Refresh


home : Wielrennen : Giro d'Italia


Bennett houdt Viviani van 5e sprintzege, Froome in roze zetel naar Rome

zo 27/05/2018 - 18:59 Chris Froome heeft zijn opdracht om 3 grote rondes op een rij te winnen met succes volbracht. De slotrit was een prooi voor Sam Bennett, zijn 3e zege in deze Giro.

Bekijk het verslag van de slotetappe in de Giro

De slotetappe in deze Giro leek geruime tijd op een kleurrijke parade, waar het massaal toegestroomde volk zich in de straten van Rome aan kon vergapen. Weinig animo dus bij aanvang van deze rit, tenzij de langdurige discussie tussen renners en de wedstrijdleiding.

Tenslotte maakte rozetruidrager Chris Froome de koersdirecteur duidelijk dat het peloton de koers na de derde van 10 rondes wilde neutraliseren, zodat de klassementsrenners geen onverwachtse averij meer opliepen in de chaos die sowieso zou volgen.

Dat voorstel werd aanvaard, zodat na 35 kilometer de koers eindelijk kon openbreken. Zoals verwacht haakten grote trossen renners af, ongeveer de helft van het peloton wilde wél nog om de zege knokken. Froome en co. zouden meer dan 10 minuten toegeven op de kop van de koers.

Bennett overvleugelt Viviani

Zo snel de klassementsrenners de boel de boel lieten, zo hevig werd er vooraan gedemarreerd. Zo'n 20 renners scheurden zich af, terwijl Quick-Step Floors zich op kop van het peloton zette en de wedstrijd rustig probeerde te controleren. Dat lukte, want op 10 kilometer van de streep waren de vluchters er aan voor de moeite.

In de laatste kilometers kregen we dan nog een risicovolle uitval van Lotto Jumbo-spurter Danny van Poppel, die wilde profiteren van de kettingproblemen van de spurtkeizer in deze Giro, Elia Viviani. Op 3 kilometer van het einde werd ook die poging tenietgedaan, we kregen de verwachte massaspurt.

In die massaspurt ontregelde Bahrein Merida in extremis de sprinttrein van Quick-Step Floors. Toch leek Viviani op weg naar een vlotte zege, tot Sam Bennett de vinnige Italiaan nog overvleugelde. De Ier behaalt zo zijn 3e zege in deze Giro. 

Froome met 3 op een rij

Chris Froome maakte het zich vandaag heel gemakkelijk. Op 80 kilometer van de streep werd de wedstrijd geneutraliseerd en de tijdsverschillen opgenomen. Vanaf dat moment kon de Brit rustig genieten van zijn tochtje door het prachtige Rome. Verdere beslommeringen waren voor later (juli).

Froome wint zo zijn 3e grote ronde op een rij, in de Tour in juli kan de Brit een gooi doen naar zijn 4e opeenvolgende eindzege. Naar alle waarschijnlijkheid zal Tom Dumoulin, die 2e werd in deze Ronde van Italië, daar ook van de partij zijn.

