Refresh


home : Wielrennen : Eendagswedstrijden


Van Avermaet is ook baas boven baas in Gent-Wevelgem

Greg Van Avermaet mag opnieuw juichen.

zo 26/03/2017 - 17:23 Greg Van Avermaet heeft na de E3 Harelbeke ook Gent-Wevelgem bijgeschreven op zijn palmares. In een zinderende finale vloerde hij zijn medevluchter Jens Keukeleire in een sprintje. Wereldkampioen en titelverdediger Peter Sagan zat gevangen in een pokerspel met Niki Terpstra en eindigde als derde.

Gent-Wevelgem in een notendop

 • Sleutelmoment: Te veel om op te noemen, maar de belangrijkste schifting werd op de Kemmelberg doorgevoerd door Van Avermaet. Rivaal Sagan kon wel volgen, maar met hem rekende hij op de lange wegen naar Wevelgem af.
 • Verliezers van de dag: Lotto-Soudal reed andermaal achter de feiten aan. De achtervolging leidde ook nog eens tot niets. "We doen ook maar ons best", zei een moedeloze manager Marc Sergeant.
 • Opvallende statistiek: Greg Van Avermaet is de eerste renner sinds Jan Raas in 1981 die in hetzelfde seizoen de Omloop, de E3 en Gent-Wevelgem weet te winnen.

Plugstreets doen voor en tijdens de koers stof opwaaien

De "vermaledijde" plugstreets, die als eerbetoon in het parcours waren opgenomen, konden een eerste keer het kaf van het koren scheiden. Kristoff reed lek op de grindwegen en kwam nooit meer in het stuk voor.

Op de tweede beklimming van de Baneberg werd ex-Belgisch kampioen Van Hecke, de laatste vluchter, gegrepen. Het was de voorbode voor een spetterende finale.

Die barstte zoals verwacht los op de Kemmelberg. Van Avermaet trok alle registers open. Enkel Sagan kon gezwind volgen. Degenkolb kon meteen na de top aansluiten.

In de nasleep van de Kemmel kwamen nog twee groepjes aansluiten, met onder meer Naesen, Matthews, Boasson Hagen, Terpstra, Stybar, Trentin en Keukeleire.

Gepoker in de achtervolging: Terpstra en Sagan gokken en verliezen

In het peloton , of wat daar voor moest doorgaan, hielden zich onder meer Boonen en Gaviria schuil, maar zij mengden zich niet met de achtervolging. Die kwam volledig op de schouders van Lotto-Soudal, die op het beslissende moment weer niet thuis gaven.

De kopgroep bleek uiteindelijk te groot om gesmeerd te lopen. Keukeleire was de aanstoker van een tweede ontsnapping. Omdat Van Avermaet reageerde, kon ook Sagan niet achterblijven. Terpstra en in laatste instantie de jonge Andersen hingen ook hun karretje aan.

Ook dat groepje werd nog in twee stukken gescheurd. Sagan en Terpstra vochten een psychologische oorlog uit, waarvan ze allebei het slachtoffer werden. Van Avermaet en Keukeleire waren er met z'n tweetjes vandoor.

In een bloedstollende finale leverden beide groepjes een verbeten gevecht uit. Het Belgische groepje kwam er als overwinnaar uit. In de sprint drong Keukeleire Van Avermaet de sprint op, maar die maalde daar niet om. Keukeleire kwam er naast, maar geraakte er niet over.

