Refresh


home : Wielrennen : Overige crossen


Van Aert stopt zegereeks Van der Poel in Sluitingsprijs

Van Aert mag juichen in Oostmalle.

zo 19/02/2017 - 16:02 Na zes zeges van Mathieu van der Poel heeft Wout van Aert (Crelan-Charles) voor het eerst sinds het WK nog eens gewonnen. De wereldkampioen boekte in de Sluitingsprijs in Oostmalle zijn 17e zege van het seizoen. Van der Poel sprintte naar de tweede plaats.

Dat Van Aert nog geen enkele keer had kunnen winnen in zijn nieuwe wereldkampioenentrui pikte duidelijk. Dat gaf de wereldkampioen na de race ook toe, maar zijn concurrenten wisten het al in de eerste ronde.

Van Aert maakte een blitzstart en gebruikte daarna zijn vele pk's om op het droge parcours zijn voorsprong uit te bouwen. Mathieu van der Poel probeerde wel aan te sluiten, maar moest na drie rondes een versnelling terugschakelen.

Een ruime groep met onder meer de broers Sweeck, Vermeersch, Boros en een gretige Meeusen kwamen aansluiten bij de Nederlander. De winnaar van vorig jaar, Kevin Pauwels, sneed een bocht te scherp aan en botste tegen een paaltje. Hij toonde mentale weerbaarheid, kwam opnieuw vooraan, maar had te veel kracht verspeeld voor een podiumplaats.

Vooraan maakte Van Aert geen enkel foutje. Alleen een onbewuste slag tegen de schouder van een toeschouwer kon de wereldkampioen heel even uit zijn concentratie halen. In de laatste ronde kon hij zijn voet al van het gaspedaal halen.

Dan was het achter Van Aert veel spannender. Eerst Diether Sweeck en dan Vermeersch probeerden weg te rijden van Van der Poel, maar uiteindelijk gingen ze met vier naar de finish. Met een indrukwekkende sprint reed Van der Poel naar de tweede plaats.

Van Aert: "Zondagavond beseft er nog een keer vol voor te willen gaan"

Wout van Aert verscheen redelijk fris voor de camera van Play Sports. "In de laatste ronde had ik al een mooie voorsprong. Vorige zondagavond besefte ik dat ik er nog een keer vol voor wou gaan. Gisteren ben ik daarom bewust minder diep gegaan."

"Ik ben zeker niet meer helemaal top en dan is keuzes maken belangrijk. Ik wist dat ik Mathieu niet te dicht mocht laten komen."

"Zaterdag vertrek ik op vakantie naar de Dominicaanse Republiek. Daar zal ik niet veel doen. Vooral mentaal tot rust komen. Ik denk dat ik dat verdiend heb", besluit Van Aert na zijn 17e zege van het seizoen.

Van der Poel: "Gisteren diep gegaan, vandaag was Wout de sterkste"

 • Mathieu van der Poel: "Van Aert reed te snel en ik merkte dat ik mezelf aan het voorbijrijden was. Dan heb ik me gefocust op de tweede plaats. De vorm van de dag speelt altijd mee tussen mij en Van Aert. Gisteren ben ik diep gegaan en vandaag was Wout de sterkste. Ik ben tevreden met mijn 22 zeges dit seizoen."
   
 • Tom Meeusen: "Ik heb een keer geprobeerd om naar Van Aert te rijden, maar ik kreeg het gat niet dicht en heb me dan toegelegd op de tweede plaats. Vandaag zat alles wat mee. Dit is een mooie afsluiter. Wat mijn toekomst brengt? Ik ben zelf benieuwd hoe het zal lopen. Het was geen leuke week, maar hopelijk kan ik iedereen recht in de ogen kijken. Of het over centen ging? Vooral over principes. Ik hoop dat de gesprekken binnenskamers kunnen blijven."

