Refresh


home : Wielrennen : Ronde van Catalonië


Valverde heeft zijn wraak beet: winst in koninginnenrit en leiderstrui

De slotklim Lo Port (8,4 km, gemiddeld 9%, stukken tot 20%) leverde spektakel..

vr 24/03/2017 - 16:49 Alejandro Valverde (Movistar) heeft Tejay van Garderen van zijn troon gestoten in de Ronde van Catalonië. Twee dagen na de farce van de ploegentijdrit mag hij nu toch de leiderstrui aantrekken. Valverde won solo de koninginnenrit met aankomst op de steile Lo Port, voor Froome en Contador.

Door een reglementenkwestie zag Valverde zich na de ploegentijdrit de leiderstrui door de neus geboord. De Spaanse veteraan haalde alvast zijn gram in de derde rit, waar hij na een lastige finish de snelste was van een kopgroep.

Op een nog lastigere aankomst - een klim buiten categorie van 8,4 km aan gemiddeld 9 procent - deed hij dat vandaag nog eens netjes over.

Tejay van Garderen was met recht en reden bevreesd voor zijn trui. De slotklim kende pieken tot 20 procent. Daar zou de strijd gestreden worden. Movistar en Sky controleerden de koers.

Pas na 60 km mocht een kopgroep van 15, met onze landgenoot Laurens De Plus, zich loswerken van het peloton op een col van tweede categorie. De zes kregen bijna zes minuten, maar op het vlakke stuk richting Lo Port trokken Movistar en Sky waaiers.

Het peloton brak in vier stukken en in een mum van tijd slokte de voorwacht - met alle grote namen - de vluchters op.

Valverde troeft Froome en Contador af, Van Garderen kan niet mee

Trek leek op een plannetje te broeden, toen Mollema, Pantano en Contador de kop namen op 7 km van de streep, maar Contador kwam snel geïsoleerd te zitten.

Valverde liet zijn team - hij had ook Soler nog mee - strak omhoogrijden. Op 3,5 km van de streep kwam Van Garderen in de problemen. Het sein voor Valverde voor een eerste demarrage. Enkel Contador, Froome, Soler en wat later Adam Yates konden mee.

Valverde was duidelijk de sterkste vooraan. Contador probeerde het met een prik, maar Valverde counterde gevat en ging solo in de voorlaatste kilometer en niemand zag hem nog terug.

Froome kwam nog terug en hield Contador van de tweede plek op 10 seconden van Valverde. Van Garderen verloor bijna twee minuten én de leiderstrui.

