Refresh


home : Voetbal : Jupiler Pro League : Speeldag 27


Westerlo maakt Club Brugge het leven zuur, maar de leider wint wel

Hans Vanaken redt Club Brugge in slotfase.

vr 17/02/2017 - 22:20 Club Brugge heeft met veel moeite de drie punten gepakt bij Westerlo: 1-2. Club - dat als eerste mathematisch zeker is van Play-off I - kon pas in de laatste 20 minuten een vroeg doelpunt van Ganvoula uitwissen. Bij Westerlo baalde doelman Koen Van Langendonck: "We hebben de kansen gehad om de 2-0 te maken."

Westerlo 1
Ganvoula 16'
Club Brugge 2
Miletic (own) 72'
Vanaken 83'

einde

Westerlo - Club Brugge in een notendop:

 • Sleutelmoment: Westerlo lijkt op weg naar een stuntzege tot Dame Fortuna de thuisploeg twintig minuten voor het einde in de steek laat. Een ongelukkige owngoal van Miletic leidt de Westelse ondergang in.
 • Man van de match: Aan Koen Van Langendonck heeft het vandaag niet gelegen bij Westerlo. De doelman dreef Club tot wanhoop met zijn talloze reddingen.
 • Opvallend: Een wedstrijd tegen Westerlo staat voor Club nagenoeg gelijk aan drie punten. De laatste keer dat Westerlo een punt kon pakken tegen Club is acht jaar geleden.

Bekijk de doelpunten:

Ganvoula scoort, Vossen mist

De laatste zes duels met Westerlo leverden evenveel overwinningen op voor Club Brugge. Geen cijfers om vrolijk van te worden bij Westerlo, maar daar had de thuisploeg duidelijk lak aan. Westerlo, met de heroptredende De Ceulaer in de basis, begon erg gretig aan de partij.

Een vroege treffer van Ganvoula werd eerst nog terecht afgekeurd voor buitenspel, maar op het kwartier was het dan toch raak voor de Anderlecht-huurling. Die mocht ongehinderd inkoppen op een voorzet van Christensen en liet de grabbelende Butelle kansloos achter.

Club was even de weg kwijt en ontsnapte aan meer averij. Butelle stond pal op een knal van De Ceulaer, terwijl Denswil de bal bijna in eigen doel werkte.

De ene Anderlecht-huurling is de andere niet, zo bleek toen Heylen compleet de mist inging en Vossen een vrijgeleide gaf. Die had de 1-1 aan z’n voet , maar kreeg de bal niet voorbij Van Langendonck.

Aan de overkant was Ganvoula hetzelfde lot beschoren. Ook hij botste op Butelle na een prima pass van de alomtegenwoordige De Ceulaer. Engels kon in de nasleep nog net een owngoal van Simons voorkomen.

Op het einde van de eerste helft schoot Club eindelijk wakker. Een afgeweken schot van Izquierdo strandde op de paal, terwijl Heylen een schot van Rotariu net voor de doellijn kon wegkoppen. Kort voor de rust leek de gelijkmaker dan toch te vallen, maar alleen voor Van Langendonck mikte Vossen onbegrijpelijk pal op de doelman.

Vanaken loodst Club naar de winst

Club moest aan de bak in de tweede helft, maar het was Westerlo dat dicht bij de 2-0 kwam. Butelle had een heerlijke redding nodig op een volley van Miletic.

Twintig minuten voor het einde ontpopte diezelfde Miletic zich tot Westelse antiheld. Een voorzet van Vanaken week af op zijn voet en verdween zo over de kansloze Van Langendonck in doel: 1-1.

Een flinke meevaller voor Club, dat plots z’n kans rook. Tien minuten voor het einde zetten de bezoekers de scheve situatie helemaal recht. Na een mooie borstcontrole knalde Vanaken de 1-2 onhoudbaar in doel.

Westerlo had geen reactie meer en ontsnapte aan meer averij. Van Langendonck bleef de boeman voor Izquierdo en hield ook Diaby nog van een treffer. Kort voor het einde kreeg Izquierdo nog de 1-3 voorgeschoteld, maar de Gouden Schoen mikte onbegrijpelijk hoog over.

Vanaken: "De bal viel perfect"

"Het was hard knokken en je weet dat je zeker niet op achterstand mag komen tegen deze ploeg. Dat gebeurde dan wel en veel te snel", zei Hans Vanaken.