Finishing in style 😎 © @photopressbe

Een bericht gedeeld door Wout van Aert (@woutvanaert) op

Wedstrijdverloop

 1. 16:05 Einde
 2. 16:02 Vier renners gaan samen de laatste bocht in, maar Van der Poel wint op indrukwekkende wijze de sprint voor de tweede plaats. Meeusen wordt derde.
 3. 16:02 Van Aert wint Net als in 2015 wint Van Aert de Sluitingsprijs in zijn achtertuin. Hij domineert van in de eerste ronde de hele race. Zijn 16e zege.
 4. 16:01 Van Aert komt niet meer in de problemen in de slotronde in Oostmalle
 5. 15:59 Het gaat tussen Vermeersch, David en Mathieu Van der Poel en Meeusen voor het podium lijkt het. Pauwels zit iets te ver.
 6. 15:57 In de groep van achtervolgers doet Vermeersch een gooi naar de tweede plaats. Voorlopig raakt hij niet weg.
 7. 15:56 Laatste ronde Van Aert is begonnen aan zijn laatste ronde. Hij heeft een zee van tijd en moet alleen nog zorgen dat hij geen foutjes meer maakt.
 8. 15:54 We hebben al een hele tijd geen beeld meer gezien van Van Aert omdat het gevecht achter hem voor het podium veel spannender is.
 9. 15:53 Het is voor alle duidelijkheid Diether en niet Laurens Sweeck in de eerste groep achtervolgers:
 10. 15:49 Boros blijft haperen in het zand en houdt zo Vermeersch op. Van der Poel kan er wel langs en rijdt zo met Sweeck weg van de rest.
 11. 15:45 Mentaal sterke Pauwels Pauwels heeft zich herpakt na zijn valpartij. Hij is aan het terugkeren op de groep van eerste achtervolgers. Knap staaltje van mentale weerbaarheid.
 12. 15:44 Van Aert rijdt verder weg De voorsprong van Van Aert na de zevend ronde is al bijna een minuut. Nochtans valt het niet stil bij de achtervolgers. Dat zie je aan het gezicht van Van der Poel.
 13. 15:40 Van Aert krijgt tik op arm van fotograferende fan
 14. 15:39 Van der Poel versnelt in de groep van de achtervolgers, maar er hangen nog altijd zes renners in zijn wiel.
 15. 15:38 Van Aert in contact met een supporter Een onoplettende supporter deelt de leider in deze wedstrijd een klap uit. Kwaadopzet is niet in het spel, maar de wereldkampioen voelt even aan zijn schouder. Dat komt aan.
 16. 15:35 Kevin Pauwels glijdt weg en knalt tegen een paaltje
 17. 15:34 Valpartij Pauwels! Pauwels snijdt een bocht in het zand te scherp aan en verliest zijn evenwicht. Hij komt met zijn hoofd tegen een paaltje terecht. De schade lijkt mee te vallen, maar zijn race is voorbij.
 18. 15:31 De achtervolgers op Van Aert rijden met 8 voor een vijfde keer voorbij de aankomst van straks. Het verschil is 40 seconden.
 19. 15:30 Opgave Van Kessel Corne Van Kessel is ondertussen uit de wedstrijd gestapt.
 20. 15:30 Meeusen versnelt in het zand. Van der Poel kijkt het aan vanop de vijfde plaats. Ondertussen zou je bijna vergeten dat Van Aert rustig doorstoomt helemaal vooraan.
 21. 15:27 Pauwels heeft de kloof met de eerste achtervolgende groep gedicht. Meeusen trekt daar nog altijd de groep. Wil hij iets tonen aan (de ploeg van) Van der Poel?
 22. 15:25 Meeusen wil het niet laten stilvallen bij de eerste achtervolgers en verdappert in de achtervolging op Van Aert. Achter de eerste vier achtervolgers, volgt een tweede groepje onder leiding van Pauwels.
 23. 15:22 Hergroepering bij de achtervolgers op Van Aert Sweeck en co zijn bij Van der Poel gekomen. Maar de voorsprong van Van Aert schommelt al rond de 30 seconden.
 24. 15:19 Einde derde ronde Sweeck leidt de achtervolging bij "de rest" met Vermeersch in het wiel. Ook Pauwels heeft aansluiting gevonden bij de grote groep achtervolgers en schuift in zijn gekende stijl op naar voor.
