Refresh


home : Voetbal : Champions League : 1/8e finales (heen)


Kompany en De Bruyne duwen Bazel al in de heenmatch kopje-onder

De Bruyne viert de goal van Agüero.

di 13/02/2018 - 23:07 Manchester City heeft zijn heenmatch tegen FC Bazel met 0-4 gewonnen. Het domineerde de wedstrijd van begin tot einde en maakt de terugwedstrijd nu al overbodig. Vincent Kompany begon in de basis en maakte de 90 minuten vol, Kevin De Bruyne gaf alweer een assist.

FC Basel 0
Manchester City 4
Gündogan 14' 53'
B. Silva 18'
Agüero 23'

einde

FC Bazel - Manchester City in een notendop

 • Sleutelmoment: In de 12e minuut begaat Nicolas Otamendi een overtreding in het strafschopgebied, maar de scheidsrechter fluit (onterecht) geen penalty. 2 minuten later kopt Ilkay Gündogan de 0-1 in doel. Nadien maakte Bazel op geen enkel moment nog aanspraak op de overwinning.
 • Man van de match: Met zijn 2 goals was Ilkay Gündogan de beste man op het veld. Op assist van Kevin De Bruyne kopte bij het openingsdoelpunt knap binnen. In de 2e helft schilderde hij de 0-4-eindstand enig mooi tegen het net.
 • Statistiek: De Bruyne gaf vandaag de assist voor het openingsdoelpunt. Daarmee zet de Rode Duivel zijn teller al op 7 assists in zijn laatste 7 wedstrijden in alle competities.

Een dolle 9 minuten maken terugmatch overbodig

Het was een dominant City dat het beste aan de wedstrijd begon. Het had het meeste balbezit, maar kon niet veel goede kansen afdwingen. Na 12 minuten spelen moest de bal op de stip na een overtreding van Otamendi, maar de scheidsrechter zag er geen graten in. 2 minuten nadien kopte Gündogan een hoekschop van De Bruyne binnen en stortte de Bazelse organisatie helemaal in elkaar.

In nog geen 10 minuten trok City de wedstrijd naar zich toe en liet het Bazel bij momenten sterretjes zien. Bernardo Silva en Sergio Agüero pikten hun doelpuntje mee en zetten de 0-3-ruststand op het scorebord. Serey Die ontsnapte eerder nog aan de rode kaart na een wilde tackle.

De 2e helft gaf de Bazel-supporters opnieuw wat hoop. De Zwitserse formatie creëerde enkele goede kansen, maar Ederson hield zijn net schoon. City drukte nog een keer goed door en scoorde de 0-4 dankzij een prachtig geplaatst schot van Gündogan. Na het doelpunt ging het tempo helemaal uit de wedstrijd en ontsnapte Serey Die voor een 2e keer aan rood. Er werd niet meer gescoord en zo won City makkelijk met 0-4.

Kompany maakt de 90 minuten vol

Vincent Kompany kan terugkijken op een geslaagde wedstrijd. Hij begon als kapitein aan de wedstrijd en speelde de volle 90 minuten. Tijdens de eerste helft had de verdediger niet veel werk, maar na de rust had hij enkele uitstekende tussenkomsten in petto. 

Na de wedstrijd was Kompany zeer tevreden over de match. "We speelden heel goed op een moeilijk te bespelen veld. We waren vandaag het betere team, enkel door een gebrek aan motivatie kunnen we de terugmatch nog verliezen." 

Dat hij de wedstrijd nog eens kon volmaken, was ook voor de Rode Duivel een leuk gevoel. "Momenteel ben ik klaar voor alles", besluit hij.

Reactie Pep Guardiola:

Wedstrijdverloop

 1. 22:35 Einde
 2. 90+2' Einde Einde van de wedstrijd. Een dominant City duwt Bazel al in de heenmatch kopje onder en wint met ruime 0-4-cijfers.
 3. 89' geelIlkay Gündogan
 4. 89' geelSerey Dié
 5. 88' Opstootje in St. Jakob-Park. Serey Die gaat wild in op Gündogan en ontsnapt (voor de 2e keer) aan een rode kaart. Gündogan kan zijn woede moeilijk verkroppen en gaat hoofd tegen hoofd staan met de Ivoriaan. De scheidsrechter laat beide spelers vertrekken met een gele prent.
 6. 85' vervSergio Agüero vervDanilo
 7. 85' vervMohamed Elyounoussi vervKevin Bua
 8. 83' Met nog minder dan 10 minuten te spelen gaan de City-fans al aan het feesten. Achter het doel van Ederson steken ze Bengaals vuur af en weerklinkt het gezang.
 9. 80' Een goede counter van City eindigt bij Sané. Hij kan zowel Agüero en Gündogan bedienen, maar controleert de bal niet goed en levert in. Geen goede invalbeurt van de Duitser tijdens zijn comeback.
 10. 22:21 Kompany springt een pak hoger dan Oberlin.
 11. 74' Vaclik voorkomt hattrick Gündogan Agüero kan zomaar het strafschopgebied induiken en weet Gündogan te bereiken. De Duitser kan zijn 3e van de avond maken, maar Vaclik laat het niet toe.
 12. 71' vervValentin Stocker vervAlbian Ajeti
 13. 69' Bazel blijft drukken Een vrije trap van Oberlin verdwijnt bijna in het doel. Ederson toont zijn klasse en houdt voorlopig de nul.
 14. 22:11 Suchy (l) lijkt schrik te hebben van Agüero.
 15. 68' Nog eens Bazel met de mogelijkheid. Elyounoissi probeert het tot 2 keer toe, maar de bal wil er niet in. Het blijft 0-4.
 16. 66' Oberlin vergeet af te werken David Silva kan voor de eerste keer zijn kans gaan. Agüero legt af, Silva schiet, maar de Spanjaard mikt hoog over. Aan de overkant speelt Bazel op de counter en krijgt het een goede kans om te scoren. Oberlin doet er te weinig mee en houdt zijn teller in de Champions League voorlopig op 4.
 17. 63' vervKevin De Bruyne vervDavid Silva
 18. 63' De Bruyne krijgt rust Voor Kevin De Bruyne zit de wedstrijd erop. Hij mag gaan rusten en krijgt een applaus van Guardiola. Zijn vervanger is David Silva.
 19. 59' geelFernandinho
 20. 22:01
 21. 57' vervRaheem Sterling vervLeroy Sané
 22. 57' Oberlin schiet voorlangs Oberlin ontsnapt net aan de buitenspelval en schiet richting doel. De hoek was net wat te scherp en gaat voorlangs.
 23. 55' Gündogan speelt Frei makkelijk uit en schiet de bal "frei" makkelijk in de rechter bovenhoek. Wesley Sonck
 24. 21:56 Gündogan doet er nog eentje bij: 0-4.
 25. 53' Prachtig doelpunt Gündogan Het wordt geen makkelijke avond voor Bazel. Gündogan speelt Frei makkelijk uit en schildert de bal in de rechter winkelhaak. doelpuntIlkay Gündogan 0 -4
 26. 49' Bazel geeft de supporters wat hoop Eindelijk eens een schot richting doel van Bazel. Elyounoussi probeert het in de verste hoek. Ederson is er goed bij, al had de bal net naast gegaan.
 27. 48' Aan de overkant kan Oberlin nog eens op doel afstormen. Vincent Kompany komt tussen beiden en neutraliseert de aanval.
 28. 47' Meteen een vlam van De Bruyne We zijn nog geen 2 minuten ver en Kevin De Bruyne laat zich al opmerken. Hij vlamt richting Vaclik, maar die voorkomt een vroege treffer.
 29. 21:48
 30. 46' Start 2e helft De 2e helft is zopas op gang gefloten. Kan Bazel de scheve situatie nog rechtzetten?
 31. 21:47 Start tweede helft
 32. 21:31 Rust
 33. 45+1' Rust De 1e helft zit erop. Een dolle 9 minuten van City duwden Bazel al vroeg in de wedstrijd kopje onder.
 34. 38' Taulant Xhaxa grijpt zich vast aan Sterling en kruipt de Brit zijn rug op. De oudere broer van Arsenal-speler Granit Xhaka krijgt tot zijn grote verbazing geel onder zijn neus geduwd.
 35. 38' geelTaulant Xhaka
 36. 37' De Bruyne schiet net over! Ook Kevin De Bruyne gaat op zoek naar zijn goal. Hij probeert het met een volley, die maar net over doel verdwijnt.
 37. 21:21
 38. 33' Knappe redding Vaclik Sterling wordt goed de diepte ingestuurd door Bernardo Silva. Die probeert Vaclik te omspelen, maar deze keer zit de Tsjech er wel goed bij.
 39. 29' Elke keer als er een slechte pass wordt gegeven, staat Pep Guardiola al met zijn armen te zwaaien. Wesley Sonck
 40. 21:14
 41. 21:13 De Bruyne is dolblij met de 0-3 van Aguëro.
 42. 25' Zeldzame tegenprik van Bazel. Oberlin kan voorzetten, maar Stocker mist de controle volledig. Bazel moet het momenteel doen met 24% balbezit in deze wedstrijd.