Wedstrijdverloop

 1. 18:58 Einde
 2. 18:57 Sam Bennett wint! De sprinter van Bora gaat in de laatste meters nog over Elia Viviani. De Italiaanse spurtbom ging op 150 meter van de streep aan en wordt op zijn waarde geklopt. Bovendien is het niet Jurgen Roelandts, maar de Luxemburgse BMC-renner Drucker die de derde wordt.
 3. 18:57 Stybar trekt en sleurt, Morkov neemt nu over. Ook Roelandts zit nog goed geplaatst.
 4. 18:56 Laatste KM Nu komt Quick-Step. Bennett zit in het wiel van Viviani.
 5. 18:55 Nog 2 KM Ook Bahrein-Merida zet nu met Boaro een mannetje op kop. Waar zit Viviani?
 6. 18:54 Nog 3 KM De 5 zijn gegrepen. Het is nu Bora dat aan kop van het peloton sleurt.
 7. 18:49 11 seconden! Mullen rijdt nu toch vol mee. Van Poppel pakt hier uit met een gedurfde, maar heel risicovolle poging. Als de Nederlander nog wordt ingehaald, zullen zijn benen al voor de sprint volledig verzuurd zijn.
 8. 18:48 De andere renners in de kopgroep krijgen door dat er met Danny van Poppel een sprinter in hun gezelschap vertoeft. Meteen houden ze de benen stil.
 9. 18:47 Nog 8 KM Quick-Step stuurt met Sénéchal wel een waakhond mee, ook Battaglin en van Poppel vervoegen het duo. Ook de benen van klimgeit Pozzovivo jeuken. We krijgen nog een mooi slot!
 10. 18:45 Kettingproblemen Viviani! Ryan Mullen versnelt en brengt chaos in het peloton, waar Viviani uit de voorste gelederen is verdwenen. Raakt dit nog opgelost?
 11. 18:43 Laatste ronde Net voor het ingaan van de laatste ronde wordt het duo gegrepen. Handjeklap tussen de 2 kompanen, die al een tijdje wisten dat de vluchtpoging zinloos was.
 12. 18:41 Hoe zien de laatste kilometers van de Giro 2018 er uit? Wel, zo dus:
 13. 18:38 Roofdier en zijn prooi Quick-Step is de leeuw, Koeznetsov en Juul-Jensen de prooi. De leeuw speelt al een kilometer of 10 met zijn prooi. Het verschil blijft rond de 8 seconden schommelen. Wanneer wordt het duo opgeslokt?
 14. 18:37 Een blauwe flits en ze zijn voorbij. Er wordt stevig gevlamd in de straten van Rome.
 15. 18:31 Quick-Step Floors geeft Juul-Jensen en Koeznetsov weer wat ademruimte, 12 seconden.
 16. 18:31 Paus Franciscus komt ook even piepen. Zou hij de Italiaan Viviani in zijn gebeden bedacht hebben vandaag?
 17. 18:29 Een indrukwekkend lijstje
 18. 18:26 Nog 25 KM Als het duo vooraan achterom lonkt, kijken ze recht in de muil van een aanstormend peloton. De blauwe brigade van Elia Viviani doet er best aan de vluchters niet al te snel te grijpen, anders loopt het het risico dat er nog enkele ultieme uitvallen zullen volgen.
 19. 18:25 De renners die nog in koers zijn, persen momenteel het laatste restje energie uit hun lijf. Toch gaat het nog pijlsnel
 20. 18:19 Quick-Step Floors peuzelt de achtervolgende groep op. Een renner of 3 proberen toch nog het onvermijdelijke te ontlopen.
 21. 18:19
 22. 18:16
 23. 18:13 Nog 3 ronden! Het duo vooraan heeft 20 seconden voorsprong op de achtervolgende groep. Het peloton volgt op 27 seconden en heeft dat groepje dus bijna bij de lurven.
 24. 18:10
 25. 18:09 Alles onder controle voor Viviani Quick-Step houdt voorlopig wel controle over de wedstrijd. Het peloton bengelt op 40 seconden van de kopgroep. Stevenen we dan toch af op een massaspurt? Ondertussen zit Dumoulin weer in de groep met Froome.
 26. 18:07 Bij Renaat Schotte gaf de kersverse Giro-winnaar aan "zeker te zijn" dat deze Ronde van Italië op zijn naam zou blijven staan
 27. 18:04 Nog 40 kilometer Juul-Jensen en Koeznetsov vinden het te traag gaan in de kopgroep en muizen er vanonder.
 28. 18:04 Ja, de Monte Zoncolan heeft er ingehakt. Maar de Giro was van het begin tot het einde lastig.
 29. 18:02 Dumoulin bevindt zich zelfs niet in de groep met Froome, die op 2 minuten van de kopgroep hangt.
 30. 17:58 Vooraan 1 Belg: Gijs Van Hoecke.
 31. 17:53 De kopgroep Neilands is gevat door de achtervolgende groep, dat nu uit 18 renners bestaat. De namen: Loetsenko (KAZ), Würtz (DEN), Zhupa (ALB), Denz (DUI), Ballerini (ITA), Boaro (ITA), Ventoso (SPA), Schillinger (DUI), Juul-Jensen (DEN), Sénéchal (FRA), Van Hoecke (BEL), Lindeman (NED), Didier (LUX), Marcato (ITA), Fonzi (ITA) en Neilands (LET)
 32. 17:52 De groep met de roze trui zit al een minuut achter het peloton. Wat een vreemd gezicht, straks wordt Froome nog gedubbeld!
 33. 17:47 Froome en Dumoulin niet meer in peloton Trossen renners lossen uit het peloton. Onder hen ook roze trui Chris Froome en Tom Dumoulin. Aangezien de koers geneutraliseerd is, hoeven de renners enkel nog maar te finishen. Wanneer is in principe niet van belang.
 34. 17:47
 35. 17:45 Hansen: "Het is leuk om in de geschiedenisboeken te komen"
 36. 17:43 Halfweg koers Wat is de koerssituatie. Krists Neilands heeft de vlucht vooruit genomen en laat de grote kopgroep achter zich. Het peloton heeft zijn achterstand al gehalveerd. Dat bedraagt nog maar een kleine halve minuut.
 37. 17:39 De renner van Katoesja die onzacht met het Romeinse asfalt in aanraking kwam, was Alex Dowsett
 38. 17:38
 39. 17:34 Guy Sagiv Het is koers in Rome, maar toch nog even deze kleine eerbetuiging. Guy Sagiv, de in Namen geboren renner van Israël Cycling Academy, is de 1e Israëli die een grote ronde kan uitrijden.
 40. 17:34 Debusschere: "Afwachten of de koers te controleren valt"
 41. 17:33 En een val! De koers is duidelijk volledig opengebroken. De eerste renners smakken al tegen het asfalt. Eentje van Trek krabbelt moeizaam recht, de renner van Katoesja zit alweer op de fiets.
 42. 17:27 Nog 70 kilometer Een 20-tal renners hebben zich aangesloten bij Schmidt en Loetsenko. Het peloton volgt op 50 seconden.
 43. 17:26
 44. 17:23
