Refresh


home : Wielrennen : Giro d'Italia


Oppermachtige Viviani schiet een tweede keer raak in Israël

Viviani pakt zijn tweede ritzege op een rij.

zo 06/05/2018 - 16:42 Elia Viviani heeft na de tweede ook de derde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. Na een lange woestijnetappe was de Italiaan weer oppermachtig in de massasprint. Sacha Modolo en Sam Bennett mochten mee op het podium. Debusschere en Planckaert nestelden zich ook in de top 10. Rohan Dennis (BMC) blijft leider.

De derde Giro-rit in een notendop

 • Winnaar van de dag: Elia Viviani. De druk was er na zijn zege van gisteren misschien een beetje af, maar de Italiaan maakte het toch andermaal netjes af. Hij verlaat Israël met twee zeges op zak.
 • Verliezer van de dag: Het publiek. De etappe van 229 kilometer doorheen de woestijn bracht geen spatje spektakel. Drie renners reden vanaf kilometer 0 weg en werden pas in de finale gegrepen. We kregen ook geen waaiers en moesten ons dan ook optrekken aan de zeldzame kameel langs de kant. Op naar Italië.
 • Verliezer van de dag (bis): Victor Campenaerts staat al voor de derde dag op rij in deze ondankbare categorie. Zijn roze droom spatte vandaag definitief uiteen. Hij verloor tijd in de hectische en winderige finale en tuimelt uit de top 10 van het klassement.

Viviani blijft wakker tijdens saaie etappe en rondt het af

De laatste rit op Israëlisch grondgebied volgde het klassieke scenario van een sprintersetappe. Bij het vallen van de vlag kozen drie renners meteen het hazenpad. Het peloton vond het allemaal prima en zo vertrokken Boivin, Barbin en Frapporti voor een vlucht van meer dan 200 kilometer.

Onderweg bezorgde Boivin, die gisteren ook al in de vlucht zat, zijn Israëlische ploeg wat reclame door de twee tussensprints naar zijn hand te zetten. De bergpunten op het enige klimmetje van de dag gingen dan weer naar Frapporti. Barbin mag zijn blauwe bergtrui wel inpakken en in Italië weer aantrekken.

Vooraf droomden sommige renners van waaiers in de woestijn, maar de wind blies in de rug van het peloton en dus ging het feestje niet door. In de laatste dalende kilometer slokte het razendsnelle peloton de sprinters genadeloos op. Zdenek Stybar gidste zijn kopman en de rest van het peloton voorbij een handvol gevaarlijke rotondes en daarna was Viviani zelf aan zet.

Sam Bennett probeerde de Italiaan te verschalken door de deur dicht te doen, maar de sprinter van Quick-Step kon tegen de hekken toch nog op zijn fiets blijven. Hij nam revanche door iedereen nog los uit zijn wiel te springen en zijn ploeg al de 29e overwinning van het seizoen te bezorgen. Morgen reizen de renners naar Italië, dinsdag wordt er weer gekoerst.

Bekijk de sprint van Viviani:

Reacties:

 • Elia Viviani (winnaar): "Deze morgen voelde ik me echt niet goed. Ik had niet veel energie, maar kilometer per kilometer werd het beter. We reden een uitstekende finale. Met de wind en de rotondes moesten we echt een tactiek hebben. We hebben het plan goed gevolgd. Het werkte goed. Ik zag Bennett vertrekken en ging langs zijn rechterkant om de wind te vermijden. Mijn sprint lukte prima."
 • Rohan Dennis (roze trui): "Het was een stressvolle dag en op het einde moesten we echt alles geven om uit de problemen te blijven. Mijn team heeft het fantastisch gedaan. Ik denk dat Campenaerts vandaag de prijs betaald heeft voor zijn inspanningen van gisteren. Maar het was echt wel een lastige race dus iedereen die een beetje vermoeide benen had, zou hier afzien vandaag."

Debusschere was de beste Belg op plaats zes:

