Refresh


home : Wielrennen : Giro d'Italia


VIDEO: Oostenrijker Pöstlberger (Bora) verrast hele peloton in eerste Giro-rit

Ewan en Greipel vloeken in het wiel van Pöstlberger in Olbia, op Sardinië.

vr 05/05/2017 - 17:50 Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe) heeft voor dé verrassing gezorgd in de openingsetappe van de 100e Giro. De Oostenrijker won en pakte roze op het eiland Sardinië. De spurters verkeken zich op zijn aanval in het slot. Caleb Ewan strandde in zijn zog op de tweede plaats, André Greipel mocht als derde mee op het podium.

Een samenvatting van de eerste rit

De 1e etappe in een notendop:

 • Winnaar van de dag: In de finale moet het peloton door een aantal scherpe bochten. De organisatie is zoek en Lukas Pöstlberger heeft plots een gaatje. De Oostenrijker wint bij zijn debuut in een grote ronde meteen een rit.
 • Pechvogel van de dag: Steven Kruijswijk wordt opgehouden bij een opstropping in volle finale. Hij verliest 13 seconden op zijn concurrenten. Omdat dat gebeurt op 3,2 kilometer, net buiten de veilige grens van 3 kilometer dus, wordt dat niet kwijtgescholden.
 • Opvallend: Bora-Hansgrohe heeft na de eerste rit alle truien in handen. Cesare Benedetti verovert de bergtrui na een dag in de ontsnapping, Lukas Pöstlberger pakt met zijn ritzege de roze trui, de jongerentrui én de puntentrui.

Voorspelbaar scenario in de eerste 200 kilometer

De 100e editie van de Giro ging onder een stralende zon van start op Sardinië met een rit in lijn. Het parcours was nooit echt vlak, maar op papier was de openingsetappe van 206 kilometer spek naar de bek van de sprinters.

We kregen dan ook het bekende scenario: een groepje van 6 trok in de aanval, het peloton gaf hen een maximale voorsprong van net geen 7 minuten. Onderweg nam Benedetti (Bora) alle drie de beklimmingen voor zijn rekening, wat hem uiteraard de eerste bergtrui opleverde.

In het peloton zetten Greipel, Gaviria en Ewan hun manschappen aan het werk om de vluchters in te rekenen. Dat gebeurde uiteindelijk op 5 kilometer van de streep.

Warrige sprint, verrassende ritwinnaar

De aangekondigde massasprint leek in de maak, maar dat draaide anders uit in de kronkelende slotkilometers. Net buiten de grens van de laatste 3 kilometer was er een opstropping, waarbij een aantal renners werden opgehouden. Onder meer Kruijswijk verloor 13 seconden.

Bij de sprintersploegen was de organisatie ver te zoeken. Pöstlberger, die op kop aan het sleuren was in dienst van Bennett, had na een bocht plots een paar fietslengtes voorsprong op het pak.

Achter hem werd geaarzeld. Zo had de 25-jarige Oostenrijker, die zijn debuut maakt in een grote ronde, zelfs de tijd om op 50 meter voor de streep al uitgebreid te vieren.

De ritzege levert Pöstlberger ook meteen de eerste roze, witte én paarse trui op. Ewan won de sprint voor de tweede plaats, voor Greipel. Jasper Stuyven sprintte naar een 7e plaats.

Stuyven: "De organisatie was weg"

"Het was heel hectisch en er was niet echt een ploeg die in blok op het juiste moment naar voren kwam. De organisatie was weg en daardoor kon Pöstlberger wegrijden", vertelde Jasper Stuyven na de finish aan Sporza.

"Iedereen had nog 1 à 2 mannetjes, maar niemand wilde al beginnen. Het was nog te ver."

"Ik heb zelf een beetje te veel in de wind gereden nog voor de echte sprint was begonnen. Of er dan meer inzat? Als alles goed loopt, dan misschien wel. Maar dat is ook sprinten, hé."

Pöstlberger, die debuteerde in een grote ronde, kon zijn ogen niet geloven: "Mijn grote droom was om een rit te winnen in een grote ronde. Ik moet al meteen op zoek naar een andere droom."

