Refresh


home : Wielrennen : Tirreno - Adriatico


VIDEO: Landa schrijft de koninginnenrit in Tirreno-Adriatico op zijn naam

Landa schrijft de koninginnenrit in Tirreno-Adriatico op zijn naam.

za 10/03/2018 - 16:48 Mikel Landa (Movistar) heeft de koninginnenrit in Tirreno-Adriatico gewonnen. Hij was bergop de sterkste van een groepje dat nog net de favorieten afhield. Benoot kwam als eerste van de favorieten over de streep. Geraint Thomas had materiaalpech in de slotkilometer en is leider af.

Landa houdt nog net Majka en Bennett af

Rit 4 van Tirreno-Adriatico in een notendop

 • Sleutelmoment: Op 2 kilometer van de streep versnelt Mikel Landa. De Spanjaard mag een eindje wegfietsen van Sky, dat alles onder controle leek te hebben. Even later is er grote paniek binnen de Britse wielerformatie. Froome past en Thomas heeft materiaalpech. Landa fladdert ondertussen onverstoord door en verslaat Majka en Bennett in de sprint.
 • Pechvogel van de dag: Geraint Thomas. Anderhalve kilometer voor de streep past Froome. Lang kan Thomas niet van zijn definitief kopmanschap genieten, want net voor de rode vod kampt hij met materiaalpech.

Laatste klim speelt voor scherprechter

Ondanks enkele stevige puisten onderweg was de eerste 200 kilometer van deze etappe één lange aanloop naar de slotklim. Daarvoor kleurden 6 vluchters de wedstrijd, zij werden op 8 kilometer van de streep gegrepen.

Bij Sky was voor de rit nog onduidelijk bij wie het kopmanschap nu lag. De ploeg van Chris Froome en Geraint Thomas zette zich aan de voet van de Sarnano Sassotetto toch onverstoord aan kop van het peloton en trok alles op een lint. De een na de andere renner moest lossen. Tiesj Benoot peddelde makkelijk met de besten mee naar boven.

Enkele renners vonden het toch wat te traag gaan in het peloton en kozen het ruime sop. Nadat eerst Lopez, Aru en Majka gedemarreerd hadden, snelde ook Ben Hermans weg van Thomas en co. De Belg van Israël Cycling Academy moest op de tanden bijten om de aansluiting te vinden, maar slaagde uiteindelijk in zijn opzet. De vier gingen uiteindelijk samen de laatste 3 kilometer in met een kleine voorgift van 15 seconden.

Landa rijdt Tour-ontgoocheling van zich af

De écht grote kanonnen leken te wachten tot de laatste steile stroken om hun slag te slaan. Mikel Landa was de eerste die zijn duivels ontbond. Erg vinnig was zijn aanval niet, maar toch klom de Bask meter na meter verder weg van het kleine kransje favorieten dat nog overschoot.

Net op het moment dat je verwachtte een tegenreactie te zien van Geraint Thomas, was de Brit vooraan nergens meer te bekennen. Juist voor de rode vod stond de Sky-kopman aan de kant met een platte band. Froome, die daarvoor al had moeten lossen, speelde knecht met dienst en behoedde Thomas nog voor veel meer tijdsverlies. Froome kon evenwel niet vermijden dat Thomas zijn blauwe leiderstrui zou verliezen.

Ondertussen had ook Bennett de sprong naar de 4 vooraan gemaakt. Hij ging meteen op en over de kopgroep maar slaagde er uiteindelijk enkel in om Hermans en Aru te lossen. Landa hield het langste stand en snelde ultiem nog naar de overwinning, net voor Bennett en Majka. Hermans spartelde naar de 5e plek. Tiesj Benoot kwam als eerste van het favorietengroepje als 6e over de streep. Damiano Caruso wordt de nieuwe leider.

"Overwinningsgebaar voor Scarponi"

Voor Mikel Landa is het een emotionele dag geworden. Zijn goede vriend Michele Scarponi woonde niet ver van aankomstplaats Sarnano Sassotetto.

"Het is speciaal om hier te winnen, dichtbij de woning van mijn vriend. Mijn overwinningsgebaar was voor hem. Hij zal altijd bij ons zijn, we zullen hem altijd herinneren", reageerde een geëmotioneerde Landa.

Landa wijst naar de hemel.

