Refresh


home : Wielrennen : Wereldbeker veldrijden


Van der Haar triomfeert. Van der Poel trekt met 24e plaats naar WK

Lars van der Haar boekt zijn grootste overwinning van het seizoen.

zo 22/01/2017 - 16:06 Een week voor het WK heeft de Nederlander Lars van der Haar (Telenet-Fidea) de slotmanche van de Wereldbeker veldrijden gewonnen. Mathieu van der Poel finishte pas als 24e in Hoogerheide. Wout van Aert deed niet mee. Hij herstelt nog van een knieblessure.

Een week voor het WK gaven een aantal grote namen verstek voor de laatste WB-manche in Hoogerheide. Wout Van Aert, die al zeker was van de eindzege in de Wereldbeker, sukkelt met zijn knie, Laurens Sweeck is ziek. Van der Poel was zo de uitgesproken favoriet in de cross die de naam van zijn vader draagt.

De Nederlandse kampioen nam resoluut de leiding in de eerste ronde, maar grote verschillen bleven aanvankelijk uit op het razendsnelle parcours. Na een prik van Venturini gooide Van der Poel zijn kaarten op tafel, maar hij raakte niet weg. Van der Haar nam over en achter hem viel het stil.

Terwijl Van der Haar er alleen vandoorging, zakte Van der Poel verder weg. De Nederlander had een slechte dag en strandde uiteindelijk op de 24e plaats, op meer dan 2 minuten. Een week voor het WK is dat een resultaat dat hij kan missen als kiespijn.

Van der Haar reed intussen seconde na seconde verder weg en had aan de streep uiteindelijk 44 seconden voorsprong. De Nederlander stond eind vorig jaar een paar weken aan de kant met een spierscheuring, maar lijkt net op tijd weer in vorm voor het WK. Gisteren won hij ook al in Rucphen.

In de achtervolging werd er vooral naar elkaar gekeken. Venturini wilde wel naar Van der Haar toe, maar Meeusen, Van Kessel en Aernouts speelden het ploegenspel voortreffelijk. Meeusen en Van Kessel (foto) draaiden de Fransman en Pauwels in de laatste rechte lijn nog een loer en gingen met de tweede en derde podiumplaatsen aan de haal.

Pauwels verzekerde zich wel van de 2e plaats in de Wereldbeker, achter Van Aert. Meeusen eindigde op de 3e plaats in dat klassement.

Van der Haar: "Mijn doel op het WK is top vijf"

 • Lars Van der Haar: Mijn terugkeer gaat sneller dan verhoopt. Het was atypisch, maar het is wel leuk. Van der Poel trok vol door en er was een gat. Het was alles of niets, maar ik kwam erbij. Daarna viel hij stil en wou ik hem helpen, maar toen dacht hij waarschijnlijk dat het goed was en hield hij zijn benen stil. Ik kreeg een aantal seconden cadeau. Hij heeft gewoon hard getraind en was vandaag wat minder, dat maakt niet uit. Het WK? Mijn doel is top vijf.
 • Tom Meeusen: "Nu zijn de belangrijkste weken bezig en ik sta er. Ik moet gebruik maken van de weersomstandigheden en het moment. Ik heb er vertrouwen in. Volgende week zit ik in het kamp van Wout van Aert, ik denk dat ik hem zeker kan helpen. Ik heb vandaag kunnen laten zien wat ik tactisch waard ben."

Vos wint haar 3e WB-wedstrijd op een rij, De Jong valt uit

Bij de vrouwen schoot wereldkampioene Thalita de Jong het snelste uit de startblokken, maar lang duurde haar wedstrijd niet. Ze kwam hard ten val op haar knie en wierp de handdoek in de ring. Intussen ontstond er een kopgroep met Cant, Nash, Brand en Vos.

Even voorbij halfweg achtte Vos haar moment gekomen. Ze lanceerde een aanval en zette Cant en Brand meteen op 5 seconden. Niemand zag de Nederlandse nog terug, Vos won haar 3e WB-wedstrijd op een rij. Brand ging aan de haal met de 2e plaats, de jonge Annemarie Worst maakte het Nederlandse podium compleet.

Sanne Cant werd 4e, maar dat volstond om over Nash naar de 2e plaats te springen in de eindstand van de Wereldbeker. Sophie de Boer was al zeker van de eindzege.