"Maar uiteindelijk hadden we wel het beste van het spel, maar de grote kansen bleven uit. Naarmate de eerste helft vorderde, kregen we die kansen wel met Vossen en Izquierdo."

"Uiteindelijk komen we met een gelukje op 1-1. Dat deed ons goed. Vanaf dan hadden we controle en we zijn blij dat we de 1-2 hebben kunnen maken. Vorige week in Lokeren vergaten we de kansen af te maken, vandaag maakten we er gelukkig wel twee. "

Vanaken zorgde zelf voor de drie punten met een knappe goal. "De bal viel perfect. Het enige wat ik toen dacht was "aannemen en schieten" en ik voerde het perfect uit Het is heel fijn om te zien dat die dingen lukken. Dat geeft mij ook vertrouwen voor de komende weken."

Van Langendonck: "Er moeten punten komen"

"Dit is frustrerend voor iedereen. We hadden de eerste helft goed onder controle en kwamen er bij momenten goed uit. Het tikkeltje geluk om die tweede counter te verzilveren ontbrak. We hebben de kansen gehad om de 2-0 te maken, maar we kregen het omgekeerde scenario", zei Koen Van Langendonck.

De Westelse doelman grossierde in knappe reddingen, maar het mocht niet baten. "Als je tegen Club speelt, dan weet je dat je dat je als doelman veel werk kan krijgen. Ik probeer dan mijn steentje bij te dragen om een resultaat te halen. Dat is jammer genoeg niet gelukt."

Westerlo wacht nog een loodzwaar programma in de degradatiestrijd. "Er moeten punten komen. We hebben nog twee thuiswedstrijden. We moeten niet verder kijken dan de volgende wedstrijd tegen Oostende. We staan nog boven de degradatieplaats, maar we hebben vorig seizoen gezien hoe snel het kan omkeren."

