Refresh


home : Wielrennen : DVV-trofee


Van der Poel klopt Van Aert in Lille na een heerlijk steekspel

Van der Poel wint in het hol van de leeuw.

za 04/02/2017 - 16:05 Wout van Aert heeft in de Krawatencross een thuisnederlaag geleden. Na een spektakelrijke cross mocht Mathieu van der Poel zijn vuist ballen in Lille, de heimat van wereldkampioen Van Aert. Een ijzersterke Tom Meeusen mocht als derde mee op het podium klauteren.

Een slotronde om duimen en vingers bij af te likken:

Van der Poel maakt het verschil in laatste technische zone

De DVV-trofee lag al in een definitieve plooi en dus werd er in Lille alleen gestreden om de dagwinst en de prestige. Vooral wereldkampioen Wout van Aert (foto) had zijn zinnen gezet op het goud in zijn geboortedorp. Hij schoot gezwind uit de startblokken, maar zijn grote concurrent Mathieu van der Poel tekende voor de eerste aanval.

Alleen Tom Meeusen kon aanklampen en het leek een kwestie van tijd voor Van der Poel aan zijn solo begon, maar na een hapering op een bultje kwam Wout van Aert opnieuw aansluiten. Ook een dappere Lars van der Haar maakte nog de oversteek naar de kopgroep.

Het regende speldenprikjes, maar niemand raakte weg. Het tempo stokte en op twee ronden van het einde vuurde Van der Haar een kanonsschot af. Ploegmaat Meeusen bleef uiteraard zitten en Van Aert moest de kastanjes uit het vuur halen. Bij de tweede aanval van de kleine Nederlander was het zijn landgenoot die de kloof dichtte.

Het publiek in Lille hield de adem in bij het ingaan van de slotronde. De tenoren waren aan elkaar gewaagd, maar halfweg de laatste ronde liep de krachtmeting bijna verkeerd af. Van Aert wou Van der Poel verrassen met een manoeuvre langs rechts, maar kwam in een glibberig modderspoor terecht en duwde de Nederlander ei zo na in de hekken. Van der Poel had al zijn stuurmanskunsten nodig om recht te blijven.

Bij het ingaan van de laatste technische zone door het bos glipte Van der Poel naar de kop. Hij sprong van de fiets en nam de binnenbocht. De wereldkampioen stond stil, moest lopen en zag daardoor het achterwiel van Van der Poel en de zege verdwijnen.

Van Aert: "Ik laat het liggen in de laatste twee minuten. Frustrerend."

Mathieu van der Poel (winnaar): "Dit is de leukste manier om te winnen. Het was echt een duel op het scherp van de snee. Bij dat manoeuvre van Van Aert moest ik echt wel corrigeren om recht te blijven, maar ik wist dat het daar zou gebeuren. Daarna werd het heel smal, maar ik had nog een tweede punt in gedachten waar ik het verschil kon maken en dat lukte. Ik heb nu 18 zeges en wil voor die 20 gaan. Daar droom je van als kleine jongen."

Wout van Aert (tweede): "Ik breng Mathieu bijna per ongeluk ten val omdat ik wegschuif. Ik reed in een spoor waar niemand anders reed. Daarna zat ik wel goed op kop, maar in die bochtjes laat ik me in slaap wiegen en dan loopt Van der Poel me voorbij. Dat is mijn eigen schuld. Het is de eerste keer dit jaar dat we naar een sprint konden gaan, maar ik laat het liggen in de laatste twee minuten van de cross. Dat is frustrerend want ik had mijn zinnen gezet op de zege."

Tom Meeusen (derde): "Dat duel tussen Van Aert en Van der Poel was in mijn nadeel want daardoor kwamen ze achter mij weer aansluiten en moest ik sprinten. Zij waren wel beter, maar mijn podiumplaats is verdiend. Het was afzien vandaag. Het zou makkelijker geweest zijn als het af en toe ook eens was stilgevallen."

Sanne Cant laat zich verrassen door Kaptheijns

Ook bij de vrouwen was er geen eerste plaats voor de wereldkampioen uit Lille. Sanne Cant stond een beetje slapjes aan de start na een drukke week, maar schoof wel goed mee. Na prikjes van Kaptheijns en Cant zelf gingen vier rensters samen de laatste ronde in.

