Refresh


home : Wielrennen : Tirreno - Adriatico


VIDEO: Adam Yates is de beste muurklimmer in de Tirreno, Benoot is 4e

Adam Yates rijdt onbedreigd naar de ritwinst in Tirreno-Adriatico.

zo 11/03/2018 - 15:49 De 5e etappe in Tirreno-Adriatico was een kolfje naar de hand van Adam Yates (Mitchelton-Scott). Tiesj Benoot legde beslag op de 4e plaats. Sky-renner Michal Kwiatkowski is de nieuwe leider.

Rit 5 van de Tirreno in een notendop

 • Sleutelmoment: Op een kleine 4 kilometer fladdert Adam Yates weg van jan en alleman. Niemand is in staat om hem te volgen.
 • Winnaar van de dag: Michal Kwiatkowski. De Pool van Sky leek in de loop van rit 3 uitgeteld in de strijd om de blauwe trui. Kwiatkowski moest toen werken voor Thomas en Froome, maar kon de tijdschade uiteindelijk beperken. Dat loont nu.
 • Opvallend: De vorig jaar overleden Michele Scarponi werd vandaag op passende wijze geëerd. De aankomst lag in de kleine straatjes van Filottrano, de woonplaats van Scarponi en ook de plaats waar de Italiaan verongelukte.

BMC en Bora laten de 5 vluchters niet ver rijden

Het peloton deed het net als gisteren kalm aan in de beginfase. Vijf renners, onder wie Iljo Keisse, fietsten al vlug een voorsprong van maximum 6 minuten bij elkaar.

Een grotere voorgift konden de vluchters niet bemachtigen, want Sagan had zijn ploegmaats van Bora de opdracht gegeven de kopgroep niet té veel vrijheid te geven. Het signaal was duidelijk, de wereldkampioen voelde zich goed en wilde winnen.

Even later nam ook BMC deel aan de achtervolging. Damiano Caruso stond 1e in het algemeen klassement en wilde goed gepositioneerd aan de slotklim(men) kunnen beginnen. Met Van Avermaet had BMC nog een tweede ijzer in het vuur.

Bij het ingaan van de 2e en laatste ronde van het plaatselijke circuit bleef van de vroege vluchters enkel Cataldo nog over. De Italiaan voerde een sterk nummertje op, maar 10 kilometer voor het einde was hij eraan voor de moeite. De finale kon beginnen.

Yates pakt groots uit op de Muur van Filottrano

Toch barstte de strijd op de flanken van de Muur van Filottrano nog niet meteen los. Op 4 kilometer van de streep kwam Movistar dan toch met een explosief manoeuvre. Die machtsontplooiing leidde vreemd genoeg geen aanval in van hun Spaanse kopman Landa, maar wel die van Adam Yates.

Thomas probeerde de kopman van Mitchelton-Scott nog even te volgen, maar even later moest de ene Brit de andere laten gaan. Yates fladdert 20 seconden weg, een voorsprong die hij niet meer zou afgeven. 

In de achtergrond pakte Loetsenko nog uit met een wanhoopspoging maar de Kazach werd al snel overvleugeld door de andere favorieten voor de ritzege, die vrede leken te nemen met de strijd om de 2e plek.

Thomas had zijn zwak momentje overleefd en trok nu de sprint aan voor Kwiatkowski. De Pool moest enkel Sagan voor zich dulden en sprintte naar de 3e plaats . Door de bonificaties neemt Kwiatkowski ook meteen de leiderstrui over van de Italiaan Caruso, die 10e werd. Benoot eindigde op een knappe 4e plaats.

"Al lang geleden dat ik won"

Adam Yates zat in deze Tirreno toch met wat revanchegevoelens. Na flink wat pech moest de Brit zijn klassementsdroom vroegtijdig opbergen. Met die tegenspoed maakt Yates nu komaf.

"Ik voelde mij al een aantal dagen goed. Het team werkte hard en zette me op de laatste klim perfect af. Het enige wat ik moest doen was aanvallen en voorop blijven", reageerde Yates.

"Ik ben heel blij dat ik het kon afmaken, want het is al een tijdje geleden dat ik een wedstrijd kon winnen."

