Refresh


home : Wielrennen : DVV-trofee


Van der Poel pakt WK-revanche in Lille: "Zet vorige week niet recht"

Van der Poel: "Dit zet vorige week niet recht"

za 10/02/2018 - 16:02 Mathieu van der Poel heeft zijn dominantie in de DVV-trofee bekroond met de zege in Lille. De Nederlander won 7 van de 8 manches en kan de WK-kater wat doorspoelen. Wereldkampioen Wout van Aert was na een weekje vakantie in mindere doen en reed in zijn Lille naar de 8e plaats. "Ik had de kracht niet om te vechten voor mijn positie."

In de interviews vooraf gooiden de twee protagonisten van het WK vorige week al hun ambities op tafel: Van der Poel had zin om te crossen, Van Aert dacht zijn crossgevoel in Spanje te hebben gelaten en had geen goeie benen.

Zo matig hij vorige week voor de dag kwam, zo sterk was Van der Poel vandaag. Van bij de start sprintte hij naar de kop en draaide als eerste het bos in. Toon Aerts nam de rest van de meute in zijn spoor mee.

Er was geen houden aan de Nederlander, die niet omkeek en al snel alleen nog Aerts in zijn zog moest dulden. Een mistrap kostte de Belg de aansluiting. Nog voor half koers was Van der Poel gevlogen.

En het werd een vliegmeeting op de harde zandgrond. Van der Poel snelde aan een stevig tempo rond en vergrootte elke ronde zijn voorsprong.

De strijd om de ereplaatsen was feller. Toon Aerts moest halfweg de rol als tweede ossen, Sweeck en Merlier gingen de slotronden in als achtervolgend duo. Merlier toonde zich de logische snelste in de spurt.

Kevin Pauwels reed een van zijn betere crossen van het seizoen en graaide een mooie vierde plaats mee. Van Aert gaf in het begin nog de indruk mee te kunnen, maar moest gaandeweg de rol lossen. Na een val in het zand was de achtste plaats zijn deel. Hij applaudisseerde bij zijn aankomst naar het aanwezige publiek.

Van der Poel: "Dit maakt het WK niet helemaal goed"

"Dit is een parcours zoals ik het graag heb", zei de winnaar. "Het is redelijk technisch en met veel interval. Of ik  hier reed met revanchegevoelens? Dat is veel gezegd. Dit zet het WK natuurlijk niet helemaal recht."

"Ik wil gewoon de goeie conditie die ik had voor het WK doortrekken en nog een mooi einde aan mijn seizoen breien en nog zoveel mogelijk winnen."

"Ik was deze week niet echt heel ziek, maar ik voelde me niet 100 procent en ik wou me niet forceren. Er komen nog mooie wedstrijden en dan ga ik ook nog mountainbiken in Zuid-Afrika. Ik had mentaal een beetje rust nodig. Ik ben er opnieuw bij en het heeft deugd gedaan vandaag. Het WK was een domper maar voor de rest was dit wel een topseizoen."

Reacties:

 • Tim Merlier (2e): "Het is nu mijn tweede podiumplaats deze week, dat doet veel deugd. Ik weet dat Sweeck ook snel is dus ik was nog niet helemaal zeker voor de sprint, maar ik heb het kunnen afmaken. Een zege dit seizoen? Daarvoor rijdt Van der Poel iets te snel, maar als er nog een podiumplaats bijkomt in de laatste crossen, zou dat mooi zijn."
 • Laurens Sweeck (3e): "Ik wist dat ik niet met Merlier naar de meet moest gaan dus ik heb hem proberen af te schudden, maar dat is niet gelukt. Ik voelde me vandaag niet echt fris. Ik heb heel de koers moeten vechten, maar ik sta op het podium en dat is het belangrijkste."
 • Wout van Aert (8e): "Ik verwachtte er niet veel van. Je hoopt altijd dat je goeie benen hebt, maar dat was niet realistisch vandaag. Ik heb er toch van proberen te genieten, maar het deed iets te veel pijn vandaag. Ik had niet de kracht om te vechten voor mijn positie. Er was heel veel volk en dus heb ik in de tweede helft van de koers wel meer proberen te genieten. Morgen zou het normaal iets beter moeten gaan. Ik zal niet meedoen voor de zege, maar hoop het seizoen wel met een betere uitslag af te sluiten."

