Refresh


home : Voetbal : Champions League : Speeldag 6


Dortmund krijgt EL-ticket als troostprijs met 2 op 18 (!)

Real Madrid won in eigen huis.

wo 06/12/2017 - 22:37 Borussia Dortmund heeft zijn derde plaats in groep H kunnen vasthouden. Dortmund verloor wel op de slotspeeldag bij Real Madrid, maar concurrent Apoel deed dat ook tegen Tottenham.

Real Madrid 3
Mayoral 8'
C. Ronaldo 12'
Vázquez 81'
Borussia Dortmund 2
P. Aubameyang 43' 48'

einde

Real Madrid - Borussia Dortmund in een notendop:

 • Sleutelmoment: na de gelijkmaker voetbalt Borussia Dortmund niet meer. Het roept de 3-2 tegen een jong en gretig Real Madrid over zich af.
 • Opvallend: Cristiano Ronaldo is weer een record rijker. Hij is de eerste speler die in één seizoen kan scoren in de zes groepswedstrijden.

Aubameyang redt de tweede helft

Borussia Dortmund moest rekening houden met wat er in Tottenham-Apoel Nicosia gebeurde, maar leek in het openingskwartier met zijn gedachten op Wembley te zitten.

Real Madrid deed wat het wou en had al snel een dubbele bonus te pakken. Mayoral werkte een subtiel tikje van Isco af, Ronaldo schilderde de 2-0 prachtig binnen.

Pas halfweg het eerste bedrijf begon Dortmund eindelijk te voetballen. De Duitsers deelden enkele verwittigingen uit, maar vooral Varane was de rots in de branding.

Toen de Fransman met een blessure uitviel, slikte een nonchalant Real toch nog een tegentreffer. Aubameyang knikte in duikvlucht de 2-1 vlak voor de pauze binnen.

Dortmund zakt na de gelijkmaker helemaal weg

Door de voorsprong van Tottenham tegen Apoel was er niets aan de hand voor Borussia Dortmund, dat evenwel gretig op zoek ging naar de gelijkmaker. Na enkele minuten in de tweede helft was het al raak: Aubameyang - randje buitenspel - stiftte zijn eigen rebound heerlijk binnen.

Dortmund was tevreden met het gelijkspel en probeerde de match te bevriezen. Real, met zeer veel jong bloed op het veld, bleef beuken, maar was niet precies genoeg in de zone van de waarheid.

10 minuten voor tijd kreeg Real dan toch wat het verdiende. Een kattenpootje van Vazquez hobbelde in doel. 3-2: het al geplaatste Real sluit de groepsfase af met een zege, Borussia Dortmund heeft aan amper 2 op 18 genoeg om te overwinteren in de Europa League.

