Refresh


home : Wielrennen : Ronde van Catalonië


Valverde heeft zijn wraak beet: winst in koninginnenrit en leiderstrui

De slotklim Lo Port (8,4 km, gemiddeld 9%, stukken tot 20%) leverde spektakel..

vr 24/03/2017 - 16:49 Alejandro Valverde (Movistar) heeft Tejay van Garderen van zijn troon gestoten in de Ronde van Catalonië. Twee dagen na de farce van de ploegentijdrit mag hij nu toch de leiderstrui aantrekken. Valverde won solo de koninginnenrit met aankomst op de steile Lo Port, voor Froome en Contador.

Door een reglementenkwestie zag Valverde zich na de ploegentijdrit de leiderstrui door de neus geboord. De Spaanse veteraan haalde alvast zijn gram in de derde rit, waar hij na een lastige finish de snelste was van een kopgroep.

Op een nog lastigere aankomst - een klim buiten categorie van 8,4 km aan gemiddeld 9 procent - deed hij dat vandaag nog eens netjes over.

Tejay van Garderen was met recht en reden bevreesd voor zijn trui. De slotklim kende pieken tot 20 procent. Daar zou de strijd gestreden worden. Movistar en Sky controleerden de koers.

Pas na 60 km mocht een kopgroep van 15, met onze landgenoot Laurens De Plus, zich loswerken van het peloton op een col van tweede categorie. De zes kregen bijna zes minuten, maar op het vlakke stuk richting Lo Port trokken Movistar en Sky waaiers.

Het peloton brak in vier stukken en in een mum van tijd slokte de voorwacht - met alle grote namen - de vluchters op.

Valverde troeft Froome en Contador af, Van Garderen kan niet mee

Trek leek op een plannetje te broeden, toen Mollema, Pantano en Contador de kop namen op 7 km van de streep, maar Contador kwam snel geïsoleerd te zitten.

Valverde liet zijn team - hij had ook Soler nog mee - strak omhoogrijden. Op 3,5 km van de streep kwam Van Garderen in de problemen. Het sein voor Valverde voor een eerste demarrage. Enkel Contador, Froome, Soler en wat later Adam Yates konden mee.

Valverde was duidelijk de sterkste vooraan. Contador probeerde het met een prik, maar Valverde counterde gevat en ging solo in de voorlaatste kilometer en niemand zag hem nog terug.

Froome kwam nog terug en hield Contador van de tweede plek op 10 seconden van Valverde. Van Garderen verloor bijna twee minuten én de leiderstrui.