Wedstrijdverloop

 1. 17:36 Einde
 2. 17:22 Van Avermaet wint! Na een spannende sprint met zijn tweeën maakt Van Avermaet opnieuw het zegegebaar. Keukeleire kwam er nog naast, maar hij raakte er niet meer over.
 3. 17:22 Van Avermaet gaat op kop de sprint in. Een gouden kans voor Keukeleire!
 4. 17:21 Keukeleire pokert Keukeleire wil niet meer overnemen, maar Van Avermaet laat zich niet gekmaken en hij dwingt hem weer de kop op.
 5. 17:19 Gaat er na de Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen en de E3 Harelbeke opnieuw een Belg met de zege lopen? Het ziet er zo naar uit. Maar wie dan? Van Avermaet en Keukeleire lijken aan elkaar gewaagd in een sprint.
 6. 17:19 Het verschil loopt weer op: 15 seconden nu!
 7. 17:18 Dit is echt slecht voor hartlijders Michel Wuyts
 8. 17:17 Het trio heeft het duo voortdurend in het vizier. Het is België tegen het buitenland. Buigen of barsten.
 9. 17:15 Het is rijden tot de kramp je in de nek schiet Michel Wuyts
 10. 17:13 Van Avermaet Van Avermaet is sterk bezig om zijn palmares op te smukken dit voorjaar. De E3 Harelbeke deed hij er vrijdag al bij, in Gent-Wevelgem deed hij nooit beter dan een 3e plaats.
 11. 17:12 Peeters in de volgauto: "Hoe is het mogelijk dat je die laat wegrijden?"
 12. 17:11 Tersptra, Sagan en Andersen hebben de handdoek nog altijd niet geworpen. Een schitterende strijd!
 13. 17:08 Even controverse: de auto van Sunweb komt opzichtig de wind wegpakken bij de achtervolgers. Sagan gaat zelfs even aan de bumper kleven. "Dit mag niet!", zijn Michel en José verontwaardigd.
 14. 17:08
 15. 17:08 Keukeleire en Van Avermaet glippen weg uit de kopgroep, Sagan raakt er niet bij
 16. 17:07 In de ploegauto van Quick-Step zien we Wilfried Peeters sakkeren op Terpstra. Ze kunnen niet geloven dat de Nederlander zich heeft laten rollen.
 17. 17:06 Ze rijden verder weg! Michel Wuyts
 18. 17:05 De demarrage van Sagan heeft aan de samenwerking geen deugd gedaan. Van Avermaet en Keukeleire hebben elkaar intussen gevonden.
 19. 17:04 Sagan solo Peter Sagan maakt van een vluchtheuvel gebruik om in zijn eentje de kloof te proberen dichten. Als een hond bijt Terpstra zich in zijn speeltje vast.
 20. 17:03 Pokeren Van Avermaet en Keukeleire zetten de anderen voor het blok. Sagan pokert en dwingt Terpstra en Andersen om de kastanjes uit het vuur te halen. Er wordt hoog spel gespeeld.
 21. 17:02 Andersen Søren Kragh Andersen is vooraan de vreemde eend in de bijt. De Deen is nog bitter jong, amper 22 jaar. Maar in de Ronde van Oman liet hij wel al zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Hij won er de 3e rit.
 22. 17:00 Berusting maakt zich meester van de achtervolgers. Er wordt achterom gekeken, want het peloton is niet meer veraf. Zit de winnaar vooraan?
 23. 16:59 De mannen van Quick-Step groeien in blok. De ene dag Gilbert, dan weer Lampaert en nu weer Terpstra. Michel Wuyts
 24. 16:58 Enkelingen proberen naar de vijf leiders te rijden. Boasson Hagen geraakt het verst, maar vooraan zitten ze niet stil.
 25. 16:56 Keukeleire trekt door en krijgt Van Avermaet, Sagan, Terpstra en Andersen mee
 26. 16:56 5 leiders Keukeleire heeft, na wat vijven en zessen, Van Avermaet, Sagan, Terpstra en Kragh Andersen meegekregen.
 27. 16:55 De mot zit erin vooraan. Het peloton nadert tot op 25 seconden. Keukeleire gooit er de beuk dan maar opnieuw in.
 28. 16:53 Bettiol Alberto Bettiol is een opmerkelijke naam in de kopgroep. De Italiaan werd ook al 10e in Harelbeke, maar hij had eigenlijk Gent-Wevelgem niet moeten rijden. Door het forfait van Vanmarcke is Bettiol in allerijl toch opgetrommeld.
 29. 16:52
 30. 16:50 Ik denk dat deze ploeg niet zal samenblijven. Terpstra en Sagan nemen voorlopig niet deel aan de debatten. José De Cauwer
 31. 16:48 Boonen/Gaviria Gaviria en Boonen, de twee snelle mannen van Quick-Step, zitten in het ploegenspel gevangen in het peloton. Maar hoe gaan de 3 Quick-Steppers het straks oplossen met sprinters als Matthews, Degenkolb en Sagan?
 32. 16:47 Ik heb de indruk dat Lotto-Soudal achter de feiten aanloopt Michel Wuyts
 33. 16:46 Groepje met Naesen, Matthews en keukeleire komt aansluiten bij de leiders
 34. 16:46 Thwaites, Bettiol en Kragh Andersen waren de drie renners vooraan die we nog niet geïdentificeerd hadden.
 35. 16:44 In het peloton heeft niemand nog zin om te werken. De Lotto's hebben zich weer laten rollen. Roelandts en Debusschere moeten het nu zelf doen. Maar voor wie? Voor zichzelf?
 36. 16:42 Een groepje met Naesen, Matthews, Keukeleire, Trentin en Colbrelli komt bij de zes leiders. Nu wordt het buigen of barsten voor het peloton erachter.