Wedstrijdverloop

 1. 17:02 Einde
 2. 16:47 Top 10 1. Valverde, 2. Froome, 3. Contador, 4. Soler, 5. Yates, 6. Martin, 7. Gaudu, 8. Carthy, 9. Fuglsang, 10. Kruijswijk.
 3. 16:45
 4. 16:42 Valverde wint! En leidt! Alejandro Valverde heeft een fraaie zege geboekt op de top van Lo Port. Hij schudde Contador, Froome en Yates af in het slot met een splijtende demarrage. Froome houdt Contador nog van de tweede plaats op een tiental seconden van de Spaanse winnaar. Valverde rijdt Van Garderen ook uit de leiderstrui.
 5. 16:41 Valverde gaat opnieuw In een gevecht van man tegen man countert Valverde een aanval van Contador. De Movistar-kopman rijdt weg van zijn concurrenten. Contador probeert aan te pikken, maar hij heeft het lastig. Yates en Froome kunnen niet volgen.
 6. 16:39 Yates komt aansluiten Adam Yates, de achtste in de stand, is tot bij de vier vluchters gekropen. Van Garderen probeert in de achtergrond de schade te beperken. Wat een krachtpatserij op de flanken van Lo Port.
 7. 16:38 Valverde, Contador, Froome en Soler Dit zijn de vier leiders in de laatste 3 km. Voor wie wordt het dagwinst? En komt er nog een leiderstrui bij?
 8. 16:37
 9. 16:34 Valverde demarreert Alejandro Valverde voelt zijn moment gekomen op minder dan 3 km van de top. Contador en Froome springen mee met de Movistar-kopman. Is het lot van leider Van Garderen bezegeld? Valverde heeft met Soler nog een mannetje mee. Ze zitten met vier vooraan.
 10. 16:32 Van Garderen in de problemen Het tempo van Movistar vooraan, gevolgd door Pantano en Contador, is te hoog voor Van Garderen. De Amerikaan van BMC volgt op het einde van de groep. Houdt hij stand? Er moet nog 3,5 km geklommen worden. Hij heeft 45 seconden voorsprong, maar er zijn ook nog bonificaties aan de finish: 10, 6 en 4 seconden.
 11. 16:31 Niemand gaat Op 5 km van de streep blijven we een groep van 25 hebben die naar boven klimt. Valverde en Soler zitten er ook nog fris bij voor Movistar.
 12. 16:29 Mollema haakt af De Nederlander heeft zijn werk gedaan. Contador kan nu enkel nog rekenen op Pantano. Van Garderen heeft Samuel Sanchez nog bij zich als ploegmaat. Sanchez is de tweede in de stand op 41 seconden.
 13. 16:25 30 man mét Van Garderen Op 7 km van de streep zitten er nog 30 man vooraan, mét de leider erbij. De ploegmaats Mollema, Pantano en Contador rukken op. De Nederlander neemt de groep op sleeptouw.Trek broedt op een plannetje. De trein van Sky zit achter de drie.
 14. 16:19 Maison valt aan De Fransman Jérémy Maison (FDJ) probeert het vuur aan de lont te steken en springt weg. Zijn poging strandt echter.
 15. 16:14 Lo Port is begonnen De snelheid is helemaal uit het peloton. Het gaat nu stevig bergop tot de finish: 8,4 km klimmen aan 9 procent gemiddeld, met pieken tot 20 procent. De laatste keer dat de col beklommen werd, was in 1991. Toen won de Colombiaanse klimgeit Luis Herrera.
 16. 16:13
 17. 16:09 Mollema sluit aan Bauke Mollema, ploegmaat van Contador en negende in de stand, had de rol even gelost, maar komt in de laatste 20 km weer bij de besten vooraan aansluiten.
