Refresh


home : Wielrennen : Eendagswedstrijden


Sagan vloert Van Avermaet en Matthews in GP Québec en pakt 100e profzege

Sagan volgt zichzelf op.

vr 08/09/2017 - 22:04 Peter Sagan heeft voor het tweede jaar op een rij de GP Québec gewonnen. De wereldkampioen van Bora-Hansgrohe hield in de slotspurt bergop vlot zijn WK-concurrenten Greg Van Avermaet en Michael Matthews achter zich. Het is de 100e profzege van Sagan. "Dat is een speciaal getal, maar het is beter van 100 jaar te worden dan 100 zeges te halen."

Een kopgroep van 4 renners reed in de openingskilometers weg. Van der Sande, Planckaert (foto), Williams en Côté reden een maximale voorsprong van ruim 9 minuten bij elkaar.

Het peloton knabbelde onder leiding van Bora, BMC en Sunweb aan het verschil en op 15 kilometer van de streep werd Planckaert als laatste vluchter ingerekend.

In de slotfase regende het aanvallen. Onder meer Sean De Bie probeerde weg te raken, maar zijn poging was geen lang leven beschoren. Sagan en Van Avermaet, de nummers 1 en 2 van vorig jaar en ook nu weer de favorieten, werden goed omringd door hun ploegmakkers, die alle aanvalspogingen neutraliseerden.

Rigoberto Uran ging er - net als vorig jaar - onder de vod van de laatste kilometer vandoor. En net als vorig jaar werd hij overvleugeld door het aanstormende peloton.

Vakoc ging van ver aan, maar werd teruggefloten toen de snelle mannen hun duivels ontbonden. In de sprint bergop stond er geen maat op Peter Sagan, die zichzelf opvolgde op de erelijst en zo zijn 100e profzege boekte.

De 2e plaats was voor het 2e jaar op rij voor Greg Van Avermaet. Michael Matthews sprintte naar de 3e plaats. Zondag volgt een herkansing in de Grote Prijs van Montréal.

Sagan: "Beter 100 jaar dan 100 zeges"

Sagan was weer zijn droge zelf na de finish. "Het was bijna dezelfde koers als vorig jaar, toen ook met Uran die aanviel in de finale. Het was tegenwind, maar ik besloot vroeg te beginnen spurten. Ik deed mijn inspanning in de laatste 200 meter. Het was een lange sprint bergop, maar ik werd perfect gebracht door mijn teammaats."

"100, dat is een speciaal getal. Maar het is beter 100 jaar te worden dan 100 zeges te pakken. Het blijft ook maar gewoon fietsen", relativeerde hij. "Dit is heel leuk, maar het is nooit genoeg. Als je blij blijft met iets, ga je niet vooruit. En je moet altijd vooruit blijven gaan."

Sagan kan tevreden zijn over zijn conditie met het oog op het WK in Bergen over twee weken, dat heel wat gelijkenissen vertoont met Québec. "Ik heb nooit een zomer gekend met zoveel vakantiedagen", haalt hij indirect zijn uitsluiting uit de Tour aan. De Slovaak reed wel de Ronde van Polen en de Binck Bank Tour in augustus. "Ik begin zo redelijk fris aan het einde van het seizoen. Dat is dus meegenomen."

Van Avermaet: "Hopelijk in Montréal ook zoals vorig jaar"

Net als vorig jaar moest Van Avermaet enkel in Sagan zijn meerdere erkennen. Zijn analyse was positief: "Ik heb alleen nog wat extra geluk nodig."

"De koers was redelijk vergelijkbaar met vorig jaar. Ik verloor Sagan een beetje, toen hij de spurt aanging. Ik kon niet meer dichterbij en over hem komen. Maar ik ben behoorlijk blij met mijn wedstrijd. Eerste was beter, maar tweede is ook niet slecht."

"Laat ons hopen dat we in Montréal ook hetzelfde resultaat krijgen als vorig jaar en dat ik hem daar opnieuw kan kloppen. Ik ben redelijk blij met mijn vorm en de ploeg bracht me uitstekend. Dan heb je alleen wat extra geluk nodig. Het gevoel in de benen is het belangrijkste. Als je in de laatste kilometer nog iets in de benen hebt, dan beslissen details over winst en verlies."