Een ontketende De Boer leek op weg naar de zege, maar ze schoof weg in het glibberige zand en kegelde ook Verdonschot en Kapethijns onderuit. Sanne Cant ontsprong de dans, maar kon de kloof toch niet helemaal uitdiepen.

Met drie gingen ze de laatste 250 meter in, Verdonschot draaide als eerste het asfalt op. Ze trok de sprint niet meteen aan en het was Kaptheijns die op de verrassing speelde. Ze sprong weg van achter de rug van Cant en nam meteen enkele lengtes. Cant kon er niet meer voorbij en zag een vijfde zege in thuishaven Lille door de neus geboord.

Wedstrijdverloop

 1. 16:03 Van der Poel wint in Lille na daverend spektakel
 2. 16:03 Einde
 3. 16:02 Het is binnen voor Van der Poel! Na een daverend spektakel mag Van der Poel zijn handen in de lucht gooien. Van Aert wordt tweede, Meeusen derde. Kevin Pauwels valt net naast het podium. Wereldkampioen Wout van Aert steekt wel de eindzege in de DVV-trofee op zak.
 4. 16:01 Van der Poel gaat Van Aert voorbij: "Het is heel plezant"
 5. 16:01 Van Aert van de fiets Wout van Aert schat zijn bocht verkeerd in en moet van de fiets. Hij verliest vijf seconden en de koers.
 6. 16:01 Nu is het Van der Poel die de goeie lijn kiest. Hij dwingt Van Aert naar de buitenbocht. Het publiek en Michel Wuyts kirren van plezier.
 7. 16:00 Van Aert slipt en rijdt bijna Van der Poel aan: "Oei, oei, oei!"
 8. 15:59 Bijna een botsing! Van der Poel trekt door en Van Aert ziet dat niet graag gebeuren. Hij verliest zijn evenwicht en duwt de Nederlander bijna in de hekken. Spektakel troef!
 9. 15:58 Op zijn strook probeert Van Aert over Meeusen te wippen, maar die doet de deur dicht. Van der Poel profiteert om naar de tweede plek op te schuiven.
 10. 15:56 Krachtmeting Meeusen toont hier zijn goeie vorm. Hij probeert de sprong naar voor te maken, maar dat hebben Van Aert en van der Poel in de gaten. Zij geven hem geen centimeter ruimte.
 11. 15:55 Laatste ronde We duiken de laatste ronde in met vier koplopers. Pauwels volgt op enkele secondjes.
 12. 15:54 Zelfs Van der Poel bijt bijna zijn tanden stuk op de moedige Van der Haar. Paul Herijgers
 13. 15:53 Met vijf renners draaien ze nu door het bos. Tussen alle renners gaapt een kloofje van twee seconden. We gaan naar een heel spannende laatste ronde.
 14. 15:52 En daar gaat Van der Haar nog eens
 15. 15:51 Weer weg De aanvalsdrift van Van der Haar is nog niet gaan liggen. Hij vuurt opnieuw een kanonskogel af. Dit keer kijkt Wout van Aert de kat uit de boom, maar Van der Poel neemt over en gaat op zoek naar zijn landgenoot.
 16. 15:48 Van der Haar krijgt geen vrijgeleide van Van Aert. De favorieten lonken niet naar elkaar en de wereldkampioen dicht de kloof.
 17. 15:47 "Aanval Van der Haar! Aanval Van der Haar!"
 18. 15:47 Eindelijk nog eens wat ploegwerk en tactiek. Paul Herijgers
 19. 15:47 Aanval Van der Haar Lars van der Haar gokt met een verrassingsaanval op twee ronden van het einde. Ploegmaat Meeusen blijft uiteraard rustig zitten. Is dit de aanval van de overwinning?
 20. 15:44 Andermaal heeft Wout van Aert Van der Poel bij de lurven. We krijgen weer een kopgroepje vooraan deze boeiende cross in Lille.
 21. 15:42 Twee seconden Het verschil voor de lange strook langs het meer bedraagt twee seconden. Maar op de lange passage is de wereldkampioen uit Lille natuurlijk sterk.