Wedstrijdverloop

 1. 16:48 Einde
 2. 16:47 Landa wint! Landa gaat nog over Bennett en Majka! Hermans wordt 5e, Benoot is heel knap eerste van het favorietengroepje en wordt 6e.
 3. 16:46 Bennett versnelt! Hermans moet passen!
 4. 16:46 Froome probeert Thomas terug te brengen. In de kopgroep versnelt Aru.
 5. 16:45 Thomas met platte band! Terwijl Bardet aanvalt, staat Thomas aan de kant! Is Kwiatkowski nu de kopman? Benoot schoof uitstekend mee met Bardet.
 6. 16:45 Hermans bijt op de tanden
 7. 16:43 Ondertussen is Landa bij de 4 koplopers gekomen. Hij gaat er meteen op en over. Aru en Majka pikken met moeite aan. Ook Hermans is er nog bij! Vooral op karakter, want de Belg moest toch 20 meter toestaan.
 8. 16:41 Froome past! Nog 2 kilometer en Froome ligt aan het rekkertje! Nu is het wel duidelijk dat het kopmanschap bij Thomas rust. Benoot peddelt ondertussen heel knap met de favorieten naar boven.
 9. 16:40 Landa! Daar is Mikel Landa! De Spanjaard versnelt maar echt gevleugeld lijkt zijn aanval niet. Landa zoeft wel voorbij Mikel Angel Lopez, die met krampen lijkt te kampen. Ondertussen onderhoudt Sky nog steeds het strakke tempo.
 10. 16:40 Nog 3 KM Majka blijft in het vizier van zijn drie medevluchters. De 4 hebben 20 seconden op het peloton.
 11. 16:38 Majka fladdert weg! Aru kan een versnelling van Majka niet beantwoorden. Meteen slaat de Pool een gat. Lopez haalt de kolen uit het vuur voor de rest, maar Hermans probeert vooral op eigen tempo terug te keren.
 12. 16:38
 13. 16:36 Keurige kopgroep Mooie namen in de vierkoppige voorwacht. Majka, Aru, Lopez en Hermans hebben een kleine voorgift op het peloton. Voorlopig blijven de grote kanonnen zitten.
 14. 16:33 Ook Hermans demarreert! Ben Hermans (ICA) valt aan en komt dicht bij Aru en Majka. Kiriyenka houdt het tempo in het peloton verschroeiend hoog. Niemand raakt echt ver weg.
 15. 16:32 Aru en Majka Fabio Aru en Rafael Majka zijn de volgende die het proberen. Net voor de vod van de 5 kilometer zetten ze samen de achtervolging op Angel Lopez in.
 16. 16:31 Aanval Lopez! Het werk van Kangert zit erop. Meteen valt de Colombiaanse kopman van Astana aan. Sky houdt hetzelfde hoge tempo aan. Lopez staat op 1'13" en mag wel een eindje weg rijden.
 17. 16:30 Landa zit achteraan het favorietengroepje, dat geslonken is tot zo'n 20 renners. De Spanjaard merkt zelf dat hij wat ver zit en schuift makkelijk op. In zijn zog volgen Bennett en Benoot.
 18. 16:30
 19. 16:28 De ene na de andere renner moet lossen. Niki Terpstra zet zich nu aan de kant. De Nederlander van Quick-Step Floors heeft het heel lang volgehouden.
 20. 16:28
 21. 16:27 Benoot en Jungels zitten terug waar ze zaten. Dat moet toch krachten hebben gekost.
 22. 16:25 Laatste renners gegrepen Vlasov pikte nog even bij Neilands aan, maar het duo is eraan voor de moeite. Als de Rus achterom kijkt, kijkt hij recht in de bek van de blauwe garde van Astana.
 23. 16:23 Roglič gaat deze etappe niet winnen. Hij tikt het voorwiel aan van een Katoesja-renner voor hem. Benoot en Jungels worden daardoor opgehouden. De Sloveen moet ellenlang wachten op een nieuwe fiets.
 24. 16:22 Benoot Tiesj Benoot zit voorlopig uitstekend gepositioneerd. Zij aan zij met Roglic, de ritwinnaar van gisteren, rijdt hij in de top 15 de Sassoteto op.
 25. 16:21 Bagioli en Pederson worden opgeslokt door het peloton. De spartelende Neilands heeft nog 45 seconden.
 26. 16:20
 27. 16:18 De voorsprong van de vluchters duikt onder de minuut. De Let Neilands wil het onvermijdelijke nog even uitstellen en is vooraan gaan versnellen. Ondertussen zijn Sagan en Oss al gelost in het peloton.
 28. 16:16 Mosca laat nu toch lopen. Drie dagen na elkaar in de aanval gaat niet in de koude kleren zitten.
 29. 16:12 Mosca pakt tweede tussensprint De Italiaan probeerde vandaag enkele bergpunten van Bagioli af te snoepen. Die doet het nu keurig en komt niet uit het wiel van Mosca. Meteen na de streep zet de Italiaan zich aan de kant. Hij pikt wel nog aan bij Vlasov.
 30. 16:11 Trage rit Het peloton trekt nu alle registers open. Toch zullen de renners zelfs niet binnen de traagste aankomsttijd finishen.
 31. 16:04 Aanloop naar de voet verloopt gespannen Verschillende treintjes worden op poten gezet. Naast Sky en Mitchelton-Scott hebben ook Astana (voor Mikel Angel Lopez) en Lotto-Jumbo NL (Bennett) vooraan postgevat.
 32. 16:00 Mitchelton-Scott! Vandaag is het werkendag voor de renners van Mitchelton-Scott. De Australische wielerploeg zet zich op kop voor kopman Yates. De Brit verloor al heel wat tijd in deze Tirreno en staat op een kleine minuut van Thomas. Volgt Adam Yates in de voetsporen van zijn tweelingbroer Simon, die zojuist de koninginnenrit in Parijs-Nice won?
 33. 15:58 BMC rekent op Caruso De Italiaan staat knap 4e in de stand op slechts 8 seconden van Thomas. Kan hij de toppers volgen of wordt het de schade beperken?
 34. 15:56
 35. 15:51
 36. 15:49 Ondertussen is de voorsprong van de 6 vrijbuiters weer aan het oplopen. Het peloton staat 4'30" in het krijt.
 37. 15:49 Vincenzo Nibali is alweer achterop geraakt. Hij wordt nu door enkele ploegmaats in allerijl naar voren geloodst.
 38. 15:46 Enkele knechten gaan nog vlug om wat drinkbussen voor hun kopmannen. Daar is nog maar weinig tijd voor, want de slotklim is nu echt niet veraf meer.
 39. 15:43
 40. 15:42 De vluchters voelen de hete adem van het peloton in de nek. Hun voorsprong bedraagt nog maar 2 minuten. Antoine Duchesne geeft er vooraan nog eens een snok aan.
 41. 15:37 Op weg naar de slotklim! Nog 20 kilometer naar de voet van Sarnano Sassotetto. Daar zal de strijd tussen de klassementsmannen losbarsten. Het zwaartepunt op die klim ligt vlak voor de laatste kilometer, met stroken die oplopen tot 13 procent.