Wedstrijdverloop

 1. 15:54 Yates heeft nog tijd om zijn truitje glad te strijken.
 2. 15:52 Einde
 3. 15:51 Yates wint! Sagan wint de sprint voor de tweede plaats. Kwiatkowski wordt 3e en is de nieuwe leider. Benoot finisht als 4e.
 4. 15:50 Het is binnen voor Yates. Lutsenko komt veel te laat de bocht om. Thomas is ondertussen de spurt voor Kwiatkowski aan het aantrekken.
 5. 15:48 Nog 1 KM Het ziet er goed uit voor Yates bij het ingaan van de laatste kilometer. De kopmannen hebben hun knechten al opgesoupeerd. Lutsenko heeft de achtervolging wel ingezet. Yates heeft 18 seconden.
 6. 15:47 Oss! Oss stormt naar voor. Sagan houdt er bijna een verkoudheid aan over. Oss geeft er een laatste snok aan en zet zich dan aan de kant.
 7. 15:46 Daar gaat Landa! Met de top in zicht versnelt Landa! De Bask gaat niet hard genoeg want raakt niet ver. Ondertussen rijdt Yates 15 seconden weg, nog 2 kilometer.
 8. 15:46
 9. 15:45 Sagan wil winnen! Nog 3 kilometer. Sagan stuurt zijn pionnetjes naar voren. Halen zij Yates nog terug?
 10. 15:44 Yates is gaan vliegen. In het peloton kijken ze naar Team Sky om het gat dicht te rijden.
 11. 15:43 Yates versnelt! Yates versnelt, Thomas probeert mee te gaan maar lijkt op zijn adem te moeten trappen. Van Avermaet en Sagan zijn nog op de voorposten van het peloton.
 12. 15:42 Nog 4 kilometer Movistar neemt over, Tosh Van der Sande zet zich als antwoord fluks op kop!
 13. 15:42 Ondertussen zit Peter Sagan uitstekend geplaatst. Van Avermaet en Benoot komen naar voor.
 14. 15:41 Froome valt weg Over en out voor Froome. De Tour- en Vueltawinnaar van 2017 zal niet meedingen voor de ritzege. Hij heeft kettingproblemen.
 15. 15:39 Sky en BMC zijn wat naar achteren gedrumd. Het is Mitchelton-Scott dat nu het hoogste woord voert.
 16. 15:38 Cataldo moet het hoofd buigen voor het peloton.
 17. 15:38 Ondertussen een foutje bij de organisatie. De Giro-overwinning van Scarponi is toch heel wat hoogstaander dan de Italiaanse titel bij de junioren?
 18. 15:35 Cataldo gegrepen! Cataldo is eraan voor de moeite. Sky links van de weg, BMC aan de andere kant. Zij voeren het peloton aan. Nog 10 kilometer.
 19. 15:32 Cataldo bijna ingelopen Dario Cataldo spartelt nog even, maar zal weldra opgeslokt worden door het peloton. Verlegt Astana het geweer van schouder en mikt het nu met Lopez op de ritzege?
 20. 15:31
 21. 15:30 Laatste ronde Vijftien seconden na Cataldo gaat ook het peloton de laatste ronde in. Hoelang houdt de Italiaan nog stand?
 22. 15:28 Kelderman zit niet in het peloton! Team Sunweb zit in de hoek waar de klappen vallen. Tom Dumoulin moest de Tirreno verlaten na een val. Wilco Kelderman nam zijn plaats in als kopman. De Nederlander viel deze rit echter al 2 keer en zit in een achtervolgend groepje. Het einde van zijn klassementsambities?
 23. 15:25 Sterke Cataldo Cataldo is enige overblijver van de vroege vlucht. Zijn voorsprong schommelde rond de 10 seconden. Na de 2e beklimming van de Filottrano duikt hij als een snoek de afdaling in, voorlopig slaagt het peloton er niet in de Italiaan bij de lurven te grijpen.
 24. 15:24 Sky zonder pech vandaag? Wat zijn de afspraken binnen Team Sky vandaag? Gaat Thomas knechten voor Kwiatkowski, die meer kans maakt op de ritoverwinning? Op Froome hoeven beide heren niet meer te rekenen, die heeft al moeite om bij de staart van het peloton aan te pikken.
 25. 15:21 Froome rijdt ver achteraan het peloton. Hij doet dat in voor hem ongewoon gezelschap. Naast hem peddelt Jens Debusschere.
 26. 15:20 Keisse lost definitief Iljo Keisse moet lossen en kijkt achterom. Daar komt een aanstormend peloton eraan. Cataldo rijdt weg van zijn medevluchters.
 27. 15:20 BMC jaagt. De 5 vluchters fungeren als wild. Overleven zij de voorlaatste beklimming van de muur van Filottrano nog?
 28. 15:16 Nog 46 seconden
 29. 15:11 Sagan dirigeert Peter Sagan heeft, samen met de rest van het peloton, voor de eerste keer gevoeld hoe zwaar de Muur van Filottrano werkelijk is. Hij geeft wat consignes aan zijn ploegmaats. Waar wil de wereldkampioen straks afgezet worden?
 30. 15:10 Nog 1 minuut! De voorsprong van de vluchters duikt onder de minuut. Lang zullen de 5 niet meer voorop blijven.
 31. 15:10
 32. 15:08
 33. 15:01 Keisse terug in de kopgroep Keisse zwoegt zich terug naar het wiel van Koren. De lastige beklimming waar hij moest lossen, staat wel nog 2 keer op het menu. Dat wordt dus moeilijk voor de Belg van Quick-Step Floors. De 5 hebben nog 1' 18" op het peloton.
 34. 14:59 Cataldo opnieuw Cataldo neemt alle bergsprints voor zijn rekening. Ondertussen heeft ook Nibali pech. Liggen er spijkers op de weg?
 35. 14:56 Uran lek! Rigoberto Uran rijdt lek! De Colombiaan heeft wel nog wat tijd om terug te komen. Ondertussen moet Keisse lossen uit de kopgroep, die de steilste stroken van de Muur aan het beklimmen is.
 36. 14:54 De verschrikking van de Filottrano is in aantocht De muur van Filottrano is een tweetrapsbeklimming van 4,7 kilometer die 2 steile stroken afwisselt met een scherpe afdaling. Van bij de voet wordt het meteen ontzettend lastig. In die 1e kilometer ligt ook het zwaartepunt van de klim met stukken tot 16 procent. Eens die stroken achter de rug zijn, dalen de gemiddelde percentages naar 6,3 procent. In dalende lijn trekken de renners dan richting de Via Europa, waar het 2e deel van de beklimming aangesneden wordt. Het peloton, of wat er van over blijft, is dan een dikke kilometer verwijderd van de streep. Eerst moeten de renners wel nog percentages tot 10 procent overwinnen.
