Refresh


home : Voetbal : Jupiler Pro League : Speeldag 3


Charleroi smeert Anderlecht eerste competitienederlaag aan en leidt samen met Club

Charleroi blijft foutloos met 9 op 9.

zo 13/08/2017 - 19:52 Anderlecht heeft zijn eerste competitienederlaag geleden: 2-0 bij Charleroi. Baby en Benavente scoorden na de rust elk een pareltje. Charleroi komt naast Club op kop met 9 op 9, Anderlecht heeft 4 op 9.

Charleroi 2
Baby 55'
Benavente 90+3'
Anderlecht 0

einde

Charleroi - Anderlecht kort samengevat

 • Sleutelmoment: Pas na een uur en bij een achterstand gooit Weiler Onyekuru en Stanciu in de strijd. Het evenwicht bij Anderlecht is na die dubbele wissel zoek en uiteindelijk slikt de kampioen nog de 2-0.
 • Man van de Match: Amara Baby hinkelt soms over het veld als een pasgeboren veulentje, maar de onvermoeibare Senegalees knapt wel een heleboel werk op. Zijn goal zette Charleroi bovendien op weg naar de zege.
 • Opvallend: Charleroi is niet de favoriete tegenstander van Anderlecht. De Henegouwers waren vorig seizoen in de play-offs de laatste ploeg die van paars-wit wist te winnen. Toen gebeurde dat in het Astridpark.

Bekijk de doelpunten uit Charleroi-Anderlecht (2-0)

Slaapverwekkende eerste helft

Ondanks de verzuchtingen van de supporters hield Weiler met Onyekuru zijn uitblinker van vorige week op de bank en koos hij vooral voor defensieve zekerheid. Dat was uiteraard ook het strijdplan van het Charleroi van Mazzu en dus kregen we een fysieke slag in de openingsfase.

Anderlecht hield er een paar blauwe plekken aan over, maar mocht uiteindelijk zachtjes opschuiven van Charleroi. Een kopbal van Hanni tegen de buitenkant van de paal en een gekraakt schot van Teodorczyk waren het beste wat de kampioen klaarspeelde, want Charleroi ving alles vakkundig op.

De wedstrijd kabbelde naar de rust met nauwelijks nog momenten die het vermelden waard waren. Diandy en Trebel wisselden makke schotjes van buiten de zestien uit. De gekrulde vrije schop van Rezaei kwam nog het dichtst in de buurt bij het doel.

Klungelige Baby loopt ploegmaat aan en botst met Kara

Baby en Benavente sabelen Anderlecht neer

De tweede helft bracht aanvankelijk beterschap, maar de opflakkering van Anderlecht was even rap voorbij. Toen viel er plots een bom uit de lucht. Baby joeg de bal snoeihard in de kruising voorbij een verbaasde Sels en zette de bezoekers zo met de rug tegen de muur.

Weiler stuurde Onyekuru en Stanciu de wei op, maar die wissel bracht niet meteen zoden aan de dijk. Het was immers Charleroi dat druk uitoefende en paars-wit moest enkele hachelijke standjes voor de neus van Sels overleven. Een voorzet van Stanciu en een halfslachtige poging van Teo, het was allemaal veel te weinig voor een krasselende kampioen.

Penneteau moest zich één keer echt onderscheiden op een kopstoot van Onyekuru, maar het was Charleroi dat aan het langste eind zou trekken. Een vermoeide Baby liet na om de trekker over te halen, de fris ingevallen Benavente niet. De Peruaan flaneerde langs een rij verdedigers en schoof de 2-0 in het net.

Sven Kums is niet zo blij na zijn wissel

Weiler: "Zijn nog veel zaken die beter moeten"

 • René Weiler (trainer Anderlecht): "Dit is een teleurstelling. Dat is duidelijk. We hebben wel de bal, maar we doen er te weinig mee. We creëren geen kansen. Na drie matchen hebben we nog maar 1 goal, dat is niet genoeg; Defensief is het niet slecht, maar ik heb nog heel veel dingen gezien die beter moeten. Het is nog maar het begin van het seizoen, maar we staan zeker nog niet zo ver als we zouden willen."
 • Sven Kums: "Voor de goal van Charleroi was er weinig aan de hand. We hadden overwicht en hadden de bal, maar creëerden te weinig kansen. We raken tot aan de zestien, maar niet verder. Dat is ons probleem de afgelopen weken. We zijn te slordig voor doel en dat zal snel moeten verbeteren. Mijn wissel? Ik had het team nog graag geholpen, maar het was de keuze van de trainer."

Lukebakio: "Veel vertrouwen op dit moment"

Dodi Lukebakio versloeg "zijn" Anderlecht. "Dit is natuurlijk een heel goed gevoel. We hebben de drie punten gehaald en als we elke wedstrijd zo blijven lopen..."