 42. 15:34 De koerssituatie blijft ongewijzigd. Sky op kop van het peloton.
 43. 15:31 Pech voor Mathias Frank Dubbele pech zelfs. De Zwitser van AG2R kreeg voor de start van de Tirreno het rugnummer 13 opgespeld. Nu komt Frank ook nog eens ten val.
 44. 15:25 Bagioli aan het rekkertje Houdt de bergkoning het voor bekeken? Daar leek het eerst sterk op, want de Italiaan zwaaide zijn medevluchters al vaarwel. Bagioli spant zich nu toch in om het wiel van Duchesne te volgen.
 45. 15:25 Wat kunnen Aru en Yates op de slotklim?
 46. 15:22
 47. 15:17 Al 15 bergpunten voor Bagioli Ook de derde bergsprint is spek voor de bek van Nicola Bagiola. De Italianen in de kopgroep doen een "triple" want Jacopo Mosca strandt weer op de 2e plaats. Bagioli leidt het bergklassement met 35 punten. Aan de aankomst vallen er slechts 15 te verdienen, de Italiaan kan dus op beide oren slapen. Ook morgen heeft hij de groene bergtrui om zijn schouders.
 48. 15:12 Sagan voert een kunstje op Veel kon Peter Sagan nog niet klaarmaken in deze Tirreno-Adriatico. De wereldkampioen probeert dan maar om op een niet-sportieve wijze in beeld te komen. Terwijl hij enkele drinkbussen gaat halen, doet hij een wheelie. Sagan zal in de etappe van morgen misschien wél zijn slag kunnen slaan. Met de Muur van Filottrano vindt de wereldkampioen een aankomst die op zijn lijf geschreven is.
 49. 15:12
 50. 15:06 Cunego met materiaalpech Een oude glorie in beeld. Damiano Cunego maakt noodgedwongen een fietswissel op de flanken van de Penna San Giovanni. Het gaat al een tijdje bergaf met de carrière van de oud-Girowinnaar.
 51. 15:05
 52. 15:00 Penna San Giovanni De Gualdo is nog maar net verteerd of de volgende beklimming is al in aantocht. De Penna San Giovanni is 5,5 kilometer lang met een maximumpercentage van 15%. Het is vooral de snelle opeenvolging van klimmetjes die het de renners lastig maakt.
 53. 14:53 Landa en Froome De twee topfavorieten voor de eindwinst van deze Tirreno zitten -logischerwijs- niet ver van elkaar gepositioneerd. Wel opvallend is het feit dat dat achteraan het peloton is.
 54. 14:53
 55. 14:49 Bardet gaat voor dagwinst Ik verwacht vandaag voor de ritwinst te kunnen strijden. De eindoverwinning is voorlopig niet aan de orde, we zien wel waar ik dinsdag sta. Romain Bardet (AG2R)
 56. 14:45
 57. 14:41 Castroviejo zwoegt De knechten van Sky zijn aan zet op kop van het peloton. Jonathan Castroviejo leidt de dans. De Spanjaard maakte vorig jaar nog deel uit van Movistar, waar hij grotendeels hetzelfde soort werk moest opknappen.
 58. 14:37 Déjà vu op de Gualdo Opnieuw graait Bagioli 5 bergpunten mee, in zijn zog is Mosca goed voor de 3 punten. De anderen laten begaan en mengen zich niet in de strijd.
 59. 14:31 Sneeuw op de top van de Sassotetto
 60. 14:29 Van Avermaet bengelt achteraan het peloton. Het parcours is niet op zijn maat gemaakt, dus in principe kan de olympische kampioen een snipperdag nemen.
 61. 14:26 Dumoulin zag het deze morgen nog zitten Ik ben terug gezond. Gisteren was ik slecht maar vandaag hoop ik mezelf te verbazen en goed voor de dag te komen. Tom Dumoulin
 62. 14:21 Maakt Mosca weer amok met een Rus? Puntenkoning Mosca maakte gisteren heel wat misbaar toen Koerianov voor zijn neus een tussensprint wegkaapte. Ook vandaag zit er met Vlasov, een ploegmaat van Koerianov, een Rus in de kopgroep. Vlasov knoopt een gesprek aan met de driftige Italiaan, komt het incident van gisteren ter sprake? Veel tijd hebben de 2 niet om te keuvelen. Met de Gualdo nadert de 2e zware beklimming met rasse schreden.
 63. 14:14 Ondertussen bevindt Vincenzo Nibali zich tussen de auto's. Heeft de Italiaan van Bahrein Merida mechanische pech gehad? Nibali vindt even later de aansluiting met de staart van het peloton.
 64. 14:10 Bagioli pakt de bergpunten Bagioli, leider in het bergklassement, komt als eerste boven op de San Ginesio. Mosca probeert zijn landgenoot te verrassen, maar de Italiaan van Nippo-Vini Fantini geeft geen krimp.
 65. 14:03
 66. 14:02 Schade Dumoulin valt mee Ondertussen is ook duidelijk geworden dat Tom Dumoulin geen grote gevolgen zal overhouden van zijn val. Geen breuken, wel enkele oppervlakkige schaafwonden op de borststreek, handen en benen. De Nederlander hoeft ook niet opgenomen te worden in het ziekenhuis. Een grote opluchting voor Sunweg, want bij een zwaardere blessure zou de voorbereiding richting de Giro ernstig verstoord zijn.
 67. 14:01 Het werk van Sky loont, de voorsprong van de 6 vooraan is langzaamaan aan het slinken. De rus Vlasov is wel nog steeds virtueel leider.
 68. 13:54
 69. 13:46 Sky op kop Op de voorposten van het peloton krijgen we een herkenbaar beeld te zien. De witte brigade van Team Sky ment het peloton en trekt het wat meer op een lint in aanloop naar de eerste echte klim van de dag. Blauwe trui Thomas haakt als laatste zijn wagonnetje aan het Sky-treintje, net achter zijn kopman Froome. Voorlopig geeft de leider geen trap te veel.
 70. 13:43 Tirreno-Adriatico kunnen rijden is heel belangrijk voor mij. Dit is de ideale voorbereiding voor de Giro. Chris Froome
 71. 13:40 Hier in Italië heb je altijd een onvoorspelbaar koersverloop, de beklimmingen zijn hier heel explosief. Chris Froome
 72. 13:29 Slotklim Sarnano sassotetto Terwijl de renners in dalende lijn de laatste 100 kilometer van de rit ingaan, kijken wij al uit naar al het lekkers dat nog komen moet. Vooral de slotklim naar ski-oord Sassotetto springt in het oog. De 13,1 kilometer-lange beklimming heeft een gemiddelde stijging van zo'n 7,3%. De laatste keer dat deze beklimming in het parcours van de Tirreno zat, was de blauwe leiderstrui rond de schouders van ene Michele Scarponi gedrapeerd. De betreurde Italiaan slaagde dat jaar (2010) er niet in zijn titel uit 2009 te verlengen. Stefano Garzelli, een andere Italiaan, kaapte de drietand voor de neus van Scarponi weg. Beide renners finishten in dezelfde tijd, maar Garzelli was in alle 7 etappes beter geplaatst.
