Refresh


home : Wielrennen : Giro d'Italia


Pinot wint laatste bergrit en springt naar podium, maar roze wenkt voor Dumoulin

Het peloton krijgt de laatste drie beklimmingen van de Giro voor de kiezen.

za 27/05/2017 - 17:07 Thibaut Pinot (FDJ) heeft de laatste bergrit gewonnen in de Giro. De favorieten gaven elkaar weinig prijs. Nairo Quintana behoudt het roze, maar Tom Dumoulin ligt met de tijdrit in het verschiet op de loer.

VIDEO: Pinot is Zakarin te snel af in sprint tussen de toppers

Devenyns en Teuns kleuren aanval Belgisch

Met het laatste klimwerk van de 100e Giro voor de boeg boden verschillende fuggitivi zich aan voor het avontuur van de dag. Ook Dries Devenyns (Quick Step) en Dylan Teuns (BMC) hadden na 19 etappes nog voldoende kracht in de benen.

Samen met vier kompanen probeerden de Belgen een kloofje te slaan, maar het peloton gaf niet snel thuis. Pas met de Muro di Ca' del Poggio - niet te verwarren met de scherprechter van Milaan-Sanremo - achter de rug kregen de vluchters het fiat van de favorieten.

Elitegroepje zingt het niet lang uit

Dries Devenyns, al meermaals in de voorhoede te vinden, trok stevig door en sprokkelde zo een voorgift van acht minuten bijeen aan de voet van de Monte Grappa, de zwaarste uitdaging van de dag. En de Belgen hadden ook de beste klimmersbenen. Devenyns bedwong als eerste de Monte Grappa, Teuns volgde in zijn zog.

Maar ook de favorieten roerden zich halfweg koers. Ilnur Zakarin (Katjoesja) gooide de knuppel in het hoenderhok en richtte een slagveld aan. Quintana zag de ene na de andere knecht afhaken, Dumoulin plooide, Mollema en Yates kraakten.

De samenwerking stokte echter in het elitegroepje van negen renners. De risico's werden geschuwd in de afdaling en in de vallei van Campese had zich opnieuw een klein peloton gevormd.

Dumoulin kan schade beperken

Teuns en Devenyns begonnen met een kleine voorsprong van 2'30" te klauteren richting het bergdorpje Foza. Maar toen de strijd der favorieten losbarstte, waren de twee Belgen vogels voor de kat.

Nibali stak de eerste vuurpijl af en wat volgde was een salvo van speldenprikjes. Zakarin snelde weg, Quintana, Nibali en Pinot gooiden het op een akkoord om Dumoulin in de vernieling te rijden.

Maar een beslissende breuk kwam er niet. Dumoulin kon met de hulp van een ijzersterke Jungels telkens weer aanklampen. Zelfs toen Quintana, Pinot en Nibali nog de hulp kregen van Zakarin, kreeg Dumoulin geen gepeperde rekening gepresenteerd. 

Pinot toonde zich in de spurt sneller dan Zakarin en Nibali en graaide zo tien bonificatieseconden mee. Dumoulin, vijftien seconden later aan de streep, valt (even) van het podium, maar heeft wel de beste papieren voor de afsluitende tijdrit.

Teuns: "Wattages van favorieten lagen te hoog"

 • Dylan Teuns: "Op de Monte Grappa had ik het nochtans even moeilijk, maar opeens vond ik mijn ritme opnieuw. Op de slotklim heb ik mijn eigen tempo gereden. Ik wist dat het moeilijk zou worden met onze voorsprong. Toen de favorieten voorbij snelden, heb ik even proberen aan te klampen, gewoon om te kijken welke wattages ze trappen. Maar die lagen te hoog."
 • Dries Devenyns: "Ik ben vooral meegegaan om Bob (Jungels) bij te staan in de finale. Bij de favorieten schoten ze snel in actie, dus ik heb nooit geloofd in een zege. Maar dit is toch een mooie rit om de Giro mee af te sluiten."

