Refresh


home : Voetbal : Champions League : 1/8e finales (heen)


Onderkoelde tweede helft in Oekraïne kost AS Roma goeie uitgangspositie

Sjachtjor zet een scheve situatie recht in de tweede helft.

wo 21/02/2018 - 22:39 Sjachtjor Donjetsk heeft zijn heenmatch in de achtste finales van de Champions League gewonnen. Ünder schoot de bezoekers wel op voorsprong in de ijzige koude, maar na de pauze zetten de Oekraïners de situatie helemaal recht tegen een slap AS Roma. Ook Radja Nainggolan kon zijn ploeg niet in vuur en vlam zetten.

Shakhtar Donetsk 2
Ferreyra 52'
Fred 71'
AS Roma 1
Ünder 41'

einde

Sjachtjor Donjetsk - Roma in een notendop

 • Sleutelmoment: Sjachtjor kwam na de rust als een sneltrein uit de kleedkamers. Nainggolan en co lieten zich verrassen door een schitterende dieptepass van Rakitskiy tot bij Ferreyra. De Argentijn maakte koeltjes af.
 • Man van de match: De Braziliaanse middenvelder Fred heerste op het middenveld. Met een prachtige vrije trap stuurde hij de Romeinen met gebogen hoofd naar huis.
 • Opvallend: De laatste keer dat Roma verloor in de Champions League nadat het op voorsprong was gekomen, was 7 jaar geleden...tegen Sjachtjor Donjetsk. Toeval?

 

20-jarige zet Roma op voorsprong

Zowel Sjachtjor Donjetsk als Roma kwam fel uit de kleedkamer. Na enkele prima kansen voor de Oekraïners leek Donjetsk het laken naar zich toe te trekken.

Toch was het Champions League-debutant Ünder die de Romeinen op voorsprong bracht. Perotti bracht vanaf de flank de bal tot bij Dzeko, die het leer enig mooi tot bij de vrijstaande Ünder bracht. De jonge Turk twijfelde niet en verschalkte keeper Pjatov.

Donjetsk erop en erover

Trainer Fonseca leek zijn manschappen tijdens de rust stevig te hebben aangevuurd. Donjetsk schakelde een versnelling hoger en na 7 minuten in de tweede helft maakte targetspits Ferreyra plots gelijk na een geweldige dieptepass van centrale verdediger Rakitskiy. De Argentijn kapte en plaatste zijn 12de doelpunt in dertien matchen voorbij Roma-doelman Alisson.  

Dat was het signaal voor een ware stormloop van de Oekraïners. Allison schudde de ene na de andere parade uit zijn mouw en behoedde de Romeinen van een tweede tegendoelpunt.

Maar uitstel is geen afstel, 20 minuten voor tijd kreeg Sjachtjor een vrije trap toegewezen na een fout op Marlos. De Braziliaan Fred zette zich achter de bal en krulde het leer met veel finesse in de rechterbovenhoek. 

De Oekraïners bemachtigen zo een mooie uitgangspositie voor de terugronde naar de Italiaanse hoofdstad. Roma, met een vrij onzichtbare Nainggolan, zal het beste van zichzelf mogen geven op 13 maart.