Wedstrijdverloop

 1. 22:04 Einde
 2. 22:02 Alweer Sagan voor Van Avermaet Uran wordt voorbijgestormd door het peloton. Vakoc gaat van ver aan, maar wordt op 100 meter van de streep tot de orde geroepen. In de sprint staat er geen maat op Sagan, die het gemakkelijk haalt voor Van Avermaet en Matthews.
 3. 22:01 Uran versnelt net als vorig jaar onder de rode vod. Sagan zit in het wiel van Van Avermaet.
 4. 22:01 Op anderhalve kilometer hebben we nog een omvangrijk peloton. Krijgen we nog een late uitval of wordt het een sprint met een grote groep?
 5. 21:59 Kreuziger gegrepen Kreuziger is weer gegrepen. Op 2 kilometer van de streep schuift Naesen op, net als Van Avermaet en Benoot.
 6. 21:58 Aanval Kreuziger op 3 kilometer van de streep. Bora zet de achtervolging in op de Tsjech.
 7. 21:57 Op 4 kilometer van de streep draait Burghardt de gashendel open. Van Avermaet en Sagan zijn nog goed omringd.
 8. 21:56 De stormloop naar de beklimmingen is ingezet. Démare maakt zich breed, Sagan en Wellens bikkelen voor een goede positie.
 9. 21:54 BMC neemt het roer over op 7 kilometer van de streep, maar Bora wil dat niet zomaar laten gebeuren en neemt snel weer over.
 10. 21:53 Grivko duikt met zoveel overgave de bocht in dat hij onderuit schuift. Een man van Bora kan hem niet ontwijken en gaat er ook bij liggen.
 11. 21:53 Het regent aanvallen:
 12. 21:51 Bak raakt niet weg en dus waagt Grivko zijn kans, maar meer dan een meter of 2 krijgt hij niet.
 13. 21:49 Ook de actie van Elissonde draait op niets uit. De volgende aanval komt op naam van Bak.
 14. 21:48 Elissonde, Moinard en Sütterlin grijpen De Bie bij de lurven. Elissonde zet in zijn eentje door, maar het peloton zit hem op de hielen.
 15. 21:47 Laatste ronde De Bie begint met een handvol seconden voorsprong aan de laatste ronde van 12,6 kilometer. FDJ zet een mannetje aan het werk in dienst van Démare, maar kan de Franse sprinter de klimmetjes overleven?
 16. 21:45 Een vreemd beeld: De Bie zoeft voorbij zijn ploegmaat Van der Sande, die ergens binnendoor gereden is en wil afslaan naar het hotel.
 17. 21:43 Aanval De Bie Sean De Bie versnelt uit het peloton op de Côte des Glacis. De andere ploegen reageren niet op de actie van onze landgenoot.
 18. 21:40 Het blijft wachten op demarrages. Bora bepaalt het tempo op de Côte de la Montagne, BMC houdt zich afzijdig.
 19. 21:39 Planckaert gegrepen Planckaert kijkt over zijn schouder en staart pal in de opengesperde muil van het peloton. Na 185 kilometer is zijn verhaal geschreven.
 20. 21:39
 21. 21:35 Op 20 kilometer van de streep peuzelt het peloton Van der Sande op. Bora, met Sagan, heeft postgevat op de eerste rijen van het peloton, de BMC-brigade van Van Avermaet zit wat verderop.
 22. 21:33 Planckaert alleen Van der Sande beseft dat het vechten tegen de bierkaai is en zet zich recht. Planckaert daarentegen trekt dapper door. Hij heeft nog een halve minuut over op het peloton.
 23. 21:32 De groep tegenaanvallers is weer ingerekend door het peloton, waar Belgisch kampioen Naesen zijn neus aan het venster steekt.
 24. 21:30 Brambilla, Marcato, Berhane, Kreuziger, Plaza en Sergio Henao maken deel uit van het groepje dat zich losgewrikt heeft uit het peloton, maar veel voorsprong krijgen ze niet.
 25. 21:28 Planckaert en Van der Sande hebben nog 2 ronden voor de boeg. Maar van hun voorsprong blijft niet meer veel over: 50 seconden.
 26. 21:28
 27. 21:26 Een nieuw klimmetje en daar komt een nieuwe actie van Sky. Boswell krijgt een groepje renners mee, achter hen valt een gaatje.
 28. 21:24 Sky schudt een eerste keer aan de boom in het peloton, maar vernietigend is hun tempoversnelling niet.
 29. 21:20 Nog 30 kilometer In de laatste 30 kilometer zijn het 2 Belgen die de wedstrijd kleuren. Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal) en Baptiste Planckaert (Katjoesja) zien het peloton wel naderen tot op 2'10".