Wedstrijdverloop

 1. 17:48 Einde
 2. 17:47 Pöstlberger zorgt voor verrassing van formaat UAE lanceert Modolo en ook de andere sprinters komen opzetten in de laatste hectometers. Maar dat is te laat. Pöstlberger heeft zelfs de tijd om uitgebreid te vieren voor de streep. De renner van Bora-Hansgrohe wint en pakt het roze. Ewan en Greipel vervolledigen de top 3.
 3. 17:46 Pöstlberger heeft plots een gaatje op een kilometer van de streep. Edmondson moet alles uit de kast halen in dienst van Ewan.
 4. 17:45 Greipel zit in 8e positie, met Nizzolo in zijn wiel. Bennett heeft het wiel van Ewan te pakken.
 5. 17:44 Bij een scherpe bocht naar rechts stropt het in het peloton. Hopelijk zijn er geen klassementsrenners opgehouden, want dat is nog buiten de 3 kilometer.
 6. 17:43 Vluchters gegrepen Jungels stormt op kop van het peloton naar de vluchters toe, maar hij heeft geen ploegmaats in zijn buurt.
 7. 17:42 De 4 vluchters rijden nog 10 seconden voor het peloton uit. Hun verhaal is na 200 kilometer bijna afgelopen.
 8. 17:41 Met nog 6 kilometer voor de boeg duikt Lotto-Soudal op, maar de organisatie in het peloton lijkt even zoek.
 9. 17:40 Bij een wegversmalling is het even schrikken voor het peloton. Een aantal renners moeten vol in de remmen, maar iedereen blijft gelukkig overeind.
 10. 17:38 Op 7 kilometer van de streep zitten Lotto-Soudal en Quick Step verscholen in het peloton. De 4 vluchters hebben nog 23".
 11. 17:37 Aanvalskilometers Minder dan 10 kilometer nog. De koplopers vechten voor wat ze waard zijn, want er is in de Giro een speciale prijs voorzien voor de renner die de meeste kilometers in de aanval rijdt.
 12. 17:37
 13. 17:35 Dimension Data Sbaragli is goed omringd door zijn ploegmaats van Dimension Data. De Italiaan toonde in de tussensprints al dat hij met ambitie naar de Giro gekomen is.
 14. 17:34 Greipel koerst attent mee voorin.
 15. 17:32 Greipel, Gaviria, Ewan Het verschil blijft nu toch weer even hangen op 40 seconden. Lotto-Soudal blaast verzamelen rond Greipel, die samen met Gaviria en Ewan de topfavoriet is voor de dagzege en de bijhorende roze trui.
 16. 17:29 Nog 15 kilometer voor Benedetti, Teklehaimanot, Brutt en Zhupa, die al bijna 190 kilometer in de aanval rijden.
 17. 17:27 Oude krijger Svein Tuft neemt het peloton op sleeptouw. Movistar, BMC en Dimension Data hebben hun treintje al gevormd.
 18. 17:25 De vier leiders duiken naar beneden, maar het peloton heeft hen nu echt in het vizier. Het verschil is nog 40 seconden. Victor Campenaerts sluit in het pak de rij.
 19. 17:25
 20. 17:20 Benedetti verovert het blauw Benedetti nestelt zich in het wiel van Zhupa en zet dan zelf aan. De Italiaan stuift weg van de rest en pakt ook op de 3e klim het maximum van de punten. Hij mag straks de eerste blauwe trui aantrekken.
 21. 17:18 Het peloton jaagt op de 4 koplopers.
 22. 17:18 Bialoblocki haakt af Voor Bialoblocki is het welletjes geweest. Hij kiest voor zijn eigen tempo en ziet zijn 4 gezellen in de verte kleiner worden.
 23. 17:15 Verschuivingen in het peloton Trek, Movistar en Sky verschijnen aan het front en ook Sunweb schuift op. De ploegen van de klassementsrenners verdringen de sprintersploegen in de aanloop naar de klim.
 24. 17:15
 25. 17:12 Teklehaimanot, Benedetti, Zhupa, Brutt en Bialoblocki moeten lijdzaam toezien hoe het peloton nadert tot op 1'30".
 26. 17:09 San Pantaleo De nervositeit in het peloton neemt toe in het zicht van de laatste klim. Met een gemiddelde van 5,6 procent lijkt die hindernis mee te vallen, maar de stroken tot 12 procent zullen toch pijn doen bij sommigen. Van de top is het nog 20 kilometer naar de aankomst.
 27. 17:09
 28. 17:05 In het peloton is het opnieuw Sbaragli, ploegmaat van Teklehaimanot bij Dimension Data, die zich roert aan de tussensprint.
 29. 17:03 Teklehaimanot pakt de bonificaties Daarnet was het nog net niet, maar nu is het wel prijs voor Teklehaimanot. Hij wint de tweede tussensprint en pakt ook de bijhorende bonificaties. De Eritreeër is zo virtueel leider in het algemene klassement.
 30. 17:01 Ex-winnaar Hesjedal grapt: "Heb dezelfde auto gekocht voor mijn vrouw. Maar in een andere kleur."
 31. 16:56 Het peloton trekt langs de noordelijke kust van Sardinië, waar het water azuurblauw kleurt. Maar of de renners veel tijd hebben om van het uitzicht te genieten, is maar de vraag.
 32. 16:54
 33. 16:51 Deze Giro staat ook wel in het teken van de Italiaan Scarponi.
 34. 16:47 Giacomo Nizzolo Nizzolo vertoeft helemaal achteraan in het peloton. De Italiaanse kampioen, vorig jaar winnaar van de puntentrui, leek in 2016 de slotrit te winnen, maar de jury floot hem terug. Dit seizoen reed Nizzolo alleen nog maar de Ronde van Kroatië, zijn vorm is dus een vraagteken.
 35. 16:42 Tegenwind Door de tegenwind gaat het wat trager dan voorzien. Op dit moment liggen de renners zo'n 20 minuten achter op het traagste schema. Aan dit tempo weten we rond 17.45u wie de eerste roze trui mag aantrekken.
 36. 16:42 De finale kan beginnen. Blijven de 5 koplopers uit de greep van het peloton?
 37. 16:38 De koplopers naderen tot op minder dan 50 kilometer van de streep. Wat krijgen ze nog voor de wielen? Over iets meer dan 15 kilometer ligt de 2e tussensprint van de dag, daar zijn punten en bonificaties te verdienen. Op 21 kilometer van de streep ligt de top van de laatste klim, de San Pantaleo.
 38. 16:35 Ook op Sardinië maken rare snuiters hun opwachting.
 39. 16:32 Met vereende krachten brengen de sprintersploegen het peloton terug tot op 2'15" van de kopgroep. Benedetti, Teklehaimanot, Brutt, Zhupa en Bialoblocki zijn intussen al 150 kilometer in de aanval.
 40. 16:28 De trofee waar het allemaal om draait.
 41. 16:28 Nibali pakt uit met zwart-gouden fiets: "Dit wordt mijn zwaarste Giro"
 42. 16:23 Lotto-Soudal ment Greipel heeft zijn troepen rond zich verzameld. De Lotto-trein krijgt in de jacht op de koplopers steun van Quick Step-renner Serry en een mannetje van Orica.
 43. 16:23
 44. 16:17 Favorieten voor het roze In de strijd om de roze trui is Nairo Quintana de te kloppen man. De Colombiaan neemt het op tegen thuisrijder en tweevoudig winnaar Vincenzo Nibali. Nederland heeft met Kruijswijk, Mollema en Dumoulin 3 kanshebbers. Ook Thomas, Landa, Pinot, A. Yates, Zakarin, Dennis en Van Garderen doen een gooi naar de eindzege.
 45. 16:13 Greipel is een van de favorieten voor de dagzege.
 46. 16:11 Schiet Gaviria meteen raak in zijn eerste grote ronde?
 47. 16:09 Kristian Sbaragli Dimension Data loodst Sbaragli naar voren in het peloton. De Italiaan graait zo alvast wat punten mee voor het puntenklassement.