Wedstrijdverloop

 1. 17:14 Einde
 2. 17:07 Alles nog mogelijk voor eindzege Tom Dumoulin valt voorlopig naast het podium, want Pinot springt over de Nederlander. Maar Dumoulin heeft wel de beste papieren voor de afsluitende tijdrit.
 3. 17:05 Pinot wint sprint Thibault Pinot pakt de overwinning in de sprint en graait tien bonificatieseconden mee. Dumoulin volgt op 15 seconden.
 4. 17:04 Ultimo chilometro De vijf koplopers stuiven richting de streep: wie gaat met de bonificatieseconden aan de haal?
 5. 17:03 De favorieten zullen zich zeker niet afzijdig houden in de sprint voor de ritzege, want er staan ook nog bonificatieseconden op het spel.
 6. 17:01 Met een ultieme versnelling gooit Nibali de strijd weer open. Pozzovivo kan met moeite volgen en Dumoulin krijgt dan toch nog een kleine rekening gepresenteerd: opnieuw 20".
 7. 16:59
 8. 16:56 Quintana en co. komen eindelijk tot het besef dat ze Dumoulin een oplawaai kunnen uitdelen en het begint te draaien. Dumoulin volgt op amper 12 seconden.
 9. 16:55 Stoorzender Zakarin De voorste wagon hapert omdat Zakarin niet met volle overtuiging meerijdt. Ondertussen krijgt Dumoulin wel de hulp van zijn landgenoot Mollema en sluipt weer dichter.
 10. 16:55
 11. 16:54 We hebben vijf koplopers voorin: Quintana, Nibali, Pinot, Zakarin en Pozzovivo. Quintana wil resoluut doortrekken, maar Zakarin weigert verrassend genoeg om over te nemen.
 12. 16:53 Eenzame Dumoulin Dumoulin neemt zijn verantwoordelijkheid in de achtervolgende groep, maar krijgt weinig steun. De Nederlander ziet zijn achterstand oplopen tot een halve minuut.
 13. 16:51 Quintana, Nibali en Pinot trekken mee naar het front. Ze hebben Zakarin en Pozzovivo binnen schot! Een nagelbijter van een finale biedt zich aan.
 14. 16:51
 15. 16:48 Laatste top van 100e Giro Zakarin en Pozzovivo bedwingen samen de laatste beklimming van de Giro en storten zich meteen in de afdaling. Pinot, Nibali en Quintana volgen hun voorbeeld en naderen.
 16. 16:47 Secondenspel Dumoulin hoeft zich niet al te veel zorgen te maken. De Nederlander beperkt de schade tot 15 seconden.
 17. 16:45 Zakarin en Pozzovivo hebben al meer dan twintig seconden verzameld. Maar na de top volgen nog veertien golvende kilometers.
 18. 16:44 Heel veel voorsprong sprokkelt het drietal met de roze trui niet bijeen, opnieuw dankzij Jungels. Nibali plooit zich dubbel over zijn stuur, maar dat levert niet veel op.
 19. 16:43
 20. 16:41 Nieuw speldenprikje Pinot Dumoulin lijkt wel een jojo op de slotklim: aansluiten, lossen, aansluiten, lossen. Nu deelt Pinot weer een prikje uit en opnieuw volgen Nibali en Quintana.
 21. 16:40 IJzersterke Jungels Bob Jungels (Quick Step) heeft nog wat energie in de tank en rekent de favorieten weer in en zuigt Dumoulin mee. Alles is te herdoen.
 22. 16:39 Dumoulin komt op een zucht van zijn rivalen en net dan lost Quintana een tweede schot. Pinot en Nibali zuigen zich vast in het wiel van de Colombiaan. Dumoulin wordt weer teruggeslagen.
 23. 16:38
 24. 16:36 Quintana en Nibali werken goed samen, maar dankzij een versnelling van Pinot komen de andere favorieten terug. Zakarin is al lang gaan vliegen met Pozzovivo.
 25. 16:34 Het liedje van Dylan Teuns is uitgezongen Teuns heeft lang gestreden, maar moet nu toch het hoofd buigen. Zakarin zoeft hem voorbij bergop en ook Quintana en Nibali zijn te snel.
 26. 16:33
 27. 16:31 Quintana springt Nairo Quintana blijft op het zadel, maar perst er wel een pittige versnelling uit. Enkel Nibali kan nog volgen, Dumoulin niet.
 28. 16:30 Zakarin snelt weg Wat Zakarin daarnet vergat, doet hij nu wel: aanvallen. De Rus sluit een combine met Pozzovivo en trekt door. Nibali, Quintana en Nibali houden de benen stil.
 29. 16:29 Voorsprong Teuns slinkt Dylan Teuns is na 150km nog altijd de koploper, maar de favorieten naderen tot op een minuut. Houdt onze landgenoot stand?
 30. 16:29
 31. 16:27 Dumoulin lijkt te kraken, maar Zakarin en Quintana vergeten door te rijden, ondanks de aanmoedigingen van Nibali. De Nederlander overleeft een eerste coup.
 32. 16:25 Nibali gooit knuppel in hoenderhok Vincenzo Nibali test zijn rivalen een eerste keer, Amador kan pareren, maar Dumoulin krijgt het lastig. Het signaal voor Nibali om een tweede keer het tempo omhoog te zwepen.
 33. 16:24 De top vier vormt een treintje: Quintana, Pinot, Nibali, Dumoulin. Zo zijn ze allemaal klaar om een aanval te pareren.
 34. 16:23 Nibali moet het net als op de Monte Grappa moederziel alleen doen. Franco Pellizotti kan zijn kopman niet volgen.
 35. 16:23
 36. 16:21 Quintana wacht De la Parte en Amador zijn de metronoom voor de neus van Quintana. Heeft de Colombiaan nog een aanval in petto?
 37. 16:19 Dumoulin wacht af in een zetel. De Nederlander heeft de tijdrit achter de hand en hoeft dus niet aan te vallen om Quintana te bedreigen. Nibali, Pinot en Quintana kunnen wel een grotere bonus gebruiken voor morgen. De bal ligt in hun kamp.
 38. 16:19
 39. 16:17 Teuns lost Devenyns Plots een omgekeerd beeld dan op de Monte Grappa. Dylan Teuns trekt door en laat Dries Devenyns achter. De renner van BMC gaat voluit voor zijn winstkansen.
 40. 16:16 Devenyns en Teuns ogen nog altijd fris. De twee Belgen houden nog steeds een vlotte tred aan.
 41. 16:14
 42. 16:12 Op de Monte Grappa waren ze nog met negen, maar de groep met de favorieten is sterk gegroeid in de afdaling. Het bescheiden peloton begint zenuwachtig aan de beklimming.
 43. 16:12
 44. 16:09 Teuns en Devenyns dromen na een hele dag in de aanval uiteraard van een ritzege. Ze zetten alles op alles om hun voorsprong nog wat uit te bouwen en beginnen nu aan de slotklim.
 45. 16:07 Slotklim naar Foza Nog veertien kilometer klimmen en dan zijn de Italiaanse bergen achter de rug. Met een gemiddelde stijgingspercentage van 6,7% niet de zwaarste opgave, maar met 21 bochten zullen de renners zich wel telkens opnieuw moeten lanceren.
 46. 16:06 Juan Antonio Flecha ging de slotklim al eens verkennen.
 47. 16:03 Breekt klassementstrijd nog open? Als Nibali, Quintana en Pinot nog een bonus willen op Dumoulin voor de tijdrit, zullen ze op de laatste beklimming hun slag moeten slaan. Op de Monte Grappa was het al even pompen of verzuipen voor de Nederlander! Afwachten wat de laatste speldenprikjes opleveren.
 48. 16:03
 49. 16:01 Devenyns en Teuns houden uitstekend stand en in de verte doemt de beklimming richting Foza op. Cataldo heeft zelfs geen partner nodig om het groepje met de favorieten op afstand te houden.
