Refresh


home : Voetbal : voorronde WK (Rode Duivels) : speeldag 7


Kevin De Bruyne krijgt Servië op de knieën

Fellaini (m) verdubbelt de score, op corner van De Bruyne (l).

vr 07/06/2013 - 22:39 Het WK komt nu wel heel dichtbij voor de Rode Duivels. Ze wonnen met 2-1 van Servië en concurrent Kroatië verloor. De Belgen hadden de nodige moeite met Servië, maar uitblinker De Bruyne zorgde voor wat ademruimte met een snelle goal en op het uur maakte Fellaini er 2-0 van. De late goal van Kolarov deed er niet meer toe. In de stand heeft België nu drie punten meer dan Kroatië.

België 2
De Bruyne 14'
Fellaini 61'
Servië 1
Kolarov 88'

einde

Wie dacht dat de Serviërs met hun hoofd al bij hun vakantie zaten had het mis. Een uitgebluste indruk gaven de bezoekers zeker niet. Het Belgische middenveld, met Fellaini en Witsel, moest meteen alle zeilen bijzetten.

PhotoNews

Het eerste kansje was wel Belgisch getint, maar het schot van Mirallas was ongevaarlijk. Een klasseflits van De Bruyne brak de wedstrijd open. Hij zette de actie zelf op, koos zorgvuldig positie en kopte een hoge bal van Vertonghen volledig vrij aan de tweede paal binnen.

Meteen daarna had Benteke de 2-0 aan de voeten. Hij werd door Chadli piekfijn de diepte in gestuurd en probeerde doelman Stojkovic te omzeilen, maar die zat nog met zijn vingertoppen aan de bal. Weg kans.

Het Belgische stormpje ging wel snel liggen en Servië rukte op. Combinerend lukte het voorlopig niet om gevaarlijk te zijn, maar op een stilstaande fase ontsnapten de Duivels. Ivanovic schoot een corner in één tijd naast, Courtois stond aan de grond genageld.

Maar dé kans van de Serviërs was voor Markovic. Alderweireld hield diens schot tussen zijn knieën en met een pak geluk uit doel. België stond op dat moment met zijn tienen op het veld, omdat Kompany even verzorgd werd voor een bloedneus na een botsing met doelman Stojkovic.

Courtois toont zijn klasse na de rust

In de cijfers leidden de Belgen, maar op punten hadden de Serviërs het overwicht. Die trend zette zich na de rust door. De Belgen gaven het middenveld uit handen en Courtois moest goed naar de hoek duiken op een ver schot van Basta.

PhotoNews

De 2-0 viel letterlijk uit de lucht: De Bruyne borstelde een corner op de kruin van Fellaini, die binnenknikte. Champagnevoetbal serveerden de Belgen niet, maar niemand die er bij die tussenstand om maalde.

Er was op dat moment wel nog een halfuur te spelen en de Serviërs lieten het hoofd nog niet hangen. Op een knal van Milivojevic had Courtois een mooie zweefvlucht in huis en een tikje later ging hij met zijn boomlange lengte snel plat op een kopbal van Markovic.

Dat Benteke zijn avondje niet beleefde, bewees hij met zijn volgende kans. De Bruyne - weer hij - besloot de eerste vloeiende aanval van de Belgen met een assist op een gouden schoteltje voor Benteke, maar de spits miste zijn schot met rechts, terwijl hij altijd met links had moeten trappen.

Nadat er in Kroatië-Schotland afgefloten was, ontplofte het Koning Boudewijnstadion haast en wist iedereen dat deze "gouden generatie" een gouden zaakje aan het doen was. De late goal van Kolarov, uit een vrije trap, zorgde nog even voor spanning, maar de Belgen lieten het niet meer glippen.

