Refresh


home : Voetbal : Jupiler Pro League : Speeldag 15


Anderlecht worstelt zich voorbij Moeskroen

Bruno opende de score.

za 18/11/2017 - 19:51 Anderlecht heeft na de interlandbreak aangeknoopt met een moeizame zege. Een klasseflits van Onyekuru en Hanni maakte het verschil in de tweede helft. Moeskroen heeft al zeven matchen niet meer kunnen winnen.

Excel Moeskroen 1
Govea 52'
Anderlecht 2
Bruno 42'
Onyekuru 80'

einde

Moeskroen - Anderlecht kort samengevat

 • Sleutelmoment: Moeskroen vergeet het ijzer te smeden wanneer het heet is. De thuisploeg heeft de wedstrijd in handen, maar bij 1-1 kiest Rednic eieren voor zijn geld en gaat hij verdedigend wisselen. Dat loopt dus fout af.
 • Man van de Match: Dimitri Mohamed was bijzonder opvallend aanwezig op zijn linkerflank, zowel voorin als achterin. De Algerijnse Fransman was de drijvende kracht achter het steengoede vierde kwartier van Moeskroen.
 • Opvallend: Na acht speeldagen noemden we Moeskroen, dat toen op de derde plek pronkte, de revelatie van het seizoen. Sindsdien tuimelden de Henegouwers met zeven wedstrijden zonder zege de dieperik in.

Bekijk de goals uit Moeskroen-Anderlecht (1-2)

Bruno helpt stroef Anderlecht op weg

Hein Vanhaezebrouck had wat meer tijd om een tactisch plan te bedenken en schudde enkele verrassingen uit zijn mouw. Liefst zes nieuwe spelers stonden in het elftal van Anderlecht en vooral de aanwezigheid van Stanciu en Onyekuru deed de mondhoeken van de paars-witte fans omhoog krullen.

Het begin van de kampioen was nochtans matig, want het was Moeskroen dat een eerste enorme kans kreeg aangeboden. Sa glibberde onderuit op het natte gras en dat legde de route naar doel open voor Bolingi, maar die mikte in het zijnet.

Anderlecht nam zijn tijd om rustig in de wedstrijd te groeien en stap voor stap schoof het ook op. Halve kansjes van Deschacht en Onyekuru werden gevolgd door een gemiste pegel van Awoniyi. De vrije Mézague miste dan weer zijn kopbal. Het bleef op en neer golven met een kanonskogel van Onyekuru en een vrije trap van Govea.

Le Canonnier legde zich al neer bij een eerste helft zonder doelpunten, maar dat was zonder Kums gerekend. Die lepelde de bal heerlijk tot bij Bruno, die er met een portie meeval 0-1 van maakte. Boeckx moest een minuut later de gelijkmaker van Bolingi uit de winkelhaak tikken.

Bezoekers weren aanval van Moeskroen af

Moeskroen bouwde voort op dat prompte antwoord na de 0-1 en maakte gretig gebruik van de ruimte in de rug van Sa en Deschacht. Mohamed ramde regelrecht op Boeckx en moest daarna nog een keer afgestopt worden.

Een gelijkmaker hing in de lucht en het was Govea, eerder deze week nog beloond met zijn eerste interlandminuten, die het deed voor l'Excel. De Mexicaanse middenvelder nagelde een half weggewerkte bal onweerstaanbaar tegen het net. Niet veel later zwaaide een vluchtschot van Rotariu af.

Anderlecht was tot dan toe nergens en moest zich alweer herpakken. Dat deden de troepen van Vanhaezebrouck ook, zeker toen Hanni op het veld verscheen. Eerst was er nog een scherpe voorzet van de thuisploeg, door iedereen gemist, maar daarmee was de kous af voor Moeskroen.

Hanni en Onyekuru zetten een oogstrelend een-tweetje op, koel afgerond door die laatste. Na die 1-2 slaagde Moeskroen er niet meer in om opnieuw om te schakelen en kon Anderlecht de zaak rustig uitspelen.