Wedstrijdverloop

 1. 17:30 Debusschere: "Teleurstellend hoeveel er nog op zat"
 2. 17:00 Einde
 3. 16:44 Viviani wint! Bennett maakte het Viviani aartsmoeilijk, maar de Italiaan steekt toch zijn tweede ritzege op een rij op zak.
 4. 16:43 Nog 1 kilometer Eindelijk de apotheose van deze etappe. Wie wint de derde rit?
 5. 16:42 Bora-Hansgrohe neemt het initiatief over. Kunnen ze Quick-Step een hak zetten?
 6. 16:42 De trein van Quick-Step gidst het peloton voorbije de laatste rotonde. Er wordt heel veel gepraat onder de ploegmaats.
 7. 16:40 Modolo heeft zich in het wiel van Viviani genesteld. Kan hij de topfavoriet verrassen vandaag?
 8. 16:39 De renners moeten ongelooflijk alert blijven. Het gaat lachwekkend snel en de rotondes volgen elkaar op. Voorlopig hebben we als bij wonder nog geen valpartijen gezien.
 9. 16:38 Op naar de sprint! De ontsnapping is definitief voorbij. Zdenek Stybar ment het peloton op weg naar de finish.
 10. 16:36 Barbin ingerekend Het liedje van Barbin is na meer dan 200 kilometer uit. Boivin en Frapporti proberen het nog even, maar het peloton nadert snel.
 11. 16:32 Razendsnel We dalen naar de finish en de wind zit in de rug. Het peloton haalt een snelheid van 80 kilometer per uur. Het liedje van de leiders is weldra uit.
 12. 16:32
 13. 16:30 In het peloton wordt er gevochten voor de plaatsjes. Nog minder dan 5 kilometer tot de onvermijdelijke sprint.
 14. 16:27
 15. 16:23 200 kilometer De renners hebben 200 kilometer in de benen. De wind houdt nu toch lelijk huis en dus wordt het nog een vermoeiende dag voor het peloton.
 16. 16:23
 17. 16:17 Campenaerts lost Het tempo ligt hoog en achteraan moeten sommige renners de rol lossen. Ook Campenaerts, voorlopig nog derde in het klassement, zit even in de moeilijkheden, maar zijn ploegmaats snellen hem ter hulp.
 18. 16:13 Achten de ploegen van de sprinters de tijd dan nu wel rijp om de vlucht in te rekenen? Quick-Step en Wilier doen de achterstand opnieuw razendsnel dalen tot ongeveer een minuut.
 19. 16:05 Renaat Schotte heeft iets interessant gezien langs de kant van de weg:
 20. 16:01 De leiders krijgen nog wat publiciteit cadeau van het peloton. De sprinters zijn voorlopig tevreden met dit scenario en laten de bonus weer aandikken tot 2 minuten. De wind blaast niet sterk genoeg om voor vuurwerk te zorgen. Het is wachten op de laatste 10 kilometer.
 21. 15:56 Peloton temporiseert In het peloton is de rust een beetje teruggekeerd. Het tempo zakt en BMC mag weer voorop rijden. Ze willen de vluchters ook niet te snel inrekenen.
 22. 15:55 Een verkeerde inschatting van deze politieman
 23. 15:50
 24. 15:47 Bocht Na een heel lang stuk rechtdoor draait het peloton nu rechtsaf. De wind zit nu niet meer in de rug. Inspireert het de renners om voor spektakel te zorgen?
 25. 15:45 Het gaat hard nu. Het peloton wordt op een lang lint getrokken. Weten ze dat Viviani in de problemen zit? De leiders hebben nog maar een bonus van minder dan een minuut.
 26. 15:43 Pech voor Viviani Elia Viviani hangt tussen de ploegauto's. Hij had mechanische pech en heeft de voeling met het peloton verloren. Een ploegmaat wacht hem op om hem snel weer naar de groep te leiden.
 27. 15:43
 28. 15:36 De weg naar de finish ligt nog bezaaid met hindernissen
 29. 15:32 De finishlijn
 30. 15:31 Met BMC aan het toer is er opnieuw een minuut van de voorsprong gesmolten als sneeuw voor de zon. De finale kan na een erg lange aanloop bijna beginnen.
 31. 15:22 De tank bij Cavagna is leeg en hij verdwijnt in de buik van het peloton. Wie zal nu het vuile werk opknappen? Het is Giuseppe Fonzi (Wilier Triestina).
 32. 15:17 3 minuten De inspanningen van Quick-Step en dan vooral Cavagna lonen. De bonus is onder de drie minuten gezakt.
 33. 15:16 De hoop op waaiers is nog niet helemaal vervlogen
 34. 15:09 Ook Willier Triestina, het team van sprinter Jakub Mareckzo, doet nu een duit in het zakje in de achtervolging.
 35. 15:05 BMC is even uit beeld verdwenen. Het is een renner van Quick-Step die het tempo bepaalt: Remi Cavagna. Nemen de sprintersploegen het commando over? De volgende halte is alleszins de streep in Eilat.
 36. 14:49 100 kilometer De bergpunten zijn verdeeld. De bestaansreden van de vlucht is verdwenen. Wanneer rolt het peloton de leiders op? Op de top hebben ze een achterstand van vier minuten.
 37. 14:49
 38. 14:46 Barbin blijft bergkoning Frapporti pakt de volle buit, Barbin twee punten en Boivin één punt. Enrico Barbin mag dus morgen met de blauwe trui om zijn schouders naar Italië reizen.
 39. 14:42 We beginnen aan de klim van de dag. Die is amper 1,6 kilometer lang, maar op de top liggen er wel drie punten klaar.
 40. 14:36 De wind blaast nu een tikkeltje harder en komt van links. Toch nog waaiers? Het peloton lijk niet meteen happig.
 41. 14:34 Status quo We zijn halfweg deze etappe. Al vanaf de eerste kilometer rijden er drie renners in de aanval. In het peloton heeft BMC, de ploeg van roze Dennis, de touwtjes in handen. Dit scenario lijkt nog een tijdje te kunnen duren.
 42. 14:33 Elia Viviani tankt een beetje energie voor de sprint straks
 43. 14:23
 44. 14:18 Barbin wil uit de klauwen van het peloton blijven tot de top van Feran River, een klim waar punten te verdienen zijn voor het bergklassement. Ook Boivin zal zich willen mengen in die strijd om de punten want de Canadees had gisteren zijn zinnen al op die trui gezet.
 45. 14:13 De drie leiders krijgen de kans om hun zakje met eten en drinken in ontvangst te nemen. We hebben ongeveer 100 kilometer achter de rug.
 46. 14:07
 47. 14:06 De drie koplopers: Frapporti, Boivin en Barbin.
 48. 14:03 Iets om naar uit te kijken na deze lange etappe voor Ventoso:
 49. 13:59 We hebben nog renners die kunnen sprinten. Als ik vandaag mijn kans verspeel, dan wordt het de volgende massasprint misschien iemand anders. Baptiste Planckaert
 50. 13:57 Planckaert: "Vandaag misschien top 5 rijden" Baptiste Planckaert (Katjoesja) werd gisteren negende in de massasprint. "Het is een beetje een dubbel gevoel", zei hij voor de start van deze etappe. "Ik ben tevreden dat ik er was, maar er zat meer in dan die negende plaats. Ik hoop dat het vandaag beter wordt. Als ik vandaag iets slimmer ben dan lukt top 5 misschien."
 51. 13:54 Het hoogste punt van de etappe is gerond. De renners dalen nu naar de bevoorradingszone en dan volgt nog een beklimming waar bergpunten te verdienen zijn.
 52. 13:48
 53. 13:46