 30. 21:16 Baptiste Planckaert duikt in de afdaling wel erg breed een bocht in en kan maar net een verkeerseiland ontwijken. Williams kiest voor de verkeerde kant en moet extra meters maken. Het lijkt de doodsteek voor de Amerikaan, die 20 meter moet prijsgeven op Planckaert en Van der Sande.
 31. 21:15
 32. 21:12 Op iets minder dan 3 ronden van het einde is het wachten op de eerste aanval in het peloton. Sunweb, Bora en Sunweb bepalen nog altijd het tempo en herleiden de voorsprong van de koplopers tot 2'40".
 33. 21:09 De opeenvolging van klimmetjes eist haar tol van de koplopers, waardoor hun gemiddelde snelheid na 4 uur koers zakt tot 39,7 kilometer per uur.
 34. 21:05 Williams haakt af Bij Williams kraakt het in alle voegen op de Côte des Glacis. Hij moet een gaatje laten op Van der Sande en Planckaert.
 35. 21:03
 36. 20:59 Van der Sande speelt nog wat eten naar binnen. Na ruim 150 kilometer in de aanval begint de vermoeidheid te wegen. Planckaert had het daarnet moeilijk op een klimmetje, maar hij beet op zijn tanden en blijft meedraaien in de kopgroep.
 37. 20:59 Planckaert neemt de kopgroep op sleeptouw.
 38. 20:59 Verdedigt Sagan zijn zege van vorig jaar met succes?
 39. 20:56 Ook Team Sky steekt een handje toe in de achtervolging. Planckaert, Van der Sande en Williams zien hun voorsprong slinken tot 4'35".
 40. 20:52 Nog snel wat energie tanken:
 41. 20:47 Nog 50 kilometer De 3 leiders hebben 150 kilometer achter de rug in de straten van Québec, waar de zon nu volop schijnt. Dat betekent dat ze nog 4 ronden voor de boeg hebben.
 42. 20:42 Terwijl het peloton nadert tot op 5'50" van de koplopers, knijpt Jakob Fuglsang de remmen dicht. De Deen was bezig aan zijn eerste wedstrijd sinds de Tour, waar hij moest opgeven met een polsbreuk.
 43. 20:38 Wederoptredende Cummings Voor Steve Cummings is dit de eerste wedstrijd sinds de Tour. De Britse kampioen reed die Tour uit met barstjes in 2 rugwervels. Maar na anderhalve maand rust heeft Cummings zijn vertrouwde plek in de staart van het peloton weer ingenomen.
 44. 20:35
 45. 20:30 In het peloton vindt Bahrein-Merida het stilaan welletjes en dus gaat de snelheid de hoogte in. Op 63 kilometer van de aankomst is het verschil nog 7 minuten.
 46. 20:26 We zullen proberen om Colbrelli en Gasparotto in de best mogelijke positie af te zetten in de finale. Philippe Mauduit (ploegleider Bahrein-Merida) heeft 2 speerpunten
 47. 20:22 Côté krijgt het lastig Pier-André Côté krijgt de rekening gepresenteerd van zijn inspanningen op jacht naar bergpunten en kan het tempo van zijn medevluchters niet meer aan.
 48. 20:20
 49. 20:15 Movistar-renner Hector Carretero draagt de sporen van een stevige tuimelperte en rijdt rond met een gehavende broek. Zijn ploeg is naar Canada afgereisd zonder uitgesproken kopman, maar rekent onder meer op Jesus Herrada en Winner Anacona.
 50. 20:11
 51. 20:08 40 kilometer per uur De renners zijn intussen ruim 3 uur op pad. Hun gemiddelde snelheid bedraagt precies 40 kilometer per uur. Aan dat tempo kennen we de winnaar rond 22u.
 52. 20:02 De koplopers naderen voor de 10e keer de aankomstzone. Ze geven weer wat terrein prijs en houden nog 7'35" over.
 53. 19:57 In de 9e ronde heeft Côté dan toch een bergpuntje laten liggen. Het is Williams die als eerste bovenkomt.
 54. 19:53 De kilometers vliegen eraf, de 4 koplopers hebben nog iets minder dan 90 kilometer voor de boeg. Hun voorsprong op het peloton bedraagt nog altijd 7'50".
 55. 19:50
 56. 19:46 Sky trekt de kaart van Sergio Henao. De Colombiaanse kampioen kan onder meer rekenen op de steun van zijn neef Sebastian, en van mannen als Elissonde, Kennaugh en Golas.
 57. 19:41