"Er is veel vertrouwen. We wilden niet stoppen bij 6 op 6, maar zoveel mogelijk punten pakken. Op dit moment lukt alles goed", klonk het bij de jonge flankspeler van Charleroi.

Er was ook nog lof voor de coach. "Mazzu is een coach die zijn spelers pusht en ze motivatie geeft. Hij staat dicht bij de groep en dat helpt ons ook op het veld."

Wedstrijdverloop

 1. 19:52 Einde
 2. 19:51 Teodroczyk mag het uitleggen aan de fans.
 3. 19:51 Dolle vreugde bij trainer Mazzu na de 2-0.
 4. 90+4' geelCristian Benavente
 5. 90+4' Einde Charleroi haalt het dankzij pareltjes van Baby en Benavente van een futloos Anderlecht en staat naast Club Brugge aan de leiding.
 6. 19:51
 7. 90+3' Heerlijk van Benavente! Cristian Benavente rolt in z'n eentje zowat de hele verdediging van Anderlecht op. De handige Peruaan schuift als klap op de vuurpijl de bal ook nog voorbij Sels en stort Mambourg in het delirium. doelpuntCristian Benavente 2 -0
 8. 90+1' Bij Charleroi spelen ze een overtalsituatie slecht uit. Zo blijft het toch nog even spannend in het Stade du Pays de Charleroi.
 9. 89' vervDodi Lukebakio vervMamadou Fall
 10. 88' Een poging van invaller Bedia vliegt tegen het achterwerk van Kara. Sels moet zich naar de andere kant van zijn doel reppen om de Brusselse hoop levend te houden.
 11. 87' geelAlexandru Chipciu
 12. 86' De kleine Benavente houdt dapper vol en zet Baby op weg naar doel. Die voelt de krampen in zijn kuiten en schiet gejaagd naast.
 13. 85' Redding van Penneteau Eindelijk versiert Anderlecht een kans die naam waardig. Onyekuru duikt vanuit het niets op voor doel om te koppen, Penneteau heeft een gepaste reactie klaar.
 14. 85' vervDavid Pollet vervChris Bedia
 15. 82' vervKaveh Rezaei vervCristian Benavente
 16. 82' Lukasz Teodorczyk blijft zich uitputten, maar het wil de Pool maar niet lukken. Na een nochtans fijne dribbel geraakt hij niet voorbij doelman Penneteau.
 17. 79' vervAdrien Trebel vervMassimo Bruno
 18. 79' De vrije trap van Lukebakio vindt een weg door de paarse muur, maar verliest zoveel snelheid dat Sels eenvoudig kan oprapen.
 19. 78' Spajic moet echt gaan uitkijken, nu met een haakfoutje op Lukebakio. Peter Vandenbempt
 20. 76' Beuk van Spajic Uros Spajic moet opletten dat hij niet tegen een tweede kaart aanloopt. Hij loopt tegen Lukebakio aan en mag blij zijn dat Van Driessche het niet heeft opgemerkt.
 21. 73' Met nog een dik kwartier op de klok mag Anderlecht zoetjesaan wakker worden. Onyekuru heeft voorlopig ook niks kunnen tonen.
 22. 71' Stanciu draait en keert en kan nog een dreigende voorzet afleveren. Hanni vertrekt te laat om hem voorbij Penneteau te werken.
 23. 69' Lang niet alles wat Baby aanraakt, verandert in goud. De klunzige Senegalees struikelt wanneer hij Pollet kruist en kegelt zijn landgenoot Kara omver.
 24. 67' De bezoekers overleven een reeks hete standjes voor hun eigen doel. Sels zit er een keer flagrant naast, maar lost het zelf op.
 25. 65' Malaise bij Anderlecht De dubbele wissel betaalt zich voorlopig niet uit. Charleroi komt er zelfs uit op de tegenaanval, maar Lukebakio twijfelt om de trekker over te halen.
 26. 63' geelUroš Spajic
 27. 63' vervSven Kums vervNicolae Stanciu
 28. 63' De frustratie groeit bij Anderlecht. Spajic springt als een dolleman in de rug van Rezaei en is verbolgen dat hij daarvoor geel krijgt.
 29. 62' vervDennis Appiah vervHenry Onyekuru
 30. 60' Henry Onyekuru staat, net als Stanciu, klaar om een slap Anderlecht uit de puree te trekken. Niks te vroeg, als u het ons vraagt.
 31. 59' De sfeer zit er goed in op Mambourg. Stel je maar eens voor, 9 op 9... Peter Vandenbempt
 32. 57' Charleroi flikt het toch maar weer mooi. Het doelpunt zet de ploeg onder stroom en Nurio Fortuna dwingt een hoekschop af.
