Refresh


home : Wielrennen : Soudal Classics


Van der Poel blijft onklopbaar na het WK en wint ook in Leuven

Van der Poel was sneller dan Pauwels en Sweeck.

za 18/02/2017 - 16:03 Mathieu van der Poel heeft de veldrit in Leuven gewonnen. Hij vloerde Pauwels en Sweeck in de sprint na een achtervolging in de slotfase. Wereldkampioen Wout Van Aert nam een snipperdag en werd 10e.

Het veldritseizoen loopt op zijn laatste benen en de renners snakken naar vakantie, maar in Leuven stonden ze allemaal aan de start.

Het voorjaarszonnetje inspireerde Vanthourenhout en Sweeck alvast tot een snelle start. Van Aert en Van der Poel gingen wat terughoudender van start, maar kwamen op het einde van de eerste ronde aansluiten in een klein pelotonnetje.

Van der Poel nam even later het heft in handen en kreeg het gezelschap van Sweeck, Vanthourenhout en Pauwels. Intussen liet Van Aert de strijd aan zich voorbijgaan, hij zou uiteindelijk 10e worden.

Even voorbij halfweg kreeg de Nederlander af te rekenen met een lekke band. Hij zette de achtervolging in op zijn drie gezellen, maar kon de kloof pas dichten toen de anderen naar elkaar begonnen te kijken.

In de laatste ronde liet Vanthourenhout het gat vallen in dienst van Pauwels, maar die werd bij de lurven gevat door Sweeck en Van der Poel. Die laatste had nog het meeste kracht in zijn benen en won de sprint. Pauwels werd nipt tweede, Sweeck moest genoegen nemen met de derde plaats.

Van der Poel: "Ik had het geluk dat ze naar elkaar begonnen te kijken"

 • Mathieu van der Poel: "Op het moment dat ik voorbij Laurens wou, schoot ik half uit mijn pedaal. Maar gelukkig vond ik hem snel terug. Als ze hadden samengewerkt, zou het heel moeilijk geweest zijn om nog terug te keren. Ik had het geluk dat ze naar elkaar begonnen te kijken. Vandaag ben ik er wel heel diep voor moeten gaan, het is een lastig rondje."
 • Kevin Pauwels: "Als ik dat laatste stuk op die bergjes perfect had gedaan, was ik misschien weg. Ik maakte daar een domme fout en toen was hij terug. Ik hoop dat ik goed herstel van deze inspanning, want ik ben diep moeten gaan. Hopelijk lukt het morgen wel."
 • Laurens Sweeck: "Ik was in de minderheid en zij waren met zijn tweeën. Als we samenwerkten, konden we wegblijven, maar we reden een heel snelle ronde en dat was een tempo dat we niet konden aanhouden. Mathieu kwam terug omdat hij sterker was. Ik voelde in de sprint dat ik kapot zat. Ik heb het geprobeerd, maar de aankomststrook was net te lang."

Compton rijdt solo naar de overwinning

Bij de vrouwen pakte Ellen Van Loy uit met haar kenmerkende kanonstart. Onze landgenote kreeg voorin al snel het gezelschap van Sophie de Boer en Katie Compton. Die laatste profiteerde van een foutje van Van Loy en ging er alleen vandoor. De Amerikaanse reed onbedreigd naar de overwinning in Leuven.

De Boer dwong Van Loy in de laatste ronde op dezelfde plaats opnieuw in de fout en legde beslag op de tweede plaats. Van Loy werd derde, Alicia Franck vierde.

Sanne Cant was niet van de partij. De wereldkampioene liet verstek gaan na onenigheid over het startgeld.