 58. 19:37 De toekomst is verzekerd De organisatie van de GP's van Québec en Montreal had eerder op de dag goed nieuws voor de Canadese wielerfans: de 2 wedstrijden prijken ook de komende 10 jaren op de kalender. Er wordt zelfs gedroomd van een 3e koers.
 59. 19:32 In de 8e ronde is het opnieuw Côte die met het bergpuntje aan de haal gaat. Hij perst een sprintje uit zijn benen om voorbij Williams te glippen, waarop de Amerikaan even met zijn hoofd schudt.
 60. 19:28
 61. 19:23 Bijna halfweg koers De 4 koplopers hebben bijna 100 kilometer achter de rug, maar zien hun voorsprong zakken tot 7'55". De situatie ligt momenteel vast, het zijn nog altijd dezelfde 3 ploegen die de achtervolging voor hun rekening nemen.
 62. 19:17 Piepkuiken Côté Ook in de 7e ronde is het Côté die aan de haal gaat met het bergpuntje op de Côte des Glacis. De Canadees is met zijn 20 jaar en 137 dagen de jongste renner aan de start. Angel Vicioso, de nestor van het peloton, is 40 jaar en 148 dagen. Daarmee is hij bijna dubbel zo oud als Côté.
 63. 19:09
 64. 19:06 Planckaert, Van der Sande, Côte en Williams hebben ruim 6 van de 16 ronden achter de kiezen. Het peloton, dat gemend wordt door Bora, BMC en Sunweb, knabbelt aan het verschil 8'25".
 65. 19:02 Tweevoudig winnaar Gerrans Simon Gerrans is tot nu toe de enige renner die erin slaagde om de GP van Québec 2 keer te winnen (in 2012 en 2014). De Australiër van Orica-Scott is er opnieuw bij, maar op zijn 37e zit hij in de herfst van zijn carrière. De laatste overwinning van Gerrans dateert van januari vorig jaar, in de Tour Down Under.
 66. 18:58
 67. 18:53 Vorig jaar kleurde Quick-Step de finale met aanvallen van Trentin en Alaphilippe. Dat duo is nu aan de slag in de Vuelta. De ploeg van Patrick Lefevere rekent vandaag op Bauer, Brambilla, Cavagna, Devenyns, Sabatini, Serry, Vakoc en Vermote.
 68. 18:50 Ook BMC doet een duit in het zakje in het peloton. De voorsprong van de 4 vluchters zakt weer onder de grens van 9 minuten.
 69. 18:44 Haussler timmert aan de weg terug Een opvallende naam op het startblad is die van Heinrich Haussler. De 33-jarige Australiër was ooit een van de grote talenten in het peloton, maar verdween de voorbije jaren wat naar de achtergrond. Dit jaar lag hij lange tijd in de lappenmand met kniepijn en mentale problemen, waardoor hij nog maar 8 koersdagen op zijn teller heeft. Zijn selectie voor het WK kwam dan ook als een verrassing.
 70. 18:41 Haussler had er zin in vanmorgen:
 71. 18:37 Côté sprokkelt bergpuntjes Pier-André Côte rijdt zich vooraan in de kijker door voorlopig elke keer als eerste boven te komen op de Côte des Glacis en er bergpunten te sprokkelen. De Canadees, die in het dagelijkse leven uitkomt voor het continentale Silber Pro Cycling, verdedigt vandaag de kleuren van Team Canada.
 72. 18:35 1 Belgische ex-winnaar De Grote Prijs van Québec is nog maar toe aan zijn 8e editie, maar is toch al een gevestigde waarde. Er prijken dan ook heel wat grote namen op de erelijst. Philippe Gilbert is voorlopig de enige Belgische winnaar. Komt daar vandaag verandering in?
 73. 18:30 Erelijst
  2016 Peter Sagan (Svk)
  2015 Rigoberto Uran (Col)
  2014 Simon Gerrans (Aus)
  2013 Robert Gesink (Ned)
  2012 Simon Gerrans (Aus)
  2011 Philippe Gilbert
  2010 Thomas Voeckler (Fra)
 74. 18:25 Het peloton heeft al 4 ronden achter de rug. Bora en Sunweb houden het verschil met de kopgroep stabiel rond 9'30".
 75. 18:18 Ons plan? Als ik dat vertel is het geen geheim meer. Ik heb 3 weken geen wedstrijd gereden, we zullen zien hoe het vandaag gaat. Peter Sagan voor de start
 76. 18:13
 77. 18:08 Sunweb aan het werk In het peloton heeft Sunweb een eerste renner aan het werk gezet. Met Dumoulin en Matthews heeft de ploeg 2 ijzers in het vuur. Onze landgenoot Zico Waeytens is ook van de partij, hij rijdt in Quebec en Montreal zijn laatste wedstrijden in dienst van Sunweb.