Vanhaezebrouck: "Dit Moeskroen is moeilijk te bekampen"

Hein Vanhaezebrouck wist dat de verplaatsing naar Moeskroen niet makkelijk zou worden. "Het was een moeilijke match op een moeilijk veld. We hebben gedaan wat we moesten doen en karakter getoond", zei de trainer van Anderlecht na de match.

"We hebben niet veel kansen gecreëerd. Misschien durfden we bij momenten niet genoeg. Soms maakten we te veel de keuze voor de makkelijke bal, in plaats van een bal voorwaarts. Ook al was er ruimte genoeg. Maar ik denk dat het veld daarin meespeelde."

"De gelijkmaker kan gebeuren. Het was vooral een weggever van ons. Dan weet je dat hun spelers er in gaan geloven. Dit Moeskroen is een moeilijk ploeg om te bekampen als ze volledig zijn. Het goede is dat we mooie goals maakten. Zeker in de tweede helft hadden we het overwicht."

"We weten dat het programma van Club Brugge de komende weken makkelijk is dan dat van ons. We hebben ook een drukkere agenda en dat zal wegen. Het wordt niet makkelijk om in het spoor van de leider te blijven. Ik heb het dan niet eens over de kloof kleiner maken."

 

Rednic: "Tegen Anderlecht moet je de kansen afmaken"

Mircea Rednic maakte een gelaten indruk na de nederlaag. "Voor de match die we speelden, verdienden we beter. Bij 0-0 konden we twee keer scoren, maar dat doen we niet."

"Na de 0-1 zijn we terug in de match gekomen in de tweede helft. Tegen een ploeg als Anderlecht moet je alleen die paar kansen afwerken. Het is jammer, want de ploeg heeft goed gewerkt een een goede attitude getoond."

"Zeven matchen zonder zege is lang. We spelen goed, we trekken ons niet terug. Maar misschien maken we te veel het spel. Daar moeten we misschien eens over nadenken."