Wedstrijdverloop

 1. 13:28 Verslag België - Servië Het Journaal 13u - 08/06/13
 2. 22:40 Einde
 3. 90+4' Einde Onze Rode Duivels kloppen Servië en staan door de nederlaag van Kroatië alleen aan de leiding in groep A. Na een kwartier kopte De Bruyne raak, maar daarna sputterde de machine. Alderweireld haalde een bal van de lijn en na de rust hield een sublieme Courtois de Belgen recht. De buit was binnen na een doelpunt van Fellaini, al was het nog bibberen na een late krul van Kolarov.
 4. 90+2' geelMilan Biševac
 5. 90+1' Bisevac slaat een verre bal weg en voorkomt zo dat Lukaku alleen op Stojkovic kan afstormen. Het komt hem op een gele kaart te staan.
 6. 89' De Belgen zijn wakker geschrokken en Lukaku mag twee keer diep gaan. Het lukt de invaller niet om dat geruststellende derde doelpunt te maken.
 7. 22:32 Kolarov mikt een vrije trap voorbij Courtois
 8. 87' Kolarov raak Kolarov mikt een vrije schop langs de muur. Courtois zet een stap in de verkeerde richting en is verslagen. Zo krijgt deze wedstrijd wellicht nog een spannend slot. doelpuntAleksandar Kolarov 2 -1
 9. 22:30
 10. 83' vervKevin De Bruyne vervRomelu Lukaku
 11. 82' Wilmots laat de ongelukkige Benteke op het veld staan en gunt uitblinker De Bruyne een applauswissel. Lukaku is de verse kracht.
 12. 79' De Rode Duivels tikken de vermoeide Serviërs bij momenten tureluurs. Kansen worden er op deze manier niet meer versierd, maar de fans vinden het geweldig.
 13. 76' Benteke weer niet Het is niet de avond van Benteke. Hij is veel sneller dan Subotic, maar die bijt zich koppig vast en duwt de bal weg voor Benteke aan schieten kan denken.
 14. 74' Benteke ziet Lukaku opwarmen en wil absoluut nog iets maken van zijn wedstrijd. Hij snijdt naar binnen, maar zijn schot wordt gesmoord.
 15. 73' De veer lijkt nu toch gebroken bij de Serviërs Filip Joos
 16. 72' vervMarouane Fellaini vervMoussa Dembélé
 17. 71' Wilmots wilde Fellaini net voor diens doelpunt naar de kant halen, maar gelukkig deed hij dat niet. Fellaini maakt nu toch plaats voor Dembele.
 18. 70' De Serviërs blijven Courtois bestoken. Petrovic, zopas ingevallen voor Milivojevic, dwingt hem tot een redding in twee tijden.
 19. 70' vervAleksandar Mitrovic vervMarko Scepovic
 20. 70' vervLuka Milivojevic vervRadosav Petrovic
 21. 68' Schitterend nieuws uit Zagreb, want een wilskrachtig Schotland heeft Kroatië in eigen huis verslagen. Het WK in Brazilië wenkt stilaan voor de Rode Duivels.
 22. 22:12 Benteke trapt niet te missen kans naast
 23. 67' Benteke knoeit Hazard opent handig op De Bruyne. Die biedt Benteke de 3-0 op een presenteerblaadje aan, maar de spits tikt de kans knullig naast.
 24. 22:10 Geweldige redding van Courtois op kopbal Markovic
 25. 65' Geweldige redding Courtois pakt uit met een geweldige redding een kopbal van Markovic. De doelman van de Duivels onderscheidt zich na de rust.
 26. 65' vervKevin Mirallas vervEden Hazard
 27. 63' Courtois speelt alweer een onberispelijke wedstrijd. De bonenstaak van Atlético zweeft een strak schot van Basta uit het doel. Hazard komt intussen Mirallas vervangen.
 28. 62' Brasil, Brasil! De supporters dromen al van Rio
 29. 22:05
 30. 22:05 Fellaini kopt van dichtbij de 2-0 in doel
 31. 60' Fellaini kopt binnen De Bruyne krult een hoekschop op het afrokapsel van Fellaini. Die torent hoog boven Ivanovic uit en bezorgt de Rode Duivels een dubbele voorsprong. De opluchting bij de Belgen is groot. doelpuntMarouane Fellaini 2 -0