Wedstrijdverloop

 1. 22:37 Einde
 2. 90+4' Einde Afgefloten! Dortmund maakte snel gelijk, maar zakte dan helemaal weg. Real zocht en vond de 3-2, Dortmund wordt 3e.
 3. 90+1' vervShinji Kagawa vervAndrij Jarmolenko
 4. 90+1' De extra tijd bedraagt drie minuten.
 5. 22:33
 6. 88' Geen 3-3 Dan toch nog dé kans voor Dortmund op een gelijkspel. Kagawa doet alles goed, maar is bij de afwerking niet rustig genoeg. Hij knalt over.
 7. 87' Het spelbeeld verandert niet: Dortmund kan geen vuist meer maken, de jonkies van Real leven zich uit.
 8. 81' De aanvalsgolven lonen Real Madrid krijgt wat het verdient. Dortmund wil de match bevriezen, maar verdedigt niet goed genoeg. De volley van Vazquez hobbelt in doel: 3-2. doelpuntLucas Vázquez 3 -2
 9. 80' vervMarc Bartra vervÖmer Toprak
 10. 79' Afgekeurd! Ronaldo heeft eindelijk zijn tweede roos te pakken, maar de 3-2 wordt afgevlagd voor buitenspel. Héél nipt!
 11. 78' Real beukt Wanneer valt het derde doelpunt? Subotic verschalkt bijna zijn eigen doelman na een scherpe voorzet van Vazquez.
 12. 77' Nog eens Ronaldo. Hij klimt erg hoog, maar de kopslag is niet krachtig genoeg. Bürki raapt op.
 13. 75' Ronaldo krijgt geen strafschop Real komt steeds dichter bij de 3-2. Subotic heeft zin in een zeer innige omhelzing met Ronaldo, die nu terecht om een penalty schreeuwt.
 14. 74' Ronaldo blijft zoeken Eindelijk nog eens een kans. Subotic hindert Ronaldo nog net genoeg aan de tweede paal.
 15. 73' De jongeren van Real willen zich bewijzen, maar zijn soms iets te zelfzuchtig. Dortmund komt er niet meer uit.
 16. 70' Dan toch eens de gouden linker van Asensio, maar Bürki ziet zulke ballen graag komen.
 17. 69' vervIsco vervMarcos Llorente
 18. 67' Mindere fase De tweede helft begon spetterend, maar we wachten nu toch al een tijdje op een kans. Dortmund lijkt tevreden met dit puntje, bij Real zit er weinig lijn in het spel.
 19. 65' vervNuri Sahin vervJulian Weigl
 20. 63' Penaltyverzoek Pulisic gaat voor de tweede keer erg gretig liggen in de zestien. Ook dit mocht een bestraffing krijgen.
 21. 61' Real Madrid telt nu heel veel jonge knapen op het veld. Kunnen zij in het laatste halfuur het laken naar zich toetrekken?
 22. 58' vervMateo Kovacic vervDani Ceballos
 23. 57' Bij Real hebben ze toch schrik van Pulisic. Hij zoekt aan de tweede paal een medemaat, maar legt de bal achter de rug van Aubameyang.
 24. 56' Er zit vuur in deze wedstrijd. Beide ploegen ruiken een derde doelpunt, maar Ronaldo en Aubameyang komen niet tot een schot.
 25. 52' Ronaldo laat tweede goal liggen Dom balverlies van Dahoud wordt niet afgestraft. Ronaldo moet deze kans altijd afwerken, maar trapt naast. Een zeldzame misser van de Portugees.
 26. 21:54 Aubameyang lepelt de rebound heerlijk in doel: 2-2.
 27. 51' Bernabeu probeert de Real-spelers wat op te peppen. Het uitvallen van Varane zou weleens een sleutelfactor in deze wedstrijd kunnen zijn. De Fransman kon Real een paar keer redden, maar na zijn blessure slikte Real twee tegengoals.
 28. 21:53
 29. 48' Wat een finesse! Aubameyang schrikt van de ruimte en trapt op Navas. Met een heerlijke stift is de rebound wel raak, al zag de ref geen nipt buitenspel bij het eerste schot. doelpuntPierre-Emerick Aubameyang 2 -2
 30. 46' Aftrap We zijn klaar voor de tweede helft. Komt Real nog in de problemen? En hoe gretig gaat Dortmund op zoek naar goals?
 31. 21:47 Tweede helft