 73. 13:17 Bevoorrading Het peloton laaft de dorst en stilt de honger. Daar nemen de renners heel wat meer tijd voor dan de 6 vluchters, die druk bezig zijn hun voorsprong van 5' 20" te verdedigen.
 74. 13:12
 75. 13:04 Het regent Oranje opgaves Niet alleen in Tirreno-Adriatico , maar ook in Parijs-Nice vallen de Nederlandse renners als vliegen. Gisteren nog brak Wout Poels (Sky) zijn sleutelbeen, waardoor hij zijn klassementsdroom in de Tirreno moest opbergen. Vandaag volgde Tom Dumoulin zijn voorbeeld. In Parijs-Nice gaf ook Mike Teunissen al op. In Nederland zullen alle ogen nu dus gericht zijn op Wilco Kelderman. De nog altijd maar 26-jarige renner van Team Sunweb staat 7e in de stand op 19 seconden van leider Thomas.
 76. 12:57 Momenteel kronkelt het parcours langs de regio's Umbria en Marche, die twee jaar geleden nog meerdere felle aardbevingen te verduren kregen. Deze aardbevingen waren onmogelijk te voorspellen, laat ons dus hopen voor het peloton dat zij vandaag uit zullen blijven.
 77. 12:50 Gaat leider Thomas knechten? Geraint Thomas staat er uitstekend voor. Gisteren klom hij mee met de besten, terwijl zijn kopman Froome (een beetje) moest passen. De Brit liet echter voor de start van de 4e etappe verstaan dat hij Froome als eerste de top van de Sassotetto ziet overschrijden. Komen de klassementsambities van Thomas vandaag op de tweede plaats?
 78. 12:42 Het kleurrijke peloton slingert zich doorheen het parcours van de Tirreno. Nu dus zonder het zwart-wit-rood van de onfortuinlijke Tom Dumoulin.
 79. 12:34
 80. 12:30 Opgave Tom Dumoulin! Onze woorden waren nog niet koud of Team Sunweb krijgt nog wat pech te verduren. Dumoulin, de Nederlandse kopman van het team, viel onder nog onbekende omstandigheden. De Giro-winnaar kroop niet meteen terug in het zadel en dat is meestal een veeg teken. Dumoulin geeft nu dus op.
 81. 12:26 Geschke is opgelucht na zijn zware val
 82. 12:20
 83. 12:12 Voor Team Sunweb was etappe 3 van de Tirreno er eentje van hoogtes en laagtes. Schaduwkopman Wilco Kelderman klom gezwind naar een 9e plaats in de rituitslag en kopman Tom Dumouling sloop de top 10 van het algemeen klassement binnen. Tegelijkertijd hadden beide renners lijdzaam moeten toezien hoe twee van hun ploegmaats uit de wedstrijd stapten. Simon Geschke maakte een doodsmak maar kwam er van af met een sleutelbeenbreuk. Ook Søren Kragh Andersen moest opgeven. Hij gaf er, wegens ziekte, al voor de start de brui aan.
 84. 12:06 De vluchters van de dag: ze zijn met 6 en hebben bijna een dito (in minuten) voorsprong bij elkaar gefietst
 85. 12:03 Victor Campenaerts stoomt Benoot klaar
 86. 11:51 Tirreno Tiesj Tiesj Benoot verkeert in bloedvorm. Vorige zaterdag soleerde de renner van Lotto Soudal naar de zege in de Strade Bianche. Gisteren werd hij knap derde, maar na de rit werd duidelijk dat er meer in zat. Benoot was een tijdje ingesloten en kon daarom niet reageren op de uitval van Yates. Benoot staat 14e op 44 seconden van leider Thomas. Kan hij de klimmersbenen die hij vorig jaar in de Dauphiné en de Tour voor het eerst tentoonspreidde ook vandaag aanspreken?
 87. 11:43 Of was het Israel "Breakaway" Academy? Ook Israel Cycling Academy liet zich al positief opmerken in Tirreno-Adriatico. Voor de 3e dag op rij zit een van hun renners in de vroege vlucht. Vier op een rij kon niet, want de openingsetappe was een ploegentijdrit.
 88. 11:39
 89. 11:32
 90. 11:25 De eerste tussensprint in deze etappe ligt na 114 kilometer. Meer dan waarschijnlijk zullen de 6 vluchters daar de bonificatieseconden (3, 2 en 1) onder elkaar verdelen. Durft iemand Mosca, de leider in het puntenklassement, iets in de weg te leggen?
 91. 11:21
 92. 11:20
 93. 11:00 Groentje Vlasov Het Russische Procontinentale team Gazprom-Rusvelo heeft met Cherkasov (1996), Foliforov (1992) en Vlasov (1996) flink wat youngsters aan de start staan in deze Tirreno. De voorbije dagen lieten zij zich al opmerken in de vlucht van de dag. Nu is het dus de beurt aan Alexandr Vlasov.
 94. 11:00
 95. 10:54 Zijn de wielergoden goedgezind? De weersverwachtingen zijn goed: de hemel kleurt blauw in Italië. Laat dat nu net de kleur zijn van de leiderstrui in Tirreno-Adriatico. Zijn de wielergoden ons goedgezind en vergasten ze ons op een spetterende koninginnenrit?
 96. 10:40 Zes renners ontsnappen uit het peloton Meteen na de start regende het aanvallen. Zes renners slagen er voorlopig in voorop te blijven. Onder hen enkele bekende gezichten. Neilands (ICA), Boev (Gazprom-Rusvelo), Duchesne (FDJ) en Pedersen (Trek-Segafredo) zijn er al zeker bij. De aanstoker was alweer Mosca, de koning van de tussenspurts van deze editie.
 97. 10:37
 98. 10:34
 99. 10:32
 100. 10:30 Start Het officieuze startsein is gegeven in Foligno. Meteen na de start krijgen de renners een 1e beklimming op hun bord: de Valico di Colfiorito. Wat daarna volgt is een lange, afmattende aanloop naar de slotbeklimming.
 101. 10:29 Wedstrijd
 102. 10:27
 103. 10:21 Wat kan Mikel Landa? De ex-knecht van Sky-kopmannen Froome en Thomas rijdt dit jaar voor het Spaanse Movistar. In de Ronde van Frankrijk van 2017 finishte de Spanjaard nog als 4e, wat vooral te wijten was aan de bergen werk die hij toen verzette voor Froome. Dit jaar kan Landa eindelijk voor eigen rekening rijden.
 104. 10:20
 105. 10:11 Slaat Sky zijn slag? Met Thomas, Froome en Kwiatkowski heeft Sky 3 ijzers in het vuur in deze koninginnenrit. Met flink wat hoogtemeters op het programma lijkt deze etappe spek voor de bek van de Britse wielerformatie.
 106. 09:42 Vooraf
profiel
Uitslag