 22. 15:40 Van der Poel neemt weer over en slaat een gat van twee seconden. Dat dichten kost krachten van Van Aert.
 23. 15:39 Tom Meeusen blijft dapper vechten. Michel Wuyts
 24. 15:37 Net tijdens de versnelling van Van Aert moet Pauwels de materiaalpost induiken. Hij verliest zo in een klap twintig meter.
 25. 15:36 Van Aert schudt nog maar eens aan de boom. Hij ontbindt zijn duivels en dan vallen er meteen kleine gaatjes in de kopgroep.
 26. 15:34 Ik denk dat Kevin Pauwels wel eens een gevaarlijke klant zou kunnen zijn. Christophe Roodhooft
 27. 15:30 Vijf koplopers Het wordt geen gezondheidswandeling voor Van Aert. Hij krijgt vooraan vier concurrenten voor de zege: Meeusen, Pauwels, Van der Haar en uiteraard Van der Poel.
 28. 15:27 "Daar komt Van der Haar als een torpedo"
 29. 15:27 Van der Haar schiet weg Het valt even stil vooraan en Van der Haar glipt plots vanuit de achtergrond naar voren. De kleine Nederlander schiet als een pijl uit een boog weg, maar een slippertje gooit roet in het eten.
 30. 15:26 Beklijvend duel Wout van Aert heeft het handvol seconden opnieuw goedgemaakt. Hij bijt zich opnieuw vast in het wiel van zijn Nederlandse concurrent.
 31. 15:23 Prikje Mathieu van der Poel deelt een speldenprik uit aan zijn twee kompanen. Hij trekt door op een moment dat Van Aert en Meeusen het niet verwachten. Van Aert kijkt even achterom in de ogen van Meeusen, maar het is de wereldkampioen die het kloofje zal moeten dichten.
 32. 15:20 Van der Poel en Van Aert zijn elkaar waard vandaag. Tom Meeusen moet toch al even op de trappers gaan lopen om het duo te kunnen volgen.
 33. 15:18 Ze hebben gevoeld dat soleren er niet echt inzit. En dan krijg je meestal dolle uitspattingen in de slotronde. Michel Wuyts
 34. 15:17 Drie leeuwen Corne van Kessel en Lars van der Haar hebben de aansluiting gevonden met de kopgroep. Ook Kevin Pauwels bengelt net aan het staartje. Drie renners uit de stal van Nys kunnen vooraan het ploegenspel proberen te spelen.
 35. 15:16 We hebben een paar stevige troefkaarten voor de finale. Tom Meeusen geeft een sterke indruk. Sven Nys
 36. 15:15 Van der Poel heeft het wiel van Meeusen weer te pakken. Drie renners bepalen nu het tempo bij het ingaan van de derde ronde. Daarachter rijdt Lars van der Haar.
 37. 15:13 Wout van Aert is na anderhalve ronde naar de leiding gesprongen. Tom Meeusen lijkt het moeilijk te krijgen.
 38. 15:11 Van der Poel moet achtervolgen nadat hij even stil stond
 39. 15:10 Foutje Van der Poel Van der Poel moet even een voetje aan de grond zetten en raakt niet meteen weer weg. Tom Meeusen profiteert en trekt door met Wout van Aert in zijn wiel. De Nederlander moet nu achtervolgen.
 40. 15:07 Veel volk voor Van Aert Wereldkampioen Van Aert kan rekenen op heel wat steun van zijn dorpsgenoten. Op het einde van de eerste ronde heeft hij vijf seconden achterstand op het leidersduo.
 41. 15:05 Meeusen en Van der Poel hebben een klein kloofje. Wout van Aert wil opschuiven en wipt over Laurens Sweeck naar plaats drie.
 42. 15:04 Het verbrokkelt al. We krijgen cross hier. Michel Wuyts
 43. 15:03 Aanval Van der Poel Mathieu van der Poel laat er geen gras over groeien. Hij ruikt dat Wout van Aert een beetje te ver zit en trekt meteen door. Tom Meeusen probeert naar het wiel van de Nederlander te springen.