 45. 17:22 Eindelijk koers! Achter dat duo is het oorlog. Een deel van het peloton, met Quick-Step Floors op kop, peddelt nog vrij rustig voort. Een 30-tal andere renners zetten de achtervolging op Lutsenko en Schmidt in.
 46. 17:19 Lutsenko en Schmidt De eerste renners die aanvallen zijn Lutsenko (KAZ) en Schmidt (DEN). Het peloton laat niet echt begaan, al neemt het een duo nu al een mooie voorgift.
 47. 17:17 Daar zijn de eerste aanvallers! Krijgen we een massaspurt? Het circuit kent veel bochten en kasseien, en weinig rechte stukken. Moeilijk voor een team om de koers te controleren.
 48. 17:11 Froome wint de Giro nu al Sky heeft nu postgevat aan kop van het peloton. Bij de volgende doortocht worden de tijden voor het algemeen klassement opgenomen, daarna wordt de koers vrijgegeven. Froome wint binnen enkele meters de Giro.
 49. 17:06 Pitstop Pedersen Mads Pedersen maakt een pitstop, want met te harde banden op dergelijke kasseien rijden, moet geen pretje zijn. De Deen werkt zijn pitstop heel wat sneller af dan onze landgenoot Vandoorne daarjuist in de GP van Monaco.
 50. 17:06 Het "rondje" in Rome
 51. 16:53 Froome verkondigt de mening van het peloton aan de wedstrijdleiding
 52. 16:52 Froome en Viviani, druk in overleg. Wanneer eindigt de kleurrijke parade van het peloton?
 53. 16:48 Froome beslist Opvallend beeld: Chris Froome gaat aan de koersdirecteur even melden hoe Sky het koersverloop ziet. Neutralisatie van de koers in de laatste 2 rondes, zodat geen enkele renner nog tijdsverlies kan oplopen. Wie wil, mag natuurlijk wel voor de etappezege strijden. De tussensprints zouden ook geannuleerd worden.
 54. 16:41 Nog 8 ronden Intussen wordt in het peloton druk gediscussieerd. De renners van Quick-Step Floors blijken de grootste babbelaars. Wordt er onderhandeld over de échte start van deze slotetappe?
 55. 16:38 1,2,3? Dumoulin gaat even voor het peloton uit rijden. De Nederlander slaat een praatje met een motorrijder. Tijdens zijn 1e Giro stond Dumoulin meteen op het hoogste schavotje, in zijn 2e Ronde van Italië legde hij beslag op de 2e plek. Volgt volgend jaar plaats 3 of mag de Nederlander dan weer het roze dragen op de slotdag van de Giro?
 56. 16:35 Voorlopig nog geen aanval te bespeuren in het peloton. Het zal nog een tijdje duren tot de snelheid zal worden opgedreven.
 57. 16:27 Het peloton peddelt op een slakkengangetje door de straten van Rome. Chris Froome laveert intussen tussen de kop van het peloton en de achterste gelederen. Nog 100 kilometer.
 58. 16:24 Froome: "Geen woorden voor dit gevoel"
 59. 16:22 Helemaal roze? Toch niet. Chris Froome zweert bij zijn zwarte Sky-broek en dito (met een blauwe teint) koershandschoenen.
 60. 16:20 Rondleiding doorheen Rome De rit van vandaag lijkt wel een korte rondleiding in het oude Rome. De renners passeren onder meer het Colloseum, de Trevifontein en het Sint-Pietersplein. Ook de voetbalfans kunnen hun hart ophalen aan het parcours, want het Stadio Olimpico, waar de Italiaanse rivalen AS Roma en Lazio Roma hun wedstrijden afwerken, passeert de revue.
 61. 16:14 Zou Froome champagne wel lusten?
 62. 16:13 Hoog bezoek in Rome, Alberto Contador en Ivan Basso komen even een kijkje nemen.
 63. 16:10 Ook in de Giro mag de leider klinken. Al lijkt Christopher Froome nu niet meteen zinnens om een slokje te drinken uit het met champagne gevulde roze bekertje.
 64. 16:08 Start! Het peloton begint aan zijn 1e rondje in Rome. De kasseitjes in de beginfase vertraagt het peloton een beetje, maar straks zullen er wel renners ten aanval trekken.
 65. 16:07 De officieuze start is reeds gegeven
 66. 16:07 Start
 67. 16:03 5,4,3,2... Komt daar straks een 1 bij? Danny van Poppel hoopt het alvast. En met hem heel Nederland.
 68. 16:00 Vluchters gezocht De renners maken zich stilaan klaar voor de start. Welke renner heeft nog zin in een ontsnapping?
 69. 15:56 Froome moet nog 115 kilometer afleggen in deze Giro, dan is het roze definitief van hem.
 70. 15:51 Binnen een klein kwartiertje klinkt het laatste startschot van deze 101e Giro d'Italia. Wie triomfeert in Rome?
 71. 14:28 Iljo Keisse zorgt voor een stuntzege in de Giro
 72. 14:20 Slotetappes: niet altijd een saaie bedoening Om die uitspraak te staven, hoeven we enkel maar te verwijzen naar de slotetappe van vorig jaar in de Giro. In de afsluitende tijdrit kon Dumoulin toen Quintana nog uit het roze rijden. Akkoord, een tijdrit kan altijd voor wat meer spanning zorgen dan een vlakke etappe, zeker op het einde van een grote rond. Maar ook een slotrit in lijn hoeft niet altijd een saaie bedoening te wezen. In de Giro van 3 jaar geleden bleef een strijdende Keisse nog maar net een aanstormend peloton voor. Wie op dat moment niet op het puntje van z'n stoel zat, was gewoonweg niet naar de koers aan het kijken. Moraal van het verhaal: geef de hoop niet op, misschien brengt ook deze rit straks spektakel.
 73. 14:11 Froome heeft veel truitjes met allerhande kleuren, maar heeft de Britse ronderenner ook de bijbehorende fietsen in zijn garage staan?
 74. 13:05 Froome zal vandaag zijn 1e Giro d'Italia winnen
 75. 13:04
 76. 13:03 De doorsnede van het parcours van vandaag
 77. 12:54 Loodzware Giro eindigt in Rome In de jubileumeditie van vorig jaar werd Milaan nog als eindstation gekozen. Dit jaar is de hoofdstad van Italië de gaststad voor het slotcriterium van de 101e Giro. Alle prijzen zijn verdeeld, enkel de strijd om de overwinning in de slotetappe rest ons nog. 10 rondjes van 11,5 kilometer biedt de wielerfan de gelegenheid zich te vergapen aan de historie van het Romeinse rijk. Bekroont keizer Viviani zijn straffe Giro? Of kan de Ierse spurtbom Bennett daar een stokje voor steken? Volg het live vanaf 16U
 78. 12:54 Vooraf
profiel
profiel