 54. 13:43 Viviani graait alles mee onderweg. Hij wint ook het tweede sprintje van het peloton. Hij pakt zo nog twee puntjes voor het puntenklassement. Boivin is tweede.
 55. 13:41 De vluchters komen nu voorbij de Ramon Crater. Ze kunnen hun ogen de kost geven want ze hebben weer een voorsprong van bijna zes minuten.
 56. 13:37 Zelfde scenario Boivin doet net hetzelfde als daarnet. Hij verrast de twee Italianen met een demarrage en pakt weer de volle buit. De bonificatieseconden zijn weg dus Dennis en Campenaerts hoeven niet meer te sprinten voor plaats vier.
 57. 13:34 Vliegen: "Ik zal veel werk hebben vandaag"
 58. 13:34 Planckaert: "Als ik vandaag kans verspeel, wordt iemand anders gekozen volgende sprint"
 59. 13:33 Het verschil loopt opnieuw een beetje op. De renners bedwingen een kleine helling op weg naar tussensprint 2.
 60. 13:25 Het gaat er gemoedelijk aan toe in het peloton:
 61. 13:16 Het decor van de dag:
 62. 13:14
 63. 13:12
 64. 13:09
 65. 13:07 Werkdag bij BMC De renners van BMC zorgen ervoor dat het peloton niet indommelt. Ze houden het tempo hoog en zo daalt de bonus nu naar 3'30". De volgende tussensprint komt er dadelijk aan.
 66. 13:05 Tim Wellens hangt even tussen de ploegauto's. Hij baant zich een weg terug naar het peloton.
 67. 12:58 De sterren van Renaat Renaat Schotte zet zijn geld vanmiddag opnieuw op Elia Viviani. De topfavoriet krijgt drie sterren. Bonifazio krijgt er twee en Sacha Modolo één. Ter herinnering: gisteren voorspelde Renaat Schotte de volledige top drie correct.
 68. 12:58
 69. 12:57
 70. 12:54 Viviani laat geen kruimels liggen. Hij sprint vol voor plek vier aan de tussensprint. Hij haalt het voor Sacha Modolo. De Italiaan van Quick-Step graait zo nog twee puntjes mee.
 71. 12:52 Schotte: "Wellens droomt stiekem nog van de roze trui"
 72. 12:48 Boivin met verrassingsaanval Boivin pakt 10 punten door de eerste tussensprint van de dag te winnen. Hij rijdt op 500 meter van de streep weg uit de rug van zijn kompanen. Frapporti wordt tweede, Barbin derde. Andermaal fraaie reclame voor de Israëlische ploeg van Boivin.
 73. 12:43 Het werk van BMC begint langzaam maar zeker vruchten af te werpen. Ze knabbelen opnieuw een minuut van de voorsprong af. Barbin, Boivin en Frapporti draaien nu rond op minder dan 5 minuten van het peloton.
 74. 12:39 Jurgen Roelandts vervult zijn rol als waterdrager. Hij geeft al zijn ploegmaats die vooraan het peloton het werk opknappen van een bidon fris water.
 75. 12:34 De renners krijgen letterlijk een duwtje in de rug. De wind blaast het peloton vooruit.
 76. 12:25 Dennis spaarde zijn krachten in de openingsfase:
 77. 12:22 Killian Frankiny van BMC drijft het tempo even de hoogte in. De bonus van de drie gelukszoekers zakt zo onder de zes minuten.
 78. 12:21 Als de renners even de tijd nemen om rond te kijken, zien ze zand, zand en nog eens zand. Af en toe staan er ook groepjes supporters langs de kant van de weg.
 79. 12:17 Achter de vluchters heeft BMC zich nu toch georganiseerd. De ploeg van de roze trui rijdt gezellig bij elkaar voor het peloton uit. Ook Team Sky koerst alert vooraan.
 80. 12:07 Bergkoning Barbin rijdt op dit moment ook virtueel in het roze. Ook zijn compagnons springen op dit moment over leider Dennis. Maar de kans dat het peloton de drie niet terughaalt voor de finish, is miniem.
 81. 12:05 Nog meer gekke fans langs de weg
 82. 12:00
 83. 11:58 Na 45 kilometer krijgen we de eerste tussensprint. De vluchters rijden daar met een riante voorsprong naartoe. Het verschil loopt snel op richting 6 minuten.
 84. 11:51 De gelukzoekers krijgen al snel een mooie bonus cadeau van het peloton: 3 minuten. In het pak neemt geen enkele ploeg voorlopig de leiding in handen.
 85. 11:48 Weer Boivin Gisteren liet Boivin zich al zien in de vlucht van de dag en vandaag duikt de Canadees weer op. Hij is een van de drie renners vooraan. Boivin rijdt rond met Barbin, de leider in het bergklassement, en Frapporti.
 86. 11:48 De vluchters lieten er geen gras over groeien
 87. 11:46 Het is voorlopig nog niet bakken in de woestijn. Het is bewolkt en winderig in Israël.
 88. 11:45
 89. 11:43 Drie renners kiezen meteen na het vallen van de vlag het hazenpad. Het peloton laat begaan.
 90. 11:42 Start! Het peloton is aan de lange woestijnetappe begonnen. Krijgen we waaiers of een massasprint en een zege van Viviani?
 91. 11:42 Start
 92. 11:39
 93. 11:38 Dennis rijdt wel niet op zijn nieuwe roze fiets. Het is een gewoon rood exemplaar met een roos stuurlint geworden:
 94. 11:35
 95. 11:30 Officieuze start De renners trappen de derde rit op gang. Rohan Dennis voert het peloton aan in zijn roze trui. Over tien minuutjes klinkt ook het officiële startschot.
 96. 11:29 We moeten Jens Debusschere veilig door de hectische finale loodsen. Lars Bak (Lotto-Soudal)
 97. 11:29 De gevaren van de woestijn 🐪
 98. 11:27 Mag Dennis vanavond zijn roze trui aanhouden?
 99. 11:12 Quick-Step heeft zijn zinnen ook op deze etappe gezet:
 100. 11:06 Waaiergeweld? Het peloton bedwingt vandaag de woestijn. De wind heeft er vrij spel en dus denken sommige ploegen aan waaiers. Maar voorlopig staat de wind in de rug en lijkt dat scenario er niet in te zitten.
 101. 11:00 Ik hoef me natuurlijk niet te sparen voor de Etna. Daar zal ik de trui niet veroveren, dus we zullen toch zien wat er mogelijk is. Victor Campenaerts
 102. 10:59 De roze droom van Campenaerts (bis) Victor Campenaerts had gehoopt de roze trui te kunnen veroveren in de openingstijdrit, maar strandde op twee seconden. Gisteren probeerde de Belg het opnieuw, maar BMC liet hem niet ontsnappen. Heeft hij zijn droom nu opgeborgen? "Neen, ik denk niet dat er veel momenten in mijn carrière zullen zijn dat ik op 3 seconden van de leiderstrui in een grote ronde sta. Maar als BMC er gisteren zo voor gereden heeft, dan zal het de trui nu niet uit handen geven."
 103. 10:57 De nieuwe leider krijgt ook een aangepaste fiets
 104. 10:56 Op dit moment regent het aan de start. Nog even verkoeling voor de renners de woestijn induiken.
 105. 10:54 De renners zullen alert moeten zijn in de slotkilometers:
 106. 10:53
 107. 10:50 Laatste keer Israël De renners verkennen vandaag een laatste keer de straten van Israël. Ze zullen voldoende tijd krijgen om nog eens van het landschap te genieten want het wordt een lange etappe van 226 kilometer. Als apotheose krijgen we waarschijnlijk een massasprint in Eilat. De start staat om 11.40 uur gepland. Volg het hier.
 108. 10:48 Vooraf
profiel
profiel

