Refresh


home : Wielrennen : Eendagswedstrijden


Bouhanni is klasse apart in Nokere, titelverdediger Dupont valt in slot

Nacer Bouhanni was niet te houden in Nokere Koerse.

wo 15/03/2017 - 16:41 Update: wo 15/03/2017 - 16:42 Nacer Bouhanni (Cofidis) heeft zijn reputatie alle eer aangedaan in Nokere Koerse. Hij won de traditionele sprint op de kasseitjes met veel overmacht, voor de Britse kampioen Adam Blythe. Timothy Dupont, de winnaar van vorig jaar, raakte op 10 km van de finish betrokken bij een val.

Tot 10 kilometer van het einde viel er nauwelijks iets te beleven in de 72e Koerse. 7 renners konden pas bij het aansnijden van de laatste plaatselijke rondes het peloton vaarwel zeggen, maar dat was niet definitief.

De sprintersploegen, Cofidids op kop, brachten alles weer samen. De tot dan toe onzichtbare Timothy Dupont, vorig jaar winnaar in Nokere én zegekoning in België, was net opgeschoven toen zijn wedstrijd eindigde door een valpartij.

Ook een opstootje tussen ex-winnaar Kris Boeckmans en Justin Jules zorgde voor nog wat extra peper en zout in de finale. Maar uiteindelijk kregen we toch de bestelde sprint.

Bouhanni leek een iets te grote broek aan te trekken door enorm vroeg aan te gaan in de sprint. Maar de Fransman bouwde zijn voorsprong alleen maar uit en won uiteindelijk royaal. De concurrentie stond niet op de foto. Adam Blythe en Joeri Stallaert, als beste Belg, mochten mee op het podium.

Bouhanni: "Blij dat ik eindelijk kan winnen"

 • Nacer Bouhanni (winnaar): "Ik ben blij dat ik mijn eerste seizoen van het seizoen uitgerekend hier in België kan vieren. Ik was al zo vaak 2e en 3e dit jaar. Eigenlijk stond deze koers niet op mijn programma, maar achteraf heb ik geen spijt dat ik hier was. Ik ben vroeg aangegaan in de sprint, omdat ik me niet wou laten verrassen. Dit is een finish waar de benen spreken."
 • Joeri Stallaert (derde): "Dit doet heel veel deugd, want ik heb een moeilijke periode achter de rug. Ik ben vroeg prof geworden, op mijn 19e, bij Landbouwkrediet, maar ik werd ziek en kon daarna mijn snelle benen niet meer tonen. Tot nu. Ik wil graag iedereen bedanken die nog vertrouwen in mij hadden."