Uitslag

Uitslag rit

1 IER Sam Bennett BOH 2u50'49"
2 ITA Elia Viviani QST +0"
3 LUX Jempy Drücker BMC +0"
4 BEL Baptiste Planckaert TKA +0"
5 ITA Manuel Belletti ANS +0"
6 ITA Sacha Modolo EFD +0"
7 FRA Clément Venturini ALM +0"
8 ITA Paolo Simion BRD +0"
9 ITA Fabio Sabatini QST +0"
10 SLO Jan Polanc UAD +0"
11 ITA Enrico Battaglin TLJ +0"
12 ITA Manuele Mori UAD +0"
13 AUS Jack Haig MTS +0"
14 ZAF Ryan Gibbons DDD +0"
15 NZL Sam Bewley MTS +0"
16 BEL Jens Debusschere LTS +0"
17 CAN Guillaume Boivin ICA +0"
18 DEN Michael Mørkøv QST +0"
19 DUI Christoph Pfingsten BOH +0"
20 ITA Giovanni Visconti TBM +0"
25 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +0"
26 BEL Jürgen Roelandts BMC +0"
32 BEL Tom Van Asbroeck EFD +0"
33 BEL Sander Armée LTS +0"
55 BEL Ben Hermans ICA +0"
57 BEL Frederik Frison LTS +0"
klassement
1 GBR Chris Froome SKY 89u02'39"
2 NED Tom Dumoulin SUN +46"
3 COL Miguel Ángel López AST +4'57"
4 ECU Richard Carapaz MOV +5'44"
5 ITA Domenico Pozzovivo TBM +8'03"
6 SPA Pello Bilbao AST +11'50"
7 OOS Patrick Konrad BOH +13'01"
8 NZL George Bennett TLJ +13'17"
9 NED Sam Oomen SUN +14'18"
10 ITA Davide Formolo BOH +15'16"
11 FRA Alexandre Geniez ALM +17'30"
12 NED Wout Poels SKY +17'40"
13 COL Sergio Henao SKY +29'41"
14 POR José Gonçalves TKA +34'29"
15 COL Carlos Betancur MOV +41'48"
16 AUS Rohan Dennis BMC +56'07"
17 SPA Mikel Nieve MTS +58'16"
18 ITA Gianluca Brambilla TFS +1u00'30"
19 CAN Michael Woods EFD +1u01'24"
20 FRA Hubert Dupont ALM +1u03'54"
21 GBR Simon Yates MTS +1u15'11"
22 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +1u15'18"
23 NED Robert Gesink TLJ +1u19'49"
24 ITA Valerio Conti UAD +1u23'04"
25 SPA Luis León Sánchez AST +1u23'11"
26 ITA Fausto Masnada ANS +1u26'13"
27 OOS Felix Großschartner BOH +1u28'47"
28 ITA Diego Ulissi UAD +1u31'28"
29 OOS Georg Preidler GFC +1u33'24"
30 SLO Matej Mohoric TBM +1u40'18"
31 DUI Maximilian Schachmann QST +1u41'36"
32 SLO Jan Polanc UAD +1u58'09"
33 ITA Mattia Cattaneo ANS +2u00'17"
34 ITA Enrico Battaglin TLJ +2u02'15"
35 NED Laurens ten Dam SUN +2u02'53"
36 AUS Jack Haig MTS +2u03'06"
37 FRA François Bidard ALM +2u06'25"
38 ITA Giovanni Visconti TBM +2u07'32"
39 SPA Víctor de la Parte MOV +2u08'19"
40 ITA Giulio Ciccone BRD +2u08'55"
41 NED Maurits Lammertink TKA +2u10'27"
42 ITA Matteo Montaguti ALM +2u17'10"
43 ZWI Kilian Frankiny BMC +2u20'10"
44 VS Benjamin King DDD +2u24'26"
45 BEL Ben Hermans ICA +2u25'01"
46 TSJ Jan Hirt AST +2u26'47"
47 SPA Rubén Plaza ICA +2u27'57"
48 FRA Quentin Jauregui ALM +2u29'16"
49 ITA Eros Capecchi QST +2u42'24"
50 NED Koen Bouwman TLJ +2u42'38"
51 FRA Kenny Elissonde SKY +2u42'39"
52 VS Nathan Brown EFD +2u42'39"
53 ITA Francesco Gavazzi ANS +2u45'41"
54 COL Jarlinson Pantano TFS +2u48'11"
55 TSJ Roman Kreuziger MTS +2u51'50"
56 SPA David De La Cruz SKY +2u52'42"
57 BEL Sander Armée LTS +2u53'44"
58 DUI Christoph Pfingsten BOH +2u56'01"
59 COL Rodolfo Torres ANS +2u58'56"
60 AUS Adam Hansen LTS +3u00'57"
61 COL Darwin Atapuma UAD +3u04'46"
62 DUI Nico Denz ALM +3u06'03"
63 VS Joe Dombrowski EFD +3u09'17"
64 ITA Salvatore Puccio SKY +3u10'40"
65 ITA Alessandro De Marchi BMC +3u11'06"
66 ITA Manuele Mori UAD +3u12'32"
67 KAZ Andrey Zeits AST +3u13'51"
68 ITA Davide Ballerini ANS +3u14'02"
69 ITA Marco Marcato UAD +3u19'46"
70 ITA Davide Villella AST +3u19'53"
71 VS Chad Haga SUN +3u20'46"
72 COL Esteban Chaves MTS +3u21'31"
73 LET Krists Neilands ICA +3u28'13"
74 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +3u28'31"
75 ITA Manuele Boaro TBM +3u30'05"
76 FRA Anthony Roux GFC +3u39'48"
77 GBR Hugh Carthy EFD +3u43'25"
78 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +3u43'35"