Wedstrijdverloop

 1. 22:41 Einde
 2. 90+6' Einde wedstrijd Sjachtjor Donjetsk kwam fel uit de kleedkamers en boog via Ferreyra en Taison hun achterstand om in de tweede helft. De Oekraïners bemachtigen zo een mooie uitgangspositie voor de terugronde in Rome.
 3. 90+3' Sjachtjor vergeet het af te maken Taison bereikt de achterlijn en zet voor tot bij Ferreyra. De Argentijn lijkt te scoren maar Bruno Peres gooit zich in extremis voor het schot waarop de bal over doel dwarrelt.
 4. 90+2' vervBernard vervViktor Kovalenko
 5. 90+1' geelTaison
 6. 90+1' geelDiego Perotti
 7. 90+1' Taison ontsnapt aan rood! In een stevig duel met Perotti haalt Taison stevig uit met de vuist. De poppen gaan aan het dansen en scheids Collum deelt aan beiden spelers een gele kaart uit.
 8. 87' Gerson probeert nog eens een kans te forceren met een flauw schot op doel, geen probleem voor Pjatov. De Oekraïners lijken tevreden met hun bonus en tikken rustig rond.
 9. 22:28
 10. 83' vervRadja Nainggolan vervGrégoire Defrel
 11. 83' Nainggolan mag gaan rusten Nainggolan zijn wedstrijd zit er op. De Rode Duivel werd vooral uitgespeeld in aanvallend opzicht en kon niet echt brengen wat van hem verwacht werd.
 12. 80' geelFacundo Ferreyra
 13. 79' Roma maakt niet meteen aanstalten tot de gelijkmaker. Donetsk controleert de match en lijkt er eerder nog een doelpunt aan toe tevoegen.
 14. 22:23
 15. 71' vervCengiz Ünder vervGerson
 16. 71' vervAlessandro Florenzi vervBruno Peres
 17. 71' Fred kegelt de bal in de kruising Braziliaan Fred krijgt een vrije trap net buiten de groet rechthoek na een fout van Strootman op Marlos. De Braziliaan krult de bal prachtig in de rechterbovenhoek. Sjachtjor Donjetsk heeft zijn achterstand alweer omgebogen, Roma moet achtervolgen. doelpuntFred 2 -1
 18. 68' Marlos wordt foutief afgestopt door Strootman vlak voor de zestien meter van Roma. Een ideal plek voor een vrije trap, die Braziliaan Fred voor zijn rekening lijkt te nemen.
 19. 64' Alisson houdt Roma nog maar eens in de wedstrijd Sjachtjor is nu echt de ploeg met de meeste kansen. Taison vuurt een kanonskogel af richting winkelhaak, maar de Braziliaanse doelman Alison met alweer een schitterende parade.
 20. 22:07
 21. 60' Nainggolan is toch niet echt overtuigend vandaag. De Rode Duivel wordt veel te weinig in het spel betrokken en vraagt zelf ook geen ballen op. Wesley Sonck - Proximus 11
 22. 59' Dzeko breekt na een lange bal van Kolarov door op doel. De Bosniër haalt uit en raakt de paal, maar uit de herhaling blijkt buitenspel.
 23. 56' Allison met geweldige reflex Ismaily stormt nog maar eens de flank af en schudt een prima voorzet uit zijn voeten. Marlos neemt de bal op de slof, maar keeper Allison redt prima.
 24. 52' Ferreyra maakt gelijk! Centrale verdediger Rakitskiy tovert vanuit eigen zestien een geweldige dieptepass uit zijn voeten. Ferreyra controleert, kapt en plaatst de gelijkmaker vakkundig voorbij Alisson. doelpuntFacundo Ferreyra 1 -1
 25. 49' De eerste hoekschop van de tweede helft is voor Donjetsk. Marlos krult de bal voor doel maar Dzeko kan simpel wegkoppen.
 26. 47' Ferreyra wordt aangespeeld door Marlos en plaatst de de bal binnen de palen. Keeper Alisson kan eenvoudig plukken.
 27. 46' Start tweede helft Scheidsrechter Collum fluit de tweede helft op gang. Kunnen de Oekraïners het tij nog keren?
