Refresh


home : Voetbal : Jupiler Pro League : Speeldag 3


AA Gent vergeet KV Mechelen uit te tellen en wordt daarvoor afgestraft

KV Mechelen sloeg vlak voor het einde toe tegen AA Gent.

za 12/08/2017 - 19:52 AA Gent heeft zijn eerste punt gesprokkeld in deze competitie. Achter de Kazerne leek het nochtans op weg naar de volle buit, maar Matthys dacht daar in de slotfase anders over. Met een fraaie knal wiste hij de 0-1 van Kalu uit.

KV Mechelen 1
Matthys 87'
AA Gent 1
Kalu 33'

einde

Mechelen - Gent kort samengevat

 • Sleutelmoment: Yuya Kubo krijgt tot tweemaal toe de kans om de wedstrijd te beslissen, maar de Japanner kopt eerst lachwekkend slecht en schiet daarna snoeihard tegen de paal. Dat zal heel AA Gent zich in het slot nog beklagen.
 • Man van de Match: Tim Matthys kwam na de rust in de ploeg bij Mechelen en maakte samen met Kawaya de flanken onveilig. Sleepte een punt uit de brand voor Mechelen en zorgde bijna nog voor een onverhoopte zege.
 • Opvallend: Voor het derde jaar op rij zorgen ex-Buffalo's ervoor dat Gent geen driepunter viert Achter de Kazerne. Vitas en Matthys (weer hij) hadden een voetje in de 2-0 van vorig seizoen en het jaar daarvoor.

Kalu zet Gent op voorsprong

Na de 0 op 6 en de ontnuchterende uitschakeling in Europa begon Gent scherp aan de wedstrijd. De bezoekers hadden veel overwicht, al kwamen ze niet veel verder dan wat halve kopkansen. Coulibaly en Andrijasevic moesten in de lucht hun meerdere erkennen in Cocalic.

Mechelen had wat tijd nodig om alles op een rijtje te zetten en stilaan lukte dat ook. Kalinic had alle moeite van de wereld om een zwabberende knal van Drazic uit zijn doelvlak te meppen. Claes mikte dan weer geschrokken over en Rits had te weinig tijd om vol uit te halen.

Daarna was het weer de beurt aan de bezoekers, die vooral de ruimte in de rug van de statische defensie van KVM opzochten. Kubo dook er een keertje in om te scoren, maar werd afgevlagd wegens buitenspel. Na een flauwe inworp van Rherras was het wel raak voor Gent. Coulibaly deed het vuile werk en wipte de bal voor doel, waar Kalu hem tegen het net frommelde.

Gent fleurde helemaal op en ging beter voetballen. Dat leverde enkele kansen op om de kloof uit te diepen, maar Kubo joeg vanuit een scherpe hoek over en Andrijasevic knikte op Coosemans.

Matthys brengt Mechelen terug in het slot

De tweede helft stond aanvankelijk bol van de slordigheden. Mechelen voerde wel het hoge woord en was vastbesloten om iets aan zijn achterstand te doen. De pijnpunten van een onzeker Gent werden in het vierde kwartier geregeld blootgelegd.

Toch was het even wachten op kansen. Een omhaal van Croizet bleef in het pak hangen, waarna Drazic op de juiste plek stond voor de rebound. De Serviër ramde tegen de arm van Gigot, maar die zat stijf tegen zijn lichaam. Gent zag af, maar was plots akelig dicht bij de 0-2. Kubo trok zijn hoofd in terwijl hij maar tegen de voorzet van Kalu hoefde te blazen.

De wedstrijd golfde nu leuk heen en weer. Een weifelende Kalinic werd geregeld puik bijgestaan door zijn verdedigers, waardoor de Mechelse inspanningen niet beloond werden. Kubo had de 0-2 nog een keertje op zijn schoen, maar knalde ditmaal hard tegen de staak.

Gent leek met hangen en wurgen zijn eerste zege binnen te rijven, maar het venijn zat zoals wel vaker in de staart. Schoofs legde een vrije schop listig tot bij Matthys, die met een strakke schuiver de 1-1 op het bord zette. Diezelfde Matthys mikte in de toegevoegde tijd nog zelfzuchtig in het zijnet.