VIDEO: Slotfase van Nokere Koerse

VIDEO: Timothy Dupont kansloos na val op 10 km van het einde

Bizar: Boeckmans en Jules bekvechten in finale

Wedstrijdverloop

 1. 16:50 Einde
 2. 16:39 Bouhanni met overmacht! Nacer Bouhanni wint met vele lengten voorsprong deze Nokere Koerse. De Fransman ging van ver aan en won met twee vingers in de neus.
 3. 16:39 We gaan sprinten!
 4. 16:37 Nog 2 km Op 2 kilometer van het einde zijn Wanty (Dehaes) en Cofidis (Bouhanni) de grote ploegen. Lotto-Soudal is nergens te vinden.
 5. 16:36 Gerts is vooraan afgelost door ploegmaat Dillier. Maar kan de Zwitser het in zijn eentje tegen een jagend peloton?
 6. 16:33 Een delegatie van Joker wordt weggemaaid. Vier renners van de Noorse formatie kunnen we schrappen. Maar Halvorsen is er blijkbaar niet bij.
 7. 16:31 Gerts heeft zijn mond zo ver opengesperd dat hij alle beestjes in de ruime omtrek van Nokere binnenhapt. Hij heeft wel 100 meter.
 8. 16:31 Op de lichtjes oplopende Meirestraat rijdt Gerts weg.
 9. 16:28 Ruzie Boeckmans-Jules Kris Boeckmans en Justin Jules, twee snellen mannen, krijgen het plots met elkaar aan de stok. Ze laten zich bekvechtend uitzakken. Blijft dit onbestraft?
 10. 16:26 Valpartij Dupont! Timothy Dupont zal zichzelf niet opvolgen. Hij is betrokken bij een valpartij in 20e positie van het peloton. Schwarzmann (Bora) is er het ergst aan toe. Rayane Bouhanni, de broer, ligt er ook bij. Na nog geen 10 seconden zit hij al in de auto.
 11. 16:23 Om te Blythen Adam Blythe, in zijn Franse kampioenentrui die voor een Britse kampioenentrui moet doorgaan, rijdt lek op een slecht moment. De snelle Brit, ooit nog winnaar van o.a. de Sluitingsprijs en de Memorial Vdb, probeert achter de auto terug te keren.
 12. 16:22 Floris De Tier zat daarnet in de kopgroep, maar hij doet nu gewoon zijn duit in het zakje voor zijn kopman in de sprint. Wellicht is de jonge Noor Amund Grøndahl Jansen de beoogde troef.
 13. 16:20 Laatste ronde! Rayane Bouhanni neemt het peloton op sleeptouw bij het ingaan van de laatste ronde. In dienst van zijn broer Nacer. Veegt Bouhanni senior de nul weg in deze Nokere Koerse?
 14. 16:17 Hergroepering In verschillende fases zijn alle renners toch weer samengetroept. Zo dadelijk passeren we de voorlaatste keer aan de finish.
 15. 16:14 De aarzeling in het peloton heeft niet lang geduurd. De sprintersploegen hebben zich weer verzameld.
 16. 16:13 Er is niet echt controle in het peloton. Sven Nys
 17. 16:12 De Tier en Forfang hebben kunnen standhouden uit de kopgroep. Ze hebben De Bie en Politt meegekregen. In het peloton aarzelen ze toch even.
 18. 16:11 Op 25 kilometer van het einde zijn de vluchters verleden tijd. Meteen rijden enkele renners weer weg.
 19. 16:03 Ik denk dat de mannen van Lotto-Soudal het heft nu niet meer uit handen zullen geven. Sven Nys
 20. 16:02 Lennard Hofstede staat met zijn elleboog ondersteund aan de kant van de weg na een val. De koers van de Nederlander van Sunweb zit er op, maar vooral: is zijn sleutelbeen gebroken?
 21. 15:59 Nog 2 ronden De 6 vluchters hebben een halve minuut voorsprong op het eerste peloton. Het tweede peloton volgt op 50 meter.
 22. 15:57 De achtervolgende groep is misschien net iets te groot om elkaar te vinden. Dat is het gevaar. Sven Nys
 23. 15:54 Zes renners kunnen zich een beetje afscheiden. Vijf andere renners zien het gevaar en maken de oversteek. Intussen doemen de vluchters in de verte op.
 24. 15:50 Iedereen overleeft de kasseitjes, maar op de smalle wegen zet BMC door. Cofidis stopt meteen af. Zij willen de koers gesloten houden voor Bouhanni.
 25. 15:49 Oorlog BMC en Bora nemen het over van de sprintersploegen op weg naar de kasseistrook halverwege op de omloop. Er is iets op til!
 26. 15:46 Van uitdunning is helemaal geen sprake in deze Nokere Koerse. Dankzij het lekkere weertje en het "rustige" koersverloop is het op 40 kilometer van het einde nog aangenaam toeven in het peloton.
 27. 15:38 Nog 3 ronden Van Rooy verzekert zich nagenoeg van de bergprijs door zich opnieuw als eerste op de top van Nokereberg te melden.
 28. 15:36 Het is 15.36u, maar de werkdag van Giacomo Berlato zit er al op. De Italiaan heeft de voorsprong van 2 minuten naar 1,5 minuut teruggebracht. Nu laat hij het lopen.
 29. 15:29 Lotto-Soudal heeft met Jasper De Buyst een van de favorieten mee, maar voorlopig laten ze de kastanjes uit het vuur nemen door de kleintjes.
 30. 15:23 Het peloton wacht nog een tijdje om toe te slaan. De hoop bij de vluchters neemt toe.
 31. 15:21 Timothy Dupont rijdt al de hele wedstrijd lang ontspannen achteraan in het peloton. Klaar om op het juiste moment toe te slaan. Sven Nys
 32. 15:16 Nog 4 ronden Van Rooy blijft de volle pot scoren op Nokereberg. Voor de 3e keer op een rij is Bille tweede. De Tier liet het deze keer lopen.
 33. 15:08 Ook de kanaries van Tarteletto-Isorex laten zich zien in de spits van de wedstrijd. Rob Ruijgh en Jonathan Breyne zijn de bekendste namen van de bescheiden continentale ploeg, maar Jelle Mannaerts wellicht de beoogde afwerker met dienst.
 34. 15:06 Het hertekende parcours, met de kasseien van de Herlegemstraat en al die kleine weggetjes, zullen voor meer nervositeit zorgen. Dat kon deze koers wel gebruiken. Sven Nys
 35. 15:05 Live op Eén Renaat Schotte en Sven Nys zijn eraan begonnen op Eén. Volg het vanaf nu ook hier met livestream.
 36. 14:54 Nog 5 ronden Bij de passage aan de finish is het verschil weer net boven de 2 minuten uitgegroeid. Van Rooy sprokkelt weer de meeste bergpunten. Hij heeft zijn zinnen gezet op deze extra premie.
 37. 14:48 Rode leger In het peloton hebben Nippo-Vini Fantini (met Marini als snelle man) en Cofidis (Bouhanni) de handen in elkaar geslagen. Het verschil is onder de 2 minuten gezakt: 1'50".
 38. 14:46 7 renners die zo laat in de wedstrijd wegrijden, dat is een gevaarlijke situatie natuurlijk voor het peloton. De sprintersploegen zorgen er dan ook voor dat het verschil binnen de perken blijft: 2 minuten nu.
 39. 14:46
 40. 14:33
 41. 14:31 Van Rooy pak de eerste punten voor het bergklassement, voor Bille en De Tier. De Belgen zijn dus het meest actief op de Nokereberg.
 42. 14:26 Wie werkt? Veranda's Willems, WB Veranclassic en Joker hebben een mannetje mee voorin. Dat is goed nieuws voor hun snelle mannen Dupont, Jans en Halvorsen. Nu is het aan onder meer Lotto-Soudal om te werken.
 43. 14:22

