Refresh


home : Voetbal : Champions League : 1/8e finales (terug)


Dzeko schiet Roma naar de laatste 8 in de Champions League

Dzeko kroont zich tot held van het Stadio Olimpico.

di 13/03/2018 - 22:36 AS Roma staat voor het eerst in tien jaar in de kwartfinales van de Champions League. Een doelpunt van Edin Dzeko volstond tegen Sjachtjor om het 2-1-verlies uit de heenwedstrijd goed te maken. Radja Nainggolan speelde de hele match, maar kon zijn stempel niet drukken op een vreemde partij.

AS Roma 1
Džeko 52'
Shakhtar Donetsk 0

einde

Roma - Sjachtjor Donjetsk in een notendop

 • Sleutelmoment: Het is makkelijk om te kiezen voor de enige goal van de match, maar in deze wedstrijd was dat werkelijk het enige dat in aanmerking komt.
 • Man van de match: Een zeer moeilijke vraag in deze match. Maar Dzeko was beslissend met zijn goal en zet daarmee in de eindbalans de betere voetballers Ismaily, Taison en Fred in de schaduw.
 • Opvallend: Sjachtjor kreeg in de hele match geen bal tussen de palen.  

Bitter weinig te zien in de eerste helft

Het verloop van eerste helft in het Stadio Olimpico kende eigenlijk maar een voordeel. Door de 0-0 na 45 minuten spelen, kon alles nog en bleef de tweede helft spannend. 

Want na een fel begin van Roma was de thuisploeg niet meer in staat om de vaardige voetballers van Sjachtjor in de problemen te brengen. De bezoekers hadden bijna 60 procent balbezit, maar haalden voldoening uit balbezit zonder diepgang en concrete kansen.

In de hele match zou Sjachtjor uiteindelijk geen bal tussen de palen schieten. Roma kwam in de eerste periode niet verder dan een zwak schot van Dzeko.

Vuur slaat pas in de pan na goal Dzeko

Vroeg in de tweede helft kreeg Sjachtjor het deksel op de neus voor zijn aanpak van balbezit om het balbezit. Strootman verraste vriend en vijand met een knappe dieptepass voor Dzeko. Alleen voor doelman Pjatov deed de Bosniër waar hij zo goed in is: ijskoud afwerken. Een goal die uit de lucht kwam vallen.

Het doelpunt was wel de vonk die eindelijk vuur in de match bracht. Ook in de tribunes. Sjachtjor voegde diepgang en tempo toe aan zijn spel, maar botste op een Romeinse muur.

Het werd nog beter voor de Romeinen toen Ordets rood kreeg. Als laatste man ging hij aan de noodrem hangen om Dzeko van een tweede goal te houden. Over de sanctie was geen discussie mogelijk.

Roma koos ondanks die gunstige situatie voor een defensieve aanpak. Gewaagd, want Sjachtjor zette nog alles op alles, maar kreeg de bal ondanks al zijn (Braziliaans) technisch vernuft simpelweg niet tussen de palen.