 48. 16:07 Zhupa pakt de eerste tussensprint Zhupa vecht aan de tussensprint een duel uit met Teklehaimanot. De Eritreeër komt sterk opzetten, maar het is Zhupa die de volle buit pakt.
 49. 16:03 Bochtige finale Het wordt straks uitkijken in de straten van Olbia, want in de laatste 3 kilometer liggen er nog een paar haakse bochten. Op 500 meter moeten de renners nog een bocht naar links nemen.
 50. 15:59 Het peloton volgt op 2'35" van de 5 koplopers, die dapper tempo blijven maken op de glooiende wegen.
 51. 15:57 De koplopers glipten weg in de eerste kilometers.
 52. 15:56
 53. 15:53 Twee tussensprints De renners hebben al 2 van de 3 beklimmingen achter de rug. Straks volgt nog de San Pantaleo, maar eerst liggen er nog 2 tussensprints: eentje over 10 kilometer, de andere op 32 kilometer van de streep.
 54. 15:50 Ik had Bardiani naar huis kunnen sturen, maar ik wil wachten op de resultaten van de B-stalen. Giro-baas Mauro Vegni
 55. 15:47 De voorbereidingen waren vanmiddag nog volop aan de gang:
 56. 15:46 Bardiani-ploegleider: "Ik heb gehuild toen ik het dopingnieuws vernam"
 57. 15:42 De tijdsaanduiding maakt gekke sprongen. Daarnet was het verschil nog maar 2'10", nu is er plots weer sprake van 3'30".
 58. 15:38 Nog 89 kilometer voor Teklehaimanot, Benedetti, Zhupa, Bialoblocki en Brutt. Hun voorsprong bedraagt nog 2'30".
 59. 15:34 Het is prachtig weer op Sardinië. De thermometer wijst 26 graden aan en er waait een zacht briesje vanuit het noordoosten. De renners kunnen genieten van een stralende zon.
 60. 15:31 Extra prijs in de Giro: 100 flesjes bier voor zwaarste renner die koninginnenrit uitrijdt
 61. 15:28 Geen dalersklassement Eerder deze week stond het peloton op zijn achterste poten. De Giro zou immers de snelste daler willen bekronen. "Onverantwoord", klonk het overal. Woensdag besliste de organisatie dan toch maar om dat dalersklassement te schrappen.
 62. 15:24 Etenstijd De renners hebben inmiddels meer dan 100 kilometer achter de rug, maar het is nog 96 kilometer tot de aankomst. Hoog tijd dus voor wat versnaperingen in de bevoorradingszone over enkele kilometers.
 63. 15:22
 64. 15:22
 65. 15:21 Nevenklassementen in de Giro: zwart rugnummer, tussensprints en aanvalskilometers
 66. 15:17 4 truien Naast de roze trui worden er straks nog 3 andere truien uitgereikt. De puntentrui is sinds dit jaar paars, de bergtrui is blauw. De beste jongere krijgt een witte trui om de schouders.
 67. 15:14 Maestri ingerekend Maestri moest daarnet afhaken op de klim en wordt nu opgeslokt door het peloton. Zijn voormalige gezellen hebben nog 3'20" voorsprong op de meute.
 68. 15:13 Fabio Aru kwam de Giro groeten op zijn Sardinië.
 69. 15:11 Het peloton herdacht Scarponi voor de start.
 70. 15:08 De oudste en de jongste De oudste renner in deze Giro is Angel Vicioso. De Spanjaard van Katjoesja vierde vorige maand zijn 40e verjaardag en is daarmee bijna dubbel zo oud als Vincenzo Albanese, de benjamin van het peloton (20 jaar en 174 dagen).
 71. 15:04 32 nationaliteiten In totaal staan er 32 nationaliteiten aan de start. Italië is het best vertegenwoordigd, met 43 renners. Spanje volgt op ruime afstand met 18 renners. België en Nederland hebben elk 13 renners in dit peloton. 7 landen moeten het dan weer stellen met 1 afgevaardigde.
 72. 15:00
 73. 14:57 Benedetti heeft het blauw bijna beet Als een duiveltje uit een doosje schiet Benedetti in het zicht van de streep naar voren. Hij snelt nog voorbij Teklehaimanot, voor Zhupa en de Eritreeër. Benedetti heeft nu al 6 bergpunten. Tenzij Zhupa straks op het laatste klimmetje de volle buit pakt, mag de Italiaan straks de blauwe trui aantrekken.
 74. 14:53 Teklehaimanot heeft nog 1 kilometer klimwerk voor de boeg tot de top van de Trinita d'Agultu. Achtervolgers Benedetti, Zhupa en Brutt sluipen meter voor meter dichterbij, maar hebben zijn wiel nog niet te pakken.
 75. 14:50
 76. 14:48 Teklehaimanot glipt weg Op de tweede klim van de dag is het Teklehaimanot die zijn kompanen ter plaatse laat. Het is nu aan Benedetti om het gat te dichten. Brutt en Zhupa schuiven mee, Bialoblocki en Maestri laten begaan.
 77. 14:45 Lotto-Soudal Lotto-Soudal heeft met Greipel een van de topfavorieten in de gelederen en neemt zijn verantwoordelijkheid dan ook op. De rode brigade kleurt de eerste rijen van het peloton. Quick-Step en Orica hebben elk 1 pion aan het werk gezet.
 78. 14:42 Bonificaties Er zijn in deze Giro ook bonificatieseconden te verdienen. Aan de tussensprint liggen er 3, 2 en 1 seconde klaar voor de renners, aan de aankomst zijn het er 10, 6 en 4 voor de top 3.
 79. 14:38 4 minuten De sprintersploegen knabbelen langzaam maar zeker aan de achterstand van het peloton. De voorsprong van de 6 leiders bedraagt nog 4 minuten, en dat op meer dan 120 kilometer van de streep.
 80. 14:36 De Muynck: "Enorm spijtig dat we geen ronderenners meer hebben"
 81. 14:32 Sardinië staat garant voor mooie plaatjes:
 82. 14:24 De 6 koplopers zijn weer samen na de schermutselingen op de beklimming. Het gaat nu spoorslags richting de Trinita d'Agultu, de tweede hindernis van de dag.
 83. 14:20 Stuyven: "Zou me er graag tussen smijten"
 84. 14:17 Eerste bergpunten zijn voor Benedetti Benedetti waagt opnieuw zijn kans. Zhupa komt even later aansluiten. De Albanese kampioen zet aan, maar het is Benedetti die als eerste de top rondt van de eerste beklimming.
 85. 14:14 Strijd om de bergpunten Cesare Benedetti heeft zijn zinnen gezet op de eerste bergpunten. Hij springt weg uit de kopgroep, maar Teklehaimanot brengt de anderen weer terug.
 86. 14:14 Er zijn wat bochten in de finale en dat ligt me wel. Het zal hectisch worden, want iedereen weet wat er op het spel staat. Maar ik zou me er graag tussen smijten. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
 87. 14:11 Debutant De Plus: "Ik hoop te tonen dat het rondewerk voor me weggelegd is"
 88. 14:08 De 6 vluchters zien hun voorsprong weer wat slinken. Het peloton nadert tot op 4'50" van de leiders.
 89. 14:05
 90. 14:04 Keisse: "Deze rit moet Gaviria liggen"
 91. 13:59 Dit is een rit die Fernando (Gaviria) goed moet liggen. We proberen voor ritwinst en het bijhorende roze te pakken. Het bergje op 20 kilometer zal normaal voor hem geen probleem vormen. Iljo Keisse (Quick-Step)
 92. 13:55 Welke sprinter pakt straks het roze? Bij Lotto-Soudal is André Greipel het speerpunt vandaag. Als de Duitser het roze wil, zal hij wel moeten afrekenen met andere snelle mannen, onder wie Gaviria, Ewan, Bennett, Nizzolo en Modolo.
 93. 13:49 De Bie: "Roze trui is het doel vandaag"