 18. 16:06 Movistar en Sky dagen Van Garderen uit De groep der favorieten die naar de slotklim dendert wordt aangevoerd door Sky (Froome) en Movistar (Valverde). Is dit een voorbode van meer vuurwerk op de Lo Port en houdt Van Garderen (BMC) zijn leiderstrui vast?
 19. 15:58
 20. 15:56 Kopgroep ingelopen Het verhaal van de 15 vluchters is geschreven. Het eerste deel van het peloton - zo'n 40 man sterk - heeft ze in een rotvaart ingelopen.
 21. 15:52 Froome en Majka vallen Maar zonder erg. De kopman van Sky en kopman van Bora kunnen snel hun plaats in hun groep weer innemen.
 22. 15:50 40 renners zitten kopgroep op hielen Een voorwacht van het peloton - zo'n 40 man sterk - is tot op 1'15" genaderd van De Plus en co. op 35 km van de finish. Nog een goeie 25 km en we beginnen aan de Lo Port, 8,4 km klimmen aan gemiddeld 9 procent, met stukken tot 20 procent.
 23. 15:48 45 km/u gemiddeld Na drie uur koers zitten we aan een geweldig gemiddelde van 45 km/u. Hoe heeft deze aanloop de benen beïnvloed voor de brute berg op het eind?
 24. 15:47
 25. 15:24 Waaiers! Peloton breekt in stukken Op het vlakke gedeelte tussen de twee cols doet de wind zijn werk in het peloton. BMC, Trek en Sky maken er een waaierrit van. De ravage is groot: we hebben plots vier pelotons.
 26. 15:22 Trek en Sky doen er minuut af In het peloton heeft BMC (Van Garderen) de hulp gekregen van Trek (Contador) en Sky (Froome). De kloof wordt van 5'40" meteen 4'30".
 27. 15:02
 28. 14:56 BMC controleert De vluchters krijgen een vrijgeleide van BMC, de ploeg van leider Van Garderen. Bijna zes minuten bedraagt het verschil. Het gaat nu nog 50 km vlak naar de voet van de steile slotpuist.
 29. 14:56
 30. 14:37
 31. 14:33 Levarlet (Wanty-Groupe Gobert) stapt af De Fransman Guillaume Levarlet verlaat de koers. De vluchters tellen 4'45" voorsprong op minder dan 100 km van de finish. Maar er moet nog een pak geklommen worden...
 32. 14:15 Cataldo is best geplaatst Een echte bedreiging vormt de vluchtersgroep niet voor de klassementsrenners in het peloton. Dario Cataldo van Astana staat het hoogst in het algemeen klassement: op 3'37" van leider Tejay van Garderen. Cataldo rijdt wel virtueel in het leiderstrui rond, want de vlucht heeft 4 minuten.
 33. 14:11 9 nationaliteiten bij 15 vluchters De namen van de koplopers: Howson (Aus), Kiserlovski (Kro), De Plus, Rolland (Fra), Cataldo (Ita), Gesink (Ned), Gautier (Fra), Valls (Spa), Grmay (Eth), A.Nibali (Ita), Conti (Ita), Saez (Spa), Navarro (Spa), Reyes (Col), Van der Lijke (Ned). Er ontbreekt nog 1 naam.
 34. 14:03 Eindelijk: 15 vluchters, mét De Plus De Coll de Fatxes heeft dan toch voor een scheur gezorgd in het peloton. Op de 14,4 km lange klim aan gemiddeld 2,7 procent zijn 15 renners weggereden: Laurens De Plus (Quick Step-Floors) is de enige Belg. De 15 hebben meer dan 2 minuten. De passage op de top: 1. Gautier, 2. Cataldo, 3. Gesink.
 35. 13:50 Flanken van Coll de Fatxes Het peloton is bezig aan een klim van tweede categorie, maar nog steeds krijgen vluchters geen vrij baan. Pogingen zijn er nochtans genoeg. Wat zijn BMC, Sky, Movistar en Trek van plan?