Wedstrijdverloop

 1. 22:36 Einde
 2. 90+4' Laatste fluitsignaal Roma wint met 1-0 van Sjachtjor en speelt voor het eerst in 10 jaar de kwartfinales van de Champions League.
 3. 90+1' 4 minuten extra tijd Roma is op 4 minuten van zijn eerste kwartfinale sinds 2008. Heeft Sjachtjor nog iets in de tank?
 4. 89' vervEdin Džeko vervStephan El Shaarawy
 5. 89' Dzeko mag gaan rusten Dzeko kwam weinig in het spel voor vanavond, maar was wel beslissend. Hij scoorde en lag aan de basis van de rode kaart van Ordets. El Shaarawy moet helpen om nog een paar minuten stand te houden.
 6. 84' Sjachtjor zet nog alles op alles met 10 spelers. Roma trekt massaal achteruit.
 7. 82' vervMarlos vervDentinho
 8. 81' Poppen aan het dansen Sjachtjor ontsnapt aan een tweede rode kaart. Spits Ferreyra vindt dat een ballenjongen te veel treuzelt en duwt hem over de reclameborden. De spelers van Roma zijn woest en gaan verhaal halen bij de Argentijn.
 9. 80' geelFacundo Ferreyra
 10. 79' roodIvan Ordets
 11. 79' Sjachtjor moet voort met 10 Ordets laat zich aftroeven door Dzeko in een sprintduel en gaat als laatste man aan de noodrem hangen. Rood is het logische resultaat.
 12. 22:19
 13. 76' geelFred
 14. 74' Nog een Braziliaan voor Sjachtjor Trainer Fonseca grijpt in en gooit een extra Braziliaan in de strijd. Stepanenko verlaat het veld, Patrick moet op het middenveld voor extra aanvallende kracht zorgen.
 15. 74' vervTaras Stepanenko vervAlan Patrick
 16. 73' Gerson wacht veel te lang Roma loert op de counter en dat levert Gerson een grote kans op. De invaller wacht veel te lang om te schieten.
 17. 71' geelTaras Stepanenko
 18. 65' vervCengiz Ünder vervGerson
 19. 65' Eerste wissel De match van Ünder is voorbij. Hij heeft zich niet echt kunnen tonen vandaag. De Braziliaan Gerson krijgt minstens 25 minuten om zich te tonen.
 20. 22:00
 21. 22:00
 22. 58' De goal heft voor de vonk gezorgd die het vuur in deze match doet oplaaien. Sjachtjor verhoogt het tempo en speelt niet langer balbezit om het balbezit.
 23. 21:59
 24. 21:57
 25. 54' geelKonstantinos Manolas
 26. 52' Roma virtueel gekwalificeerd Roma scoort uit het niets de 1-0. Strootman verrast alles en iedereen met een splijtende dieptepass. Dzeko werkt alleen voor Pjatov steriel af. doelpuntEdin Džeko 1 -0
 27. 50' Florenzi moet opletten. Hij tackelt eerst wel op de bal, maar gaat dan door op het been van Bernard. Florenzi heeft al geel en Roma kan een rode kaart tegen de balvaste Oekraïners missen.
 28. 46' Dezelfde 22 namen Beide ploegen zijn met dezelfde spelers als in de eerste helft uit de kleedkamer gekomen.
 29. 21:47
 30. 46' Begin tweede helft De bal rolt opnieuw in Rome. Alles kan nog in de tweede helft. Volg het hier.
 31. 21:46 Tweede helft
 32. 21:31 Rust
 33. 45+1' Rust Na een eerste helft waarin bitter weinig te zien was, gaan Roma en Sjachtjor rusten met 0-0. Roma begon goed met een schot tussen de palen in de eerste minuut, maar daarna nam Sjachtjor het commando over. De bezoekers creëerde wel nauwelijks kansen en kregen geen bal tussen de palen. Het goede nieuws: alles blijft mogelijk in de tweede helft.
 34. 45' Nainggolan wordt gehinderd door Stepanenko in de 16, maar het is te weinig voor een penalty. Veel protest is er ook niet bij de Belg.
 35. 21:28
 36. 39' Geel voor Florenzi De eerste gele kaart van de match is voor Florenzi, die Taison niet kan volgen en nadrukkelijk aan het shirt van de Braziliaan gaat hangen om hem af te stoppen.
 37. 39' geelAlessandro Florenzi
 38. 33' Fazio brengt zichzelf in de problemen Centrale verdediger Fazio denkt rustig uit te verdedigen, maar verliest de bal als laatste man aan Ferreyra. Gelukkig is de weg naar doel lang en moet de spits uit een scherpe hoek trappen. Naast.
 39. 30' Het lijkt dat Roma niet goed weet wat te doen met de vele positiewissels bij Sjachtjor. Wesley Sonck - op ProximusTV
 40. 21:13
 41. 28' Aanvoerder van Sjachtjor, Taison, krijgt wat ruimte van Roma en beslist dan snel om zijn kans van ver te gaan. Zijn schot gaat ver over.