Wedstrijdverloop

 1. 16:04 Einde
 2. 16:03 Van der Haar wint, Meeusen en Van Kessel op het podium Onder luid applaus bereikt Lars van der Haar de aankomst. Een dag na Rucphen wint hij ook in Hoogerheide. Meeusen en Van Kessel schudden Venturini en Pauwels af in de laatste rechte lijn. Telenet-Fidea bezet zo het volledige podium. Mathieu Van der Poel bolt over de streep als 24e op 2'14".
 3. 16:01 Van der Haar weet dat het binnen is en balt zijn vuist al. Venturini legt er in de achtergrond de pees op.
 4. 16:01 Iedereen wil op het podium blijkbaar. Paul Herygers over het gepoker
 5. 16:00 Telenet-Fidea bezet het volledige podium in Hoogerheide
 6. 15:58 Bij de achtervolgers zetten Van der Haars ploegmaats zich in blok achter Venturini. Er wordt hier en daar wat gepokerd. Merlier schuift weg in een bocht.
 7. 15:57 Laatste ronde voor Van der Haar, de chronometer geeft 55 seconden voorsprong aan.
 8. 15:56 Van der Haar is afgelopen week samen met Nys gaan trainen in Lichtaart.
 9. 15:53 Terwijl Van der Haar de overwinning kan ruiken, is achter hem de strijd om de 2e plaats volop aan de gang. Merlier probeert de anderen af te schudden.
 10. 15:51 Nog 2 ronden voor Van der Haar. Zijn voorsprong klimt naar 50 seconden. Achter de rug van Meeusen, Van Kessel en Venturini recht Merlier zijn rug.
 11. 15:50 Het draait heel goed uit. Ik had dat eigenlijk niet verwacht in januari, maar in februari. Sven Nys (ploegleider van Van der Haar)
 12. 15:49 De mensen in de materiaalpost beleven een rustige dag. Het parcours ligt er kurkdroog bij, dus wisselt bijna niemand van fiets.
 13. 15:48
 14. 15:43 Venturini, Van Kessel en Merlier hebben zich losgerukt uit de achtervolgende groep. Ook Chainel en Meeusen willen naar voren.
 15. 15:40 Van der Poel in het pelotonnetje Mathieu van der Poel heeft diep in het pelotonnetje postgevat en ziet 16 renners voor zich uit rijden. Venturini blijft zich roeren in de achtervolging, maar hij is de enige.
 16. 15:39 We hebben één kroonjuweel vooraan en voor de rest een peloton. Vreemde cross! Michel Wuyts
 17. 15:37 In de achtervolging wordt er vooral naar elkaar gekeken. Daardoor loopt de voorsprong van Van der Haar op tot 33 tellen.
 18. 15:35 Van der Haar stond rond de jaarwisseling een paar weken aan de kant met een spierscheuring, maar lijkt nu net op tijd weer in vorm voor het WK. Gisteren won de vinnige Nederlander in Rucphen, voor Aernouts.
 19. 15:34
 20. 15:30 Van der Poel zakt halfweg de wedstrijd wat verder terug en wordt voorbijgereden door onder meer Vermeersch en Merlier. Rijdt hij op reserve of loopt het niet zoals hij wil?
 21. 15:29 Van der Haar solo Van der Haar slaat een kloofje op de rest. Zijn ploegmaat Meeusen en zijn landgenoot Van der Poel laten Venturini het werk opknappen.
 22. 15:29 Van der Haar rijdt weg van Van der Poel en co
 23. 15:29
 24. 15:26 Van der Haar perst er een sprintje uit en komt in de aankomststrook aansluiten bij Van der Poel en Venturini. Ook Meeusen haakt zijn wagonnetje aan.
 25. 15:25 Hij is eraan begonnen! Michel Wuyts
 26. 15:24 Van der Poel zet zich op kop Van der Poel heeft zich op kop gezet en wipt moeiteloos over het beekje. Ook op de trap, nochtans niet zijn favoriete hindernis, zet hij de rest onder druk.
 27. 15:22 Door de versnelling van Venturini ontstaan er toch hier en daar wat scheurtjes. Van der Poel volgt in het spoor van de Franse kampioen, ook Aernouts en Boros gaan nog vlot mee. Vermeersch probeert de sprong te maken, net als Soete, Van der Haar en Meeusen.
 28. 15:22
 29. 15:21 Alweer een valpartij: David van der Poel is het slachtoffer
 30. 15:18 Versnelling Venturini Op het einde van de 3e ronde geeft Venturini er een lap op. Van der Poel, die het in de voorbije ronde allemaal bekeek vanop de 5e plaats, reageert meteen.
 31. 15:16 Hoe ver komt Van der Haar? Wordt hij nog een factor volgende week? Michel Wuyts
 32. 15:14 Ook na 2 ronden blijft de kopgroep omvangrijk. Michael Vanthourenhout, Merlier, Meeusen, Aernouts, Boros, Mathieu Van der Poel, Pauwels, Van der Haar, Venturini, Wildhaber en Chainel zitten in elkaars wiel. Vermeersch ment een 2e groepje op een handvol seconden.