 50. 16:01
 51. 15:54 Devenyns en Teuns moeten weer vol op de pedalen trappen nu ze de vallei van Campese hebben bereikt. Kunnen ze het nog wat langer uitzingen?
 52. 15:53
 53. 15:51 Nu de favorieten het buskruit sparen voor de allerlaatste beklimming, willen Simone Petilli (UAE), Jan Polanc (UAE) en Davide Formolo (Cannondale) hun kans grijpen. Lang duurt het avontuurtje van het trio niet, want ze worden snel weer ingerekend.
 54. 15:45 Nu bengelt er nog één mannetje tussen de twee Belgen en de groep van de roze trui. Dario Cataldo (Astana) speelt solo slim.
 55. 15:44
 56. 15:42 Ladagnous wordt ingerekend door de favorieten en kan nu nog een rol spelen voor Pinot (FDJ). Nibali houdt zich nog koest, Quintana en Amador houden voorin stand.
 57. 15:42
 58. 15:38 Status quo voor Devenyns en Teuns. Ze hebben nog altijd een voorgift van iets meer dan twee minuten. Halen de Belgen ook de voet van de klim richting bergdorpje Foza?
 59. 15:33 Bij de favorieten hebben Amador en Quintana het voortouw genomen in de afdaling. Jungels, Dumoulin en Nibali volgen in hun slipstream.
 60. 15:32 Opnieuw twee Belgische koplopers Devenyns en Teuns vinden elkaar weer in de afdaling. Ze storten zich samen naar beneden in de haarspeldbochten.
 61. 15:31
 62. 15:27 Uitkijken naar Nibali De favorieten zullen met argusogen naar Vincenzo Nibali kijken. De haai van Messina is een meesterafdaler en zal zeker iets proberen in de afdaling van de Monte Grappa.
 63. 15:27
 64. 15:26
 65. 15:24 Devenyns schudt Teuns af Dries Devenyns wil alleen afdalen van de Monte Grappa. Met een ultieme versnelling schudt de avonturier van Quick Step Teuns af. Hij plant solo zijn vlag op de top van de Monte Grappa.
 66. 15:24
 67. 15:22 Het groepje van Quintana groeit. Onder anderen Adam Yates en Omar Fraile sluiten aan.
 68. 15:18
 69. 15:15 Mollema en Yates moeten oppassen Bauke Mollema (7e) en Adam Yates (8e) zijn de grootste slachtoffers van Katjoesja en bundelen de krachten in een achtervolgende groep. De twee klassementsrenners moeten opletten dat de schade niet te groot wordt.
 70. 15:12 Katjoesja richt veel schade aan Zakarin en co hebben voor een slagveld gezorgd in de groep van de favorieten. De Rus heeft met Belkov en Kiserlovski nog twee pionnen mee. Quintana, Nibali en Dumoulin blijven alleen over. Een meesterzet van Katjoesja.
 71. 15:12
 72. 15:08 Zakarin test rivalen Ilnur Zakarin was al even aan het broeden op een plannetje en het levert een explosief resultaat op. Met een ontketende Mamykin wordt het tempo verschroeiende de hoogte ingestuurd. Dumoulin kan met de nodige moeite aanklampen.
 73. 15:06 Devenyns en Teuns gooien het op akkoord In de kopgroep wordt de Belgische kaart getrokken. Dries Devenyns en Dylan Teuns blijven alleen over vooraan. Slagter en Ladagnous passen.
 74. 15:05 Versprokkeling Mamykin (Katjoesja) rukt door op kop, De la Parte klampt aan voor Movistar. De tempoversnelling zorgt voor heel wat chaos in de groep der favorieten.
 75. 15:02 Devenyns en Teuns hebben nog vier minuten voorsprong.
 76. 14:59 Iedereen is moe, dus het wordt vooral een mentale strijd. Wie kan het beste om met de vermoeidheid en wie kraakt het eerst? Aike Visbeek, ploegleider Dumoulin (Sunweb)
 77. 14:57 Ook Zakarin heeft nog veel hulp op de Monte Grappa. Vicioso, Mamykin en Kiserlovski kunnen hun kopman nog ondersteunen.
 78. 14:54 Dumoulin maakt sterke indruk De la Parte (Movistar) zet zich op kop van de favorietengroep en drukt het tempo. Het geeft Geschke en Ten Dam de kans om zich weer bij Dumoulin te nestelen. De Nederlandse Giro-hoop maakt een betere indruk dan gisteren en heeft nog twee pionnen bij hem.
 79. 14:50 Monfort laat topfavorieten gaan Maxime Monfort, de beste Belg in het klassement (12e), kiest voor zijn eigen tempo en mengt zich niet in de strijd met de grote favorieten.
 80. 14:50
 81. 14:47 Movistar versplinterd Movistar leek met een ijzersterke formatie naar boven te marcheren, maar het legertje van Quintana verliest de ene na de andere soldaat. Na Anacona moeten ook Izagirre en Rojas lossen. Enkel Amador en De la Parte kunnen de roze trui nog ondersteunen.
 82. 14:46 Tom-Jelte Slagter heeft de zweep overgenomen in de kopgroep. Hij trekt Devenyns, Teuns en Ladagnous naar boven. De avonturiers hebben nog meer dan vijf minuten respijt.
 83. 14:46
 84. 14:43 Anacona in de problemen Winner Anacona heeft gisteren diep in de reserves getast voor Quintana en dat eist zijn tol. De knecht van de roze trui moet al vroeg op de Monte Grappa afhaken.
 85. 14:39
 86. 14:37 Zakarin heeft een plannetje Ilnur Zakarin kan ook nog meestrijden om de eindzege. Vicioso sleurt zijn kopman mee naar boven, maar Movistar weigert om ook te versnellen. Het duo van Katjoesja nestelt zich dan meer weer in de groep.
 87. 14:35 Belkov laat los Het was te verwachten: ook Belkov kan het tempo van Dries Devenyns niet volgen. De Belg laat het niet stilvallen vooraan.
 88. 14:34 En of Movistar een sterke ploeg heeft! Roze trui Nairo Quintana is omsingeld door een legertje kompanen en luitenants. Het peloton wordt duchtig uitgedund.
 89. 14:34
 90. 14:31 Ook Belkov (Katjoesja) krijgt het zwaar op het steile stuk, maar de Rus klampt aan. Pozzato focust zich op zijn eigen tempo en verliest zo niet al te veel tijd.
 91. 14:28 Pozzato eerste slachtoffer Toen waren ze nog met vijf. De steile start van de Monte Grappa eist meteen een eerste slachtoffer. Pippo Pozzato ziet zijn kompanen wegsnellen.
 92. 14:21
 93. 14:19 De Monte Grappa is geen onbekend terrein voor Nairo Quintana. In 2014 was het het decor voor een klimtijdrit, waar de Colombiaan de basis legde voor zijn eindzege.
 94. 14:19
 95. 14:17 Monte Grappa De eerste pittige test van de dag breekt aan. De Monte Grappa biedt 24,2 kilometer klimplezier, met een steil begin en een loodzwaar slot. Wie plant zijn vlag op 1620 meter boven zeeniveau?
 96. 14:10 Voorsprong loopt op Tranquillo. De mannen van Movistar mennen de groep der favorieten, maar zwepen het tempo nog niet op. Zo krijgen de koplopers bijna acht minuten voorsprong aan de voet van de klim. Maar volstaat dat wel als het klimgeweld losbarst?
 97. 14:10
 98. 14:08 Chasse patate Andreetta en Mühlberger hebben een uurtje geprobeerd om de kopgroep te verrijken, maar raakten geen meter dichterbij. Nu worden ze opgeslokt door de groep van de favorieten.
