Refresh


home : Wielrennen : Giro d'Italia


VIDEO: Oostenrijker Pöstlberger (Bora) verrast hele peloton in eerste Giro-rit

Ewan en Greipel vloeken in het wiel van Pöstlberger in Olbia, op Sardinië.

vr 05/05/2017 - 17:50 Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe) heeft voor dé verrassing gezorgd in de openingsetappe van de 100e Giro. De Oostenrijker won en pakte roze op het eiland Sardinië. De spurters verkeken zich op zijn aanval in het slot. Caleb Ewan strandde in zijn zog op de tweede plaats, André Greipel mocht als derde mee op het podium.

Een samenvatting van de eerste rit

De 1e etappe in een notendop:

 • Winnaar van de dag: In de finale moet het peloton door een aantal scherpe bochten. De organisatie is zoek en Lukas Pöstlberger heeft plots een gaatje. De Oostenrijker wint bij zijn debuut in een grote ronde meteen een rit.
 • Pechvogel van de dag: Steven Kruijswijk wordt opgehouden bij een opstropping in volle finale. Hij verliest 13 seconden op zijn concurrenten. Omdat dat gebeurt op 3,2 kilometer, net buiten de veilige grens van 3 kilometer dus, wordt dat niet kwijtgescholden.
 • Opvallend: Bora-Hansgrohe heeft na de eerste rit alle truien in handen. Cesare Benedetti verovert de bergtrui na een dag in de ontsnapping, Lukas Pöstlberger pakt met zijn ritzege de roze trui, de jongerentrui én de puntentrui.

Voorspelbaar scenario in de eerste 200 kilometer

De 100e editie van de Giro ging onder een stralende zon van start op Sardinië met een rit in lijn. Het parcours was nooit echt vlak, maar op papier was de openingsetappe van 206 kilometer spek naar de bek van de sprinters.

We kregen dan ook het bekende scenario: een groepje van 6 trok in de aanval, het peloton gaf hen een maximale voorsprong van net geen 7 minuten. Onderweg nam Benedetti (Bora) alle drie de beklimmingen voor zijn rekening, wat hem uiteraard de eerste bergtrui opleverde.

In het peloton zetten Greipel, Gaviria en Ewan hun manschappen aan het werk om de vluchters in te rekenen. Dat gebeurde uiteindelijk op 5 kilometer van de streep.

Warrige sprint, verrassende ritwinnaar

De aangekondigde massasprint leek in de maak, maar dat draaide anders uit in de kronkelende slotkilometers. Net buiten de grens van de laatste 3 kilometer was er een opstropping, waarbij een aantal renners werden opgehouden. Onder meer Kruijswijk verloor 13 seconden.

Bij de sprintersploegen was de organisatie ver te zoeken. Pöstlberger, die op kop aan het sleuren was in dienst van Bennett, had na een bocht plots een paar fietslengtes voorsprong op het pak.

Achter hem werd geaarzeld. Zo had de 25-jarige Oostenrijker, die zijn debuut maakt in een grote ronde, zelfs de tijd om op 50 meter voor de streep al uitgebreid te vieren.

De ritzege levert Pöstlberger ook meteen de eerste roze, witte én paarse trui op. Ewan won de sprint voor de tweede plaats, voor Greipel. Jasper Stuyven sprintte naar een 7e plaats.

Stuyven: "De organisatie was weg"

"Het was heel hectisch en er was niet echt een ploeg die in blok op het juiste moment naar voren kwam. De organisatie was weg en daardoor kon Pöstlberger wegrijden", vertelde Jasper Stuyven na de finish aan Sporza.

"Iedereen had nog 1 à 2 mannetjes, maar niemand wilde al beginnen. Het was nog te ver."

"Ik heb zelf een beetje te veel in de wind gereden nog voor de echte sprint was begonnen. Of er dan meer inzat? Als alles goed loopt, dan misschien wel. Maar dat is ook sprinten, hé."

Pöstlberger, die debuteerde in een grote ronde, kon zijn ogen niet geloven: "Mijn grote droom was om een rit te winnen in een grote ronde. Ik moet al meteen op zoek naar een andere droom."