 33. 15:14
 34. 15:11 Schuiver van Dieter Vanthourenhout Dieter Vanthourenhout maakt kennis met de ondergrond van Hoogerheide. Op diezelfde plaats gingen bij de vrouwen Lechner en Nash er al bij liggen.
 35. 15:08 Van der Poel heeft zich intussen op de 5e plek genesteld. Vanthourenhout, Aernouts, Boros en Pauwels rijden voor hem uit.
 36. 15:08 Van Kessel valt en ziet heel wat volk voorbij rijden
 37. 15:07 Na de eerste ronde is er nog een omvangrijke groep bij elkaar. Corné van Kessel komt ten val in een bocht en ziet heel wat volk voorbijrijden.
 38. 15:06 Wildhaber schuift voorbij Van der Poel naar de leiding. Ook Venturini, die gisteren samen met Michael Vanthourenhout ten val kwam in de Kasteelcross, is opgeschoven.
 39. 15:06
 40. 15:02 Van der Poel weigert de koppositie af te geven. Meeusen zit in zijn wiel, gevolgd door Van Kessel, Merlier en Wildhaber.
 41. 15:00 In de achtergrond gaat Hyde tegen de vlakte. Hij houdt een paar renners op, maar iedereen springt meteen weer op de fiets.
 42. 15:00 Start! De lichten springen op groen, de renners stuiven weg. Van der Poel aarzelt niet en neemt meteen de kop.
 43. 15:00 Wedstrijd
 44. 14:55 De renners staan klaar aan de start. Terwijl het parcours in Hoogerheide vorig jaar een grote modderpoel was, ligt het er nu bevroren en razendsnel bij.
 45. 14:49 Ik blijf positief ingesteld en zie het allemaal goed komen. Bondscoach Rudy De Bie over de knie van Wout van Aert
 46. 14:46 Ik heb goed kunnen trainen in Spanje. Ik heb alles kunnen doen wat ik wou doen. Maar ik had wel wat spijt toen ik het parcours in Fiuggi zag. Mathieu van der Poel
 47. 14:45 Onze livestream loopt opnieuw. Geniet mee van de afsluitende WB-wedstrijd bij de mannen.
 48. 14:39 Het podium van de Wereldbeker:
 49. 14:31 Retro: Van der Poel domineert in 2016 Vorig jaar stond er in Hoogerheide geen maat op Mathieu van der Poel. Hij startte als een pijl uit een boog en niemand zag hem nog terug. Van Aert werd tweede op 48 seconden. Bekijk hieronder nog eens de samenvatting van die wedstrijd.
 50. 14:30 2016: Van der Poel wint generale repetitie voor het WK in Hoogerheide
 51. 14:29 Terwijl u op Eén een samenvatting voorgeschoteld krijgt van de volleybal-topper tussen Maaseik en Roeselare, gaan we er eventjes uit met onze livestream. Over een kwartiertje zijn we opnieuw van de partij, met de veldrit bij de mannen.
 52. 14:25 Ik voelde me de voorbije weken al goed, maar het is goed om zo'n wedstrijd te rijden als laatste voorbereiding op het WK. Marianne Vos
 53. 14:17 Vos wint, volledig Nederlands podium Vos perst er nog een sprintje uit, maar de zege is binnen. Brand wordt 2e, Worst maakt het Nederlandse feestje compleet. Cant valt naast het podium, maar springt wel over Nash naar de 2e plaats in de eindstand van de Wereldbeker. De Boer was vorige week al zeker van de eindzege.
 54. 14:17 Marianne Vos is de beste in Hoogerheide
 55. 14:15 Cant vecht zich op karakter naar Brand en de 2e plaats toe. Worst volgt de Belgische kampioene en neemt zelfs over.
 56. 14:13 Vos lijkt op weg naar een nieuwe overwinning in de Wereldbeker. Brand probeert intussen Cant en haar andere gezellen overboord te gooien in de strijd om de 2e plaats.
 57. 14:11 Laatste ronde Vos duikt op kop de laatste ronde in. Cant, Brand, De Boer, Verdonschot en Worst volgen op 20 seconden.
 58. 14:09 De Jong naar het ziekenhuis Sporza-journalist Maarten Vangramberen heeft zijn oor te luisteren gelegd in het Nederlandse kamp. Thalita de Jong heeft na haar val vooral last van haar knie en is naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.
 59. 14:08 Vos valt aan en is alleen
 60. 14:07 Na haar tuimelperte is Nash teruggevallen naar de 13e plaats. Dat is goed nieuws voor Cant, die zo nog altijd kans maakt op de 2e plaats in de eindstand van de Wereldbeker.
 61. 14:05 Aanval Vos Vos bekeek het de afgelopen ronde eerder vanop de tweede rij, maar nu acht ze het moment gekomen voor een nieuwe aanval. Ze slaat meteen een gat van een 5-tal seconden op Cant en Brand.
 62. 14:05