Ondanks de twee tegendoelpunten keepte Van Langendonck een uitstekende partij

Wedstrijdverloop

 1. 22:20 Einde
 2. 90+4' Einde Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar Club Brugge heeft Westerlo wel degelijk verslagen. Een ongelukkige owngoal van Miletic leidde de Westelse ondergang in.
 3. 90+2' Onwaarschijnlijke misser van Izquierdo Refaelov schotelt de vrijstaande Izquierdo de 1-3 voor, maar die mikt vanaf de penaltystip onbegrijpelijk over. De Gouden Schoen gaf vanavond niet thuis in Het Kuipje.
 4. 90+1' Westerlo krijgt nog drie minuten extra tijd om alsnog een punt uit de brand te slepen. Het geloof lijkt weg bij de thuisploeg.
 5. 86' Aan Van Langendonck zal het vandaag niet gelegen hebben bij Westerlo. Hij staat alweer pal op een poging van Diaby.
 6. 22:12 Vanaken trapt zijn vijfde van het seizoen binnen: 1-2.
 7. 85' Ook Izquierdo wil dolgraag scoren, maar Van Langendonck blijft zijn boeman. De doelman voorkomt kort na de 1-2 een derde tegengoal.
 8. 83' Vanaken verlost Club Club Brugge zet de scheve situatie helemaal recht. Na een mooie borstcontrole knalt Vanaken z'n vijfde van het seizoen binnen: 1-2. Westerlo riep het het beetje over zichzelf af door zo fel terug te zakken en dreigt met lege handen achter te blijven. doelpuntHans Vanaken 1 -2
 9. 80' vervNicolas Rommens vervGilles Ruyssen
 10. 80' Ook bij Westerlo hebben ze nog een wissel in petto. Rommens ruimt plaats voor Ruyssen.
 11. 79' vervDorin Rotariu vervLior Refaelov
 12. 79' De bezoekers zetten alles op alles en gooien ook nog Refaelov in de strijd. Voor de bleke Rotariu zit de wedstrijd erop.
 13. 78' Immers net niet Club neemt geen genoegen met een puntendeling. Claudemir werkt de bal in de loop van Immers, die mikt in één tijd over.
 14. 77' vervMaxime Annys vervMitch Apau
 15. 77' Mathijssen gooit er met Apau nog een frisse kracht in. Voor Annys zit de wedstrijd erop.
 16. 73' Izquierdo wordt er stilaan gek van. Alweer wordt hij onterecht afgevlagd voor buitenspel.
 17. 21:58 Voorzet van Vanaken wijkt af op de voet van Miletic en verdwijnt in doel: 1-1.
 18. 72' Meevaller voor Club Pech voor Westerlo. Een voorzet van Vanaken wijkt af op de voet van Miletic en verdwijnt zo over Van Langendonck in doel: 1-1. Vanaken juicht niet, Westerlo gaat nog een moeilijke slotfase tegemoet. own goalNemanja Miletic 1 -1
 19. 21:56 Preud'homme heeft nog 20 minuten om Club Brugge naar de overwinning te coachen.
 20. 70' Izquierdo laat het liggen Van Langendonck wil van geen wijken weten. Hij gaat goed plat op een schot van Izquierdo en die mikt de rebound vervolgens hoog over. Hier was meer mee te doen voor de Colombiaan.
 21. 69' Izquierdo wordt voor de tweede keer onterecht afgevlagd voor buitenspel. Preud'homme gaat verhaal halen bij Geldhof. Die heeft z'n handen vol met beide trainers.
 22. 68' Je voelt de nervositeit in deze wedstrijd sluipen. Ook bij beide trainers aan de zijlijn. Peter Vandenbempt op Sporza Radio
 23. 66' Izquierdo kan op snelheid doorgaan op links, maar wordt afgevlagd voor buitenspel. Onterecht, zo leert de herhaling. Op de Brugse bank steken ze hun woede niet onder stoelen of banken.
 24. 65' vervBenjamin De Ceulaer vervYoni Buyens
 25. 64' De Ceulaer mag na een prima wedstrijd gaan rusten. Buyens komt het Westelse middenveld wat versterken.
 26. 21:50 Vossen wordt gewisseld door Diaby.
 27. 63' vervJelle Vossen vervAbdoulay Diaby
 28. 63' vervDion Cools vervLex Immers
 29. 62' Dubbele wissel Michel Preud'homme grijpt in en voert een dubbele wissel door. De ontgoochelende Cools en Vossen worden naar de kant gehaald, Immers en Diaby zijn hun vervangers.
 30. 62' Vormer blijft het proberen met verre schoten, maar het zit de Nederlander vandaag niet mee. Ook deze poging gaat naast.
 31. 61' Club heeft nog een halfuur om de scheve situatie nog recht te trekken. De bezoekers slagen er voorlopig niet in om Westerlo echt onder druk te zetten.
 32. 57' Misser van Cools Opnieuw alarmfase rood in de Brugse zestien. Cools mistrapt zich compleet en Ganvoula kan net niet profiteren.