Vanhaezebrouck: "Onze beste match op KVM van voorbije 4 jaar"

Hein Vanhaezebrouck zag vooral een gebrek aan efficiëntie bij zijn ploeg. "We hadden een tweede en een derde doelpunt moeten maken en dan was de wedstrijd gespeeld. Als het 0-1 blijft, weet je dat er altijd iets kan mislopen."

"In de eerste helft scoorden we trouwens nog eens, maar blijkbaar was het buitenspel. Was het niet goed te zien? Misschien was de videoref aan het slapen. Of zijn er niet genoeg camera's? Dan is dat wel een probleem als er niet in elk stadion evenveel camera's hangen. Ach ja, defensief stonden we goed, offensief niet. De misser van Kubo? Hij nam de verkeerde beslissing. Anders was het altijd bingo."

Gent had gehoopt met een zege de kentering in te zetten. "Dat is nu ook gelukt. Dit was onze beste match op KV Mechelen van de voorbije vier jaar. We krijgen alleen het resultaat niet dat we verdienden. Net als vorige week. We hadden hier ook met 6 op 9 kunnen staan en dan waren we mee met de andere ploegen."

Ferrera: "Blij met gelijkmaker, maar misschien zat er meer in"

KV Mechelen moest voor de derde week op rij vrede nemen met een gelijkspel. "Ik sta hier voor de derde week op rij met gemengde gevoelens. Natuurlijk ben je blij als je in de slotfase nog de gelijkmaker scoort tegen AA Gent, maar als je alle kansen optelt, zat er misschien wel meer in."

"We moeten er wel mee leven. Ik heb ook veel goeie dingen gezien. De mentaliteit in de tweede helft was prachtig. Maar het zijn de details die het verschil maken. Drie op negen is geen ramp. Als je naar de ambities, de spelers en het budget kijkt van Standard en Gent, kan je tevreden zijn met een punt tegen die top 5-ploegen. Op verplaatsing pakken we dan ook een punt."

"We hadden hier kunnen staan met 0 op 9, maar ook met 9 op 9. Ik ben niet bezorgd, want de manier waarop zit goed."