 37. 16:41 Van Avermaet gaat op de Kemmelberg en krijgt o.a. Sagan, Stybar en Degenkolb mee
 38. 16:40 Terpstra, Stybar en Boasson Hagen sluiten in de afdaling aan. Op 100 meter volgt een tweede groepje.
 39. 16:39 Sagan en Van Avermaet hebben elkaar gevonden. Degenkolb moet alles op alles zetten om aan te sluiten. Maar het lukt hem!
 40. 16:38 Sagan is de enige die Van Avermaet kan volgen over de top, Degenkolb moet een paar meter laten. Daarna volgt een gat.
 41. 16:37 Van Avermaet met een tempoversnelling aan de voet van de Kemmelberg. Quick-Step zit goed vooraan, met 6 renners.
 42. 16:37 De koers van ex-winnaar Eisel zit erop. Hij heeft met een ultieme inspanning Stuyven en Lampaert weer ingerekend, in dienst van een andere ex-winnaar, Boasson Hagen.
 43. 16:34 Stuyen anticipeert op de Kemmelberg. Met Lampaert krijgt hij een ideale motor mee.
 44. 16:32 Oss heeft in de laatste meters van de Baneberg toch Van Hecke ingerekend. Op 38 kilometer is alles samen.
 45. 16:31 Lotto-Jumbo Lotto-Jumbo heeft voorlopig geen gelukkige dag. Leezer wordt afgevoerd naar het ziekenhuis, Boom staat helemaal stil op de Baneberg.
 46. 16:29 Baneberg Op de Baneberg kan Kristoff tussen de auto's terugkeren, ook al omdat er in het peloton nauwelijks gekoerst wordt. Van Hecke behoudt zo een lichte voorsprong.
 47. 16:29 Spectaculaire valpartij in het peloton met o.a. Tony Martin
 48. 16:26 Cruciale fase We naderen stilaan het sleutelmoment van deze Gent-Wevelgem, met eerst de tweede keer de Baneberg en vervolgens de Kemmelberg. Daar wordt bepaald of we met een groepje of een groep naar de finish trekken.
 49. 16:23 Valpartij Opnieuw pech voor Katjoesja, want er wordt gevallen en Tony Martin is een van de grootste slachtoffers. Ook Leezer en Moscon blijven liggen. Waeytens wordt opgehouden.
 50. 16:22 Het peloton laat Van Hecke nog een beetje spartelen. Intussen probeert Kristoff in de achtergrond terug te komen.
 51. 16:15 Controle BMC De mannen van Van Avermaet hebben Stybar en co tot de orde geroepen. Nu hebben ze enkel nog Van Hecke als mikpunt.
 52. 16:13 Van Hecke gaat alleen door op plugstreet 3, Kristoff rijdt lek
 53. 16:12 Situatie Na de plugstreets is alles op een zakdoor. Vooraan Van Hecke met een 20-tal seconden voorsprong op het groepje Stybar-Theuns. Het peloton met Sagan, Van Avermaet en Boonen volgt op nog eens 20 seconden.
 54. 16:10 Quick-Step trekt de boel uiteen op plugstreet 2
 55. 16:09 Kristoff lek! Terwijl Luke Rowe het achteraan moeilijk heeft, pikken we Alexander Kristoff op aan de kant van de weg. Hij is vooraan lekgereden. Morkov helpt hem, maar dit kost tijd!
 56. 16:07 Het is alsof we door een mistbank rijden. Zichtbaarheid 10 meter. Renaat Schotte ziet af op de motor
 57. 16:07 Stybar versnelt bij de doortocht op plugstreet 1
 58. 16:06 Trentin wil geen stof in de longen en stuurt de motor weg
 59. 16:04 Als eerbetoon aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog kan dit wel tellen Michel Wuyts
 60. 16:03 Toch oorlog Stybar voelt het toch kriebelen. Hij krijgt ploegmaat Lampaert, Theuns en Van Keirsbulck mee. Quick-Step wil dus toch oorlog maken op de plugstreets.
 61. 16:02 De plugstreets zijn een streep door de rekening van Démare, want hij rijdt op de eerste strook lek.
 62. 16:00 Plugstreets De plugstreets waren in de aanloop naar deze Gent-Wevelgem niet zo populair in het peloton. De mannen van Quick-Step lijken barrage te willen maken. Als een soort statement?
 63. 15:55 Het peloton is nog nauwelijks een 80 renners groot. Het blijft aanvalspogingen regenen, onder meer van woelwater Naesen. Maar niemand geraakt weg.
 64. 15:54
 65. 15:52 Erik Zabel werkt tegenwoordig voor Movistar, maar of zij hier iemand hebben om te scoren... Dat zal dan Bennati moeten zijn, want van Betancur zal het wel niet gebeuren.
 66. 15:48 Eerste beklimming van de Kemmelberg
 67. 15:47 De opeenvolging Baneberg - Kemmelberg - Monteberg heeft ervoor gezorgd dat er nog maar twee leiders zijn: Van Hecke en Chetout.
 68. 15:47
 69. 15:46 Naesen is altijd zo gretig in zijn inspanningen. Hij lijkt echt op een jonge Van Avermaet, zijn trainingsmaat. José De Cauwer
 70. 15:45 BMC wil de koers hard maken in dienst van Van Avermaet. Oss houdt het tempo hoog op de Monteberg, Naesen volgt gezwind.
 71. 15:41 Op de top van de Kemmelberg is het koppen tellen: Stannard, Démare, Matthews, Sagan, Boonen, Gaviria, Van Avermaet,... Iedereen was op de afspraak.
 72. 15:40 Boonen ment het peloton op de Kemmelberg, met alle grote kanonnen in zijn wiel. Bert De Backer heeft pech aan de voet.