Vanden Stock weigert bij aankomst in Moeskroen commentaar te geven

Wedstrijdverloop

 1. 23:00 Bekijk de goals uit Moeskroen-Anderlecht (1-2)
 2. 23:00 Vanden Stock weigert bij aankomst in Moeskroen commentaar te geven
 3. 19:51 Einde
 4. 90+3' Einde Anderlecht overtuigt alweer niet, maar gaat wel met de volle buit lopen uit Moeskroen. Het is 1-2 geworden op Le Canonnier.
 5. 90+1' We krijgen drie minuten extra tijd Johan De Caluwé op Sporza Radio
 6. 89' Op enkele minuten van het einde is het Kums die tegen de eerste gele kaart van de avond loopt. Hij krijgt ze voor een professionele fout op de middellijn.
 7. 88' geelSven Kums
 8. 87' vervHenry Onyekuru vervDennis Appiah
 9. 87' vervJérémy Huyghebaert vervYannis Mbombo
 10. 87' Huyghebaert geeft zijn aanvoerdersband door en haast zich naar de zijlijn. Mbombo komt erin, net als Appiah bij Anderlecht.
 11. 84' Awoniyi probeert zich als een buffel door de verdediging van Anderlecht te beuken. Een slimme onopgemerkte overtreding van Deschacht steekt stokken in de wielen.
 12. 83' Het doelpunt moet een bittere pil zijn voor Moeskroen. De thuisploeg heeft nog tien minuten om ten minste nog gelijk te spelen.
 13. 19:39
 14. 80' Dankjewel Hanni en Onyekuru! Onyekuru en Hanni vinden elkaar blindelings en zetten een oogstrelend een-tweetje op. Hanni schuift de bal op het juiste moment tussendoor en Onyekuru werkt keurig af. doelpuntHenry Onyekuru 1 -2
 15. 79' Moeskroen verdient zeker op basis van zijn tweede helft een overwinning. Een drietal thuisspelers kunnen niets aanvangen met een scherpe voorzet.
 16. 77' vervNicolae Stanciu vervRobert Beric
 17. 76' Wie we daar hebben! Robert Beric krijgt warempel nog eens een speelkans, hij moet de alweer tegenvallende Stanciu aflossen.
 18. 73' Bijna Moeskroen Anderlecht ontsnapt wanneer een voorzet van Moeskroen voorbij alles en iedereen flitst. Vojvoda trapt nog een gat in de lucht.
 19. 70' Een gelukkig balletje rolt naar Hanni, die op het lichaam van Mézague ramt. De uithaal van Kums neemt een halve meter te veel hoogte. Plots is Anderlecht daar weer.
 20. 68' Omar Govea krijgt de bal zomaar in zijn voeten op een leuke plaats. De Mexicaan lijkt er zelf van te schrikken, want hij verstuurt vervolgens een foute pass.
 21. 65' Coach Rednic vreest dat de wedstrijd gaat kantelen en haalt Rotariu naar de kant Met Vojvoda kiest hij voor verdedigende zekerheid.
 22. 64' vervDorin Rotariu vervMërgim Vojvoda
 23. 63' vervAdrien Trebel vervSofiane Hanni
 24. 63' Na een misrekening van Mohamed komt er een kans voor Anderlecht. Stanciu snijdt naar binnen en krult zijn poging voorbij de paal.
 25. 61' Tijd voor Hanni Hanni moet het paarse schip recht komen trekken. Naar Kara hoeft u niet te zoeken, die heeft wellicht te hard gefeest met Senegal.
 26. 60' Awoniyi verovert de bal aan zijn eigen zestien en zet de aanval op. Hij snelt het hele terrein over, maar de bal van Bolingi is net een tikkeltje te ver.
 27. 59' In principe moet Anderlecht met zijn kwaliteiten toch afstand kunnen nemen van Moeskroen Johan De Caluwé op Sporza Radio
 28. 57' Anderlecht probeert zijn vertrouwen op te krikken door de bal wat langer in de ploeg te houden. Uiteindelijk vliegt een eenvoudige verre bal toch over de zijlijn.
 29. 55' Een afgeweerde voorzet valt op de linkervoet van Dorin Rotariu. Gelukkig voor Boeckx en Anderlecht raakt die de bal maar half.
 30. 54' Anderlecht is erg slap uit de kleedkamer gekomen en dat tot grote ergernis van Vanhaezebrouck. De kampioen moet zich herpakken.
 31. 19:10
 32. 52' Govea maakt gelijk! Het zat er al even aan te komen. De bezoekers blijven wijken en zo mag Govea een fameuze streep trekken om de bordjes verdiend weer in evenwicht te hangen. doelpuntOmar Govea 1 -1