 36. 13:39 Geen Haas meer Nathan Haas houdt het na 50 km koers voor bekeken. De Australiër van Dimension Data knijpt de remmen toe en stapt af.
 37. 13:25
 38. 13:22 Peloton samen naar voet van col We zijn 45 km ver en het peloton heeft alle ontsnappingspogingen tot nu geneutraliseerd. Brengt de Coll de Fatxes (2e categorie) over enkele kilometers verandering?
 39. 13:20 Roompot verliest ook Budding Nadat Pieter Weening gisteren de koers al had moeten verlaten na een val, was het vandaag de beurt aan Martijn Budding. Roompot ziet zo twee mannetjes uitvallen op twee dagen.
 40. 13:16 Lekke band Froome Chris Froome rijdt lek, maar kan vrij snel weer aansluiten bij het slingerende peloton. Zijn Sky-maat Kirijenka helpt de Britse kopman een handje.
 41. 13:01 Geen afscheiding in het peloton Na 25 kilometer rijden we nog steeds met een compacte groep rond. Er hebben zich nog geen vluchters afgescheiden.
 42. 12:55 Valverde won de derde rit en volgt als vierde in de stand op 45 seconden van Van Garderen. Plant hij een putsch vandaag?
 43. 12:54 Ook geen Zakarin, Castroviejo, Rosa en Rossetto meer De Rus Ilnoer Zakarin (Katjoesja) was na zijn val gisteren niet meer in staat om te fietsen, net als Stéphane Rossetto (Cofidis). Ook Movistar en Sky doen het met een mannetje minder: respectievelijk Jonathan Castroviejo en Diego Rosa spelden hun rugnummer niet op.
 44. 12:52 Hermans: "Kan jammer genoeg niet voort met maagproblemen" Ben Hermans heeft op twitter uitleg gegeven bij zijn opgave in Catalonië: "Ik sukkel al twee dagen met maagproblemen. Ik vind het erg jammer,maar ik kan niet voort. Ik hoop snel weer fit te zijn en weer te koersen. Ik wens het hele BMC-team alle succes om vandaag de trui van Tejay te verdedigen. Ik wou dat ik er bij was."
 45. 12:52
 46. 12:48 Hermans is ziek en start niet Ben Hermans zal zijn kopman Tejay van Garderen niet meer kunnen bijstaan. Onze landgenoot is ziek en kwam niet meer aan de start. Hermans droeg in de derde rit - na de reglementensoap na de ploegentijdrit - even de leiderstrui.
 47. 12:40 Geen Ben Hermans: de BMC-Belg is ziek.
 48. 12:37
 49. 12:35 Laatste winnaar op Lo Port is Luis Herrera in 1991 De laatste keer dat iemand met het zegegebaar de finish overschreed op Lo Port, dateert nog van het vorige millennium. De Colombiaanse klimgeit Luis Herrera won toen de slotrit in Catalonië.
 50. 12:34 We zijn weg uit Valls De renners zijn begonnen aan hun tocht van 182 van Valls naar Lo Port (Tortosa). Het is de koninginnenrit met voor half koers een col van tweede categorie: de Coll de Fatxes (14,4 km aan gemiddeld 2,7%, steile stukken tot 11%). Daarna is er nog een bultje zonder classificatie, waarna 55 vlakke kilometers de brute Lo Port aankondigen.
 51. 12:34 wedstrijd
 52. 12:24 Rojas wanneer Van Garderen helm afdoet: "Dit mag ook niet!"
 53. 12:22
 54. 12:20 Stevige slotklim In Catalonië gaat het stevig bergop. Althans op het eind, met een slotklim van 8,4 km aan gemiddeld 9%. Er zijn evenwel stukken tot 20 procent stijgingspercentage op de Lo Port. Kan leider Tejay van Garderen de aanvallen van zijn concurrenten afhouden?
 55. 12:18 Vooraf
profiel
Uitslag