79 ZWI Steve Morabito GFC +3u45'10"
80 TSJ Zdenek Štybar QST +3u50'40"
81 DEN Mads Würtz TKA +3u53'07"
82 COL Dáyer Quintana MOV +3u54'32"
83 ERI Natnael Berhane DDD +3u54'37"
84 ZAF Ryan Gibbons DDD +3u58'31"
85 SPA Rubén Fernández MOV +3u59'36"
86 ITA Alex Turrin WIL +4u02'56"
87 KAZ Alexey Lutsenko AST +4u04'11"
88 ITA Sacha Modolo EFD +4u05'44"
89 SPA Francisco Ventoso BMC +4u06'01"
90 ITA Andrea Vendrame ANS +4u06'38"
91 DUI Christian Knees SKY +4u07'02"
92 SPA Antonio Pedrero MOV +4u07'15"
93 DEN Niklas Eg TFS +4u08'20"
94 ITA Enrico Barbin BRD +4u08'34"
95 ZAF Jaco Venter DDD +4u10'02"
96 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +4u10'17"
97 LUX Laurent Didier TFS +4u11'05"
98 ITA Jacopo Mosca WIL +4u11'21"
99 NED Jos van Emden TLJ +4u14'22"
100 ITA Antonio Nibali TBM +4u14'30"
101 SLO Domen Novak TBM +4u15'24"
102 NOO Vegard Laengen UAD +4u17'23"
103 AUS Chris Hamilton SUN +4u19'34"
104 FRA Clément Venturini ALM +4u20'56"
105 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +4u21'56"
106 DEN Lars Bak LTS +4u22'00"
107 DEN Michael Mørkøv QST +4u22'56"
108 ITA Cesare Benedetti BOH +4u23'41"
109 FRA Jérémy Roy GFC +4u24'39"
110 DUI Tony Martin TKA +4u27'59"
111 ITA Kristian Sbaragli ICA +4u28'29"
112 IER Sam Bennett BOH +4u32'23"
113 ITA Niccolò Bonifazio TBM +4u34'24"
114 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +4u36'23"
115 FRA Rémi Cavagna QST +4u36'25"
116 BEL Baptiste Planckaert TKA +4u39'44"
117 CAN Guillaume Boivin ICA +4u40'13"
118 LUX Jempy Drücker BMC +4u40'19"
119 ITA Marco Frapporti ANS +4u41'35"
120 GBR Alex Dowsett TKA +4u41'53"
121 NED Danny van Poppel TLJ +4u43'41"
122 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +4u44'25"
123 ITA Manuel Belletti ANS +4u45'51"
124 BEL Jürgen Roelandts BMC +4u45'53"
125 ITA Simone Andreetta BRD +4u46'51"
126 AUS Zakkari Dempster ICA +4u49'40"
127 RUS Maksim Belkov TKA +4u51'09"
128 NED Roy Curvers SUN +4u55'00"
129 ITA Fabio Sabatini QST +4u55'09"
130 NZL Sam Bewley MTS +4u55'48"
131 AUS Mitch Docker EFD +4u56'30"
132 ITA Elia Viviani QST +4u57'04"
133 BEL Tom Van Asbroeck EFD +4u57'56"
134 SPA Markel Irizar TFS +4u59'12"
135 FRA Florian Sénéchal QST +4u59'31"
136 BEL Jens Debusschere LTS +5u03'59"
137 NED Boy van Poppel TFS +5u05'39"
138 IER Ryan Mullen TFS +5u08'12"
139 DUI Andreas Schillinger BOH +5u08'33"
140 DEN Mads Pedersen TFS +5u09'34"
141 ISR Guy Sagiv ICA +5u15'42"
142 BEL Frederik Frison LTS +5u15'59"
143 ITA Liam Bertazzo WIL +5u18'15"
144 NED Lennard Hofstede SUN +5u18'53"
145 ITA Paolo Simion BRD +5u25'31"
146 ITA Marco Coledan WIL +5u32'07"
147 CAN Svein Tuft MTS +5u32'52"
148 ALB Eugert Zhupa WIL +5u34'14"
149 ITA Giuseppe Fonzi WIL +5u48'37"
1 IER Sam Bennett BOH 2u50'49"
2 ITA Elia Viviani QST +0"
3 LUX Jempy Drücker BMC +0"
4 BEL Baptiste Planckaert TKA +0"
5 ITA Manuel Belletti ANS +0"
6 ITA Sacha Modolo EFD +0"
7 FRA Clément Venturini ALM +0"
8 ITA Paolo Simion BRD +0"
9 ITA Fabio Sabatini QST +0"
10 SLO Jan Polanc UAD +0"
11 ITA Enrico Battaglin TLJ +0"
12 ITA Manuele Mori UAD +0"
13 AUS Jack Haig MTS +0"
14 ZAF Ryan Gibbons DDD +0"
15 NZL Sam Bewley MTS +0"
16 BEL Jens Debusschere LTS +0"
17 CAN Guillaume Boivin ICA +0"
18 DEN Michael Mørkøv QST +0"
19 DUI Christoph Pfingsten BOH +0"
20 ITA Giovanni Visconti TBM +0"
21 ITA Niccolò Bonifazio TBM +0"
22 FRA Rémi Cavagna QST +0"
23 ITA Domenico Pozzovivo TBM +0"
24 ZAF Jaco Venter DDD +0"
25 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +0"
26 BEL Jürgen Roelandts BMC +0"
27 SLO Matej Mohoric TBM +0"
28 ITA Kristian Sbaragli ICA +0"
29 AUS Rohan Dennis BMC +0"
30 NED Boy van Poppel TFS +0"