Uitslag rit

1 SPA Mikel Landa MOV 6u22'13"
2 POL Rafal Majka BOH +0"
3 NZL George Bennett TLJ +0"
4 ITA Fabio Aru UAD +6"
5 BEL Ben Hermans ICA +6"
6 BEL Tiesj Benoot LTS +6"
7 FRA Romain Bardet ALM +6"
8 NED Wilco Kelderman SUN +6"
9 GBR Adam Yates MTS +6"
10 COL Rigoberto Urán EFD +6"
11 POL Michal Kwiatkowski SKY +6"
12 ITA Domenico Pozzovivo TBM +6"
13 ITA Damiano Caruso BMC +6"
14 SPA Jaime Rosón MOV +14"
15 ITA Davide Formolo BOH +18"
16 ITA Vincenzo Nibali TBM +26"
17 ZAF Louis Meintjes DDD +26"
18 SLO Simon Špilak TKA +26"
19 ITA Ivan Santaromita NIP +33"
20 GBR Geraint Thomas SKY +40"
37 BEL Greg Van Avermaet BMC +4'12"
44 BEL Tosh Van der Sande LTS +6'01"
45 BEL Philippe Gilbert QST +6'10"
49 BEL Julien Vermote DDD +7'59"
60 BEL Nikolas Maes LTS +11'52"
65 BEL Jens Keukeleire LTS +12'11"
68 BEL Gijs Van Hoecke TLJ +13'38"
87 BEL Tom Van Asbroeck EFD +16'01"
89 BEL Sep Vanmarcke EFD +16'01"
94 BEL Victor Campenaerts LTS +16'01"
95 BEL Maarten Wynants TLJ +16'01"
98 BEL Jasper Stuyven TFS +16'01"
111 BEL Iljo Keisse QST +18'32"
122 BEL Jens Debusschere LTS +18'32"
klassement
1 POL Michal Kwiatkowski SKY 25u32'56"
2 ITA Damiano Caruso BMC +24"
3 GBR Geraint Thomas SKY +32"
4 BEL Tiesj Benoot LTS +1'06"
5 GBR Adam Yates MTS +1'10"
6 SPA Mikel Landa MOV +1'13"
7 ITA Davide Formolo BOH +1'15"
8 SPA Jaime Rosón MOV +1'15"
9 NZL George Bennett TLJ +1'16"
10 COL Rigoberto Urán EFD +1'22"
11 ITA Vincenzo Nibali TBM +1'59"
12 ITA Fabio Aru UAD +2'02"
13 FRA Romain Bardet ALM +2'31"
14 ITA Domenico Pozzovivo TBM +2'34"
15 KAZ Alexey Lutsenko AST +3'07"
16 COL Miguel Ángel López AST +3'27"
17 ZAF Louis Meintjes DDD +3'51"
18 LUX Bob Jungels QST +3'56"
19 SLO Jan Polanc UAD +4'23"
20 BEL Greg Van Avermaet BMC +4'41"
21 ITA Ivan Santaromita NIP +5'21"
22 ITA Diego Ulissi UAD +6'26"
23 WRU Kanstantsin Siutsou TBM +6'34"
24 ITA Edoardo Zardini WIL +8'29"
25 BEL Philippe Gilbert QST +8'35"
26 RUS Sergey Firsanov GAZ +8'44"
27 SLO Simon Špilak TKA +8'47"
28 POR José Gonçalves TKA +8'58"
29 SLO Primož Roglic TLJ +9'01"
30 ZWI Steve Morabito GFC +9'18"
31 ITA Davide Villella AST +10'47"
32 AUS Simon Clarke EFD +11'06"
33 ITA Fabio Felline TFS +12'31"
34 GBR Chris Froome SKY +13'31"
35 EST Tanel Kangert AST +13'33"
36 ZWI Mathias Frank ALM +15'21"
37 POL Rafal Majka BOH +15'39"
38 BEL Julien Vermote DDD +16'23"
39 CRI Andrey Amador MOV +16'47"
40 TSJ Zdenek Štybar QST +18'16"
41 FRA Matthieu Ladagnous GFC +18'17"
42 BEL Tosh Van der Sande LTS +18'44"
43 SLW Peter Sagan BOH +19'31"
44 BEL Jasper Stuyven TFS +19'46"
45 ZAF Daryl Impey MTS +19'46"
46 AUS Luke Durbridge MTS +19'47"
47 DUI Tony Martin TKA +19'52"
48 WRU Vasil Kirijenka SKY +20'05"
49 NZL Jack Bauer MTS +21'39"
50 AUS Nathan Haas TKA +21'47"
51 POR Nélson Oliveira MOV +22'46"
52 ITA Daniel Oss BOH +22'48"
53 ITA Gianni Moscon SKY +23'12"
54 ITA Simone Ponzi NIP +24'16"
55 GBR Scott Thwaites DDD +25'26"
56 ITA Franco Pellizotti TBM +26'39"
57 ITA Davide Cimolai GFC +27'48"
58 NOO Edvald Boasson Hagen DDD +27'49"
59 SLO Kristijan Koren TBM +27'53"
60 ZWI Michael Schär BMC +28'10"
61 CAN Antoine Duchesne GFC +28'13"
62 OEK Andrej Grivko AST +28'20"
63 SPA Jorge Arcas MOV +28'26"
64 BEL Jens Keukeleire LTS +28'40"
65 BEL Sep Vanmarcke EFD +28'48"
66 ITA Marco Canola NIP +28'57"
67 RUS Aleksander Vlasov GAZ +29'30"
68 AUS Michael Hepburn MTS +31'22"
69 ITA Dario Cataldo AST +31'23"
70 NED Jos van Emden TLJ +31'25"
71 ITA Matteo Busato WIL +31'55"
72 DUI Marcus Burghardt BOH +32'50"
73 RUS Nikolay Cherkasov GAZ +33'27"
74 ITA Oscar Gatto AST +34'04"