Wedstrijdverloop

 1. 17:48 Einde
 2. 17:47 Pöstlberger zorgt voor verrassing van formaat UAE lanceert Modolo en ook de andere sprinters komen opzetten in de laatste hectometers. Maar dat is te laat. Pöstlberger heeft zelfs de tijd om uitgebreid te vieren voor de streep. De renner van Bora-Hansgrohe wint en pakt het roze. Ewan en Greipel vervolledigen de top 3.
 3. 17:46 Pöstlberger heeft plots een gaatje op een kilometer van de streep. Edmondson moet alles uit de kast halen in dienst van Ewan.
 4. 17:45 Greipel zit in 8e positie, met Nizzolo in zijn wiel. Bennett heeft het wiel van Ewan te pakken.
 5. 17:44 Bij een scherpe bocht naar rechts stropt het in het peloton. Hopelijk zijn er geen klassementsrenners opgehouden, want dat is nog buiten de 3 kilometer.
 6. 17:43 Vluchters gegrepen Jungels stormt op kop van het peloton naar de vluchters toe, maar hij heeft geen ploegmaats in zijn buurt.
 7. 17:42 De 4 vluchters rijden nog 10 seconden voor het peloton uit. Hun verhaal is na 200 kilometer bijna afgelopen.
 8. 17:41 Met nog 6 kilometer voor de boeg duikt Lotto-Soudal op, maar de organisatie in het peloton lijkt even zoek.
 9. 17:40 Bij een wegversmalling is het even schrikken voor het peloton. Een aantal renners moeten vol in de remmen, maar iedereen blijft gelukkig overeind.
 10. 17:38 Op 7 kilometer van de streep zitten Lotto-Soudal en Quick Step verscholen in het peloton. De 4 vluchters hebben nog 23".
 11. 17:37 Aanvalskilometers Minder dan 10 kilometer nog. De koplopers vechten voor wat ze waard zijn, want er is in de Giro een speciale prijs voorzien voor de renner die de meeste kilometers in de aanval rijdt.
 12. 17:37
 13. 17:35 Dimension Data Sbaragli is goed omringd door zijn ploegmaats van Dimension Data. De Italiaan toonde in de tussensprints al dat hij met ambitie naar de Giro gekomen is.
 14. 17:34 Greipel koerst attent mee voorin.
 15. 17:32 Greipel, Gaviria, Ewan Het verschil blijft nu toch weer even hangen op 40 seconden. Lotto-Soudal blaast verzamelen rond Greipel, die samen met Gaviria en Ewan de topfavoriet is voor de dagzege en de bijhorende roze trui.
 16. 17:29 Nog 15 kilometer voor Benedetti, Teklehaimanot, Brutt en Zhupa, die al bijna 190 kilometer in de aanval rijden.
 17. 17:27 Oude krijger Svein Tuft neemt het peloton op sleeptouw. Movistar, BMC en Dimension Data hebben hun treintje al gevormd.
 18. 17:25 De vier leiders duiken naar beneden, maar het peloton heeft hen nu echt in het vizier. Het verschil is nog 40 seconden. Victor Campenaerts sluit in het pak de rij.
 19. 17:25
 20. 17:20 Benedetti verovert het blauw Benedetti nestelt zich in het wiel van Zhupa en zet dan zelf aan. De Italiaan stuift weg van de rest en pakt ook op de 3e klim het maximum van de punten. Hij mag straks de eerste blauwe trui aantrekken.
 21. 17:18 Het peloton jaagt op de 4 koplopers.
 22. 17:18 Bialoblocki haakt af Voor Bialoblocki is het welletjes geweest. Hij kiest voor zijn eigen tempo en ziet zijn 4 gezellen in de verte kleiner worden.
 23. 17:15 Verschuivingen in het peloton Trek, Movistar en Sky verschijnen aan het front en ook Sunweb schuift op. De ploegen van de klassementsrenners verdringen de sprintersploegen in de aanloop naar de klim.
 24. 17:15
 25. 17:12 Teklehaimanot, Benedetti, Zhupa, Brutt en Bialoblocki moeten lijdzaam toezien hoe het peloton nadert tot op 1'30".
 26. 17:09 San Pantaleo De nervositeit in het peloton neemt toe in het zicht van de laatste klim. Met een gemiddelde van 5,6 procent lijkt die hindernis mee te vallen, maar de stroken tot 12 procent zullen toch pijn doen bij sommigen. Van de top is het nog 20 kilometer naar de aankomst.
 27. 17:09
 28. 17:05 In het peloton is het opnieuw Sbaragli, ploegmaat van Teklehaimanot bij Dimension Data, die zich roert aan de tussensprint.
 29. 17:03 Teklehaimanot pakt de bonificaties Daarnet was het nog net niet, maar nu is het wel prijs voor Teklehaimanot. Hij wint de tweede tussensprint en pakt ook de bijhorende bonificaties. De Eritreeër is zo virtueel leider in het algemene klassement.
 30. 17:01 Ex-winnaar Hesjedal grapt: "Heb dezelfde auto gekocht voor mijn vrouw. Maar in een andere kleur."
 31. 16:56 Het peloton trekt langs de noordelijke kust van Sardinië, waar het water azuurblauw kleurt. Maar of de renners veel tijd hebben om van het uitzicht te genieten, is maar de vraag.
 32. 16:54
 33. 16:51 Deze Giro staat ook wel in het teken van de Italiaan Scarponi.
 34. 16:47 Giacomo Nizzolo Nizzolo vertoeft helemaal achteraan in het peloton. De Italiaanse kampioen, vorig jaar winnaar van de puntentrui, leek in 2016 de slotrit te winnen, maar de jury floot hem terug. Dit seizoen reed Nizzolo alleen nog maar de Ronde van Kroatië, zijn vorm is dus een vraagteken.
 35. 16:42 Tegenwind Door de tegenwind gaat het wat trager dan voorzien. Op dit moment liggen de renners zo'n 20 minuten achter op het traagste schema. Aan dit tempo weten we rond 17.45u wie de eerste roze trui mag aantrekken.
 36. 16:42 De finale kan beginnen. Blijven de 5 koplopers uit de greep van het peloton?
 37. 16:38 De koplopers naderen tot op minder dan 50 kilometer van de streep. Wat krijgen ze nog voor de wielen? Over iets meer dan 15 kilometer ligt de 2e tussensprint van de dag, daar zijn punten en bonificaties te verdienen. Op 21 kilometer van de streep ligt de top van de laatste klim, de San Pantaleo.
 38. 16:35 Ook op Sardinië maken rare snuiters hun opwachting.
 39. 16:32 Met vereende krachten brengen de sprintersploegen het peloton terug tot op 2'15" van de kopgroep. Benedetti, Teklehaimanot, Brutt, Zhupa en Bialoblocki zijn intussen al 150 kilometer in de aanval.
 40. 16:28 De trofee waar het allemaal om draait.
 41. 16:28 Nibali pakt uit met zwart-gouden fiets: "Dit wordt mijn zwaarste Giro"
 42. 16:23 Lotto-Soudal ment Greipel heeft zijn troepen rond zich verzameld. De Lotto-trein krijgt in de jacht op de koplopers steun van Quick Step-renner Serry en een mannetje van Orica.
 43. 16:23
 44. 16:17 Favorieten voor het roze In de strijd om de roze trui is Nairo Quintana de te kloppen man. De Colombiaan neemt het op tegen thuisrijder en tweevoudig winnaar Vincenzo Nibali. Nederland heeft met Kruijswijk, Mollema en Dumoulin 3 kanshebbers. Ook Thomas, Landa, Pinot, A. Yates, Zakarin, Dennis en Van Garderen doen een gooi naar de eindzege.
 45. 16:13 Greipel is een van de favorieten voor de dagzege.
 46. 16:11 Schiet Gaviria meteen raak in zijn eerste grote ronde?
 47. 16:09 Kristian Sbaragli Dimension Data loodst Sbaragli naar voren in het peloton. De Italiaan graait zo alvast wat punten mee voor het puntenklassement.