 73. 15:39 Preben Van Hecke laat even aan zijn medevluchters zien dat hij de beste is. Hij neemt in een vingerknip een grote voorsprong. Enkel Chetout kan nog wat volgen.
 74. 15:38 Wat is dit mooi! Deze dans van rennerslijven op de kasseien! Michel Wuyts
 75. 15:37 Kemmelberg Op de Kemmelberg komt Christophe Masson zichzelf wat tegen. Hij hangt tussen zijn kader om bij te pikkelen.
 76. 15:37
 77. 15:36 Alles komt toch weer samen, maar de eerste beklimming van de Kemmelberg komt er zo dadelijk al aan. Dan vallen er nog meer maskers af.
 78. 15:35 De vier zijn dan wel ingelopen, maar de Baneberg heeft zijn werk wel gedaan. Het peloton is in twee stukken uiteengevallen.
 79. 15:31 In de achtergrond probeert AG2R alles weer bij elkaar te brengen, wat met wat moeite ook lukt. Het vertrouwen in Naesen is na vrijdag blijkbaar groot.
 80. 15:30 Na de Baneberg heeft zich een kwartet gevormd: Martin, Lampaert, Roelandts en Burghardt.
 81. 15:28 Baneberg Op de Baneberg geeft Tony Martin er een snok aan. Een actieve Edward Theuns springt naar alles en iedereen.
 82. 15:24 Van Avermaet heeft er ook zin in. Hij trekt het peloton nu zelf op een lint, met Theuns en Lampaert in zijn zog.
 83. 15:23 Eisel Bernhard Eisel, een van de 5 ex-winnaars aan de start vandaag, voelt het kriebelen. Met de Baneberg in zicht gaat hij versnellen.
 84. 15:22
 85. 15:21 Boom en Terpstra moeten wel achtervolgen.
 86. 15:20 Nieuwe val met Sinkeldam als voornaamste slachtoffer
 87. 15:20 Sagan, Van Avermaet, Matthews, de Quick-Steppers,... de grote namen hebben zich op het eerste gezicht niet in de luren laten leggen. Ze zitten in het eerste peloton.
 88. 15:19 Het zal nu niet meer stilvallen. De stress van de Kemmelberg is te groot. José De Cauwer
 89. 15:18 Waaiers Door de valpartijen én door de wind wordt het peloton weer opgebroken in waaiers.
 90. 15:17 Renners duiken de gracht in bij valpartij achteraan het peloton
 91. 15:16 En nog een val! In een zanderige boerenwegel wordt er opnieuw gevallen. Sinkeldam is het belangrijkste slachtoffer. Hij krijgt nog een bemoedigende schouderklop van Wagner.
 92. 15:13 Valpartij Op een smalle weg wordt er achteraan gevallen in het peloton. Enkele renners belanden in de sloot, die gelukkig droog staat. Magnus Cort Nielsen, Lemoine en Renshaw lijken de bekendste namen.
 93. 15:10 Ravensberg Op de Ravensberg stijgt de nervositeit in het peloton. Van Avermaet, Oss, Planckaert en Theuns herkennen we op de eerste rij.
 94. 15:05 Chetout met Broeckx op de schouder Terwijl veel renners met Antoine Demoitié in hun hoofd zitten vandaag, zal Loïc Chetout wel eens denken aan Stig Broeckx. Die was getuige van de val van Broeckx, stapte meteen af en ondersteunde zijn hoofd. Enkele dagen geleden is Chetout samen met Cofidis-ploegmaat Sénéchal Broeckx gaan bezoeken in het revalidatiecentrum. "Hij maakt enorme vorderingen", zei Chetout vanochtend.
 95. 15:03
 96. 15:01 Ewan Een groepje met daarin helemaal achteraan Caleb Ewan komt aansluiten bij het peloton. Ewan staat voor het eerst aan de start van Gent-Wevelgem. In Milaan-Sanremo werd hij nog mooi 10e, maar nu zal hij wellicht toch leergeld moeten betalen.
 97. 14:57 Nog 100 km We verleggen onze focus opnieuw naar de wedstrijd bij de mannen, waar nog net iets meer dan 100 kilometer op de teller staat. Ze hebben net de tweede beklimming van de Zwarte Berg achter de rug. De Belgische grens doemt in de verte weer op.
 98. 14:54 Finse zege De Finse Lotta Lepistö wint enkele dagen na Dwars door Vlaanderen nu ook Gent-Wevelgem voor de vrouwen. Jolien D'hoore eindigde nipt op de tweede plaats.
 99. 14:53 Laatste kilometer De vrouwen zijn de rode vod gepasseerd. Wie heeft de snelste benen?
 100. 14:47 Vrouwen De vrouwen maken zich op voor de sprint, al probeert Ensing die nog te ontlopen.
 101. 14:44 Achtervolger Marco Haller gaat in zijn eentje op zoek naar het nonet vooraan, maar dat is bijna ondoenbaar. Het verschil is nog altijd meer dan 7 minuten.
 102. 14:40 Boonen won Gent-Wevelgem in 2004, 2011 en 2012
 103. 14:39 Catsberg Het peloton is begonnen aan de eerste helling van de dag, de Catsberg. Vanaf nu volgen ze elkaar snel op: de Kokereelberg, de Vert Mont, de Zwarte Berg (2 keer) en de Ravensberg liggen allemaal op Frans grondgebied.
 104. 14:39
 105. 14:35 Aangrijpend gesprek met de vrouw van Antoine Demoitié: "Zijn glimlach zullen we nooit vergeten"
 106. 14:32 Vrouwen Terwijl de situatie bij de mannen nu al een tijdje vastligt, kunnen we onze aandacht weer even op de vrouwen richten. Longo-Borghini, Majérus, Van Dijk en Garfoot gaan de laatste 15 kilometer in met een kleine voorsprong. D'hoore rekent wellicht op haar sprint, maar komt die er wel van?
 107. 14:29