 32. 58' De voorsprong is er nog, maar de sfeer in het stadion is al veel minder Peter Vandenbempt
 33. 57' Een poging van Tadic wijkt af op het achterwerk van Kompany en valt naast het doel. De Serviërs krijgen echter geen hoekschop van de Franse wedstrijdleiding.
 34. 22:00 Courtois moet redding brengen.
 35. 22:00 Courtois houdt een afstandsschot van Basta uit doel.
 36. 55' Courtois alert Courtois duwt een zwiepend schot van Basta uit de hoek. Servië blijft de evenknie van België in de openingsfase van de tweede helft.
 37. 21:58 Gespot in de tribune: Rudi Völler.
 38. 52' Rudi Völler, intussen met een minder indrukwekkend nektapijt, is vanavond in Brussel. De manager van Leverkusen heeft ongetwijfeld al enkele mooie dingen van Kevin De Bruyne gezien.
 39. 21:55
 40. 48' Benteke mist Voor de tweede keer dendert Benteke op doel af. Hij houdt twee belagers af, maar opnieuw zit die vervelende Stojkovic er nog met een handje tussen.
 41. 46' Tweede helft Schotland houdt in Kroatië nog steeds stand. Weten de Rode Duivels na de pauze hun spel van het eerste kwartier terug te vinden?
 42. 21:50 Start tweede helft
 43. 21:49 Ondertussen in het vrouwenvak.
 44. 21:35 Rust
 45. 45+3' Rust De Rode Duivels gaan rusten met een kleine voorsprong. De Bruyne knikte na een kwartiertje binnen en even later verslikte Benteke zich in doelman Stojkovic. De Belgen verslapten daarna en kwamen goed weg toen Alderweireld een bal van de lijn veegde.
 46. 21:34
 47. 43' Met de rust in zicht versiert Servië een vrije schop. Kolarov heeft echter niet de traptechniek van bondscoach Mihajlovic en dus zeilt de bal hoog over.
 48. 41' Servië leek na het doelpunt van slag, maar maakt het onze Duivels nu knap lastig. De Witte Adelaars laten zich niet zomaar rollen.
 49. 38' Kompany staat opnieuw tussen de lijnen, maar moet van Lannoy opnieuw naar de kant. Het bloeden is immers nog niet helemaal gestelpt.
 50. 36' Alderweireld redt De organisatie achterin bij de Belgen is helemaal zoek. Markovic kan vrij inschieten, maar Alderweireld haalt de bal nog van de lijn. Een mirakelredding van de rechtsachter.
 51. 21:23 Alderweireld houdt de bal van de lijn
 52. 33' geelAleksandar Mitrovic
 53. 21:21
 54. 21:21 Kompany botst zwaar tegen Stojkovic
 55. 34' Kompany loopt een bloedneus op wanneer hij in een luchtduel tegen Stojkovic knalt. Het gezicht van de aanvoerder is besmeurd, maar hij lijkt voort te willen spelen.
 56. 32' Mitrovic toont deze keer iets te veel inzet. Hij gaat met zijn studs op de voet van Witsel staan en krijgt een terechte gele kaart.
 57. 28' Bijna Ivanovic Ivanovic tikt die hoekschop knap richting de verste hoek. Courtois heeft geen schijn van een kans, maar het schot vliegt gelukkig net naast. Dit is een fikse waarschuwing voor de Rode Duivels.
 58. 27' Na een slordige bal komt Servië plots opzetten. Vertonghen komt van ver terug om een gevaarlijk schot in hoekschop te glijden.
 59. 25' Het is allemaal al een stuk minder bij de Serviërs Peter Vandenbempt
 60. 23' Druk op Kroatië Na de eerste helft staat Schotland nog op voorsprong in Zagreb. De Kroaten staan virtueel drie punten achter België in de stand.
 61. 19' Servië vond in deze voorronde slechts in twee wedstrijden de weg naar doel, België kreeg nog maar één doelpunt te verwerken. Het ziet er dus rooskleurig uit voor de Rode Duivels.