Wedstrijdverloop

 1. 16:27 Van Aert: "Heb geprobeerd om te genieten, maar het deed iets te veel pijn"
 2. 16:27 Sweeck: "Ik voelde mij niet echt de sterkste"
 3. 16:27 Merlier: "Dit doet veel deugd"
 4. 16:26 Van der Poel: "Revanche? Dit zet vorige week niet recht"
 5. 16:26 Samenvatting: Mathieu van der Poel pakt WK-revanche in Lille
 6. 16:04 Einde
 7. 16:03 Van Aert applaudisseert als 8e Wout van Aert komt op een kleine 2 minuten alleen binnen als achtste. In de laatste rechte lijn geeft de wereldkampioen het publiek een applaus. Mooie beelden.
 8. 16:02 Merlier klopt Sweeck in sprint In de spurt voor het podium staat er geen maat op Tim Merlier. Sweeck gaat er makkelijk aan. Op 4 eindigt Kevin Pauwels. Van der Haar is 5e, Aerts 6e, Van Kessel 7e.
 9. 16:01 Van der Poel wint zijn 27e Mathieu van der Poel heeft tijd genoeg om zijn shirt goed te sluiten en de toeschouwers te groeten. Hij wint zijn 27e van het seizoen.
 10. 16:01 Sweeck valt aan Maar Merlier lost niet.
 11. 16:00 Sweeck en Merlier gaan sprinten straks Cocommentator Herygers voorspelt strijd om 2e plaats.
 12. 15:58 Van Aert groet fans onderweg Opmerkelijk: afdalend van de brug steekt Van Aert zijn duim omhoog naar het publiek. Hij kan de steun van de mensen in "zijn" Lille wel appreciƫren.
 13. 15:56 Van Aert passeert op 1,5 minuut Het publiek aan de finish moedigt zijn lokale held nog eens aan: Wout van Aert heeft anderhalve minuut achterstand als 8e.
 14. 15:53 Van der Poel begint aan laatste ronde De onemanshow van Van der Poel duurt nog 1 ronde. De strijd om het podium is nog hevig: Sweeck en Merlier volgen op 52 seconden, Pauwels volgt 10 seconden later. Hij heeft Van Kessel gelost, die te kampen kreeg met kettingproblemen.
 15. 15:52 Van der Poel blaast eens De snelle cross begint toch te wegen. Van der Poel blaast bij het ingaan van een bocht, maar trekt toch weer flink op erna. Nog een paar minuten en hij is binnen.
 16. 15:51 Merlier doet zijn kopman na Meteen na de val van Van Aert kwam ook Merlier ten val. Al rijdend zet hij zijn zadel goed, Sweeck wacht niet en rijdt hem voorbij. Merlier probeert wel aan te pikken.
 17. 15:50 Van Aert valt in zandbocht Wout van Aert maakt kennis met zijn geboortegrond. In een bocht valt hij achter Van der Haar en Aerts in het zand. Hij kan snel voort, maar is de voeling met de twee kwijt.
 18. 15:50
 19. 15:50 Van Aert maakt kennis met zijn geboortegrond
 20. 15:48 Sweeck trapt op adem En moet Merlier laten gaan. De ploegmaat van Van Aert lijkt op weg naar een mooie tweede plaats.
 21. 15:46 Nog 2 ronden voor Van der Poel We hoeven alleen de passage van Van der Poel te beschrijven bij de streep. De op revanche beluste Europese kampioen versaagt niet. Al zijn Merlier en Sweeck 1 of 2 seconden genaderd. Onderweg gebeurt er ook niet veel.
 22. 15:41 Het moet toch stevig in zijn koker gezeten hebben om hier alleen weg te rijden. Het verhaal van Nys wordt herschreven. Michel Wuyts
 23. 15:40 Meisen smakt hard neer op metalen brug
 24. 15:40 Meisen smakt hard neer op metalen brug