Wedstrijdverloop

 1. 19:53 Einde
 2. 90+4' Einde Gent heeft zijn eerste punt gepakt, maar had tegen Mechelen meer gewild. In het slot maakte Matthys de 0-1 van Kalu ongedaan.
 3. 90+2' vervFranko Andrijaševic vervLouis Verstraete
 4. 90+1' Er komen drie minuten toegevoegde tijd. Vanhaezebrouck voert zijn laatste wissel door, want Andrijasevic heeft te veel pijn.
 5. 89' Gent moet nu opletten dat het niet helemaal instort. Die van KVM hebben bloed geroken en Matthys mikt een wenkende kans naast.
 6. 86' Slim van Mechelen! Een listige vrije trap brengt Matthys in een kansrijke positie. De ex-Buffalo stelt niet teleur en met een strak grondscherend schot brengt hij Mechelen langszij. Dit moet een mokerslag zijn voor Gent. doelpuntTim Matthys 1 -1
 7. 86' Ze zijn nerveus op de Gentse bank, want het is natuurlijk belangrijk. Peter Vandenbempt
 8. 84' geelEdin Cocalic
 9. 84' De frustraties lopen hoog op na een vermeende overtreding van Marcq. Cocalic maakt een duidelijke fout en keilt de bal dan wat kinderachtig weg.
 10. 82' Een weifelende Kalinic wordt vandaag puik bijgestaan. Gent brengt de tegenaanval op gang, maar Coulibaly is te lichtzinnig voor doel.
 11. 80' Schotje van Kalu KVM neemt natuurlijk ook meer risico's en geeft ruimtes weg. Kalu kan redelijk vrij inschieten, Coosemans gaat eenvoudig plat.
 12. 79' vervYuya Kubo vervMamadou Sylla
 13. 78' Zolang de marge slechts één doelpunt bedraagt, blijft het billen dichtknijpen voor Gent. Mechelen blijft het immers proberen en komt geregeld dreigen.
 14. 77' vervYohan Croizet vervNicklas Pedersen
 15. 76' Gent is nog niet zegezeker. Peter Vandenbempt
 16. 75' Dit doet Kubo een heel stuk beter. Hij krijgt vrije baan van de Mechelse defensie en haalt verwoestend uit, maar zijn vlam vliegt tegen de verste staak.
 17. 72' Invallers Matthys en Kawaya brengen alvast opwinding op de Mechelse flanken. Bij een hoekschop moet Kalinic geholpen worden.
 18. 69' geelElias Cobbaut
 19. 69' Leuke tweede helft Mechelen dringt aan, maar Gent heeft zijn antwoord nu wel klaar. Het is een open wedstrijd geworden en het is moeilijk om te voorspellen waar dit heen gaat.
 20. 66' Gent heeft een Mechelse storm overleefd en zoekt opnieuw de controle. Toch sluipt er weer twijfel in het elftal en kan de thuisploeg opnieuw komen opzetten.
 21. 65' vervBrecht Dejaegere vervBirger Verstraete
 22. 65' Er moet geknokt worden, dus gaat Vanhaezebrouck Verstraete brengen. Peter Vandenbempt
 23. 64' Een snelle dieptebal van Schoofs legt de zaak wijd open voor Cobbaut. Die probeert Drazic te bedienen, maar Gigot zit er nog bij.
 24. 62' vervAhmed El Messaoudi vervAndy Kawaya
 25. 62' Wat is Kubo hier van plan? De Japanner moet maar tegen de voorzet van Kalu blazen, maar mist de gigantische kans toch nog.
 26. 61' De krasselende Croizet komt eindelijk boven water. De Fransman wapent zijn schot, maar vuurt uiteindelijk enkele meters naast.
 27. 59' Pech voor Mechelen Een prachtige omhaal van Croizet sterft tegen een Gentenaar. De herneming van Drazic is hetzelfde lot beschoren. Er is handspel mee gemoeid, maar eerder aangeschoten.
 28. 58' Er zit meer vuur in bij KV Mechelen. Peter Vandenbempt
 29. 56' Drie Mechelaars moeten wanorde zaaien in de Gentse muur, maar dat helpt niet veel als Rob Schoofs de vrije trap recht in het bosje Gentenaars schiet.
 30. 54' De momenten van kwaliteit zijn ver zoek in het begin van deze tweede helft. Er wordt vooral gebikkeld op het scherp van de snee.
 31. 51' Missers aan beide kanten Kalu verknoeit een vlotte aanval met een lullig mislukt hakje. Aan de overzijde is Croizet de boeman met een zoveelste foute pass.