 94. 13:44 Het is puur voor André Greipel voor de sprints. Als we vandaag de rit winnen, hebben we sowieso het roze. Dat is het doel. Sean De Bie (Lotto-Soudal)
 95. 13:42 Sprintersploegen controleren De voorsprong van de kopgroep naderde daarnet de kaap van de 7 minuten, maar Lotto-Soudal, Quick Step en Orica brengen het peloton terug tot op 6'10".
 96. 13:39 "Buongiorno Girini": het Renaat-in-de-Giro-soundboard is er!
 97. 13:36 De koplopers worden luid aangemoedigd door de Italianen, die massaal op straat zijn gekomen. Over 25 kilometer beginnen de vluchters aan de eerste beklimming, de Multeddu (4e categorie). Daar liggen de eerste punten te wachten voor het bergklassement.
 98. 13:32 3 dagen op Sardinië De Giro start uitzonderlijk al op vrijdag dit jaar. Na 3 ritten op Sardinië moet de hele karavaan immers de oversteek maken naar Sicilië en daarom wordt er maandag al een rustdag ingelast. Dinsdag komt de etappe dan aan op de Etna.
 99. 13:28 Debutant Fernando Gaviria werd uitgewuifd door zijn familie:
 100. 13:25 Het peloton slingert over de wegen van Sardinië. Lotto-Soudal en Quick Step hebben allebei al een mannetje aan het werk gezet.
 101. 13:21 6'30" voor de kopgroep De voorsprong van de 6 vluchters is gestabiliseerd rond 6'30". Nog eens de namen van de gelukszoekers: Cesare Benedetti (Bora), Mirco Maestri (Bardiani), Marcin Bialoblocki (CCC), Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Pavel Brutt (Gazprom) en Eugert Zhupa (Willier).
 102. 13:17
 103. 13:13 Recordman Adam Hansen Adam Hansen is opnieuw van de partij bij Lotto-Soudal. De Australiër begint aan zijn 17e grote ronde op een rij, de vorige 16 reed hij allemaal uit. Een absoluut record. Zijn reeks begon in de Vuelta van 2011 en lijkt nog niet meteen te eindigen.
 104. 13:08 Enkele jaren geleden, toen Hansen zijn record bijna te pakken had, nam ik hem er sowieso bij. Maar nu moet hij bewijzen dat hij goed is. En dat is hij. Hansen is een beresterke renner. Marc Sergeant over Adam Hansen
 105. 13:03 De Giro 2017 begint vanmiddag: 5 debutanten om naar uit te kijken
 106. 12:58 Het peloton beslist om niet te onbesuisd van start te gaan en geeft zijn zegen. De voorsprong van de vluchters klimt zo snel tot boven de 4 minuten.
 107. 12:55
 108. 12:49 6 vluchters De eerste aanval van deze Giro is een feit. Een groepje van 6 heeft zich losgescheurd en krijgt snel een voorsprong van 1'20". Hun namen: Teklehaimanot, Benedetti, Maestri, Bialoblocki, Brutt en Zhupa.
 109. 12:46 Schotte: "Denk dat 1 van de Nederlanders het Giro-podium haalt"
 110. 12:44 Geen uitgelaten sfeer bij de 7 renners van Bardiani:
 111. 12:41 195 in plaats van 198 renners Het peloton van deze 100e Giro bestaat ui 195 renners in plaats van de gebruikelijke 198. Astana start met een man minder uit eerbetoon aan Scarponi en gisteren mochten we 2 renners van Bardiani schrappen. Pirazzi en Ruffoni werden betrapt op doping en hun ploeg mocht geen vervangers meer optrommelen.
 112. 12:38 UCI bevestigt: Pirazzi en Ruffoni zijn betrapt op doping
 113. 12:33 Officiële start De wedstrijd is nu ook officieel op gang gevlagd. Wie wordt de eerste aanvaller van deze jubileumeditie?
 114. 12:32 Alghero, klein Barcelona De bijnaam van startplaats Alghero is "klein Barcelona" en Catalaans is naast het Italiaans een officiële taal in het plaatsje. Voor de verklaring moeten we terug naar de 14e eeuw toen het stadje veroverd werd door de Kroon van Aragon. De bevolking werd daarop gedeporteerd en vervangen door Catalanen. Ook nu nog dragen veel straatnamen een Catalaanse naam.
 115. 12:28 Aru en Nibali kennen elkaar goed:
 116. 12:23 Dag voor de sprinters De renners krijgen vandaag een rit voorgeschoteld die nooit echt vlak is. Onderweg liggen 3 bergjes van 4e categorie. Op papier is het een dag voor de sprinters, al moeten de snelle mannen dan wel heelhuids over het laatste klimmetje (op 20 kilometer van de streep) raken.
 117. 12:19 Minuut stilte voor Scarponi Voor de start verstomde het rumoer in het startdorp een minuut lang, ter nagedachtenis van Michele Scarponi. Hij zou kopman zijn bij Astana. Die ploeg besliste deze week om geen vervanger op te roepen als eerbetoon en start dus maar met 8 renners.
 118. 12:19
 119. 12:14 Fabio Aru zwaait het peloton uit Fabio Aru is ook van de partij in Alghero. Hij werd geboren op Sardinië en had deze Giro dan ook omcirkeld in zijn agenda. Maar een val op training besliste daar anders over. De Italiaan van Astana bezeerde zijn knie en moest verstek laten gaan. Hij komt dan zijn collega's maar uitwuiven.
 120. 12:10 De renners krijgen nog even de tijd om wat te keuvelen voor de strijd echt losbarst. Na een parade door de straten van Alghero wordt de Giro om 12.25u officieel op gang gevlagd.
 121. 12:06 Start! Onder een stralende zon stappen de renners op hun fiets. Het peloton trekt zich op gang voor deze openingsrit van 206 kilometer.
 122. 12:06 Rit 1
 123. 12:00 Bij Quick Step hebben ze er zin in:
 124. 11:57 Rugnummer 100 Het rugnummer 108 wordt niet meer uitgereikt in de Giro omdat dat het nummer was van Wouter Weylandt toen hij om het leven kwam bij een zware val. Daarom wordt in de plaats het nummer 100 uitgereikt. In deze 100e editie is dat het rugnummer van André Greipel. Een gunstig voorteken voor de sprinter?
 125. 11:55
 126. 11:41 3e keer start op Sardinië Sardinië mag al voor derde keer "La Grande Partenza" organiseren. In 1991 vond er een rit in lijn plaats, met een erg nipte sprintzege voor Philippe Casado. 10 jaar geleden, in 2007, won Liquigas een ploegentijdrit op het eiland. Enrico Gasparotto mocht toen de roze trui aantrekken.
 127. 11:36 VIDEO: Renaat Schotte volgt in stijl de 100e editie van de Giro
 128. 11:31
 129. 11:28 De spanning stijgt Buongiorno Girini! Over minder dan een uur is het zover: dan weerklinkt op Sardinië het startschot voor de 100e editie van de Giro d'Italia. De spanning stijgt alvast in startplaats Alghero. Om 12.10u zet het peloton zich in beweging, om 12.25u volgt het officiële startsein.
 130. 11:27 Vrijdag
 131. 11:58 Vanavond staat de ploegenpresentatie op het menu. In totaal telt het Giro-peloton 197 renners. Enkel Astana start met 8 in plaats van 9 renners. Uit respect voor wijlen Michele Scarponi selecteerde de Kazachse ploeg geen vervanger voor de Italiaan.
 132. 11:57
 133. 11:48 Ten Dam en Dumoulin reageren op bierprijs in Giro: "Stamsnijder kopman"
 134. 11:46 100e Giro Buongiorno Girini! Op het eiland Sardinië gaat morgen de 100e Giro d'Italia van start. Blijf hier op de hoogte van alle nieuwtjes in de aanloop naar "la Grande Partenza".
 135. 11:45 Vooraf
profiel
profiel