 37. 14:51 Nog 3 kilometer tot de voet van de muur van Fillotrano. De vluchters hebben nog 2 minuten en 20 seconden.
 38. 14:50 Met behulp van de volgwagen heeft Aru de staart van het peloton in zicht. Wat doet de koerscommissaris?
 39. 14:48 Aru voor de 3e keer langs de kant! Drie maal is scheepsrecht. Aru heeft opnieuw materiaalpech op een zeer slecht moment, want in het peloton is BMC alle registers aan het opentrekken. Kan de Italiaanse kampioen toch weer aansluiten?
 40. 14:45 Het peloton breekt even Door toedoen van BMC breekt het peloton in 2 stukken. Yates moet zijn team aan het werk zetten om de kloof terug te dichten. Mitchelton-Scott dicht het gat makkelijk, terwijl een aantal anderen, waaronder Kittel, de rol moeten lossen.
 41. 14:45
 42. 14:42 Witte én jarige Benoot De Belg van Lotto Soudal is vandaag jarig en bezorgde zichzelf alvast een 1e uitstekend verjaardagscadeau met zijn witte jongerentrui. Kan hij daar met de ritwinst een 2e aan toevoegen?
 43. 14:38 Witte Benoot Tiesj Benoot rijdt vandaag in de witte jongerentrui rond. Die nam hij na gisteren over van Jaime Rosón (Spa). De renner van Movistar gaf al aan dat dat jongerenklassement een doel is. Dat wordt dus een wedstrijd in een wedstrijd tussen de 2 jonge kemphanen.
 44. 14:36 Sterk vluchtersquintet BMC trekt het peloton ondertussen op een lint. De vluchters, stuk voor stuk goede renners, houden voorlopig stand. BMC zal stevig uit de pijp moeten komen om die voorsprong weg te vegen.
 45. 14:36
 46. 14:30 Plaatselijk circuit Nog een kleine 20 kilometer tot we aan het 1e plaatselijke rondje in Filottrano beginnen. Daarna zullen de renners dezelfde passage nog eens doorfietsen. In het zicht van de finish verlaat het peloton dan het circuit en gaat op weg naar de laatste steile beklimming.
 47. 14:25 Leiders in nevenklassementen onbedreigd Cataldo en Morabito nemen voorlopig de berg- en tussensprints voor hun rekening. De leiders in die klassementen, respectievelijk Bagioli en Mosca, hoeven niet te vrezen. Hun naaste belagers zitten in het peloton. Vooral voor Bagioli zal het serieus mis moeten lopen als hij aan de Adriatische kust niet in zijn groene trui op het eindpodium mag pronken.
 48. 14:20 Kasseienvreter Cataldo De tweede helling van de dag is geplaveid met kasseitjes. Cataldo rijdt even weg van zijn 4 medevluchters en pakt 5 bergpunten. Keisse laat, met al zijn ervaring, begaan. De Belg weet dat Cataldo nog niet meteen zal wegrijden, want het lastigste deel van de etappe moet nog komen.
 49. 14:17 Ik voelde me gisteren niet zo goed. Toch sta ik nog 3e. Mits een goede tijdrit dinsdag is de eindwinst zeker niet onmogelijk. Wilco Kelderman
 50. 14:14 Ik verwachtte niet dat ik kopman zou zijn in deze Tirreno. Maar Tom (Dumoulin) viel uit en daardoor is het nu aan mij. Wilco Kelderman (Sunweb)
 51. 14:13 Aru heeft te snel gewisseld. Nog geen 5 minuten later moet hij opnieuw een andere fiets aanschaffen, zijn achterwiel stond scheef. Terwijl hij tussen de auto's de aansluiting met het peloton zoekt, zit de Italiaan stevig te vloeken op zijn fiets.
 52. 14:07 Aru en Meintjens hebben pech Twee klimmers staan even aan de kant. Lichtgewicht Meintjes (Z-A) duikt net niet de gracht in als hij zijn regenjasje wil uittrekken. Italiaans kampioen Aru moet noodgedwongen een fietswissel maken.
 53. 14:06
 54. 14:01 BMC springt bij In het peloton hebben BMC en Bora de handen in elkaar geslagen. De Zwitserse ploeg heeft vandaag 2 ijzers in het vuur. Damiano Caruso, die zijn leiderstrui verdedigt en Greg Van Avermaet, favoriet voor de ritwinst.
 55. 13:56 Doorkomsttijden De renners beginnen rond 15 uur voor de eerste keer aan de beklimming naar Filottrano. Na 2 herhalingen van de klim worden de renners circa 16u15 aan de aankomst verwacht. Al is het gevaarlijk teveel op die doorkomsttijden te vertrouwen. Gisteren verliep de etappe heel gezapig, tot de slotklim alles openbrak. Ritwinnaar Mikel Landa kwam een halfuur later dan verwacht over de finish. Vandaag houdt het peloton voorlopig een strakker tempo zal aan.
 56. 13:56
 57. 13:56 Zo ziet de aankomst eruit in Fillotrano, waar de eerbewijzen aan Scarponi het straatbeeld sieren.
 58. 13:53 Trotse Caruso Iedereen in het peloton rijdt met een regenjasje rond, behalve Damiano Caruso, de leider in het algemeen klassement. De trotse Italiaan wil zijn blauwe leiderstrui maar al te graag tonen.
 59. 13:52 Ook voor de start was Sagan al goedgezind.
 60. 13:46 De renners hebben ondertussen ook de bevoorradingszone achter de rug. Nog 20 kilometer naar de voet van de klim richting de binnenstad van Fillotrano.
 61. 13:43 Grijnzende Sagan Het peloton, nog steeds onder aanvoering van Bora, is stilaan op stoom aan het komen. Het pitst nog een minuut af van de voorsprong van de vluchters. Ondertussen zit Sagan te grijnzen in het peloton. Heeft de wereldkampioen vandaag wonderbenen?
 62. 13:41