 48. 16:07 Zhupa pakt de eerste tussensprint Zhupa vecht aan de tussensprint een duel uit met Teklehaimanot. De Eritreeër komt sterk opzetten, maar het is Zhupa die de volle buit pakt.
 49. 16:03 Bochtige finale Het wordt straks uitkijken in de straten van Olbia, want in de laatste 3 kilometer liggen er nog een paar haakse bochten. Op 500 meter moeten de renners nog een bocht naar links nemen.
 50. 15:59 Het peloton volgt op 2'35" van de 5 koplopers, die dapper tempo blijven maken op de glooiende wegen.
 51. 15:57 De koplopers glipten weg in de eerste kilometers.
 52. 15:56
 53. 15:53 Twee tussensprints De renners hebben al 2 van de 3 beklimmingen achter de rug. Straks volgt nog de San Pantaleo, maar eerst liggen er nog 2 tussensprints: eentje over 10 kilometer, de andere op 32 kilometer van de streep.
 54. 15:50 Ik had Bardiani naar huis kunnen sturen, maar ik wil wachten op de resultaten van de B-stalen. Giro-baas Mauro Vegni
 55. 15:47 De voorbereidingen waren vanmiddag nog volop aan de gang:
 56. 15:46 Bardiani-ploegleider: "Ik heb gehuild toen ik het dopingnieuws vernam"
 57. 15:42 De tijdsaanduiding maakt gekke sprongen. Daarnet was het verschil nog maar 2'10", nu is er plots weer sprake van 3'30".
 58. 15:38 Nog 89 kilometer voor Teklehaimanot, Benedetti, Zhupa, Bialoblocki en Brutt. Hun voorsprong bedraagt nog 2'30".
 59. 15:34 Het is prachtig weer op Sardinië. De thermometer wijst 26 graden aan en er waait een zacht briesje vanuit het noordoosten. De renners kunnen genieten van een stralende zon.
 60. 15:31 Extra prijs in de Giro: 100 flesjes bier voor zwaarste renner die koninginnenrit uitrijdt
 61. 15:28 Geen dalersklassement Eerder deze week stond het peloton op zijn achterste poten. De Giro zou immers de snelste daler willen bekronen. "Onverantwoord", klonk het overal. Woensdag besliste de organisatie dan toch maar om dat dalersklassement te schrappen.
 62. 15:24 Etenstijd De renners hebben inmiddels meer dan 100 kilometer achter de rug, maar het is nog 96 kilometer tot de aankomst. Hoog tijd dus voor wat versnaperingen in de bevoorradingszone over enkele kilometers.
 63. 15:22
 64. 15:22
 65. 15:21 Nevenklassementen in de Giro: zwart rugnummer, tussensprints en aanvalskilometers
 66. 15:17 4 truien Naast de roze trui worden er straks nog 3 andere truien uitgereikt. De puntentrui is sinds dit jaar paars, de bergtrui is blauw. De beste jongere krijgt een witte trui om de schouders.
 67. 15:14 Maestri ingerekend Maestri moest daarnet afhaken op de klim en wordt nu opgeslokt door het peloton. Zijn voormalige gezellen hebben nog 3'20" voorsprong op de meute.
 68. 15:13 Fabio Aru kwam de Giro groeten op zijn Sardinië.
 69. 15:11 Het peloton herdacht Scarponi voor de start.
 70. 15:08 De oudste en de jongste De oudste renner in deze Giro is Angel Vicioso. De Spanjaard van Katjoesja vierde vorige maand zijn 40e verjaardag en is daarmee bijna dubbel zo oud als Vincenzo Albanese, de benjamin van het peloton (20 jaar en 174 dagen).
 71. 15:04 32 nationaliteiten In totaal staan er 32 nationaliteiten aan de start. Italië is het best vertegenwoordigd, met 43 renners. Spanje volgt op ruime afstand met 18 renners. België en Nederland hebben elk 13 renners in dit peloton. 7 landen moeten het dan weer stellen met 1 afgevaardigde.
 72. 15:00
 73. 14:57 Benedetti heeft het blauw bijna beet Als een duiveltje uit een doosje schiet Benedetti in het zicht van de streep naar voren. Hij snelt nog voorbij Teklehaimanot, voor Zhupa en de Eritreeër. Benedetti heeft nu al 6 bergpunten. Tenzij Zhupa straks op het laatste klimmetje de volle buit pakt, mag de Italiaan straks de blauwe trui aantrekken.
 74. 14:53 Teklehaimanot heeft nog 1 kilometer klimwerk voor de boeg tot de top van de Trinita d'Agultu. Achtervolgers Benedetti, Zhupa en Brutt sluipen meter voor meter dichterbij, maar hebben zijn wiel nog niet te pakken.
 75. 14:50
 76. 14:48 Teklehaimanot glipt weg Op de tweede klim van de dag is het Teklehaimanot die zijn kompanen ter plaatse laat. Het is nu aan Benedetti om het gat te dichten. Brutt en Zhupa schuiven mee, Bialoblocki en Maestri laten begaan.
 77. 14:45 Lotto-Soudal Lotto-Soudal heeft met Greipel een van de topfavorieten in de gelederen en neemt zijn verantwoordelijkheid dan ook op. De rode brigade kleurt de eerste rijen van het peloton. Quick-Step en Orica hebben elk 1 pion aan het werk gezet.
 78. 14:42 Bonificaties Er zijn in deze Giro ook bonificatieseconden te verdienen. Aan de tussensprint liggen er 3, 2 en 1 seconde klaar voor de renners, aan de aankomst zijn het er 10, 6 en 4 voor de top 3.
 79. 14:38 4 minuten De sprintersploegen knabbelen langzaam maar zeker aan de achterstand van het peloton. De voorsprong van de 6 leiders bedraagt nog 4 minuten, en dat op meer dan 120 kilometer van de streep.
 80. 14:36 De Muynck: "Enorm spijtig dat we geen ronderenners meer hebben"
 81. 14:32 Sardinië staat garant voor mooie plaatjes:
 82. 14:24 De 6 koplopers zijn weer samen na de schermutselingen op de beklimming. Het gaat nu spoorslags richting de Trinita d'Agultu, de tweede hindernis van de dag.
 83. 14:20 Stuyven: "Zou me er graag tussen smijten"
 84. 14:17 Eerste bergpunten zijn voor Benedetti Benedetti waagt opnieuw zijn kans. Zhupa komt even later aansluiten. De Albanese kampioen zet aan, maar het is Benedetti die als eerste de top rondt van de eerste beklimming.
 85. 14:14 Strijd om de bergpunten Cesare Benedetti heeft zijn zinnen gezet op de eerste bergpunten. Hij springt weg uit de kopgroep, maar Teklehaimanot brengt de anderen weer terug.
 86. 14:14 Er zijn wat bochten in de finale en dat ligt me wel. Het zal hectisch worden, want iedereen weet wat er op het spel staat. Maar ik zou me er graag tussen smijten. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
 87. 14:11 Debutant De Plus: "Ik hoop te tonen dat het rondewerk voor me weggelegd is"
 88. 14:08 De 6 vluchters zien hun voorsprong weer wat slinken. Het peloton nadert tot op 4'50" van de leiders.
 89. 14:05
 90. 14:04 Keisse: "Deze rit moet Gaviria liggen"
 91. 13:59 Dit is een rit die Fernando (Gaviria) goed moet liggen. We proberen voor ritwinst en het bijhorende roze te pakken. Het bergje op 20 kilometer zal normaal voor hem geen probleem vormen. Iljo Keisse (Quick-Step)
 92. 13:55 Welke sprinter pakt straks het roze? Bij Lotto-Soudal is André Greipel het speerpunt vandaag. Als de Duitser het roze wil, zal hij wel moeten afrekenen met andere snelle mannen, onder wie Gaviria, Ewan, Bennett, Nizzolo en Modolo.
 93. 13:49 De Bie: "Roze trui is het doel vandaag"