 78. 18:03 40,2 kilometer per uur In het eerste uur hebben de 4 vluchters 40,2 kilometer afgemaald. Hun voorsprong op het peloton stijgt nu minder snel, het peloton volgt op 8'40".
 79. 17:59 Het Canadese tweeluik maakt deel uit van de WorldTour en dus staan alle 18 WorldTour-ploegen aan de start. Israel Cycling Academy en een Canadese ploeg maken de startlijst volledig. Die laatste ploeg is samengesteld uit renners van andere teams, met Direct Energie-man Antoine Duchesne als kopman.
 80. 17:55 De 4 vluchters:
 81. 17:50 Grote namen in het peloton De deelnemerslijst mag gezien worden: Sagan, Henao, Dumoulin, Matthews, Gerrans, Mollema, Felline, Uran, Ulissi, Colbrelli, Fuglsang, Démare, Cummings,... Aan Belgische zijde is het uitkijken naar onder anderen Van Avermaet, Dylan Teuns, Keukeleire, Stuyven, Naesen, Bakelants, Vanmarcke, Wellens en Benoot.
 82. 17:47 De 4 leiders krijgen een zee van ruimte. Na 25 kilometer geeft de chronometer al 8 minuten aan.
 83. 17:43 Opnieuw duel tussen Sagan en Van Avermaet? Naast titelverdediger Peter Sagan is ook Greg Van Avermaet van de partij. Onze landgenoot werd vorig jaar nipt 2e, maar draaide 2 dagen later de rollen om in de Grote Prijs van Montreal. "De GP's van Quebec en Montreal zijn twee van mijn favoriete wedstrijden op de kalender", aldus de olympische kampioen.
 84. 17:39 Van Avermaet wil "uitslagen herhalen" in Canadese koersen
 85. 17:36 6 minuten Het peloton maakt zich niet druk in deze openingsfase en laat de teugels vieren. De kopgroep heeft na 2 ronden al een bonus van 6 minuten.
 86. 17:31
 87. 17:24 De voorsprong van de 4 leiders loopt op tot 4 minuten. Nog eens hun namen: Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal), Baptiste Planckaert (Katjoesja), Tyler Williams (Israel Cycling Academy) en Pier-André Côté (Team Canada).
 88. 17:21 De zon laat zich voorlopig niet zien:
 89. 17:16 De kopgroep van 4 rijdt snel een voorsprong van meer dan een minuut bij elkaar. Côté komt als eerste boven op het eerste klimmetje van de dag.
 90. 17:11 2 Belgen voorop Na 6 kilometer hebben 4 renners een klein kloofje geslagen. Tosh Van der Sande en Baptiste Planckaert hebben het gezelschap van Pier-André Coté en Tyler Williams.
 91. 17:06 Het tempo ligt meteen erg hoog, waardoor het peloton op een lint wordt getrokken. Een aantal renners proberen zich los te rukken.
 92. 17:04
 93. 17:01 Start! De burgemeester van Québec geeft het startschot, het peloton trekt zich op gang.
 94. 17:00 Wedstrijd
 95. 16:54 Ook Van Avermaet kan op heel wat belangstelling rekenen:
 96. 16:51 Sagan groet de Canadese wielerfans:
 97. 16:47 Bewolkt en fris Het is bewolkt en fris in Québec. De thermometer geeft amper 14 graden aan. In de loop van de dag zou de zon wel wat meer door de wolken priemen.
 98. 16:41 Retro: Sagan klopt Van Avermaet na zinderende finale Vorig jaar schotelden de renners een finale voor om duimen en vingers bij af te likken. Onder meer Trentin en Alaphilippe waagden hun kans, net als Moscon. In de laatste kilometer leek Uran op weg naar de overwinning, maar in de laatste hectometers werd hij bij de kraag gevat. Sagan vloerde uiteindelijk Van Avermaet. Herbeleef de ontknoping hieronder.
 99. 16:41 RETRO 2016: Sagan klopt Van Avermaet in GP Québec
 100. 16:35 Oliver Naesen maakt nog even tijd voor een koffietje:
 101. 16:33 Bijna 3.000 hoogtemeters De renners krijgen 16 rondjes van 12,6 kilometer voorgeschoteld, goed voor een totale afstand van 201 kilometer. Met 4 klimmetjes op het parcours moeten er alles bij elkaar 2.976 hoogtemeters overwonnen worden.
 102. 16:33
 103. 16:28 Koersen in Québec Terwijl het Vuelta-peloton Madrid stilaan in zicht krijgt, gaan hun collega-renners aan de slag in Canada. Zondag wordt er gekoerst in Montreal, vandaag staat de GP de Québec op het programma. Volg het hier met tekst vanaf 17u.
 104. 16:28 Vooraf
profiel
Uitslag