  First hill of the day. Amazing view.. #gent #wevelgem

  Een bericht gedeeld door Johnny Hoogerland (@hoogerlandjohnny) op

 108. 14:24
 109. 14:22
 110. 14:21 Renaat Schotte ziet massale valpartij met o.a. Naesen en Démare
 111. 14:14 Val met Naesen Een valpartij schrikt het indommelende peloton op. Onder meer Oliver Naesen, de 3e van de E3 Harelbeke, werd opgehouden. Ploegmaat Rudy Barbier lijkt er erger aan toe. Ook Arnaud Démare moest even stoppen.
 112. 14:09 Rust in het peloton In het peloton nemen ze nog even rustig adem voor het échte werk eraan komt. Zo kunnen de 9 leiders (Van Hecke, Houle, McNally, Mullen, Reinders, Van Winden, Thomson, Chetout en Masson) uitlopen tot 7'45".
 113. 14:04 Frankrijk De koplopers rijden via Roesbrugge naar Watou. Van daaruit is het nog maar een steenworp tot de Franse grens, waar we ook de eerste helling krijgen, de Catsberg. Vlak ervoor zijn er nog twee "hillies" ofwel kleinere bergjes, Den Appel en De Steen Acker.
 114. 13:54 Gent-Wevelgem voor vrouwen De vrouwen naderen intussen al de finish van hun Gent-Wevelgem. De schifting op de Kemmelberg en Monteberg heeft voor een groepje van 30 renners gezorgd. Wereldkampioene Dideriksen is er niet meer bij, D'hoore en Kopecky wel nog.
 115. 13:49
 116. 13:47 Wapenstilstand De Moeren hebben nauwelijks voor opschudding gezorgd. De wapens worden weer neergelegd en zo kunnen uit de achtergrond weer heel wat renners terugkeren.
 117. 13:43 Voor op snelste schema In het tweede uur lag het gemiddelde op 46,4 km/u. Over de hele wedstrijd brengt dit het gemiddelde op 48,3 km/u. Als deze trend zich voortzet, kennen we nog voor 17u de winnaar.
 118. 13:38 Op de kant Voor de voorsprong van de 9 leiders is de passage door De Moeren alvast nefast: 3'15". Sky slaagt erin enkele renners op de kant te zetten. Ze worden er uitgewaaid in het peloton.
 119. 13:35 Sky neemt de koers in handen in De Moeren. Peloton 2 moet zo opnieuw terrein prijsgeven.
 120. 13:30 De Moeren De koplopers verorberen als eerste De Moeren, met iets meer dan 4 minuten voorsprong op het peloton. Het is vooral uitkijken wat daar zal gebeuren in deze klassieke windzone.
 121. 13:30 Vannieuwkerke: "Het peloton kan heel vroeg uit elkaar vallen"
 122. 13:29 Als Gaviria er op het einde nog bijzit, zetten we alles op hem. Maar ik verwacht geen heel grote groep aan de finish. Ze hebben het weer zwaarder gemaakt. Ze willen overal de zwaarste koers ter wereld hebben. Tom Boonen
 123. 13:26 Nog geen stress en zenuwen in het Lotto-Soudal-kamp
 124. 13:25 Opgave Ganna Met Filippo Ganna, vorig jaar nog winnaar van Parijs-Roubaix voor beloften, mogen we een eerste naam schrappen van ons startblad. De Italiaan van UAE geeft op na een valpartij.
 125. 13:22 Achter de vluchters dreigt het weer samen te lopen in de bevoorradingszone. Much ado about nothing, maar misschien al een voorsmaakje voor straks in De Moeren.
 126. 13:17
 127. 13:16 Het eerste achtervolgende peloton blijft op iets meer dan een halve minuut van de hoofdwacht hangen.
 128. 13:14 Massasprint? Gent-Wevelgem heeft de reputatie een koers voor de sprinters te zijn. De laatste jaren won dan wel vaak een sprinter, maar dit was zelden in de sprint. Enkel Degenkolb (2014), Boonen (2011) en Freire (2008) konden de afgelopen 10 edities winnen in een massasprint.
 129. 13:11 Rowe: "Zal een 'Battle in Flanders fields' worden"
 130. 13:10 In het peloton heeft nu ook Quick-Step de zweep bovengehaald. 4'28" hebben de 9 leiders nog.
 131. 13:08 Stuyven: "Ik ga ervan uit dat ik mijn goeie conditie nog heb"
 132. 13:07 Het verschil tussen peloton 1 en peloton 2 bedraagt 35 seconden.
 133. 13:06 We willen ons vandaag tonen voor Antoine (Demoitié). Hij zit nog altijd in ons hoofd en in ons hart. Mark McNally, die meezit in de vlucht
 134. 13:06 Groenewegen: "Hopelijk kan ik vandaag de goeie vorm laten zien"
 135. 13:04 Dupont: "We hopen ons te kunnen tonen als ploeg"
 136. 13:03 Door de waaiervorming moeten de vluchters al een deel van hun voorgift inleveren. Het verschil is onder de 6 minuten gezakt.
 137. 13:00 Waaiers! Er zou zogezegd te weinig wind staan vandaag om waaiers te vormen, maar daar hebben ze in het peloton lak aan. De boel wordt nog voor de Moeren opengescheurd.
 138. 12:58 Stybar: "Plugstreets? Veel stress maar er zal niets gebeuren"
 139. 12:55 Boonen: "Ze willen overal de zwaarste wedstrijd ter wereld zijn"
 140. 12:55 Masson Christophe Masson komt uit voor de bescheiden Belgische formatie WB Veranclassic Aqua Protect, maar toch is hij een Fransman. Masson zat afgelopen vrijdag ook al in de goeie ontsnapping tijdens de E3 Harelbeke. In 2008 zei hij het wielrennen al eens vaarwel, maar 5 jaar geleden nam hij toch weer de draad op.
 141. 12:55
 142. 12:52 McNally: "Willen vandaag iets tonen voor Antoine"
 143. 12:48 FDJ In het peloton werkt FDJ voor Arnaud Démare. Vorig jaar won hij de sprint voor de 5e plaats, achter de 4 vluchters. Drie jaar geleden eindigde hij zelfs tweede, vlak na John Degenkolb.
 144. 12:45 Waanzinnig gemiddelde Het eerste wedstrijduur is afgelegd met een gemiddelde snelheid van 50,2 km/u. Zo zullen de duiven rap binnen zijn.
 145. 12:45

