Dempster ICA +28'37"
145 SPA Markel Irizar TFS +28'46"
146 SPA Rubén Fernández MOV +28'49"
147 ITA Manuel Belletti ANS +28'49"
148 FRA Rémi Cavagna QST +28'49"
149 ITA Mirco Maestri BRD +28'49"
150 FRA Florian Sénéchal QST +29'01"
151 BEL Tom Van Asbroeck EFD +29'08"
152 BEL Victor Campenaerts LTS +29'08"
153 ITA Alessandro Tonelli BRD +29'17"
154 NZL Sam Bewley MTS +29'17"
155 ITA Elia Viviani QST +29'31"
156 ITA Paolo Simion BRD +29'48"
157 BEL Loïc Vliegen BMC +29'55"
158 DUI Andreas Schillinger BOH +30'15"
159 CAN Svein Tuft MTS +30'56"
160 ALB Eugert Zhupa WIL +31'06"
161 FRA Kenny Elissonde SKY +31'06"
162 ITA Liam Bertazzo WIL +31'10"
163 ITA Giuseppe Fonzi WIL +31'13"
164 DEN Michael Mørkøv QST +32'11"
165 NED Boy van Poppel TFS +32'11"
166 IER Sam Bennett BOH +33'49"
BEL Tim Wellens LTS
NZL Tom Scully EFD
1 ITA Elia Viviani QST 237
2 IER Sam Bennett BOH 197
3 GBR Simon Yates MTS 98
4 ITA Sacha Modolo EFD 94
5 ITA Davide Ballerini ANS 90
6 ITA Marco Frapporti ANS 89
7 NED Danny van Poppel TLJ 89
8 ITA Niccolò Bonifazio TBM 68
9 ALB Eugert Zhupa WIL 64
10 ITA Enrico Battaglin TLJ 59
11 CAN Guillaume Boivin ICA 57
12 FRA Thibaut Pinot GFC 48
13 RUS Maksim Belkov TKA 46
14 NED Tom Dumoulin SUN 45
15 ITA Davide Formolo BOH 41
16 ITA Jacopo Mosca WIL 40
17 BEL Baptiste Planckaert TKA 40
18 ITA Manuel Belletti ANS 39
19 SLO Matej Mohoric TBM 38
20 ITA Andrea Vendrame ANS 38
21 ITA Domenico Pozzovivo TBM 38
22 FRA Clément Venturini ALM 38
23 ECU Richard Carapaz MOV 35
24 AUS Rohan Dennis BMC 34
25 ZAF Ryan Gibbons DDD 32
26 COL Esteban Chaves MTS 30
27 BEL Jürgen Roelandts BMC 29
28 SPA Markel Irizar TFS 28
29 ITA Enrico Barbin BRD 27
30 POR José Gonçalves TKA 26
31 ITA Marco Marcato UAD 24
32 BEL Jens Debusschere LTS 24
33 CAN Michael Woods EFD 23
34 DEN Michael Mørkøv QST 23
35 LUX Jempy Drücker BMC 21
36 DEN Mads Pedersen TFS 21
37 ITA Francesco Gavazzi ANS 20
38 ITA Giovanni Visconti TBM 18
39 DUI Nico Denz ALM 18
40 ITA Mirco Maestri BRD 17
41 GBR Chris Froome SKY 16
42 COL Rodolfo Torres ANS 16
43 SPA Luis León Sánchez AST 15
44 ITA Paolo Simion BRD 15
45 COL Miguel Ángel López AST 14
46 DUI Maximilian Schachmann QST 14
47 ITA Alessandro Tonelli BRD 14
48 BEL Victor Campenaerts LTS 14
49 ITA Alex Turrin WIL 13
50 OOS Patrick Konrad BOH 13
51 BEL Tosh Van der Sande LTS 12
52 ITA Fausto Masnada ANS 12
53 DEN Lars Bak LTS 12
54 ITA Kristian Sbaragli ICA 12
55 NZL George Bennett TLJ 11
56 DEN Mads Würtz TKA 11
57 ITA Fabio Sabatini QST 11
58 IER Ryan Mullen TFS 11
59 ITA Manuel Senni BRD 10
60 ITA Giulio Ciccone BRD 9
61 LUX Laurent Didier TFS 9
62 FRA Florian Sénéchal QST 9
63 SPA Pello Bilbao AST 8
64 FRA Alexandre Geniez ALM 8
65 NED Maurits Lammertink TKA 8
66 NED Koen Bouwman TLJ 8
67 FRA Rémi Cavagna QST 8
68 ITA Matteo Montaguti ALM 6
69 VS Benjamin King DDD 6
70 ITA Alessandro De Marchi BMC 6
71 DUI Tony Martin TKA 6
72 GBR Alex Dowsett TKA 6
73 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 5
74 COL Jarlinson Pantano TFS 5
75 TSJ Roman Kreuziger MTS 5
76 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA 5
77 ZAF Jaco Venter DDD 4
78 ITA Fabio Aru UAD 3
79 FRA Quentin Jauregui ALM 3
80 ITA Eros Capecchi QST 3
81 ITA Cesare Benedetti BOH 3
82 ITA Gianluca Brambilla TFS 2
83 VS Joe Dombrowski EFD 2
84 ITA Giuseppe Fonzi WIL 2
85 ITA Valerio Conti UAD 1
86 OOS Georg Preidler GFC 1
87 SLO Jan Polanc UAD 1
88 BEL Ben Hermans ICA 1
89 ITA Manuele Mori UAD 1
90 TSJ Zdenek Štybar QST 1
91 DUI Andreas Schillinger BOH 1
NED Wout Poels SKY -1
ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD -5
1 GBR Simon Yates MTS 76
2 COL Esteban Chaves MTS 47
3 FRA Thibaut Pinot GFC 40
4 GBR Chris Froome SKY 35
5 ITA Fausto Masnada ANS 35
6 ITA Valerio Conti UAD 33
7 ITA Matteo Montaguti ALM 29
8 ITA Domenico Pozzovivo TBM 28
9 ECU Richard Carapaz MOV 23
10 ITA Giulio Ciccone BRD 22
11 ITA Enrico Barbin BRD 21
12 ERI Natnael Berhane DDD 15
13 COL Miguel Ángel López AST 13
14 ITA Davide Formolo BOH 13
15 FRA Mikaël Chérel ALM 12
16 NZL George Bennett TLJ 11
17 NED Tom Dumoulin SUN 10
18 ITA Francesco Gavazzi ANS 10
19 SLO Matej Mohoric TBM 9
20 ITA Davide Ballerini ANS 9
21 ITA Marco Frapporti ANS 8
22 LUX Laurent Didier TFS 8
23 ITA Andrea Vendrame ANS 7
24 SPA Luis León Sánchez AST 7
25 IER Ryan Mullen TFS 6
26 NED Koen Bouwman TLJ 6
27 ALB Eugert Zhupa WIL 6
28 ITA Jacopo Mosca WIL 5
29 ITA Mirco Maestri BRD 5
30 ITA Gianluca Brambilla TFS 4
31 ITA Enrico Battaglin TLJ 4
32 ITA Alessandro De Marchi BMC 4
33 ITA Diego Ulissi UAD 3
34 ITA Giovanni Visconti TBM 3
35 CAN Guillaume Boivin ICA 3
36 COL Carlos Betancur MOV 2
37 NED Wout Poels SKY 2
38 GBR Hugh Carthy EFD 2
39 ITA Davide Villella AST 2
40 SPA Markel Irizar TFS 2
41 OOS Patrick Konrad BOH 1
42 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 1
43 VS Benjamin King DDD 1
44 DUI Tony Martin TKA 1
45 DEN Mads Pedersen TFS 1
1 COL Miguel Ángel López AST 61u23'33"
2 ECU Richard Carapaz MOV +14"
3 AUS Ben O'Connor DDD +2'00"
4 NED Sam Oomen SUN +2'15"
5 DUI Maximilian Schachmann QST +5'19"
6 ITA Valerio Conti UAD +15'01"
7 ITA Fausto Masnada ANS +17'45"
8 AUS Jack Haig MTS +32'25"
9 SLO Matej Mohoric TBM +34'28"
10 OOS Felix Großschartner BOH +44'04"
11 FRA Quentin Jauregui ALM +49'23"
12 ITA Giulio Ciccone BRD +1u05'41"
13 BEL Louis Vervaeke SUN +1u16'22"
14 NED Koen Bouwman TLJ +1u25'38"
15 DUI Nico Denz ALM +1u29'06"
16 GBR Hugh Carthy EFD +1u32'58"
17 ZWI Kilian Frankiny BMC +1u37'07"
18 ITA Davide Ballerini ANS +1u43'55"
19 DEN Mads Würtz TKA +1u49'19"
20 ITA Andrea Vendrame ANS +1u49'28"
21 ZAF Ryan Gibbons DDD +1u55'37"
22 LET Krists Neilands ICA +1u59'12"
23 FRA Clément Venturini ALM +2u01'20"
24 DEN Niklas Eg TFS +2u08'32"
25 FRA Rémi Cavagna QST +2u10'17"
26 ITA Jacopo Mosca WIL +2u19'28"
27 ITA Niccolò Bonifazio TBM +2u21'25"
28 BEL Loïc Vliegen BMC +2u24'26"
29 ITA Simone Andreetta BRD +2u26'02"
30 FRA Florian Sénéchal QST +2u32'04"
31 AUS Chris Hamilton SUN +2u33'21"
32 NED Danny van Poppel TLJ +2u34'47"
33 SLO Domen Novak TBM +2u38'06"
34 IER Ryan Mullen TFS +2u44'37"
35 ISR Guy Sagiv ICA +2u46'36"
36 NED Lennard Hofstede SUN +2u50'33"
37 DEN Mads Pedersen TFS +2u51'12"
1 GBR Team Sky SKY 184u15'54"
2 KAZ Astana Pro Team AST +2'46"
3 AUS Mitchelton - Scott MTS +6'51"
4 VAE UAE Team Emirates UAD +18'59"
5 SPA Movistar Team MOV +23'01"
6 FRA Groupama - FDJ GFC +27'59"
7 FRA AG2R La Mondiale ALM +30'24"
8 DUI BORA - hansgrohe BOH +30'25"
9 ZAF Team Dimension Data DDD +32'07"
10 DUI Team Sunweb SUN +33'10"
11 BRN Bahrain - Merida TBM +53'33"
12 VS Team EF Education First - Drapac p/b Cannondale EFD +55'23"
13 NED Team LottoNL - Jumbo TLJ +1u06'46"
14 ITA Androni Giocattoli - Sidermec ANS +1u25'11"
15 VS BMC Racing Team BMC +1u40'44"
16 ZWI Team Katusha - Alpecin TKA +1u55'06"
17 BEL Quick-Step Floors QST +2u11'54"
18 VS Trek - Segafredo TFS +2u31'29"
19 BEL Lotto - Soudal LTS +2u47'48"
20 ISR Israel Cycling Academy ICA +3u16'56"
21 ITA Bardiani - CSF BRD +3u28'53"
22 ITA Wilier Triestina - Selle Italia WIL +7u03'07"