 63. 13:35 Keisse! Van werkmier tot opportunist Keisse staat bekend als een noeste arbeider en een zeer waardevolle knecht. Maar de Belg van Quick-Step Floors gaat ook al eens graag mee in een vroege vlucht. De laatste keer dat Keisse een lange ontsnapping succesvol afrondde, ving hij meteen ook een hele vette vis: in 2015 won hij de slotetappe van de Giro. Keisse heeft dus goede herinneringen aan de Italiaanse wegen.
 64. 13:32 Ook 2e tussenspurt voor Morabito Morabito heeft zijn zinnen gezet op de tussensprints vandaag. Hij haalt het makkelijk voor Boev.
 65. 13:19 Nog 100 kilometer De renners hebben nog 100 kilometer te gaan. De vluchters zien hun voorsprong al in dalende lijn gaan. De 5 vooraan hebben minder dan 6 minuten voor op het peloton.
 66. 13:13 Nu is het de beurt aan Morabito De eerste tussensprint neemt Morabito voor zijn rekening. Hij plant zijn voorwiel nog net voor die van Boev. Keisse is 3e.
 67. 12:59 De wedstrijdsituatie zit muurvast. Bora ment nog steeds het peloton en geeft de de vluchters weer wat meer ademruimte, 6'30".
 68. 12:58
 69. 12:47 Cataldo als 1e over top Montelupone Cataldo neemt de eerste knik voor zijn rekening. De Italiaan houdt Koren, Morabito en Keisse af en sprokkelt de bergpunten.
 70. 12:44 Sagan zet zijn troepen aan het werk Ondertussen heeft Bora zich aan kop van het peloton genesteld, waardoor de voorsprong van de kopgroep stabiel blijft. De ploeg van Sagan wil de vluchters duidelijk niet al te ver laten wegrijden, daar de aankomst op maat is van hun kopman.
 71. 12:43 De 5e rit eert Michele Scarponi met de aankomst in zijn woonstede Filottrano, tevens het plaatsje waar de Italiaan vorig jaar verongelukte.
 72. 12:38 Gisteren eerde Landa zijn overleden vriend Scarponi met zijn zegegebaar. De Tirreno volgt vandaag zijn voorbeeld door het dorpje waar de Italiaan woonde als aankomst te gebruiken.
 73. 12:33 Kan Tiesj Benoot vandaag nog een paar plaatsjes opschuiven?
 74. 12:32 Sterke Benoot in de koninginnenrit Tiesj Benoot (LSD) werd gisteren knap 5e in de koninginnenrit van deze Tirreno. Benoot had uitstekende benen, maar koos ervoor niet meteen alle registers open te trekken op de slotklim. Nadat Landa vertrok, begon het bij Benoot dan toch te kriebelen. Hij sprong fluks mee met Yates en glipte even later ook mee in het wiel van Bardet toen die aanzette. Het kransje der favorieten kwam nog dicht bij de koplopers, maar strandde op een zucht van ritwinnaar Landa. Benoot overschreed als 1e uit de groep der favorieten de finish.
 75. 12:17 Koren op de molen van de vluchters Kristijan Koren (Slo) van Bahrein-Merida was de laatste die de oversteek naar de vluchters kon maken. Edoardo Zardini (ita) ging mee in zijn zog, maar waaide terug tot in de buik van het peloton. Koren was de laatste jaren vooral succesvol in de ronde van zijn land, waar hij een etappe en 2 keer het puntenklassement op zijn naam schreef.
 76. 12:16
 77. 12:11 Morabito Steve Morabito (FDJ) gaat al een tijdje mee in het wielerpeloton. De 35-jarige Zwitser begon zijn profloopbaan al in 2006 bij Phonak. Het grootste deel van zijn carrière bracht hij bij het Zwitserse BMC door, maar daar brak hij weinig potten. Morabito trok in 2015 naar FDJ, waarbij hij dus tot op heden rijdt.
 78. 12:09
 79. 12:04 Het peloton gaat net als gisteren in slaapmodus het eerste deel van de etappe in. De 5 vooraan hebben nu al een voorgift van een kleine 5 minuten.
 80. 11:59 De vlucht van de dag, mét Iljo Keisse.
 81. 11:52 Iljo Keisse in de vroege vlucht! Al vlug na de officiële start proberen enkele renners te ontsnappen. Het peloton ziet het allemaal graag gebeuren en laat begaan. Vijf renners fietsen in een mum van tijd 3 minuten en een half bij elkaar. De namen van de vrijbuiters zijn Cataldo (AST) Koren (BAH), Morabito (FDJ) en Boev (GAZ). De Rus werd gisteren verkeerdelijk in de goede ontsnapping gemeld, vandaag slaagt hij daar wel in. Met Iljo Keisse (QST) is er ook een belg mee vooraan.
 82. 11:45 Het parcours van de 5e etappe in beeld
 83. 11:34 Houdt Caruso stand in de leiderstrui? Het is niet de eerste keer dat Damiano Caruso de blauwe leiderstrui mag aantrekken in Tirreno-Adriatico. Vorig jaar won de Italiaanse wielrenner met BMC de ploegentijdrit, toen de 1e etappe. Van Avermaet en co. lieten de eer aan Caruso om als eerste de finish te overschrijden. Italianen zijn immers altijd tuk op glorie op eigen grondgebied. Vandaag maakt Caruso zeker kans, mits goede benen, zijn leiderstrui te behouden.
 84. 11:33 Wedstrijd
 85. 11:28 Uran staat 6e in het algemeen klassement
 86. 11:26 De renners staan klaar voor de officieuze start!
 87. 11:06 VIDEO: Landa schrijft de koninginnenrit in Tirreno-Adriatico op zijn naam
 88. 10:43 De truien in Tirreno-Adriatico. Tiesj Benoot mag vandaag pronken met de witte jongerentrui rond zijn schouders
 89. 10:21 Dumoulin liep averij op na zijn val, maar zonder veel erg
 90. 10:00 Wat kan Van Avermaet? Deze 5e rit noemen de Italianen ook liefkozend de "Tappa dei Muri". Die naam verwijst naar de Muur van Filottrano, de steile puist die de renners vandaag drie keer zullen beklimmen. Het klimmetje heeft stroken die oplopen tot 14 procent, spek voor de bek van de potige klimmers in het peloton dus. Punchers als Van Avermaet en Sagan kunnen in deze etappe zeker hun gram halen.
 91. 09:58
 92. 09:56 Vooraf
profiel
Uitslag