 94. 13:44 Het is puur voor André Greipel voor de sprints. Als we vandaag de rit winnen, hebben we sowieso het roze. Dat is het doel. Sean De Bie (Lotto-Soudal)
 95. 13:42 Sprintersploegen controleren De voorsprong van de kopgroep naderde daarnet de kaap van de 7 minuten, maar Lotto-Soudal, Quick Step en Orica brengen het peloton terug tot op 6'10".
 96. 13:39 "Buongiorno Girini": het Renaat-in-de-Giro-soundboard is er!
 97. 13:36 De koplopers worden luid aangemoedigd door de Italianen, die massaal op straat zijn gekomen. Over 25 kilometer beginnen de vluchters aan de eerste beklimming, de Multeddu (4e categorie). Daar liggen de eerste punten te wachten voor het bergklassement.
 98. 13:32 3 dagen op Sardinië De Giro start uitzonderlijk al op vrijdag dit jaar. Na 3 ritten op Sardinië moet de hele karavaan immers de oversteek maken naar Sicilië en daarom wordt er maandag al een rustdag ingelast. Dinsdag komt de etappe dan aan op de Etna.
 99. 13:28 Debutant Fernando Gaviria werd uitgewuifd door zijn familie:
 100. 13:25 Het peloton slingert over de wegen van Sardinië. Lotto-Soudal en Quick Step hebben allebei al een mannetje aan het werk gezet.
 101. 13:21 6'30" voor de kopgroep De voorsprong van de 6 vluchters is gestabiliseerd rond 6'30". Nog eens de namen van de gelukszoekers: Cesare Benedetti (Bora), Mirco Maestri (Bardiani), Marcin Bialoblocki (CCC), Daniel Teklehaimanot (Dimension Data), Pavel Brutt (Gazprom) en Eugert Zhupa (Willier).
 102. 13:17
 103. 13:13 Recordman Adam Hansen Adam Hansen is opnieuw van de partij bij Lotto-Soudal. De Australiër begint aan zijn 17e grote ronde op een rij, de vorige 16 reed hij allemaal uit. Een absoluut record. Zijn reeks begon in de Vuelta van 2011 en lijkt nog niet meteen te eindigen.
 104. 13:08 Enkele jaren geleden, toen Hansen zijn record bijna te pakken had, nam ik hem er sowieso bij. Maar nu moet hij bewijzen dat hij goed is. En dat is hij. Hansen is een beresterke renner. Marc Sergeant over Adam Hansen
 105. 13:03 De Giro 2017 begint vanmiddag: 5 debutanten om naar uit te kijken
 106. 12:58 Het peloton beslist om niet te onbesuisd van start te gaan en geeft zijn zegen. De voorsprong van de vluchters klimt zo snel tot boven de 4 minuten.
 107. 12:55
 108. 12:49 6 vluchters De eerste aanval van deze Giro is een feit. Een groepje van 6 heeft zich losgescheurd en krijgt snel een voorsprong van 1'20". Hun namen: Teklehaimanot, Benedetti, Maestri, Bialoblocki, Brutt en Zhupa.
 109. 12:46 Schotte: "Denk dat 1 van de Nederlanders het Giro-podium haalt"
 110. 12:44 Geen uitgelaten sfeer bij de 7 renners van Bardiani:
 111. 12:41 195 in plaats van 198 renners Het peloton van deze 100e Giro bestaat ui 195 renners in plaats van de gebruikelijke 198. Astana start met een man minder uit eerbetoon aan Scarponi en gisteren mochten we 2 renners van Bardiani schrappen. Pirazzi en Ruffoni werden betrapt op doping en hun ploeg mocht geen vervangers meer optrommelen.
 112. 12:38 UCI bevestigt: Pirazzi en Ruffoni zijn betrapt op doping
 113. 12:33 Officiële start De wedstrijd is nu ook officieel op gang gevlagd. Wie wordt de eerste aanvaller van deze jubileumeditie?
 114. 12:32 Alghero, klein Barcelona De bijnaam van startplaats Alghero is "klein Barcelona" en Catalaans is naast het Italiaans een officiële taal in het plaatsje. Voor de verklaring moeten we terug naar de 14e eeuw toen het stadje veroverd werd door de Kroon van Aragon. De bevolking werd daarop gedeporteerd en vervangen door Catalanen. Ook nu nog dragen veel straatnamen een Catalaanse naam.
 115. 12:28 Aru en Nibali kennen elkaar goed:
 116. 12:23 Dag voor de sprinters De renners krijgen vandaag een rit voorgeschoteld die nooit echt vlak is. Onderweg liggen 3 bergjes van 4e categorie. Op papier is het een dag voor de sprinters, al moeten de snelle mannen dan wel heelhuids over het laatste klimmetje (op 20 kilometer van de streep) raken.
 117. 12:19 Minuut stilte voor Scarponi Voor de start verstomde het rumoer in het startdorp een minuut lang, ter nagedachtenis van Michele Scarponi. Hij zou kopman zijn bij Astana. Die ploeg besliste deze week om geen vervanger op te roepen als eerbetoon en start dus maar met 8 renners.
 118. 12:19
 119. 12:14 Fabio Aru zwaait het peloton uit Fabio Aru is ook van de partij in Alghero. Hij werd geboren op Sardinië en had deze Giro dan ook omcirkeld in zijn agenda. Maar een val op training besliste daar anders over. De Italiaan van Astana bezeerde zijn knie en moest verstek laten gaan. Hij komt dan zijn collega's maar uitwuiven.
 120. 12:10 De renners krijgen nog even de tijd om wat te keuvelen voor de strijd echt losbarst. Na een parade door de straten van Alghero wordt de Giro om 12.25u officieel op gang gevlagd.
 121. 12:06 Start! Onder een stralende zon stappen de renners op hun fiets. Het peloton trekt zich op gang voor deze openingsrit van 206 kilometer.
 122. 12:06 Rit 1
 123. 12:00 Bij Quick Step hebben ze er zin in:
 124. 11:57 Rugnummer 100 Het rugnummer 108 wordt niet meer uitgereikt in de Giro omdat dat het nummer was van Wouter Weylandt toen hij om het leven kwam bij een zware val. Daarom wordt in de plaats het nummer 100 uitgereikt. In deze 100e editie is dat het rugnummer van André Greipel. Een gunstig voorteken voor de sprinter?
 125. 11:55
 126. 11:41 3e keer start op Sardinië Sardinië mag al voor derde keer "La Grande Partenza" organiseren. In 1991 vond er een rit in lijn plaats, met een erg nipte sprintzege voor Philippe Casado. 10 jaar geleden, in 2007, won Liquigas een ploegentijdrit op het eiland. Enrico Gasparotto mocht toen de roze trui aantrekken.
 127. 11:36 VIDEO: Renaat Schotte volgt in stijl de 100e editie van de Giro
 128. 11:31
 129. 11:28 De spanning stijgt Buongiorno Girini! Over minder dan een uur is het zover: dan weerklinkt op Sardinië het startschot voor de 100e editie van de Giro d'Italia. De spanning stijgt alvast in startplaats Alghero. Om 12.10u zet het peloton zich in beweging, om 12.25u volgt het officiële startsein.
 130. 11:27 Vrijdag
 131. 11:58 Vanavond staat de ploegenpresentatie op het menu. In totaal telt het Giro-peloton 197 renners. Enkel Astana start met 8 in plaats van 9 renners. Uit respect voor wijlen Michele Scarponi selecteerde de Kazachse ploeg geen vervanger voor de Italiaan.
 132. 11:57
 133. 11:48 Ten Dam en Dumoulin reageren op bierprijs in Giro: "Stamsnijder kopman"
 134. 11:46 100e Giro Buongiorno Girini! Op het eiland Sardinië gaat morgen de 100e Giro d'Italia van start. Blijf hier op de hoogte van alle nieuwtjes in de aanloop naar "la Grande Partenza".
 135. 11:45 Vooraf
profiel
profiel