Wedstrijdverloop

 1. 17:02 Einde
 2. 16:47 Top 10 1. Valverde, 2. Froome, 3. Contador, 4. Soler, 5. Yates, 6. Martin, 7. Gaudu, 8. Carthy, 9. Fuglsang, 10. Kruijswijk.
 3. 16:45
 4. 16:42 Valverde wint! En leidt! Alejandro Valverde heeft een fraaie zege geboekt op de top van Lo Port. Hij schudde Contador, Froome en Yates af in het slot met een splijtende demarrage. Froome houdt Contador nog van de tweede plaats op een tiental seconden van de Spaanse winnaar. Valverde rijdt Van Garderen ook uit de leiderstrui.
 5. 16:41 Valverde gaat opnieuw In een gevecht van man tegen man countert Valverde een aanval van Contador. De Movistar-kopman rijdt weg van zijn concurrenten. Contador probeert aan te pikken, maar hij heeft het lastig. Yates en Froome kunnen niet volgen.
 6. 16:39 Yates komt aansluiten Adam Yates, de achtste in de stand, is tot bij de vier vluchters gekropen. Van Garderen probeert in de achtergrond de schade te beperken. Wat een krachtpatserij op de flanken van Lo Port.
 7. 16:38 Valverde, Contador, Froome en Soler Dit zijn de vier leiders in de laatste 3 km. Voor wie wordt het dagwinst? En komt er nog een leiderstrui bij?
 8. 16:37
 9. 16:34 Valverde demarreert Alejandro Valverde voelt zijn moment gekomen op minder dan 3 km van de top. Contador en Froome springen mee met de Movistar-kopman. Is het lot van leider Van Garderen bezegeld? Valverde heeft met Soler nog een mannetje mee. Ze zitten met vier vooraan.
 10. 16:32 Van Garderen in de problemen Het tempo van Movistar vooraan, gevolgd door Pantano en Contador, is te hoog voor Van Garderen. De Amerikaan van BMC volgt op het einde van de groep. Houdt hij stand? Er moet nog 3,5 km geklommen worden. Hij heeft 45 seconden voorsprong, maar er zijn ook nog bonificaties aan de finish: 10, 6 en 4 seconden.
 11. 16:31 Niemand gaat Op 5 km van de streep blijven we een groep van 25 hebben die naar boven klimt. Valverde en Soler zitten er ook nog fris bij voor Movistar.
 12. 16:29 Mollema haakt af De Nederlander heeft zijn werk gedaan. Contador kan nu enkel nog rekenen op Pantano. Van Garderen heeft Samuel Sanchez nog bij zich als ploegmaat. Sanchez is de tweede in de stand op 41 seconden.
 13. 16:25 30 man mét Van Garderen Op 7 km van de streep zitten er nog 30 man vooraan, mét de leider erbij. De ploegmaats Mollema, Pantano en Contador rukken op. De Nederlander neemt de groep op sleeptouw.Trek broedt op een plannetje. De trein van Sky zit achter de drie.
 14. 16:19 Maison valt aan De Fransman Jérémy Maison (FDJ) probeert het vuur aan de lont te steken en springt weg. Zijn poging strandt echter.
 15. 16:14 Lo Port is begonnen De snelheid is helemaal uit het peloton. Het gaat nu stevig bergop tot de finish: 8,4 km klimmen aan 9 procent gemiddeld, met pieken tot 20 procent. De laatste keer dat de col beklommen werd, was in 1991. Toen won de Colombiaanse klimgeit Luis Herrera.
 16. 16:13
 17. 16:09 Mollema sluit aan Bauke Mollema, ploegmaat van Contador en negende in de stand, had de rol even gelost, maar komt in de laatste 20 km weer bij de besten vooraan aansluiten.
 18. 16:06 Movistar en Sky dagen Van Garderen uit De groep der favorieten die naar de slotklim dendert wordt aangevoerd door Sky (Froome) en Movistar (Valverde). Is dit een voorbode van meer vuurwerk op de Lo Port en houdt Van Garderen (BMC) zijn leiderstrui vast?
 19. 15:58
 20. 15:56 Kopgroep ingelopen Het verhaal van de 15 vluchters is geschreven. Het eerste deel van het peloton - zo'n 40 man sterk - heeft ze in een rotvaart ingelopen.
 21. 15:52 Froome en Majka vallen Maar zonder erg. De kopman van Sky en kopman van Bora kunnen snel hun plaats in hun groep weer innemen.
 22. 15:50 40 renners zitten kopgroep op hielen Een voorwacht van het peloton - zo'n 40 man sterk - is tot op 1'15" genaderd van De Plus en co. op 35 km van de finish. Nog een goeie 25 km en we beginnen aan de Lo Port, 8,4 km klimmen aan gemiddeld 9 procent, met stukken tot 20 procent.
 23. 15:48 45 km/u gemiddeld Na drie uur koers zitten we aan een geweldig gemiddelde van 45 km/u. Hoe heeft deze aanloop de benen beïnvloed voor de brute berg op het eind?
 24. 15:47
 25. 15:24 Waaiers! Peloton breekt in stukken Op het vlakke gedeelte tussen de twee cols doet de wind zijn werk in het peloton. BMC, Trek en Sky maken er een waaierrit van. De ravage is groot: we hebben plots vier pelotons.
 26. 15:22 Trek en Sky doen er minuut af In het peloton heeft BMC (Van Garderen) de hulp gekregen van Trek (Contador) en Sky (Froome). De kloof wordt van 5'40" meteen 4'30".
 27. 15:02
 28. 14:56 BMC controleert De vluchters krijgen een vrijgeleide van BMC, de ploeg van leider Van Garderen. Bijna zes minuten bedraagt het verschil. Het gaat nu nog 50 km vlak naar de voet van de steile slotpuist.