 32. 50' Samuel Kalu heeft misschien iets te veel zelfvertrouwen getankt na zijn doelpunt. Zijn vrije trap vanaf de punt van het strafschopgebied zeilt een heel eind over.
 33. 47' Matthys is Claes komen vervangen en doet meteen van zich spreken. Na enkele overstapjes is zijn schot echter net iets te zwak.
 34. 46' vervGlenn Claes vervTim Matthys
 35. 46' Het lijkt erop dat Gent zich aan het herpakken is. Doet Mechelen iets terug, of gaan de punten mee met de bezoekers de bus op?
 36. 19:03 Start tweede helft
 37. 18:51 Een doelpunt van Kalu zorgt voor de 0-1 ruststand.
 38. 18:48 Rust
 39. 45+3' Rust Mechelen ving een onzeker Gent aanvankelijk aardig op, maar na de 0-1 van Kalu was het toch alle hens aan dek voor de thuisploeg.
 40. 44' Gent is zijn voorsprong aan het wettigen. Peter Vandenbempt
 41. 43' Kansen voor Gent Een verre voorzet valt over Rherras op de kruin van Andrijasevic, maar Coosemans zit in het hoekje tijdig op zijn knieën om het gevaar te neutraliseren.
 42. 42' Het lukt Drazic niet om de potige Gigot te omspelen, dus gaat de Serviër maar liggen. Scheids Lardot trapt niet in dat flauwe trucje.
 43. 40' Gent gaat nadrukkelijk op zoek naar een tweede doelpunt. Kubo wijkt ver uit om zichzelf ruimte te gunnen en knalt erg nipt over.
 44. 38' Tackle van De Witte Coulibaly plukt een diepe bal uit de lucht en is bezig met het uitkiezen van een hoek wanneer Seth De Witte een heldendaad verricht.
 45. 36' geelDamien Marcq
 46. 37' Lardot is lang mild geweest, maar heeft er nu blijkbaar genoeg van. Marcq gaat in zijn gele boekje na een stevige overtreding.
 47. 36' Een doelpunt kan wonderen doen. De houding van de Gent-spelers is na de 0-1 een pak fierder geworden en de bal gaat ook vlotter rond bij de bezoekers.
 48. 18:33
 49. 33' Goal van Kalu! Een matige inworp van Rherras zet Gent op weg naar een doelpunt. Coulibaly doet het vuile werk en wipt de bal leuk voor doel, waar Samuel Kalu dankbaar afwerkt. Een opsteker voor Gent. doelpuntSamuel Kalu 0 -1
 50. 32' Gent moet de ruimte in de rug van de Mechelse defensie opzoeken. Peter Vandenbempt
 51. 18:30
 52. 30' Ondanks het Gentse balbezit moet Coosemans nu pas in actie treden. De Mechelse doelman pakt de strakke knal van Kalu.
 53. 29' Yuya Kubo is slim weggelopen op een diepe bal van Gigot. Hij werkt netjes af, maar er is al gevlagd en gefloten voor buitenspel.
 54. 28' Uitbraak van Dejaegere Brecht Dejaegere verovert de bal met een heerlijke tackle en rukt fors op. Croizet haalt hem zonder pardon neer en ontsnapt, tot ongenoegen van heel Gent, aan geel.
 55. 25' Beide ploegen tasten elkaar af en zo is het tempo uit de wedstrijd verdwenen. Pechvogel Kalu is intussen op zijn schouder gevallen en moet weer verzorgd worden.
 56. 23' Kalu deelt serieus in de klappen. De wedstrijd is nog geen halfuur bezig en de Nigeriaan ligt alweer te kronkelen van de pijn.
 57. 21' Schot van Claes Claes steekt de bal in de flipperkast van de Gentse zestien meter. De flankspeler kan uiteindelijk zelf schieten, maar is geschrokken en mikt hoog over.
 58. 20' Aan de details zie je dat Gent een ploeg is die op zoek is naar zichzelf. Simpele dingen gaan fout in de zone van de waarheid.
 59. 19' Mechelen heeft het evenwicht hersteld. Peter Vandenbempt
 60. 16' Het plan van Mechelen krijgt stilaan vorm. De thuisploeg komt vaker aan de bal en tekent zelfs voor het eerste schot tussen de palen. Kalinic heeft er alle moeite mee.
 61. 13' Overwicht van Gent Terwijl Gent de wedstrijd in handen heeft, springt Dejaegere fel in de nek van Schoofs. Lardot oordeelt dat er geen kaart nodig is.
 62. 11' Kalu loopt met zijn adamsappel tegen de elleboog van El Messaoudi. Dat doet natuurlijk geen deugd en dus moeten de Gentse verzorgers uitrukken.