Uitslag

Uitslag rit

1 OOS Lukas Pöstlberger BOH 5u13'35"
2 AUS Caleb Ewan ORS +0"
3 DUI André Greipel LTS +0"
4 ITA Giacomo Nizzolo TFS +0"
5 ITA Sacha Modolo UAD +0"
6 ITA Kristian Sbaragli DDD +0"
7 BEL Jasper Stuyven TFS +0"
8 ZAF Ryan Gibbons DDD +0"
9 IER Sam Bennett BOH +0"
10 DUI Phil Bauhaus SUN +0"
11 OOS Gregor Mühlberger BOH +0"
12 COL Fernando Gaviria QST +0"
13 ITA Enrico Battaglin TLJ +0"
14 RUS Vyacheslav Kuznetsov KAT +0"
15 LUX Bob Jungels QST +0"
16 ITA Jakub Mareczko WIL +0"
17 ITA Enrico Barbin BRD +0"
18 GBR Geraint Thomas SKY +0"
19 ITA Simone Ponzi CCC +0"
20 POR Rui Costa UAD +0"
57 BEL Maxime Monfort LTS +0"
64 BEL Dries Devenyns QST +0"
66 BEL Laurens De Plus QST +0"
83 BEL Jasper De Buyst LTS +18"
120 BEL Iljo Keisse QST +18"
126 BEL Dylan Teuns BMC +34"
148 BEL Ben Hermans BMC +1'09"
160 BEL Jurgen Van den Broeck TLJ +1'09"
173 BEL Sean De Bie LTS +1'09"
184 BEL Victor Campenaerts TLJ +2'32"
189 BEL Pieter Serry QST +2'49"
193 BEL Bart De Clercq LTS +7'53"
klassement
1 NED Tom Dumoulin SUN 63u48'08"
2 COL Nairo Quintana MOV +2'41"
3 FRA Thibaut Pinot FDJ +3'21"
4 ITA Vincenzo Nibali TBM +3'40"
5 RUS Ilnur Zakarin KAT +4'24"
6 NED Bauke Mollema TFS +4'32"
7 ITA Domenico Pozzovivo ALM +4'59"
8 LUX Bob Jungels QST +5'18"
9 CRI Andrey Amador MOV +6'01"
10 NED Steven Kruijswijk TLJ +7'03"
11 GBR Adam Yates ORS +7'43"
12 ITA Davide Formolo CDT +8'09"
13 ITA Dario Cataldo AST +8'14"
14 SLO Jan Polanc UAD +9'11"
15 BEL Ben Hermans BMC +10'51"
16 BEL Maxime Monfort LTS +11'47"
17 POR Rui Costa UAD +16'52"
18 TSJ Jan Hirt CCC +19'45"
19 ZWI Sébastien Reichenbach FDJ +21'31"
20 OOS Patrick Konrad BOH +22'27"
21 BEL Laurens De Plus QST +22'31"
22 FRA Hubert Dupont ALM +22'53"
23 ITA Franco Pellizotti TBM +24'47"
24 ITA Simone Petilli UAD +26'06"
25 DEN Jesper Hansen AST +26'36"
26 SPA Cristián Rodríguez WIL +26'49"
27 NED Stef Clement TLJ +27'04"
28 FRA Rudy Molard FDJ +31'56"
29 VS Peter Stetina TFS +32'30"
30 CAN Michael Woods CDT +32'38"
31 NED Laurens ten Dam SUN +33'05"
32 VS Tejay van Garderen BMC +34'13"
33 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +36'49"
34 WRU Kanstantsin Siutsou TBM +39'24"
35 SPA Gorka Izagirre MOV +40'11"
36 LUX Ben Gastauer ALM +40'21"
37 COL Winner Anacona MOV +40'25"
38 ITA Giovanni Visconti TBM +42'51"
39 SPA Mikel Landa SKY +44'24"
40 FRA Pierre Rolland CDT +46'35"
41 IER Philip Deignan SKY +48'34"
42 POL Tomasz Marczynski LTS +51'21"
43 SPA Luis León Sánchez AST +51'35"
44 COL Sebastián Henao SKY +54'35"
45 POR José Mendes BOH +54'57"
46 KRO Robert Kišerlovski KAT +55'11"
47 ZWI Steve Morabito FDJ +55'25"
48 TSJ Michal Schlegel CCC +56'21"
49 SPA Rubén Plaza ORS +56'58"
50 FRA Julien Bernard TFS +57'39"
51 ITA Matteo Montaguti ALM +58'58"
52 FRA François Bidard ALM +1u01'36"
53 SPA José Joaquín Rojas MOV +1u01'43"
54 SPA Víctor De la Parte MOV +1u02'08"
55 ITA Valerio Conti UAD +1u02'36"
56 SPA José Herrada MOV +1u02'49"
57 ITA Eros Capecchi QST +1u04'09"
58 NED Bram Tankink TLJ +1u04'18"
59 RUS Alexander Foliforov GAZ +1u05'22"
60 DUI Simon Geschke SUN +1u05'37"
61 OOS Georg Preidler SUN +1u06'47"
62 SPA Igor Antón DDD +1u08'09"
63 ITA Diego Rosa SKY +1u09'36"
64 VS Joey Rosskopf BMC +1u10'36"
65 ERI Natnael Berhane DDD
66 ITA Manuele Boaro TBM
67 ITA Enrico Battaglin TLJ +1u12'59"
68 POR José Gonçalves KAT +1u15'01"
69 ZWI Silvan Dillier BMC +1u15'13"
70 OOS Gregor Mühlberger BOH +1u17'45"
71 ZWE Tobias Ludvigsson FDJ +1u17'57"
72 ITA Salvatore Puccio SKY +1u19'26"
73 SPA Jesús Hernández TFS +1u20'09"
74 SPA Carlos Verona ORS +1u21'26"
75 SPA Pello Bilbao AST +1u22'36"
76 KAZ Andrey Zeits AST +1u23'35"
77 FRA Clément Chevrier ALM +1u29'10"
78 GBR Hugh Carthy CDT +1u29'26"
79 ITA Davide Villella CDT +1u29'49"
80 ITA Enrico Gasparotto TBM +1u29'49"
81 VS Chad Haga SUN +1u33'46"
82 ITA Paolo Tiralongo AST +1u36'38"
83 BEL Dylan Teuns BMC +1u37'38"
84 FRA Jérémy Roy FDJ +1u37'46"
85 FRA Quentin Jauregui ALM +1u39'04"
86 ITA Edward Ravasi UAD +1u39'31"
87 RUS Sergey Firsanov GAZ +1u39'43"
88 BEL Dries Devenyns QST +1u40'15"
89 SPA Omar Fraile DDD +1u41'34"
90 AUS Adam Hansen LTS +1u43'17"
91 OOS Felix Großschartner CCC +1u43'40"
92 RUS Matvei Mamykin KAT +1u44'34"
93 NED Tom-Jelte Slagter CDT +1u44'44"
94 BEL Jurgen Van den Broeck TLJ +1u45'36"
95 FRA Kenny Elissonde SKY +1u45'50"
96 ITA Valerio Agnoli TBM +1u46'36"
97 ITA Kristian Sbaragli DDD +1u49'36"
98 POL Lukasz Owsian CCC +1u50'34"
99 SPA Francisco Ventoso BMC +1u51'11"
100 ITA Matteo Busato WIL +1u54'03"
101 BEL Jasper Stuyven TFS +1u54'55"
102 SLO Luka Pibernik TBM +1u54'59"
103 FRA Matthieu Ladagnous FDJ +1u56'37"
104 WRU Branislav Samoilav CCC +1u57'24"
105 OOS Lukas Pöstlberger BOH +1u59'35"
106 WRU Vasil Kirijenka SKY +1u59'35"
107 VS Joe Dombrowski CDT +1u59'53"
108 DEN Lars Bak LTS +1u59'58"
109 ITA Manuel Senni BMC +2u00'07"
110 FRA Benoît Vaugrenard FDJ +2u00'18"
111 NOO Sindre Lunke SUN +2u00'21"
112 POL Maciej Paterski CCC +2u01'24"
113 ZAF Ryan Gibbons DDD +2u01'27"
114 RUS Pavel Broett GAZ +2u02'38"