 28. 21:50 Start tweede helft
 29. 21:48
 30. 21:34 Rust
 31. 45+5' Rust De felle start van de Oekraïners beloofde veel goeds. Maar het was de 20-jarige Ünder die vlak voor de pauze op assist van Dzeko de 0-1 op scorebord toverde.
 32. 45+3' vervSerhiy Kryvtsov vervIvan Ordets
 33. 45+2' Verdediger Kryvtsov komt slecht neer op de enkel bij een kopduel. De Oekraïner blijft liggen en moet worden afgevoerd. Ordets is zijn logische vervanger.
 34. 21:28
 35. 41' Youngster Ünder opent de score Perotti brengt de bal tot bij Dzeko, die het leer enig mooi tot bij de vrijstaande Ünder steekt. De 20-jarige debutant doet zijn werk en verschalkt keeper Pjatov. doelpuntCengiz Ünder 0 -1
 36. 38' Vinnige Brazilianen De Brazilianen van Sjachtjor laten zich dikwijls opmerken met technische hoogstandjes. De acties duren soms iets te lang, waardoor de angel dikwijls uit de aanval wordt gehaald.
 37. 21:21
 38. 21:20
 39. 33' Marlos zet zich nogmaals door en schiet op doel. Het schot wordt nog even belemmerd door Strootman en de bal fladdert meters naast het doelkader.
 40. 30' Het tempo in de match is even gaan liggen, het is voorlopig wachten op echt doelgevaar.
 41. 28' Nainggolan onzichtbaar Door het balbezit van Sjachtjor moet Nainggolan zich vooral beperken tot stoorwerk op het middenveld. De Rode Duivel is niet echt prominent aanwezig in de wedstrijd.
 42. 23' Centrale verdediger Rakitskiy waant zich even aanvaller. De Rus zet zich door vanop de linkerflank en brengt de bal voor doel, maar er is geen spits in de zestien meter te bespeuren.
 43. 21' Gemiste kans voor Dzeko Dzeko krijgt de bal aangespeeld via Ünder door het middenveld. De Bosniër probeert de bal te plaatsen, maar Sjachtjor-doelman Pjatov heeft de poging doorzien.
 44. 17' Perotti bereikt de achterlijn en probeert de bal voor doel te deponeren. De flankaanvaller wordt afgeblokt en het leer verdwijnt in hoekschop. Die brengt echter geen gevaar op.
 45. 21:01
 46. 13' Totti in de tribune Clublegende Totti is ook mee afgereisd naar Oekraïne. De ex-middenvelder van Roma ziet hoe moeilijk de Romeinen het hebben om hun stempel op de wedstrijd te drukken.
 47. 10' Sjachtjor probeert het balbezit te controleren. Met Bernard en Marlos op de flanken is het soms alle hens aan dek in de Romeinse verdediging.
 48. 9' Beide teams hebben er zin in vanavond. Het spel gaat goed op en neer en dat zorgt af en toe voor paniek langs beide kanten van het veld.
 49. 6' Doelgevaar voor Roma De tweede corner van de match is bijna raak voor Roma. Kolarov brengt het leer goed voor doel en Dzeko kan zijn voet tegen de bal zetten. Keeper Pjatov redt uitstekend, de rebound van Fazio wordt afgeblokt.
 50. 2' Eerste kans voor Sjachtjor Ismaily zorgt voor het eerste doelgevaar. Hij waagt een schot op doel, maar Roma-keeper Alisson redt.
 51. 1' We zijn er aan begonnen! De bal rolt in het kille Metalist Stadion. Wie komt er als winnaar uit de heenmatch?
 52. 20:46 Start eerste helft
 53. 20:13
 54. 20:09 Uitkijken voor Argentijns gevaar Bij Sjachtjor Donjetsk staan er maar liefst 6 Oekraïners en 4 Brazilianen op het wedstrijdblad. Toch is het vooral uitkijken naar targetspits Ferreya. De Argentijn vond in zijn laatste 12 wedstrijden voor Donjetsk maar liefst 11 keer de weg naar doel.