 25. 15:39 Nog 3 ronden Van der Poel heeft 42 seconden op Sweeck/Merlier, Van Kessel en Pauwels op 50 seconden, Van der Haar is 6e, Van Aert en Aerts draaien rond als 7e en 8e op 1'05".
 26. 15:36 Merlier vindt Sweeck We krijgen een duo in de achtervolging op Van der Poel. Merlier is tot bij Sweeck geraakt, wel op dik 40 seconden van de Nederlander. Van Kessel en Pauwels volgen op enkele tellen van de 2 Belgen.
 27. 15:35 Vanthourenhout valt weg met pech Michael Vanthourenhout is niet meer in de voorste gelederen te bespeuren. Hij verloor zijn achterrem.
 28. 15:31 Sweeck is nu 2e, Van Aert op kleine minuut Halfweg koers heeft Van der Poel 40 seconden op Laurens Sweeck, die in de laatste hectometers van de 4e ronde versnelde. De winnaar van Maldegem rijdt alleen, enkele meters verder volgen Pauwels en Van Kessel, nog wat verder Merlier en Aerts. Van der Haar en Van Aert hangen op een kleine minuut. Laurens Sweeck
 29. 15:27 Albert: "Van Aert ligt niet wakker van deze uitslag" Niels Albert, ploegleider van Van Aert: "Ik denk dat het normaal is dat hij nu met bloed in de keel rondrijdt. Hij is even op vakantie geweest, ook met het oog op het voorjaar op de weg. Maar we liggen niet meer wakker van uitslag. Zijn hoofd staat nu al op het voorjaar en je kunt niet op 2 zaken focussen."
 30. 15:23 Van der Poel heeft 40 seconden De Nederland kijkt niet om en vergroot zijn voorsprong ronde na ronde. Na 3 ronden telt hij 40 seconden voor op Aerts, die de adem van de achtervolgers (Van Kessel, Pauwels, Van der Haar, Van Aert,...) in zijn nek voelt.
 31. 15:17 Meisen stopt, Wellens: "Een andere Van der Poel" Bart Wellens, ploegleider van de onfortuinlijke Meisen, meldt de opgave van zijn poulain. Hij ziet ook een andere Van der Poel: "De druk is weg. Hij rijdt hier stressvrij rond, er staan geen 30.000 mensen zoals vorige week op het WK. Je zag ook bij de start een andere Van der Poel, hij nam zijn bochten meteen veel beter."
 32. 15:16 Aerts ziet Van der Poel nog net in lange rechte lijn Van der Poel begint aan zijn derde ronde met letterlijk een straat voorsprong op Toon Aerts. De Belg ziet nog net bij het ingaan van de laatste rechte lijn de Nederlander over de finish verdwijnen. De rest volgt al op meer dan een halve minuut.
 33. 15:14 Tussenspurt Van der Poel, Aerts en Van Kessel, in die volgorde passeren ze in de 2e ronde aan de tussenspurt voor de extra seconden (15", 10", 5"). Dat maakt evenwel niet veel meer uit, want Van der Poel is al zeker van de eindzege in de DVV-Trofee.
 34. 15:13 Van der Poel wil nummer 27 Van der Poel heeft nu 26 koersen gewonnen dit seizoen. Hij wil naar de 30. Op het WK en Maldegem had hij wellicht gerekend, maar dat werd niks. Hij heeft evenwel nog 6 crossen om voorbij het record van Sven Nys te gaan.
 35. 15:10 Meisen valt op brug Pijnlijk: Marcel Meisen raakt niet in klikpedaal en schuift van metalen brug. De Duitser schudt met het hoofd, heeft pijn en twijfelt of hij nog wel doorgaat.
 36. 15:06 Van Aert op 18 seconden Van der Poel is gevlogen. Toon Aerts volgt op 6 seconden, Wout van Aert bengelt op de 5e-6e plaats op 18 seconden.