115 ERI Daniel Teklehaimanot DDD +2u03'09"
116 ITA Marco Marcato UAD +2u03'38"
117 NED Jos van Emden TLJ +2u03'45"
118 SLO Jan Tratnik CCC +2u04'01"
119 ITA Giulio Ciccone BRD +2u05'34"
120 COL Fernando Gaviria QST +2u06'14"
121 SPA Ángel Vicioso KAT +2u06'28"
122 ITA Enrico Barbin BRD +2u07'28"
123 ITA Simone Ponzi CCC +2u07'33"
124 RUS Ivan Rovnyi GAZ +2u07'42"
125 BEL Jasper De Buyst LTS +2u08'21"
126 NED Martijn Keizer TLJ +2u08'33"
127 ITA Daniele Bennati MOV +2u09'06"
128 ITA Filippo Pozzato WIL +2u10'08"
129 AUS Michael Hepburn ORS +2u11'08"
130 SLO Matej Mohoric UAD
131 FRA Julien Bérard ALM
132 RUS Vyacheslav Kuznetsov KAT +2u12'54"
133 ITA Cesare Benedetti BOH +2u13'28"
134 SPA Julen Amezqueta WIL +2u13'54"
135 RUS Alexey Tsatevich GAZ +2u14'05"
136 DEN Christopher Juul-Jensen ORS +2u14'20"
137 ITA Sacha Modolo UAD +2u15'20"
138 VS Alex Howes CDT +2u16'31"
139 BEL Pieter Serry QST +2u17'09"
140 ALB Eugert Zhupa WIL +2u17'38"
141 FRA William Bonnet FDJ +2u17'53"
142 ITA Manuel Quinziato BMC +2u17'56"
143 SLO Kristijan Koren CDT +2u19'33"
144 RUS Maksim Belkov KAT +2u20'01"
145 NED Twan Castelijns TLJ +2u20'25"
146 NED Moreno Hofland LTS +2u20'43"
147 ITA Mirco Maestri BRD +2u21'01"
148 TSJ Jan Bárta BOH +2u21'36"
149 AUS Rory Sutherland MOV +2u22'25"
150 POL Michal Golas SKY +2u23'00"
151 DEN Mads Pedersen TFS +2u24'02"
152 BEL Iljo Keisse QST +2u25'57"
153 SLO Luka Mezgec ORS +2u26'04"
154 ITA Roberto Ferrari UAD +2u26'58"
155 ITA Davide Martinelli QST +2u27'23"
156 ZAF Johann Van Zyl DDD +2u27'47"
157 RUS Evgeniy Shalunov GAZ +2u28'27"
158 CAN Svein Tuft ORS +2u29'06"
159 NED Tom Stamsnijder SUN +2u29'14"
160 BEL Victor Campenaerts TLJ +2u29'52"
161 AUS Alexander Edmondson ORS +2u32'20"
162 ITA Vincenzo Albanese BRD +2u33'12"
163 ARG Maximiliano Richeze QST +2u33'23"
164 ITA Eugenio Alafaci TFS +2u33'46"
165 RUS Sergej Lagoetin GAZ +2u36'32"
166 SPA Alberto Losada KAT +2u38'48"
167 DUI Phil Bauhaus SUN +2u41'53"
168 ITA Nicola Boem BRD +2u42'36"
169 BEL Sean De Bie LTS +2u42'57"
170 COL Daniel Martínez WIL +2u43'32"
171 RUS Dmitry Kozonchuk GAZ +2u43'46"
172 IER Sam Bennett BOH +2u48'03"
173 ITA Lorenzo Rota BRD +2u50'30"
174 ITA Simone Andreetta BRD +2u51'08"
175 KAZ Zhandos Bizhigitov AST +2u51'58"
176 POL Marcin Bialoblocki CCC +3u01'46"
177 WRU Ilia Koshevoy WIL +3u07'34"
178 ITA Giuseppe Fonzi WIL +3u20'10"
1 LUX Bob Jungels QST 4u16'51"
2 COL Nairo Quintana MOV +0"
3 FRA Thibaut Pinot FDJ +0"
4 GBR Adam Yates ORS +0"
5 ITA Domenico Pozzovivo ALM +0"
6 OOS Patrick Konrad BOH +0"
7 ITA Vincenzo Nibali TBM +0"
8 NED Tom Dumoulin SUN +0"
9 RUS Ilnur Zakarin KAT +0"
10 NED Bauke Mollema TFS +0"
11 SLO Jan Polanc UAD +0"
12 NED Steven Kruijswijk TLJ +0"
13 ZWI Sébastien Reichenbach FDJ +14"
14 SPA Mikel Landa SKY +14"
15 ITA Davide Formolo CDT +14"
16 BEL Laurens De Plus QST +25"
17 ITA Giovanni Visconti TBM +25"
18 BEL Ben Hermans BMC +25"
19 SPA Gorka Izagirre MOV +25"
20 CRI Andrey Amador MOV +25"
21 VS Tejay van Garderen BMC +25"
22 ITA Franco Pellizotti TBM +25"
23 KRO Robert Kišerlovski KAT +25"
24 DUI Simon Geschke SUN +25"
25 FRA Hubert Dupont ALM +40"
26 TSJ Jan Hirt CCC +40"
27 DEN Jesper Hansen AST +40"
28 BEL Maxime Monfort LTS +40"
29 FRA Rudy Molard FDJ +40"
30 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +40"
31 FRA Pierre Rolland CDT +54"
32 ITA Dario Cataldo AST +1'01"
33 POR José Gonçalves KAT +1'07"
34 SPA Luis León Sánchez AST +1'07"
35 NED Stef Clement TLJ +1'10"
36 SPA Jesús Hernández TFS +1'10"
37 LUX Ben Gastauer ALM +1'25"
38 IER Philip Deignan SKY +1'30"
39 COL Sebastián Henao SKY +1'30"
40 ITA Manuele Boaro TBM +1'44"
41 VS Peter Stetina TFS +1'54"
42 ITA Valerio Conti UAD +1'54"
43 NED Laurens ten Dam SUN +2'17"
44 SPA Víctor De la Parte MOV +2'34"
45 ZWI Steve Morabito FDJ +2'34"
46 TSJ Michal Schlegel CCC +3'41"
47 SPA Cristián Rodríguez WIL +3'41"
48 ITA Kristian Sbaragli DDD +4'19"
49 ITA Davide Villella CDT +4'23"
50 FRA Julien Bernard TFS +4'23"
51 VS Joey Rosskopf BMC +4'23"
52 FRA François Bidard ALM +4'23"
53 SPA Rubén Plaza ORS +4'30"
54 NED Bram Tankink TLJ +4'30"
55 CAN Michael Woods CDT +4'30"
56 SPA Carlos Verona ORS +4'44"
57 ITA Eros Capecchi QST +6'04"
58 POR Rui Costa UAD +8'54"
59 BEL Dylan Teuns BMC +8'54"
60 ZWI Silvan Dillier BMC +8'54"
61 COL Winner Anacona MOV +8'54"
62 ITA Giulio Ciccone BRD +8'54"
63 ITA Enrico Battaglin TLJ +8'54"
64 ITA Simone Petilli UAD +10'05"
65 SPA Julen Amezqueta WIL +11'53"
66 ITA Enrico Gasparotto TBM +11'53"
67 ITA Salvatore Puccio SKY +11'53"
68 SPA Pello Bilbao AST +11'53"
69 ITA Enrico Barbin BRD +11'53"
70 ITA Simone Ponzi CCC +13'04"
71 OOS Georg Preidler SUN +13'04"
72 ZWE Tobias Ludvigsson FDJ +13'04"
73 WRU Kanstantsin Siutsou TBM +13'04"
74 ITA Valerio Agnoli TBM +13'04"
75 OOS Gregor Mühlberger BOH +13'04"
76 BEL Jasper Stuyven TFS +13'04"
77 BEL Sean De Bie LTS +13'04"
78 KAZ Andrey Zeits AST +13'04"
79 SPA José Joaquín Rojas MOV +13'04"
80 POR José Mendes BOH +13'04"
81 BEL Pieter Serry QST +13'04"
82 ITA Paolo Tiralongo AST +13'04"
83 FRA Clément Chevrier ALM +13'04"