75 POL Tomasz Marczynski LTS +34'22"
76 ITA Marco Marcato UAD +35'41"
77 NED Niki Terpstra QST +35'59"
78 BEL Victor Campenaerts LTS +36'29"
79 AUS Rohan Dennis BMC +36'39"
80 SPA Jonathan Castroviejo SKY +36'44"
81 ITA Salvatore Puccio SKY +37'19"
82 BEL Nikolas Maes LTS +37'36"
83 FRA Clément Venturini ALM +37'53"
84 FRA Alexis Gougeard ALM +38'41"
85 BEL Jens Debusschere LTS +38'59"
86 NED Boy van Poppel TFS +40'07"
87 WRU Aliaksandr Riabushenko UAD +40'09"
88 ITA Daniele Bennati MOV +40'45"
89 ITA Alberto Bettiol BMC +41'55"
90 FRA Alexandre Geniez ALM +42'01"
91 NOO Daniel Hoelgård GFC +44'24"
92 SLO Luka Mezgec MTS +44'33"
93 LET Krists Neilands ICA +45'20"
94 DUI Lennard Kämna SUN +45'27"
95 ARG Maximiliano Richeze QST +45'31"
96 ITA Sacha Modolo EFD +45'42"
97 CAN Guillaume Boivin ICA +45'49"
98 RUS Alexander Foliforov GAZ +46'16"
99 ITA Nicola Bagioli NIP +46'36"
100 NOO August Jensen ICA +47'07"
101 ITA Filippo Pozzato WIL +47'17"
102 NZL Patrick Bevin BMC +47'20"
103 FRA Julien Duval ALM +48'49"
104 NED Danny van Poppel TLJ +48'54"
105 FRA Benoît Vaugrenard GFC +49'59"
106 ZWI Stefan Küng BMC +51'11"
107 OOS Matthias Brändle TFS +51'58"
108 BEL Tom Van Asbroeck EFD +52'28"
109 GBR Alex Dowsett TKA +52'39"
110 ROE Eduard Michael Grosu NIP +52'44"
111 ITA Simone Consonni UAD +53'25"
112 RUS Stepan Kurianov GAZ +54'17"
113 ITA Jacopo Mosca WIL +54'21"
114 DUI Jasha Sütterlin MOV +54'26"
115 DEN Mads Pedersen TFS +55'14"
116 DUI Nikias Arndt SUN +55'52"
117 ITA Damiano Cunego NIP +56'29"
118 DUI Marcel Kittel TKA +56'55"
119 ITA Kristian Sbaragli ICA +57'01"
120 JAP Sho Hatsuyama NIP +57'38"
121 DUI Rick Zabel TKA +57'39"
122 IER Ryan Mullen TFS +58'10"
123 NED Dennis van Winden ICA +58'11"
124 VS Chad Haga SUN +58'50"
125 FRA Marc Sarreau GFC +1u00'36"
126 POL Maciej Bodnar BOH +1u00'42"
127 BEL Maarten Wynants TLJ +1u01'20"
128 VS Taylor Phinney EFD +1u01'25"
129 RUS Artem Nych GAZ +1u02'09"
130 ITA Marco Coledan WIL +1u02'17"
131 ITA Jakub Mareczko WIL +1u02'39"
132 ITA Filippo Ganna UAD +1u03'17"
133 RUS Igor Boev GAZ +1u03'19"
134 ISR Guy Sagiv ICA +1u03'57"
135 ITA Liam Bertazzo WIL +1u17'04"
1 AUS Rohan Dennis BMC 11'14"
2 NED Jos van Emden TLJ +4"
3 SPA Jonathan Castroviejo SKY +8"
4 DEN Mads Pedersen TFS +8"
5 ITA Gianni Moscon SKY +12"
6 AUS Michael Hepburn MTS +13"
7 NZL Jack Bauer MTS +13"
8 AUS Luke Durbridge MTS +17"
9 SLO Primož Roglic TLJ +18"
10 WRU Vasil Kirijenka SKY +18"
11 GBR Chris Froome SKY +20"
12 POL Michal Kwiatkowski SKY +20"
13 GBR Geraint Thomas SKY +23"
14 NZL Patrick Bevin BMC +23"
15 POR Nélson Oliveira MOV +23"
16 BEL Victor Campenaerts LTS +23"
17 ZAF Daryl Impey MTS +23"
18 FRA Matthieu Ladagnous GFC +23"
19 IER Ryan Mullen TFS +24"
20 LUX Bob Jungels QST +25"
21 DUI Lennard Kämna SUN +25"
22 DUI Tony Martin TKA +27"
23 ITA Filippo Ganna UAD +28"
24 BEL Sep Vanmarcke EFD +29"
25 POL Maciej Bodnar BOH +30"
26 CRI Andrey Amador MOV +30"
27 OOS Matthias Brändle TFS +31"
28 ZWI Stefan Küng BMC +33"
29 VS Chad Haga SUN +33"
30 NOO Edvald Boasson Hagen DDD +37"
31 KAZ Alexey Lutsenko AST +37"
32 FRA Alexis Gougeard ALM +38"
33 AUS Nathan Haas TKA +39"
34 NED Niki Terpstra QST +39"
35 POR José Gonçalves TKA +40"
36 VS Taylor Phinney EFD +41"
37 ITA Damiano Caruso BMC +41"
38 NED Danny van Poppel TLJ +42"
39 SLO Jan Polanc UAD +42"
40 BEL Greg Van Avermaet BMC +44"
41 GBR Alex Dowsett TKA +44"
42 ITA Fabio Felline TFS +44"
43 ZWI Steve Morabito GFC +46"
44 DUI Jasha Sütterlin MOV +46"
45 FRA Alexandre Geniez ALM +47"