  Dit staat er op het menu in. Gent-Wevelgem vandaag 😋🚴 #GWE

  Een bericht gedeeld door Sporza (@sporza.be) op

 146. 12:41 Verschil loopt op In het peloton zijn ze ingedommeld en zo krijgen de 9 vluchters in een mum van tijd meer dan 6 minuten bij elkaar gefietst.
 147. 12:41 Van Avermaet: "Volgende week is belangrijker"
 148. 12:41 Démare: "Deze koers ligt me wel"
 149. 12:41 Gaviria: "Lekker weer en voel me goed" (Spaans)
 150. 12:41 Lampaert: "Had extra dagen recuperatie nodig"
 151. 12:36 In het peloton hebben ze vrede met de samenstelling van deze kopgroep. Ze krijgen meteen 2 minuten.
 152. 12:33 9 leiders Negen renners zijn dan toch kunnen ontsnappen. Ex-Belgisch kampioen Preben Van Hecke is de enige Belg in de spits zijn metgezellen: Dennis van Winden, Elmar Reinders, Hugo Houle, Ryan Mullen, Mark McNally, Jay Thomson, Loïc Chetout en Christophe Masson, ofwel 2 Nederlanders, 2 Fransen, 1 Ier, 1 Brit, 1 Zuid-Afrikaan en 1 Canadees.
 153. 12:24
 154. 12:23 Roelandts: "Ik koers hier heel graag"
 155. 12:23 Kristoff: "Had gehoopt iets beter te zijn, maar heb nog tijd"
 156. 12:23 Debusschere: "Plugstreets, dat wordt stressen voor niets"
 157. 12:20 Matthews: "Kom om te leren, maar ook om te winnen"
 158. 12:20 Degenkolb: "Het wordt een zware koers"
 159. 12:09 Koolskamp Ook Baptiste Planckaert, Filippo Ganna en Yoann Offredo hebben met pech af te rekenen. Voorlopig valt er niet veel meer dan dit soort randverhalen te melden. De renners naderen Koolskamp, bekend van het jaarlijkse Kampioenschap van Vlaanderen.
 160. 12:04 Vandenbergh: "Het zit allemaal wat tegen"
 161. 12:03 Naesen: "Ik vrees dat het een massasprint wordt"
 162. 12:00 Bandbreuk Moscon Gianni Moscon heeft problemen met zijn fiets. Hopelijk voor de Italiaan van Sky is het zo erg niet als tijdens de ploegentijdrit in de Tirreno. Toen klapte zijn voorwiel plots in elkaar, wat spectaculaire beelden opleverde.
 163. 12:00 VIDEO: Nooit gezien: voorwiel van Moscon implodeert
 164. 11:54 Het regent aanvalspogingen, maar voorlopig laat het peloton niemand rijden.
 165. 11:43 Ten oorlog! Een kwartiertje na de officieuze start is nu ook de officiële start gegeven. De mannen van Cannondale trekken meteen met zijn tweeën ten aanval.
 166. 11:43
 167. 11:42
 168. 11:34 Start Na een minuut stilte voor de vorig jaar overleden Antoine Demoitié zijn de renners in Deinze vertrokken. Wanty-Groupe Gobert, de ploeg van Demoitié, voert het peloton aan.
 169. 11:34 Wedstrijd
 170. 11:31 Ik voel me heel goed. Ik heb twee topkoersen gereden in België en ik heb ze allebei gewonnen. Hopelijk kan ik vandaag weer scoren. Maar Gent-Wevelgem is een onvoorspelbare koers. Greg Van Avermaet
 171. 11:31
 172. 11:29 Boonen voor het record? Tom Boonen krijgt tijdens zijn afscheidstoernee de kans om hier en daar nog wat records aan te scherpen. Nu moet hij het aantal zeges in Gent-Wevelgem nog delen met Rik Van Looy, Eddy Merckx, Mario Cipollini en Robert Van Eenaeme. Maar met een 4e zege vandaag kan hij hen achterlaten. Als Sagan vandaag wint, schaart hij zich dan weer bij de lijstje.
 173. 11:29 2004: Tom Boonen
 174. 11:29 2011: Tom Boonen
 175. 11:29 2012: Tom Boonen
 176. 11:24
 177. 11:20

  Kartje Kilo ambiance aan de aankomst in Wevelgem. Knap duo. Zalig. #genietenvankleinedingen #Wevelgem #gw2017