 99. 14:06 Het klimmen kan beginnen Het is gedaan met vlakke wegen voor de kopgroep. De zes fuggitivi krijgen eerst tien kilometer vals plat voor de kiezen voor de loodzware Monte Grappa begint. De zwaarste opdracht van de dag.
 100. 14:02
 101. 13:59 Matthieu Ladagnous Thibault Pinot heeft alvast een mannetje in de kopgroep zitten. Matthieu Ladagnous kan zijn kopman bijstaan als alles losbarst op de Monte Grappa. De andere favorieten moeten het nog zonder knecht stellen vooraan.
 102. 13:58
 103. 13:54 Filippo Pozzato Met Pippo Pozzato is er een renner van vele oorlogen mee in de kopgroep. De Italiaan heeft onder meer Milaan-Sanremo (2006) en twee ritzeges in de Tour op zijn palmares staan. Ook in de Giro schoot hij al een keer raak: in 2010 verraste hij de sprinters in de twaalfde rit.
 104. 13:54
 105. 13:48 Het blijft een moedige poging van Andreetta en Mühlberger, maar de twee achtervolgers komen geen seconde dichter bij de koplopers. Het tweetal bengelt nog steeds op 1'40".
 106. 13:44 Het peloton geniet van het uitzicht in het pittoreske Valdobbiadene. Ze kunnen nog even bollen op vlakke wegen tot Feltre. Vanaf daar gaat het in stijgende lijn naar de top van de Monte Grappa.
 107. 13:33 Onvermoeibare Devenyns Dries Devenyns heeft zich al meermaals in de voorhoede laten zien. In de heuvelachtige rit tussen Tirano en Canazei kleurde hij ook de kopgroep en sprintte hij naar een zesde plaats. Ze hebben nu al meer dan vijf minuten voorsprong op de favorieten.
 108. 13:28
 109. 13:25 Vluchters eindelijk los De vluchters krijgen dan toch het fiat van Quintana en co. Ze sprokkelen een voorgift van vier minuten bijeen. Het is nog wachten tot halfweg koers voor de Monte Grappa opdoemt.
 110. 13:22
 111. 13:19 Duosprong Simone Andreetta (Bardiani) en Gregor Mühlberger (Bora) hebben niet veel zin om in het groepje van de favorieten te vertoeven en gaan op zoek naar Devenyns, Teuns en co.
 112. 13:14 Weinig ademruimte De groep met de favorieten houdt de zes fuggitivi binnen schot. Ondertussen vormt zich achteraan al een gruppetto in voorbereiding van de Monte Grappa.
 113. 13:08 Het is gek. Ik had niet gedacht dat alles nog zo dicht bij elkaar zou liggen in de Giro. Er kondigt zich een mooi slotweekend aan. Thibaut Pinot
 114. 13:04
 115. 13:00 De vluchters hebben de eerste klim van de dag in de benen, maar zien het peloton wel peuzelen aan de voorsprong. Nog twee beklimmingen van eerste categorie op het programma.
 116. 12:53 Een stevige muur Muro di Ca' del Poggio. De Italianen weten wel wat een muur is: amper 1,1 kilometer lang, maar wel met een piek van 18%. De kuiten zullen vast en zeker opgewarmd zijn hierna.
 117. 12:53
 118. 12:51 Teuns en Devenyns rapen sprintpunten op De Belgen nemen het voortouw en bollen ook als eerste over de streep van de eerste tussensprint. Teuns graait de grootste buit mee, Devenyns volgt in zijn zog.
 119. 12:50 De vluchters naderen de Muro di Ca' del Poggio met een voorsprong van 1'28". Een felbevochten kloof voor de kopgroep.
 120. 12:49 Wie er de Giro zal winnen? Ik denk toch Dumoulin en ik hoop het ook. Maxime Monfort
 121. 12:48 Monfort: "De tactiek van de grote ploegen wordt interessant"
 122. 12:44 De zes fuggitivi zetten alles op alles om weg te geraken, maar het tempo blijft moordend. Het peloton laat niet los.
 123. 12:40
 124. 12:38 Het wordt een gevecht. Als de stand zo blijft, zou ik heel tevreden zijn. Tom Dumoulin
 125. 12:35 Teuns en Devenyns wagen de sprong Zes renners proberen het peloton op achterstand te zetten. Met Dylan Teuns en Dries Devenyns is de aanval ook Belgisch gekleurd. De klassementsrenners hoeven zich geen zorgen te maken: Tom-Jelte Slagter (85e) is de best geklasseerde renner.
 126. 12:24 Het peloton legt er duchtig de pees op en heeft al 9 kilometer achter de rug. Avonturiers krijgen zo niet al te veel kansen.
 127. 12:24
 128. 12:21 Geboortedorp Cimolai Het peloton peddelt door de geboortestreek van Davide Cimolai (FDJ). De renner zag het levenslicht in Pordenone, maar zat niet in de selectie voor de Giro.
 129. 12:18 De vrijbuiters hebben niet echt zin om te wachten op de Ca' del Poggio om weg te snellen. Voorlopig hebben de "fuggitivi" nog geen succes.
 130. 12:15 37km opwarmen De renners krijgen rustig de tijd om warm te draaien. Pas na 37 kilometer doemt de Muro di Ca' del Poggio op. Een naamgenoot van de scherprechter in Milaan-Sanremo en eveneens een pittige klim.
 131. 12:09
 132. 12:06
 133. 12:04 Startschot Het Giropeloton trekt zich een voorlaatste keer op gang. Krijgen we vuurwerk richting Asiago?
 134. 12:04 Rit 20
 135. 12:01
 136. 11:58 Startschot over vijf minuten De renners kruipen op het zadel, want het startschot voor de pittige etappe van 190km zal niet lang meer uitblijven.
 137. 11:53
 138. 11:51 Alafaci zoekt Movistar-bus op en excuseert zich na drinkbus-incident
 139. 11:49 De tijdrit wordt een gevecht man tegen man. Ik heb minstens een minuut voorsprong nodig. Mijn rivalen zijn ook sterk. Maar het team zal de roze trui met veel eergevoel verdedigen. Nairo Quintana
 140. 11:42
 141. 11:39 Ongemeen spannend Met nog vier renners binnen de minuut stevent het slot van de Giro af op een thriller van formaat. Quintana, Dumoulin, Nibali en Pinot azen nog op de felbegeerde roze trui. Dumoulin moest het roze kleinood gisteren wel afstaan aan Quintana, maar heeft wel de beste papieren voor de afsluitende tijdrit. Kan de Nederlander de schade vandaag beperken?
 142. 11:39
 143. 11:31 Thibault Pinot deed gisteren een uitstekende zaak in het klassement. Met een ultieme versnelling sloop hij tot op 53 seconden van Nairo Quintana.
 144. 11:26 Bidongooier Alafaci krijgt lichte straf Eugenio Alafaci (Trek) verschijnt dan toch nog aan de start van de twintigste etappe. De Italiaan ergerde zich gisteren aan Movistar-renner Rory Sutherland en bekogelde hem met een bidon. Alafaci wordt niet uitgesloten, maar krijgt wel een boete en een tijdstraf van een minuut.
 145. 11:26
 146. 11:26 Kruijswijk stapt uit de Giro met maagproblemen: "Ben volledig leeg"
 147. 11:25
 148. 11:21 Licht aan het einde van de klimtunnel Nog drie beklimmingen voor de afsluitende tijdrit in Milaan. De laatste kans dus ook voor de klimgeiten om een kloof te slaan in het klassement. De Ca' del Poggio, een stevige muur met een uitschieter van 18%, is al een goede opwarmer. Met de Monte Grappa en klim naar Foza volgen daarna nog twee beklimmingen van eerste categorie. Wie begint met de beste papieren aan de tijdrit?
 149. 11:21 Vooraf
profiel
profiel