 33. 50' Er liggen zeeën van ruimte in de rug van de buitenste verdedigers van Anderlecht. Enkel slordigheden verhinderen dat Moeskroen daar echt gebruik van maakt.
 34. 49' Daar heb je Dimitri Mohamed bijna alweer. De steekbal van Awoniyi rolt iets te ver en dus kan een oplettende Boeckx hem op een drafje komen oprapen.
 35. 47' Mohamed op Boeckx Moeskroen begint als bezeten aan de tweede helft. Mohamed kiest de ruimte, maar trapt de assist van Govea regelrecht op Boeckx.
 36. 46' Zonder te overtuigen leidt Anderlecht op Le Canonnier. Kan Moeskroen een zevende opeenvolgende wedstrijd zonder zege nog vermijden?
 37. 19:03 Start tweede helft
 38. 18:48 Rust
 39. 45+1' Rust Anderlecht gaat dankzij een begenadigd moment van Kums rusten met een voorsprong, maar Moeskroen is hier zeker niet kansloos.
 40. 43' Bijna was de voorsprong van Anderlecht al weggepoetst. Bolingi verlengt een strakke voorzet van Mohamed net onder de lat, maar Boeckx redt lekker.
 41. 18:44
 42. 42' Dan toch Bruno! Na een heerlijke bekeken bal van Kums kan Bruno met wat meeval afwerken. De flankspeler wurmt zich voorbij zijn belager en verslaat Bailly met een afgeweken schot. doelpuntMassimo Bruno 0 -1
 43. 41' Sa kopt zonder druk in de voeten van Govea, die zijn vluchtschot helemaal rateert. Ook Bolingi bakt er niks van. Matig voetbal alom.
 44. 38' Doelman Boeckx neemt het zekere voor het onzekere en stompt een ongevaarlijk ogende vrije trap van Govea over zijn deklat.
 45. 37' Als de eigenaars van Anderlecht hun prijs willen opdrijven, laten ze deze eerste helft best niet zien aan mogelijke kopers. Het is allemaal wat magertjes.
 46. 35' Bailly redt knap Sterk werk van Logan Bailly, want de raket van Onyekuru vliegt door een bos van spelers en toch zit de doelman er nog tussen.
 47. 34' Deschacht vergeet even dat hij Deschacht heet en zet Rotariu te kijk met een snelle dribbel. De Roemeen neemt wraak met een tik.
 48. 33' Ondanks de aanvallende opstelling van Vanhaezebrouck loopt het alweer stroef bij Anderlecht. Er zit bijzonder veel afval in het spel.
 49. 30' Mézague schampt de bal terwijl hij eigenlijk zo goed als vrij kan koppen. Hij beseft dat hij een flinke kans heeft gemist en schopt boos tegen de paal.
 50. 29' Trebel probeert Adrien Trebel heeft de smaak wel te pakken. Na een leuk hakje van Harbaoui vuurt hij een schot af dat enkele meters naast botst.
 51. 18:28
 52. 27' Het is geen echt hoogstaande wedstrijd Johan De Caluwé op Sporza Radio
 53. 26' Een goede vrije trap kan een wedstrijd als deze openbreken. Niemand heeft dat aan Trebel verteld, want de rosse Fransman draait de zijne een eind voorbij het doel.
 54. 24' Uros Spajic maakt een inschattingsfout en laat Awoniyi uit zijn rug komen. De huurling van Liverpool kan dat niet afstraffen.
 55. 23' vervFabrice Olinga vervMohamed Aidara
 56. 22' Fabrice Olinga zien we vanavond niet meer terug, hij zit met een ijszak op zijn knie op de bank. Aidara moet hem komen vervangen.
 57. 19' Anderlecht komt stilaan wat beter op dreef. Onyekuru knikt een aardige voorzet via het hoofd van een lakse De Medina ver naast.
 58. 18' Schotje van Onyekuru Deze opening van Stanciu mag er zijn. Hij speelt Onyekuru op precies de juiste snelheid aan, maar de Nigeriaan levert een overhaast en gekraakt schot af.
 59. 16' Een hoekschop van Stanciu valt op het voorhoofd van Deschacht. Die kopt mak in de armen van Bailly, die andere voormalige Rode Duivel tussen de lijnen.
 60. 14' Harbaoui speelt zijn rol als aanspeelpunt uitstekend, maar het wordt iets moeilijker wanneer hij een ploegmaat moet aanspelen.
 61. 11' Eerst Trebel en daarna Rotariu aan de overkant willen fors uithalen met links. Beide spelers botsen op een muur van tegenstanders.