31 ITA Liam Bertazzo WIL +0"
32 BEL Tom Van Asbroeck EFD +0"
33 BEL Sander Armée LTS +0"
34 TSJ Zdenek Štybar QST +0"
35 ITA Diego Ulissi UAD +0"
36 POR José Gonçalves TKA +0"
37 ITA Mattia Cattaneo ANS +0"
38 ITA Matteo Montaguti ALM +0"
39 FRA Quentin Jauregui ALM +0"
40 ITA Davide Villella AST +0"
41 ITA Manuele Boaro TBM +0"
42 ERI Natnael Berhane DDD +0"
43 FRA Florian Sénéchal QST +0"
44 DUI Andreas Schillinger BOH +0"
45 ITA Davide Formolo BOH +0"
46 ITA Cesare Benedetti BOH +0"
47 OOS Felix Großschartner BOH +0"
48 ITA Marco Frapporti ANS +0"
49 ITA Jacopo Mosca WIL +0"
50 NOO Vegard Laengen UAD +0"
51 OOS Patrick Konrad BOH +0"
52 OOS Georg Preidler GFC +0"
53 FRA Jérémy Roy GFC +0"
54 FRA Alexandre Geniez ALM +0"
55 BEL Ben Hermans ICA +0"
56 ZWI Kilian Frankiny BMC +0"
57 BEL Frederik Frison LTS +0"
58 AUS Adam Hansen LTS +0"
59 DEN Lars Bak LTS +0"
60 NED Jos van Emden TLJ +0"
61 NED Danny van Poppel TLJ +0"
62 DUI Tony Martin TKA +0"
63 IER Ryan Mullen TFS +0"
64 NED Sam Oomen SUN +0"
65 VS Nathan Brown EFD +0"
66 ITA Francesco Gavazzi ANS +0"
67 ITA Davide Ballerini ANS +0"
68 NED Koen Bouwman TLJ +0"
69 DUI Nico Denz ALM +0"
70 VS Benjamin King DDD +0"
71 ITA Alex Turrin WIL +0"
72 ITA Andrea Vendrame ANS +0"
73 SPA Rubén Plaza ICA +0"
74 SPA Francisco Ventoso BMC +0"
75 ITA Eros Capecchi QST +0"
76 AUS Zakkari Dempster ICA +0"
77 ITA Marco Marcato UAD +0"
78 DEN Mads Pedersen TFS +0"
79 SPA Markel Irizar TFS +0"
80 ITA Marco Coledan WIL +0"
81 ITA Enrico Barbin BRD +0"
82 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA +0"
83 DEN Christopher Juul-Jensen MTS +0"
84 DUI Maximilian Schachmann QST +0"
85 ITA Alessandro De Marchi BMC +0"
86 SLO Domen Novak TBM +0"
87 ALB Eugert Zhupa WIL +0"
88 ITA Giuseppe Fonzi WIL +0"
89 ITA Valerio Conti UAD +0"
90 ITA Giulio Ciccone BRD +0"
91 ITA Simone Andreetta BRD +0"
92 ITA Fausto Masnada ANS +0"
93 ISR Guy Sagiv ICA +0"
94 LET Krists Neilands ICA +0"
95 COL Darwin Atapuma UAD +0"
96 DEN Mads Würtz TKA +0"
97 GBR Alex Dowsett TKA +0"
98 AUS Chris Hamilton SUN +0"
99 NED Tom Dumoulin SUN +0"
100 VS Chad Haga SUN +0"
101 NED Laurens ten Dam SUN +0"
102 NED Roy Curvers SUN +0"
103 NED Lennard Hofstede SUN +0"
104 LUX Laurent Didier TFS +0"
105 DEN Niklas Eg TFS +0"
106 ITA Gianluca Brambilla TFS +0"
107 COL Carlos Betancur MOV +0"
108 NED Maurits Lammertink TKA +0"
109 FRA Hubert Dupont ALM +0"
110 ITA Antonio Nibali TBM +0"
111 SPA Víctor de la Parte MOV +0"
112 ARG Eduardo Sepúlveda MOV +0"
113 SPA Rubén Fernández MOV +0"
114 SPA Antonio Pedrero MOV +0"
115 COL Jarlinson Pantano TFS +0"
116 ECU Richard Carapaz MOV +0"
117 COL Dáyer Quintana MOV +0"
118 KAZ Andrey Zeits AST +0"
119 SPA Luis León Sánchez AST +0"
120 KAZ Alexey Lutsenko AST +0"
121 RUS Maksim Belkov TKA +0"
122 COL Rodolfo Torres ANS +0"
123 COL Miguel Ángel López AST +0"
124 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +0"
125 SPA Pello Bilbao AST +0"
126 TSJ Jan Hirt AST +0"
127 FRA François Bidard ALM +0"
128 ZWI Steve Morabito GFC +0"
129 FRA Anthony Roux GFC +0"
130 TSJ Roman Kreuziger MTS +0"
131 ZWI Sébastien Reichenbach GFC +0"
132 GBR Simon Yates MTS +0"
133 SPA Mikel Nieve MTS +0"
134 NZL George Bennett TLJ +0"
135 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +0"
136 NED Robert Gesink TLJ +0"
137 CAN Svein Tuft MTS +0"
138 GBR Hugh Carthy EFD +0"
139 CAN Michael Woods EFD +0"
140 AUS Mitch Docker EFD +0"
141 VS Joe Dombrowski EFD +0"
142 DUI Christian Knees SKY +0"
143 SPA David De La Cruz SKY +0"
144 ITA Salvatore Puccio SKY +0"
145 GBR Chris Froome SKY +0"
146 NED Wout Poels SKY +0"
147 FRA Kenny Elissonde SKY +0"