 29. 14:56
 30. 14:37
 31. 14:33 Levarlet (Wanty-Groupe Gobert) stapt af De Fransman Guillaume Levarlet verlaat de koers. De vluchters tellen 4'45" voorsprong op minder dan 100 km van de finish. Maar er moet nog een pak geklommen worden...
 32. 14:15 Cataldo is best geplaatst Een echte bedreiging vormt de vluchtersgroep niet voor de klassementsrenners in het peloton. Dario Cataldo van Astana staat het hoogst in het algemeen klassement: op 3'37" van leider Tejay van Garderen. Cataldo rijdt wel virtueel in het leiderstrui rond, want de vlucht heeft 4 minuten.
 33. 14:11 9 nationaliteiten bij 15 vluchters De namen van de koplopers: Howson (Aus), Kiserlovski (Kro), De Plus, Rolland (Fra), Cataldo (Ita), Gesink (Ned), Gautier (Fra), Valls (Spa), Grmay (Eth), A.Nibali (Ita), Conti (Ita), Saez (Spa), Navarro (Spa), Reyes (Col), Van der Lijke (Ned). Er ontbreekt nog 1 naam.
 34. 14:03 Eindelijk: 15 vluchters, mét De Plus De Coll de Fatxes heeft dan toch voor een scheur gezorgd in het peloton. Op de 14,4 km lange klim aan gemiddeld 2,7 procent zijn 15 renners weggereden: Laurens De Plus (Quick Step-Floors) is de enige Belg. De 15 hebben meer dan 2 minuten. De passage op de top: 1. Gautier, 2. Cataldo, 3. Gesink.
 35. 13:50 Flanken van Coll de Fatxes Het peloton is bezig aan een klim van tweede categorie, maar nog steeds krijgen vluchters geen vrij baan. Pogingen zijn er nochtans genoeg. Wat zijn BMC, Sky, Movistar en Trek van plan?
 36. 13:39 Geen Haas meer Nathan Haas houdt het na 50 km koers voor bekeken. De Australiër van Dimension Data knijpt de remmen toe en stapt af.
 37. 13:25
 38. 13:22 Peloton samen naar voet van col We zijn 45 km ver en het peloton heeft alle ontsnappingspogingen tot nu geneutraliseerd. Brengt de Coll de Fatxes (2e categorie) over enkele kilometers verandering?
 39. 13:20 Roompot verliest ook Budding Nadat Pieter Weening gisteren de koers al had moeten verlaten na een val, was het vandaag de beurt aan Martijn Budding. Roompot ziet zo twee mannetjes uitvallen op twee dagen.
 40. 13:16 Lekke band Froome Chris Froome rijdt lek, maar kan vrij snel weer aansluiten bij het slingerende peloton. Zijn Sky-maat Kirijenka helpt de Britse kopman een handje.
 41. 13:01 Geen afscheiding in het peloton Na 25 kilometer rijden we nog steeds met een compacte groep rond. Er hebben zich nog geen vluchters afgescheiden.
 42. 12:55 Valverde won de derde rit en volgt als vierde in de stand op 45 seconden van Van Garderen. Plant hij een putsch vandaag?
 43. 12:54 Ook geen Zakarin, Castroviejo, Rosa en Rossetto meer De Rus Ilnoer Zakarin (Katjoesja) was na zijn val gisteren niet meer in staat om te fietsen, net als Stéphane Rossetto (Cofidis). Ook Movistar en Sky doen het met een mannetje minder: respectievelijk Jonathan Castroviejo en Diego Rosa spelden hun rugnummer niet op.
 44. 12:52 Hermans: "Kan jammer genoeg niet voort met maagproblemen" Ben Hermans heeft op twitter uitleg gegeven bij zijn opgave in Catalonië: "Ik sukkel al twee dagen met maagproblemen. Ik vind het erg jammer,maar ik kan niet voort. Ik hoop snel weer fit te zijn en weer te koersen. Ik wens het hele BMC-team alle succes om vandaag de trui van Tejay te verdedigen. Ik wou dat ik er bij was."
 45. 12:52
 46. 12:48 Hermans is ziek en start niet Ben Hermans zal zijn kopman Tejay van Garderen niet meer kunnen bijstaan. Onze landgenoot is ziek en kwam niet meer aan de start. Hermans droeg in de derde rit - na de reglementensoap na de ploegentijdrit - even de leiderstrui.
 47. 12:40 Geen Ben Hermans: de BMC-Belg is ziek.
 48. 12:37
 49. 12:35 Laatste winnaar op Lo Port is Luis Herrera in 1991 De laatste keer dat iemand met het zegegebaar de finish overschreed op Lo Port, dateert nog van het vorige millennium. De Colombiaanse klimgeit Luis Herrera won toen de slotrit in Catalonië.
 50. 12:34 We zijn weg uit Valls De renners zijn begonnen aan hun tocht van 182 van Valls naar Lo Port (Tortosa). Het is de koninginnenrit met voor half koers een col van tweede categorie: de Coll de Fatxes (14,4 km aan gemiddeld 2,7%, steile stukken tot 11%). Daarna is er nog een bultje zonder classificatie, waarna 55 vlakke kilometers de brute Lo Port aankondigen.
 51. 12:34 wedstrijd
 52. 12:24 Rojas wanneer Van Garderen helm afdoet: "Dit mag ook niet!"
 53. 12:22
 54. 12:20 Stevige slotklim In Catalonië gaat het stevig bergop. Althans op het eind, met een slotklim van 8,4 km aan gemiddeld 9%. Er zijn evenwel stukken tot 20 procent stijgingspercentage op de Lo Port. Kan leider Tejay van Garderen de aanvallen van zijn concurrenten afhouden?
 55. 12:18 Vooraf
profiel
Uitslag