Uitslag

Uitslag rit

1 OOS Lukas Pöstlberger BOH 5u13'35"
2 AUS Caleb Ewan ORS +0"
3 DUI André Greipel LTS +0"
4 ITA Giacomo Nizzolo TFS +0"
5 ITA Sacha Modolo UAD +0"
6 ITA Kristian Sbaragli DDD +0"
7 BEL Jasper Stuyven TFS +0"
8 ZAF Ryan Gibbons DDD +0"
9 IER Sam Bennett BOH +0"
10 DUI Phil Bauhaus SUN +0"
11 OOS Gregor Mühlberger BOH +0"
12 COL Fernando Gaviria QST +0"
13 ITA Enrico Battaglin TLJ +0"
14 RUS Vyacheslav Kuznetsov KAT +0"
15 LUX Bob Jungels QST +0"
16 ITA Jakub Mareczko WIL +0"
17 ITA Enrico Barbin BRD +0"
18 GBR Geraint Thomas SKY +0"
19 ITA Simone Ponzi CCC +0"
20 POR Rui Costa UAD +0"
57 BEL Maxime Monfort LTS +0"
64 BEL Dries Devenyns QST +0"
66 BEL Laurens De Plus QST +0"
83 BEL Jasper De Buyst LTS +18"
120 BEL Iljo Keisse QST +18"
126 BEL Dylan Teuns BMC +34"
148 BEL Ben Hermans BMC +1'09"
160 BEL Jurgen Van den Broeck TLJ +1'09"
173 BEL Sean De Bie LTS +1'09"
184 BEL Victor Campenaerts TLJ +2'32"
189 BEL Pieter Serry QST +2'49"
193 BEL Bart De Clercq LTS +7'53"
klassement
1 NED Tom Dumoulin SUN 90u34'54"
2 COL Nairo Quintana MOV +31"
3 ITA Vincenzo Nibali TBM +40"
4 FRA Thibaut Pinot FDJ +1'17"
5 RUS Ilnur Zakarin KAT +1'56"
6 ITA Domenico Pozzovivo ALM +3'11"
7 NED Bauke Mollema TFS +3'41"
8 LUX Bob Jungels QST +7'04"
9 GBR Adam Yates ORS +8'10"
10 ITA Davide Formolo CDT +15'17"
11 SLO Jan Polanc UAD +18'06"
12 TSJ Jan Hirt CCC +20'49"
13 BEL Maxime Monfort LTS +21'59"
14 ITA Dario Cataldo AST +24'40"
15 ZWI Sébastien Reichenbach FDJ +28'11"
16 OOS Patrick Konrad BOH +35'50"
17 SPA Mikel Landa SKY +37'09"
18 CRI Andrey Amador MOV +37'49"
19 FRA Hubert Dupont ALM +38'45"
20 VS Tejay van Garderen BMC +57'13"
21 ITA Franco Pellizotti TBM +59'43"
22 FRA Pierre Rolland CDT +1u12'55"
23 NED Stef Clement TLJ +1u14'00"
24 BEL Laurens De Plus QST +1u20'00"
25 COL Winner Anacona MOV +1u26'41"
26 ITA Simone Petilli UAD +1u29'34"
27 POR Rui Costa UAD +1u33'17"
28 SPA Gorka Izagirre MOV +1u34'21"
29 LUX Ben Gastauer ALM +1u35'49"
30 SPA Rubén Plaza ORS +1u36'26"
31 KRO Robert Kišerlovski KAT +1u36'28"
32 DEN Jesper Hansen AST +1u36'32"
33 COL Sebastián Henao SKY +1u44'04"
34 NED Laurens ten Dam SUN +1u47'24"
35 WRU Kanstantsin Siutsou TBM +1u52'02"
36 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +1u58'49"
37 IER Philip Deignan SKY +2u00'45"
38 CAN Michael Woods CDT +2u02'20"
39 FRA François Bidard ALM +2u09'03"
40 RUS Alexander Foliforov GAZ +2u09'30"
41 OOS Gregor Mühlberger BOH +2u12'34"
42 FRA Julien Bernard TFS +2u14'18"
43 SPA Luis León Sánchez AST +2u16'12"
44 FRA Rudy Molard FDJ +2u17'12"
45 TSJ Michal Schlegel CCC +2u18'19"
46 VS Peter Stetina TFS +2u19'20"
47 POL Tomasz Marczynski LTS +2u20'09"
48 POR José Mendes BOH +2u23'54"
49 SPA Jesús Hernández TFS +2u24'32"
50 SPA José Joaquín Rojas MOV +2u25'08"
51 ITA Matteo Montaguti ALM +2u25'28"
52 SPA Cristián Rodríguez WIL +2u27'56"
53 ZWI Steve Morabito FDJ +2u28'42"
54 DUI Simon Geschke SUN +2u30'05"
55 ITA Diego Rosa SKY +2u33'01"
56 SPA Víctor De la Parte MOV +2u33'47"
57 SPA Carlos Verona ORS +2u34'13"
58 ITA Eros Capecchi QST +2u35'30"
59 ERI Natnael Berhane DDD +2u36'41"
60 POR José Gonçalves KAT +2u38'06"
61 SPA José Herrada MOV +2u41'01"
62 SPA Igor Antón DDD +2u50'11"
63 KAZ Andrey Zeits AST +2u56'15"
64 ITA Enrico Battaglin TLJ +2u56'17"
65 SPA Omar Fraile DDD +3u00'21"
66 SPA Pello Bilbao AST +3u01'22"
67 ZWI Silvan Dillier BMC +3u02'38"
68 ITA Valerio Conti UAD +3u05'10"
69 VS Joe Dombrowski CDT +3u07'39"
70 VS Joey Rosskopf BMC +3u07'54"
71 OOS Georg Preidler SUN +3u09'18"
72 ITA Davide Villella CDT +3u10'39"
73 FRA Jérémy Roy FDJ +3u12'11"
74 ITA Manuele Boaro TBM +3u13'22"
75 BEL Dylan Teuns BMC +3u15'44"
76 ITA Enrico Gasparotto TBM +3u16'27"
77 NED Tom-Jelte Slagter CDT +3u17'51"
78 OOS Felix Großschartner CCC +3u19'04"
79 ITA Manuel Senni BMC +3u23'35"
80 ITA Edward Ravasi UAD +3u26'47"
81 FRA Clément Chevrier ALM +3u27'08"
82 VS Chad Haga SUN +3u28'41"
83 ITA Paolo Tiralongo AST +3u28'53"
84 ITA Matteo Busato WIL +3u28'55"
85 ZWE Tobias Ludvigsson FDJ +3u30'09"
86 ITA Salvatore Puccio SKY +3u30'11"
87 RUS Matvei Mamykin KAT +3u33'28"
88 POL Lukasz Owsian CCC +3u37'32"
89 BEL Dries Devenyns QST +3u37'43"
90 FRA Quentin Jauregui ALM +3u41'19"
91 BEL Jurgen Van den Broeck TLJ +3u44'13"
92 GBR Hugh Carthy CDT +3u46'09"
93 AUS Adam Hansen LTS +3u46'52"
94 SPA Francisco Ventoso BMC +3u46'55"
95 ITA Giulio Ciccone BRD +3u49'24"
96 RUS Sergey Firsanov GAZ +3u52'44"
97 FRA Matthieu Ladagnous FDJ +3u54'19"
98 BEL Jasper Stuyven TFS +3u54'52"
99 SPA Julen Amezqueta WIL +3u56'48"
100 SLO Luka Pibernik TBM +3u58'19"
101 ITA Kristian Sbaragli DDD +4u02'55"
102 WRU Vasil Kirijenka SKY +4u05'01"
103 FRA Benoît Vaugrenard FDJ +4u10'25"
104 ITA Filippo Pozzato WIL +4u10'33"
105 BEL Pieter Serry QST +4u11'00"
106 SLO Jan Tratnik CCC +4u11'13"
107 SLO Luka Mezgec ORS +4u11'59"
108 AUS Rory Sutherland MOV +4u12'42"
109 DEN Christopher Juul-Jensen ORS +4u13'51"
110 ITA Valerio Agnoli TBM +4u13'59"