148 COL Sergio Henao SKY +0"
149 COL Esteban Chaves MTS +0"
FRA Matthieu Ladagnous GFC
FRA Thibaut Pinot GFC
1 ITA Elia Viviani QST 341
2 IER Sam Bennett BOH 282
3 ITA Davide Ballerini ANS 147
4 ITA Sacha Modolo EFD 122
5 GBR Simon Yates MTS 113
6 ITA Marco Frapporti ANS 111
7 NED Danny van Poppel TLJ 107
8 ITA Niccolò Bonifazio TBM 93
9 ALB Eugert Zhupa WIL 84
10 NED Tom Dumoulin SUN 73
11 ITA Enrico Battaglin TLJ 64
12 BEL Baptiste Planckaert TKA 58
13 CAN Guillaume Boivin ICA 57
14 LUX Jempy Drücker BMC 56
15 ECU Richard Carapaz MOV 54
16 ITA Manuel Belletti ANS 53
17 ITA Davide Formolo BOH 51
18 GBR Chris Froome SKY 49
19 AUS Rohan Dennis BMC 49
20 RUS Maksim Belkov TKA 49
21 FRA Clément Venturini ALM 48
22 ITA Domenico Pozzovivo TBM 47
23 ITA Andrea Vendrame ANS 45
24 SLO Matej Mohoric TBM 42
25 ITA Jacopo Mosca WIL 40
26 ZAF Ryan Gibbons DDD 39
27 BEL Jens Debusschere LTS 38
28 ITA Marco Marcato UAD 36
29 COL Miguel Ángel López AST 33
30 POR José Gonçalves TKA 32
31 COL Esteban Chaves MTS 30
32 ITA Enrico Barbin BRD 30
33 DUI Maximilian Schachmann QST 29
34 BEL Jürgen Roelandts BMC 29
35 DEN Michael Mørkøv QST 28
36 SPA Markel Irizar TFS 28
37 SPA Luis León Sánchez AST 27
38 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA 25
39 NED Wout Poels SKY 24
40 DEN Christopher Juul-Jensen MTS 24
41 ITA Kristian Sbaragli ICA 24
42 CAN Michael Woods EFD 23
43 ITA Paolo Simion BRD 23
44 DEN Mads Pedersen TFS 21
45 ITA Francesco Gavazzi ANS 20
46 ITA Giovanni Visconti TBM 18
47 DUI Nico Denz ALM 18
48 DEN Lars Bak LTS 18
49 DUI Tony Martin TKA 18
50 ITA Fabio Sabatini QST 18
51 TSJ Zdenek Štybar QST 17
52 ITA Giuseppe Fonzi WIL 17
53 ITA Giulio Ciccone BRD 16
54 COL Rodolfo Torres ANS 16
55 SPA Mikel Nieve MTS 15
56 ITA Alex Turrin WIL 15
57 OOS Patrick Konrad BOH 15
58 FRA Alexandre Geniez ALM 13
59 ITA Fausto Masnada ANS 13
60 NED Robert Gesink TLJ 12
61 SPA Rubén Plaza ICA 12
62 COL Darwin Atapuma UAD 12
63 ITA Alessandro De Marchi BMC 12
64 BEL Gijs Van Hoecke TLJ 12
65 SPA Pello Bilbao AST 11
66 NZL George Bennett TLJ 11
67 DEN Mads Würtz TKA 11
68 NED Jos van Emden TLJ 11
69 GBR Alex Dowsett TKA 11
70 IER Ryan Mullen TFS 11
71 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 10
72 OOS Felix Großschartner BOH 9
73 ITA Mattia Cattaneo ANS 9
74 BEL Ben Hermans ICA 9
75 ITA Manuele Mori UAD 9
76 LUX Laurent Didier TFS 9
77 FRA Florian Sénéchal QST 9
78 ITA Gianluca Brambilla TFS 8
79 NED Maurits Lammertink TKA 8
80 NED Koen Bouwman TLJ 8
81 FRA Rémi Cavagna QST 8
82 SLO Jan Polanc UAD 7
83 VS Benjamin King DDD 7
84 DUI Christoph Pfingsten BOH 7
85 ITA Matteo Montaguti ALM 6
86 COL Jarlinson Pantano TFS 5
87 TSJ Roman Kreuziger MTS 5
88 KAZ Alexey Lutsenko AST 5
89 NED Sam Oomen SUN 4
90 VS Chad Haga SUN 4
91 LET Krists Neilands ICA 4
92 SPA Francisco Ventoso BMC 4
93 ZAF Jaco Venter DDD 4
94 ITA Simone Andreetta BRD 4
95 NED Boy van Poppel TFS 4
96 AUS Jack Haig MTS 3
97 FRA Quentin Jauregui ALM 3
98 ITA Eros Capecchi QST 3
99 ITA Cesare Benedetti BOH 3
100 NED Bert-Jan Lindeman TLJ 3
101 SPA David De La Cruz SKY 2
102 VS Joe Dombrowski EFD 2
103 DUI Andreas Schillinger BOH 2
104 ITA Valerio Conti UAD 1
105 OOS Georg Preidler GFC 1
106 ITA Manuele Boaro TBM 1
107 NZL Sam Bewley MTS 1
108 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD -5
1 GBR Chris Froome SKY 125
2 ITA Giulio Ciccone BRD 108
3 GBR Simon Yates MTS 91
4 SPA Mikel Nieve MTS 79
5 ECU Richard Carapaz MOV 65
6 NED Tom Dumoulin SUN 49
7 COL Esteban Chaves MTS 47
8 ITA Valerio Conti UAD 42
9 ITA Domenico Pozzovivo TBM 40
10 ITA Matteo Montaguti ALM 37
11 COL Miguel Ángel López AST 37
12 NED Robert Gesink TLJ 36