Uitslag

Uitslag rit

1 ITA Elia Viviani QST 5u02'09"
2 ITA Sacha Modolo EFD +0"
3 IER Sam Bennett BOH +0"
4 ITA Jakub Mareczko WIL +0"
5 NED Danny van Poppel TLJ +0"
6 BEL Jens Debusschere LTS +0"
7 ITA Manuel Belletti ANS +0"
8 BEL Baptiste Planckaert TKA +0"
9 DEN Mads Pedersen TFS +0"
10 POR José Gonçalves TKA +0"
11 ITA Kristian Sbaragli ICA +0"
12 ITA Paolo Simion BRD +0"
13 SLO Matej Mohoric TBM +0"
14 CAN Michael Woods EFD +0"
15 COL Esteban Chaves MTS +0"
16 GBR Simon Yates MTS +0"
17 NED Tom Dumoulin SUN +0"
18 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +0"
19 LUX Jempy Drücker BMC +0"
20 ITA Davide Ballerini ANS +0"
23 BEL Tim Wellens LTS +0"
49 BEL Tosh Van der Sande LTS +0"
71 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +0"
75 BEL Jürgen Roelandts BMC +0"
116 BEL Victor Campenaerts LTS +31"
121 BEL Tom Van Asbroeck EFD +31"
135 BEL Ben Hermans ICA +1'32"
152 BEL Louis Vervaeke SUN +2'22"
159 BEL Sander Armée LTS +3'07"
160 BEL Frederik Frison LTS +3'07"
163 BEL Loïc Vliegen BMC +3'11"
klassement
1 GBR Chris Froome SKY 89u02'39"
2 NED Tom Dumoulin SUN +46"
3 COL Miguel Ángel López AST +4'57"
4 ECU Richard Carapaz MOV +5'44"
5 ITA Domenico Pozzovivo TBM +8'03"
6 SPA Pello Bilbao AST +11'50"
7 OOS Patrick Konrad BOH +13'01"
8 NZL George Bennett TLJ +13'17"
9 NED Sam Oomen SUN +14'18"
10 ITA Davide Formolo BOH +15'16"
11 FRA Alexandre Geniez ALM +17'30"
12 NED Wout Poels SKY +17'40"
13 COL Sergio Henao SKY +29'41"
14 POR José Gonçalves TKA +34'29"
15 COL Carlos Betancur MOV +41'48"
16 AUS Rohan Dennis BMC +56'07"
17 SPA Mikel Nieve MTS +58'16"
18 ITA Gianluca Brambilla TFS +1u00'30"
19 CAN Michael Woods EFD +1u01'24"
20 FRA Hubert Dupont ALM +1u03'54"
21 GBR Simon Yates MTS +1u15'11"
22 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +1u15'18"
23 NED Robert Gesink TLJ +1u19'49"
24 ITA Valerio Conti UAD +1u23'04"
25 SPA Luis León Sánchez AST +1u23'11"
26 ITA Fausto Masnada ANS +1u26'13"
27 OOS Felix Großschartner BOH +1u28'47"
28 ITA Diego Ulissi UAD +1u31'28"
29 OOS Georg Preidler GFC +1u33'24"
30 SLO Matej Mohoric TBM +1u40'18"
31 DUI Maximilian Schachmann QST +1u41'36"
32 SLO Jan Polanc UAD +1u58'09"
33 ITA Mattia Cattaneo ANS +2u00'17"
34 ITA Enrico Battaglin TLJ +2u02'15"
35 NED Laurens ten Dam SUN +2u02'53"
36 AUS Jack Haig MTS +2u03'06"
37 FRA François Bidard ALM +2u06'25"
38 ITA Giovanni Visconti TBM +2u07'32"
39 SPA Víctor de la Parte MOV +2u08'19"
40 ITA Giulio Ciccone BRD +2u08'55"
41 NED Maurits Lammertink TKA +2u10'27"
42 ITA Matteo Montaguti ALM +2u17'10"
43 ZWI Kilian Frankiny BMC +2u20'10"
44 VS Benjamin King DDD +2u24'26"
45 BEL Ben Hermans ICA +2u25'01"
46 TSJ Jan Hirt AST +2u26'47"
47 SPA Rubén Plaza ICA +2u27'57"
48 FRA Quentin Jauregui ALM +2u29'16"
49 ITA Eros Capecchi QST +2u42'24"
50 NED Koen Bouwman TLJ +2u42'38"
51 FRA Kenny Elissonde SKY +2u42'39"
52 VS Nathan Brown EFD +2u42'39"
53 ITA Francesco Gavazzi ANS +2u45'41"
54 COL Jarlinson Pantano TFS +2u48'11"
55 TSJ Roman Kreuziger MTS +2u51'50"
56 SPA David De La Cruz SKY +2u52'42"
57 BEL Sander Armée LTS +2u53'44"
58 DUI Christoph Pfingsten BOH +2u56'01"
59 COL Rodolfo Torres ANS +2u58'56"
60 AUS Adam Hansen LTS +3u00'57"
61 COL Darwin Atapuma UAD +3u04'46"
62 DUI Nico Denz ALM +3u06'03"
63 VS Joe Dombrowski EFD +3u09'17"
64 ITA Salvatore Puccio SKY +3u10'40"
65 ITA Alessandro De Marchi BMC +3u11'06"
66 ITA Manuele Mori UAD +3u12'32"
67 KAZ Andrey Zeits AST +3u13'51"
68 ITA Davide Ballerini ANS +3u14'02"
69 ITA Marco Marcato UAD +3u19'46"
70 ITA Davide Villella AST +3u19'53"
71 VS Chad Haga SUN +3u20'46"
72 COL Esteban Chaves MTS +3u21'31"
73 LET Krists Neilands ICA +3u28'13"
74 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +3u28'31"