Uitslag rit

1 SPA Alejandro Valverde MOV 4u14'52"
2 GBR Chris Froome SKY +13"
3 SPA Alberto Contador TFS +13"
4 SPA Marc Soler MOV +25"
5 GBR Adam Yates ORS +32"
6 IER Daniel Martin QST +46"
7 FRA David Gaudu FDJ +58"
8 GBR Hugh Carthy CDT +1'04"
9 DEN Jakob Fuglsang AST +1'11"
10 NED Steven Kruijswijk TLJ +1'11"
11 FRA Romain Bardet ALM +1'11"
12 CAN Michael Woods CDT +1'17"
13 POL Rafal Majka BOH +1'17"
14 GBR Geraint Thomas SKY +1'25"
15 FRA Pierre Latour ALM +1'29"
16 SPA Daniel Navarro COF +1'31"
17 TSJ Jan Hirt CCC +1'31"
18 NZL George Bennett TLJ +1'31"
19 ITA Davide Formolo CDT +1'31"
20 SPA Carlos Verona ORS +1'47"
27 BEL Xandro Meurisse WGG +2'08"
39 BEL Thomas Degand WGG +3'30"
46 BEL Louis Vervaeke LTS +4'35"
51 BEL Bart De Clercq LTS +5'45"
72 BEL Pieter Serry QST +9'28"
76 BEL Laurens De Plus QST +9'28"
80 BEL Thomas De Gendt LTS +10'50"
107 BEL Frederik Veuchelen WGG +12'00"
128 BEL Victor Campenaerts TLJ +15'46"
145 BEL Jonas Van Genechten COF +19'45"
159 BEL Jelle Vanendert LTS +19'45"
BEL Ben Hermans BMC
klassement
1 SPA Alejandro Valverde MOV 17u44'27"
2 GBR Chris Froome SKY +21"
3 SPA Alberto Contador TFS +47"
4 SPA Marc Soler MOV +1'00"
5 GBR Adam Yates ORS +1'15"
6 VS Tejay van Garderen BMC +1'18"
7 GBR Geraint Thomas SKY +1'34"
8 SPA Samuel Sánchez BMC +1'59"
9 IER Daniel Martin QST +2'13"
10 NED Steven Kruijswijk TLJ +2'40"
11 NED Bauke Mollema TFS +2'43"
12 COL Jarlinson Pantano TFS +2'43"
13 SPA Carlos Verona ORS +2'44"
14 NZL George Bennett TLJ +2'47"
15 FRA Romain Bardet ALM +2'49"
16 FRA Pierre Latour ALM +3'16"
17 POL Rafal Majka BOH +3'17"
18 FRA David Gaudu FDJ +3'39"
19 DEN Jakob Fuglsang AST +3'59"
20 TSJ Jan Hirt CCC +4'12"
21 ITA Davide Formolo CDT +4'29"
22 COL Darwin Atapuma UAD +5'07"
23 ZAF Louis Meintjes UAD +5'38"
24 NED Laurens ten Dam SUN +5'59"
25 TSJ Ondrej Cink TBM +6'28"
26 OOS Felix Großschartner CCC +6'37"
27 CAN Michael Woods CDT +6'42"
28 BEL Louis Vervaeke LTS +6'47"
29 DEN Jesper Hansen AST +6'59"
30 GBR Peter Kennaugh SKY +7'03"
31 GBR Hugh Carthy CDT +7'05"
32 SPA Daniel Navarro COF +7'25"
33 RUS Sergey Chernetsky AST +7'47"
34 BEL Xandro Meurisse WGG +8'45"
35 SPA Mikel Nieve SKY +9'21"
36 BEL Thomas Degand WGG +10'07"
37 AUS Ben O'Connor DDD +10'22"
38 FRA Léo Vincent FDJ +10'28"
39 NOO Sindre Lunke SUN +10'39"
40 FRA Guillaume Martin WGG +10'48"
41 FRA Alexis Vuillermoz ALM +11'22"
42 FRA Axel Domont ALM +11'35"
43 SPA Rafael Valls LTS +12'07"
44 ETH Tsgabu Grmay TBM +12'29"
45 SPA Rubén Fernández MOV +13'36"
46 NED Martijn Tusveld RNL +13'45"
47 CRI Andrey Amador MOV +14'32"
48 ITA Dario Cataldo AST +15'00"
49 SPA Haimar Zubeldia TFS +15'38"
50 COL Aldemar Reyes MZN +17'30"
51 NED Marco Minnaard WGG +17'31"
52 SPA Mikel Landa SKY +17'45"
53 BEL Pieter Serry QST +18'45"
54 NED Stef Clement TLJ +18'51"
55 NED Robert Gesink TLJ +20'13"
56 SPA Rubén Plaza ORS +20'27"
57 ITA Enrico Gasparotto TBM +21'13"
58 BEL Laurens De Plus QST +23'38"
59 FRA Cyril Gautier ALM +23'39"
60 POL Pawel Poljanski BOH +23'45"
61 LUX Ben Gastauer ALM +23'46"
62 WRU Vasil Kirijenka SKY +24'08"
63 POL Lukasz Owsian CCC +24'23"
64 BEL Bart De Clercq LTS +24'34"