 62. 17' Benteke gestuit Benteke glipt door de buitenspelval en kan alleen op Stojkovic af. Hij wil Stojkovic omzeilen, maar de doelman tikt de bal nog net aan met zijn vingertoppen.
 63. 21:00 Kevin De Bruyne kopt de 1-0 in doel.
 64. 21:00 Bekijk de 1-0 van De Bruyne tegen Servië Kevin De Bruyne zet de Rode Duivels op voorsprong tegen Servië.
 65. 13' De Bruyne kopt raak De Bruyne kopt een voorzet van Vertonghen in een klein gaatje tussen het been van Stojkovic en de eerste paal. De Bruyne loopt glunderend weg, want hij is zeker geen kopbalspecialist. De Belgen hebben hun vroege voorsprong beet. doelpuntKevin De Bruyne 1 -0
 66. 10' Kompany knikt een voorzetje van Tadic tot bij Kolarov, zijn ploegmaat bij Manchester City. Diens hobbelballetje doet Courtois niet bibberen.
 67. 7' De Serviërs zijn niet onder de indruk en proberen de Belgen op te jagen. Mitrovic, de bonkige debutant voorin, gooit met veel overgave zijn hele lijf in de strijd.
 68. 5' Eerste kansje Kevin Mirallas pikt een bal van Benteke op en ruikt meteen het doel. Stojkovic ziet de knal een metertje naast zijn doel botsen.
 69. 2' De Bruyne stoomt door op de rechterflank, maar wacht te lang om in te spelen. Wanneer hij het toch doet, vindt hij geen ploegmaat.
 70. 20:48
 71. 1' Aftrap Het fluitsignaal van de Franse topscheidsrechter Stéphane Lannoy is amper te horen door het kabaal, maar de wedstrijd is wel degelijk begonnen.
 72. 20:47 Start eerste helft
 73. 20:45
 74. 20:45 Prinses Mathilde zingt het volkslied uit volle borst mee.
 75. 20:43 Voorsprong Schotland Terwijl het Servische volkslied door het Koning Boudewijnstadion schalt, zorgt Schotland voor een verrassing. Snodgrass zet Kroatië op achterstand.
 76. 20:40
 77. 20:40 Albert II Voor het eerst sinds de wedstrijd tegen Schotland in 2001 is de koning aanwezig bij een wedstrijd van de Rode Duivels. Hij gaat alle spelers een handje geven.
 78. 20:38 Mihajlovic: "België is sterker dan Kroatië"
 79. 20:38 Een tifo voor de Rode Duivels.
 80. 20:34
 81. 20:31 Bekende en minder bekende supporters voor de match
 82. 20:26
 83. 20:21 Elders in groep A Concurrent Kroatië krijgt vandaag Schotland voor de kiezen. De Schotten zijn als enige Europese land al volledig uitgeschakeld, zelfs nog voor San Marino en Andorra. De wedstrijd in Zagreb is al vijf minuutjes aan de gang.
 84. 20:18 Hazard is niet klaar voor negentig minuten, maar wel voor een helft Marc Wilmots
 85. 20:16 In 2007 klopten de Rode Duivels Servië met 3-2
 86. 20:15 Geschiedenis Ook in de voorrondes van Euro 2008 kwam Servië op bezoek in België en toen werd het 3-2. Mirallas zette zijn debuut luister bij met een doelpunt, Dembélé maakte er zelfs twee. Kuzmanovic, vanavond op de Servische bank, was ook twee keer trefzeker.
 87. 20:05 Opstelling Servië Achteraan kent het drastisch verjongde Servië weelde. Ivanovic (Chelsea), Subotic (Dortmund) en Kolarov (City) hebben klasse op overschot, maar in de aanval knelt het schoentje. Door het uitvallen van Djuricic speelt de achttienjarige Mitrovic diep.
 88. 20:03
 89. 19:55 Opstelling België Bondscoach Wilmots heeft na de trip naar de VS enkele knoopjes moeten doorhakken. Van Buyten vervangt centraal achterin Vermaelen en Chadli springt in voor de niet volledig fitte Eden Hazard. Courtois neemt het tussen de palen opnieuw over van Mignolet.