 62. 10' Anderlecht heeft nog niet kunnen dreigen Johan De Caluwé op Sporza Radio
 63. 8' Misser van Bolingi! Josué Sa glibbert onderuit op het natte gras en verleent Bolingi vrije doorgang. De aanvaller verschijnt schuin voor Boeckx en mikt de opgelegde kans in het zijnet.
 64. 8' Olinga wordt aangelopen door zijn eigen ploegmaat Mézague. De Kameroener heeft verzorging nodig, maar lijkt voort te kunnen.
 65. 6' Slordig begin Het gaat wat holderdebolder. Govea trapt tegen de hakken van scheids Lardot en wat later zien beide ploegen een veelbelovende bal op het nippertje afgeweerd.
 66. 4' Een halve kans voor Moeskroen. Bolingi moet ver achteroverleunen om een voorzet in te koppen en ziet de bal huizenhoog over vliegen.
 67. 3' De eerste balcontacten van Stanciu beloven weinig goeds. De Roemeen speelt eerst belabberd in en laat zich bij zijn tweede kans simpel van de bal zetten.
 68. 1' Aftrap Daar gaan we! Druilerig herfstweer op Le Canonnier, maar dat moeten de spelers van Moeskroen en Anderlecht maar kunnen verdragen.
 69. 18:01 Start eerste helft
 70. 17:50 Opstelling Moeskroen Mircea Rednic sleutelt aan zijn elftal. Het is nodig, want Moeskroen heeft al zes speeldagen niet meer kunnen winnen. Achterin zijn Mézague en Diédhiou nieuw en keert vooral aanvoerder Huyghebaert terug. Op de middenstrook moet Rotariu zijn kwaliteiten tonen.
 71. 17:35 Geschiedenis Sinds zijn terugkeer in onze eerste klasse was Moeskroen drie keer gastheer voor Anderlecht. Paars-wit kwam twee keer verliezen (één keertje zelfs met 4-2), maar herstelde vorig seizoen wel de natuurlijke orde. Op de eerste speeldag werd het toen 1-2.
 72. 17:25 Geen nood! Scheidsrechter Lardot ziet geen problemen met de stadionverlichting en dus kan de wedstrijd straks gewoon doorgaan.
 73. 17:15 Kunnen we straks wel spelen op Le Canonnier?
 74. 17:10 Opstelling Anderlecht Op twee weken tijd kan er heel wat veranderen en zeker ook het elftal van Anderlecht, als het aan Hein Vanhaezebrouck ligt. Boeckx in doel, Deschacht en Sa achteraan, Onyekuru en Bruno op de flanken en Stanciu als nummer 10 zijn de zes nieuwe namen die coach aan de aftrap brengt. Wij gokken dat de fans dit wel zullen smaken.
 75. 17:09
 76. 17:05 Vooraf Na de 0-0 in eigen huis tegen Club Brugge net voor de interlandbreak kan Anderlecht zich niet te veel misstappen meer veroorloven. De kampioen kan dus maar beter winnen op het veld van Moeskroen, iets dat de afgelopen jaren toch lastig is gebleken. Revelatie Moeskroen verliest de laatste tijd wel van zijn pluimen, waardoor het om 18u00 misschien toch niet zo moeilijk wordt voor Anderlecht.
 77. 17:00
 78. 17:00 Vooraf
 79. Opstelling Anderlecht Frank Boeckx, Josué Sá, Uroš Spajic, Olivier Deschacht, Massimo Bruno, Leander Dendoncker, Adrien Trebel, Sven Kums, Henry Onyekuru, Nicolae Stanciu, Hamdi Harbaoui
 80. Opstelling Excel Moeskroen Logan Bailly, Nathan De Medina, Christophe Diedhiou, Teddy Mezague, Jérémy Huyghebaert, Dorin Rotariu, Dimitri Mohamed, Omar Govea, Fabrice Olinga, Taiwo Awoniyi, Jonathan Bolingi
opstelling
Excel Moeskroen
54 Logan Bailly
3 Nathan De Medina
25 Christophe Diedhiou
4 Teddy Mezague
28 Jérémy Huyghebaert
95 Dorin Rotariu
11 Dimitri Mohamed
6 Omar Govea
7 Fabrice Olinga
18 Taiwo Awoniyi
10 Jonathan Bolingi
wisselspelers
8 Mohamed Aidara
27 Mërgim Vojvoda
9 Yannis Mbombo
22 Sebastien Locigno
30 Benjamin van Durmen
31 Bruno Godeau
33 Jean Butez
trainer
Mircea Rednic
Anderlecht
23 Frank Boeckx
2 Josué Sá
5 Uroš Spajic
3 Olivier Deschacht
17 Massimo Bruno
32 Leander Dendoncker
25 Adrien Trebel
20 Sven Kums
9 Henry Onyekuru
10 Nicolae Stanciu
99 Hamdi Harbaoui
wisselspelers
94 Sofiane Hanni
36 Robert Beric
12 Dennis Appiah
1 Matz Sels
11 Alexandru Chipciu
43 Kobe Cools
47 Abdoul Dante
trainer
Hein Vanhaezebrouck