65 POR Ricardo Vilela MZN +24'56"
66 SPA José Joaquín Rojas MOV +24'57"
67 FRA Jérémy Maison FDJ +26'53"
68 MAR Anass Ait el Abdia UAD +26'59"
69 AUS Nicholas Schultz CJR +27'35"
70 ITA Valerio Conti UAD +27'43"
71 AUS Damien Howson ORS +28'01"
72 RUS Pavel Kochetkov KAT +28'01"
73 SPA Enric Mas QST +28'11"
74 VS Brent Bookwalter BMC +28'30"
75 ERI Natnael Berhane DDD +29'00"
76 POR José Mendes BOH +29'11"
77 COL Hernán Aguirre MZN +29'51"
78 SPA Jordi Simón SOU +29'57"
79 AUS Jay McCarthy BOH +31'34"
80 FRA Fabien Doubey WGG +31'37"
81 AUS Lachlan Morton DDD +31'41"
82 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +31'56"
83 VS Andrew Talansky CDT +32'22"
84 AUS Chris Hamilton SUN +32'31"
85 BRA Magno Nazaret SOU +33'58"
86 KRO Robert Kišerlovski KAT +34'01"
87 POL Leszek Plucinski CCC +34'09"
88 NED Nick van der Lijke RNL +34'25"
89 VS Alexey Vermeulen TLJ +35'00"
90 SPA Eduard Prades CJR +35'05"
91 ZAF Daryl Impey ORS +35'52"
92 POL Przemyslav Niemiec UAD +35'52"
93 SLO Janez Brajkovic TBM +36'00"
94 FRA Arthur Vichot FDJ +36'16"
95 FRA Benoît Vaugrenard FDJ +36'41"
96 SPA Lluís Mas CJR +37'18"
97 NZL Dion Smith WGG +37'26"
98 TSJ Petr Vakoc QST +37'32"
99 NED Jetse Bol MZN +37'46"
100 SPA Pello Bilbao AST +37'49"
101 SPA Ángel Vicioso KAT +38'06"
102 DUI Lennard Kämna SUN +38'31"
103 SPA Diego Rubio CJR +39'21"
104 TSJ Jan Bárta BOH +39'48"
105 ITA Paolo Tiralongo AST +39'50"
106 POL Maciej Paterski CCC +40'14"
107 IER Philip Deignan SKY +40'44"
108 NED Etienne van Empel RNL +41'01"
109 COL Hernando Bohórquez MZN +41'07"
110 ITA Gianluca Brambilla QST +41'15"
111 NZL Sam Bewley ORS +41'56"
112 JAP Yukiya Arashiro TBM +41'57"
113 FRA Nacer Bouhanni COF +42'06"
114 SPA Imanol Erviti MOV +42'42"
115 NED Oscar Riesebeek RNL +43'15"
116 FRA Guillaume Bonnafond COF +43'17"
117 FRA François Bidard ALM +43'18"
118 KAZ Artyom Zakharov AST +43'29"
119 OOS Michael Gogl TFS +43'43"
120 ZWI Kilian Franikiny BMC +43'51"
121 KRO Kristijan Ðurasek UAD +44'36"
122 SLO Domen Novak TBM +45'02"
123 FRA Rémi Cavagna QST +45'29"
124 DUI Maximilian Schachmann QST +45'42"
125 DUI Silvio Herklotz BOH +45'42"
126 BRA Murilo Affonso SOU +46'21"
127 ITA Davide Villella CDT +46'28"
128 EST Rein Taaramäe KAT +46'37"
129 NED Jeroen Meijers RNL +46'46"
130 ITA Davide Cimolai FDJ +46'53"
131 POR Nélson Oliveira MOV +47'04"
132 AUS Brendan Canty CDT +47'10"
133 DUI André Greipel LTS +47'11"
134 SPA Sergio Pardilla CJR +47'12"
135 ERI Mekseb Debesay DDD +47'21"
136 VS Joey Rosskopf BMC +47'34"
137 FRA Johan Le Bon FDJ +47'51"
138 FRA Julien Simon COF +48'16"
139 DUI Phil Bauhaus SUN +49'12"
140 ITA Matteo Bono UAD +49'15"
141 DUI Johannes Fröhlinger SUN +50'02"
142 ERI Daniel Teklehaimanot DDD +50'12"
143 FRA Geoffrey Soupe COF +50'22"
144 SPA Héctor Sáez CJR +50'25"
145 FRA Pierre Rolland CDT +51'09"
146 VS Alex Howes CDT +51'22"
147 BEL Thomas De Gendt LTS +51'50"
148 BRA Caio Godoy SOU +51'55"
149 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +51'59"
150 ITA Alessandro De Marchi BMC +52'03"
151 POR José Gonçalves KAT +52'14"
152 POL Piotr Brozyna CCC +52'23"
153 CAN Svein Tuft ORS +52'38"