Algemeen

1 SLW Peter Sagan BOH 5u00'31"
2 BEL Greg Van Avermaet BMC +0"
3 AUS Michael Matthews SUN +0"
4 FRA Alexis Vuillermoz ALM +0"
5 BEL Tim Wellens LTS +0"
6 NED Tom-Jelte Slagter CDT +0"
7 TSJ Petr Vakoc QST +0"
8 BEL Sep Vanmarcke CDT +0"
9 FRA Tony Gallopin LTS +0"
10 ITA Sonny Colbrelli TBM +0"
11 ITA Diego Ulissi UAD +0"
12 BEL Tiesj Benoot LTS +0"
13 AUS Nathan Haas DDD +0"
14 BEL Jan Bakelants ALM +0"
15 ITA Alberto Bettiol CDT +0"
16 COL Sergio Henao SKY +0"
17 BEL Oliver Naesen ALM +0"
18 BEL Jasper Stuyven TFS +0"
19 DUI Jasha Sütterlin MOV +0"
20 SPA Jesús Herrada MOV +0"
21 BEL Dries Devenyns QST +0"
27 BEL Jelle Vanendert LTS +0"
33 BEL Jens Keukeleire ORS +0"
35 BEL Pieter Serry QST +0"
39 BEL Julien Vermote QST +12"
63 BEL Dylan Teuns BMC +25"
87 BEL Maarten Wynants TLJ +1'43"
91 BEL Sean De Bie LTS +1'56"
121 BEL Jasper De Buyst LTS +4'53"
139 BEL Baptiste Planckaert KAT +11'01"
BEL Zico Waeytens SUN
BEL Tosh Van der Sande LTS