Uitslag rit

1 SPA Alejandro Valverde MOV 4u14'52"
2 GBR Chris Froome SKY +13"
3 SPA Alberto Contador TFS +13"
4 SPA Marc Soler MOV +25"
5 GBR Adam Yates ORS +32"
6 IER Daniel Martin QST +46"
7 FRA David Gaudu FDJ +58"
8 GBR Hugh Carthy CDT +1'04"
9 DEN Jakob Fuglsang AST +1'11"
10 NED Steven Kruijswijk TLJ +1'11"
11 FRA Romain Bardet ALM +1'11"
12 CAN Michael Woods CDT +1'17"
13 POL Rafal Majka BOH +1'17"
14 GBR Geraint Thomas SKY +1'25"
15 FRA Pierre Latour ALM +1'29"
16 SPA Daniel Navarro COF +1'31"
17 TSJ Jan Hirt CCC +1'31"
18 NZL George Bennett TLJ +1'31"
19 ITA Davide Formolo CDT +1'31"
20 SPA Carlos Verona ORS +1'47"
27 BEL Xandro Meurisse WGG +2'08"
39 BEL Thomas Degand WGG +3'30"
46 BEL Louis Vervaeke LTS +4'35"
51 BEL Bart De Clercq LTS +5'45"
72 BEL Pieter Serry QST +9'28"
76 BEL Laurens De Plus QST +9'28"
80 BEL Thomas De Gendt LTS +10'50"
107 BEL Frederik Veuchelen WGG +12'00"
128 BEL Victor Campenaerts TLJ +15'46"
145 BEL Jonas Van Genechten COF +19'45"
159 BEL Jelle Vanendert LTS +19'45"
BEL Ben Hermans BMC
klassement
1 SPA Alejandro Valverde MOV 25u27'15"
2 SPA Alberto Contador TFS +1'03"
3 SPA Marc Soler MOV +1'16"
4 GBR Adam Yates ORS +1'31"
5 VS Tejay van Garderen BMC +1'34"
6 IER Daniel Martin QST +2'29"
7 NED Steven Kruijswijk TLJ +2'56"
8 SPA Carlos Verona ORS +3'00"
9 NZL George Bennett TLJ +3'01"
10 FRA Romain Bardet ALM +3'05"
11 POL Rafal Majka BOH +3'33"
12 ITA Davide Formolo CDT +5'14"
13 COL Darwin Atapuma UAD +5'39"
14 SPA Daniel Navarro COF +7'57"
15 DEN Jakob Fuglsang AST +12'41"
16 NED Laurens ten Dam SUN +13'01"
17 ETH Tsgabu Grmay TBM +13'01"
18 OOS Felix Großschartner CCC +13'39"
19 DEN Jesper Hansen AST +14'18"
20 GBR Hugh Carthy CDT +18'04"
21 SPA Rubén Fernández MOV +18'43"
22 ITA Dario Cataldo AST +20'47"
23 RUS Sergey Chernetsky AST +21'09"
24 FRA Cyril Gautier ALM +24'11"
25 COL Aldemar Reyes MZN +24'16"
26 BEL Laurens De Plus QST +24'58"
27 SPA José Joaquín Rojas MOV +25'29"
28 POR Ricardo Vilela MZN +26'16"
29 NED Robert Gesink TLJ +27'15"
30 GBR Chris Froome SKY +28'19"
31 COL Jarlinson Pantano TFS +29'31"
32 FRA Pierre Latour ALM +30'26"
33 SPA Samuel Sánchez BMC +31'32"
34 GBR Geraint Thomas SKY +32'25"
35 ZAF Louis Meintjes UAD +32'48"
36 FRA Fabien Doubey WGG +32'57"
37 CAN Michael Woods CDT +33'36"
38 FRA David Gaudu FDJ +35'07"
39 SPA Jordi Simón SOU +35'44"
40 NED Nick van der Lijke RNL +35'45"
41 FRA Arthur Vichot FDJ +36'24"
42 AUS Ben O'Connor DDD +37'32"
43 BEL Thomas Degand WGG +38'05"
44 ZAF Daryl Impey ORS +38'19"
45 FRA Alexis Vuillermoz ALM +38'32"
46 FRA Guillaume Martin WGG +38'46"
47 NED Stef Clement TLJ +38'59"
48 DUI Lennard Kämna SUN +39'03"
49 FRA Axel Domont ALM +39'33"
50 BEL Xandro Meurisse WGG +40'15"
51 ERI Natnael Berhane DDD +40'22"
52 NZL Dion Smith WGG +40'44"
53 SPA Mikel Nieve SKY +40'51"
54 NED Martijn Tusveld RNL +40'55"
55 TSJ Ondrej Cink TBM +41'48"