Uitslag rit

1 GBR Adam Yates MTS 4u16'35"
2 SLW Peter Sagan BOH +7"
3 POL Michal Kwiatkowski SKY +7"
4 BEL Tiesj Benoot LTS +7"
5 COL Rigoberto Urán EFD +7"
6 GBR Geraint Thomas SKY +7"
7 SPA Mikel Landa MOV +7"
8 SPA Jaime Rosón MOV +7"
9 FRA Romain Bardet ALM +7"
10 ITA Damiano Caruso BMC +7"
11 ITA Davide Formolo BOH +7"
12 NZL George Bennett TLJ +12"
13 KAZ Alexey Lutsenko AST +12"
14 ITA Domenico Pozzovivo TBM +15"
15 POR José Gonçalves TKA +15"
16 BEL Sep Vanmarcke EFD +15"
17 ITA Vincenzo Nibali TBM +23"
18 BEL Greg Van Avermaet BMC +25"
19 RUS Sergey Firsanov GAZ +38"
20 ITA Diego Ulissi UAD +38"
35 BEL Philippe Gilbert QST +1'11"
38 BEL Jasper Stuyven TFS +1'11"
41 BEL Tosh Van der Sande LTS +1'16"
42 BEL Julien Vermote DDD +1'19"
46 BEL Jens Keukeleire LTS +1'54"
64 BEL Victor Campenaerts LTS +7'03"
83 BEL Jens Debusschere LTS +11'08"
84 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +11'08"
85 BEL Nikolas Maes LTS +11'08"
89 BEL Iljo Keisse QST +12'49"
93 BEL Ben Hermans ICA +14'20"
105 BEL Tom Van Asbroeck EFD +15'51"
127 BEL Maarten Wynants TLJ +20'15"
klassement
1 POL Michal Kwiatkowski SKY 25u32'56"
2 ITA Damiano Caruso BMC +24"
3 GBR Geraint Thomas SKY +32"
4 BEL Tiesj Benoot LTS +1'06"
5 GBR Adam Yates MTS +1'10"
6 SPA Mikel Landa MOV +1'13"
7 ITA Davide Formolo BOH +1'15"
8 SPA Jaime Rosón MOV +1'15"
9 NZL George Bennett TLJ +1'16"
10 COL Rigoberto Urán EFD +1'22"
11 ITA Vincenzo Nibali TBM +1'59"
12 ITA Fabio Aru UAD +2'02"
13 FRA Romain Bardet ALM +2'31"
14 ITA Domenico Pozzovivo TBM +2'34"
15 KAZ Alexey Lutsenko AST +3'07"
16 COL Miguel Ángel López AST +3'27"
17 ZAF Louis Meintjes DDD +3'51"
18 LUX Bob Jungels QST +3'56"
19 SLO Jan Polanc UAD +4'23"
20 BEL Greg Van Avermaet BMC +4'41"
21 ITA Ivan Santaromita NIP +5'21"
22 ITA Diego Ulissi UAD +6'26"
23 WRU Kanstantsin Siutsou TBM +6'34"
24 ITA Edoardo Zardini WIL +8'29"
25 BEL Philippe Gilbert QST +8'35"
26 RUS Sergey Firsanov GAZ +8'44"
27 SLO Simon Špilak TKA +8'47"
28 POR José Gonçalves TKA +8'58"
29 SLO Primož Roglic TLJ +9'01"
30 ZWI Steve Morabito GFC +9'18"
31 ITA Davide Villella AST +10'47"
32 AUS Simon Clarke EFD +11'06"
33 ITA Fabio Felline TFS +12'31"
34 GBR Chris Froome SKY +13'31"
35 EST Tanel Kangert AST +13'33"
36 ZWI Mathias Frank ALM +15'21"
37 POL Rafal Majka BOH +15'39"
38 BEL Julien Vermote DDD +16'23"
39 CRI Andrey Amador MOV +16'47"
40 TSJ Zdenek Štybar QST +18'16"
41 FRA Matthieu Ladagnous GFC +18'17"
42 BEL Tosh Van der Sande LTS +18'44"
43 SLW Peter Sagan BOH +19'31"
44 BEL Jasper Stuyven TFS +19'46"
45 ZAF Daryl Impey MTS +19'46"
46 AUS Luke Durbridge MTS +19'47"
47 DUI Tony Martin TKA +19'52"
48 WRU Vasil Kirijenka SKY +20'05"
49 NZL Jack Bauer MTS +21'39"
50 AUS Nathan Haas TKA +21'47"
51 POR Nélson Oliveira MOV +22'46"
52 ITA Daniel Oss BOH +22'48"
53 ITA Gianni Moscon SKY +23'12"
54 ITA Simone Ponzi NIP +24'16"
55 GBR Scott Thwaites DDD +25'26"
56 ITA Franco Pellizotti TBM +26'39"
57 ITA Davide Cimolai GFC +27'48"
58 NOO Edvald Boasson Hagen DDD +27'49"
59 SLO Kristijan Koren TBM +27'53"
60 ZWI Michael Schär BMC +28'10"
61 CAN Antoine Duchesne GFC +28'13"
62 OEK Andrej Grivko AST +28'20"
63 SPA Jorge Arcas MOV +28'26"
64 BEL Jens Keukeleire LTS +28'40"
65 BEL Sep Vanmarcke EFD +28'48"
66 ITA Marco Canola NIP +28'57"
67 RUS Aleksander Vlasov GAZ +29'30"
68 AUS Michael Hepburn MTS +31'22"
69 ITA Dario Cataldo AST +31'23"
70 NED Jos van Emden TLJ +31'25"
71 ITA Matteo Busato WIL +31'55"
72 DUI Marcus Burghardt BOH +32'50"
73 RUS Nikolay Cherkasov GAZ +33'27"
74 ITA Oscar Gatto AST +34'04"