 55. 20:04 El Ninja in de basiself Radja Nainggolan staat zoals verwacht in de basis bij Roma. Ook verdediger Florenzi raakte nog net op tijd fit en mag starten. Youngster Cengiz Ünder mag zich dan weer opmaken voor zijn Champions League-debuut. Dzeko moet voor de doelpunten zorgen voorin.
 56. 19:41 De opstelling van Sjachtjor Donjetsk:
 57. 19:39 De line-up van AS Roma:
 58. 19:25
 59. 19:25
 60. 18:26 Roma is een zeer sterk team met enkele topspelers en een uitstekende coach. We staan voor een moeilijke match, maar we hebben ons voorbereid op elk scenario. Sjachtjor-trainer Paulo Fonseca
 61. 17:55 Roma's kwakkelseizoen AS Roma kent een seizoen met up en downs. In de serie A hinkt het al ver achter op nummer 1 en 2, Napoli en Juventus. Ook in de Coppa Italia werd de club door Torino al vroegtijdig uitgeschakeld. De manschappen van trainer Di Francesco richten zich dus volop op de Champions League en ambiëren een plekje bij de laatste acht.
 62. 17:42 Wij hebben het verdiend om bij de laatste 16 te staan en willen er het allerbeste van maken. Er is een 50/50-kans vanavond, maar mijn spelers zijn gefocust op een goed resultaat. Roma-coach Di Francesco
 63. 17:32
 64. 17:25 Vanavond daalt het kwik tot onder de -10 op de thermometer in het Metalist-stadion. Nainggolan wapende zich op de laatste training alvast tegen de koude, gewikkeld in een zwarte nekwarmer en rode muts.
 65. 17:21 Mochten de barre temperaturen een rol spelen, dan zouden teams als Sjachtjor elk jaar de Champions League winnen. De kwaliteit van ons spel zal bepalend worden, niet het koude weer. Roma-kapitein De Rossi
 66. 16:52 Neemt Roma vanavond revanche voor de uitschakeling in 2011? Zowel Roma als Sjachtjor Donjetsk hebben geen al te beste herinneringen aan de achtste finales van de Champions League. Het team van Rode Duivel Nainggolan werd 2 seizoenen geleden nog uitgeschakeld door Real Madrid. De voorbije 10 jaar kon het zich zelfs geen enkele keer bij de laatste acht scharen. Ook Sjachtjor stootte voor de laatste keer door in 2011. De Oekraïners wonnen toen twee maal tegen… AS Roma. Nemen de Romeinen vanavond revanche? Volg het live met tekst bij Sporza vanaf 20.45u.
 67. 16:51 Vooraf
 68. Opstelling AS Roma Alisson, Alessandro Florenzi, Konstantinos Manolas, Federico Fazio, Aleksandar Kolarov, Cengiz Ünder, Daniele De Rossi, Radja Nainggolan, Kevin Strootman, Diego Perotti, Edin Džeko
 69. Opstelling Shakhtar Donetsk Andrij Pjatov, Bohdan Butko, Serhiy Kryvtsov, Jaroslav Rakitskij, Ismaily, Marlos, Taras Stepanenko, Taison, Fred, Bernard, Facundo Ferreyra
opstelling
Shakhtar Donetsk
30 Andrij Pjatov
2 Bohdan Butko
4 Serhiy Kryvtsov
44 Jaroslav Rakitskij
31 Ismaily
11 Marlos
6 Taras Stepanenko
7 Taison
8 Fred
10 Bernard
19 Facundo Ferreyra
wisselspelers
18 Ivan Ordets
74 Viktor Kovalenko
9 Dentinho
21 Alan Patrick
26 Mykyta Shevchenko
34 Ivan Petriak
59 Oleksandr Zubkov
trainer
Paulo Fonseca
AS Roma
1 Alisson
24 Alessandro Florenzi
44 Konstantinos Manolas
20 Federico Fazio
11 Aleksandar Kolarov
17 Cengiz Ünder
16 Daniele De Rossi
4 Radja Nainggolan
6 Kevin Strootman
8 Diego Perotti
9 Edin Džeko
wisselspelers
25 Bruno Peres
30 Gerson
23 Grégoire Defrel
5 Juan Jesus
7 Lorenzo Pellegrini
14 Patrik Schick
28 Lukasz Skorupski
trainer
Eusebio Di Francesco