 90. 19:45 Vooraf De Rode Duivels spelen vanavond hun zevende wedstrijd in de voorrondes van het WK 2014 in Brazilië. Bij een zege tegen Servië hebben we nu al een ticket beet voor de barrages. Eind vorig jaar won België nog ruim in Belgrado, maar het moest daar wel een penibel halfuur overleven. De Serviërs zijn na enkele tegenvallende uitslagen wiskundig op sterven na dood in deze groep, terwijl België hoogdagen beleeft. Over een uur begint de wedstrijd, benieuwd of de Rode Duivels al het goede kunnen bevestigen.
 91. 19:43 De elf van Servië Stojkovic, Kolarov, Bisevac, Subotic, Ivanovic, Fejsa, Milivojevic, Markovic, Tadic, Basta, Mitrovic
 92. 19:38
 93. 19:37 Vooraf
 94. 19:27
 95. 19:23
 96. 19:16 Supporters warmen zich op in het fandorp
 97. 19:15
 98. 19:13 Supportersbussen op weg naar de Heizel
 99. 18:44
 100. 18:43 Ook Karl Vannieuwkerke en zijn gasten zijn er nog niet.
 101. 18:43 Het is nog even wachten op de eerste supporters.
 102. 18:15 Supporters zijn klaar voor België-Servië
 103. 18:14
 104. 18:03 Stel hier uw Premier League All Star-team samen
 105. 18:01
 106. 17:58
 107. 17:26 U bent alleen tevreden bij winst tegen Servië
 108. 17:16 Waseige: "Wilmots heeft geen tips van mij nodig"
 109. 16:07
 110. 14:35
 111. 14:08 De Rode Duivels zien vanavond hun eerste tifo
 112. 14:01 De Bleeckere gidst ref van België-Servië door Brussel
 113. 13:54 Blessure pfff ...#comeonbelgium# (via @HazardThorgan8)
 114. 13:36 Wie wint een exclusief horloge van de Rode Duivels?
 115. 12:32 Ex-topref Frank De Bleeckere toont de Franse refs de toeristische trekpleisters van Brussel. (via @rvangucht)
 116. 11:41
 117. 11:39
 118. 11:33
 119. 11:23
 120. 09:44 Kroatië: "Opgelet voor gevaarlijke juni-maand"
 121. 09:35 Vital Borkelmans: "Het mag niet mislopen"
 122. 09:29 Djokovic: "Ik ken vooral Kompany en Hazard"
 123. 09:12 De Keersmaecker: "Hoogconjunctuur bij de KBVB"
 124. 08:11 Courtois: "We moeten snel proberen te scoren"
 125. 08:00 Is België vanavond al zeker van barrageduels? Vanavond ontvangen de Rode Duivels op de Heizel Servië. Als België wint, is het verzekerd van minstens barragewedstrijden voor het WK in Brazilië. U kunt de wedstrijd live bekijken op Eén en in de livestream van sporza.be.
 126. 07:00 Vrijdag
 127. Opstelling Servië Vladimir Stojkovic, Branislav Ivanovic, Milan Biševac, Neven Subotic, Aleksandar Kolarov, Luka Milivojevic, Dusan Tadic, Ljubomir Fejsa, Dušan Basta, Aleksandar Mitrovic, Lazar Markovic
 128. Opstelling België Thibaut Courtois, Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Daniel Van Buyten, Jan Vertonghen, Marouane Fellaini, Axel Witsel, Nacer Chadli, Kevin De Bruyne, Christian Benteke, Kevin Mirallas
opstelling
België
1 Thibaut Courtois
2 Toby Alderweireld
4 Vincent Kompany
3 Daniel Van Buyten
5 Jan Vertonghen
8 Marouane Fellaini
6 Axel Witsel
22 Nacer Chadli
7 Kevin De Bruyne
9 Christian Benteke
11 Kevin Mirallas
wisselspelers
10 Eden Hazard
18 Moussa Dembélé
20 Romelu Lukaku
12 Simon Mignolet
13 Guillaume Gillet
14 Dries Mertens
15 Nicolas Lombaerts
16 Sébastien Pocognoli
17 Steven Defour
19 Jelle Vossen
21 Jean-François Gillet
23 Timmy Simons
trainer
Marc Wilmots
Servië
1 Vladimir Stojkovic
6 Branislav Ivanovic
4 Milan Biševac
20 Neven Subotic
11 Aleksandar Kolarov
19 Luka Milivojevic
10 Dusan Tadic
15 Ljubomir Fejsa
18 Dušan Basta
9 Aleksandar Mitrovic
16 Lazar Markovic
wisselspelers
8 Radosav Petrovic
7 Marko Scepovic
2 Antonio Rukavina
5 Nenad Tomovic
12 Branimir Aleksic
13 Ivan Radovanovic
14 Slobodan Rajkovic
17 Aleksandar Ignjovski
21 Filip Djordjevic
22 Zdravko Kuzmanovic
23 Željko Brkic
trainer
Siniša Mihajlovic