75 POL Tomasz Marczynski LTS +34'22"
76 ITA Marco Marcato UAD +35'41"
77 NED Niki Terpstra QST +35'59"
78 BEL Victor Campenaerts LTS +36'29"
79 AUS Rohan Dennis BMC +36'39"
80 SPA Jonathan Castroviejo SKY +36'44"
81 ITA Salvatore Puccio SKY +37'19"
82 BEL Nikolas Maes LTS +37'36"
83 FRA Clément Venturini ALM +37'53"
84 FRA Alexis Gougeard ALM +38'41"
85 BEL Jens Debusschere LTS +38'59"
86 NED Boy van Poppel TFS +40'07"
87 WRU Aliaksandr Riabushenko UAD +40'09"
88 ITA Daniele Bennati MOV +40'45"
89 ITA Alberto Bettiol BMC +41'55"
90 FRA Alexandre Geniez ALM +42'01"
91 NOO Daniel Hoelgård GFC +44'24"
92 SLO Luka Mezgec MTS +44'33"
93 LET Krists Neilands ICA +45'20"
94 DUI Lennard Kämna SUN +45'27"
95 ARG Maximiliano Richeze QST +45'31"
96 ITA Sacha Modolo EFD +45'42"
97 CAN Guillaume Boivin ICA +45'49"
98 RUS Alexander Foliforov GAZ +46'16"
99 ITA Nicola Bagioli NIP +46'36"
100 NOO August Jensen ICA +47'07"
101 ITA Filippo Pozzato WIL +47'17"
102 NZL Patrick Bevin BMC +47'20"
103 FRA Julien Duval ALM +48'49"
104 NED Danny van Poppel TLJ +48'54"
105 FRA Benoît Vaugrenard GFC +49'59"
106 ZWI Stefan Küng BMC +51'11"
107 OOS Matthias Brändle TFS +51'58"
108 BEL Tom Van Asbroeck EFD +52'28"
109 GBR Alex Dowsett TKA +52'39"
110 ROE Eduard Michael Grosu NIP +52'44"
111 ITA Simone Consonni UAD +53'25"
112 RUS Stepan Kurianov GAZ +54'17"
113 ITA Jacopo Mosca WIL +54'21"
114 DUI Jasha Sütterlin MOV +54'26"
115 DEN Mads Pedersen TFS +55'14"
116 DUI Nikias Arndt SUN +55'52"
117 ITA Damiano Cunego NIP +56'29"
118 DUI Marcel Kittel TKA +56'55"
119 ITA Kristian Sbaragli ICA +57'01"
120 JAP Sho Hatsuyama NIP +57'38"
121 DUI Rick Zabel TKA +57'39"
122 IER Ryan Mullen TFS +58'10"
123 NED Dennis van Winden ICA +58'11"
124 VS Chad Haga SUN +58'50"
125 FRA Marc Sarreau GFC +1u00'36"
126 POL Maciej Bodnar BOH +1u00'42"
127 BEL Maarten Wynants TLJ +1u01'20"
128 VS Taylor Phinney EFD +1u01'25"
129 RUS Artem Nych GAZ +1u02'09"
130 ITA Marco Coledan WIL +1u02'17"
131 ITA Jakub Mareczko WIL +1u02'39"
132 ITA Filippo Ganna UAD +1u03'17"
133 RUS Igor Boev GAZ +1u03'19"
134 ISR Guy Sagiv ICA +1u03'57"
135 ITA Liam Bertazzo WIL +1u17'04"
1 AUS Rohan Dennis BMC 11'14"
2 NED Jos van Emden TLJ +4"
3 SPA Jonathan Castroviejo SKY +8"
4 DEN Mads Pedersen TFS +8"
5 ITA Gianni Moscon SKY +12"
6 AUS Michael Hepburn MTS +13"
7 NZL Jack Bauer MTS +13"
8 AUS Luke Durbridge MTS +17"
9 SLO Primož Roglic TLJ +18"
10 WRU Vasil Kirijenka SKY +18"
11 GBR Chris Froome SKY +20"
12 POL Michal Kwiatkowski SKY +20"
13 GBR Geraint Thomas SKY +23"
14 NZL Patrick Bevin BMC +23"
15 POR Nélson Oliveira MOV +23"
16 BEL Victor Campenaerts LTS +23"
17 ZAF Daryl Impey MTS +23"
18 FRA Matthieu Ladagnous GFC +23"
19 IER Ryan Mullen TFS +24"
20 LUX Bob Jungels QST +25"
21 DUI Lennard Kämna SUN +25"
22 DUI Tony Martin TKA +27"
23 ITA Filippo Ganna UAD +28"
24 BEL Sep Vanmarcke EFD +29"
25 POL Maciej Bodnar BOH +30"
26 CRI Andrey Amador MOV +30"
27 OOS Matthias Brändle TFS +31"
28 ZWI Stefan Küng BMC +33"
29 VS Chad Haga SUN +33"
30 NOO Edvald Boasson Hagen DDD +37"
31 KAZ Alexey Lutsenko AST +37"
32 FRA Alexis Gougeard ALM +38"
33 AUS Nathan Haas TKA +39"
34 NED Niki Terpstra QST +39"
35 POR José Gonçalves TKA +40"
36 VS Taylor Phinney EFD +41"
37 ITA Damiano Caruso BMC +41"
38 NED Danny van Poppel TLJ +42"
39 SLO Jan Polanc UAD +42"
40 BEL Greg Van Avermaet BMC +44"
41 GBR Alex Dowsett TKA +44"
42 ITA Fabio Felline TFS +44"
43 ZWI Steve Morabito GFC +46"
44 DUI Jasha Sütterlin MOV +46"
45 FRA Alexandre Geniez ALM +47"