 43. 23' Boeken toe voor Bazel? Het lijkt erop dat Bazel kansloos ten onder zal gaan. Agüero maakt er na 22 minuten al 0-3 van. Vaclik heeft geen antwoord op de knappe plaatsbal van de Argentijn. doelpuntSergio Agüero 0 -3
 44. 21:08
 45. 21:05 Bernardo Silva verdubbelt al snel de score: 2-0.
 46. 18' City laat er geen gras over groeien! Op enkele minuten zit City op rozen. Bernardo Silva maakt er mooi 0-2 van, al ziet Vaclik er in de herhaling niet goed uit. doelpuntBernardo Silva 0 -2
 47. 21:01 Gündogan kopt een hoekschop van De Bruyne in doel.
 48. 14' Gündogan breekt de ban voor City! 0-1! Een hoekschop van De Bruyne bereikt Gündogan, die de bal in de verste hoek verlengt. Een zoveelste assist voor onze landgenoot, maar de kopbal van de Duitser mag ook gezien worden. doelpuntIlkay Gündogan 0 -1
 49. 12' Geen strafschop voor Bazel Nicolas Otamendi haalt Oberlin neer in het strafschopgebied. De scheidsrechter gaat er niet op in en laat voort spelen.
 50. 6' Oberlin komt oog in oog met Ederson Grote kans voor Bazel! Dimitri Oberlin kan op doel afstormen, maar probeert het onbesuisd in één keer. Gemiste kans voor de Kameroener.
 51. 20:49 Kompany staat in de basis tegen Basel.
 52. 2' Vaclik meteen in actie De eerste kans van de wedstrijd is een feit. Gündogan kopt een voorzet van Bernardo Silva op de Tsjech, die in hoekschop moet duwen.
 53. 1' Aftrap We zijn eraan begonnen in het St. Jakob-Park. Kan FC Bazel voor de verrassing zorgen?
 54. 20:46 Start eerste helft
 55. 20:42
 56. 20:23
 57. 20:16
 58. 20:02 Bazel laat topscoorders op de bank Bij FC Bazel start Albian Ajeti op de bank. De Zwitser heeft dit seizoen al 8 doelpunten op zijn teller in de Zwitserse Super League en is daarmee de topschutter bij Bazel. Ook Ricky Van Wolfswinkel (7 doelpunten) begint op de bank. Dimitri Oberlin start in de spits bij de Zwitsers, hij is de vlotst scorende Bazel-speler in de Champions League met 4 goals.
 59. 19:49 City start met De Bruyne én Kompany Afgelopen weekend kreeg Vincent Kompany nog rust tijdens de match tegen Leicester (5-1). Vandaag start de 31-jarige verdediger in de basis als aanvoerder. Ook Kevin De Bruyne, die tegen Leicester nog een hattrick van assists maakte, begint de wedstrijd.
 60. 19:38
 61. 19:37
 62. 19:56 We proberen de gevestigde orde in Europa, met Real, Bayern en Barcelona, te doorbreken. Elke ploeg die dit de voorbije 10 jaar probeerde, is daar niet in geslaagd. Maar als er één jaar is om de CL te winnen, is het wel dit jaar." Vincent Kompany
 63. 19:56 Maar eerst moeten we afrekenen met Bazel. Als we daarin slagen, kunnen we ons meten met die topclubs. Dan weten we meteen of we hen kunnen verslaan. Vincent Kompany
 64. 19:50 Sané is terug Veel sneller dan verwacht heeft Leroy Sané zijn rentree in de kern van City gemaakt. "Ik ben verbaasd dat hij al fit is", zegt coach Guardiola. "Hij is niet in perfecte conditie, maar hij is jong."
 65. 19:50
 66. 19:45 Kan Bazel Manchester City verrassen? Bazel raakte nog nooit verder dan de 1/8e finales van de Champions League. Als het die horde nu wel wil nemen, moet het afrekenen met misschien wel de beste ploeg van het moment, Manchester City. City sneuvelde een jaar geleden in deze fase tegen Monaco.
 67. 19:42 Vooraf
 68. Opstelling Manchester City Ederson, Kyle Walker, Vincent Kompany, Nicolás Otamendi, Fabian Delph, Kevin De Bruyne, Fernandinho, Ilkay Gündogan, Bernardo Silva, Sergio Agüero, Raheem Sterling
 69. Opstelling FC Basel Tomáš Vaclík, Michael Lang, Léo Lacroix, Taulant Xhaka, Marek Suchý, Blás Riveros, Valentin Stocker, Fabian Frei, Serey Dié, Mohamed Elyounoussi, Dimitri Oberlin
opstelling
FC Basel
1 Tomáš Vaclík
5 Michael Lang
3 Léo Lacroix
34 Taulant Xhaka
17 Marek Suchý
25 Blás Riveros
14 Valentin Stocker
6 Fabian Frei
20 Serey Dié
24 Mohamed Elyounoussi
19 Dimitri Oberlin
wisselspelers
22 Albian Ajeti
33 Kevin Bua
7 Luca Zuffi
9 Ricky van Wolfswinkel
13 Mirko Salvi
27 Neftali Manzambi
28 Raoul Petretta
trainer
Raphaël Wicky
Manchester City
31 Ederson
2 Kyle Walker
4 Vincent Kompany
30 Nicolás Otamendi
18 Fabian Delph
17 Kevin De Bruyne
25 Fernandinho
8 Ilkay Gündogan
20 Bernardo Silva
10 Sergio Agüero
7 Raheem Sterling
wisselspelers
19 Leroy Sané
21 David Silva
3 Danilo
1 Claudio Bravo
5 John Stones
14 Aymeric Laporte
47 Phil Foden
trainer
Josep Guardiola