13 OOS Felix Großschartner BOH 36
14 DUI Maximilian Schachmann QST 35
15 ITA Fausto Masnada ANS 35
16 NED Koen Bouwman TLJ 24
17 SPA Luis León Sánchez AST 22
18 ITA Enrico Barbin BRD 21
19 ITA Gianluca Brambilla TFS 21
20 SPA Rubén Plaza ICA 18
21 ITA Davide Formolo BOH 16
22 NED Wout Poels SKY 16
23 ERI Natnael Berhane DDD 15
24 ZWI Sébastien Reichenbach GFC 15
25 DUI Nico Denz ALM 14
26 NZL George Bennett TLJ 12
27 ITA Mattia Cattaneo ANS 12
28 SLO Matej Mohoric TBM 11
29 ITA Davide Ballerini ANS 11
30 ITA Francesco Gavazzi ANS 10
31 DUI Christoph Pfingsten BOH 10
32 ITA Marco Frapporti ANS 8
33 COL Sergio Henao SKY 8
34 LUX Laurent Didier TFS 8
35 FRA Alexandre Geniez ALM 7
36 FRA Quentin Jauregui ALM 7
37 ITA Andrea Vendrame ANS 7
38 COL Dáyer Quintana MOV 7
39 IER Ryan Mullen TFS 6
40 ITA Marco Marcato UAD 6
41 LET Krists Neilands ICA 6
42 ALB Eugert Zhupa WIL 6
43 ITA Jacopo Mosca WIL 5
44 ITA Diego Ulissi UAD 4
45 AUS Rohan Dennis BMC 4
46 ITA Enrico Battaglin TLJ 4
47 COL Darwin Atapuma UAD 4
48 ITA Alessandro De Marchi BMC 4
49 DEN Michael Mørkøv QST 4
50 ITA Giuseppe Fonzi WIL 3
51 NED Sam Oomen SUN 3
52 ITA Giovanni Visconti TBM 3
53 CAN Guillaume Boivin ICA 3
54 POR José Gonçalves TKA 2
55 COL Carlos Betancur MOV 2
56 CAN Michael Woods EFD 2
57 FRA Kenny Elissonde SKY 2
58 ITA Davide Villella AST 2
59 GBR Hugh Carthy EFD 2
60 RUS Vyacheslav Kuznetsov TKA 2
61 SPA Markel Irizar TFS 2
62 OOS Patrick Konrad BOH 1
63 VS Benjamin King DDD 1
64 BEL Ben Hermans ICA 1
65 NED Jos van Emden TLJ 1
66 DUI Tony Martin TKA 1
67 DEN Mads Pedersen TFS 1
1 COL Miguel Ángel López AST 89u07'36"
2 ECU Richard Carapaz MOV +47"
3 NED Sam Oomen SUN +9'21"
4 ITA Valerio Conti UAD +1u18'07"
5 ITA Fausto Masnada ANS +1u21'16"
6 OOS Felix Großschartner BOH +1u23'50"
7 SLO Matej Mohoric TBM +1u35'21"
8 DUI Maximilian Schachmann QST +1u36'39"
9 AUS Jack Haig MTS +1u58'09"
10 ITA Giulio Ciccone BRD +2u03'58"
11 ZWI Kilian Frankiny BMC +2u15'13"
12 FRA Quentin Jauregui ALM +2u24'19"
13 NED Koen Bouwman TLJ +2u37'41"
14 DUI Nico Denz ALM +3u01'06"
15 ITA Davide Ballerini ANS +3u09'05"
16 LET Krists Neilands ICA +3u23'16"
17 GBR Hugh Carthy EFD +3u38'28"
18 DEN Mads Würtz TKA +3u48'10"
19 ZAF Ryan Gibbons DDD +3u53'34"
20 ITA Andrea Vendrame ANS +4u01'41"
21 DEN Niklas Eg TFS +4u03'23"
22 ITA Jacopo Mosca WIL +4u06'24"
23 SLO Domen Novak TBM +4u10'27"
24 AUS Chris Hamilton SUN +4u14'37"
25 FRA Clément Venturini ALM +4u15'59"
26 ITA Niccolò Bonifazio TBM +4u29'27"
27 FRA Rémi Cavagna QST +4u31'28"
28 NED Danny van Poppel TLJ +4u38'44"
29 ITA Simone Andreetta BRD +4u41'54"
30 FRA Florian Sénéchal QST +4u54'34"
31 IER Ryan Mullen TFS +5u03'15"
32 DEN Mads Pedersen TFS +5u04'37"
33 ISR Guy Sagiv ICA +5u10'45"
34 NED Lennard Hofstede SUN +5u13'56"
1 GBR Team Sky SKY 267u48'47"
2 KAZ Astana Pro Team AST +24'58"
3 DUI BORA - hansgrohe BOH +43'32"
4 DUI Team Sunweb SUN +1u14'35"
5 FRA AG2R La Mondiale ALM +1u30'32"
6 SPA Movistar Team MOV +1u39'45"
7 NED Team LottoNL - Jumbo TLJ +1u47'01"
8 AUS Mitchelton - Scott MTS +2u31'52"
9 VAE UAE Team Emirates UAD +2u33'27"
10 FRA Groupama - FDJ GFC +2u34'04"
11 BRN Bahrain - Merida TBM +2u52'20"
12 ITA Androni Giocattoli - Sidermec ANS +4u09'44"
13 ZAF Team Dimension Data DDD +4u19'42"
14 VS BMC Racing Team BMC +4u39'49"
15 ZWI Team Katusha - Alpecin TKA +4u46'51"
16 VS Team EF Education First - Drapac p/b Cannondale EFD +4u49'22"
17 VS Trek - Segafredo TFS +5u43'20"
18 BEL Quick-Step Floors QST +6u20'26"
19 ISR Israel Cycling Academy ICA +6u33'39"
20 BEL Lotto - Soudal LTS +7u18'02"
21 ITA Bardiani - CSF BRD +8u04'45"
22 ITA Wilier Triestina - Selle Italia WIL +12u07'09"