Wedstrijdverloop

 1. 15:58 Einde
 2. 15:57 Van der Poel sprint het snelst Sweeck zet als eerste aan in de laatste rechte lijn. Van der Poel schiet uit zijn pedaal, maar herstelt zich snel. Hij zwenkt uit naar de andere kant van de weg en perst een ultieme sprint uit zijn benen. De Nederlander wint zijn 6e cross op een rij, Pauwels strandt nipt op de 2e plaats, Sweeck is 3e.
 3. 15:56 Sweeck dicht het gat in de laatste hectometers. Krijgen we een sprint met z'n drieën?
 4. 15:55 Van der Poel komt aansluiten bij Pauwels. Die wil wachten op zijn ploegmaat, maar Vanthourenhout is teruggeslagen.
 5. 15:55
 6. 15:53 Pauwels zet zich op kop, ploegmaat Vanthourenhout gaat op de rem staan. Van der Poel schuift voorbij Vanthourenhout en sluit weer aan bij Pauwels, die zich vastrijdt.
 7. 15:50 Laatste ronde Op de asfaltstrook richting aankomst lonken de 4 leiders naar elkaar. Van der Poel, Sweeck, Pauwels en Vanthourenhout duiken samen de laatste ronde in.
 8. 15:49
 9. 15:45 Van der Poel staat op het punt te komen aansluiten vooraan, maar op dat moment versnelt Sweeck en wordt het gat weer wat groter.
 10. 15:43 De leiders aarzelen De drie leiders kijken naar elkaar en aarzelen. Van der Poel ruikt zijn kans en sluipt dichterbij. Vanthourenhout zet zich dan toch op kop om het tempo te verzekeren.
 11. 15:42 Dit is ooit vloeiender geweest. Paul Herygers over Mathieu van der Poel
 12. 15:41
 13. 15:38 Van der Poel duikt de materiaalpost in en krijgt een nieuwe fiets. De Nederlandse kampioen moet 10 seconden dichtrijden op Pauwels, Vanthourenhout en Sweeck.
 14. 15:36 Lekke band voor Van der Poel Van der Poel heeft een lekke band en moet wat terrein prijsgeven op zijn drie rivalen. Pauwels heeft dat in de gaten en trekt het tempo de hoogte in.
 15. 15:34 De 4 leiders hebben nog 4 ronden voor de boeg. Pauwels bepaalt het tempo. Meeusen plooit zich intussen dubbel om de kloof te dichten, maar hangt op 14 seconden.
 16. 15:31 Op een heuveltje gaat Van der Poel in de fout, waardoor hij even van de fiets moet. Maar de vier leiders blijven voorlopig broederlijk samen.
 17. 15:30
 18. 15:26 Meeusen wil naar voren en neemt een lengte op Bosmans, Baestaens en Aernouts. Van Aert laat de strijd aan zich voorbijgaan.
 19. 15:23 4 leiders Van der Poel houdt even wat in, waardoor het duo van Marlux kan komen aansluiten. Het groepje met de wereldkampioen volgt op 18 seconden.
 20. 15:21 Pauwels en Vanthourenhout zijn de eerste achtervolgers op een handvol seconden. Van Aert volgt in een 4e groepje.
 21. 15:21
 22. 15:19 Het is zover, hij is eraan begonnen! Michel Wuyts
 23. 15:18 Van der Poel neemt het heft in handen Van der Poel schuift door naar de kop van de koers en springt met verve over een van de vele grachten.
 24. 15:16 Van der Poel is komen aansluiten bij Vermeersch, Vanthourenhout en Sweeck. Van Aert volgt als 9e op een paar seconden.
 25. 15:15
 26. 15:12 Pech voor Meeusen. Hij was mee met de eerste groep, maar krijgt af te rekenen met een lekke band. Gelukkig voor hem is de materiaalpost niet ver.
 27. 15:08 Vanthourenhout voelt zich in zijn sas en slaat een klein kloofje in de technische zone. Sweeck, Vermeersch, Pauwels en Meeusen volgen op een drietal seconden. Van der Poel en Van Aert mengen zich voorlopig niet in de debatten.
 28. 15:08
 29. 15:04 Vincent Baestaens schuift voorbij Van Aert. De wereldkampioen kijkt voorlopig de kat uit de boom terwijl Van der Poel de oversteek probeert te maken naar de leiders.
 30. 15:02 Van Aert rijdt in 4e positie, achter Walsleben. Van der Poel volgt wat verderop als 7e. In de technische zone wordt alles op een lint getrokken.
 31. 15:00 Start! Het startsein weerklinkt en de meute stormt naar de eerste bocht. Sweeck en Vanthourenhout duiken op kop het veld in.
 32. 15:00 Wedstrijd
 33. 14:55 Van Aert versus Van der Poel Wout van Aert is nog altijd op zoek naar zijn eerste overwinning in zijn nieuwe regenboogtrui. Van der Poel daarentegen is na het WK onklopbaar en scoorde de voorbije weken 5 op 5.
 34. 14:51 Het is een mooie cross vandaag, lichtlopend en dus ideaal voor het einde van het seizoen. Ik heb nog wel zin in die laatste crossen. De start is hier nog belangrijker dan gewoonlijk. Wout van Aert