84 POL Tomasz Marczynski LTS +13'04"
85 AUS Adam Hansen LTS +13'04"
86 RUS Matvei Mamykin KAT +13'04"
87 NED Tom-Jelte Slagter CDT +13'04"
88 RUS Alexander Foliforov GAZ +13'04"
89 SPA José Herrada MOV +13'04"
90 SPA Alberto Losada KAT +13'04"
91 AUS Rory Sutherland MOV +13'04"
92 SPA Ángel Vicioso KAT +13'04"
93 RUS Evgeniy Shalunov GAZ +13'04"
94 ITA Matteo Busato WIL +13'44"
95 ITA Matteo Montaguti ALM +13'44"
96 ITA Diego Rosa SKY +13'44"
97 NED Martijn Keizer TLJ +13'44"
98 FRA Kenny Elissonde SKY +14'50"
99 SLO Luka Pibernik TBM +16'49"
100 BEL Jasper De Buyst LTS +16'49"
101 POL Lukasz Owsian CCC +16'49"
102 ITA Davide Martinelli QST +16'49"
103 RUS Vyacheslav Kuznetsov KAT +16'49"
104 ITA Edward Ravasi UAD +16'49"
105 RUS Alexey Tsatevich GAZ +16'49"
106 COL Daniel Martínez WIL +16'49"
107 SPA Igor Antón DDD +16'49"
108 FRA Matthieu Ladagnous FDJ +16'49"
109 ARG Maximiliano Richeze QST +16'49"
110 BEL Dries Devenyns QST +16'49"
111 COL Fernando Gaviria QST +16'49"
112 ITA Filippo Pozzato WIL +19'05"
113 ALB Eugert Zhupa WIL +19'05"
114 BEL Jurgen Van den Broeck TLJ +19'05"
115 ZAF Ryan Gibbons DDD +19'05"
116 SPA Francisco Ventoso BMC +19'05"
117 FRA Jérémy Roy FDJ +19'05"
118 NED Moreno Hofland LTS +19'05"
119 VS Chad Haga SUN +19'05"
120 ITA Manuel Quinziato BMC +19'05"
121 DEN Lars Bak LTS +19'05"
122 FRA Benoît Vaugrenard FDJ +19'05"
123 ERI Daniel Teklehaimanot DDD +19'05"
124 POL Michal Golas SKY +19'05"
125 ITA Cesare Benedetti BOH +19'05"
126 ERI Natnael Berhane DDD +19'05"
127 SPA Omar Fraile DDD +19'05"
128 WRU Vasil Kirijenka SKY +19'05"
129 BEL Iljo Keisse QST +19'05"
130 RUS Maksim Belkov KAT +19'05"
131 FRA Julien Bérard ALM +19'05"
132 ITA Manuel Senni BMC +19'05"
133 NED Jos van Emden TLJ +19'05"
134 NOO Sindre Lunke SUN +19'05"
135 ITA Vincenzo Albanese BRD +19'05"
136 NED Tom Stamsnijder SUN +19'05"
137 NED Twan Castelijns TLJ +19'05"
138 RUS Pavel Broett GAZ +19'05"
139 DUI Phil Bauhaus SUN +19'05"
140 FRA William Bonnet FDJ +19'05"
141 RUS Sergej Lagoetin GAZ +19'05"
142 ITA Marco Marcato UAD +19'05"
143 BEL Victor Campenaerts TLJ +19'05"
144 ITA Eugenio Alafaci TFS +19'05"
145 RUS Ivan Rovnyi GAZ +19'05"
146 OOS Felix Großschartner CCC +19'05"
147 POL Maciej Paterski CCC +19'05"
148 RUS Sergey Firsanov GAZ +19'05"
149 ITA Daniele Bennati MOV +19'05"
150 TSJ Jan Bárta BOH +19'05"
151 IER Sam Bennett BOH +19'05"
152 RUS Dmitry Kozonchuk GAZ +19'05"
153 POL Marcin Bialoblocki CCC +19'05"
154 WRU Branislav Samoilav CCC +19'05"
155 ZAF Johann Van Zyl DDD +19'05"
156 VS Joe Dombrowski CDT +19'05"
157 VS Alex Howes CDT +19'05"
158 GBR Hugh Carthy CDT +19'05"
159 ITA Mirco Maestri BRD +19'05"
160 ITA Lorenzo Rota BRD +19'05"
161 DEN Christopher Juul-Jensen ORS +19'05"
162 SLO Matej Mohoric UAD +19'05"
163 ITA Roberto Ferrari UAD +19'05"
164 ITA Sacha Modolo UAD +19'05"
165 FRA Quentin Jauregui ALM +19'05"
166 WRU Ilia Koshevoy WIL +19'05"
167 ITA Simone Andreetta BRD +19'05"
168 ITA Giuseppe Fonzi WIL +19'05"
169 SLO Jan Tratnik CCC +19'42"
170 KAZ Zhandos Bizhigitov AST +19'46"
171 ITA Nicola Boem BRD +19'53"
172 OOS Lukas Pöstlberger BOH +20'21"
173 DEN Mads Pedersen TFS +20'21"
174 AUS Michael Hepburn ORS +22'02"
175 SLO Kristijan Koren CDT +22'02"
176 AUS Alexander Edmondson ORS +22'02"
177 CAN Svein Tuft ORS +22'02"
178 SLO Luka Mezgec ORS +22'02"
EST Tanel Kangert AST
DUI Rüdiger Selig BOH
RUS Ivan Savitsky GAZ
BEL Bart De Clercq LTS
AUS Caleb Ewan ORS
1 COL Fernando Gaviria QST 325
2 BEL Jasper Stuyven TFS 192
3 IER Sam Bennett BOH 117
4 OOS Lukas Pöstlberger BOH 98
5 ERI Daniel Teklehaimanot DDD 86
6 ITA Kristian Sbaragli DDD 76
7 ALB Eugert Zhupa WIL 70
8 ITA Roberto Ferrari UAD 70
9 ZWI Silvan Dillier BMC 68
10 ZAF Ryan Gibbons DDD 68
11 RUS Pavel Broett GAZ 66
12 NED Tom Dumoulin SUN 65
13 LUX Bob Jungels QST 58
14 ITA Simone Andreetta BRD 52
15 ARG Maximiliano Richeze QST 50
16 DUI Phil Bauhaus SUN 48
17 COL Nairo Quintana MOV 46
18 ITA Sacha Modolo UAD 43
19 POL Maciej Paterski CCC 42
20 FRA Thibaut Pinot FDJ 42
21 RUS Dmitry Kozonchuk GAZ 40
22 ITA Enrico Battaglin TLJ 40
23 ITA Vincenzo Nibali TBM 37
24 RUS Evgeniy Shalunov GAZ 36
25 RUS Ilnur Zakarin KAT 35
26 GBR Adam Yates ORS 35
27 SPA Luis León Sánchez AST 34
28 ITA Marco Marcato UAD 33
29 ITA Mirco Maestri BRD 32
30 ITA Vincenzo Albanese BRD 30
31 SPA Omar Fraile DDD 27
32 SPA Gorka Izagirre MOV 27
33 ITA Giovanni Visconti TBM 27
34 RUS Vyacheslav Kuznetsov KAT 24
35 ITA Giuseppe Fonzi WIL 24
36 RUS Alexey Tsatevich GAZ 22
37 WRU Ilia Koshevoy WIL 21
38 SLO Jan Polanc UAD 20
39 SPA Mikel Landa SKY 20
40 BEL Iljo Keisse QST 20
41 RUS Sergej Lagoetin GAZ 20
42 CAN Michael Woods CDT 20
43 RUS Ivan Rovnyi GAZ 20
44 SLO Matej Mohoric UAD 20
45 NED Bauke Mollema TFS 18
46 POR Rui Costa UAD 18
47 RUS Sergey Firsanov GAZ 16
48 SLO Jan Tratnik CCC 16
49 WRU Kanstantsin Siutsou TBM 12
50 ERI Natnael Berhane DDD 12
51 POL Marcin Bialoblocki CCC 12
52 ITA Valerio Conti UAD 11
53 ITA Domenico Pozzovivo ALM 11
54 ITA Enrico Barbin BRD 11
55 ITA Cesare Benedetti BOH 11