154 BEL Frederik Veuchelen WGG +53'28"
155 COL Juan Felipe Osorio MZN +53'41"
156 BEL Jelle Vanendert LTS +53'58"
157 SPA Markel Irizar TFS +54'59"
158 NED Tim Ariesen RNL +55'40"
159 NED Martijn Keizer TLJ +57'48"
160 BEL Victor Campenaerts TLJ +57'56"
161 OOS Matthias Brändle TFS +58'24"
162 RUS Maksim Belkov KAT +1u00'05"
163 DUI Max Walscheid SUN +1u00'13"
164 ITA Antonio Nibali TBM +1u02'16"
165 POL Patryk Stosz CCC +1u02'18"
166 KAZ Daniil Fominykh AST +1u02'37"
167 BEL Jonas Van Genechten COF +1u03'15"
168 POL Mateusz Taciak CCC +1u10'37"
1 SPA Alejandro Valverde MOV 4u14'52"
2 GBR Chris Froome SKY +13"
3 SPA Alberto Contador TFS +13"
4 SPA Marc Soler MOV +25"
5 GBR Adam Yates ORS +32"
6 IER Daniel Martin QST +46"
7 FRA David Gaudu FDJ +58"
8 GBR Hugh Carthy CDT +1'04"
9 DEN Jakob Fuglsang AST +1'11"
10 NED Steven Kruijswijk TLJ +1'11"
11 FRA Romain Bardet ALM +1'11"
12 CAN Michael Woods CDT +1'17"
13 POL Rafal Majka BOH +1'17"
14 GBR Geraint Thomas SKY +1'25"
15 FRA Pierre Latour ALM +1'29"
16 SPA Daniel Navarro COF +1'31"
17 TSJ Jan Hirt CCC +1'31"
18 NZL George Bennett TLJ +1'31"
19 ITA Davide Formolo CDT +1'31"
20 SPA Carlos Verona ORS +1'47"
21 SPA Samuel Sánchez BMC +1'53"
22 VS Tejay van Garderen BMC +1'53"
23 COL Jarlinson Pantano TFS +1'53"
24 NED Bauke Mollema TFS +1'53"
25 ZAF Louis Meintjes UAD +1'53"
26 NED Laurens ten Dam SUN +2'08"
27 BEL Xandro Meurisse WGG +2'08"
28 COL Aldemar Reyes MZN +2'17"
29 DEN Jesper Hansen AST +2'21"
30 COL Darwin Atapuma UAD +2'34"
31 TSJ Ondrej Cink TBM +2'46"
32 AUS Ben O'Connor DDD +3'00"
33 OOS Felix Großschartner CCC +3'09"
34 ZAF Jacques Janse Van Rensburg DDD +3'09"
35 RUS Sergey Chernetsky AST +3'09"
36 FRA Alexis Vuillermoz ALM +3'24"
37 SPA Rubén Fernández MOV +3'29"
38 FRA Guillaume Martin WGG +3'30"
39 BEL Thomas Degand WGG +3'30"
40 FRA Axel Domont ALM +3'33"
41 ETH Tsgabu Grmay TBM +3'33"
42 NED Martijn Tusveld RNL +3'49"
43 NED Marco Minnaard WGG +3'49"
44 FRA Fabien Doubey WGG +4'20"
45 NOO Sindre Lunke SUN +4'21"
46 BEL Louis Vervaeke LTS +4'35"
47 SPA Héctor Sáez CJR +5'06"
48 FRA Léo Vincent FDJ +5'13"
49 POR José Mendes BOH +5'28"
50 SPA Eduard Prades CJR +5'44"
51 BEL Bart De Clercq LTS +5'45"
52 GBR Peter Kennaugh SKY +5'54"
53 AUS Jay McCarthy BOH +5'54"
54 POL Pawel Poljanski BOH +5'54"
55 VS Andrew Talansky CDT +5'54"
56 SPA Mikel Landa SKY +5'54"
57 KRO Robert Kišerlovski KAT +5'58"
58 SPA Rafael Valls LTS +6'02"
59 ITA Enrico Gasparotto TBM +6'58"
60 SPA Haimar Zubeldia TFS +6'58"
61 RUS Pavel Kochetkov KAT +6'58"
62 KAZ Artyom Zakharov AST +6'58"
63 LUX Ben Gastauer ALM +6'58"
64 FRA Cyril Gautier ALM +6'58"
65 VS Brent Bookwalter BMC +7'12"
66 SPA Lluís Mas CJR +7'26"
67 SLO Janez Brajkovic TBM +7'26"
68 POL Lukasz Owsian CCC +7'48"
69 POL Leszek Plucinski CCC +7'48"
70 SPA Mikel Nieve SKY +7'48"
71 ITA Gianluca Brambilla QST +8'56"
72 BEL Pieter Serry QST +9'28"
73 FRA Rémi Cavagna QST +9'28"
74 DUI Silvio Herklotz BOH +9'28"
75 VS Alexey Vermeulen TLJ +9'28"
76 BEL Laurens De Plus QST +9'28"
77 CRI Andrey Amador MOV +10'47"
78 NZL Dion Smith WGG +10'50"
79 NZL Sam Bewley ORS +10'50"
80 BEL Thomas De Gendt LTS +10'50"