 35. 14:49 Misschien zijn er wat te veel grachtjes en ze zijn ook vrij breed. Het is wel een snel en technisch rondje. Mathieu van der Poel
 36. 14:44 Ik hoop dat alles nu binnenskamers kan opgelost worden. Zoals het nu zit, doe ik mijn contract uit tot het einde van het jaar. Tom Meeusen
 37. 14:44 Het is een leuke wedstrijd om met een goed gevoel de zomer in te gaan. Tom Meeusen
 38. 14:43 We hebben volgende week een gesprek met Tom (Meeusen). Tot die tijd proberen we er zo weinig mogelijk over te communiceren, maar het is duidelijk dat het een moeilijke weg wordt. Sven Nys
 39. 14:24 Compton juicht Katie Compton neemt nog voor de streep uitgebreid de tijd om te vieren. Zij wint in Leuven, De Boer is 2e, Van Loy 3e. Franck valt net naast het podium.
 40. 14:21 De Boer zet zich op kop in de bochtenzone en blijft op de fiets op de hellingen. Van Loy moet wel afstappen en verliest zo elke keer kostbare tijd. Franck krijgt Van Loy opnieuw in het vizier.
 41. 14:18 Laatste ronde Van Loy en De Boer geven elkaar voorlopig geen duimbreed toe, maar het lijkt een strijd voor de tweede plaats te worden. Compton begint immers aan de laatste ronde met 24 seconden voorsprong op de twee achtervolgers.
 42. 14:16 17 seconden voor Compton Het ziet er goed uit voor Katie Compton. Haar voorsprong op Van Loy en De Boer wordt groter, de chronometer geeft intussen al 17 seconden aan.
 43. 14:12 9 seconden is de achterstand van Van Loy en De Boer op Compton, die aan de voorlaatste ronde begint. Franck is teruggeslagen en volgt op 25 tellen.
 44. 14:08 Op een heuveltje rijdt Compton naar de top. Van Loy moet te voet naar boven en dwingt zo De Boer ook tot lopen. De Amerikaanse krijgt 5 seconden voorsprong in de schoot geworpen.
 45. 14:06 Halfweg nadert Franck tot op 5 seconden van de drie leiders. Compton lost Van Loy af aan de kop, De Boer bekijkt het vanop de 3e plaats.
 46. 14:02 Van Loy trekt door Van Loy trekt het tempo de hoogte in, maar De Boer en Compton plooien niet. Franck heeft de drie in het vizier, maar struikelt bij een afsprong.
 47. 14:00 Ik denk dat we straks bij de mannen taferelen zullen zien. Sven Vanthourenhout over de hindernissen op het parcours
 48. 13:59 Van Loy, De Boer en Compton hebben twee van de zes ronden afgewerkt. 12 seconden later overschrijden ook Franck en Sels over de streep.
 49. 13:55 De Boer maakt de oversteek naar Van Loy en Compton. Sels blijft wat hangen en krijgt het gezelschap van Franck, die met haar mountainbike-achtergrond een parcours op haar maat vindt in Leuven.
 50. 13:51 Van Loy en Compton hebben de eerste ronde achter de rug. De Boer en Sels volgen op 4 seconden, Franck op 7 tellen.
 51. 13:45 Start! De lichten springen op groen en de 26 deelneemsters stuiven weg. Ellen Van Loy pakt uit met haar kenmerkende kanonstart.
 52. 13:45 Vrouwen
 53. 13:35 Geen Cant aan de start Geen Sanne Cant vandaag. De wereldkampioene laat de veldrit in Leuven aan zich voorbijgaan na een conflict over het startgeld. Ook Laura Verdonschot is niet van de partij. Ellen Van Loy verdedigt de Belgische eer en moet vooral rekening houden met Sophie de Boer en Katie Compton.
 54. 13:19 Live op Eén en livestream Na het journaal en het weer nemen Michel Wuyts en Paul Herygers het woord op Eén en op onze livestream. Om 13.45u duiken de vrouwen het veld in, om 15u is het de beurt aan de mannen.
 55. 12:52 Retro 2016: Aerts viert feest Vorig jaar was de overwinning in Leuven voor Toon Aerts, meteen ook zijn eerste profzege. De Europese kampioen zal zichzelf niet opvolgen op de erelijst, hij herstelt nog van zijn schouder- en sleutelbeenbreuk die hij opliep in Fiuggi.
 56. 12:52 Knappe zege voor Toon Aerts in Leuven
 57. 12:46
 58. 12:44
 59. 12:42 Vooraf Goeiemiddag! Het is buiten weer wat langer licht en dat betekent dat het veldritseizoen op zijn laatste benen loopt. Vandaag mogen de veldrijders hun fiets van stal halen voor de cross in Leuven. Op deze pagina hoeft u geen pedaalslag te missen.
 60. 12:42 Vooraf
profiel
Uitslag

Uitslag

1. Mathieu van der Poel (Ned)  
2. Kevin Pauwels  
3. Laurens Sweeck  
4. Michael Vanthourenhout  
5. Gianni Vermeersch  
6. Jim Aernouts  
7. Tom Meeusen  
8. Vincent Baestaens  
9. Lars van der Haar (Ned)  
10. Wout van Aert