 33. 19:13 Kan Charleroi de kampioen kloppen?
 34. 19:13 Amara Baby knalt de 1-0 in doel.
 35. 19:12
 36. 55' Yeah Baby! Eindelijk hebben we een hoogtepunt, en wat voor een! Amara Baby vuurt van even buiten de zestien een fameuze kanonskogel af en die suist voorbij Sels in de winkelhaak. Pats! doelpuntAmara Baby 1 -0
 37. 54' Het is een heel korte opflakkering gebleken bij Anderlecht. Charleroi deelt in de malaise en krijgt evenmin iets voor mekaar.
 38. 51' Chipciu blinkt uit in werklust, maar is geen fijnbesnaarde voetballer. De Roemeense rechterflank verstuurt een verschrikkelijke voorzet.
 39. 48' Beetje beterschap Kums en Chipciu sluipen met een handigheidje weg van hun bewakers en zo ontstaat er wat ruimte. Teodorczyk kan de bal voor doel leggen, maar Martos zit ertussen.
 40. 47' Teodorczyk doet zijn stinkende best om uit het dal te klauteren. Hij bezorgt Nicolas Penneteau een klusje met een hobbelend schot.
 41. 46' Is iemand in staat om een versnelling te brengen, of strompelen we naar de tweede droge 0-0 van Anderlecht in drie speeldagen?
 42. 19:02 Start tweede helft
 43. 18:50
 44. 18:46 Rust
 45. 45+1' Rust Na een harde, maar vooral saaie eerste helft staan de logische 0-0 cijfers op het bord. Anderlecht en Charleroi stellen teleur.
 46. 43' Het blijft behelpen voor Anderlecht. Peter Vandenbempt
 47. 41' Banaan van Rezaei! Na een beenveeg van Trebel krijgt Charleroi een leuke vrijschop. Kaveh Rezaei krult hem akelig dicht over de korte winkelhaak.
 48. 39' Tijdens een lang uitgesponnen aanval van Anderlecht moet Charleroi even pompen. De voorzet laat te wensen over en Penneteau pakt.
 49. 18:38 Beide ploegen komen moeilijk aan kansen toe.
 50. 36' Teodorczyk botst tegen Penneteau aan in de kleine rechthoek en bezeert zich bij het neerkomen. Uiteindelijk lijkt het allemaal best mee te vallen.
 51. 33' De thuisploeg komt toch eens piepen met een schotje van Diandy. Aan de overzijde doet Trebel hetzelfde, het levert allemaal niks op.
 52. 31' Geen ruimte, geen kansen Wedstrijden van Charleroi tegen een topclub zijn zelden aangenaam om te bekijken. Ook vanavond zetten de Henegouwers alles muurvast en wachten ze hun moment af.
 53. 28' Heeft Weiler dan toch gelijk? Er zijn immers tekenen van beterschap te merken bij Teodorczyk, die nu redelijk strak kan koppen.
 54. 27' Charleroi doet het op de gekende manier en laat Anderlecht het spel maken. Peter Vandenbempt
 55. 18:26
 56. 25' In zijn drang om zich te tonen aan zijn moederclub wordt Dodi Lukebakio overmoedig. Vanaf dertig meter schiet hij kansloos naast.
 57. 23' Anderlecht is de ploeg die het vaakst de aanval zoekt, maar om doelkansen af te dwingen heeft het de hulp van Charleroi nodig.
 58. 20' Bijna Teo! Dessoleil legt een voorzet panklaar voor Teodorczyk, maar zet zijn slippertje recht met een dapper blok. Teo moet nog wat langer wachten op de bevrijding.
 59. 20' geelAdrien Trebel
 60. 19' Rezaei is nog niet helemaal vertrouwd met het systeem van Mazzu. De spits uit Iran loopt wat verloren en staat dit keer buitenspel.
 61. 17' Rezaei wil zich op een botsende bal storten, maar blijft met zijn veter hangen achter de schoen van Teodorczyk. Rare fase in de zestien van de bezoekers.
 62. 15' Aan inzet geen gebrek, maar het blijft voorlopig met een vergrootglas zoeken naar momenten van kwaliteit. Wie toont zijn kunnen?
 63. 18:14
 64. 13' Strafschop of niet? Van Driessche staat op het punt om te fluiten voor een drieste tussenkomst van Dessoleil, maar doet het niet. Wellicht terecht.
 65. 18:12 Lukebakio kopt de bal weg voor de neus van Trebel.
 66. 11' Chipciu vindt in twee tijden dan toch Appiah. Hanni moet zich bukken om de voorzet van de rechtsachter tegen de buitenkant van de paal te koppen.