111 ERI Daniel Teklehaimanot DDD +4u14'04"
112 WRU Branislav Samoilav CCC +4u15'18"
113 ITA Marco Marcato UAD +4u15'19"
114 OOS Lukas Pöstlberger BOH +4u17'05"
115 ITA Cesare Benedetti BOH +4u17'22"
116 NED Martijn Keizer TLJ +4u18'36"
117 NED Jos van Emden TLJ +4u18'47"
118 DEN Lars Bak LTS +4u20'06"
119 RUS Ivan Rovnyi GAZ +4u20'36"
120 NOO Sindre Lunke SUN +4u22'58"
121 RUS Alexey Tsatevich GAZ +4u23'31"
122 AUS Michael Hepburn ORS +4u23'34"
123 RUS Evgeniy Shalunov GAZ +4u23'42"
124 ITA Enrico Barbin BRD +4u25'05"
125 RUS Maksim Belkov KAT +4u26'36"
126 ITA Simone Ponzi CCC +4u26'46"
127 TSJ Jan Bárta BOH +4u27'24"
128 SLO Kristijan Koren CDT +4u29'57"
129 COL Fernando Gaviria QST +4u30'27"
130 NED Twan Castelijns TLJ +4u30'36"
131 FRA Julien Bérard ALM +4u31'11"
132 RUS Vyacheslav Kuznetsov KAT +4u31'58"
133 ITA Manuel Quinziato BMC +4u32'10"
134 RUS Pavel Broett GAZ +4u33'02"
135 SLO Matej Mohoric UAD +4u34'06"
136 VS Alex Howes CDT +4u36'21"
137 POL Maciej Paterski CCC +4u36'56"
138 DEN Mads Pedersen TFS +4u37'52"
139 NED Moreno Hofland LTS +4u39'29"
140 ALB Eugert Zhupa WIL +4u40'05"
141 POL Michal Golas SKY +4u40'34"
142 CAN Svein Tuft ORS +4u44'25"
143 ITA Mirco Maestri BRD +4u44'35"
144 BEL Iljo Keisse QST +4u51'25"
145 RUS Dmitry Kozonchuk GAZ +4u57'48"
146 ITA Eugenio Alafaci TFS +4u58'43"
147 SPA Alberto Losada KAT +5u02'25"
148 ARG Maximiliano Richeze QST +5u03'27"
149 ZAF Johann Van Zyl DDD +5u04'06"
150 ITA Roberto Ferrari UAD +5u04'10"
151 ITA Lorenzo Rota BRD +5u04'57"
152 ITA Nicola Boem BRD +5u05'32"
153 ITA Davide Martinelli QST +5u06'02"
154 NED Tom Stamsnijder SUN +5u06'10"
155 WRU Ilia Koshevoy WIL +5u11'02"
156 ITA Simone Andreetta BRD +5u14'16"
157 RUS Sergej Lagoetin GAZ +5u14'55"
158 IER Sam Bennett BOH +5u18'56"
159 POL Marcin Bialoblocki CCC +5u26'00"
160 KAZ Zhandos Bizhigitov AST +5u26'28"
161 ITA Giuseppe Fonzi WIL +5u48'40"
1 NED Jos van Emden TLJ 33'08"
2 NED Tom Dumoulin SUN +15"
3 ITA Manuel Quinziato BMC +27"
4 WRU Vasil Kirijenka SKY +31"
5 VS Joey Rosskopf BMC +35"
6 TSJ Jan Bárta BOH +39"
7 OOS Georg Preidler SUN +51"
8 LUX Bob Jungels QST +54"
9 SLO Jan Tratnik CCC +57"
10 CRI Andrey Amador MOV +1'02"
11 POL Marcin Bialoblocki CCC +1'04"
12 DEN Mads Pedersen TFS +1'04"
13 ITA Vincenzo Nibali TBM +1'09"
14 ZWE Tobias Ludvigsson FDJ +1'09"
15 AUS Michael Hepburn ORS +1'13"
16 NED Stef Clement TLJ +1'14"
17 VS Chad Haga SUN +1'16"
18 BEL Jurgen Van den Broeck TLJ +1'17"
19 ZWI Silvan Dillier BMC +1'17"
20 CAN Svein Tuft ORS +1'18"
21 VS Tejay van Garderen BMC +1'21"
22 BEL Jasper Stuyven TFS +1'31"
23 SPA Rubén Plaza ORS +1'36"
24 POR José Gonçalves KAT +1'36"
25 OOS Lukas Pöstlberger BOH +1'37"
26 SPA Francisco Ventoso BMC +1'37"
27 COL Nairo Quintana MOV +1'39"
28 FRA Thibaut Pinot FDJ +1'42"
29 OOS Patrick Konrad BOH +1'44"
30 NED Twan Castelijns TLJ +1'46"
31 NED Bauke Mollema TFS +1'46"
32 NED Martijn Keizer TLJ +1'48"
33 RUS Ilnur Zakarin KAT +1'49"
34 FRA Jérémy Roy FDJ +1'49"
34 SPA Luis León Sánchez AST +1'49"
36 ITA Diego Rosa SKY +1'50"
37 BEL Maxime Monfort LTS +1'54"
38 RUS Maksim Belkov KAT +1'54"
39 POL Maciej Paterski CCC +1'57"
40 DEN Lars Bak LTS +1'58"
41 POR José Mendes BOH +2'06"
42 POR Rui Costa UAD +2'15"
43 ITA Dario Cataldo AST +2'15"
44 SPA Mikel Landa SKY +2'15"
45 SLO Jan Polanc UAD +2'16"
46 SLO Kristijan Koren CDT +2'18"
47 ITA Valerio Conti UAD +2'21"
48 ITA Salvatore Puccio SKY +2'24"
49 SLO Matej Mohoric UAD +2'25"
50 RUS Evgeniy Shalunov GAZ +2'27"
51 GBR Adam Yates ORS +2'28"
52 ITA Marco Marcato UAD +2'28"
53 DEN Christopher Juul-Jensen ORS +2'31"
54 ITA Matteo Montaguti ALM +2'32"
55 ITA Manuel Senni BMC +2'35"
56 ERI Daniel Teklehaimanot DDD +2'37"
57 FRA Julien Bernard TFS +2'39"
58 IER Sam Bennett BOH +2'48"
59 ITA Domenico Pozzovivo ALM +2'49"
60 BEL Iljo Keisse QST +2'49"
61 FRA Matthieu Ladagnous FDJ +2'55"
62 POL Tomasz Marczynski LTS +2'57"
63 COL Sebastián Henao SKY +2'58"
64 ITA Edward Ravasi UAD +2'58"
65 SPA Carlos Verona ORS +2'58"
66 ZWI Sébastien Reichenbach FDJ +3'00"
67 SPA Gorka Izagirre MOV +3'01"
68 ITA Manuele Boaro TBM +3'01"
69 LUX Ben Gastauer ALM +3'01"
70 FRA Benoît Vaugrenard FDJ +3'02"
71 COL Fernando Gaviria QST +3'03"
72 SPA Víctor De la Parte MOV +3'03"
73 SLO Luka Pibernik TBM +3'05"
74 DUI Simon Geschke SUN +3'09"
75 RUS Alexey Tsatevich GAZ +3'09"
76 ITA Franco Pellizotti TBM +3'10"
77 OOS Gregor Mühlberger BOH +3'11"
78 KAZ Andrey Zeits AST +3'12"
79 SPA José Joaquín Rojas MOV +3'12"
80 BEL Laurens De Plus QST +3'15"
81 BEL Dylan Teuns BMC +3'15"
82 ITA Cesare Benedetti BOH +3'17"
83 SPA Omar Fraile DDD +3'28"
84 ZAF Johann Van Zyl DDD +3'29"
85 ITA Davide Formolo CDT +3'30"
86 ITA Eugenio Alafaci TFS +3'31"
87 ITA Enrico Battaglin TLJ +3'33"
88 POL Michal Golas SKY +3'33"
89 ITA Eros Capecchi QST +3'35"
90 SPA José Herrada MOV +3'37"
91 SPA Julen Amezqueta WIL +3'39"
92 RUS Ivan Rovnyi GAZ +3'39"
93 NED Moreno Hofland LTS +3'39"
94 BEL Pieter Serry QST +3'40"