 42. 26' Balbezit voor de bezoekers Het balbezit zegt wel iets over het spelbeeld. Na 25 minuten heeft Sjachtjor 61% balbezit.
 43. 24' Pjatov moet redden Nainggolan ligt aan de basis van een goede Italiaanse aanval. Kolarov haalt uiteindelijk de achterlijn en zet strak en laag voor. Pjatov is snel plat en redt voor Dzeko, die klaar was om binnen te tikken.
 44. 22' Het is wachten op grote kansen. Roma komt nog eens in de 16, maar Dzeko vindt geen ploegmaat met zijn aflegger. De match is in evenwicht.
 45. 21:00
 46. 14' Tegenprik Roma Roma komt er eindelijk een keer gevaarlijk uit. Nainggolan bedient Perotti, maar die moet het afleggen tegen Fred.
 47. 12' Na tien minuten hebben de bezoekers de touwtjes van de match stevig in handen. Sjachtjor combineert vlot. Roma wijkt uit angst de bezoekers te veel ruimte te geven.
 48. 10' Bijna owngoal Het eerste gevaar voor het Romeinse doel wordt veroorzaakt door...een Romein. Bernard snijdt een vrije trap erg scherp aan. Florenzi kopt bijna in eigen doel.
 49. 8' Sjachtjor is niet gekomen om zich vroeg in te graven. Een een-twee tussen Bernard en Ismaily levert een corner op, maar er komt geen kans uit voort.
 50. 5' Nainggolan heeft net iets te veel tijd nodig om Dzeko te lanceren richting doel, waardoor de Bosniër buitenspel loopt. Roma begint erg aanvallend.
 51. 2' Nainggolan zorgt meteen voor gevaar. Hij infiltreert in het strafschopgebied en legt terug op Dzeko. Die schiet zwak op doelman Pjatov.
 52. 1' Begin eerste helft Roma heeft afgetrapt tegen Sjachtjor. Kunnen Nainggolan en co de 1-2 uit de heenmatch nog goedmaken? Volg het hier.
 53. 20:45 Eerste helft
 54. 20:37
 55. 20:27 Onderkoelde tweede helft in Oekraïne kost AS Roma goeie uitgangspositie
 56. 20:11 Sjachtjor rekent opnieuw op zijn Brazilianen De bezoekers doen het vanavond met bijna dezelfde ploeg die het Roma erg moeilijk maakte in de heenmatch. Alleen centraal achterin vervangt Ordets de geblesseerde Krivtsov. hij sukkelt met de knie. Sjachtjor brengt 4 Brazilianen tussen de lijnen. Ismaily als linksachter. Fred op het middenveld en taison en Bernard in steun van diepe spits Ferreyra.
 57. 20:09
 58. 20:06 Roma speelt met type-elftal In vergelijking met de wedstrijd tegen Torino afgelopen weekend (3-0 voor Roma) wisselt trainer Di Francesco drie spelers. Dzeko, Perotti en Fazio keren terug in de basisploeg. Daardoor moeten El Shaarawy, Schick en Jesus tevreden zijn met een plaats op de bank. Nainggolan speelt op het middenveld zij aan zij met Strootman en De Rossi.
 59. 20:03
 60. 19:59 Goedeavond Roma heeft werk voor de boeg vanavond tegen Sjachtjor Donjetsk na de 2-1 voor de Oekraïners in de heenmatch. Roma kan zich optrekken aan het doelpunt op verplaatsing, maar Sjachtjor toonde zich voetballend wel de betere ploeg drie weken geleden.
 61. 19:57 Vooraf
 62. Opstelling Shakhtar Donetsk Andrij Pjatov, Bohdan Butko, Ivan Ordets, Jaroslav Rakitskij, Ismaily, Marlos, Fred, Taison, Taras Stepanenko, Bernard, Facundo Ferreyra
 63. Opstelling AS Roma Alisson, Alessandro Florenzi, Konstantinos Manolas, Federico Fazio, Aleksandar Kolarov, Radja Nainggolan, Daniele De Rossi, Kevin Strootman, Cengiz Ünder, Edin Džeko, Diego Perotti
opstelling
AS Roma
1 Alisson
24 Alessandro Florenzi
44 Konstantinos Manolas
20 Federico Fazio
11 Aleksandar Kolarov
4 Radja Nainggolan
16 Daniele De Rossi
6 Kevin Strootman
17 Cengiz Ünder
9 Edin Džeko
8 Diego Perotti
wisselspelers
30 Gerson
92 Stephan El Shaarawy
5 Juan Jesus
7 Lorenzo Pellegrini
14 Patrik Schick
25 Bruno Peres
28 Lukasz Skorupski
trainer
Eusebio Di Francesco
Shakhtar Donetsk
30 Andrij Pjatov
2 Bohdan Butko
18 Ivan Ordets
44 Jaroslav Rakitskij
31 Ismaily
11 Marlos
8 Fred
7 Taison
6 Taras Stepanenko
10 Bernard
19 Facundo Ferreyra
wisselspelers
21 Alan Patrick
9 Dentinho
5 Davit Khocholava
34 Ivan Petriak
55 Oleh Kudryk
59 Oleksandr Zubkov
74 Viktor Kovalenko
trainer
Paulo Fonseca