 33. 55' Club Brugge heeft toch z'n greep moeten lossen waarmee het de eerste helft eindigde. Peter Vandenbempt op Sporza Radio
 34. 53' Butelle voorkomt de 2-0 De doelmannen blijven schitteren in Het Kuipje. Butelle pakt uit met een heerlijke redding op een volley van Miletic. Club kruipt door het oog van de naald.
 35. 49' Je merkt de nervositeit bij Club Brugge. Een derde opeenvolgende nederlaag buitenshuis, dat kan de bedoeling niet zijn. Peter Vandenbempt op Sporza Radio
 36. 47' Vossen alweer niet Vossen en Van Langendonck, het blijft voorlopig hetzelfde verhaal. De doelman pakt uit met een beenveeg op een schot vanuit een scherpe hoek van de spits.
 37. 46' 2e helft Club Brugge weet waar het voor staat bij de start van de tweede helft. Kan het een tweede opeenvolgende nederlaag nog afwenden?
 38. 21:31 Start tweede helft
 39. 21:16 Rust
 40. 45+2' Rust Westerlo gaat rusten met een 1-0-voorsprong na een erg boeiende eerste helft. Ganvoula opende op het kwartier de score voor een erg gretig Westerlo, Vossen liet twee reuzenkansen onbenut voor Club Brugge. Een ijzersterke Van Langendonck hield Westerlo in het zadel.
 41. 45+1' Butelle houdt Club overeind Het blijft kansen regenen in Het Kuipje. Nu gaat Acolatse aan het kanon staan, Butelle kan de knal nog net in hoekschop werken. Die levert niks op.
 42. 45' Van Langendonck is aan een ijzersterke wedstrijd bezig. Dit keer tikt hij een gevaarlijk schot van Izquierdo net over de lat.
 43. 43' Enorme misser van Vossen Vossen blijft morsen met de kansen. Alleen voor Van Langendonck moet hij scoren, maar de Brugse spits mikt van dichtbij pal op de Westelse doelman.
 44. 21:10 Izquierdo toont zich met een schot.
 45. 39' Izquierdo komt boven water Izquierdo ontbindt plots z'n duivels na een prima doorsteekpass van Vanaken en is er dicht bij. Daems kan zijn schot nog net deviëren, de bal strandt tegen de paal.
 46. 37' Westerlo weet dat 1-0 een kleine marge is en blijft daarom op zoek gaan naar een tweede treffer. Rommens probeert het met een volley, maar krijgt zijn schot niet gekadreerd.
 47. 32' Heylen maakt z'n foutje van zonet goed. Rotariu kan van dichtbij uithalen, Heylen weet de bal goed weg te koppen. Toch weer een kans voor de bezoekers.
 48. 29' Vormer blijft het proberen met afstandsschoten en komt er steeds dichter bij. Zijn knalt gaat dit keer rakelings over.
 49. 26' Club ontsnapt aan 2-0 Daar is Ganvoula alweer. Na een prima pass van De Ceulaer krijgt de spits de bal net niet voorbij Butelle. Simons zorgt in de nasleep bijna nog voor een owngoal, maar Engels kan de bal net voor de lijn wegwerken. Club komt erg goed weg.
 50. 25' Vossen laat de 1-1 liggen De ene Anderlecht-huurling is de andere niet. Heylen gaat de compleet mist in en geeft Vossen zo een vrijgeleide. De Brugse spits heeft de gelijkmaker aan z'n voet, maar Van Langendonck zit er nog net goed tussen.
 51. 24' Izquierdo snijdt vanaf links naar binnen, maar meer dan een gekraakt schot kan hij er niet uitpersen. Van Langendonck heeft er geen enkele moeite mee.
 52. 23' Club Brugge zit toch wel in de problemen. De 1-0-voorsprong voor Westerlo is zelfs niet eens overdreven. Peter Vandenbempt op Sporza Radio
 53. 21' Bijna owngoal De Westelse druk blijft aanhouden. Denswil werkt een hoekschop voor de thuisploeg ei zo na in eigen doel. Club is even de weg kwijt.
 54. 20' De Ceulaer met een bom Bij Westerlo hebben ze de smaak te pakken. De Ceulaer haalt uit met een snoeihard afstandsschot, Butelle heeft er behoorlijk wat moeite mee.
 55. 20:48 Ganvoula viert zijn doelpunt.
 56. 20:48 Ganvoula klopt Butelle met een kopbal: 1-0.
 57. 20:48
 58. 16' Werk aan de winkel voor Club Ganvoula zet Westerlo op het kwartier op voorsprong. De Anderlecht-huurling mag ongehinderd inkoppen op een voorzet van Christensen en geeft de grabbelende Butelle het nakijken. Slap verdedigd bij Club, dat zag ook een duidelijk misnoegde Preud'homme. doelpuntSilvère Ganvoula 1 -0
 59. 14' Club reageert met een actie van Vormer. Die ziet zijn schot eerst afgeblokt op de rand van de zestien, zijn herneming gaat niet zo ver over doel.