75 ITA Manuele Boaro TBM +3u30'05"
76 FRA Anthony Roux GFC +3u39'48"
77 GBR Hugh Carthy EFD +3u43'25"
78 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +3u43'35"
79 ZWI Steve Morabito GFC +3u45'10"
80 TSJ Zdenek Štybar QST +3u50'40"
81 DEN Mads Würtz TKA +3u53'07"
82 COL Dáyer Quintana MOV +3u54'32"
83 ERI Natnael Berhane DDD +3u54'37"
84 ZAF Ryan Gibbons DDD +3u58'31"
85 SPA Rubén Fernández MOV +3u59'36"
86 ITA Alex Turrin WIL +4u02'56"
87 KAZ Alexey Lutsenko AST +4u04'11"
88 ITA Sacha Modolo EFD +4u05'44"
89 SPA Francisco Ventoso BMC +4u06'01"
90 ITA Andrea Vendrame ANS +4u06'38"
91 DUI Christian Knees SKY +4u07'02"
92 SPA Antonio Pedrero MOV +4u07'15"
93 DEN Niklas Eg TFS +4u08'20"
94 ITA Enrico Barbin BRD +4u08'34"
95 ZAF Jaco Venter DDD +4u10'02"
96 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +4u10'17"
97 LUX Laurent Didier TFS +4u11'05"
98 ITA Jacopo Mosca WIL +4u11'21"
99 NED Jos van Emden TLJ +4u14'22"
100 ITA Antonio Nibali TBM +4u14'30"
101 SLO Domen Novak TBM +4u15'24"
102 NOO Vegard Laengen UAD +4u17'23"
103 AUS Chris Hamilton SUN +4u19'34"
104 FRA Clément Venturini ALM +4u20'56"
105 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +4u21'56"
106 DEN Lars Bak LTS +4u22'00"
107 DEN Michael Mørkøv QST +4u22'56"
108 ITA Cesare Benedetti BOH +4u23'41"
109 FRA Jérémy Roy GFC +4u24'39"
110 DUI Tony Martin TKA +4u27'59"
111 ITA Kristian Sbaragli ICA +4u28'29"
112 IER Sam Bennett BOH +4u32'23"
113 ITA Niccolò Bonifazio TBM +4u34'24"
114 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +4u36'23"
115 FRA Rémi Cavagna QST +4u36'25"
116 BEL Baptiste Planckaert TKA +4u39'44"
117 CAN Guillaume Boivin ICA +4u40'13"
118 LUX Jempy Drücker BMC +4u40'19"
119 ITA Marco Frapporti ANS +4u41'35"
120 GBR Alex Dowsett TKA +4u41'53"
121 NED Danny van Poppel TLJ +4u43'41"
122 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +4u44'25"
123 ITA Manuel Belletti ANS +4u45'51"
124 BEL Jürgen Roelandts BMC +4u45'53"
125 ITA Simone Andreetta BRD +4u46'51"
126 AUS Zakkari Dempster ICA +4u49'40"
127 RUS Maksim Belkov TKA +4u51'09"
128 NED Roy Curvers SUN +4u55'00"
129 ITA Fabio Sabatini QST +4u55'09"
130 NZL Sam Bewley MTS +4u55'48"
131 AUS Mitch Docker EFD +4u56'30"
132 ITA Elia Viviani QST +4u57'04"
133 BEL Tom Van Asbroeck EFD +4u57'56"
134 SPA Markel Irizar TFS +4u59'12"
135 FRA Florian Sénéchal QST +4u59'31"
136 BEL Jens Debusschere LTS +5u03'59"
137 NED Boy van Poppel TFS +5u05'39"
138 IER Ryan Mullen TFS +5u08'12"
139 DUI Andreas Schillinger BOH +5u08'33"
140 DEN Mads Pedersen TFS +5u09'34"
141 ISR Guy Sagiv ICA +5u15'42"
142 BEL Frederik Frison LTS +5u15'59"
143 ITA Liam Bertazzo WIL +5u18'15"
144 NED Lennard Hofstede SUN +5u18'53"
145 ITA Paolo Simion BRD +5u25'31"
146 ITA Marco Coledan WIL +5u32'07"
147 CAN Svein Tuft MTS +5u32'52"
148 ALB Eugert Zhupa WIL +5u34'14"
149 ITA Giuseppe Fonzi WIL +5u48'37"
1 IER Sam Bennett BOH 2u50'49"
2 ITA Elia Viviani QST +0"
3 LUX Jempy Drücker BMC +0"
4 BEL Baptiste Planckaert TKA +0"
5 ITA Manuel Belletti ANS +0"
6 ITA Sacha Modolo EFD +0"
7 FRA Clément Venturini ALM +0"
8 ITA Paolo Simion BRD +0"
9 ITA Fabio Sabatini QST +0"
10 SLO Jan Polanc UAD +0"
11 ITA Enrico Battaglin TLJ +0"
12 ITA Manuele Mori UAD +0"
13 AUS Jack Haig MTS +0"
14 ZAF Ryan Gibbons DDD +0"
15 NZL Sam Bewley MTS +0"
16 BEL Jens Debusschere LTS +0"
17 CAN Guillaume Boivin ICA +0"
18 DEN Michael Mørkøv QST +0"
19 DUI Christoph Pfingsten BOH +0"
20 ITA Giovanni Visconti TBM +0"
21 ITA Niccolò Bonifazio TBM +0"
22 FRA Rémi Cavagna QST +0"
23 ITA Domenico Pozzovivo TBM +0"
24 ZAF Jaco Venter DDD +0"
25 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +0"
26 BEL Jürgen Roelandts BMC +0"
27 SLO Matej Mohoric TBM +0"