Uitslag

Uitslag rit

1 FRA Thibaut Pinot FDJ 4u57'58"
2 RUS Ilnur Zakarin KAT +0"
3 ITA Vincenzo Nibali TBM +0"
4 ITA Domenico Pozzovivo ALM +0"
5 COL Nairo Quintana MOV +0"
6 LUX Bob Jungels QST +15"
7 GBR Adam Yates ORS +15"
8 ZWI Sébastien Reichenbach FDJ +15"
9 NED Bauke Mollema TFS +15"
10 NED Tom Dumoulin SUN +15"
11 TSJ Jan Hirt CCC +20"
12 OOS Patrick Konrad BOH +2'35"
13 SPA Omar Fraile DDD +2'35"
14 FRA Hubert Dupont ALM +2'35"
15 SLO Jan Polanc UAD +2'35"
16 IER Philip Deignan SKY +2'35"
17 ITA Enrico Battaglin TLJ +4'17"
18 DEN Jesper Hansen AST +4'18"
19 ITA Davide Formolo CDT +4'18"
20 ITA Dario Cataldo AST +4'18"
24 BEL Maxime Monfort LTS +6'41"
30 BEL Dylan Teuns BMC +6'41"
34 BEL Laurens De Plus QST +7'54"
59 BEL Dries Devenyns QST +17'10"
65 BEL Pieter Serry QST +21'42"
76 BEL Jurgen Van den Broeck TLJ +25'53"
147 BEL Iljo Keisse QST +35'57"
157 BEL Jasper Stuyven TFS +35'57"
klassement
1 NED Tom Dumoulin SUN 90u34'54"
2 COL Nairo Quintana MOV +31"
3 ITA Vincenzo Nibali TBM +40"
4 FRA Thibaut Pinot FDJ +1'17"
5 RUS Ilnur Zakarin KAT +1'56"
6 ITA Domenico Pozzovivo ALM +3'11"
7 NED Bauke Mollema TFS +3'41"
8 LUX Bob Jungels QST +7'04"
9 GBR Adam Yates ORS +8'10"
10 ITA Davide Formolo CDT +15'17"
11 SLO Jan Polanc UAD +18'06"
12 TSJ Jan Hirt CCC +20'49"
13 BEL Maxime Monfort LTS +21'59"
14 ITA Dario Cataldo AST +24'40"
15 ZWI Sébastien Reichenbach FDJ +28'11"
16 OOS Patrick Konrad BOH +35'50"
17 SPA Mikel Landa SKY +37'09"
18 CRI Andrey Amador MOV +37'49"
19 FRA Hubert Dupont ALM +38'45"
20 VS Tejay van Garderen BMC +57'13"
21 ITA Franco Pellizotti TBM +59'43"
22 FRA Pierre Rolland CDT +1u12'55"
23 NED Stef Clement TLJ +1u14'00"
24 BEL Laurens De Plus QST +1u20'00"
25 COL Winner Anacona MOV +1u26'41"
26 ITA Simone Petilli UAD +1u29'34"
27 POR Rui Costa UAD +1u33'17"
28 SPA Gorka Izagirre MOV +1u34'21"
29 LUX Ben Gastauer ALM +1u35'49"
30 SPA Rubén Plaza ORS +1u36'26"
31 KRO Robert Kišerlovski KAT +1u36'28"
32 DEN Jesper Hansen AST +1u36'32"
33 COL Sebastián Henao SKY +1u44'04"
34 NED Laurens ten Dam SUN +1u47'24"
35 WRU Kanstantsin Siutsou TBM +1u52'02"
36 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +1u58'49"
37 IER Philip Deignan SKY +2u00'45"
38 CAN Michael Woods CDT +2u02'20"
39 FRA François Bidard ALM +2u09'03"
40 RUS Alexander Foliforov GAZ +2u09'30"
41 OOS Gregor Mühlberger BOH +2u12'34"
42 FRA Julien Bernard TFS +2u14'18"
43 SPA Luis León Sánchez AST +2u16'12"
44 FRA Rudy Molard FDJ +2u17'12"
45 TSJ Michal Schlegel CCC +2u18'19"
46 VS Peter Stetina TFS +2u19'20"
47 POL Tomasz Marczynski LTS +2u20'09"
48 POR José Mendes BOH +2u23'54"
49 SPA Jesús Hernández TFS +2u24'32"
50 SPA José Joaquín Rojas MOV +2u25'08"
51 ITA Matteo Montaguti ALM +2u25'28"
52 SPA Cristián Rodríguez WIL +2u27'56"
53 ZWI Steve Morabito FDJ +2u28'42"
54 DUI Simon Geschke SUN +2u30'05"
55 ITA Diego Rosa SKY +2u33'01"
56 SPA Víctor De la Parte MOV +2u33'47"
57 SPA Carlos Verona ORS +2u34'13"
58 ITA Eros Capecchi QST +2u35'30"
59 ERI Natnael Berhane DDD +2u36'41"
60 POR José Gonçalves KAT +2u38'06"
61 SPA José Herrada MOV +2u41'01"
62 SPA Igor Antón DDD +2u50'11"
63 KAZ Andrey Zeits AST +2u56'15"
64 ITA Enrico Battaglin TLJ +2u56'17"
65 SPA Omar Fraile DDD +3u00'21"
66 SPA Pello Bilbao AST +3u01'22"
67 ZWI Silvan Dillier BMC +3u02'38"
68 ITA Valerio Conti UAD +3u05'10"
69 VS Joe Dombrowski CDT +3u07'39"
70 VS Joey Rosskopf BMC +3u07'54"
71 OOS Georg Preidler SUN +3u09'18"
72 ITA Davide Villella CDT +3u10'39"
73 FRA Jérémy Roy FDJ +3u12'11"
74 ITA Manuele Boaro TBM +3u13'22"
75 BEL Dylan Teuns BMC +3u15'44"
76 ITA Enrico Gasparotto TBM +3u16'27"
77 NED Tom-Jelte Slagter CDT +3u17'51"
78 OOS Felix Großschartner CCC +3u19'04"
79 ITA Manuel Senni BMC +3u23'35"
80 ITA Edward Ravasi UAD +3u26'47"
81 FRA Clément Chevrier ALM +3u27'08"
82 VS Chad Haga SUN +3u28'41"
83 ITA Paolo Tiralongo AST +3u28'53"
84 ITA Matteo Busato WIL +3u28'55"
85 ZWE Tobias Ludvigsson FDJ +3u30'09"
86 ITA Salvatore Puccio SKY +3u30'11"
87 RUS Matvei Mamykin KAT +3u33'28"
88 POL Lukasz Owsian CCC +3u37'32"
89 BEL Dries Devenyns QST +3u37'43"
90 FRA Quentin Jauregui ALM +3u41'19"
91 BEL Jurgen Van den Broeck TLJ +3u44'13"
92 GBR Hugh Carthy CDT +3u46'09"
93 AUS Adam Hansen LTS +3u46'52"
94 SPA Francisco Ventoso BMC +3u46'55"
95 ITA Giulio Ciccone BRD +3u49'24"
96 RUS Sergey Firsanov GAZ +3u52'44"
97 FRA Matthieu Ladagnous FDJ +3u54'19"
98 BEL Jasper Stuyven TFS +3u54'52"
99 SPA Julen Amezqueta WIL +3u56'48"
100 SLO Luka Pibernik TBM +3u58'19"
101 ITA Kristian Sbaragli DDD +4u02'55"
102 WRU Vasil Kirijenka SKY +4u05'01"
103 FRA Benoît Vaugrenard FDJ +4u10'25"
104 ITA Filippo Pozzato WIL +4u10'33"
105 BEL Pieter Serry QST +4u11'00"
106 SLO Jan Tratnik CCC +4u11'13"
107 SLO Luka Mezgec ORS +4u11'59"
108 AUS Rory Sutherland MOV +4u12'42"
109 DEN Christopher Juul-Jensen ORS +4u13'51"
110 ITA Valerio Agnoli TBM +4u13'59"
111 ERI Daniel Teklehaimanot DDD +4u14'04"
112 WRU Branislav Samoilav CCC +4u15'18"