95 NED Laurens ten Dam SUN +3'42"
96 WRU Kanstantsin Siutsou TBM +3'43"
97 RUS Pavel Broett GAZ +3'44"
98 ITA Simone Petilli UAD +3'44"
99 AUS Rory Sutherland MOV +3'44"
100 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +3'46"
101 SPA Pello Bilbao AST +3'46"
102 RUS Sergey Firsanov GAZ +3'48"
103 RUS Dmitry Kozonchuk GAZ +3'48"
104 CAN Michael Woods CDT +3'48"
105 NED Tom Stamsnijder SUN +3'49"
106 POL Lukasz Owsian CCC +3'50"
107 IER Philip Deignan SKY +3'52"
108 FRA Hubert Dupont ALM +3'56"
109 TSJ Michal Schlegel CCC +3'58"
110 SPA Igor Antón DDD +3'58"
111 FRA Rudy Molard FDJ +3'59"
112 TSJ Jan Hirt CCC +3'59"
113 RUS Vyacheslav Kuznetsov KAT +4'03"
114 NED Tom-Jelte Slagter CDT +4'03"
115 RUS Alexander Foliforov GAZ +4'04"
116 ITA Kristian Sbaragli DDD +4'06"
117 ITA Davide Martinelli QST +4'06"
118 FRA Clément Chevrier ALM +4'08"
119 SLO Luka Mezgec ORS +4'08"
120 OOS Felix Großschartner CCC +4'15"
121 COL Winner Anacona MOV +4'17"
122 VS Joe Dombrowski CDT +4'20"
123 DEN Jesper Hansen AST +4'22"
124 ITA Giuseppe Fonzi WIL +4'23"
125 FRA Julien Bérard ALM +4'25"
126 SPA Cristián Rodríguez WIL +4'26"
127 AUS Adam Hansen LTS +4'26"
128 SPA Alberto Losada KAT +4'26"
129 ALB Eugert Zhupa WIL +4'27"
130 WRU Ilia Koshevoy WIL +4'29"
131 ITA Enrico Barbin BRD +4'30"
132 ZWI Steve Morabito FDJ +4'31"
133 ARG Maximiliano Richeze QST +4'32"
134 WRU Branislav Samoilav CCC +4'33"
135 VS Peter Stetina TFS +4'34"
136 ITA Nicola Boem BRD +4'36"
137 ERI Natnael Berhane DDD +4'36"
138 BEL Dries Devenyns QST +4'38"
139 KRO Robert Kišerlovski KAT +4'41"
140 ITA Enrico Gasparotto TBM +4'45"
141 ITA Mirco Maestri BRD +4'47"
142 VS Alex Howes CDT +4'48"
143 FRA François Bidard ALM +4'53"
144 ITA Valerio Agnoli TBM +4'54"
145 ITA Roberto Ferrari UAD +5'02"
146 ITA Giulio Ciccone BRD +5'11"
147 ITA Paolo Tiralongo AST +5'11"
148 ITA Simone Ponzi CCC +5'12"
149 ITA Matteo Busato WIL +5'14"
150 ITA Davide Villella CDT +5'15"
151 SPA Jesús Hernández TFS +5'19"
152 RUS Sergej Lagoetin GAZ +5'23"
153 FRA Quentin Jauregui ALM +5'24"
154 FRA Pierre Rolland CDT +5'27"
155 ITA Filippo Pozzato WIL +5'29"
156 NOO Sindre Lunke SUN +5'37"
157 GBR Hugh Carthy CDT +5'40"
158 KAZ Zhandos Bizhigitov AST +5'41"
159 ITA Lorenzo Rota BRD +5'43"
160 RUS Matvei Mamykin KAT +5'50"
161 ITA Simone Andreetta BRD +6'44"
SPA Ángel Vicioso KAT
1 COL Fernando Gaviria QST 325
2 BEL Jasper Stuyven TFS 192
3 IER Sam Bennett BOH 117
4 ERI Daniel Teklehaimanot DDD 100
5 OOS Lukas Pöstlberger BOH 98
6 NED Tom Dumoulin SUN 80
7 RUS Pavel Broett GAZ 76
8 ITA Kristian Sbaragli DDD 76
9 ALB Eugert Zhupa WIL 70
10 ITA Roberto Ferrari UAD 70
11 ZWI Silvan Dillier BMC 68
12 FRA Thibaut Pinot FDJ 67
13 LUX Bob Jungels QST 64
14 SPA Mikel Landa SKY 63
15 COL Nairo Quintana MOV 62
16 ITA Vincenzo Nibali TBM 61
17 RUS Ilnur Zakarin KAT 58
18 ITA Simone Andreetta BRD 52
19 ARG Maximiliano Richeze QST 50
20 POR Rui Costa UAD 48
21 FRA Pierre Rolland CDT 47
22 POL Maciej Paterski CCC 42
23 GBR Adam Yates ORS 41
24 RUS Evgeniy Shalunov GAZ 41
25 RUS Dmitry Kozonchuk GAZ 40
26 ITA Enrico Battaglin TLJ 40
27 SPA Luis León Sánchez AST 38
28 SPA Gorka Izagirre MOV 34
29 ITA Marco Marcato UAD 33
30 ITA Mirco Maestri BRD 32
31 ITA Domenico Pozzovivo ALM 32
32 SLO Matej Mohoric UAD 32
33 SPA Omar Fraile DDD 30
34 NED Bauke Mollema TFS 27
35 RUS Vyacheslav Kuznetsov KAT 24
36 ITA Giuseppe Fonzi WIL 24
37 CAN Michael Woods CDT 22
38 RUS Alexey Tsatevich GAZ 22
39 WRU Ilia Koshevoy WIL 22
40 BEL Dries Devenyns QST 20
41 BEL Iljo Keisse QST 20
42 RUS Ivan Rovnyi GAZ 20
43 NED Jos van Emden TLJ 18
44 SLO Jan Tratnik CCC 18
45 ERI Natnael Berhane DDD 16
46 RUS Sergey Firsanov GAZ 16
47 VS Tejay van Garderen BMC 15
48 RUS Sergej Lagoetin GAZ 15
49 TSJ Jan Bárta BOH 14
50 WRU Vasil Kirijenka SKY 13
51 ITA Eros Capecchi QST 12
52 WRU Kanstantsin Siutsou TBM 12
53 ITA Enrico Barbin BRD 12
54 POL Marcin Bialoblocki CCC 12
55 SPA Igor Antón DDD 11
56 ITA Valerio Conti UAD 11
57 ITA Cesare Benedetti BOH 11
58 SLO Jan Polanc UAD 10
59 ITA Dario Cataldo AST 10
60 POL Lukasz Owsian CCC 10
61 BEL Pieter Serry QST 10
62 DEN Mads Pedersen TFS 10
63 IER Philip Deignan SKY 9
64 FRA Matthieu Ladagnous FDJ 9
65 ITA Manuel Quinziato BMC 9
66 ITA Diego Rosa SKY 8
67 ITA Manuele Boaro TBM 8
68 BEL Dylan Teuns BMC 8
69 AUS Rory Sutherland MOV 8
70 OOS Gregor Mühlberger BOH 7
71 SPA Pello Bilbao AST 7
72 VS Joey Rosskopf BMC 7
73 OOS Felix Großschartner CCC 7
74 ITA Davide Formolo CDT 6
75 TSJ Jan Hirt CCC 6
76 BEL Maxime Monfort LTS 6
77 OOS Patrick Konrad BOH 6
78 ITA Simone Petilli UAD 6
79 COL Sebastián Henao SKY 6
80 ITA Matteo Montaguti ALM 6
81 FRA Jérémy Roy FDJ 6
82 ITA Salvatore Puccio SKY 6
83 ZWI Sébastien Reichenbach FDJ 5
84 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD 5
85 ITA Matteo Busato WIL 5
86 CRI Andrey Amador MOV 4
87 OOS Georg Preidler SUN 4
88 ITA Davide Villella CDT 4
89 ITA Filippo Pozzato WIL 4
90 DEN Christopher Juul-Jensen ORS 4