  Een bericht gedeeld door Karl Vannieuwkerke (@kvannieuwkerke) op

 178. 11:18
 179. 10:57
 180. 10:53 Hoe was het vorig jaar? Peter Sagan moest vorig jaar tot Gent-Wevelgem wachten om voor het eerst in zijn regenboogtrui te kunnen juichen. De beslissing viel toen op de 2e beklimming van de Kemmelberg. Cancellara, Sagan en Vanmarcke raapten vluchter Koeznetsov op en met zijn vieren stormden naar de finish. Daar was Sagan de snelste. Vanmarcke en Cancellara zijn er dit jaar niet bij. Vanmarcke is ziek, Cancellara gestopt.
 181. 10:52 2016: Peter Sagan wint voor de tweede keer Gent-Wevelgem
 182. 10:28 Dupont Hoewel zijn vrouw op het punt staat te bevallen, is Timothy Dupont toch gestart vandaag. De veelwinnaar van vorig jaar wacht nog altijd op een eerste zege. "Ik heb nog altijd last van mijn valpartij in Nokere Koerse", roept Dupont in als excuus. Het zit de ploeg van Nick Nuyens niet mee.
 183. 10:24
 184. 10:22
 185. 10:16 Favorieten Net als voor de E3 Harelbeke hebben onze wielervolgers opnieuw sterren uitgedeeld aan hun favorieten. Peter Sagan krijgt - uiteraard - drie sterren, net als Fernando Gaviria. De Colombiaan eindigde vorig jaar bij zijn eerste deelname 6e.
 186. 10:16
 187. 10:09
 188. 17:51 Ik heb, net als vorig jaar, opnieuw 8 renners ingeschreven. Ik kreeg opnieuw de reeks vanaf nummer 191. Dit jaar is er geen 192 meer. Het nummer dat Antoine droeg, wordt niet meer uitgereikt. Een mooi gebaar en eerbetoon. Hilaire Van der Schueren
 189. 17:49 Van der Schueren: "Nare herinneringen" Voor Hilaire Van der Schueren, ploegleider van Wanty-Groupe Gobert, is het een emotioneel weekend. Hij verloor vorig jaar met Antoine Demoitié een renner in Gent-Wevelgem. "Het brengt nare herinneringen terug. Maar het leven gaat verder. Spijtig genoeg is dat zonder die jongen, Antoine Demoitié. Het is zwaar om dragen, maar we moeten door."
 190. 17:35 Ploegleiders zijn geen fan van Plugstreets: "Gent-Wevelgem is al lastig genoeg"
 191. 17:20 Sporza verkent de "Plugstreets" van Gent-Wevelgem (deel 2)
 192. 17:19 Sporza verkent de "Plugstreets" van Gent-Wevelgem (deel 1)
 193. 16:31 De dood van Antoine Demoitié zal voor altijd aan deze wedstrijd verbonden blijven:
 194. 16:30 Frison heeft het niet voor de Plugstreets Lotto-Soudal-ploegleider Herman Frison is geen fan van de onverharde stroken die voor het eerst op het parcours liggen. "De Plugstreets hoefden er voor mij niet in te zitten, maar blijkbaar hebben de organisatoren een andere opinie. Deze wedstrijd is mooi genoeg en dan moet je geen passages over onverharde wegen inlassen."
 195. 16:25 Ik verwacht geen massasprint, daarvoor is de wedstrijd te zwaar geworden. Herman Frison (ploegleider Lotto-Soudal)
 196. 16:20 Dupont twijfelachtig door nakend vaderschap Of Timothy Dupont zondag aan de start komt van Gent-Wevelgem is heel twijfelachtig. Dupont, de zegekoning van vorig seizoen met zeventien overwinningen, staat op het punt om voor de eerste keer vader te worden. "We wachten de toestand van vriendin Cindy van minuut tot minuut af", legt Ivan De Schamphelaere, sportdirecteur van Veranda's Willems-Crelan, uit. "De gsm van Timothy zal ik tijdens de wedstrijd naast mij leggen. Wanneer we een bericht krijgen van een nakende geboorte zal ik hem onmiddellijk inlichten."
 197. 16:20 Krijgen we oorlog in de Moeren morgen?
 198. 16:06 "Gent-Wevelgem is al lang geen sprintklassieker meer" Jürgen Roelandts verwacht dat de wind opnieuw een hoofdrol zal spelen morgen. "Ik heb gezien dat er noordoostenwind staat, dat betekent dat we waaiers kunnen verwachten in de Moeren. Dat is wat deze koers zo aantrekkelijk maakt. Het wordt ongetwijfeld een zware wedstrijd. Gent-Wevelgem is al lang geen sprintklassieker meer."
 199. 16:05 Een klassieker winnen blijft het grote doel. Jürgen Roelandts werd al twee keer 7e in Gent-Wevelgem
 200. 16:04 Roelandts: "Ga vol voor de zege" Bij afwezigheid van Benoot en Gallopin moet Jürgen Roelandts het mooie weer maken bij Lotto-Soudal. "Ik boekte in het verleden al mooie resultaten in Gent-Wevelgem. Ik deed altijd mee voor de ereplaatsen, maar een podium zat er nog niet in. Zondag is een nieuwe kans. Ik ga vol voor de overwinning."
 201. 16:04 De 8 van Lotto-Soudal voor Gent-Wevelgem:
 202. 16:01 Geen Benoot en Gallopin bij Lotto-Soudal Bij Lotto-Soudal is het wat zoeken naar kopmannen. Tony Gallopin viel in de E3 Harelbeke en verschijnt niet aan de start in Deinze. Ook Tiesj Benoot is er niet bij. Kopmannen met dienst zijn Jens Debusschere en Jürgen Roelandts, die al twee keer zevende werd. Snelle man André Greipel kiest voor de Ronde van Catalonië.
 203. 16:00 Boonen won Gent-Wevelgem in 2004, 2011 en 2012:
 204. 15:57 Weelde bij Quick-Step Quick-Step Floors eiste in Dwars door Vlaanderen en de E3 Harelbeke telkens een hoofdrol op. Philippe Gilbert is er in Gent-Wevelgem niet bij, Yves Lampaert wel. Verder nog een pak grote namen met uiteraard Tom Boonen, Niki Terpstra, Fernando Gaviria, Zdenek Stybar en Matteo Trentin. Iljo Keisse en Julien Vermote zijn de enige "knechten".
 205. 14:20 Wielertoeristen: "Plugstreets vallen best mee" Zondag moet het peloton ook in Gent-Wevelgem over onverharde wegen. Volgens de wielertoeristen vormen de zogenaamde "plugstreets" geen al te groot obstakel.
 206. 13:22 Van Avermaet en zijn ploegmaats houden halt in hartje Gent
 207. 00:14 Geen Vanmarcke Sep Vanmarcke zal er zondag niet bij zijn bij een van zijn lievelingskoersen. Al twee keer eindigde hij 2e in Gent-Wevelgem, waaronder vorig jaar. Maar ziekte beslist er anders over. Vanmarcke voelde zich in de finale van de E3 Harelbeke niet lekker en wil nu eerst uitzieken.
 208. 00:14
 209. 00:14 Vanmarcke: "In de slotfase heb ik wel 20 keer overgegeven"
 210. 00:13 Eindelijk raak! Sagan wint Gent-Wevelgem
 211. 00:10 Wie verslaat Peter Sagan? Peter Sagan verdedigt zondag zijn titel in Gent-Wevelgem. De wereldkampioen is ook nu weer de favoriet, want de koers ligt hem als gegoten. Hij stond er al 4 keer in 6 deelnames op het podium: twee keer 1e, een keer 2e en een keer 3e.
 212. 00:10 Vooraf
profiel
Uitslag