113 ITA Marco Marcato UAD +4u15'19"
114 OOS Lukas Pöstlberger BOH +4u17'05"
115 ITA Cesare Benedetti BOH +4u17'22"
116 NED Martijn Keizer TLJ +4u18'36"
117 NED Jos van Emden TLJ +4u18'47"
118 DEN Lars Bak LTS +4u20'06"
119 RUS Ivan Rovnyi GAZ +4u20'36"
120 NOO Sindre Lunke SUN +4u22'58"
121 RUS Alexey Tsatevich GAZ +4u23'31"
122 AUS Michael Hepburn ORS +4u23'34"
123 RUS Evgeniy Shalunov GAZ +4u23'42"
124 ITA Enrico Barbin BRD +4u25'05"
125 RUS Maksim Belkov KAT +4u26'36"
126 ITA Simone Ponzi CCC +4u26'46"
127 TSJ Jan Bárta BOH +4u27'24"
128 SLO Kristijan Koren CDT +4u29'57"
129 COL Fernando Gaviria QST +4u30'27"
130 NED Twan Castelijns TLJ +4u30'36"
131 FRA Julien Bérard ALM +4u31'11"
132 RUS Vyacheslav Kuznetsov KAT +4u31'58"
133 ITA Manuel Quinziato BMC +4u32'10"
134 RUS Pavel Broett GAZ +4u33'02"
135 SLO Matej Mohoric UAD +4u34'06"
136 VS Alex Howes CDT +4u36'21"
137 POL Maciej Paterski CCC +4u36'56"
138 DEN Mads Pedersen TFS +4u37'52"
139 NED Moreno Hofland LTS +4u39'29"
140 ALB Eugert Zhupa WIL +4u40'05"
141 POL Michal Golas SKY +4u40'34"
142 CAN Svein Tuft ORS +4u44'25"
143 ITA Mirco Maestri BRD +4u44'35"
144 BEL Iljo Keisse QST +4u51'25"
145 RUS Dmitry Kozonchuk GAZ +4u57'48"
146 ITA Eugenio Alafaci TFS +4u58'43"
147 SPA Alberto Losada KAT +5u02'25"
148 ARG Maximiliano Richeze QST +5u03'27"
149 ZAF Johann Van Zyl DDD +5u04'06"
150 ITA Roberto Ferrari UAD +5u04'10"
151 ITA Lorenzo Rota BRD +5u04'57"
152 ITA Nicola Boem BRD +5u05'32"
153 ITA Davide Martinelli QST +5u06'02"
154 NED Tom Stamsnijder SUN +5u06'10"
155 WRU Ilia Koshevoy WIL +5u11'02"
156 ITA Simone Andreetta BRD +5u14'16"
157 RUS Sergej Lagoetin GAZ +5u14'55"
158 IER Sam Bennett BOH +5u18'56"
159 POL Marcin Bialoblocki CCC +5u26'00"
160 KAZ Zhandos Bizhigitov AST +5u26'28"
161 ITA Giuseppe Fonzi WIL +5u48'40"
1 NED Jos van Emden TLJ 33'08"
2 NED Tom Dumoulin SUN +15"
3 ITA Manuel Quinziato BMC +27"
4 WRU Vasil Kirijenka SKY +31"
5 VS Joey Rosskopf BMC +35"
6 TSJ Jan Bárta BOH +39"
7 OOS Georg Preidler SUN +51"
8 LUX Bob Jungels QST +54"
9 SLO Jan Tratnik CCC +57"
10 CRI Andrey Amador MOV +1'02"
11 POL Marcin Bialoblocki CCC +1'04"
12 DEN Mads Pedersen TFS +1'04"
13 ITA Vincenzo Nibali TBM +1'09"
14 ZWE Tobias Ludvigsson FDJ +1'09"
15 AUS Michael Hepburn ORS +1'13"
16 NED Stef Clement TLJ +1'14"
17 VS Chad Haga SUN +1'16"
18 BEL Jurgen Van den Broeck TLJ +1'17"
19 ZWI Silvan Dillier BMC +1'17"
20 CAN Svein Tuft ORS +1'18"
21 VS Tejay van Garderen BMC +1'21"
22 BEL Jasper Stuyven TFS +1'31"
23 SPA Rubén Plaza ORS +1'36"
24 POR José Gonçalves KAT +1'36"
25 OOS Lukas Pöstlberger BOH +1'37"
26 SPA Francisco Ventoso BMC +1'37"
27 COL Nairo Quintana MOV +1'39"
28 FRA Thibaut Pinot FDJ +1'42"
29 OOS Patrick Konrad BOH +1'44"
30 NED Twan Castelijns TLJ +1'46"
31 NED Bauke Mollema TFS +1'46"
32 NED Martijn Keizer TLJ +1'48"
33 RUS Ilnur Zakarin KAT +1'49"
34 FRA Jérémy Roy FDJ +1'49"
34 SPA Luis León Sánchez AST +1'49"
36 ITA Diego Rosa SKY +1'50"
37 BEL Maxime Monfort LTS +1'54"
38 RUS Maksim Belkov KAT +1'54"
39 POL Maciej Paterski CCC +1'57"
40 DEN Lars Bak LTS +1'58"
41 POR José Mendes BOH +2'06"
42 POR Rui Costa UAD +2'15"
43 ITA Dario Cataldo AST +2'15"
44 SPA Mikel Landa SKY +2'15"
45 SLO Jan Polanc UAD +2'16"
46 SLO Kristijan Koren CDT +2'18"
47 ITA Valerio Conti UAD +2'21"
48 ITA Salvatore Puccio SKY +2'24"
49 SLO Matej Mohoric UAD +2'25"
50 RUS Evgeniy Shalunov GAZ +2'27"
51 GBR Adam Yates ORS +2'28"
52 ITA Marco Marcato UAD +2'28"
53 DEN Christopher Juul-Jensen ORS +2'31"
54 ITA Matteo Montaguti ALM +2'32"
55 ITA Manuel Senni BMC +2'35"
56 ERI Daniel Teklehaimanot DDD +2'37"
57 FRA Julien Bernard TFS +2'39"
58 IER Sam Bennett BOH +2'48"
59 ITA Domenico Pozzovivo ALM +2'49"
60 BEL Iljo Keisse QST +2'49"
61 FRA Matthieu Ladagnous FDJ +2'55"
62 POL Tomasz Marczynski LTS +2'57"
63 COL Sebastián Henao SKY +2'58"
64 ITA Edward Ravasi UAD +2'58"
65 SPA Carlos Verona ORS +2'58"
66 ZWI Sébastien Reichenbach FDJ +3'00"
67 SPA Gorka Izagirre MOV +3'01"
68 ITA Manuele Boaro TBM +3'01"
69 LUX Ben Gastauer ALM +3'01"
70 FRA Benoît Vaugrenard FDJ +3'02"
71 COL Fernando Gaviria QST +3'03"
72 SPA Víctor De la Parte MOV +3'03"
73 SLO Luka Pibernik TBM +3'05"
74 DUI Simon Geschke SUN +3'09"
75 RUS Alexey Tsatevich GAZ +3'09"
76 ITA Franco Pellizotti TBM +3'10"
77 OOS Gregor Mühlberger BOH +3'11"
78 KAZ Andrey Zeits AST +3'12"
79 SPA José Joaquín Rojas MOV +3'12"
80 BEL Laurens De Plus QST +3'15"
81 BEL Dylan Teuns BMC +3'15"
82 ITA Cesare Benedetti BOH +3'17"
83 SPA Omar Fraile DDD +3'28"
84 ZAF Johann Van Zyl DDD +3'29"
85 ITA Davide Formolo CDT +3'30"
86 ITA Eugenio Alafaci TFS +3'31"
87 ITA Enrico Battaglin TLJ +3'33"
88 POL Michal Golas SKY +3'33"
89 ITA Eros Capecchi QST +3'35"
90 SPA José Herrada MOV +3'37"
91 SPA Julen Amezqueta WIL +3'39"
92 RUS Ivan Rovnyi GAZ +3'39"
93 NED Moreno Hofland LTS +3'39"
94 BEL Pieter Serry QST +3'40"
95 NED Laurens ten Dam SUN +3'42"