 60. 12' Afgekeurde goal Ganvoula doet de thuissupporters even juichen, maar het gejuich verstomt snel. Zijn goal wordt terecht afgekeurd voor buitenspel.
 61. 10' Club heeft het niet makkelijk met het gretige Westerlo. Ganvoula krijgt een kopkans, maar hij mikt de bal ruim naast.
 62. 20:39 Schittert Izquierdo tegen Westerlo?
 63. 8' Er zit pit in de wedstrijd. Peter Vandenbempt op Sporza Radio
 64. 5' Westerlo lijkt niet van plan om zich in te graven en kiest voluit voor de aanval. Meer dan twee hoekschoppen levert dat voorlopig niet op.
 65. 2' Het eerste gevaar komt van Club Brugge. Vormer probeert het met een verre knal, maar zijn schot is niet gekadreerd.
 66. 1' Aftrap Club Brugge heeft de wedstrijd tegen Westerlo afgetrapt. Knoopt de landskampioen weer aan met de zege in Het Kuipje?
 67. 20:30 Start eerste helft
 68. 20:23 Het eerste doel van het seizoen is ons plaatsen voor Play-off I en dat kunnen we vanavond verzekeren. Michel Preud'homme
 69. 20:22 Club Brugge hoeft verhuurde Strandberg niet te vrezen tegen Westerlo
 70. 20:21 De statistieken beloven niet veel goeds, maar ik denk dat de ploeg er wel in gelooft. Strandberg mocht niet meespelen en dus staat De Ceulaer in de basis. Wij proberen thuis altijd met drie spitsen te spelen, maar ééntje mocht dus niet. Jacky Mathyssen
 71. 20:09 De Ceulaer maakt rentree Ook bij Westerlo zijn er twee veranderingen. Apau en Buyens verhuizen naar de bank, Annys en De Ceulaer komen verrassend aan de aftrap. Voor De Ceulaer is het zijn eerste wedstrijd sinds hij in november geblesseerd uitviel. Door een financieel dispuut tussen Club en Westerlo zit Club-huurling Strandberg niet in de kern.
 72. 20:09
 73. 20:03 Rotariu in de basis Michel Preud'homme voert twee wijzigingen door. De Bock en Refaelov moeten vrede nemen met een plaats op de bank. Rotariu verschijnt daardoor voor het eerst aan de aftrap en ook Claudemir is weer van de partij.
 74. 20:03
 75. 20:02
 76. 16:27 Nog een opvallend cijfer: in hun laatste vier onderlinge confrontaties (competitie en beker) wist Westerlo niet één keer te scoren tegen Club. Meer zelfs, het incasseerde ruim 14 goals.
 77. 16:20 Zet Club zegereeks tegen Westerlo voort? Als we op de statistieken voortgaan, dan heeft Westerlo geen schijn van een kans vanavond. Het kon nog maar één keer winnen van Club, op 3 oktober 1999. De laatste zes onderlinge confrontaties leverden evenveel overwinningen op voor Club. In oktober deelde Club nog een 4-0-pandoering uit.
 78. 16:17
 79. 16:14 Knoopt Club weer aan met de zege? Met twee nederlagen in z'n laatste drie wedstrijden zit Club Brugge even in een dipje. Na de uitschuiver tegen Lokeren moest het zelfs Anderlecht naast zich dulden op kop van het klassement. Herpakken tegen Westerlo is dus de boodschap, maar ook bij de thuisploeg hebben ze de punten hard nodig. Volg het hier vanaf 20.30u.
 80. 16:13 Vooraf
 81. Opstelling Club Brugge Ludovic Butelle, Björn Engels, Timmy Simons, Stefano Denswil, Dion Cools, Ruud Vormer, Claudemir, José Izquierdo, Dorin Rotariu, Jelle Vossen, Hans Vanaken
 82. Opstelling Westerlo Koen Van Langendonck, Nemanja Miletic, Michaël Heylen, Filip Daems, Daniel Christensen, Maxime Annys, Khaleem Hyland, Nicolas Rommens, Elton Acolatse, Silvère Ganvoula, Benjamin De Ceulaer
opstelling
Westerlo
30 Koen Van Langendonck
73 Nemanja Miletic
24 Michaël Heylen
3 Filip Daems
19 Daniel Christensen
8 Maxime Annys
11 Khaleem Hyland
28 Nicolas Rommens
9 Elton Acolatse
35 Silvère Ganvoula
10 Benjamin De Ceulaer
wisselspelers
29 Yoni Buyens
2 Mitch Apau
22 Gilles Ruyssen
1 Kristof Van Hout
6 Robin Henkens
7 Marko Nikolic
17 Kenneth Schuermans
trainer
Jacky Mathijssen
Club Brugge
1 Ludovic Butelle
4 Björn Engels
3 Timmy Simons
24 Stefano Denswil
21 Dion Cools
25 Ruud Vormer
6 Claudemir
11 José Izquierdo
29 Dorin Rotariu
9 Jelle Vossen
20 Hans Vanaken
wisselspelers
27 Lex Immers
10 Abdoulay Diaby
8 Lior Refaelov
7 Wesley Moraes
13 Helibelton Palacios
22 Ethan Horvath
28 Laurens De Bock
trainer
Michel Preud'homme