Algemeen

1 BEL Greg Van Avermaet BMC 5u39'05"
2 BEL Jens Keukeleire ORS +0"
3 SLW Peter Sagan BOH +6"
4 NED Niki Terpstra QST +6"
5 DUI John Degenkolb TFS +6"
6 BEL Tom Boonen QST +6"
7 BEL Jens Debusschere LTS +6"
8 AUS Michael Matthews SUN +6"
9 COL Fernando Gaviria QST +6"
10 ITA Sacha Modolo UAD +6"
11 BEL Maxime Vantomme WVA +6"
12 BEL Bert Van Lerberghe SVB +6"
13 ITA Sonny Colbrelli TBM +6"
14 SLW Juraj Sagan BOH +6"
15 FRA Christophe Laporte COF +6"
16 DEN Søren Kragh SUN +6"
17 IER Sam Bennett BOH +6"
18 NED Jos van Emden TLJ +6"
19 BEL Edward Theuns TFS +6"
20 BEL Guillaume Van Keirsbulck WGG +6"
22 BEL Oliver Naesen ALM +6"
27 BEL Loïc Vliegen BMC +6"
31 BEL Nikolas Maes LTS +6"
38 BEL Dries Van Gestel SVB +6"
41 BEL Jürgen Roelandts LTS +6"
46 BEL Jasper Stuyven TFS +13"
48 BEL Julien Vermote QST +13"
49 BEL Yves Lampaert QST +13"
53 BEL Dimitri Claeys COF +13"
55 BEL Tom Van Asbroeck CDT +1'20"
61 BEL Laurens De Vreese AST +7'26"
64 BEL Iljo Keisse QST +7'26"
75 BEL Kenneth Van Rooy SVB +7'26"
84 BEL Jelle Wallays LTS +7'26"
85 BEL Baptiste Planckaert KAT +7'26"
87 BEL Preben Van Hecke SVB +7'26"
90 BEL Dylan Teuns BMC +7'26"
114 BEL Edward Planckaert SVB +13'51"
BEL Stef Van Zummeren VWC
BEL Otto Vergaerde VWC
BEL Michael Van Staeyen COF
BEL Stijn Vandenbergh ALM
BEL Kenneth Vanbilsen COF
BEL Timothy Dupont VWC
BEL Michael Goolaerts VWC
BEL Dries De Bondt VWC
BEL Pieter Vanspeybrouck WGG
BEL Christophe Prémont VWC
BEL Roy Jans WVA
BEL Jimmy Duquennoy WVA
BEL Ludwig De Winter WVA
BEL Julien Stassen WVA
BEL Frederik Frison LTS
BEL Lawrence Naesen WVA
BEL Stijn Steels SVB
BEL Jens Wallays SVB
BEL Zico Waeytens SUN
BEL Bert De Backer SUN
BEL Gijs Van Hoecke TLJ
BEL Robin Sténuit WGG
BEL Maxime Farazijn SVB