 32. 21:32 Rust
 33. 45+1' Rust Einde van de eerste helft. Dortmund stond te slapen in het openingskwartier en keek al snel tegen een dubbele achterstand aan. Real Madrid werd daarna wat nonchalanter en dankzij Aubameyang hebben we toch nog een wedstrijd. Aangezien ook Apoel moet achtervolgen, krijgt Dortmund voorlopig nog altijd de Europa League als troostprijs.
 34. 21:31 Aubameyang kopt net voor de rust de aansluitingstreffer binnen.
 35. 43' Lekkere kopbal Schmelzer is sneller op de bal dan twee Real-spelers en levert de perfecte voorzet af. In duikvlucht knikt Aubameyang de 2-1 binnen. doelpuntPierre-Emerick Aubameyang 2 -1
 36. 42' Geen derde goal Op slag van rust is daar nog bijna de 3-0. Het voorbereidende werk is van Isco, Mayoral haakt goed af en trapt net naast met zijn linker.
 37. 40' Ook dit is Cristiano Ronaldo. De Portugees gaat veel te makkelijk liggen in de zestien en reageert zeer ontgoocheld. Geel voor een fopduikje zou niet onterecht geweest zijn.
 38. 38' vervRaphaël Varane vervMarco Asensio
 39. 38' Exit Varane Domper voor Real Madrid: Varane, tot dusver de rots in de branding, zet zich neer en verlaat het veld met een blessure. Zidane moet sleutelen.
 40. 35' Dit had de 2-1 moeten zijn Dortmund laat nu toch kansen liggen. De combinatie door het hart van de Real-defensie is vloeiend, Aubameyang schuift de bal naast Navas en naast de paal.
 41. 33' Real reageert. Ronaldo draait en trapt, maar het schotje is niet gevaarlijk.
 42. 21:16 Kagawa zit in de tang bij de Real-verdedigers.
 43. 30' Dortmund zit eindelijk in de wedstrijd. Het gaat veel hoger en vroeger storen, Real is al een tijdje niet meer in de buurt van de zestien van Bürki geweest.
 44. 27' Bisnummer voor Varane En nog eens Dortmund. Kagawa wacht net iets te lang om de bal over Navas te lepelen, Varane is weer de spelbreker voor de Duitsers.
 45. 25' Duits gevaar, zowaar Daar is Dortmund eindelijk met een dubbele kans. Guerreiro is niet zelfzuchtig, maar bedient Aubameyang niet goed genoeg. In de herneming werkt Varane uitstekend weg.
 46. 21:10 "Goed nieuws uit Londen": bij Dortmund moeten ze zich toch aan iets optrekken.
 47. 23' Arm Dortmund Het voetbal van Dortmund doet pijn aan de ogen. Aubameyang kan aan een tegenstoot denken, maar levert pardoes in bij een Real-verdediger.
 48. 21' In de andere groepswedstrijd is Tottenham op 1-0 gekomen tegen Apoel. Dortmund zal dus opgelucht ademhalen, maar moet vooral iets van deze wedstrijd proberen te maken.
 49. 17' Real amuseert zich kostelijk. Casemiro duikt de zestien in, maar Bürki verovert de bal in zijn voeten.
 50. 16' geelMarc Bartra
 51. 21:01 Ronaldo scoort ook in zijn zesde opeenvolgende CL-match.
 52. 16' Navas komt ver uit, dribbelt enkele spelers en brengt dan Theo in de problemen. Bartra wil de linksachter onder druk zetten, maar krijgt terecht geel voor zijn stevige tackle.
 53. 20:59
 54. 12' Afslachting? Wat gaat het snel. Ronaldo krult de 2-0 prachtig binnen. De Portugees heeft nu in alle groepswedstrijden gescoord: een record. doelpuntCristiano Ronaldo 2 -0
 55. 12' Dortmund is helemaal niet bij de les. De Duitsers spelen veel te statisch, zakken te ver terug en verdedigden te laks bij het doelpunt.
 56. 20:55 Mayoral vindt al snel de weg naar doel.
 57. 8' Afwachtend Dortmund wordt meteen gepakt Real scoort al vroeg. Ronaldo snijdt naar binnen en na een subtiel tikje van Isco legt Mayoral de 1-0 over Bürki binnen. doelpuntBorja Mayoral 1 -0