56 NOO Sindre Lunke SUN +42'08"
57 TSJ Petr Vakoc QST +42'24"
58 SPA Haimar Zubeldia TFS +43'36"
59 SPA Rafael Valls LTS +43'37"
60 BEL Pieter Serry QST +45'16"
61 ITA Davide Villella CDT +51'20"
62 POL Pawel Poljanski BOH +51'43"
63 BEL Bart De Clercq LTS +52'32"
64 ITA Valerio Conti UAD +53'48"
65 OOS Michael Gogl TFS +53'52"
66 SPA Imanol Erviti MOV +54'04"
67 FRA Benoît Vaugrenard FDJ +54'30"
68 LUX Ben Gastauer ALM +54'57"
69 AUS Damien Howson ORS +55'30"
70 WRU Vasil Kirijenka SKY +55'38"
71 ITA Alessandro De Marchi BMC +56'16"
72 POL Lukasz Owsian CCC +56'48"
73 AUS Lachlan Morton DDD +56'51"
74 FRA Pierre Rolland CDT +56'53"
75 SPA Enric Mas QST +57'57"
76 RUS Pavel Kochetkov KAT +58'07"
77 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +59'06"
78 AUS Jay McCarthy BOH +59'32"
79 VS Brent Bookwalter BMC +59'59"
80 POR José Mendes BOH +1u00'02"
81 KRO Robert Kišerlovski KAT +1u01'59"
82 FRA Jérémy Maison FDJ +1u02'13"
83 VS Alexey Vermeulen TLJ +1u06'30"
84 POR Nélson Oliveira MOV +1u07'28"
85 SLO Janez Brajkovic TBM +1u07'30"
86 TSJ Jan Bárta BOH +1u07'46"
87 SPA Ángel Vicioso KAT +1u08'57"
88 NED Jetse Bol MZN +1u09'16"
89 SPA Eduard Prades CJR +1u10'25"
90 AUS Chris Hamilton SUN +1u10'31"
91 POL Przemyslav Niemiec UAD +1u11'12"
92 DUI Johannes Fröhlinger SUN +1u12'06"
93 COL Hernando Bohórquez MZN +1u12'37"
94 POL Maciej Paterski CCC +1u13'53"
95 IER Philip Deignan SKY +1u16'04"
96 KRO Kristijan Ðurasek UAD +1u16'06"
97 FRA Guillaume Bonnafond COF +1u16'57"
98 EST Rein Taaramäe KAT +1u17'18"
99 DUI Maximilian Schachmann QST +1u17'29"
100 NZL Sam Bewley ORS +1u18'37"
101 SPA Sergio Pardilla CJR +1u18'42"
102 NED Jeroen Meijers RNL +1u19'09"
103 BEL Thomas De Gendt LTS +1u19'35"
104 FRA Julien Simon COF +1u19'43"
105 ERI Daniel Teklehaimanot DDD +1u25'32"
106 VS Alex Howes CDT +1u28'02"
107 BEL Victor Campenaerts TLJ +1u29'44"
1 SPA Alejandro Valverde MOV 3u08'50"
2 COL Jarlinson Pantano TFS +0"
3 FRA Arthur Vichot FDJ +0"
4 POL Rafal Majka BOH +0"
5 IER Daniel Martin QST +0"
6 COL Aldemar Reyes MZN +0"
7 FRA Romain Bardet ALM +0"
8 ITA Davide Formolo CDT +0"
9 NZL George Bennett TLJ +0"
10 NED Steven Kruijswijk TLJ +0"
11 CAN Michael Woods CDT +0"
12 SPA Carlos Verona ORS +0"
13 VS Tejay van Garderen BMC +0"
14 GBR Adam Yates ORS +0"
15 SPA Alberto Contador TFS +0"
16 SPA Marc Soler MOV +0"
17 NED Martijn Tusveld RNL +16"
18 DUI Lennard Kämna SUN +16"
19 FRA Cyril Gautier ALM +16"
20 FRA Pierre Latour ALM +16"
21 FRA Alexis Vuillermoz ALM +16"
22 SPA José Joaquín Rojas MOV +16"
23 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +16"
24 ZAF Louis Meintjes UAD +16"
25 OOS Felix Großschartner CCC +16"
26 AUS Ben O'Connor DDD +16"
27 COL Darwin Atapuma UAD +16"
28 NED Robert Gesink TLJ +16"
29 ETH Tsgabu Grmay TBM +16"
30 NED Laurens ten Dam SUN +16"
31 SPA Daniel Navarro COF +16"
32 DEN Jesper Hansen AST +33"