91 ITA Valerio Agnoli TBM 4
92 ZAF Johann Van Zyl DDD 4
93 ITA Franco Pellizotti TBM 3
94 POR José Mendes BOH 3
95 NED Moreno Hofland LTS 3
96 FRA Rudy Molard FDJ 2
97 FRA Benoît Vaugrenard FDJ 2
98 ITA Simone Ponzi CCC 2
99 CAN Svein Tuft ORS 2
100 ITA Lorenzo Rota BRD 2
101 ITA Davide Martinelli QST 2
102 FRA Hubert Dupont ALM 1
103 BEL Laurens De Plus QST 1
104 FRA Julien Bernard TFS 1
105 NED Tom-Jelte Slagter CDT 1
106 SPA Francisco Ventoso BMC 1
107 SLO Luka Mezgec ORS 1
108 RUS Maksim Belkov KAT 1
109 ITA Nicola Boem BRD 1
110 COL Winner Anacona MOV -1
111 SPA José Joaquín Rojas MOV -1
112 VS Chad Haga SUN -1
113 POL Tomasz Marczynski LTS -4
114 DEN Lars Bak LTS -4
115 NED Laurens ten Dam SUN -5
116 SPA Cristián Rodríguez WIL -5
117 ZWI Steve Morabito FDJ -5
118 ITA Enrico Gasparotto TBM -5
119 RUS Matvei Mamykin KAT -5
120 AUS Michael Hepburn ORS -5
121 SLO Kristijan Koren CDT -5
1 SPA Mikel Landa SKY 224
2 SPA Luis León Sánchez AST 118
3 SPA Omar Fraile DDD 104
4 COL Nairo Quintana MOV 70
5 FRA Pierre Rolland CDT 70
6 RUS Ilnur Zakarin KAT 67
7 SPA Igor Antón DDD 56
8 NED Tom Dumoulin SUN 55
9 ITA Domenico Pozzovivo ALM 54
10 FRA Thibaut Pinot FDJ 53
11 ITA Diego Rosa SKY 49
12 SLO Jan Polanc UAD 46
13 BEL Dries Devenyns QST 35
14 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD 34
15 ITA Vincenzo Nibali TBM 33
16 POR Rui Costa UAD 31
17 TSJ Jan Hirt CCC 30
18 BEL Laurens De Plus QST 27
19 ERI Daniel Teklehaimanot DDD 26
20 VS Tejay van Garderen BMC 24
21 RUS Sergey Firsanov GAZ 23
22 SLO Matej Mohoric UAD 23
23 RUS Pavel Broett GAZ 23
24 ERI Natnael Berhane DDD 22
25 COL Sebastián Henao SKY 21
26 SPA Pello Bilbao AST 20
27 BEL Dylan Teuns BMC 19
28 IER Philip Deignan SKY 18
29 COL Winner Anacona MOV 16
30 VS Joe Dombrowski CDT 16
31 ITA Davide Villella CDT 16
32 ITA Simone Andreetta BRD 15
33 ITA Mirco Maestri BRD 15
34 ITA Dario Cataldo AST 15
35 NED Tom-Jelte Slagter CDT 14
36 VS Joey Rosskopf BMC 12
37 RUS Evgeniy Shalunov GAZ 11
38 NED Bauke Mollema TFS 10
39 ITA Marco Marcato UAD 10
40 ITA Cesare Benedetti BOH 9
41 FRA Rudy Molard FDJ 9
42 FRA Matthieu Ladagnous FDJ 9
43 OOS Lukas Pöstlberger BOH 8
44 POL Maciej Paterski CCC 7
45 ZWI Silvan Dillier BMC 6
46 SPA Julen Amezqueta WIL 6
47 ALB Eugert Zhupa WIL 6
48 LUX Bob Jungels QST 5
49 GBR Adam Yates ORS 5
50 CRI Andrey Amador MOV 4
51 SPA Rubén Plaza ORS 4
52 KRO Robert Kišerlovski KAT 4
53 RUS Ivan Rovnyi GAZ 4
54 ITA Eugenio Alafaci TFS 4
55 ITA Filippo Pozzato WIL 3
56 SLO Jan Tratnik CCC 3
57 ITA Giuseppe Fonzi WIL 3
58 ITA Valerio Conti UAD 3
59 SPA José Joaquín Rojas MOV 2
60 ITA Matteo Montaguti ALM 2
61 BEL Jasper Stuyven TFS 2
62 AUS Rory Sutherland MOV 2
63 RUS Dmitry Kozonchuk GAZ 2
64 FRA Hubert Dupont ALM 1
65 ITA Franco Pellizotti TBM 1
66 SPA Gorka Izagirre MOV 1
67 WRU Kanstantsin Siutsou TBM 1
68 RUS Alexander Foliforov GAZ 1
69 ITA Manuele Boaro TBM 1
70 ITA Matteo Busato WIL 1
71 WRU Branislav Samoilav CCC 1
72 ITA Enrico Barbin BRD 1
73 WRU Ilia Koshevoy WIL 1
74 POL Marcin Bialoblocki CCC 1
1 LUX Bob Jungels QST 90u41'58"
2 GBR Adam Yates ORS +1'06"
3 ITA Davide Formolo CDT +8'13"
4 SLO Jan Polanc UAD +11'02"
5 BEL Laurens De Plus QST +1u12'56"
6 ITA Simone Petilli UAD +1u22'30"
7 COL Sebastián Henao SKY +1u37'00"
8 FRA François Bidard ALM +2u01'59"
9 RUS Alexander Foliforov GAZ +2u02'26"
10 OOS Gregor Mühlberger BOH +2u05'30"
11 FRA Julien Bernard TFS +2u07'14"
12 TSJ Michal Schlegel CCC +2u11'15"
13 SPA Cristián Rodríguez WIL +2u20'52"
14 SPA Carlos Verona ORS +2u27'09"
15 ITA Valerio Conti UAD +2u58'06"
16 BEL Dylan Teuns BMC +3u08'40"
17 OOS Felix Großschartner CCC +3u12'00"
18 ITA Manuel Senni BMC +3u16'31"
19 ITA Edward Ravasi UAD +3u19'43"
20 FRA Clément Chevrier ALM +3u20'04"
21 RUS Matvei Mamykin KAT +3u26'24"
22 FRA Quentin Jauregui ALM +3u34'15"
23 GBR Hugh Carthy CDT +3u39'05"
24 ITA Giulio Ciccone BRD +3u42'20"
25 BEL Jasper Stuyven TFS +3u47'48"
26 SPA Julen Amezqueta WIL +3u49'44"
27 SLO Luka Pibernik TBM +3u51'15"
28 OOS Lukas Pöstlberger BOH +4u10'01"
29 NOO Sindre Lunke SUN +4u15'54"
30 RUS Evgeniy Shalunov GAZ +4u16'38"
31 COL Fernando Gaviria QST +4u23'23"
32 SLO Matej Mohoric UAD +4u27'02"
33 DEN Mads Pedersen TFS +4u30'48"
34 ITA Lorenzo Rota BRD +4u57'53"
35 ITA Davide Martinelli QST +4u58'58"
36 ITA Simone Andreetta BRD +5u07'12"
1 SPA Movistar MOV 272u21'54"
2 FRA AG2R ALM +59'46"
3 FRA FDJ FDJ +1u19'56"
4 BRN Bahrain TBM +1u24'52"
5 VS Cannondale CDT +1u27'19"
6 VAE UAE Team Emirates UAD +1u59'31"
7 GBR Team Sky SKY +1u59'41"
8 KAZ Astana AST +2u09'05"
9 VS Trek TFS +2u23'12"
10 DUI Sunweb SUN +2u41'45"
11 AUS Orica ORS +2u49'34"
12 BEL Quick-Step QST +2u51'09"
13 ZWI Katusha KAT +2u53'55"
14 VS BMC Racing BMC +3u02'58"
15 NED LottoNL TLJ +3u13'00"
16 DUI BORA BOH +3u59'12"
17 POL CCC CCC +4u09'42"
18 ZAF Dimension Data DDD +4u20'44"
19 BEL Lotto LTS +4u56'46"
20 ITA Wilier Triestina WIL +7u28'47"
21 RUS Gazprom GAZ +8u07'36"
22 ITA Bardiani Valvole BRD +10u56'57"