28 ITA Kristian Sbaragli ICA +0"
29 AUS Rohan Dennis BMC +0"
30 NED Boy van Poppel TFS +0"
31 ITA Liam Bertazzo WIL +0"
32 BEL Tom Van Asbroeck EFD +0"
33 BEL Sander Armée LTS +0"
34 TSJ Zdenek Štybar QST +0"
35 ITA Diego Ulissi UAD +0"
36 POR José Gonçalves TKA +0"
37 ITA Mattia Cattaneo ANS +0"
38 ITA Matteo Montaguti ALM +0"
39 FRA Quentin Jauregui ALM +0"
40 ITA Davide Villella AST +0"
41 ITA Manuele Boaro TBM +0"
42 ERI Natnael Berhane DDD +0"
43 FRA Florian Sénéchal QST +0"
44 DUI Andreas Schillinger BOH +0"
45 ITA Davide Formolo BOH +0"
46 ITA Cesare Benedetti BOH +0"
47 OOS Felix Großschartner BOH +0"
48 ITA Marco Frapporti ANS +0"
49 ITA Jacopo Mosca WIL +0"
50 NOO Vegard Laengen UAD +0"
51 OOS Patrick Konrad BOH +0"
52 OOS Georg Preidler GFC +0"
53 FRA Jérémy Roy GFC +0"
54 FRA Alexandre Geniez ALM +0"
55 BEL Ben Hermans ICA +0"
56 ZWI Kilian Frankiny BMC +0"
57 BEL Frederik Frison LTS +0"
58 AUS Adam Hansen LTS +0"
59 DEN Lars Bak LTS +0"
60 NED Jos van Emden TLJ +0"
61 NED Danny van Poppel TLJ +0"
62 DUI Tony Martin TKA +0"
63 IER Ryan Mullen TFS +0"
64 NED Sam Oomen SUN +0"
65 VS Nathan Brown EFD +0"
66 ITA Francesco Gavazzi ANS +0"
67 ITA Davide Ballerini ANS +0"
68 NED Koen Bouwman TLJ +0"
69 DUI Nico Denz ALM +0"
70 VS Benjamin King DDD +0"
71 ITA Alex Turrin WIL +0"
72 ITA Andrea Vendrame ANS +0"
73 SPA Rubén Plaza ICA +0"
74 SPA Francisco Ventoso BMC +0"
75 ITA Eros Capecchi QST +0"
76 AUS Zakkari Dempster ICA +0"
77 ITA Marco Marcato UAD +0"
78 DEN Mads Pedersen TFS +0"
79 SPA Markel Irizar TFS +0"
80 ITA Marco Coledan WIL +0"
81 ITA Enrico Barbin BRD +0"
82 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +0"
83 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +0"
84 DUI Maximilian Schachmann QST +0"
85 ITA Alessandro De Marchi BMC +0"
86 SLO Domen Novak TBM +0"
87 ALB Eugert Zhupa WIL +0"
88 ITA Giuseppe Fonzi WIL +0"
89 ITA Valerio Conti UAD +0"
90 ITA Giulio Ciccone BRD +0"
91 ITA Simone Andreetta BRD +0"
92 ITA Fausto Masnada ANS +0"
93 ISR Guy Sagiv ICA +0"
94 LET Krists Neilands ICA +0"
95 COL Darwin Atapuma UAD +0"
96 DEN Mads Würtz TKA +0"
97 GBR Alex Dowsett TKA +0"
98 AUS Chris Hamilton SUN +0"
99 NED Tom Dumoulin SUN +0"
100 VS Chad Haga SUN +0"
101 NED Laurens ten Dam SUN +0"
102 NED Roy Curvers SUN +0"
103 NED Lennard Hofstede SUN +0"
104 LUX Laurent Didier TFS +0"
105 DEN Niklas Eg TFS +0"
106 ITA Gianluca Brambilla TFS +0"
107 COL Carlos Betancur MOV +0"
108 NED Maurits Lammertink TKA +0"
109 FRA Hubert Dupont ALM +0"
110 ITA Antonio Nibali TBM +0"
111 SPA Víctor de la Parte MOV +0"
112 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +0"
113 SPA Rubén Fernández MOV +0"
114 SPA Antonio Pedrero MOV +0"
115 COL Jarlinson Pantano TFS +0"
116 ECU Richard Carapaz MOV +0"
117 COL Dáyer Quintana MOV +0"
118 KAZ Andrey Zeits AST +0"
119 SPA Luis León Sánchez AST +0"
120 KAZ Alexey Lutsenko AST +0"
121 RUS Maksim Belkov TKA +0"
122 COL Rodolfo Torres ANS +0"
123 COL Miguel Ángel López AST +0"
124 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +0"
125 SPA Pello Bilbao AST +0"
126 TSJ Jan Hirt AST +0"
127 FRA François Bidard ALM +0"
128 ZWI Steve Morabito GFC +0"
129 FRA Anthony Roux GFC +0"
130 TSJ Roman Kreuziger MTS +0"
131 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +0"
132 GBR Simon Yates MTS +0"
133 SPA Mikel Nieve MTS +0"
134 NZL George Bennett TLJ +0"
135 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +0"
136 NED Robert Gesink TLJ +0"
137 CAN Svein Tuft MTS +0"
138 GBR Hugh Carthy EFD +0"
139 CAN Michael Woods EFD +0"
140 AUS Mitch Docker EFD +0"
141 VS Joe Dombrowski EFD +0"
142 DUI Christian Knees SKY +0"
143 SPA David De La Cruz SKY +0"
144 ITA Salvatore Puccio SKY +0"
145 GBR Chris Froome SKY +0"