 37. 15:04 Van der Poel is weg Cocommentator Paul Herygers
 38. 15:03 Van der Poel alleen Toon Aerts maakt even een mistrap en moet zo enkele meters laten op Van der Poel. De rest volgt al op enkele meters van Aerts.
 39. 15:00 Van der Poel gaat als eerste het bos in Mathieu van der Poel perst er een stevige sprint uit bij de start en draait als eerste het bos in. Van der Poel draagt zijn trui van Europees kampioen. Wout van Aert die van wereldkampioen, maar die volgt al op de 10e plek. Hij heeft geen goeie benen, gaf hij vooraf toe. In het zog van Van der Poel volgt Toon Aerts en de rest van het lint.
 40. 15:00 wedstrijd
 41. 14:53 Ik vind dat wel leuk, een vliegmeeting. Mathieu van der Poel
 42. 14:50 Van der Poel: "Voorbije week gerust voor wat nog komen gaat" Mathieu van der Poel zat met een kater na het WK vorige week in eigen land en paste voor Maldegem woensdag door ziekte. De Nederlander heeft er zin in: "Ik heb altijd zin om te crossen. Voor het WK was ik zeker niet ziek. Erna viel het wel mee, maar ik heb met het oog op wat nog moet komen extra gerust."
 43. 14:48 "Crossgevoel in Spanje gelaten" Van Aert is na het WK vorige week een paar dagen op vakantie vertrokken. Dinsdag was hij even ziek. "Dat kan gebeuren na zo'n zware cross en weinig slaap." Hij vreest wel voor vandaag: "Ik heb mijn crossgevoel in Spanje gelaten. Ik ben hier niet met de beste benen."
 44. 13:39 Livestream loopt! Kijk naar de DVV-Trofee in Lille op EĆ©n en bovenaan rechts in deze pagina.
 45. 10:55 De Krawatencross van Lille telt mee voor de DVV-Trofee. In dat klassement staat Mathieu van der Poel aan de leiding met 7'34" voorsprong op Toon Aerts. Zaterdag valt het doek over dit regelmatigheidscriterium. De veldrit van Hoogstraten, zondag, kadert in de Superprestige. In die rangschikking telt leider Wout van Aert 1 punt meer dan Van der Poel. De Nederlander verzekerde zich eerder dit seizoen al van de Wereldbeker.
 46. 10:53 Lille is een cross die Mathieu graag rijdt. Mathieu wil er opnieuw voluit crossen. Of hij voldoende hersteld is? Dat is voor mij ook een open vraag. Zondag volgt Hoogstraten. Tot nader order dubbelt Mathieu dus dit weekend. Ploegmanager Christoph Roodhooft
 47. 10:51 Teugkeer Van der Poel Mathieu van der Poel hervat dit weekend de competitie. Dat maakte zijn ploegleiding vandaag bekend. De Nederlandse kampioen liet woensdag nog verstek gaan voor de Kasteelcross van Maldegem. Hij sukkelde met zijn maag en darmen.
 48. 10:51 vooraf
profiel
Uitslag

Uitslag

 

1.  Mathieu van der Poel (Ned) in 1u01'42"
2. Tim Merlier  op 38" 
3. Laurens Sweeck  40" 
4. Kevin Pauwels  57" 
5. Lars van der Haar (Ned) 1'12" 
6. Toon Aerts  1'20" 
7. Corné van Kessel (Ned)  1'30" 
8. Wout van Aert  1'48" 
9. Tom Meeusen  2'03" 
10. Michael Vanthourenhout 2'31" 
klassement
  crosser tijd
1. Mathieu van der Poel (Ned) in 6u59'39"
2. Toon Aerts op 7'34"
3. Wout van Aert 9'09"
4. Laurens Sweeck 12'40"
5. Kevin Pauwels 13'01"
6. Corné van Kessel (Ned) 13'11"
7. Jens Adams 13'30"
8. Michael Vanthourenhout 16'26"
9. Tom Meeusen 17'48"
10. Tim Merlier 18'15"