33 BEL Thomas De Gendt LTS +54"
34 AUS Jay McCarthy BOH +1'04"
35 FRA Fabien Doubey WGG +1'04"
36 BEL Bart De Clercq LTS +1'04"
37 BEL Thomas Degand WGG +1'04"
38 NED Nick van der Lijke RNL +1'04"
39 FRA Axel Domont ALM +1'04"
40 FRA Guillaume Martin WGG +1'04"
41 RUS Sergey Chernetsky AST +1'04"
42 SPA Haimar Zubeldia TFS +1'04"
43 BEL Laurens De Plus QST +1'04"
44 POL Pawel Poljanski BOH +1'04"
45 POR Ricardo Vilela MZN +1'04"
46 TSJ Jan Bárta BOH +1'04"
47 KRO Robert Kišerlovski KAT +1'04"
48 GBR Chris Froome SKY +1'04"
49 NED Stef Clement TLJ +2'23"
50 ZAF Daryl Impey ORS +2'23"
51 SPA Samuel Sánchez BMC +2'39"
52 NZL Dion Smith WGG +3'02"
53 BEL Pieter Serry QST +3'12"
54 RUS Pavel Kochetkov KAT +3'12"
55 OOS Michael Gogl TFS +3'23"
56 EST Rein Taaramäe KAT +3'47"
57 GBR Geraint Thomas SKY +3'57"
58 ITA Alessandro De Marchi BMC +3'57"
59 SPA Ángel Vicioso KAT +3'57"
60 POR José Mendes BOH +3'57"
61 LUX Ben Gastauer ALM +4'17"
62 BEL Xandro Meurisse WGG +4'36"
63 VS Brent Bookwalter BMC +4'36"
64 SPA Sergio Pardilla CJR +4'36"
65 SPA Rubén Fernández MOV +4'36"
66 NOO Sindre Lunke SUN +4'36"
67 NED Jetse Bol MZN +4'36"
68 FRA David Gaudu FDJ +4'36"
69 VS Alexey Vermeulen TLJ +4'36"
70 ITA Davide Villella CDT +4'36"
71 ERI Natnael Berhane DDD +4'36"
72 SPA Rafael Valls LTS +4'36"
73 COL Hernando Bohórquez MZN +4'36"
74 SPA Imanol Erviti MOV +4'36"
75 SPA Mikel Nieve SKY +4'36"
76 FRA Julien Simon COF +4'36"
77 KRO Kristijan Ðurasek UAD +4'36"
78 SLO Janez Brajkovic TBM +4'36"
79 AUS Lachlan Morton DDD +4'36"
80 WRU Vasil Kirijenka SKY +4'36"
81 TSJ Petr Vakoc QST +4'36"
82 SPA Jordi Simón SOU +5'31"
83 POL Lukasz Owsian CCC +5'31"
84 NED Jeroen Meijers RNL +5'31"
85 POR Nélson Oliveira MOV +5'31"
86 ITA Valerio Conti UAD +5'31"
87 ITA Dario Cataldo AST +5'31"
88 FRA Benoît Vaugrenard FDJ +5'31"
89 FRA Pierre Rolland CDT +5'31"
90 POL Maciej Paterski CCC +6'45"
91 FRA Guillaume Bonnafond COF +6'46"
92 POL Przemyslav Niemiec UAD +8'26"
93 SPA Eduard Prades CJR +8'26"
94 ERI Daniel Teklehaimanot DDD +8'26"
95 DEN Jakob Fuglsang AST +8'26"
96 SPA Enric Mas QST +8'26"
97 DUI Maximilian Schachmann QST +8'26"
98 FRA Jérémy Maison FDJ +8'26"
99 AUS Damien Howson ORS +8'26"
100 IER Philip Deignan SKY +8'26"
101 TSJ Ondrej Cink TBM +8'26"
102 BEL Victor Campenaerts TLJ +8'26"
103 VS Alex Howes CDT +9'46"
104 DUI Johannes Fröhlinger SUN +9'46"
105 GBR Hugh Carthy CDT +9'47"
106 NZL Sam Bewley ORS +9'47"
107 AUS Chris Hamilton SUN +11'06"
CAN Svein Tuft ORS
ITA Gianluca Brambilla QST
FRA Léo Vincent FDJ
BEL Louis Vervaeke LTS
ITA Matteo Bono UAD
NED Oscar Riesebeek RNL
DUI André Greipel LTS
1 SPA Alejandro Valverde MOV 105
2 GBR Chris Froome SKY 50
3 SPA Marc Soler MOV 49
4 SPA Alberto Contador TFS 49
5 IER Daniel Martin QST 46
6 GBR Adam Yates ORS 44
7 FRA David Gaudu FDJ 40
8 BEL Thomas De Gendt LTS 36
9 ERI Natnael Berhane DDD 32
10 FRA Romain Bardet ALM 27