46 BEL Tiesj Benoot LTS +47"
47 SPA Jaime Rosón MOV +48"
48 BEL Tom Van Asbroeck EFD +49"
49 WRU Kanstantsin Siutsou TBM +50"
50 ITA Diego Ulissi UAD +51"
51 EST Tanel Kangert AST +52"
52 FRA Julien Duval ALM +52"
53 AUS Simon Clarke EFD +53"
54 ZWI Mathias Frank ALM +53"
55 ITA Alberto Bettiol BMC +54"
56 GBR Adam Yates MTS +54"
57 ITA Salvatore Puccio SKY +55"
58 NZL George Bennett TLJ +55"
59 CAN Antoine Duchesne GFC +55"
60 BEL Philippe Gilbert QST +56"
61 SPA Jorge Arcas MOV +57"
62 ITA Davide Formolo BOH +58"
63 TSJ Zdenek Štybar QST +58"
64 ITA Davide Villella AST +59"
65 FRA Benoît Vaugrenard GFC +59"
66 ITA Vincenzo Nibali TBM +59"
67 ITA Simone Consonni UAD +1'00"
68 SLO Luka Mezgec MTS +1'00"
69 SLW Peter Sagan BOH +1'00"
70 ITA Fabio Aru UAD +1'03"
71 ROE Eduard Michael Grosu NIP +1'03"
72 ITA Daniel Oss BOH +1'04"
73 ITA Daniele Bennati MOV +1'04"
74 RUS Artem Nych GAZ +1'04"
75 COL Miguel Ángel López AST +1'05"
76 BEL Maarten Wynants TLJ +1'05"
77 FRA Clément Venturini ALM +1'07"
78 ZWI Michael Schär BMC +1'07"
79 NOO Daniel Hoelgård GFC +1'08"
80 DUI Marcus Burghardt BOH +1'08"
80 COL Rigoberto Urán EFD +1'08"
82 FRA Romain Bardet ALM +1'08"
83 BEL Jens Keukeleire LTS +1'09"
84 RUS Sergey Firsanov GAZ +1'09"
85 BEL Julien Vermote DDD +1'10"
86 OEK Andrej Grivko AST +1'10"
87 FRA Marc Sarreau GFC +1'10"
88 SPA Mikel Landa MOV +1'10"
89 RUS Aleksander Vlasov GAZ +1'11"
90 ITA Domenico Pozzovivo TBM +1'12"
91 ITA Edoardo Zardini WIL +1'12"
92 BEL Jasper Stuyven TFS +1'13"
93 DUI Rick Zabel TKA +1'14"
94 ITA Marco Marcato UAD +1'14"
95 WRU Aliaksandr Riabushenko UAD +1'15"
96 POL Rafal Majka BOH +1'16"
97 ITA Sacha Modolo EFD +1'16"
98 LET Krists Neilands ICA +1'16"
99 ITA Filippo Pozzato WIL +1'23"
100 RUS Nikolay Cherkasov GAZ +1'25"
101 CAN Guillaume Boivin ICA +1'27"
102 SLO Kristijan Koren TBM +1'27"
103 DUI Marcel Kittel TKA +1'28"
104 RUS Alexander Foliforov GAZ +1'28"
105 ITA Oscar Gatto AST +1'28"
106 ITA Dario Cataldo AST +1'30"
107 BEL Nikolas Maes LTS +1'32"
108 DUI Nikias Arndt SUN +1'34"
109 POL Tomasz Marczynski LTS +1'34"
110 RUS Stepan Kurianov GAZ +1'34"
111 ITA Marco Canola NIP +1'35"
112 ITA Jacopo Mosca WIL +1'37"
113 GBR Scott Thwaites DDD +1'38"
114 ITA Simone Ponzi NIP +1'39"
115 ITA Liam Bertazzo WIL +1'39"
116 ARG Maximiliano Richeze QST +1'40"
117 BEL Tosh Van der Sande LTS +1'41"
118 ITA Marco Coledan WIL +1'42"
119 RUS Igor Boev GAZ +1'42"
120 ITA Nicola Bagioli NIP +1'44"
121 JAP Sho Hatsuyama NIP +1'44"
122 ITA Franco Pellizotti TBM +1'47"
123 ZAF Louis Meintjes DDD +1'47"
124 NED Boy van Poppel TFS +1'47"
125 NED Dennis van Winden ICA +1'48"
126 ITA Damiano Cunego NIP +1'49"
127 NOO August Jensen ICA +1'52"
128 ITA Kristian Sbaragli ICA +1'54"
129 ISR Guy Sagiv ICA +1'56"
130 ITA Ivan Santaromita NIP +1'57"
131 ITA Davide Cimolai GFC +1'59"
132 SLO Simon Špilak TKA +2'02"
133 ITA Matteo Busato WIL +2'07"
134 BEL Jens Debusschere LTS +2'24"
135 ITA Jakub Mareczko WIL +2'26"
ITA Sonny Colbrelli TBM
COL Fernando Gaviria QST
BEL Iljo Keisse QST
BEL Gijs Van Hoecke TLJ
1 ITA Jacopo Mosca WIL 33
2 SLW Peter Sagan BOH 30
3 DUI Marcel Kittel TKA 24
4 GBR Adam Yates MTS 24
5 SPA Mikel Landa MOV 21
6 BEL Tiesj Benoot LTS 20
7 POL Michal Kwiatkowski SKY 16
8 SLO Primož Roglic TLJ 14
9 COL Rigoberto Urán EFD 13
10 AUS Rohan Dennis BMC 12
11 GBR Geraint Thomas SKY 12
12 ZWI Steve Morabito GFC 10
13 POL Rafal Majka BOH 10
14 ITA Gianni Moscon SKY 10
15 NED Jos van Emden TLJ 10
16 FRA Romain Bardet ALM 9
17 DEN Mads Pedersen TFS 9
18 RUS Stepan Kurianov GAZ 8
