Refresh


home : Wielrennen : Superprestige


Van der Poel zet eindzege in de Superprestige in de verf met overwinning

Van der Poel maakte er opnieuw een lange solo van.

za 17/02/2018 - 16:05 Mathieu van der Poel heeft in Middelkerke de slotmanche van de Superprestige gewonnen, zijn 29e zege van het seizoen. Merlier reed naar de 2e plaats, Vanthourenhout mocht als 3e mee op het podium. Van der Poel is ook eindwinnaar van de Superprestige.

Door de afwezigheid van Wout van Aert was Mathieu van der Poel al voor de start zeker van de eindzege in de Superprestige. De Europese kampioen ging dan ook behouden van start en draaide pas als 10e het veld in.

Tim Merlier en Michael Vanthourenhout bepaalden het tempo in de openingsronde, maar kregen al vroeg in de 2e ronde het gezelschap van de oprukkende Van der Poel.

Een ronde later kliefde Van der Poel foutloos door het zand, terwijl de rest van de fiets moest. De Nederlander kreeg zo een voorsprong van 5 seconden in zijn schoot geworpen. Dat werden er al snel 20, ondanks een schuiver.

Terwijl Van der Poel onbedreigd naar zijn 6e zege in de Superprestige en 29e zege van het seizoen reed, bestookten Merlier en Vanthourenhout elkaar in de strijd om de 2e plaats. Het was uiteindelijk Merlier die aan het langste eind trok.

Van der Poel: "Reed als enige door het zand, dat was beslissend"

 • Mathieu van der Poel (winnaar): "Het was een leuk rondje, vrij technisch en veel plekken waar je je ding kunt doen. Ik was niet super weg. Het heeft dan niet veel zin om in te halen waar dat niet gaat. Ik heb mijn tijd genomen. Ik reed dan als enige door het zand, dat was beslissend. Die val? Mijn klikpedaal zat te strak en ik viel redelijk lullig omver."
 • Tim Merlier (2e): "In december kom ik er altijd door. Het is leuk dat het nu allemaal goed gaat. Een bloem bloeit ook maar 2 keer per jaar. Maar ik verlang ook naar het einde van het seizoen hoor.
 • Michael Vanthourenhout (3e): "Het was redelijk snel dat we met zijn tweeën vielen. We hebben dan wat afgewisseld. Toen Tim op kop kwam, moest ik altijd het uiterste eruit halen om te volgen. Ik ben tevreden met mijn podiumplaats, het is leuk om het seizoen zo te beëindigen."