56 SPA Igor Antón DDD 10
57 ITA Dario Cataldo AST 10
58 POL Lukasz Owsian CCC 10
59 BEL Pieter Serry QST 10
60 DEN Mads Pedersen TFS 10
61 FRA Pierre Rolland CDT 9
62 TSJ Jan Bárta BOH 9
63 COL Daniel Martínez WIL 8
64 NED Steven Kruijswijk TLJ 6
65 BEL Maxime Monfort LTS 6
66 OOS Patrick Konrad BOH 6
67 ITA Simone Petilli UAD 6
68 ITA Matteo Montaguti ALM 6
69 OOS Gregor Mühlberger BOH 6
70 WRU Vasil Kirijenka SKY 6
71 BEL Ben Hermans BMC 5
72 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD 5
73 ITA Eros Capecchi QST 4
74 ITA Davide Villella CDT 4
75 ITA Valerio Agnoli TBM 4
76 DEN Christopher Juul-Jensen ORS 4
77 ZAF Johann Van Zyl DDD 4
78 CRI Andrey Amador MOV 3
79 ITA Franco Pellizotti TBM 3
80 POR José Mendes BOH 3
81 ITA Salvatore Puccio SKY 3
82 NED Jos van Emden TLJ 3
83 NED Moreno Hofland LTS 3
84 ZWI Sébastien Reichenbach FDJ 2
85 FRA Rudy Molard FDJ 2
86 FRA Jérémy Roy FDJ 2
87 BEL Dries Devenyns QST 2
88 FRA Benoît Vaugrenard FDJ 2
89 ITA Simone Ponzi CCC 2
90 BEL Jasper De Buyst LTS 2
91 ITA Davide Martinelli QST 2
92 CAN Svein Tuft ORS 2
93 BEL Sean De Bie LTS 2
94 ITA Davide Formolo CDT 1
95 BEL Laurens De Plus QST 1
96 FRA Hubert Dupont ALM 1
97 POL Tomasz Marczynski LTS 1
98 SPA Francisco Ventoso BMC 1
99 ITA Matteo Busato WIL 1
100 DEN Lars Bak LTS 1
101 SLO Luka Mezgec ORS 1
102 SPA José Joaquín Rojas MOV -1
103 NED Laurens ten Dam SUN -5
104 COL Winner Anacona MOV -5
1 NED Tom Dumoulin SUN 51
2 SPA Omar Fraile DDD 49
3 SLO Jan Polanc UAD 46
4 COL Nairo Quintana MOV 44
5 RUS Ilnur Zakarin KAT 37
6 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD 34
7 FRA Thibaut Pinot FDJ 33
8 FRA Pierre Rolland CDT 26
9 ERI Daniel Teklehaimanot DDD 24
10 BEL Laurens De Plus QST 22
11 SPA Mikel Landa SKY 20
12 SPA Luis León Sánchez AST 18
13 RUS Sergey Firsanov GAZ 17
14 ITA Simone Andreetta BRD 15
15 ITA Mirco Maestri BRD 15
16 ITA Marco Marcato UAD 10
17 ITA Cesare Benedetti BOH 9
18 NED Bauke Mollema TFS 9
19 FRA Rudy Molard FDJ 9
20 OOS Lukas Pöstlberger BOH 8
21 ITA Vincenzo Nibali TBM 8
22 ITA Dario Cataldo AST 8
23 ITA Giovanni Visconti TBM 8
24 IER Philip Deignan SKY 8
25 SPA Igor Antón DDD 8
26 ITA Davide Villella CDT 7
27 RUS Pavel Broett GAZ 7
28 POR Rui Costa UAD 6
29 ZWI Silvan Dillier BMC 6
30 ALB Eugert Zhupa WIL 6
31 RUS Evgeniy Shalunov GAZ 6
32 GBR Adam Yates ORS 5
33 ITA Domenico Pozzovivo ALM 4
34 SPA Rubén Plaza ORS 4
35 RUS Ivan Rovnyi GAZ 4
36 SPA Julen Amezqueta WIL 4
37 ITA Eugenio Alafaci TFS 4
38 POL Maciej Paterski CCC 3
39 SLO Jan Tratnik CCC 3
40 ITA Giuseppe Fonzi WIL 3
41 LUX Bob Jungels QST 2
42 ITA Matteo Montaguti ALM 2
43 SPA José Joaquín Rojas MOV 2
44 ITA Valerio Conti UAD 2
45 BEL Jasper Stuyven TFS 2
46 RUS Dmitry Kozonchuk GAZ 2
47 ITA Franco Pellizotti TBM 1
48 ITA Manuele Boaro TBM 1
49 WRU Branislav Samoilav CCC 1
50 ITA Enrico Barbin BRD 1
51 POL Marcin Bialoblocki CCC 1
52 WRU Ilia Koshevoy WIL 1
1 LUX Bob Jungels QST 63u53'26"
2 GBR Adam Yates ORS +2'25"
3 ITA Davide Formolo CDT +2'51"
4 SLO Jan Polanc UAD +3'53"
5 BEL Laurens De Plus QST +17'13"
6 ITA Simone Petilli UAD +20'48"
7 SPA Cristián Rodríguez WIL +21'31"
8 COL Sebastián Henao SKY +49'17"
9 TSJ Michal Schlegel CCC +51'03"
10 FRA Julien Bernard TFS +52'21"
11 FRA François Bidard ALM +56'18"
12 ITA Valerio Conti UAD +57'18"
13 RUS Alexander Foliforov GAZ +1u00'04"
14 OOS Gregor Mühlberger BOH +1u12'27"
15 SPA Carlos Verona ORS +1u16'08"
16 FRA Clément Chevrier ALM +1u23'52"
17 GBR Hugh Carthy CDT +1u24'08"
18 BEL Dylan Teuns BMC +1u32'20"
19 FRA Quentin Jauregui ALM +1u33'46"
20 ITA Edward Ravasi UAD +1u34'13"
21 OOS Felix Großschartner CCC +1u38'22"
22 RUS Matvei Mamykin KAT +1u39'16"
23 BEL Jasper Stuyven TFS +1u49'37"
24 SLO Luka Pibernik TBM +1u49'41"
25 OOS Lukas Pöstlberger BOH +1u54'17"
26 ITA Manuel Senni BMC +1u54'49"
27 NOO Sindre Lunke SUN +1u55'03"
28 ZAF Ryan Gibbons DDD +1u56'09"
29 ITA Giulio Ciccone BRD +2u00'16"
30 COL Fernando Gaviria QST +2u00'56"
31 BEL Jasper De Buyst LTS +2u03'03"
32 SLO Matej Mohoric UAD +2u07'14"
33 SPA Julen Amezqueta WIL +2u08'36"
34 DEN Mads Pedersen TFS +2u18'44"
35 ITA Davide Martinelli QST +2u22'05"
36 RUS Evgeniy Shalunov GAZ +2u23'09"
37 AUS Alexander Edmondson ORS +2u27'02"
38 ITA Vincenzo Albanese BRD +2u27'54"
39 DUI Phil Bauhaus SUN +2u36'35"
40 COL Daniel Martínez WIL +2u38'14"
41 ITA Lorenzo Rota BRD +2u45'12"
42 ITA Simone Andreetta BRD +2u45'50"
1 SPA Movistar MOV 191u44'22"
2 KAZ Astana AST +5'52"
3 VAE UAE Team Emirates UAD +20'19"
4 BRN Bahrain TBM +20'36"
5 FRA FDJ FDJ +23'08"
6 FRA AG2R ALM +25'16"
7 VS Cannondale CDT +27'59"
8 DUI Sunweb SUN +32'08"
9 VS BMC Racing BMC +41'17"
10 GBR Team Sky SKY +46'08"
11 VS Trek TFS +49'43"
12 NED LottoNL TLJ +57'13"
13 BEL Quick-Step QST +1u05'09"
14 ZAF Dimension Data DDD +1u17'45"
15 AUS Orica ORS +1u22'52"
16 ZWI Katusha KAT +1u26'58"
17 BEL Lotto LTS +1u34'17"
18 POL CCC CCC +1u50'48"
19 DUI BORA BOH +1u59'24"
20 RUS Gazprom GAZ +3u26'44"
21 ITA Wilier Triestina WIL +3u27'50"
22 ITA Bardiani Valvole BRD +5u28'21"