 44. 15:00 Start! We zijn vertrokken in Lille. Wereldkampioen Van Aert is prima uit de startblokken geschoten.
 45. 14:59 Start
 46. 14:53 Ik denk dat Wout van Aert heel gemotiveerd zal zijn vandaag, maar het wordt geen tweestrijd. Ik verwacht ook Lars van der Haar. Mathieu van der Poel
 47. 14:51 Ik wil hier graag goed presteren. Dan is het normaal dat ik zenuwachtig ben. Wout van Aert
 48. 14:49
 49. 14:33 Sanne Cant laat zich verrassen door Kaptheijns in de sprint
 50. 14:32 Cant laat zich verrassen Sanne Cant leek op weg naar een vijfde overwinning in Lille, maar in de sprint liet ze zich aftroeven door Maud Kaptheijns. De wereldkampioene had Verdonschot in de gaten, maar Kapethijns kwam plots langs rechts voorbij en sprintte naar de zege. Cant werd tweede, maar pakt wel de eindoverwinning in de DVV-trofee.
 51. 14:23 Sophie De Boer glijdt weg
 52. 14:23 Valpartij Sophie De Boer glijdt weg. De Nederlandse valt en sleurt twee andere rensters uit de kopgroep mee. De enige die kan ontsnappen aan de valpartij is Sanne Cant. Is de wereldkampioene op weg naar de zege?
 53. 14:18 Laatste ronde Een groepje van vier vrouwen is op avontuur in Lille. Sophie De Boer, Sanne Cant, Laura Verdonschot en Maud Kaptheijns hebben al mooie voorsprong op de rest van het pak.
 54. 13:49 Start vrouwen! De vrouwen zijn aan hun wedstrijd begonnen in de gietende regen in Lille. Sophie De Boer heeft alles op een lint getrokken. Sanne Cant rijdt voorlopig rond als tweede.
 55. 13:31 De dagzege bij de beloften was voor Quiten Hermans:
 56. 13:29 Kroonprins Iserbyt won het DVV-klassement bij de beloften:
 57. 13:09 Florian Vermeersch heeft de Krawatencross in Lille bij de junioren gewonnen. Hij haalde het voor Arne Vrachten en Belgisch kampioen Toon Vandebosch.
 58. 12:37 Livestream Wie niets van de Krawatencross wil missen, zit goed bij Sporza. De uitzending begint om 13.30 uur en ook op onze site is alles te volgen met livestream en tekstupdates.
 59. 12:37
 60. 12:35 Sanne Cant is ziek Sanne Cant wil dolgraag winnen vandaag, maar is een beetje ziek. Hoe verloopt haar wedstrijd?
 61. 12:35 Sanne Cant steekt in het nieuw:
 62. 12:33
 63. 12:32 Twee wereldkampioenen Wout van Aert en Sanne Cant willen voor eigen publiek in Lille hun regenboogtrui laten blinken. Het is de eerste klassementscross na hun triomf in Bieles. Volg de wedstrijd van de mannen en de vrouwen met livestream.
 64. 12:32 Vooraf
profiel
Uitslag

Uitslag:

1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u02'40"
2. Wout van Aert op 4"
3. Tom Meeusen z.t.
4. Kevin Pauwels z.t.
5. Lars van der Haar (Ned) z.t.
6. Corne van Kessel (Ned) 42"
7. Michael Vanthourenhout 1'01"
8. Gianni Vermeersch  1'03"
9. Vincent Baestaens 1'10"
10. David van der Poel (Ned) 1'10"
11. Tim Merlier 1'13"
12. Jim Aernouts 1'24"
13. Laurens Sweeck 1'35"
14. Jens Adams 1'59"
15. Julien Taramarcaz (Zwi) 2'07"
klassement
1. Wout van Aert in 7u29'02"
2. Kevin Pauwels

op 3'25"

3. Michael Vanthourenhout 4'13"
4. Corné van Kessel (Ned) 7'59"
5. Toon Aerts 9'17"
6. Laurens Sweeck 9'26"
7. Tom Meeusen 11'37"
8. Jens Adams 12'02"
9. Tim Merlier 14'59"
10. Gianni Vermeersch 15'23"