46 BEL Tiesj Benoot LTS +47"
47 SPA Jaime Rosón MOV +48"
48 BEL Tom Van Asbroeck EFD +49"
49 WRU Kanstantsin Siutsou TBM +50"
50 ITA Diego Ulissi UAD +51"
51 EST Tanel Kangert AST +52"
52 FRA Julien Duval ALM +52"
53 AUS Simon Clarke EFD +53"
54 ZWI Mathias Frank ALM +53"
55 ITA Alberto Bettiol BMC +54"
56 GBR Adam Yates MTS +54"
57 ITA Salvatore Puccio SKY +55"
58 NZL George Bennett TLJ +55"
59 CAN Antoine Duchesne GFC +55"
60 BEL Philippe Gilbert QST +56"
61 SPA Jorge Arcas MOV +57"
62 ITA Davide Formolo BOH +58"
63 TSJ Zdenek Štybar QST +58"
64 ITA Davide Villella AST +59"
65 FRA Benoît Vaugrenard GFC +59"
66 ITA Vincenzo Nibali TBM +59"
67 ITA Simone Consonni UAD +1'00"
68 SLO Luka Mezgec MTS +1'00"
69 SLW Peter Sagan BOH +1'00"
70 ITA Fabio Aru UAD +1'03"
71 ROE Eduard Michael Grosu NIP +1'03"
72 ITA Daniel Oss BOH +1'04"
73 ITA Daniele Bennati MOV +1'04"
74 RUS Artem Nych GAZ +1'04"
75 COL Miguel Ángel López AST +1'05"
76 BEL Maarten Wynants TLJ +1'05"
77 FRA Clément Venturini ALM +1'07"
78 ZWI Michael Schär BMC +1'07"
79 NOO Daniel Hoelgård GFC +1'08"
80 DUI Marcus Burghardt BOH +1'08"
80 COL Rigoberto Urán EFD +1'08"
82 FRA Romain Bardet ALM +1'08"
83 BEL Jens Keukeleire LTS +1'09"
84 RUS Sergey Firsanov GAZ +1'09"
85 BEL Julien Vermote DDD +1'10"
86 OEK Andrej Grivko AST +1'10"
87 FRA Marc Sarreau GFC +1'10"
88 SPA Mikel Landa MOV +1'10"
89 RUS Aleksander Vlasov GAZ +1'11"
90 ITA Domenico Pozzovivo TBM +1'12"
91 ITA Edoardo Zardini WIL +1'12"
92 BEL Jasper Stuyven TFS +1'13"
93 DUI Rick Zabel TKA +1'14"
94 ITA Marco Marcato UAD +1'14"
95 WRU Aliaksandr Riabushenko UAD +1'15"
96 POL Rafal Majka BOH +1'16"
97 ITA Sacha Modolo EFD +1'16"
98 LET Krists Neilands ICA +1'16"
99 ITA Filippo Pozzato WIL +1'23"
100 RUS Nikolay Cherkasov GAZ +1'25"
101 CAN Guillaume Boivin ICA +1'27"
102 SLO Kristijan Koren TBM +1'27"
103 DUI Marcel Kittel TKA +1'28"
104 RUS Alexander Foliforov GAZ +1'28"
105 ITA Oscar Gatto AST +1'28"
106 ITA Dario Cataldo AST +1'30"
107 BEL Nikolas Maes LTS +1'32"
108 DUI Nikias Arndt SUN +1'34"
109 POL Tomasz Marczynski LTS +1'34"
110 RUS Stepan Kurianov GAZ +1'34"
111 ITA Marco Canola NIP +1'35"
112 ITA Jacopo Mosca WIL +1'37"
113 GBR Scott Thwaites DDD +1'38"
114 ITA Simone Ponzi NIP +1'39"
115 ITA Liam Bertazzo WIL +1'39"
116 ARG Maximiliano Richeze QST +1'40"
117 BEL Tosh Van der Sande LTS +1'41"
118 ITA Marco Coledan WIL +1'42"
119 RUS Igor Boev GAZ +1'42"
120 ITA Nicola Bagioli NIP +1'44"
121 JAP Sho Hatsuyama NIP +1'44"
122 ITA Franco Pellizotti TBM +1'47"
123 ZAF Louis Meintjes DDD +1'47"
124 NED Boy van Poppel TFS +1'47"
125 NED Dennis van Winden ICA +1'48"
126 ITA Damiano Cunego NIP +1'49"
127 NOO August Jensen ICA +1'52"
128 ITA Kristian Sbaragli ICA +1'54"
129 ISR Guy Sagiv ICA +1'56"
130 ITA Ivan Santaromita NIP +1'57"
131 ITA Davide Cimolai GFC +1'59"
132 SLO Simon Špilak TKA +2'02"
133 ITA Matteo Busato WIL +2'07"
134 BEL Jens Debusschere LTS +2'24"
135 ITA Jakub Mareczko WIL +2'26"
ITA Sonny Colbrelli TBM
COL Fernando Gaviria QST
BEL Iljo Keisse QST
BEL Gijs Van Hoecke TLJ
1 ITA Jacopo Mosca WIL 33
2 SLW Peter Sagan BOH 30
3 DUI Marcel Kittel TKA 24
4 GBR Adam Yates MTS 24
5 SPA Mikel Landa MOV 21
6 BEL Tiesj Benoot LTS 20
7 POL Michal Kwiatkowski SKY 16
8 SLO Primož Roglic TLJ 14
9 COL Rigoberto Urán EFD 13
10 AUS Rohan Dennis BMC 12
11 GBR Geraint Thomas SKY 12
12 ZWI Steve Morabito GFC 10
13 POL Rafal Majka BOH 10
14 ITA Gianni Moscon SKY 10
15 NED Jos van Emden TLJ 10
16 FRA Romain Bardet ALM 9
17 DEN Mads Pedersen TFS 9
18 RUS Stepan Kurianov GAZ 8