 63. 9' Ook vanaf rechts kan er gevaar komen. Bronn zwiept de bal voor doel, waar Edin Cocalic ditmaal Coulibaly aftroeft in de lucht.
 64. 8' Echt doelgevaar is er nog niet geweest, wel een paar schermutselingen voor Coosemans. Peter Vandenbempt
 65. 6' Gent neemt het heft in handen. Vooral de volledige linkerflank, met Bronn, Machado en Kubo, zoekt voortdurend de aanval.
 66. 3' Opstootje met Coulibaly Wanneer Coulibaly al zijn kilo's in de strijd gooit, kan het link worden. In het geharrewar voor het Mechelse doel beukt hij Coosemans omver en die is even aangeslagen.
 67. 2' Het gaat flink heen en weer in de eerste minuten. Andrijasevic kan bijna koppen, maar Cocalic duikt iets eerder naar een Gentse voorzet.
 68. 1' Aftrap We zijn eraan begonnen! Krijgen we de wederopstanding van Gent te zien, of duwt Mechelen de bezoekers nog wat dieper in de put?
 69. 18:00 Start eerste helft
 70. 17:50 Het is al dertig jaar geleden dat Gent zijn eerste drie wedstrijden van de competitie verloor. In 1987 ging het achtereenvolgens de boot in tegen Club Brugge, Luik en RWDM. Gent zou op het eind van dat seizoen zelfs degraderen.
 71. 17:40 Vanhaezebrouck: "Sommige spelers zijn als graan, anderen eerder preparé"
 72. 17:30 Geschiedenis Het is al vier seizoenen geleden dat Gent nog eens kon scoren, laat staan winnen, Achter de Kazerne. De laatste twee ontmoetingen hier eindigden met 2-0 voor Mechelen. Met Matthys en Vitas was een ex-Gentenaar telkens één van de doelpuntenmakers bij KVM.
 73. 17:20
 74. 17:15 Opstellingen Yannick Ferrera laat het team dat 2-2 speelde bij Beveren ongemoeid. Blikvangers in de Mechelse elf zijn de lepe nieuwe spits Drazic en Schoofs, die iets te bewijzen heeft tegen zijn vorige werkgever. Hein Vanhaezebrouck laat dan weer weinig heel van zijn elftal. Kalinic keert terug onder de lat en ook Andrijasevic is opnieuw fit, maar de zieke Asare moet vervangen worden door Gigot. Ook Marcq, Kalu en Coulibaly stonden vorige week niet aan de aftrap tegen Antwerp.
 75. 17:10
 76. 17:05 Vooraf Het is pas 12 augustus en het is eigenlijk al vijf voor twaalf voor Gent. Na de 0 op 6 en de Europese uitschakeling kunnen Hein Vanhaezebrouck en zijn jongens zich geen puntenverlies veroorloven Achter de Kazerne. Tegenstander Mechelen heeft ook maar twee punten, maar wordt zeker geen hapklare brok. Het speelt immers zeker geen slecht voetbal.
 77. 17:00 Vooraf
 78. Opstelling AA Gent Lovre Kalinic, Samuel Gigot, Stefan Mitrovic, Dylan Bronn, Brecht Dejaegere, Damien Marcq, Franko Andrijaševic, Deiver Machado, Samuel Kalu, Kalifa Coulibaly, Yuya Kubo
 79. Opstelling KV Mechelen Colin Coosemans, Faycal Rherras, Seth De Witte, Ahmed El Messaoudi, Elias Cobbaut, Yohan Croizet, Edin Cocalic, Mats Rits, Rob Schoofs, Stefan Drazic, Glenn Claes
opstelling
KV Mechelen
26 Colin Coosemans
63 Faycal Rherras
4 Seth De Witte
3 Ahmed El Messaoudi
22 Elias Cobbaut
10 Yohan Croizet
15 Edin Cocalic
11 Mats Rits
18 Rob Schoofs
99 Stefan Drazic
77 Glenn Claes
wisselspelers
7 Tim Matthys
47 Andy Kawaya
9 Nicklas Pedersen
6 Maxime de Bie
21 Sotirios Ninis
27 Boureima Hassane Bandé
28 Anthony Swolfs
30 Hannes Smolders
55 Željko Filipovic
trainer
Yannick Ferrera
AA Gent
91 Lovre Kalinic
2 Samuel Gigot
13 Stefan Mitrovic
22 Dylan Bronn
19 Brecht Dejaegere
25 Damien Marcq
23 Franko Andrijaševic
11 Deiver Machado
18 Samuel Kalu
7 Kalifa Coulibaly
31 Yuya Kubo
wisselspelers
6 Birger Verstraete
9 Mamadou Sylla
33 Louis Verstraete
20 Yannick Thoelen
24 Nicolas Raskin
27 Moses Simon
29 Thibault de Smet
35 Youn Czekanowicz
38 Siebe Horemans
44 Anderson Esiti
77 Danijel Milicevic
trainer
Hein Vanhaezebrouck