  De finish lag deze keer in de toiletten van de Fantuzzi. #deinze #nokerekoerse #dekoersisvanons

  Een bericht gedeeld door DeinzeOnline (@deinzeonline) op

 44. 14:19 Terwijl Reinders op het punt staat de aansluiting te maken met de 6 leiders houdt het peloton nu in. Het verschil is al 2 minuten.
 45. 14:14 Eindelijk een vlucht! Het peloton laat 6 renners en 1 achtervolger nu toch rijden. De namen: Bille, De Tier, Schreurs, Van Rooy, De Winter en Forfang. Reinders achtervolgt.
 46. 14:12 Na 85 kilometer "training" beginnen de renners nu aan de 7 plaatselijke ronden.
 47. 14:12
 48. 14:11
 49. 14:08 Adam Blythe is makkelijk te herkennen als kampioen van Nederland... euh Groot-Brittannië.
 50. 14:04 Belkov, Bouwman, Backaert en Dhaene zijn het dichtst gekomen bij wat we een vlucht kunnen noemen. 10 seconden hadden ze. Maar nu niet meer. Alles samen.
 51. 13:59 Boucher rijdt sinds dit seizoen voor Pauwels Sauzen-Vastgoedservice.
 52. 13:54 Boucher Een vaste klant in de vroege vlucht in het voorjaar is David Boucher, al lukt het hem vandaag niet om weg te rijden. Boucher start voor de 9e keer in Nokere Koerse, niemand van het huidige peloton doet beter. Overmorgen zal hij zijn 37e verjaardag vieren tijdens de Handzame Classic. Enkel Martin Elmiger doet beter van de starters.
 53. 13:53 Hoe zal het de Israëliër Sagiv straks vergaan op de kasseien?
 54. 13:39 Bij de eerste passage aan de finish in Nokere is het peloton nog altijd samen. De renners maken eerst nog een lus voor ze aan de 7 plaatselijke rondjes beginnen, met daarin telkens de Nokereberg. Ook zit er sinds dit jaar een extra hellende strook in de omloop, namelijk de Meirestraat.
 55. 13:36
 56. 13:19 Halvorsen We kijken straks ook met belangstelling uit naar de prestatie van Kristoffer Halvorsen op Nokereberg. De Noor sprintte vorig jaar op zijn 19e vanuit het niets naar de tweede plaats. Later bevestigde hij zijn talent met de wereldtitel bij de beloften. Hij is te herkennen aan het blauwe shirt van Joker.
 57. 13:19 Noor Halvorsen is de nieuwe wereldkampioen bij de beloften
 58. 13:11 Staat Veranda's Willems-Crelan vandaag op? Het is voorlopig kommer en kwel voor Veranda's Willems-Crelan, de ploeg van titelverdediger Dupont, dit seizoen. In Het Laatste Nieuws is Nick Nuyens radeloos. "Ik weet écht niet wat er scheelt. Ik hoor van alles, maar aan de fiets ligt het niet. We hebben ook goed gewerkt in de winter. Het frustreert me."
 59. 13:02 Alles samen Blijkbaar zijn er al heel wat ontsnappingspogingen geweest, maar voorlopig raakt niemand verder dan een paar tientallen meters weg.
 60. 13:01
 61. 12:59 Er bereikt ons voorlopig geen informatie uit de koers. Ongetwijfeld gebeuren er allemaal spectaculaire dingen, maar die zal u zich zelf maar moeten inbeelden.
 62. 12:56 Floris De Tier heeft, net als cocommentator Sven Nys, een verleden als veldrijder. Bij de junioren en de beloften was hij een veelwinnaar, maar uiteindelijk koos hij toch voor een carrière op de weg.
 63. 12:50
 64. 12:42 Geen slachtoffers bij de valpartij. Na een klein halfuurtje is het peloton nog altijd gegroepeerd. De renners zijn op weg naar de Tiegemberg, de eerste beklimming van de dag.