146 NED Wout Poels SKY +0"
147 FRA Kenny Elissonde SKY +0"
148 COL Sergio Henao SKY +0"
149 COL Esteban Chaves MTS +0"
FRA Matthieu Ladagnous GFC
FRA Thibaut Pinot GFC
1 ITA Elia Viviani QST 341
2 IER Sam Bennett BOH 282
3 ITA Davide Ballerini ANS 147
4 ITA Sacha Modolo EFD 122
5 GBR Simon Yates MTS 113
6 ITA Marco Frapporti ANS 111
7 NED Danny van Poppel TLJ 107
8 ITA Niccolò Bonifazio TBM 93
9 ALB Eugert Zhupa WIL 84
10 NED Tom Dumoulin SUN 73
11 ITA Enrico Battaglin TLJ 64
12 BEL Baptiste Planckaert TKA 58
13 CAN Guillaume Boivin ICA 57
14 LUX Jempy Drücker BMC 56
15 ECU Richard Carapaz MOV 54
16 ITA Manuel Belletti ANS 53
17 ITA Davide Formolo BOH 51
18 GBR Chris Froome SKY 49
19 AUS Rohan Dennis BMC 49
20 RUS Maksim Belkov TKA 49
21 FRA Clément Venturini ALM 48
22 ITA Domenico Pozzovivo TBM 47
23 ITA Andrea Vendrame ANS 45
24 SLO Matej Mohoric TBM 42
25 ITA Jacopo Mosca WIL 40
26 ZAF Ryan Gibbons DDD 39
27 BEL Jens Debusschere LTS 38
28 ITA Marco Marcato UAD 36
29 COL Miguel Ángel López AST 33
30 POR José Gonçalves TKA 32
31 COL Esteban Chaves MTS 30
32 ITA Enrico Barbin BRD 30
33 DUI Maximilian Schachmann QST 29
34 BEL Jürgen Roelandts BMC 29
35 DEN Michael Mørkøv QST 28
36 SPA Markel Irizar TFS 28
37 SPA Luis León Sánchez AST 27
38 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA 25
39 NED Wout Poels SKY 24
40 DEN Christopher Juul-Jensen MTS 24
41 ITA Kristian Sbaragli ICA 24
42 CAN Michael Woods EFD 23
43 ITA Paolo Simion BRD 23
44 DEN Mads Pedersen TFS 21
45 ITA Francesco Gavazzi ANS 20
46 ITA Giovanni Visconti TBM 18
47 DUI Nico Denz ALM 18
48 DEN Lars Bak LTS 18
49 DUI Tony Martin TKA 18
50 ITA Fabio Sabatini QST 18
51 TSJ Zdenek Štybar QST 17
52 ITA Giuseppe Fonzi WIL 17
53 ITA Giulio Ciccone BRD 16
54 COL Rodolfo Torres ANS 16
55 SPA Mikel Nieve MTS 15
56 ITA Alex Turrin WIL 15
57 OOS Patrick Konrad BOH 15
58 FRA Alexandre Geniez ALM 13
59 ITA Fausto Masnada ANS 13
60 NED Robert Gesink TLJ 12
61 SPA Rubén Plaza ICA 12
62 COL Darwin Atapuma UAD 12
63 ITA Alessandro De Marchi BMC 12
64 BEL Gijs Van Hoecke TLJ 12
65 SPA Pello Bilbao AST 11
66 NZL George Bennett TLJ 11
67 DEN Mads Würtz TKA 11
68 NED Jos van Emden TLJ 11
69 GBR Alex Dowsett TKA 11
70 IER Ryan Mullen TFS 11
71 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 10
72 OOS Felix Großschartner BOH 9
73 ITA Mattia Cattaneo ANS 9
74 BEL Ben Hermans ICA 9
75 ITA Manuele Mori UAD 9
76 LUX Laurent Didier TFS 9
77 FRA Florian Sénéchal QST 9
78 ITA Gianluca Brambilla TFS 8
79 NED Maurits Lammertink TKA 8
80 NED Koen Bouwman TLJ 8
81 FRA Rémi Cavagna QST 8
82 SLO Jan Polanc UAD 7
83 VS Benjamin King DDD 7
84 DUI Christoph Pfingsten BOH 7
85 ITA Matteo Montaguti ALM 6
86 COL Jarlinson Pantano TFS 5
87 TSJ Roman Kreuziger MTS 5
88 KAZ Alexey Lutsenko AST 5
89 NED Sam Oomen SUN 4
90 VS Chad Haga SUN 4
91 LET Krists Neilands ICA 4
92 SPA Francisco Ventoso BMC 4
93 ZAF Jaco Venter DDD 4
94 ITA Simone Andreetta BRD 4
95 NED Boy van Poppel TFS 4
96 AUS Jack Haig MTS 3
97 FRA Quentin Jauregui ALM 3
98 ITA Eros Capecchi QST 3
99 ITA Cesare Benedetti BOH 3
100 NED Bert-Jan Lindeman TLJ 3
101 SPA David De La Cruz SKY 2
102 VS Joe Dombrowski EFD 2
103 DUI Andreas Schillinger BOH 2
104 ITA Valerio Conti UAD 1
105 OOS Georg Preidler GFC 1
106 ITA Manuele Boaro TBM 1
107 NZL Sam Bewley MTS 1
108 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD -5
1 GBR Chris Froome SKY 125
2 ITA Giulio Ciccone BRD 108
3 GBR Simon Yates MTS 91
4 SPA Mikel Nieve MTS 79
5 ECU Richard Carapaz MOV 65
6 NED Tom Dumoulin SUN 49
7 COL Esteban Chaves MTS 47
8 ITA Valerio Conti UAD 42
9 ITA Domenico Pozzovivo TBM 40
10 ITA Matteo Montaguti ALM 37
11 COL Miguel Ángel López AST 37
12 NED Robert Gesink TLJ 36