96 WRU Kanstantsin Siutsou TBM +3'43"
97 RUS Pavel Broett GAZ +3'44"
98 ITA Simone Petilli UAD +3'44"
99 AUS Rory Sutherland MOV +3'44"
100 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +3'46"
101 SPA Pello Bilbao AST +3'46"
102 RUS Sergey Firsanov GAZ +3'48"
103 RUS Dmitry Kozonchuk GAZ +3'48"
104 CAN Michael Woods CDT +3'48"
105 NED Tom Stamsnijder SUN +3'49"
106 POL Lukasz Owsian CCC +3'50"
107 IER Philip Deignan SKY +3'52"
108 FRA Hubert Dupont ALM +3'56"
109 TSJ Michal Schlegel CCC +3'58"
110 SPA Igor Antón DDD +3'58"
111 FRA Rudy Molard FDJ +3'59"
112 TSJ Jan Hirt CCC +3'59"
113 RUS Vyacheslav Kuznetsov KAT +4'03"
114 NED Tom-Jelte Slagter CDT +4'03"
115 RUS Alexander Foliforov GAZ +4'04"
116 ITA Kristian Sbaragli DDD +4'06"
117 ITA Davide Martinelli QST +4'06"
118 FRA Clément Chevrier ALM +4'08"
119 SLO Luka Mezgec ORS +4'08"
120 OOS Felix Großschartner CCC +4'15"
121 COL Winner Anacona MOV +4'17"
122 VS Joe Dombrowski CDT +4'20"
123 DEN Jesper Hansen AST +4'22"
124 ITA Giuseppe Fonzi WIL +4'23"
125 FRA Julien Bérard ALM +4'25"
126 SPA Cristián Rodríguez WIL +4'26"
127 AUS Adam Hansen LTS +4'26"
128 SPA Alberto Losada KAT +4'26"
129 ALB Eugert Zhupa WIL +4'27"
130 WRU Ilia Koshevoy WIL +4'29"
131 ITA Enrico Barbin BRD +4'30"
132 ZWI Steve Morabito FDJ +4'31"
133 ARG Maximiliano Richeze QST +4'32"
134 WRU Branislav Samoilav CCC +4'33"
135 VS Peter Stetina TFS +4'34"
136 ITA Nicola Boem BRD +4'36"
137 ERI Natnael Berhane DDD +4'36"
138 BEL Dries Devenyns QST +4'38"
139 KRO Robert Kišerlovski KAT +4'41"
140 ITA Enrico Gasparotto TBM +4'45"
141 ITA Mirco Maestri BRD +4'47"
142 VS Alex Howes CDT +4'48"
143 FRA François Bidard ALM +4'53"
144 ITA Valerio Agnoli TBM +4'54"
145 ITA Roberto Ferrari UAD +5'02"
146 ITA Giulio Ciccone BRD +5'11"
147 ITA Paolo Tiralongo AST +5'11"
148 ITA Simone Ponzi CCC +5'12"
149 ITA Matteo Busato WIL +5'14"
150 ITA Davide Villella CDT +5'15"
151 SPA Jesús Hernández TFS +5'19"
152 RUS Sergej Lagoetin GAZ +5'23"
153 FRA Quentin Jauregui ALM +5'24"
154 FRA Pierre Rolland CDT +5'27"
155 ITA Filippo Pozzato WIL +5'29"
156 NOO Sindre Lunke SUN +5'37"
157 GBR Hugh Carthy CDT +5'40"
158 KAZ Zhandos Bizhigitov AST +5'41"
159 ITA Lorenzo Rota BRD +5'43"
160 RUS Matvei Mamykin KAT +5'50"
161 ITA Simone Andreetta BRD +6'44"
SPA Ángel Vicioso KAT
1 COL Fernando Gaviria QST 325
2 BEL Jasper Stuyven TFS 192
3 IER Sam Bennett BOH 117
4 ERI Daniel Teklehaimanot DDD 100
5 OOS Lukas Pöstlberger BOH 98
6 NED Tom Dumoulin SUN 80
7 RUS Pavel Broett GAZ 76
8 ITA Kristian Sbaragli DDD 76
9 ALB Eugert Zhupa WIL 70
10 ITA Roberto Ferrari UAD 70
11 ZWI Silvan Dillier BMC 68
12 FRA Thibaut Pinot FDJ 67
13 LUX Bob Jungels QST 64
14 SPA Mikel Landa SKY 63
15 COL Nairo Quintana MOV 62
16 ITA Vincenzo Nibali TBM 61
17 RUS Ilnur Zakarin KAT 58
18 ITA Simone Andreetta BRD 52
19 ARG Maximiliano Richeze QST 50
20 POR Rui Costa UAD 48
21 FRA Pierre Rolland CDT 47
22 POL Maciej Paterski CCC 42
23 GBR Adam Yates ORS 41
24 RUS Evgeniy Shalunov GAZ 41
25 RUS Dmitry Kozonchuk GAZ 40
26 ITA Enrico Battaglin TLJ 40
27 SPA Luis León Sánchez AST 38
28 SPA Gorka Izagirre MOV 34
29 ITA Marco Marcato UAD 33
30 ITA Mirco Maestri BRD 32
31 ITA Domenico Pozzovivo ALM 32
32 SLO Matej Mohoric UAD 32
33 SPA Omar Fraile DDD 30
34 NED Bauke Mollema TFS 27
35 RUS Vyacheslav Kuznetsov KAT 24
36 ITA Giuseppe Fonzi WIL 24
37 CAN Michael Woods CDT 22
38 RUS Alexey Tsatevich GAZ 22
39 WRU Ilia Koshevoy WIL 22
40 BEL Dries Devenyns QST 20
41 BEL Iljo Keisse QST 20
42 RUS Ivan Rovnyi GAZ 20
43 NED Jos van Emden TLJ 18
44 SLO Jan Tratnik CCC 18
45 ERI Natnael Berhane DDD 16
46 RUS Sergey Firsanov GAZ 16
47 VS Tejay van Garderen BMC 15
48 RUS Sergej Lagoetin GAZ 15
49 TSJ Jan Bárta BOH 14
50 WRU Vasil Kirijenka SKY 13
51 ITA Eros Capecchi QST 12
52 WRU Kanstantsin Siutsou TBM 12
53 ITA Enrico Barbin BRD 12
54 POL Marcin Bialoblocki CCC 12
55 SPA Igor Antón DDD 11
56 ITA Valerio Conti UAD 11
57 ITA Cesare Benedetti BOH 11
58 SLO Jan Polanc UAD 10
59 ITA Dario Cataldo AST 10
60 POL Lukasz Owsian CCC 10
61 BEL Pieter Serry QST 10
62 DEN Mads Pedersen TFS 10
63 IER Philip Deignan SKY 9
64 FRA Matthieu Ladagnous FDJ 9
65 ITA Manuel Quinziato BMC 9
66 ITA Diego Rosa SKY 8
67 ITA Manuele Boaro TBM 8
68 BEL Dylan Teuns BMC 8
69 AUS Rory Sutherland MOV 8
70 OOS Gregor Mühlberger BOH 7
71 SPA Pello Bilbao AST 7
72 VS Joey Rosskopf BMC 7
73 OOS Felix Großschartner CCC 7
74 ITA Davide Formolo CDT 6
75 TSJ Jan Hirt CCC 6
76 BEL Maxime Monfort LTS 6
77 OOS Patrick Konrad BOH 6
78 ITA Simone Petilli UAD 6
79 COL Sebastián Henao SKY 6
80 ITA Matteo Montaguti ALM 6
81 FRA Jérémy Roy FDJ 6
82 ITA Salvatore Puccio SKY 6
83 ZWI Sébastien Reichenbach FDJ 5
84 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD 5
85 ITA Matteo Busato WIL 5
86 CRI Andrey Amador MOV 4
87 OOS Georg Preidler SUN 4
88 ITA Davide Villella CDT 4
89 ITA Filippo Pozzato WIL 4
90 DEN Christopher Juul-Jensen ORS 4
91 ITA Valerio Agnoli TBM 4