 58. 8' Real eist de bal op tegen Dortmund, dat vooral achter de bal holt. De Duitsers zullen zonder twijfel op de hoogte gehouden worden van wat er in Tottenham-Apoel Nicosia gebeurt.
 59. 5' Druk programma in december Zidane heeft dus voor enkele "nieuwe" namen gekozen. Geen onlogische keuze, met het drukke programma van Real in het achterhoofd. Zo staat het WK voor clubs ook nog op het menu van de winnaar van de Champions League.
 60. 3' We mogen een eerste schotje noteren. Ronaldo neemt Bürki onder vuur: de Dortmund-keeper heeft de nodige moeite met de botsende bal.
 61. 20:46
 62. 1' Aftrap Real Madrid speelt in de laatste groepsmatch gastheer voor Borussia Dortmund. De Duitsers zijn nog niet zeker van de derde plaats.
 63. 20:45 Eerste helft
 64. 20:12 Opstelling Borussia Dortmund Bij de bezoekers is de druk groot. In de competitie ligt trainer Peter Bosz onder vuur. Bij een nieuwe misstap vanavond zou hij wel eens de rekening gepresteerd kunnen krijgen.
 65. 19:56
 66. 19:53 Opstelling Real Madrid Real is al zeker van de volgende ronde, Zinédine Zidane heeft zijn ploeg dus wat door elkaar gegooid. Real pakt wellicht uit met een 4-4-2, met Mayoral als spitsbroer van Ronaldo. Vazquez en Isco nemen de flanken voor hun rekening, Kovacic en Casemiro spelen centraal. In de defensie neemt Nacho de plaats in van de geschorste Carvajal, Theo is linksachter.
 67. 19:53
 68. 19:40 Ronaldo scoort twee keer in zijn 400e wedstrijd voor Real
 69. 19:37 Handleiding Borussia Dortmund snijdt de slotspeeldag als 3e aan, Apoel Nicosia is 4e met eveneens 2 punten. Als Real-Dortmund en Tottenham-Apoel allebei op een gelijkspel eindigen, dan stoot Dortmund door dankzij het doelsaldo. Als Dortmund en Apoel allebei winnen of verliezen, dan wordt er gekeken naar de gescoorde en geïncasseerde doelpunten in de laatste twee wedstrijden.
 70. 19:37
 71. 19:35 Real Madrid - Borussia Dortmund Welkom! Voor Real Madrid staat er vanavond eigenlijk niets meer op het spel: de tweede plaats heeft het al te pakken, de groepswinst is niet meer mogelijk. Borussia Dortmund is nog niet zeker van de derde plaats. Volg de match vanaf 20.45u hier op de voet.
 72. 19:35 Vooraf
 73. Opstelling Borussia Dortmund Roman Bürki, Neven Subotic, Sokratis Papastathopoulos, Marcel Schmelzer, Marc Bartra, Nuri Sahin, Mahmoud Dahoud, Raphaël Guerreiro, Christian Pulisic, Pierre-Emerick Aubameyang, Shinji Kagawa
 74. Opstelling Real Madrid Keylor Navas, Nacho, Sergio Ramos, Raphaël Varane, Theo Hernandez, Isco, Casemiro, Mateo Kovacic, Lucas Vázquez, Borja Mayoral, Cristiano Ronaldo
opstelling
Real Madrid
1 Keylor Navas
6 Nacho
4 Sergio Ramos
5 Raphaël Varane
15 Theo Hernandez
22 Isco
14 Casemiro
23 Mateo Kovacic
17 Lucas Vázquez
21 Borja Mayoral
7 Cristiano Ronaldo
wisselspelers
20 Marco Asensio
24 Dani Ceballos
18 Marcos Llorente
9 Karim Benzema
10 Luka Modric
12 Marcelo
13 Kiko Casilla
trainer
Zinédine Zidane
Borussia Dortmund
38 Roman Bürki
4 Neven Subotic
25 Sokratis Papastathopoulos
29 Marcel Schmelzer
5 Marc Bartra
8 Nuri Sahin
19 Mahmoud Dahoud
13 Raphaël Guerreiro
22 Christian Pulisic
17 Pierre-Emerick Aubameyang
23 Shinji Kagawa
wisselspelers
33 Julian Weigl
36 Ömer Toprak
9 Andrij Jarmolenko
1 Roman Weidenfeller
2 Dan-Axel Zagadou
14 Alexander Isak
21 André Schürrle
trainer
Peter Bosz