13 OOS Felix Großschartner BOH 36
14 DUI Maximilian Schachmann QST 35
15 ITA Fausto Masnada ANS 35
16 NED Koen Bouwman TLJ 24
17 SPA Luis León Sánchez AST 22
18 ITA Enrico Barbin BRD 21
19 ITA Gianluca Brambilla TFS 21
20 SPA Rubén Plaza ICA 18
21 ITA Davide Formolo BOH 16
22 NED Wout Poels SKY 16
23 ERI Natnael Berhane DDD 15
24 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 15
25 DUI Nico Denz ALM 14
26 NZL George Bennett TLJ 12
27 ITA Mattia Cattaneo ANS 12
28 SLO Matej Mohoric TBM 11
29 ITA Davide Ballerini ANS 11
30 ITA Francesco Gavazzi ANS 10
31 DUI Christoph Pfingsten BOH 10
32 ITA Marco Frapporti ANS 8
33 COL Sergio Henao SKY 8
34 LUX Laurent Didier TFS 8
35 FRA Alexandre Geniez ALM 7
36 FRA Quentin Jauregui ALM 7
37 ITA Andrea Vendrame ANS 7
38 COL Dáyer Quintana MOV 7
39 IER Ryan Mullen TFS 6
40 ITA Marco Marcato UAD 6
41 LET Krists Neilands ICA 6
42 ALB Eugert Zhupa WIL 6
43 ITA Jacopo Mosca WIL 5
44 ITA Diego Ulissi UAD 4
45 AUS Rohan Dennis BMC 4
46 ITA Enrico Battaglin TLJ 4
47 COL Darwin Atapuma UAD 4
48 ITA Alessandro De Marchi BMC 4
49 DEN Michael Mørkøv QST 4
50 ITA Giuseppe Fonzi WIL 3
51 NED Sam Oomen SUN 3
52 ITA Giovanni Visconti TBM 3
53 CAN Guillaume Boivin ICA 3
54 POR José Gonçalves TKA 2
55 COL Carlos Betancur MOV 2
56 CAN Michael Woods EFD 2
57 FRA Kenny Elissonde SKY 2
58 ITA Davide Villella AST 2
59 GBR Hugh Carthy EFD 2
60 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA 2
61 SPA Markel Irizar TFS 2
62 OOS Patrick Konrad BOH 1
63 VS Benjamin King DDD 1
64 BEL Ben Hermans ICA 1
65 NED Jos van Emden TLJ 1
66 DUI Tony Martin TKA 1
67 DEN Mads Pedersen TFS 1
1 COL Miguel Ángel López AST 89u07'36"
2 ECU Richard Carapaz MOV +47"
3 NED Sam Oomen SUN +9'21"
4 ITA Valerio Conti UAD +1u18'07"
5 ITA Fausto Masnada ANS +1u21'16"
6 OOS Felix Großschartner BOH +1u23'50"
7 SLO Matej Mohoric TBM +1u35'21"
8 DUI Maximilian Schachmann QST +1u36'39"
9 AUS Jack Haig MTS +1u58'09"
10 ITA Giulio Ciccone BRD +2u03'58"
11 ZWI Kilian Frankiny BMC +2u15'13"
12 FRA Quentin Jauregui ALM +2u24'19"
13 NED Koen Bouwman TLJ +2u37'41"
14 DUI Nico Denz ALM +3u01'06"
15 ITA Davide Ballerini ANS +3u09'05"
16 LET Krists Neilands ICA +3u23'16"
17 GBR Hugh Carthy EFD +3u38'28"
18 DEN Mads Würtz TKA +3u48'10"
19 ZAF Ryan Gibbons DDD +3u53'34"
20 ITA Andrea Vendrame ANS +4u01'41"
21 DEN Niklas Eg TFS +4u03'23"
22 ITA Jacopo Mosca WIL +4u06'24"
23 SLO Domen Novak TBM +4u10'27"
24 AUS Chris Hamilton SUN +4u14'37"
25 FRA Clément Venturini ALM +4u15'59"
26 ITA Niccolò Bonifazio TBM +4u29'27"
27 FRA Rémi Cavagna QST +4u31'28"
28 NED Danny van Poppel TLJ +4u38'44"
29 ITA Simone Andreetta BRD +4u41'54"
30 FRA Florian Sénéchal QST +4u54'34"
31 IER Ryan Mullen TFS +5u03'15"
32 DEN Mads Pedersen TFS +5u04'37"
33 ISR Guy Sagiv ICA +5u10'45"
34 NED Lennard Hofstede SUN +5u13'56"
1 GBR Team Sky SKY 267u48'47"
2 KAZ Astana Pro Team AST +24'58"
3 DUI BORA - hansgrohe BOH +43'32"
4 DUI Team Sunweb SUN +1u14'35"
5 FRA AG2R La Mondiale ALM +1u30'32"
6 SPA Movistar Team MOV +1u39'45"
7 NED Team LottoNL - Jumbo TLJ +1u47'01"
8 AUS Mitchelton - Scott MTS +2u31'52"
9 VAE UAE Team Emirates UAD +2u33'27"
10 FRA Groupama - FDJ GFC +2u34'04"
11 BRN Bahrain - Merida TBM +2u52'20"
12 ITA Androni Giocattoli - Sidermec ANS +4u09'44"
13 ZAF Team Dimension Data DDD +4u19'42"
14 VS BMC Racing Team BMC +4u39'49"
15 ZWI Team Katusha - Alpecin TKA +4u46'51"
16 VS Team EF Education First - Drapac p/b Cannondale EFD +4u49'22"
17 VS Trek - Segafredo TFS +5u43'20"
18 BEL Quick-Step Floors QST +6u20'26"
19 ISR Israel Cycling Academy ICA +6u33'39"
20 BEL Lotto - Soudal LTS +7u18'02"
21 ITA Bardiani - CSF BRD +8u04'45"
22 ITA Wilier Triestina - Selle Italia WIL +12u07'09"