11 FRA Pierre Rolland CDT 26
12 BEL Pieter Serry QST 20
13 BEL Laurens De Plus QST 19
14 NED Jetse Bol MZN 19
15 SPA José Joaquín Rojas MOV 16
16 FRA Cyril Gautier ALM 16
17 GBR Geraint Thomas SKY 15
18 BEL Victor Campenaerts TLJ 14
19 GBR Hugh Carthy CDT 12
20 NED Robert Gesink TLJ 11
21 SPA Jordi Simón SOU 10
22 AUS Jay McCarthy BOH 10
23 FRA Axel Domont ALM 10
24 WRU Vasil Kirijenka SKY 10
25 VS Tejay van Garderen BMC 8
26 POL Rafal Majka BOH 8
27 DEN Jakob Fuglsang AST 8
28 NZL George Bennett TLJ 7
29 ITA Dario Cataldo AST 7
30 POL Przemyslav Niemiec UAD 7
31 ITA Davide Formolo CDT 6
32 AUS Damien Howson ORS 6
33 RUS Pavel Kochetkov KAT 6
34 NED Steven Kruijswijk TLJ 6
35 ZAF Daryl Impey ORS 6
36 SPA Mikel Nieve SKY 6
37 SPA Samuel Sánchez BMC 4
38 CAN Michael Woods CDT 4
39 BEL Xandro Meurisse WGG 4
40 TSJ Petr Vakoc QST 4
41 SPA Imanol Erviti MOV 4
42 IER Philip Deignan SKY 4
43 EST Rein Taaramäe KAT 4
44 ERI Daniel Teklehaimanot DDD 4
45 SPA Carlos Verona ORS 3
46 NOO Sindre Lunke SUN 3
47 COL Darwin Atapuma UAD 2
48 NED Stef Clement TLJ 2
49 SPA Enric Mas QST 2
50 POL Maciej Paterski CCC 2
51 VS Alex Howes CDT 2
52 COL Jarlinson Pantano TFS 1
53 SPA Rafael Valls LTS 1
54 POL Pawel Poljanski BOH 1
55 BEL Bart De Clercq LTS 1
56 FRA Jérémy Maison FDJ 1
1 SPA Marc Soler MOV 25u28'31"
2 GBR Adam Yates ORS +15"
3 SPA Carlos Verona ORS +1'44"
4 ITA Davide Formolo CDT +3'58"
5 OOS Felix Großschartner CCC +12'23"
6 GBR Hugh Carthy CDT +16'48"
7 COL Aldemar Reyes MZN +23'00"
8 BEL Laurens De Plus QST +23'42"
9 FRA Pierre Latour ALM +29'10"
10 ZAF Louis Meintjes UAD +31'32"
11 FRA Fabien Doubey WGG +31'41"
12 FRA David Gaudu FDJ +33'51"
13 AUS Ben O'Connor DDD +36'16"
14 FRA Guillaume Martin WGG +37'30"
15 DUI Lennard Kämna SUN +37'47"
16 BEL Xandro Meurisse WGG +38'59"
17 NZL Dion Smith WGG +39'28"
18 NED Martijn Tusveld RNL +39'39"
19 NOO Sindre Lunke SUN +40'52"
20 TSJ Petr Vakoc QST +41'08"
21 ITA Valerio Conti UAD +52'32"
22 OOS Michael Gogl TFS +52'36"
23 AUS Damien Howson ORS +54'14"
24 AUS Lachlan Morton DDD +55'35"
25 SPA Enric Mas QST +56'41"
26 AUS Jay McCarthy BOH +58'16"
27 FRA Jérémy Maison FDJ +1u00'57"
28 VS Alexey Vermeulen TLJ +1u05'14"
29 AUS Chris Hamilton SUN +1u09'15"
1 SPA Movistar MOV 76u29'25"
2 VS Cannondale CDT +13'28"
3 NED LottoNL TLJ +16'27"
4 AUS Orica ORS +18'01"
5 KAZ Astana AST +23'14"
6 VS Trek TFS +33'37"
7 FRA AG2R ALM +34'35"
8 BEL Quick-Step QST +35'52"
9 VS BMC Racing BMC +44'04"
10 BEL Wanty WGG +51'57"
11 DUI Sunweb SUN +59'58"
12 FRA FDJ FDJ +1u21'02"
13 VAE UAE Team Emirates UAD +1u22'25"
14 GBR Team Sky SKY +1u31'43"
15 BEL Lotto LTS +1u32'46"
16 COL Manzana Postobón MZN +1u33'52"
17 NED Roompot RNL +1u38'10"
18 POL CCC CCC +1u38'41"
19 BRN Bahrain TBM +1u39'52"
20 ZAF Dimension Data DDD +1u43'08"
21 DUI BORA BOH +1u44'45"
22 ZWI Katusha KAT +2u26'43"
23 FRA Cofidis COF +2u28'40"