  Synchroon #hoogerheide #veldrijden #trap #treden #vrouwen

  Een foto die is geplaatst door chrisvandegoor (@christophe.vandegoor) op

 63. 14:03 Cant en Vos drukken het tempo, waardoor Brand en Worst dichterbij sluipen. Ook Verdonschot en De Boer komen aansluiten.
 64. 14:00 Cant is los na een valpartij vlak achter haar
 65. 13:59 Lechner en Nash schuiven weg De ondergrond ligt er glad bij. Lechner schuift onderuit en krijgt Nash pardoes over zich heen. Cant ontsnapt en heeft plots een kleine voorsprong op Vos, die wel werd opgehouden.
 66. 13:58 Vos, Nash, Lechner, Cant en Brand hebben een kloofje van 5 seconden op een groepje met Van Loy, Verdonschot, De Boer, Compton en Majerus. Cant zet zich nu op kop, Lechner heeft zich in haar wiel genesteld.
 67. 13:55 De sturen krijgen het hard te verduren. Maarten Vangramberen
 68. 13:52 Ook Lechner en Compton staan op het punt de aansluiting te maken, maar worden opgehouden door Brand die in de problemen komt in een bocht en van de fiets moet.
 69. 13:49 Vos heeft een probleem met haar fiets en moet een bezoekje brengen aan de materiaalpost. Daardoor grijpt Nash haar bij de lurven, ook Cant en Brand zijn op komst.
 70. 13:46 Cant, Brand en Nash proberen Vos in het vizier te houden, maar de Nederlandse glipt meter na meter verder weg. Achter hen schuiven Van Loy en Majerus onderuit, zonder erg.
 71. 13:44 De koers wacht op niemand en dat doet ook Marianne Vos niet. Al vroeg in de 2e ronde slaat ze een kloofje, Cant en Nash zijn de eerste achtervolgers op een drietal seconden.
 72. 13:43 Exit De Jong De Jong gooit de handdoek in de ring en kruipt over de omheining. Een domper voor de Nederlandse, die niet ver van het parcours opgroeide en die volgend weekend haar wereldtitel wil verlengen. Komt dat WK in het gedrang?
 73. 13:43
 74. 13:42 Wereldkampioene De Jong komt ten val en moet opgeven
 75. 13:39 Wereldkampioene De Jong smakt tegen de vlakte. Ze kruipt langzaam overeind terwijl het hele pak haar voorbijrijdt.
 76. 13:36 Start! De vrouwen snellen weg. De Jong zet zich meteen op kop, voor Lechner, Majerus en Vos. De Boer, Van Loy, Nash en Cant volgen in hun zog.
 77. 13:35 Vrouwen
 78. 13:28 De wereldkampioene rijdt een thuiswedstrijd:
 79. 13:26 Ook opnieuw van de partij bij de vrouwen: Helen Wyman. De Britse kwam samen met haar landgenote Nikki Brammeier zwaar ten val op het Europees kampioenschap en stond 2 maanden aan de kant met een gebroken sleutelbeen.
 80. 13:10 Toppers bij de vrouwen Over 20 minuten duiken de vrouwen het veld in. Met onder meer Cant, Van Loy, Verschueren, De Boer, Vos en De Jong wordt het een strijd met de grote namen. Spanning in het klassement is er wel niet meer. Sophie de Boer verzekerde zich immers vorige week in Fiuggi van de eindzege in de Wereldbeker.
 81. 13:07 Europees kampioen Hermans moet genoegen nemen met de 2e plaats in de eindstand:
 82. 12:14 Nieuwenhuis is de dag- en eindwinnaar Ook de beloften hebben hun WB-wedstrijd achter de rug. Joris Nieuwenhuis ging met de bloemen aan de haal, voor Clement Russo en Thijs Aerts. Nieuwenhuis heeft ook de eindzege in de Wereldbeker op zak.
 83. 11:54 Rechtstreeks op Eén en onze livestream U hoeft vanmiddag geen pedaalslag te missen. Meteen na het journaal en het weerbericht begint de uitzending op Eén en onze livestream. Zo zit u op de eerste rij voor de laatste WB-manche van het seizoen.
 84. 11:51 4e plaats van Sweeck staat op het spel Dat Laurens Sweeck afzegt voor de veldrit in Hoogerheide, komt niet helemaal als een verrassing. Gisteren in Zonnebeke maakte hij immers al een bleke indruk, al zei hij zelf achteraf dat hij zich toch wat gespaard had. Door die afzegging verliest Sweeck zijn 4e plaats in de tussenstand mogelijk nog aan Michael Vanthourenhout, die 17 punten minder heeft.
 85. 11:17
 86. 11:09 Pidcock wint in Hoogerheide, Vandebosch steekt de Wereldbeker op zak Bij de junioren was de overwinning in Hoogerheide voor Europees kampioen Tom Pidcock. De Brit ging zijn landgenoot Ben Turner en de Belg Timo Kielich vooraf. Toon Vandebosch kroonde zich tot eindwinnaar in de Wereldbeker, voor Antoine Benoist en Tom Pidcock.
 87. 10:00 Ook Sweeck haakt af De WK-koorts lijkt nu echt wel in het land. Ook Laurens Sweeck laat de cross in Hoogerheide schieten door ziekte.
 88. 10:00
 89. 10:00 Het regent afzeggingen voor de slotmanche van de Wereldbeker
 90. 10:00 Van Aert past voor Hoogerheide: "Ontsteking is nog niet weg"
 91. 09:59 Wereldbeker Hoogerheide In Hoogerheide wordt vandaag de laatste Wereldbeker-cross van het seizoen afgewerkt. Wie juicht een week voor het WK in Luxemburg? Volg het vandaag allemaal op deze pagina.
 92. 09:58 Vooraf
profiel
Uitslag