81 AUS Damien Howson ORS +10'50"
82 FRA Pierre Rolland CDT +10'50"
83 POL Maciej Paterski CCC +10'50"
84 BRA Murilo Affonso SOU +10'50"
85 NED Jetse Bol MZN +10'50"
86 NED Stef Clement TLJ +10'50"
87 NED Robert Gesink TLJ +10'50"
88 TSJ Jan Bárta BOH +10'50"
89 DUI Johannes Fröhlinger SUN +10'50"
90 SLO Domen Novak TBM +10'50"
91 WRU Vasil Kirijenka SKY +11'02"
92 NED Jeroen Meijers RNL +12'00"
93 NED Etienne van Empel RNL +12'00"
94 SPA José Joaquín Rojas MOV +12'00"
95 ITA Paolo Tiralongo AST +12'00"
96 SPA Ángel Vicioso KAT +12'00"
97 ITA Valerio Conti UAD +12'00"
98 SPA Jordi Simón SOU +12'00"
99 ERI Daniel Teklehaimanot DDD +12'00"
100 ITA Dario Cataldo AST +12'00"
101 SPA Imanol Erviti MOV +12'00"
102 SPA Rubén Plaza ORS +12'00"
103 EST Rein Taaramäe KAT +12'00"
104 ZAF Daryl Impey ORS +12'00"
105 FRA Jérémy Maison FDJ +12'00"
106 DUI Lennard Kämna SUN +12'00"
107 BEL Frederik Veuchelen WGG +12'00"
108 JAP Yukiya Arashiro TBM +12'00"
109 TSJ Petr Vakoc QST +12'00"
110 AUS Lachlan Morton DDD +12'00"
111 FRA Arthur Vichot FDJ +12'00"
112 FRA Benoît Vaugrenard FDJ +12'00"
113 BRA Magno Nazaret SOU +12'00"
114 IER Philip Deignan SKY +12'00"
115 FRA François Bidard ALM +12'00"
116 MAR Anass Ait el Abdia UAD +12'00"
117 SPA Pello Bilbao AST +12'00"
118 FRA Nacer Bouhanni COF +13'51"
119 FRA Guillaume Bonnafond COF +13'51"
120 AUS Chris Hamilton SUN +14'54"
121 AUS Brendan Canty CDT +14'54"
122 NED Oscar Riesebeek RNL +15'46"
123 NED Tim Ariesen RNL +15'46"
124 VS Alex Howes CDT +15'46"
125 CAN Svein Tuft ORS +15'46"
126 NED Martijn Keizer TLJ +15'46"
127 NED Bert-Jan Lindeman TLJ +15'46"
128 BEL Victor Campenaerts TLJ +15'46"
129 FRA Johan Le Bon FDJ +15'46"
130 RUS Maksim Belkov KAT +15'46"
131 KRO Kristijan Ðurasek UAD +16'22"
132 POR Nélson Oliveira MOV +16'22"
133 ITA Matteo Bono UAD +16'22"
134 NED Nick van der Lijke RNL +17'31"
135 VS Joey Rosskopf BMC +17'31"
136 SPA Markel Irizar TFS +17'57"
137 OOS Michael Gogl TFS +17'57"
138 POR José Gonçalves KAT +18'14"
139 SPA Enric Mas QST +19'45"
140 DUI André Greipel LTS +19'45"
141 DUI Phil Bauhaus SUN +19'45"
142 DUI Maximilian Schachmann QST +19'45"
143 DUI Max Walscheid SUN +19'45"
144 ZWI Kilian Franikiny BMC +19'45"
145 BEL Jonas Van Genechten COF +19'45"
146 POL Piotr Brozyna CCC +19'45"
147 ERI Natnael Berhane DDD +19'45"
148 BRA Caio Godoy SOU +19'45"
149 OOS Matthias Brändle TFS +19'45"
150 ERI Mekseb Debesay DDD +19'45"
151 POL Przemyslav Niemiec UAD +19'45"
152 SPA Sergio Pardilla CJR +19'45"
153 FRA Geoffrey Soupe COF +19'45"
154 AUS Nicholas Schultz CJR +19'45"
155 POR Ricardo Vilela MZN +19'45"
156 COL Hernando Bohórquez MZN +19'45"
157 COL Hernán Aguirre MZN +19'45"
158 FRA Julien Simon COF +19'45"
159 BEL Jelle Vanendert LTS +19'45"
160 POL Mateusz Taciak CCC +19'45"
161 ITA Davide Villella CDT +19'45"
162 COL Juan Felipe Osorio MZN +20'27"
163 ITA Antonio Nibali TBM +20'49"
164 KAZ Daniil Fominykh AST +20'49"
165 POL Patryk Stosz CCC +20'49"
166 SPA Diego Rubio CJR +20'49"
167 ITA Davide Cimolai FDJ +21'21"
168 ITA Alessandro De Marchi BMC +21'21"
AUS Alexander Edmondson ORS
AUS Nathan Haas DDD
ITA Kristian Sbaragli DDD
ZWI Dylan Page CJR