Wedstrijdverloop

 1. 16:00 Einde
 2. 15:59 Nummer 29 is binnen voor Van der Poel Van der Poel zet zijn bril nog eens goed en groet de fans. Hij wint in Middelkerke, zijn 29e zege van het seizoen. Merlier wint de strijd om de 2e plaats van Vanthourenhout, Meeusen legt beslag op de 4e plaats.
 3. 15:58 Laatste jump Ook in de laatste ronde jumpt Van der Poel over de brug. Het publiek kan het spektakel wel smaken.
 4. 15:57 Van der Poel rijdt nog eens de materiaalpost binnen voor een nieuwe fiets. In de achtergrond heeft Van der Haar Sweeck en Meeusen bij de kraag gevat.
 5. 15:55 Van der Poel klieft door het zand alsof het niets is. Hij kan stilaan beginnen nadenken over zijn zegegebaar, zijn voorsprong bedraagt 29 seconden.
 6. 15:54 In de strijd om de 4e plaats gaat het op dit moment tussen Sweeck en Meeusen, die na een moeilijk seizoen vandaag heel wat beter uit de verf komt. Lars van der Haar, die op 4 seconden van het duo hangt, kan misschien de 3e hond worden.
 7. 15:53 Laatste ronde Van der Poel zet zijn tanden in de laatste ronde met een voorsprong van 25 tellen op Vanthourenhout en Merlier, die nu wel vlot over de beek raakt.
 8. 15:51 Van der Poel pakt nog eens uit met een jump op de brug, tot groot jolijt van het publiek, dat kirt van plezier.
 9. 15:50 Strijd in de achtergrond Sweeck rijdt in 4e positie, met Meeusen in zijn wiel, Van der Haar heeft hen moeten laten rijden. David van der Poel is na zijn sterke start teruggezakt naar de 7e plek.
 10. 15:48 De voorsprong van Van der Poel op eerste achtervolger Vanthourenhout schommelt al een hele tijd rond 24 seconden, Merlier volgt 4 tellen verderop.
 11. 15:45 Bij Merlier loopt de sprong over de beek bijna mis, maar hij blijft ternauwernood overeind. Daardoor moet hij Vanthourenhout wel laten rijden.
 12. 15:43 Vanthourenhout en Merlier geven elkaar voorlopig geen duimbreed toe. Daarnet had Merlier wat voorsprong, nu heeft Vanthourenhout zich weer op kop gezet.
 13. 15:41 Die jump? Op dit moment in het seizoen kan het wel. Adrie van der Poel op Play Sports
 14. 15:40 Nog 3 ronden Van der Poel kan alweer een rondje schrappen, hij heeft er nog 3 voor de boeg. Vanthourenhout en Merlier volgen op 24 tellen, in de achtergrond doemen Van der Haar, Sweeck, Meeusen en Pauwels op, zij hebben 40 seconden achterstand.
 15. 15:37 De achtervolgers komen geen meter dichter en dus heeft Van der Poel wel even tijd om het publiek te plezieren. Op de brug pakt hij uit met een jump.
 16. 15:35 Duel Merlier - Vanthourenhout Bij Vanthourenhout stropt het even op een helling, waardoor Merlier van hem wegrijdt. Maar in de zandstrook is het Merlier die hapert en zo komen de 2 weer samen.
 17. 15:33 Op 4 ronden van het einde is de voorsprong van Van der Poel op Merlier en Vanthourenhout weer gestegen tot 14 seconden. Meeusen volgt op 28", voor Van der Haar, Sweeck, D. van der Poel en Pauwels.
 18. 15:33 Fietswissel Van der Poel Veel werk hebben de mannen in de materiaalpost vandaag niet. Maar na zijn val neemt Van der Poel het zekere voor het onzekere, hij draait de post binnen voor een nieuwe fiets.
 19. 15:32 Waarom je leegrijden als je ook soepel kunt winnen? Michel Wuyts op Play Sports
 20. 15:29 Merlier legt zich niet neer bij de heerschappij van Van der Poel en wil naar de Europese kampioen toe. Dan moet hij wel een kloof van 9 seconden dichtrijden.
 21. 15:28 Toon Aerts heeft in het klassement 5 punten achterstand op Laurens Sweeck, die 3e staat. Die achterstand goedmaken was al geen sinecure en voorlopig beleeft geen Aerst geen ideale wedstrijd.
 22. 15:27 Daar komt de turbo Sweeck, die slaat nu aan. Het is uitkijken naar Toon Aerts, die verzeilt in niemandsland. Michel Wuyts op Play Sports
 23. 15:26 Schuiver Van der Poel De passage over de balken verloot verloopt vlekkeloos voor Van der Poel, maar in de volgende bocht loopt het fout. Hij glijdt weg op een gladde plek en verliest daar een 3-tal seconden mee.
 24. 15:24 Merlier zet alles op alles en knokt zich weer naar het wiel van Vanthourenhout. Dat is op 13 seconden van eenzame leider Van der Poel.
 25. 15:22 Vanthourenhout wil van Merlier af Vanthourenhout neemt wat voorsprong op Merlier in de strijd om de 2e plaats. Achter heb volgt een pakketje met David van der Poel, Sweeck, Meeusen, Aerts, Aernouts en Van der Haar.
 26. 15:19 Van der Poel vliegt met veel allure over de beek bij het ingaan van de laatste rechte lijn. Na 3 van de 9 ronden is zijn voorsprong op Merlier en Vanthourenhout 11 seconden. David van der Poel en Sweeck volgen op 21 tellen.
 27. 15:17 Terwijl Mathieu van der Poel de anderen snel op 5 seconden zet, heeft zijn broer David het moeilijk om het tempo van Merlier en Vanthourenhout te volgen. Hij volgt nog eens 5 seconden verderop.
 28. 15:16 Van der Poel op kop Merlier moet van de fiets in de zandstrook. Van der Poel blijft wel in het zadel en zo komt hij op kop. Is de Nederlander vertrokken?
 29. 15:14 Mathieu van der Poel is opgeschoven naar de 2e positie. Merlier wil de Nederlander niet zomaar laten passeren en versnelt nog eens.
 30. 15:13 De 2 broers rijden schijnbaar moeiteloos het gat op Vanthourenhout en Merlier dicht. Van der Haar rijdt in 5e positie, op 5 seconden.
 31. 15:13 Daar komt de stormram! Michel Wuyts op Play Sports
 32. 15:12 Merlier bij Vanthourenhout Merlier rijdt in 1 ruk naar Vanthourenhout toe. De broers Van der Poel volgen op een 3-tal seconden.
 33. 15:10 De voorsprong van Vanthourenhout bedraagt 6 seconden. Merlier is de eerste achtervolger, met David van der Poel in zijn wiel. De Europese kampioen is opgeschoven tot bij zijn broer.
 34. 15:09 Vanthourenhout neemt even een beetje voorsprong. Aerts wil dat niet zomaar laten gebeuren, maar moet in tegenstelling tot de koploper van de fiets in de zandstrook.
 35. 15:07 2e ronde Vanthourenhout snijdt op kop de 2e ronde aan. Aerts volgt in zijn wiel, daarna volgt een sliert met Merlier, David van der Poel, Van der Haar, M. van der Poel en Sweeck.
 36. 15:06 Dat was de sprong van de katachtige, los erover! Paul Herygers ziet Mathieu van der Poel over een beekje springen
 37. 15:05 Toon Aerts probeert voorbij David van der Poel naar de 3e plaats te glippen, maar de Nederlander stelt meteen orde op zaken en neemt zijn positie weer in.
 38. 15:03 Van der Haar haakt zijn wagonnetje aan bij de 3 koplopers en brengt een heel pakketje renners mee. Mathieu van der Poel is 1 plaatsje opgeschoven naar de 9e stek.
 39. 15:02 Merlier hoeft vandaag geen rekening te houden met zijn kopman Wout van Aert, die op stage is in het zuiden. Samen met David van der Poel en Michael Vanthourenhout slaat hij een klein kloofje.
 40. 15:00 Merlier duikt als eerste het veld in, met David van der Poel in zijn wiel. Diens jongere broer gaat niet voortvarend van start en rijdt in 10e positie.
 41. 15:00 Start! De lichten springen op groen, de renners stuiven weg voor de laatste klassementscross van het seizoen.
 42. 15:00 Wedstrijd
 43. 14:55 Het is een mooi rondje. Ik kan vandaag iets meer ontspannen rijden omdat het klassement al binnen is. Die 30 overwinningen zijn wel een doel geworden. Mathieu van der Poel
 44. 14:50 De 3e plaats in het klassement? Dan moeten er 4 renners tussen mij en Sweeck zitten. Dat wordt moeilijk op dit parcours. Toon Aerts
 45. 13:28 Van der Poel verkent het parcours al even:

  #superprestigemiddelkerke #middelkerke #superprestige @mathieuvanderpoel

  Een bericht gedeeld door 24 // 8430 (@michael_c_023) op

 46. 11:34 Vooraleer de mannen het veld induiken, is het eerst de beurt aan de vrouwen. Het belooft een spannende strijd te worden tussen Cant en Kaptheijns voor de eindzege. U kunt die wedstrijd volgen in het onderstaande artikel.
 47. 11:34 Cant slaat dubbelslag in Middelkerke en schrijft de Superprestige op haar naam
 48. 11:12 Nummer 29 voor Van der Poel? Van der Poel was in de Superprestige al 5 keer de beste dit seizoen. 2 keer ging de overwinning naar Van Aert. Een nieuwe overwinning van de Nederlander zou zijn 29e van deze winter zijn.
 49. 11:11 Wout van Aert krijgt dan toch wildcard voor Strade Bianche
 50. 11:07 Van der Poel is eindwinnaar Mathieu van der Poel is sinds vorige week zeker van de eindzege in de Superprestige. Wout van Aert is de enige die hem nog zou kunnen belagen, maar de wereldkampioen zette na Hoogstraten een punt achter zijn seizoen om zich toe te leggen op het voorjaar op de weg.
 51. 11:05 Afsluitende SP-manche Goeiemorgen! Het veldritseizoen loopt stilaan op zijn laatste benen. Vanmiddag valt in Middelkerke het doek over de Superprestige. Volg het op deze pagina met tekstupdates vanaf 15u.
 52. 11:05 Vooraf
profiel
Uitslag

Uitslag

1. Mathieu van der Poel (Ned)  
2. Tim Merlier op 15"
3. Michael Vanthourenhout 18"
4. Tom Meeusen 34"
5. Lars van der Haar (Ned) 39"
6. Laurens Sweeck 47"
7. Toon Aerts 1'00"
8. David van der Poel (Ned) 1'13"
9. Kevin Pauwels 1'22"
10. Jim Aernouts 1'40"
klassement
  crosser punten
1. Mathieu van der Poel (Ned) 115
2. Wout van Aert 96
3. Laurens Sweeck 86
4. Lars van der Haar (Ned) 80
5. Toon Aerts 80
6. Quinten Hermans 54
7. Tim Merlier 53
8. Kevin Pauwels 52
9. David van der Poel (Ned) 51
10. Michael Vanthourenhout 51