 65. 12:28 Na 500 meter wordt de wedstrijd al even stilgelegd door een valpartij. De renners zitten nog altijd in de neutrale zone.
 66. 12:26
 67. 12:19
 68. 12:17 Start Op de markt van Deinze hebben de renners zich op gang getrokken voor een tocht van 192 kilometer die eindigt, weliswaar na een paar plaatselijke rondjes, in Nokere.
 69. 12:16 Wedstrijd
 70. 12:14
 71. 12:12 Wanty stuurt een sterke ploeg naar Deinze, met onder meer Dehaes, Backaert, Napolitano en Van Keirsbulck. De laatste won op imponerende wijze de GP Samyn.
 72. 11:56 Bouhanni De grote favoriet vandaag rijdt niet voor een WorldTour-team, maar wel voor Cofidis. Nacer Bouhanni werd ziek in Parijs-Nice en komt hier nog wat kilometers malen met het oog op Sanremo en de rest van het voorjaar. Maar een zege in Nokere - hij won dit seizoen nog niet - zal hij natuurlijk niet laten liggen.
 73. 11:53 3 ex-winnaars Met Timothy Dupont (2016), Kris Boeckmans (2015) en Kenny Dehaes (2014) staan de laatste drie winnaars van Nokere Koerse aan de start. Jens Keukeleire is de enige andere nog actieve renner die Nokere wist te winnen, maar hij rijdt zaterdag Milaan-Sanremo.
 74. 11:35
 75. 11:32
 76. 11:31
 77. 11:30
 78. 09:00 Deze wedstrijd is zo speciaal omdat het aankomst is op Nokereberg, een helling in kasseien. Die omstandigheden zijn ideaal voor mij, beter dan tijdens een gewone pure massasprint. Jasper De Buyst (Lotto-Soudal)
 79. 09:00 Nieuwe helling en kasseien Het parcours van de zeven plaatselijke ronden heeft een facelift gekregen. Een nieuwe kasseistrook in de Herlegemstraat en een korte helling (de Meirestraat) doen hun intrede.
 80. 08:52 Tom Bohli, Floris Gerts, Loic Vliegen en Miles Scotson leggen morgen een nieuwe test af. Bewijzen zij zich morgen en de komende koersen dan kunnen ze aanspraak maken op een ticket voor ‘Vlaanderens Mooiste’. Noem het een vorm van examen dat ze afleggen op Nokereberg. BMC-ploegleider Allan Peiper op de vooravond van Nokere Koerse
 81. 08:50 7 BMC-renners in plaats van 8 Bij BMC moeten ze het met een mannetje minder stellen. Brent Bookwalter heeft afgehaakt en de ploeg kon geen vervanger meer optrommelen.
 82. 08:47
 83. 08:40 Zes World Tour-teams De organisatie heeft zes World Tour-teams weten te strikken. Lotto-Soudal, BMC, Bora-Hansgrohe, Katjoesja-Alpecin, LottoNL-Jumbo en Team Sunweb sturen een delegatie naar startplaats Deinze. Ook onder meer Veranda's Willems-Crelan, Sport Vlaanderen-Baloise en Wanty-Groupe Gobert tekenen present.
 84. 08:34 Nokere Koerse Goeiemorgen! Nokereberg vormt vandaag het strijdtoneel voor de 72e editie van Nokere Koerse. Wie volgt Timothy Dupont op? Volg het hier live vanaf 12.15u.
 85. 08:33 Vooraf
profiel
Uitslag

Nokere Koerse

1. Nacer Bouhanni (Fra) 192km in
2. Adam Blythe (GBr)  
3. Joeri Stallaert  
4. Phil Bauhaus (Dui) allen 
5. Bert Vanlerberghe  
6. Coen Vermeltfoort (Ned)  
7. Rüdiger Selig (Dui) zelfde
8. Etienne van Empel (Ned)  
9. Alan Banaszek (Pol)  
10. Matthias De Witte tijd
11. Frantisek Sisr (Tsj)  
12. Guillaume Boivin (Can)  
13. Jarl Salomein  
14. Rob Leemans  
15. Jelle Mannaerts  
17. Jenthe Biermans  
20. Jasper De Buyst  
22. Boris Vallée  
39. Roy Jans  
90. Kenny Dehaes 26"
155. Timothy Dupont 7'42"