NED Martijn Budding RNL
FRA Guillaume Levarlet WGG
SPA Jonathan Castroviejo MOV
ITA Diego Rosa SKY
BEL Ben Hermans BMC
RUS Ilnur Zakarin KAT
VS Peter Stetina TFS
FRA Stéphane Rossetto COF
1 SPA Alejandro Valverde MOV 92
2 GBR Chris Froome SKY 50
3 BRA Murilo Affonso SOU 48
4 SPA Alberto Contador TFS 47
5 GBR Adam Yates ORS 44
6 IER Daniel Martin QST 44
7 ITA Antonio Nibali TBM 39
8 SPA Marc Soler MOV 33
9 ERI Natnael Berhane DDD 32
10 FRA Pierre Rolland CDT 26
11 SPA Diego Rubio CJR 24
12 FRA Romain Bardet ALM 23
13 BRA Magno Nazaret SOU 23
14 BEL Pieter Serry QST 20
15 NED Jetse Bol MZN 19
16 FRA David Gaudu FDJ 16
17 GBR Geraint Thomas SKY 14
18 BEL Laurens De Plus QST 13
19 GBR Hugh Carthy CDT 12
20 FRA Cyril Gautier ALM 10
21 FRA Axel Domont ALM 10
22 WRU Vasil Kirijenka SKY 10
23 NED Robert Gesink TLJ 9
24 COL Juan Felipe Osorio MZN 8
25 DEN Jakob Fuglsang AST 8
26 NZL George Bennett TLJ 7
27 ITA Dario Cataldo AST 7
28 AUS Brendan Canty CDT 7
29 RUS Pavel Kochetkov KAT 6
30 BEL Thomas De Gendt LTS 6
31 NED Steven Kruijswijk TLJ 6
32 SPA Mikel Landa SKY 5
33 VS Tejay van Garderen BMC 4
34 CAN Michael Woods CDT 4
35 SPA Mikel Nieve SKY 4
36 IER Philip Deignan SKY 4
37 EST Rein Taaramäe KAT 4
38 NED Martijn Keizer TLJ 4
39 COL Darwin Atapuma UAD 2
40 GBR Peter Kennaugh SKY 2
41 NED Marco Minnaard WGG 2
42 VS Alex Howes CDT 2
43 POR José Gonçalves KAT 2
44 BEL Jelle Vanendert LTS 2
45 SPA Rafael Valls LTS 1
46 CRI Andrey Amador MOV 1
47 BEL Bart De Clercq LTS 1
48 ITA Matteo Bono UAD 1
1 SPA Marc Soler MOV 17u45'27"
2 GBR Adam Yates ORS +15"
3 SPA Carlos Verona ORS +1'44"
4 FRA Pierre Latour ALM +2'16"
5 FRA David Gaudu FDJ +2'39"
6 ITA Davide Formolo CDT +3'29"
7 ZAF Louis Meintjes UAD +4'38"
8 OOS Felix Großschartner CCC +5'37"
9 BEL Louis Vervaeke LTS +5'47"
10 GBR Hugh Carthy CDT +6'05"
11 BEL Xandro Meurisse WGG +7'45"
12 AUS Ben O'Connor DDD +9'22"
13 FRA Léo Vincent FDJ +9'28"
14 NOO Sindre Lunke SUN +9'39"
15 FRA Guillaume Martin WGG +9'48"
16 NED Martijn Tusveld RNL +12'45"
17 COL Aldemar Reyes MZN +16'30"
18 BEL Laurens De Plus QST +22'38"
19 FRA Jérémy Maison FDJ +25'53"
20 MAR Anass Ait el Abdia UAD +25'59"
21 AUS Nicholas Schultz CJR +26'35"
22 ITA Valerio Conti UAD +26'43"
23 AUS Damien Howson ORS +27'01"
24 SPA Enric Mas QST +27'11"
25 COL Hernán Aguirre MZN +28'51"
26 AUS Jay McCarthy BOH +30'34"
27 FRA Fabien Doubey WGG +30'37"
28 AUS Lachlan Morton DDD +30'41"
29 AUS Chris Hamilton SUN +31'31"
1 VS Trek TFS 53u19'38"
2 SPA Movistar MOV +19"
3 GBR Team Sky SKY +2'47"
4 FRA AG2R ALM +8'00"
5 VS Cannondale CDT +8'58"
6 KAZ Astana AST +10'11"
7 NED LottoNL TLJ +10'16"
8 VS BMC Racing BMC +11'25"
9 AUS Orica ORS +16'13"
10 BEL Wanty WGG +22'42"
11 POL CCC CCC +26'58"
12 VAE UAE Team Emirates UAD +30'56"
13 BEL Quick-Step QST +32'11"
14 FRA FDJ FDJ +32'50"
15 BEL Lotto LTS +33'31"
16 BRN Bahrain TBM +33'53"
17 DUI Sunweb SUN +36'53"
18 ZAF Dimension Data DDD +45'09"
19 DUI BORA BOH +49'56"
20 COL Manzana Postobón MZN +55'39"
21 ZWI Katusha KAT +59'21"
22 SPA Caja Rural CJR +59'26"
23 NED Roompot RNL +1u05'16"
24 FRA Cofidis COF +1u24'21"
25 BRA Soul Brasil SOU +1u40'34"