92 ZAF Johann Van Zyl DDD 4
93 ITA Franco Pellizotti TBM 3
94 POR José Mendes BOH 3
95 NED Moreno Hofland LTS 3
96 FRA Rudy Molard FDJ 2
97 FRA Benoît Vaugrenard FDJ 2
98 ITA Simone Ponzi CCC 2
99 CAN Svein Tuft ORS 2
100 ITA Lorenzo Rota BRD 2
101 ITA Davide Martinelli QST 2
102 FRA Hubert Dupont ALM 1
103 BEL Laurens De Plus QST 1
104 FRA Julien Bernard TFS 1
105 NED Tom-Jelte Slagter CDT 1
106 SPA Francisco Ventoso BMC 1
107 SLO Luka Mezgec ORS 1
108 RUS Maksim Belkov KAT 1
109 ITA Nicola Boem BRD 1
110 COL Winner Anacona MOV -1
111 SPA José Joaquín Rojas MOV -1
112 VS Chad Haga SUN -1
113 POL Tomasz Marczynski LTS -4
114 DEN Lars Bak LTS -4
115 NED Laurens ten Dam SUN -5
116 SPA Cristián Rodríguez WIL -5
117 ZWI Steve Morabito FDJ -5
118 ITA Enrico Gasparotto TBM -5
119 RUS Matvei Mamykin KAT -5
120 AUS Michael Hepburn ORS -5
121 SLO Kristijan Koren CDT -5
1 SPA Mikel Landa SKY 224
2 SPA Luis León Sánchez AST 118
3 SPA Omar Fraile DDD 104
4 COL Nairo Quintana MOV 70
5 FRA Pierre Rolland CDT 70
6 RUS Ilnur Zakarin KAT 67
7 SPA Igor Antón DDD 56
8 NED Tom Dumoulin SUN 55
9 ITA Domenico Pozzovivo ALM 54
10 FRA Thibaut Pinot FDJ 53
11 ITA Diego Rosa SKY 49
12 SLO Jan Polanc UAD 46
13 BEL Dries Devenyns QST 35
14 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD 34
15 ITA Vincenzo Nibali TBM 33
16 POR Rui Costa UAD 31
17 TSJ Jan Hirt CCC 30
18 BEL Laurens De Plus QST 27
19 ERI Daniel Teklehaimanot DDD 26
20 VS Tejay van Garderen BMC 24
21 RUS Sergey Firsanov GAZ 23
22 SLO Matej Mohoric UAD 23
23 RUS Pavel Broett GAZ 23
24 ERI Natnael Berhane DDD 22
25 COL Sebastián Henao SKY 21
26 SPA Pello Bilbao AST 20
27 BEL Dylan Teuns BMC 19
28 IER Philip Deignan SKY 18
29 COL Winner Anacona MOV 16
30 VS Joe Dombrowski CDT 16
31 ITA Davide Villella CDT 16
32 ITA Simone Andreetta BRD 15
33 ITA Mirco Maestri BRD 15
34 ITA Dario Cataldo AST 15
35 NED Tom-Jelte Slagter CDT 14
36 VS Joey Rosskopf BMC 12
37 RUS Evgeniy Shalunov GAZ 11
38 NED Bauke Mollema TFS 10
39 ITA Marco Marcato UAD 10
40 ITA Cesare Benedetti BOH 9
41 FRA Rudy Molard FDJ 9
42 FRA Matthieu Ladagnous FDJ 9
43 OOS Lukas Pöstlberger BOH 8
44 POL Maciej Paterski CCC 7
45 ZWI Silvan Dillier BMC 6
46 SPA Julen Amezqueta WIL 6
47 ALB Eugert Zhupa WIL 6
48 LUX Bob Jungels QST 5
49 GBR Adam Yates ORS 5
50 CRI Andrey Amador MOV 4
51 SPA Rubén Plaza ORS 4
52 KRO Robert Kišerlovski KAT 4
53 RUS Ivan Rovnyi GAZ 4
54 ITA Eugenio Alafaci TFS 4
55 ITA Filippo Pozzato WIL 3
56 SLO Jan Tratnik CCC 3
57 ITA Giuseppe Fonzi WIL 3
58 ITA Valerio Conti UAD 3
59 SPA José Joaquín Rojas MOV 2
60 ITA Matteo Montaguti ALM 2
61 BEL Jasper Stuyven TFS 2
62 AUS Rory Sutherland MOV 2
63 RUS Dmitry Kozonchuk GAZ 2
64 FRA Hubert Dupont ALM 1
65 ITA Franco Pellizotti TBM 1
66 SPA Gorka Izagirre MOV 1
67 WRU Kanstantsin Siutsou TBM 1
68 RUS Alexander Foliforov GAZ 1
69 ITA Manuele Boaro TBM 1
70 ITA Matteo Busato WIL 1
71 WRU Branislav Samoilav CCC 1
72 ITA Enrico Barbin BRD 1
73 WRU Ilia Koshevoy WIL 1
74 POL Marcin Bialoblocki CCC 1
1 LUX Bob Jungels QST 90u41'58"
2 GBR Adam Yates ORS +1'06"
3 ITA Davide Formolo CDT +8'13"
4 SLO Jan Polanc UAD +11'02"
5 BEL Laurens De Plus QST +1u12'56"
6 ITA Simone Petilli UAD +1u22'30"
7 COL Sebastián Henao SKY +1u37'00"
8 FRA François Bidard ALM +2u01'59"
9 RUS Alexander Foliforov GAZ +2u02'26"
10 OOS Gregor Mühlberger BOH +2u05'30"
11 FRA Julien Bernard TFS +2u07'14"
12 TSJ Michal Schlegel CCC +2u11'15"
13 SPA Cristián Rodríguez WIL +2u20'52"
14 SPA Carlos Verona ORS +2u27'09"
15 ITA Valerio Conti UAD +2u58'06"
16 BEL Dylan Teuns BMC +3u08'40"
17 OOS Felix Großschartner CCC +3u12'00"
18 ITA Manuel Senni BMC +3u16'31"
19 ITA Edward Ravasi UAD +3u19'43"
20 FRA Clément Chevrier ALM +3u20'04"
21 RUS Matvei Mamykin KAT +3u26'24"
22 FRA Quentin Jauregui ALM +3u34'15"
23 GBR Hugh Carthy CDT +3u39'05"
24 ITA Giulio Ciccone BRD +3u42'20"
25 BEL Jasper Stuyven TFS +3u47'48"
26 SPA Julen Amezqueta WIL +3u49'44"
27 SLO Luka Pibernik TBM +3u51'15"
28 OOS Lukas Pöstlberger BOH +4u10'01"
29 NOO Sindre Lunke SUN +4u15'54"
30 RUS Evgeniy Shalunov GAZ +4u16'38"
31 COL Fernando Gaviria QST +4u23'23"
32 SLO Matej Mohoric UAD +4u27'02"
33 DEN Mads Pedersen TFS +4u30'48"
34 ITA Lorenzo Rota BRD +4u57'53"
35 ITA Davide Martinelli QST +4u58'58"
36 ITA Simone Andreetta BRD +5u07'12"
1 SPA Movistar MOV 272u21'54"
2 FRA AG2R ALM +59'46"
3 FRA FDJ FDJ +1u19'56"
4 BRN Bahrain TBM +1u24'52"
5 VS Cannondale CDT +1u27'19"
6 VAE UAE Team Emirates UAD +1u59'31"
7 GBR Team Sky SKY +1u59'41"
8 KAZ Astana AST +2u09'05"
9 VS Trek TFS +2u23'12"
10 DUI Sunweb SUN +2u41'45"
11 AUS Orica ORS +2u49'34"
12 BEL Quick-Step QST +2u51'09"
13 ZWI Katusha KAT +2u53'55"
14 VS BMC Racing BMC +3u02'58"
15 NED LottoNL TLJ +3u13'00"
16 DUI BORA BOH +3u59'12"
17 POL CCC CCC +4u09'42"
18 ZAF Dimension Data DDD +4u20'44"
19 BEL Lotto LTS +4u56'46"
20 ITA Wilier Triestina WIL +7u28'47"
21 RUS Gazprom GAZ +8u07'36"
22 ITA Bardiani Valvole BRD +10u56'57"