 67. 10' In de eerste tien minuten zien we vooral een harde fysieke strijd. Die van Charleroi tonen zich iets bedrevener in het bikkelen en schuiven op richting Matz Sels.
 68. 8' Lukebakio houdt zich allerminst in om een losse bal te halen en botst met zijn knie tegen het hoofd van Sels, zonder zware gevolgen.
 69. 7' geelAmara Baby
 70. 7' Rustig, Baby! Amara Baby plant zijn studs in de voet van Kums en krijgt geel. Scheidsrechter Van Driessche vindt het wellicht te vroeg om de Senegalees weg te sturen.
 71. 5' Diandy schopt Dendoncker onhandig in zijn maag, maar met een uitgestoken hand en een glimlach is er snel verzoening.
 72. 3' Lukasz Teodorczyk kan zich alvast optrekken aan de statistieken. Hij maakte half mei in dit stadion zijn laatste twee goals en die leverden Anderlecht meteen ook de titel op.
 73. 1' Aftrap Daar gaan we! Schuifelt Anderlecht naar een nieuwe zege, of is het toch thuisploeg Charleroi die haar perfecte rapport behoudt?
 74. 18:00 Start eerste helft
 75. 17:40 Geschiedenis Charleroi wacht al vijf jaar op een thuiszege tegen Anderlecht. Vorig seizoen kwam Anderlecht zelfs twee keer winnen op Mambourg. In wat we nog het best kunnen omschrijven als een soort van omgekeerde Mazzu Time maakte de kampioen telkens het verschil met twee goals in het slotkwartier.
 76. 17:30 De fans kunnen de keuzes van Weiler niet echt smaken...
 77. 17:25 Opstelling Charleroi We merken twee opvallende nieuwe namen op in de elf van Mazzu. Ilaimaharitra mag op de plek van Hendrickx debuteren op het middenveld en Rezaei krijgt in de spits dan weer zijn eerste basisplaats. Verder is het bij Charleroi uitkijken naar wat de van Anderlecht gehuurde Lukebakio vandaag klaarspeelt.
 78. 17:20
 79. 17:15 Opstelling Anderlecht Ondanks de sterke prestatie van Onyekuru tegen Oostende verdwijnt de Nigeriaan opnieuw naar de bank van Anderlecht. Teodorczyk, de Pool op de dool, krijgt in Charleroi van Weiler de kans om eindelijk zijn vorm terug te vinden. Trebel is de enige nieuwe naam in vergelijking met de zege tegen Oostende.
 80. 17:10
 81. 17:05 Vooraf Charleroi kan na twee speeldagen een perfect rapport voorleggen en hoopt straks naast Club Brugge op kop van het klassement te prijken. Dan zal het tegen straks toch een trend moeten breken, want de voorbije vijf jaar kon het op Mambourg niet winnen van Anderlecht. De kampioen is evenwel nog niet onder stoom als we de stroeve wedstrijden tegen Antwerp en Oostende bekijken. Om 18u00 beginnen we eraan.
 82. 17:00 Vooraf
 83. Opstelling Anderlecht Matz Sels, Dennis Appiah, Kara Mbodji, Uroš Spajic, Ivan Obradovic, Alexandru Chipciu, Sven Kums, Adrien Trebel, Leander Dendoncker, Sofiane Hanni, Lukasz Teodorczyk
 84. Opstelling Charleroi Nicolas Penneteau, Francisco Martos, Stergos Marinos, Dorian Dessoleil, Núrio, Christophe Diandy, Amara Baby, Marco Ilaimaharitra, Dodi Lukebakio, Kaveh Rezaei, David Pollet
opstelling
Charleroi
1 Nicolas Penneteau
8 Francisco Martos
17 Stergos Marinos
24 Dorian Dessoleil
25 Núrio
13 Christophe Diandy
18 Amara Baby
26 Marco Ilaimaharitra
46 Dodi Lukebakio
9 Kaveh Rezaei
10 David Pollet
wisselspelers
14 Cristian Benavente
99 Chris Bedia
77 Mamadou Fall
5 Benjamin Boulenger
6 Gjoko Zajkov
28 Enes Saglik
35 Parfait Mandanda
trainer
Felice Mazzu
Anderlecht
1 Matz Sels
12 Dennis Appiah
4 Kara Mbodji
5 Uroš Spajic
37 Ivan Obradovic
11 Alexandru Chipciu
20 Sven Kums
25 Adrien Trebel
32 Leander Dendoncker
94 Sofiane Hanni
91 Lukasz Teodorczyk
wisselspelers
9 Henry Onyekuru
10 Nicolae Stanciu
17 Massimo Bruno
3 Olivier Deschacht
8 Pieter Gerkens
23 Frank Boeckx
24 Isaac Thelin
trainer
René Weiler