19 NZL George Bennett TLJ 8
20 SPA Jonathan Castroviejo SKY 8
21 ARG Maximiliano Richeze QST 8
22 NZL Patrick Bevin BMC 8
23 DUI Marcus Burghardt BOH 7
24 ITA Fabio Aru UAD 7
25 ITA Sacha Modolo EFD 7
26 TSJ Zdenek Štybar QST 6
27 RUS Igor Boev GAZ 6
28 ISR Guy Sagiv ICA 6
29 AUS Michael Hepburn MTS 5
30 BEL Jens Debusschere LTS 5
31 ITA Nicola Bagioli NIP 5
32 AUS Luke Durbridge MTS 4
33 NZL Jack Bauer MTS 4
34 SLO Kristijan Koren TBM 4
35 ITA Marco Canola NIP 4
36 RUS Alexander Foliforov GAZ 4
37 ROE Eduard Michael Grosu NIP 4
38 ITA Simone Consonni UAD 4
39 NED Dennis van Winden ICA 4
40 SPA Jaime Rosón MOV 3
41 BEL Greg Van Avermaet BMC 3
42 RUS Aleksander Vlasov GAZ 3
43 LET Krists Neilands ICA 3
44 NED Danny van Poppel TLJ 3
45 RUS Artem Nych GAZ 3
46 CAN Antoine Duchesne GFC 2
47 ITA Dario Cataldo AST 2
48 ITA Damiano Caruso BMC 1
49 LUX Bob Jungels QST 1
50 WRU Vasil Kirijenka SKY 1
51 NED Niki Terpstra QST 1
52 DUI Rick Zabel TKA 1
ITA Jakub Mareczko WIL -5
1 ITA Nicola Bagioli NIP 35
2 ITA Jacopo Mosca WIL 25
3 ITA Dario Cataldo AST 20
4 SPA Mikel Landa MOV 15
5 POL Rafal Majka BOH 10
6 GBR Adam Yates MTS 8
7 ZWI Steve Morabito GFC 8
8 JAP Sho Hatsuyama NIP 8
9 NZL George Bennett TLJ 7
10 SLO Kristijan Koren TBM 7
11 RUS Aleksander Vlasov GAZ 7
12 LET Krists Neilands ICA 7
13 DUI Marcus Burghardt BOH 6
14 SLO Primož Roglic TLJ 5
15 BEL Tiesj Benoot LTS 5
16 ITA Fabio Aru UAD 5
17 SLW Peter Sagan BOH 3
18 AUS Rohan Dennis BMC 3
19 RUS Artem Nych GAZ 3
20 POL Michal Kwiatkowski SKY 2
21 ZWI Michael Schär BMC 2
22 CAN Antoine Duchesne GFC 2
23 RUS Alexander Foliforov GAZ 2
24 NED Dennis van Winden ICA 2
25 GBR Geraint Thomas SKY 1
26 FRA Romain Bardet ALM 1
27 BEL Greg Van Avermaet BMC 1
28 RUS Stepan Kurianov GAZ 1
29 ISR Guy Sagiv ICA 1
1 BEL Tiesj Benoot LTS 25u34'02"
2 SPA Jaime Rosón MOV +9"
3 COL Miguel Ángel López AST +2'21"
4 ITA Gianni Moscon SKY +22'06"
5 RUS Aleksander Vlasov GAZ +28'24"
6 RUS Nikolay Cherkasov GAZ +32'21"
7 FRA Clément Venturini ALM +36'47"
8 FRA Alexis Gougeard ALM +37'35"
9 WRU Aliaksandr Riabushenko UAD +39'03"
10 ITA Alberto Bettiol BMC +40'49"
11 NOO Daniel Hoelgård GFC +43'18"
12 LET Krists Neilands ICA +44'14"
13 DUI Lennard Kämna SUN +44'21"
14 ITA Nicola Bagioli NIP +45'30"
15 NED Danny van Poppel TLJ +47'48"
16 ZWI Stefan Küng BMC +50'05"
17 ITA Simone Consonni UAD +52'19"
18 RUS Stepan Kurianov GAZ +53'11"
19 ITA Jacopo Mosca WIL +53'15"
20 DEN Mads Pedersen TFS +54'08"
21 DUI Rick Zabel TKA +56'33"
22 IER Ryan Mullen TFS +57'04"
23 FRA Marc Sarreau GFC +59'30"
24 RUS Artem Nych GAZ +1u01'03"
25 ITA Jakub Mareczko WIL +1u01'33"
26 ITA Filippo Ganna UAD +1u02'11"
27 ISR Guy Sagiv ICA +1u02'51"
1 KAZ Astana Pro Team AST 76u02'04"
2 GBR Team Sky SKY +39"
3 BRN Bahrain - Merida TBM +43"
4 DUI BORA - hansgrohe BOH +1'41"
5 VAE UAE Team Emirates UAD +2'52"
6 ZWI Team Katusha - Alpecin TKA +4'55"
7 SPA Movistar Team MOV +9'02"
8 BEL Quick-Step Floors QST +9'16"
9 VS BMC Racing Team BMC +16'29"
10 VS Team EF Education First - Drapac p/b Cannondale EFD +20'00"
11 BEL Lotto - Soudal LTS +22'26"
12 AUS Mitchelton - Scott MTS +23'11"
13 FRA Groupama - FDJ GFC +28'28"
14 ZAF Team Dimension Data DDD +28'50"
15 NED Team LottoNL - Jumbo TLJ +28'52"
16 FRA AG2R La Mondiale ALM +34'53"
17 ITA Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini NIP +39'18"
18 RUS Gazprom - RusVelo GAZ +54'14"
19 VS Trek - Segafredo TFS +59'30"
20 ISR Israel Cycling Academy ICA +1u04'33"
21 ITA Wilier Triestina - Selle Italia WIL +1u11'30"
22 DUI Team Sunweb SUN +1u48'08"