 25. 15:16 Van der Poel lijkt op zijn adem getrapt te hebben. De achterstand groeit tot 15 seconden. De Nederlander stond hier nog nooit op het podium.
 26. 15:13 Van Aert en Van der Poel leggen zich beiden plat op de strook asfalt aan de finish in de laatste meters van de tweede ronde. Het verschil nog altijd 7 seconden.
 27. 15:11 Van Aert gaat er meteen alleen vandoor in de eerste ronde in Oostmalle
 28. 15:09 Achter de twee tenoren geeft Vermeersch een goede indruk. Hij leidt de achtervolging.
 29. 15:07 Het klassieke duel is in de maak Na de eerste ronde heeft Van Aert een voorsprong van 7 seconden op Van der Poel. De Nederlander heeft zich ook al losgerukt van de rest.
 30. 15:06 Van der Poel neemt meteen een risico om de kloof op Van Aert niet te groot te laten worden. Hij springt over de balkjes. Alleen Meeusen doet hetzelfde.
 31. 15:05 Van Aert neemt een voorbeeld aan de wereldkampioene bij de vrouwen. Hij versnelt meteen in de eerste ronde en slaat een eerste kloofje.
 32. 15:04 Sweeck en de winnaar van vorig jaar, Pauwels, zijn niet goed gestart. Zij rijden in de eerste ronde rond de 15e plaats.
 33. 15:02 Het laatste weekend draait veel nog om motivatie. Bart Wellens bij Play Sports
 34. 15:00 Renners zijn weg! Iedereen is goed weg. Jim Aernouts neemt de allersnelste start met Van der Haar in zijn wiel.
 35. 14:59 Ik heb me gisteren (in Leuven) gespaard omdat ik niet beter kon. Wout van Aert
 36. 14:59 Wedstrijd bij de mannen
 37. 14:53 Ik rijd hier graag, dus ik wou het publiek iets tonen. Sanne Cant bij Play Sports
 38. 14:43
 39. 14:35 Cant toont haar regenboogtrui Sanne Cant heeft de Sluitingsprijs bij de vrouwen gewonnen. De wereldkampioene liet er geen gras over groeien en nam in de eerste ronde de wedstrijd in handen. Stelselmatig bouwde Cant een voorsprong uit. Een valpartij op de balkjes kon haar niet deren. Cant kwam solo over de finish. Laura verdonschot werd tweede en Maud Kaptheijns derde.
 40. 14:35 Wedstrijd bij de vrouwen
 41. 13:48
 42. 13:05 Iserbyt wint bij de beloften Bij de beloften toonde Eli Iserbyt zich de sterkste. Hij kwam solo over de finish voor Quinten Hermans. Thijs Aerts kwam 19 seconden na Hermans als derde over de streep en mocht mee op het podium.
 43. 13:05
 44. 12:58 Camps is beste bij de Juniores Jelle Camps heeft de Sluitingsprijs bij de juniores gewonnen. Hij was de beste van een kopgroep van vier. Ryan Kamp werd tweede, Toon Vandebosch derde en Thymen Arensman vierde.
 45. 10:56 In Oostmalle heb ik nog nooit goed gereden. Ik ga echt proberen nummer 23 van het seizoen te winnen. Mathieu van der Poel
 46. 10:55
 47. 10:55
 48. 10:55
 49. 10:54 Van der Poel: "Heel diep moeten gaan vandaag"
 50. 10:49 Goedemorgen Mathieu van der Poel heeft na het WK zes veldritten op rij gewonnen, maar in Oostmalle kon de Nederlander nog nooit winnen. Lukt het vandaag. Volg het bij Sporza.
 51. 10:49 Vooraf
profiel
Uitslag

Uitslag

1. Wout van Aert  1u02'00"
2. Mathieu van der Poel (Ned) +51" 
3. Tom Meeusen  +51" 
4. David van der Poel (Ned) +51" 
5. Gianni Vermeersch  +54" 
6. Kevin Pauwels  +1'02" 
7. Daan Soete  +1'05" 
8. Jim Aernouts  +1'06" 
9. Dieter Sweeck  +1'16" 
10. Lars van der Haar (Ned)  +1'18" 
11. Laurens Sweeck +1'23"
12. Michael Boros (Tsj) +1'33"
13. Jens Adams +1'42"
14. Philipp Walsleben (Dui) +2'16"
15. Dieter Vanthourenhout +2'38"
16. Rob Peeters +2'56"