19 NZL George Bennett TLJ 8
20 SPA Jonathan Castroviejo SKY 8
21 ARG Maximiliano Richeze QST 8
22 NZL Patrick Bevin BMC 8
23 DUI Marcus Burghardt BOH 7
24 ITA Fabio Aru UAD 7
25 ITA Sacha Modolo EFD 7
26 TSJ Zdenek Štybar QST 6
27 RUS Igor Boev GAZ 6
28 ISR Guy Sagiv ICA 6
29 AUS Michael Hepburn MTS 5
30 BEL Jens Debusschere LTS 5
31 ITA Nicola Bagioli NIP 5
32 AUS Luke Durbridge MTS 4
33 NZL Jack Bauer MTS 4
34 SLO Kristijan Koren TBM 4
35 ITA Marco Canola NIP 4
36 RUS Alexander Foliforov GAZ 4
37 ROE Eduard Michael Grosu NIP 4
38 ITA Simone Consonni UAD 4
39 NED Dennis van Winden ICA 4
40 SPA Jaime Rosón MOV 3
41 BEL Greg Van Avermaet BMC 3
42 RUS Aleksander Vlasov GAZ 3
43 LET Krists Neilands ICA 3
44 NED Danny van Poppel TLJ 3
45 RUS Artem Nych GAZ 3
46 CAN Antoine Duchesne GFC 2
47 ITA Dario Cataldo AST 2
48 ITA Damiano Caruso BMC 1
49 LUX Bob Jungels QST 1
50 WRU Vasil Kirijenka SKY 1
51 NED Niki Terpstra QST 1
52 DUI Rick Zabel TKA 1
ITA Jakub Mareczko WIL -5
1 ITA Nicola Bagioli NIP 35
2 ITA Jacopo Mosca WIL 25
3 ITA Dario Cataldo AST 20
4 SPA Mikel Landa MOV 15
5 POL Rafal Majka BOH 10
6 GBR Adam Yates MTS 8
7 ZWI Steve Morabito GFC 8
8 JAP Sho Hatsuyama NIP 8
9 NZL George Bennett TLJ 7
10 SLO Kristijan Koren TBM 7
11 RUS Aleksander Vlasov GAZ 7
12 LET Krists Neilands ICA 7
13 DUI Marcus Burghardt BOH 6
14 SLO Primož Roglic TLJ 5
15 BEL Tiesj Benoot LTS 5
16 ITA Fabio Aru UAD 5
17 SLW Peter Sagan BOH 3
18 AUS Rohan Dennis BMC 3
19 RUS Artem Nych GAZ 3
20 POL Michal Kwiatkowski SKY 2
21 ZWI Michael Schär BMC 2
22 CAN Antoine Duchesne GFC 2
23 RUS Alexander Foliforov GAZ 2
24 NED Dennis van Winden ICA 2
25 GBR Geraint Thomas SKY 1
26 FRA Romain Bardet ALM 1
27 BEL Greg Van Avermaet BMC 1
28 RUS Stepan Kurianov GAZ 1
29 ISR Guy Sagiv ICA 1
1 BEL Tiesj Benoot LTS 25u34'02"
2 SPA Jaime Rosón MOV +9"
3 COL Miguel Ángel López AST +2'21"
4 ITA Gianni Moscon SKY +22'06"
5 RUS Aleksander Vlasov GAZ +28'24"
6 RUS Nikolay Cherkasov GAZ +32'21"
7 FRA Clément Venturini ALM +36'47"
8 FRA Alexis Gougeard ALM +37'35"
9 WRU Aliaksandr Riabushenko UAD +39'03"
10 ITA Alberto Bettiol BMC +40'49"
11 NOO Daniel Hoelgård GFC +43'18"
12 LET Krists Neilands ICA +44'14"
13 DUI Lennard Kämna SUN +44'21"
14 ITA Nicola Bagioli NIP +45'30"
15 NED Danny van Poppel TLJ +47'48"
16 ZWI Stefan Küng BMC +50'05"
17 ITA Simone Consonni UAD +52'19"
18 RUS Stepan Kurianov GAZ +53'11"
19 ITA Jacopo Mosca WIL +53'15"
20 DEN Mads Pedersen TFS +54'08"
21 DUI Rick Zabel TKA +56'33"
22 IER Ryan Mullen TFS +57'04"
23 FRA Marc Sarreau GFC +59'30"
24 RUS Artem Nych GAZ +1u01'03"
25 ITA Jakub Mareczko WIL +1u01'33"
26 ITA Filippo Ganna UAD +1u02'11"
27 ISR Guy Sagiv ICA +1u02'51"
1 KAZ Astana Pro Team AST 76u02'04"
2 GBR Team Sky SKY +39"
3 BRN Bahrain - Merida TBM +43"
4 DUI BORA - hansgrohe BOH +1'41"
5 VAE UAE Team Emirates UAD +2'52"
6 ZWI Team Katusha - Alpecin TKA +4'55"
7 SPA Movistar Team MOV +9'02"
8 BEL Quick-Step Floors QST +9'16"
9 VS BMC Racing Team BMC +16'29"
10 VS Team EF Education First - Drapac p/b Cannondale EFD +20'00"
11 BEL Lotto - Soudal LTS +22'26"
12 AUS Mitchelton - Scott MTS +23'11"
13 FRA Groupama - FDJ GFC +28'28"
14 ZAF Team Dimension Data DDD +28'50"
15 NED Team LottoNL - Jumbo TLJ +28'52"
16 FRA AG2R La Mondiale ALM +34'53"
17 ITA Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini NIP +39'18"
18 RUS Gazprom - RusVelo GAZ +54'14"
19 VS Trek - Segafredo TFS +59'30"
20 ISR Israel Cycling Academy ICA +1u04'33"
21 ITA Wilier Triestina - Selle Italia WIL +1u11'30"
22 DUI Team Sunweb SUN +1u48'08"