Uitslag

1. Lars van der Haar (Ned) in 1u03'32"
2. Tom Meeusen 44" 
3. Corné van Kessel (Ned) 45"
4. Clément Venturini (Fra) 47"
5. Kevin Pauwels z.t. 
6. Tim Merlier 51" 
7. Gianni Vermeersch 53" 
8. Marcel Meisen (Dui) 54" 
9. Jim Aernouts  
10. Philipp Walsleben (Dui)   
11. Marcel Wildhaber (Zwi) 55"
12. Michael Boros (Tsj) 56"
13. Stan Godrie (Ned) 57"
14. Steve Chainel (Fra) 58"
15. Simon Zahner (Zwi) 59"
16. Vincent Bastaens 1'01"
17. Marek Konwa (Pol) 1'02"
18. Daan Soete 1'09"
19. Diether Sweeck 1'21"
20. Jan Nesvadba (Tsj) 1'31"
21. Klaas Vantornout 1'43"
22. Tomas Paprstka (Tsj) 1'51"
23. Michael Vanthourenhout 2'12"
24. Mathieu van der Poel (Ned) 2'14"
25. David van der Poel (Ned) 2'19"
26. Twan van den Brand (Ned)  
27. Stephen Hyde (VS)  
28. Matthieu Boulo (Fra) 2'20"
29. Dieter Vanthourenhout 2'22"
30. Kevin Suarez Fernandez (Spa) 2'24"
klassement
1. Wout van Aert 530 punten 
2. Kevin Pauwels 474
3. Tom Meeusen 447
4. Michael Vanthourenhout 384
5. Laurens Sweeck 373
6. Corné van Kessel (Ned) 345
7. Tim Merlier 344
8. Mathieu van der Poel (Ned) 304
9. Toon Aerts 301
10. Marcel Meisen (Dui) 297